Me tykkäämme sinusta!
Tykkäätkö sinä jo meistä?
sunnuntai 02.12.2018 Avainsanat: Audi , BEV , sähköauto
Volkswagen Group kertoo panostavansa merkittävästi sähköautoihin ja toistuvasti voimmekin lukea heidän mediatiedotteitaan aiheesta. Vielä toistaiseksi todelliset ostettavissa olevat tuottee ovat antaneet aiheen epäillä yhtiön lupauksia, mutta nyt saattaa olla muutos tosi lähellä myös käytönnön teoissa, jotka tuntuvat autoilijoillekin. Auto 2018 -tapahtumaan Audi oli tuonut Elaine-konspeptiauton sekä etenkin E-Tronin, joka on isokokoinen sähköauto-SUV. Audi on jo varattavissa Suomessakin.
Nyt viimeisimpänä Audi esitteli LA-autonäyttelyssä Audi e-tron GT -konseptiauton, joka on sangen menevän näköinen sähköauto. Toivon näkeväni näitä todella pian toimituksissakin, vaikka hinta karkaakin minun tavoittamattomiin.
lauantai 10.11.2018 Avainsanat: Audi , Autonäyttely , sähköauto
Auto 2018 -automessuille oli Audi tuonut kaksikin kiinnostavaa sähköautoa. Kirjoitan niistä tässä toisessa Auto 2018 -tapahtumaa käsittelevässä blogitarinassani.
Audin e-tron oli toinen ennalta minua erityisesti Auto 2018 -kohteista kiinnostavista (Konan lisäksi). E-tronia pääsin nyt siis ensimmäisen kerran kylmätyyppäämään, mutta koeajokappaleita autosta ei ollut tarjolla.
Auto on kuitenkin jo varattavissa ja kovasti tuntuu kiinnostusta olevan. Ja kiinnostus on helppo uskoa. Sen verran vakuuttavan oloinen auto oli luonnossa nähtynä.
E-tron ei ole kerrostalon kokoiselta vaikuttava möhkö, kuten isoimmat saksalaismerkkien katumaasturit näyttävät olevan, vaan oikeastaan aika sopusuhtaisen tuntuinen auto, vaikka mittojen mukaan ulottuuvuuksia piisaa tässäkin. Pituutta sillä on 4,9 metriä ja leveyttä vähän yli kaksi metriä ja korkeuttakin on reilut 1,6 metriä.
Ulkomuodoissa sähköautoihin jo tottuneena hiukan ihmettelen tuollaista valtaisaa fake-grilliä keulalla. Sillä kuitenkin on epäilemättä merkitystä Audistien halukkuuteen kokeilla täyssähköistä versiota suosikkimerkistään.
Sivuprofiilikin on selkeästi Audiksi tunnistettaavisa.
Takaapäin katoessa huomio kiinnittyy linjakkuutta korostavaan koko perän levyiseen takavalonauhaan.
Odotetusti sisällä on erinomaiset tilat joka paikalla ja takapenkillä jalkatilaa sekä pääntilaa riittää, vaikka kaikki matkustajat olisivat pidempiäkin.
Tavaratilaakin on erinomaisen paljon, takan jopa 600 litraa. Lisäksi autolle on sallittu vetokoukku ja vetomassa ja vetokoukku löytyikin esillä olevastakin autosta jo valmiiksi tavaratilan alla olevasta pienestä lisätilasta omasta saksalaisen jämäkästä pidikkeestään.
Pientä lisätavaratilaa löytyy myös keulapellin alta niinsanotusta frunkista siis.
Kuljettajan paikalla saa varmasti lähes kaiken kokoiset kuljettajat haluamansa ajoaennon ja ylellisen tuntuisella istuimella pystyy istumaan pitkäänkin. Mietin että millaisen tunnelman Audin ohjaamo minulle välittää, niin ajatukseni vääjäämättä vertautui Teslaan sekä toisaalta Jagurain I-PACEen. Minulle tuli sellainen ajatus, että tämä on jotain noiden kahden väliltä. Ei yhtä teknohifi, kuin Tesla, mutta ei yhtä konservatiivinenkaan kuin Jaguar.
Taustapeilit voi valita myös kameratoimisina.
Audin 95 kWh akun kerrotaan antavan WLTP-normin mukaan yli 400 kilometrin toimintamatkan ja suorituskykyäkin on reippaanlaisesti tarjolla kahden moottorin tarjoaman 300 kW ja 664 Nm voiman turvin älykkään nelivedon tiehen välittämänä. Audi kertoo auton kiihtyvän 0-100 km/h nopeuteen alle kuudessa sekunnissa.
Lataaminen hoituu vakiona 11 kW:n teholla kolmivaihe AC-laturin avulla ja tarjolla on lisävarusteena jopa 22 kW:n tehoinen AC-lataus. Lisäksi Audissa on ensimmäisen kerran latausportit tarjolla molemmin puolin autoa, mutta esittelijältä kysymäni jälkeenkin jäi hiukan epäselväksi, että onko tämän kaksipuoleinen lataus vakiovaruste, vai jokin lisävaruste. DC-pikalataaminen on parhaimmillaan 150 kW:n tehoista.
Olen myös ilokseni lukenut, että Audi pyrkii sähköutotuotannossaan C02-neutraaliuteen, joka tarkoittaa esimerkiksi aurinkosähkön tuotannon lisääämistä tuotantolaitosten yhteydessä.
Tämä Audi tulee olemaan mielenkiintoinen lisä laajentaen sähköautot nyt myös niinsanottujen saksalaisten premiummerkkien ylempään luokkaan. Lämpimästi toivotan Audin e-tronin mukaan sähköautotarjoomaan arviolta noin 90 000 euron lähtöhinnallaan. Näille varmasti löytyy oma käyttäjäkuntansa. Nimittäin tällä saa nyt sitten vaikka vedettyä sen veneen joka viikko Helsingistä Lappiin, kunhan malttaa ostaa välillä kahvia ja syödä sekä käydä vessassa :-) Vakavammin sanoen, ei näitä vetokoukullisia sähköautoja tosiaan ole liikaa ollut tarjolla.
Audi oli tuonut Auto 2018 -tapahtumaan myös protoytyyppisähköautonsa Elainen. Kyseessä on varsin menevän näköinen sähköautoproto. Kyseessä on käytännössä saman kokoluokan auto, kuin e-tron, mutta tämä on hieman matalampi.
Tekniikkakin tuntuisi olevan paljolti samaa kuin e-tronissa, mutta Elainen ilmoitettu teho on nostettu 370 kW:n tasolle ja siten myös kiihtyvyys ilmoitetaan paremmaksi, eli 4,5 sekuntia 0-100 km/h nopeuteen.
Upeaa nähdä, että suomalaiseen autotapahtumaankin oli tuotu prototyyppiautoja esille.
keskiviikko 27.09.2017 Avainsanat: Audi , BEV , Formula E
Audi on julkaissut tänään 27.9.2017 uuden Formula E -sarjaan mukaan lähtevän e-tron autollaan. Näin Formula E -sarja tekee nousuaan merkittäväksi autourheilun sarjaksi merkki kerrallaan. Kilpailut tarjoavat nyt jo mielenkiintoista katsottavaa FIAN säännöillä tasaväkisiksi rarjoitetuilla autoillaan ja kaupunkiratojen ohitusmahdollisuuksilla.
Formula E -autot ovat siis täyssähköautoja, jossa on takaveto. Autojen teho on tällä hetkellä rajoitettu kisassa 180 kW tasolle ja aika-ajoissa 200 kW tasolle. Kisassa Fanboostin saaneet kilpailijat saavat hetkeksi käyttöönsä suuremman tehon.
Säännöillä minimipainoksi on säädetty 880 kg ja tehopainosuhteen sekä hyvän pidon ansiosta auto kiihtyy 0-100 km/h nopeuteen 3,5 sekunnissa. Tämähän on vain 1,4 sekuntia hitaampi kuin Teslan perheauto, joten jokainen ymmärtää kiihtyvyyden olevan vain säännöistä kiinni.
Formula E autoissa on erilaisia vaihteistoratkaisuja, mutta Audissa on yhden ajovaihteen voimansiirto, eli vain kiinteät perävälitykset.
Akun koko on säännöissä myös määritelty, niinpä Audissakin on akkussa 34 kWh kapasiteetti, josta vain 28 kWh on käytettävissä. Säännöissä on myös säädelty yksi auton vaihto varikkopysähdyksellä kisan aikana, näin saadan kesken kilpailun käyttöön nopeasti täysi akku. Kolmos kaudelle FIA salli regenerointitehon noston 50% edellisestä kaudesta.
Virtaviivaisen auton kori on tasan viisi metriä pitkä ja 1,79 metriä leveä sekä vain noin metrin korkuinen. Silmiinpistävä ero Formula 1 autoihin on rengastuksessa. Formula E:ssä käytetään matalaprofiilisia kumeja.
Audi e-tron tullaan näkemään Hong Kongin kilpailussa 2. ja 3. joulukuuta ensimmäisen kerran tositoimissa.
Olen kirjoittaut Formula E:stäkin aikaisemmin Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille -
Onnea ja menestystä Audillekin tähän hienoon autourheilusarjaan!
Kuvat: http://www.audi.com/en/audisport/formula-e/audi_e-tron_fe04.html
sunnuntai 24.09.2017 Avainsanat: Audi , Autonäyttely , BEV , IAA2017 , Skoda , sähköauto , Volkswagen , VW
Volkswagen Group on Wolfsburgissa päämajaa pitävä ajoneuvojen valmistuksen 12 eri brandin monimerkkijättiläinen. Volkswagen Groupin merkit ovat saaneet paljon kuraa viime vuosina niskaansa monistakin eri syistä, eikä vähiten päästöhuijausepisodista. Osittain tästäkin syystä heillä tuntuu nyt olevan jopa kiire esitellä sähköautoja vaikkakin tähän asti he ovat esitelleet lähinnä konsepteja.
Jatkan tässä blogitarinassa Frankfurtin autonäyttelyn sähköautojen esittelyä Volkswagen Groupin merkkien osalta. Aiemmin jo esittelin Daimlerin, eli MB:n ja Smartin osastojen satoa.
Audi Aicon on iso ja tilava liikuvan autonomisesti liikkuvan olohuoneen prototyyppi. Pituutta autolla on pituutta peräti 5,4 m ja leveyttä 2,1 m sekä korkeutta 1,5 metriä. Muotoilu on ainakin minun silmääni erittäin onnistunut, eikä auto näytä laisinkaan niin järkälemäiseltä, kuin sen mitoiksi ilmoitetaan, vaan hyvinkin sirolta ja virtaviivaiselta.
Autossa kerrotaan olevan neljä sähkömoottoria yhteisteholtaan 260 kW ja 550 Nm joten suorituskyky on varmasti aivan riittävä nelivedon ja älykkään moottoreiden ohjauksen turvin kaikissa tilanteissa.
Akun koosta en ole löytönyt mainintaa, mutta toimintamatkaksi lupaillaan 700 - 800 km, joka tarkoittaa varmuudella yli 100 kWh akun tarvetta. Latausnopeudesta Audi kertoo, että 80% taso saavutetaan 30 minuutissa 800 voltin käytön ansiosta.
Tämä on hieno konseptiauto, mutta rehellisesti sanon, että Audin ei nyt auta esitellä konsepteja, kun pitää saada kauppoihin ostettavaksi mieluummin vaikka hieman arkisempi sähköauto 60-100 kWh akulla.
škodan Vision Enäytti Audia tuntuvasti jopa tuotantoon valmiimmalta sähköauton konseptilta. Vision E:ssä kerrotaan olevan kaksi sähkömoottoria, yksi edessä ja toinen takana sekä näiden yhteisteho olisi 225 kW.
Toimintamatkaa lupaillaan 500 km. SUV-korisessa autossa tuon toimintamatkan saavuttaminen tarkoittaisi noin 80 - 100 kWh kokoista akkua.
Auto on vähän alle 4,7 metrin pituinen ja 1,59 m korkea ja kun akselivälikin on kuin Suberbissa, niin sisätiloille on saatu runsaasti avaruuden tunnetta.
Tähänkin konseptiin on jo kytketty runsaasti autonomisen ajamisen ominaisuuksia.
Toivon todella, että vuoden päästä autonäyttelyissä tästä nähdään jo tuotantokelpoinen versio, josta on konspetien ylilyöntejä karsittu pois.
I.D.Crozz on selkeästi tehty samalle alustalle kuin esimerkiksi šKoda Vision E, eli Crozzissakin on sama 225 kW tehoinen kahden sähkömoottorin nelivetojärjestelmä ja 500 km toimintamatka. Korikin noudattaa hyvin pitkälti samaa linjaa.
Olennaisinta ja parasta I.D.Crozzin ja Vision E:n esittelyssä on se, että VW:n osastolla luvattiin I.D:n tulevantuotantoon vuonna 2020 ja uskon itsekin entistä vahvemmin näiden näkemiseen tuotantovalmiina myös siitä näkökulmasta, että VW Groupin tapojen mukaan samaa alustaa on hyödynnetty eri merkeille.
I.D ja I.D.Buzz ovat jo aiemmin Volkswagenin esittelemiä sähköautojen protoja. Ne ovat niin hienon näköisiä, etenkin junakeulabussin sähköversio (I.D.BUZZ), että todella toivon niiden tulevan tuotantoversioina esittelyyn mahdollisimman pian.
I.D:stä VW on sanonut, että Golfin kehittely on loppumassa ja panokset siirtyvät nyt I.D-täyssähköauton kehittelyyn. Hienoa.
Sähköautojen protoja on tietenkin kiva katsella ja toivoa sekä unelmoida niiden tuotatoon tulemisesta. Silti ainoa, joka ratkaisee on nyt kaupasta ostettavat sähköautot. Volkswagenin osastolla oli jo kotimaastakin koeajolla tutuksi tullut suuremman akun saanut ja muutoinkin päivittynyt e-Golf ja se oli kuitenkin se kiinnostavin auto. Laitan tähän kuitenkin siitä aiemmasta omasta koeajostani kuvan. Lue lisää e-Golf koeajoraportistani.
Messujen piha-alueella oli toistuvasti Volkswagenin ajoesityksiä. Niistä yksi oli sähköautoilun kannalta ihan mielenkiintoinen. Siinä Golf GTE sai 0-60 km/h kiihdytyskisassa vastaansa 7-sukupolven GTI Golfin. Kerta toisensa jälkeen GTE voitti kisan paremman alkukiihtyvyytensä takia, vaikka siinä on tuntuvasti vähemmän tehoa.
Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.