Me tykkäämme sinusta!
Tykkäätkö sinä jo meistä?
sunnuntai 29.10.2017 Avainsanat: Akku , BEV , Leaf , Nissan , sähköauto
Sähköauton akku kestää kovaa käyttöä erittäin hyvin. Näin uskallan todeta omasta kokemuksestani. Olen nyt ajanut vuosimallin 2015 Nissan Leaf 24 kWh sähköautollani yli 100 000 kilometriä. Akku on edelleen täysin uudenveroisessa kunnossa. SOH100 lukema, eli State Of Health, on siis edelleen 100%. Tuo siis laskee akun kuntoisuutta suhteessa uuteen. Myös käytännön ajokokeet osoittavat, että todellinen toimintamatkakin on vähintään sama kuin uutena.
Akun kuntoisuudessa (SOH%) oli noin 95 000 kilometrin kohdalla hetkellinen notkahdus jopa 93% tasolle, mutta muutaman tuhannen kilomettin aikana lukema palautui takaisin 100-tasolle. Luultavimmin tuossa kohdassa muutaman kennon balanssointi ei toiminut hetkellisesti syystä tai toisesta riittävän hyvin, mutta ne ovat nyt siis palautuneet takaisin käyttöön.
Myös aivan uutena akun SOH-lukema haki hieman aikaa ennen kuin päätyi pitkäksi aikaa pysymään 100% tasolla.
Ja nyt siis 100 000 kilometrin kohdalla akku on edellen 100% uuden veroinen.
Tätä autoa on käytetty rehellisesti sanoen kovalla kädellä suhteessa siihen, mikä on yleinen kuvitelma sähköauton akkujen kestosta ja siihen vaikuttamisen mahdollisuuksista. Auto on aina ladattu 100% täyteen ja akku ajetaan lähes viikoittain käytännössä lähes tyhjäksi asti, jopa kilpikonnamoodin asti. Tämä kaikki on vain seurausta runsaasta ajomäärästä suhteessa akun pieneen kokoon.
Akku on pikaladattu 193 kertaa ja AC-ladattu 3695 kertaa. Akku ottaa edelleen saman verran energiaa käytettäväksi, kuin uutenakin. Eli parhaimmillaan 22 kWh ja menohan loppuu 300 Wh:n kohdalla.
Totuuden nimissä haluan todeta kuitenkin, että tätä akun kestävyyttä ei voi täysin yleistää. Esimerkiksi vanhemmissa Nissan Leafeisa on ollut havaittavissa kapasiteetin heikkenemistä. Myös kuumat olosuhteet (paljon Suomea kuumemmat) ovat näytäneet heikentävän Leafin akkua.
Muilta osin kokemukset Leafin toimivuudesta ovat edelleen samalla tasolla, kuin aiemmissa kertomuksissani. Lyhyesti sanottuna: kaikki vain toimii! Näiden linkkien takana ovat aiemmat kokemukset autosta.
keskiviikko 18.10.2017
Liikennekäytössä olevien sähkökäyttöisten henkilöautojen lukumäärä jatkaa vääjäämätöntä nousuaan. Tosiasia on, että täyssähköautojen (BEV) kokonaismäärä on edelleen Suomessa kovin marginaalinen. Trafin Ajoneuvotilastot.fi Liikennekäytössä 30.09.2017 olevat henkilöautot alueittain tiedoista ilmenee, että syyskuun 2017 lopussa liikenteessä oli yhteensä 1289 sähkökäyttöistä henkilöautoa. Tässä luvussa siis ei ole hybridiajoneuvoja.
Tesla on selkeästi yleisin sähkökäyttöinen henkilöauto teillämme 572 kappalleellaan ja Nissan tulee toisena 383 kappalleellaan. Meille uudehkoista sähköautomerkeistä Hyundai (51kpl), Renault (47 kpl) ja BMW:n i3:set (46 kpl) ovat saaneet nopeasti jalansijaa teillämme. Etenkin Hyundain Ioniq Electriciä olisi varmasti rekisterissä enemmänkin, jos vain autoa olisi saanut edes hieman lyhyemmällä toimitusviiveellä.
Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten tilastot muuttuvat ensi vuonna, kun ainakin uusi 40 kWh akulla varustettu Nissan Leaf saapuu alkuvuoden aikana maahamme toimituksiin. Varmasti muitakin uutuuksia on jo ensi vuonna tulossa Suomenkin tuontiohjelmaan.
sunnuntai 15.10.2017 Avainsanat: BEV , Leaf , Nissan , sähköauto
Nissan Leaf 40 kWh tulee korvaamaan vuonna 2018 kunnioitettavaan malli-ikään ehtineen enimmäisen sukupolven Leafin. Nimittäin Leaf ensiesiteltiin jo vuonna 2010 Japanissa ja USA:ssa. Uudessa mallissa on keskitytty oikeiden kohtien parantamiseen, siksi uskon sen saavuttavan hyvää menestystä. Pääsin ottamaan autosta kylmätyypit torstaina 12.10.2017 ja kirjoitan tämän blogitarian nyt tuon tutustumisen pohjalta. Aivan ensimmäiseksi tunnustan, että täysin puoleeton en pysty olemaan, koska pidän sähköautoista ja ajan nytkin nykyisellä Leafilla, joten tässä on kovin paljon jo totutun tuttua.
Uusi Leaf tulee nyt alkuvaiheessa markkinoille 40 kWh akulla, joka on siis merkittävästi suurempi kapasiteetiltaan kuin vanhat 24 tai 30 kWh akut. Uudella akulla luvataan toimintamatkaksi 378 km NEDC, kun 30 kWh:lle luvattiin 250 km NEDC-toimintamatka. 33% akun kapasiteetin nostolla siis luvataan yli 50% toimintamatkan kasvua. Vaikka NEDC onkin surrealistinen toimintamatkalupauksena, niin tuosta voisin ottaa suuntaa. Ajoin 30 kWh Leafilla maantieajossa Viitasaaren mökille matkalla kesäisissä hyvissä olosuhteissa noin 200 km toimintamatkaa vastaavia kulutuksia. Tämän uuden siis pitäisi NEDC lukemien muutosten perusteella kyetä hieman yli 300 km toimintamatkaan.
Uudessa Leafissa on siis toiveita toimintamatkan nousuun enemmän, kuin akun kasvattaminen antaa odottaa. Nimittäin uusi moottori ja aerodynamiikka enteilevät mahdollisuutta hieman pienentyneeseen maantiejon kulutukseen.
Uudella 40 kWh akulla Leafin toimintamatka tulee esimerkiksi minun omissa ajoissani riittämään kaikkiin ajoihin hyvin. Kesäisessä kelissä noin 280 kesämökkimatkallani en suurella todennäköisyydelä tarvitse yhtään välilatausta. Talvella rankemmillakin keleillä uusi Leaf pystynee yli 200 km matkaan, joten tuolla samaisella kesämökkimatkallani tarvitseisin yhden, noin 10 minuutin mittaisen kahvi- ja lataustauon.
Uudesta Leafista on ollut hieman vaikea löytää varmaa tietoa sen painosta, mutta ainakin Insideevs.com sivusto näyttäisi tiedon löytäneen ja sen mukaan paino ei ainakana nousisi 30 kWh mallista. Tämä tieto olisi toki linjassa senkin kanssa, että esimerkiksi Renault Zoen paino ei noussut vastaavankokoisessa akun kapasiteetin kasvattamisessa. Lisäksi Nissan on kertonut, että uusi akku on saman kokoinen kuin vanhakin. Melkoista akkutekniikan kehittymistä siis.
Lisätty 14.1.2018: Itävallan Nissan julkaisi WLTP lukemat. Kaupunkiajon toimintamatka WLTP 389 km 17" renkailla ja 415 km 16" renkailla. Yhdistetty WLTP toimintamatka 270 km 17" renkailla ja 285 km 16" renkailla. Yhdistetty WLTP kulutus 20,6 kWh/100 km 17" renkailla ja 19,4 kWh/100 km 16" renkailla.
Uusi Leaf on ulkoisesti jopa onnistunut muotoilullaan. Se ei enää huuda erilaisuuttaan väkisin, kuten vanha Leaf tai Bemarin i3. Nyt se jo sulautuu hyvin tämän ajan katukuvaan. Muotoilua on parannettu keulan ja perän virtaviivaistamisella. Etenkin ajovalot ovat nyt huomattavasti paremmin autoon sopivat kuin aiemmin. Toivottavasti myös se olennaisin, eli valoteho olisi parantunut.
Autosta on tulossa mielenkiintoisia värejä tarjolle. Oma suosikkini olisi kaksivärinen, jossa on musta katto ja muu auto valkoinen.
Auton sisätilat ovat ennallaan mitoiltaan. Eteen ja taakse mahtuu erinomaisesti edelleen neljä aikuista. Taakse kolmannen tulee olla mielellään lapsi. Istuin on uudessakin Leafissa ainakin minun vartalolleni riittävän hyvä. Ohjauspyörää voi uudessakin Leafissa säätää vain korkeus suunnassa. Ryhdikkäällä takaistuimella istutaan melko korkealla, mutta pääntilaa riittää ainakin 176 cm miehellä vielä ylimäärin. Takaistuimen alla näkyy kohouma, joka johtuu lattian alla olevasta akustosta.
Mittaristossa on nyt perinteiseen viisarinäyttöön turvautuva nopeusmittari ja sen vieressä digitaalinen mittari, jonka tietoja voi vaihtaa. Keskikonsolin ajotietokoneen käyttö sujuu pitkälti samalla logiikalla, kuin vanha.
Jo entuudestaan suuri Leafin tavaratila on kasvanut hieman. Tavaratilan muoto on edelleen selkeän laatikkomainen ja syvyys tuo sille hyvää käytettävyyttä.
Leafin uusi moottori on 110 kW ja 320 Nm tasaisen voiman antava vääntävä voimanpesä. Tehon nousua edellisestä mallista on runsaasti, nimittäin edellinen malli antoi 80 kW ja 254 Nm. Tämä tuntuu useiden Youtube-videoiden kertoman perusteella merkittävästi parempana kiihtyvyytenä. Tarkkaa 0-100 km/h kiihtyvyyslukemaan en ole vielä nähnyt Nissanin ilmoittamana.
Lisätty 14.1.2018: Itävallan Nissan julkaisi WLTP-kulutuslukemat ja siinä sivussa myös virallistetun o-100 km/h lukeman. Se on 7,9 sekuntia. Ei paha ollenkaan.
Uusi malli tuo Leafiin myös listan uutta teknologiaa. On ajoavustimia, kehittyneitä pysäköintiavustimia, adaptiivinen vakionopeussäädin sekä aivan uudenlainen ajamisen mahdollisuus yhdellä polkimella, eli e-pedal.
E-pedal on kytkettävissä päälle tai pois käytöstä. Kun se on käytössä, auto käyttää tehokkasti regeneroimalla moottorijarrutusta, mutta Nissan on mennyt tästäkin pidemmälle, nimittäin auto käyttää kaasupoljinta nostettaessa myös jarruja auton pysäyttämiseen. Vaikka e-pedal olisikin käytössä, niin aina on käytettävissä tavallinen jarrupoljin.
Nämä edistykselliset ajoavustimet ovat tuoneet autoon ison kasan lisää kameroita ja tutkia. Niitä löytyy esimerkiksi peileistä, tuulilasista, auton keulasta ja perästä.
Autossa on sisäinen 6,6 kW:n tehoinen laturi, jonka käyttäminen muuttuu aiemmasta Type1-liittimestä nyt Type2-liittimeen. Tämä herättää pieniä toiveita, että jossain vaiheessa tulisi Euroopassa tarjolle kolmivaihelaturi, ehkä jopa 22 kW tehoinen, kuten Zoessa. DC-pikalataus on pidetty samana CHAdeMO-liitimenä, kuin aiemminkin.
6,6 kW:n latausteholla esimerkksi työpaikalla akku täyttyy tyhjästä täyteen kuudessa tunnissa. Joskin tuollainen tilanne on suurimmalle osalle teoreettinen. Harvoilla yhdensuuntainen työmatka on yli enempää kuin 50 km ja tuon matkan kuluttama energia latautuisi 6,6 kWn teholla vähän reilussa tunnissa. CHAdeMO-pikalatauksessa täysin tyhjä akku täyttyisi 80% tasolle 40 minuutissa ja sillä sähköllä sitten ajeleekin jälleen pari sataa kilometriä lisää.
Kuvassa on Japanin tuotantoversion liittimet ja siitä johtuen vielä ei vielä näy Eurooppaan tuleva Type2.
Uusi Leaf on tilattavissa heti. Tarjolla on rajoitettu erä lanseerausmallia 39 300 euron hintaan. Auto on ladattu hyvällä varustelulla, mutta valintoja ei oikein ole tehtävissä kuin värin suhteen ja niitäkin on vain kaksi tarjolla. Musta tai spring cloud -niminen ja molemmat ovat metallivärejä.
Leafille on helppo ennakoida sähköautojen mittakaavassa hyvää suosiota. Siinä on siis korjattu sähköautoilun kannalta olennaisimmat jo vanhentuneen Leafin puutteet. Auto on nyt vähintään vähemmän ruma. Siinä on useimmille riittävä akku ja hintakin on jopa laskusuunnassa etenkin kun huomioi hinnalla saatavat varusteet. Lisäksi Leafin etuna on historiaan perustuen pidettävä hyvää saatavuutta. Toki uuden mallin kanssa tuo nähdään vasta käytännössä. Nyt maahantuoja kertoo, että alkuruuhkan jälkeen olisi luvassa aiemmastakin mallista tuttu aika normaali muutaman kuukauden toimitusviive. Tervetuloa uusi Nissan Leaf 40 kWh sähköautomarkkinoille.
Hyvin suurella todennäköisyydellä palaan aiheeseen tammikuussa 2018 koeajoraportin merkeissä.
Nissan julkaisi Suomen maahantuonnin hinnaston ja varusteet uudelle 40 kWh Leafille. Lyhyesti sanottuna uusi 40 kWh Leaf on samoissa hinnoissa edellisen 30 kWh -mallin kanssa, mutta tuntuvasti paremmin varusteltu ja huomattavasti paremmalla varustelulla.
Koska itselleni on tulossa 2.Zero, eli niinsanottu ennakkotilausmalli, niin lisään tähän kuvina muistiin tuon rajoitetun mallin hinnasto/varusteet PDF:n.
torstai 05.10.2017 Avainsanat: BEV , Rekisteröintitilasto , sähköauto
Syyskuussa 2017 täyssähköisten henkilöautojen ensirkisteröintien lukiumäärä jatkoi hyvää kehitystään useista tunnistettavissa olevista haasteista huolimatta. Ylivoimaisesti suosituin sähköuto koko alkuvuonna on ollut Tesla. Model S ja X pitävät kahta kärkipaikkaa kumulatiivisissa rekisteröintimäärissä. Jostain syystä Trafin merkki- ja mallikohtaisesta tilastosta katsottaessa Tesloja on rekisteröity yksi vähemmän, kuin ajoneuvotilastot.fi antaa tulokseksi. Olen tähän tilastooni ottanut merkki- ja mallikohtaisen tilaston määrät, koska en tiedä mikä tuo yksi auto on ollut. Ei näkynyt myöskään Model 3:selle vielä sitä yhtä kappaletta.
Nissan Leafin rekisteröinnit painuivat 2 kappaleen tasolle odotetusti uuden mallin saapumisen edeltä. Ioniq Electriciä on vihdoin saatu vähän edes reilummin Suomeenkin ja syyskuussa niitä rekisteröitiin 11 kappaletta. Zoen ja i3:n rekisteröintien kokonaan puuttuminen oli ehkä yllättäväintä syyskuussa.
Syyskuussa rekisteröitiin 48 kappaletta täyssähköautoja (ed.v 32) ja yhteensä koko alkuvuonna on rekisteröity tänä vuonna 404 sähköautoa (ed.v 236 kpl).
Edelleen merkittävimmät rekisteröintimäärien voimakkaamman keittymisen jarrut liittyvät autojen saatavuuteen, mallien vähyyteen sekä pikalatausverkoston puuteisiin.
Tilastojen lähde: Ensirekisteröintien merkki- ja mallitilastot ja Ajoheuvotilastot.fi
Hyvästä kehityksestä huolimatta on sähköautojen ensirekisteröintien määrä edelleen hyvin marginaalisen pientä. Suunta on kuitenkin vahvasti selkeä. Sähköautot, hybridit ja varmasti myös kaasuautot yleistyvät. Bensiini- ja dieselautot menettävät. Syyskuussa dieselautojen rekisteröintimäärän muutos oli -10,4% ja bensiiniautoilla -6,4%.
Käytettyinä maahantuoduista syyskuussa 2017 kirjattiin verotuspäätökset yhteensä 21 täyssähköautosta sekä 20 Amperasta. Teslan Model S -malleja näistä oli kuusi kappaletta ja niiden verotuspäätökset olivat 2613 ja 5093 euron välillä. BMW:n i3:sia näistä oli myös kuusi kappaletta ja niiden verotuspäätökset olivat 1200 ja 1800 euron välillä. Korkeammat olivat REX-malleja, joilla on korkeampi veroprosentti. Nissa Leafeja oli neljä kappaletta ja niiden verotuspäätökset oivat 1005 ja 1400 euron välillä. lähde: vero.fi
sunnuntai 01.10.2017 Avainsanat: Autonäyttely , BEV , IAA2017 , sähköauto
Frankfurtin autonäyttely IAA2017 tarjosi todella paljon nähtävää ja koettavaa. Itse keskityin sähköautoihin ja koettavaa riitti hengästykseen asti. Noin 20 eri automerkkiä tarjosi uusia tai jo tuotannossa olevia sähköautoja nähtäväksi. Eniten kuitekin yllätyin muiden, kuin automerkkien sähköautoiluun liittyvän tarjonnan laajuudesta ja monipuolisuudesta.
Olen kirjoittanut merkkikohtaiset erilliset lyhyet kuvaukset omiin blogitarinoihinsa ja kokoan ne tähän nyt aakkojärjestykseen linkkeinä. Loppuun kirjoitan muusta näkemästäni sähköautoihin liittyvästä messujen tarjonnasta.
Kirjoitan tähän perään vielä muusta sähköautoihin liittyvästä tarjonnasta, mitä messuilta bongailin.
Näiden automerkkien sähköautojen lisäksi esillä oli runsaasti latauslaitetetarjontaan useilta toimijoita. Ehkä yllättävimpänä pidin kovin perinteikkään polttoainekäytöisten lisälämmittiemien valmistajan Webaston rohkeaa ja vahvaa siirtymää myös sähköautoihin.
Esimerkiksi Bosch esitteli erikokoisiin ajoneuvoihin varsin kattavia sähkäisiä voimalinjoja. Paketit olivat hyvin valmiita mahdollisten asiakasyritysten ostettaviksi ja vaunuihinsa asenneltaviksi. Akkuja Bosch ei itse valmista, eikä koreja.
Formula E -autot olivat vahvasti esillä valmistajiensa osastoilla. Nyt myöhemminhän mukaan sarjaan ilmoittautui myös Audi.
Formula Student -kilpa-autoja oli myös useita esillä messuilla. Monet niistä sähkömoottorisia. Suuntaus näyttäisi olevan nelimoottorisiin ajoneuvoihin. Näissä oli nyt aihakin napamoottorit lähellä rengasta. Moottorit ovat sen verran pieniä ja keveitä, että niiden jousittamattomaan massaan vaikutusta tuntuivat esittelijät pitävän huomattavasti pienenpänä pahan, kuin saavutettavia etuja.
Esillä oli myös sähköinen ratamoottoripyörä. Sillä on sikälikin jo merkitystä, että jopa MOTO GP -luokkaan on kerrottu tulevan vuonna 2019 sähköprätkien luokka. https://www.theverge.com/2017/5/9/15591836/electric-motorcycles-motogp-racing-series
Esillä ollut pyörä on kuitenkin IDM-luokan alla olevaan MotoE-sarjaan kuuluva pyörä. http://motoeracing.com
Esillä oli myös jarrupölyn keräävä suodatin. Ajoittain sähköautoja on vastustettu silläkin argumentillä, että jarrupöly on niin vaarallista. No enää sekään ei sitten ole jatkossa relevantti ongelma ja sähköauto on joka tapauksessa kaupungeissa se puhtaampi valinta. Tämän tuotteen kerrottiin keräävän jopa 80% muodostuvasta jarrupölystä talteen.
Esilä oli runsaasti erilaisia kevyitä sähköajonevuoja. Oli mopoja, mopoautoja, lautoja, polkupyöriä ja vaikka mitä. Myös Saksan versio Lontoon hybriditaksista oli esillä. Ehkä yksi persoonallisimmista oli jonkilainen rätti-Citikan konversio, jossa iso sähkömoottori kurkkasi konepellin alta.
Mielestäni kaikkein tärkein ja kuumin sekä todellinen sähköisen vallankumouksen voimavara Tesla puuttui messuilta. Tämä on Teslalta tietoista valintaa ja arvosta toki sitäkin. Kuitenkin messukävijänä olisi ollut todella isoa lisäarvo nähdä samalla reissulla myös uudet Tesla-mallit. Esillä kuitenkin oli pihalla yksi Model X, vaikkakaan osasto ei sinänsä liittynyt Teslaan.
Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.