Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi

Onko sähköauton paino ongelma?

torstai 24.11.2016 Avainsanat: AkkuBEVomapainosähköautosähköautokokemus

Sähköautojen todellisen läpimurron alkaessa häämöttää yhä useamman tietoisuuden rajamailla on myös kovaääninen sähköautojen vastustaminen kasvanut. 

Listaan ensin muutamia tyypillisiä sähköautoa vastustavien argumentteja ja kuittaan ne nyt huolimattoman ylimalkaisesti yksittäisillä omaan kokemukseeni perustuvilla lauseilla.
1. lyhyt toimintamatka:
Yllättävän monelle ei ole ongelma nykyisinkään, mutta toisaalta useille on.
2. Sähköauton toiminta pakkasessa:
Sähköauto on ylivertaisen luotettava ja mukava talviauto. Toimintamatkan lasku on tosiasia talven pakkasilla, koska sähköautossa ei ole polttomoottoriauton hukkalämpöä.
3. Sähköauto on kallis:
Tämä on osittain arvostuskysymys ja isolta osaltaan totta. Akkutekniikka vielä toistaiseksi nostaa sähköautojen hintaa. Toisaalta sähköautolla ajaminen on hyvin edullista.
Pientä kustannusvertailua mm täällä: Leaf 30 kWh ja i3 33 kWh ovat hyviä valintoja jo useille
4. Sähköauton akkujen kestävyys:
Monia epäilyttää sähköautojen akkujen kestävyys. Huoli näyttäisi olevan pääosin aiheeton ja akut tuntuvat kestävän odotettua paremmin kovaakin käyttöä.
Tuolla yksi tarina: Akkutesti Leafille
5. Sähköauton lataaminen on hidasta
Jos sähköauto aidosti kiinnostaa, kannattaa lähestyä asiaa siten, että arjen päivittäiset sekä toistuvat viikonloppureissut sujuvat ilman välilatauksia. Totta on, että päivittäinen ajo ei pidä perustua jatkuvaan reitillä lataamiseen. Pääosin sähköauto latautuu yöllä, töissä ollessa tai muutoin parkissa ollessaan. Toisaalta ihmiset yliarvioivat tyypillisesti vuorokauden ajomääräänsä.
6. Sähköautolla ei voi vetää joka viikko kovassa pakkasessa peräkärryä suksiboksi katolla Lappiin ilman yhtään kusitaukoa
Ei voikaan. Jos tuollaiseen on tarve ei kannata harkita sähköautoa. 
7. Sähköauton akut ovat painavia:
Ja vihdoin usein toistuvaan väittämään, että sähköautojen akuston paino olisi ongelma. Vastaan tuohon hyvin lyhyesti kokemuksellani: ei ole!
En keksi mitään miksi se olisi ongelma. 
Akkujen paino sijoittuu sähköautoissa alas ja usein tasapainottaa painonjakaumaa. Nämä vakuuttavat sähköauton ajettavuutta. 
En ole vielä koeajanut sähköautoa, jossa paino olisi suorituskyvyn kannnalta haitta. Esimerkiksi Tesla kiihtyy kyllä ihan tarpeeksi hyvin. Jopa oman Leafini kiihtyvyys on täysin riittävä, vaikka tehoa onkin reilusti alle 100 kW. 
Vauhdin hidastuessa suuremman massansa hitauden lakia sähköauto hyödyntää erittäin tehokkaasti arkiajossa moottorijarrutuksissa akkua ladatun. Tätä kutsutaan regeneroinniksi.
Sähköauton energiatehokkuus on niin paljon polttomoottoreita parempi, että kulutuksellekaan painolla ei ole ajamisen kulujen kannalta merkitystä. 
En pysty tunnistamaan edes renkaiden kulumisen nopeutumista akkujen painon takia. Ennemminkin renkaat kuluvat nopeammin mukavasti vääntävän moottorin vaivattomasti käytettävissä olevan suorituskyvyn nautiskelusta.
Niin ja miten paljon enemmän ne sähköautot sitten painavat?
Hyundai Ioniq on hyvä ensimmäinen vertailuauto, koska siitä on saatavilla hybridi, plug-in hybridi sekä sähköversio.
Perus-hybridin omamassa on 1445 - 1552 kg ja sähköversiona 1495 - 1550 kg. Eli sähköauto painaa 2 - 50 kg enemmän. Ei taida olla ratkaiseva muutos.
Nissan Leaf 30 kWh omamassa on 1516 kg. Suoraa vertailuparia sille ei löydy, mutta otetaan vaikka Juke automaaattivaihteistolla. Sen omamassa taitaa olla noin 1364 kg, eli onhan tuossa jo 152 kg painoeroa. 
Volkswagen e-Golfin omamassa on 1585 kg. Golf 1,4l bensa-automaattina painaa 1346, eli eroa on 239 kg. Toisaalta GTE Golffille löysin omamassaksi 1524 - 1599 kg (eri lähteissä eri massat), eli saattaa painaa jopa enemmän kuin sähköversiona.
Renault Zoe40 omamassa on noin 1468 kg. Zoe on aika saman kokoinen auto kuin Clio, joka painaa automaattivaihteisena 1156 kg, joten tuossa eroa tulee jo 312 kg.
Entäs sitten sen vähän kalliimman ja pidemmän toimintamatkan sähköauton, eli Teslan paino? Model S P85D omapaino on 2239 kg. Ja sen verrokki painaa,,, niin siis mikäs se olisikaan? Alle 3 sekuntia 0-100 km/h, jopa seitsemanpaikkainen perheauto. Hmmm ei ihan heti tule mieleeni. Audi RS6 taitaa olla aika lähellä. Se painaa 2010 kg, eli 229 kg vähemmän.
Eli kyllähän sähköautoon akustot lisäävät painoa peräti 2 - 312 kg verran. Toisaalta tuo Ioniqin vähäinen painon nousu ihmetyttää, mutta on kyllä hyvä merkki siitä, että ei sähköauton ole pakko painaa huomattavasti enempää. 
Jos nyt sitten ajatellaan, että sähköauton valmistus on kuluttanut vaikka tuon 312 kg enemmän maapallon raakamateriaaleja, niin miten sitten polttomoottoriauton polttoaine siihen suhteutuu, sitä kun kuluu sitten koko ajan? Sähköautoon kuluva sähkö etenkin täällä pohjolassa on niin puhdasta tuotannoltaan, että öljyn repiminen maan uumenista ja jalostus polttoaineeksi aiheuttaa enemmän päästöjä.
Jos yksinkertaistetaan niin tuo 312 kg sähköauton lisäpaino vastaa noin 312 litraa polttoainetta. Tuolla ajaa esim 5l /100 km kuluttavalla autolla 6240 km matkan. Tuon jälkeen plttomoottoriauton maapallosta repimät luonnonvarat ylittävät sähköauton vastaavan massan.
Päätän tämän kirjoituksen omaan toteamukseni kertaamiseen sekä jatkoajatukseen:
Sähköauton akun paino ei ole ongelma, vaan mahdollisuus.
Nimittäin Zoe40 näytti sen mahdollisuuden. Nykyisen sähköauton akkujen energiatiheys voi kasvaa. Zoessa lähes saman kokoisessa ja painoisesta akussa on nyt päivityksen myötä lähes tuplasti energiaa.
Tämä on mahdollisuus parantaa jo ennestään ylivertaisen hyötysuhteen omaaavan sähköauton energiankulutusta ja siten toimintamatkaa.
Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Keskustelu

 • Turha paino silti - 1.6.2017 klo 8:17

  1500 kiloa on todella paljon pikkuautolle, jonka toimintamatka jää kuitenkin melko lyhyeksi.

 • Sähköautoileva motor - 1.6.2017 klo 17:54

  Kiitos kommentista.
  Leaf on saman kokoinen auto kuin Golf ja painaa tosiaan noin 150 kg enemmän, kuin esim. saman kokoluokan automaattivaihteisista bensiiniautoista osa. Zoe on tosiaan pienemmän kokoluokan auto ja painaa 41 kWh akusta johtuen 1500kg, joka on kokoluokaansa nähden paljon. Toisaalta sen toimintamatka on sellainen, että keskivertoautoilijan ei tarvitse sitä ladata kuin kerran viikossa. En siten koe painoa vs toimintamatkaa olennaiseksi ongelmaksi. Toki useille sähköauton toimintamatka on edelleen se perusongelma, ellei ole halua tai varaa investoida Teslaan.

 • Sähkö tulee pistoras - 2.6.2018 klo 14:48

  Kulutus tehokkuushan tuossa selvisikin. Vielä kun saadaan vertailtua tuotetun energian kustannukset sähkö vs bensiini, diesel. Suomessahan verottaja kyllä hoitaa jatkossa asian niin, että sähköautoilu tulee kallistumaan huomattavasti nykyisestä. Egoloogisuuden (ydinmiilusähkö) ja akkuteknologian (sormiparistojen) suhteen olen vielä varauksellinen.

 • Sähköautoileva motor - 2.6.2018 klo 23:28

  Hyvä Sähkö tulee pistoras -nimimerkki
  nyt oli kyllä sen verran kryptinen viesti, että en tiedä mitä tuohon haluaisin edes vastata.
  Sähkö on Suomessa halpaa. Jos sen hinta lähtee yhtään nousuun, toteutan aurinkoenergia + tuulivoima paketin, jonka meinasin jo pari vuotta sitten tilata. Muuta en tuohon viestiisi nyt edes yritä kommentoida.

 • Marja - 13.4.2019 klo 10:13

  Kyllä tuo lisääntyvä paino on ongelma teille. Jo nyt jopa päätiet ovat surkeassa kunnossa. Maalla asuvana huomaa selvästi, kuinka esimerkiksi traktorit (jopa ilman perävaunua) henkilöautoa raskaampina rassaavat teitä. Kenellä on varaa korjata kaikki pikkutiet? Kustannukset otetaan tieosakkaiden kukkarosta vaikka ulosotolla!

 • Sähköautoileva motor - 15.4.2019 klo 8:29

  Hei Marja,
  kiitos näkemyksesi jakamisesta.
  Taitaa traktori ilman peräkärryäkin olla aika paljon raskaampi. Ei sähköauton painoero vs vastaava automaattivaihteinen polttomoottoriauto nesteineen ole kuitenkaan kovinkaan merkittävä pienempienkään teiden kestävyyden näkökulmasta.

 • Juhani Varemo - 23.4.2019 klo 22:17

  Juu ei se kyllä sähköautojen paino ole joka tiet rikkoo.
  Jos mä otan tuosta keskikokoisen traktorin ja vaikka aurat perään niin mennään jossain 7 tonnin huitteilla josta yhdellä akselilla ehkä 6 t. Voin ottaa myös isoimman pihalta löytyvän kärryn ja siihen täyden lastin niin lopputulos on 6+4,5+18 t eli ollaan jo lähellä 30 tonnia :-)

  Totuus on kuitenkin se että heikkojen teiden runkovauriot syntyvät raskaan kaluston alla. Painot 10 - 60 t. Syvät ja kapeat kulumaurat päällysteessä taas ovat niiden nastarengasautoilijoiden ikiomia jotka ajavat koko talven tismalleen juuri sitä samaa märkää latua eikä vahingossakaan hiukan eri kohtaa. Ja hiekkateiden kuopat taas syntyvät kun vesilammikosta roiskaistaan vedet (ja hiekat) vauhdilla sivuun ja syventynyt kuoppa kerää yhä enemmän pohjaa pehmittävää vettä. Siihen vesikuopan kasvattamiseen riittää painoltaan vaikka mopo :-( Tuossa kuopan syntyprosessissa ajonopeus on merkittävämpi vaikuttaja kuin paino - jos sitä juuri syntymänsä alkuvaiheessa olevaa pientä painaumaa ei korjata tai kierretä.

  Huonolla pohjalla olevaa tietä rikkomaan ei edes tarvita mitään liikennettä, tien rungon vettyminen ja talven routa pistää sen uuteen uskoon joka tapauksessa. Ojat ja vesitalous pitäisi hoitaa kuntoon.

  Henkilöautoluokan painoilla (luokka 500 - 2000 kg) ei juurikaan ole suurempaa merkitystä tien kulumiseen, nastojenkin pistovoima on auton painosta riippumatta rajattu suhteellisen vakioon arvoon. Myös rengaskoko yleensä korreloi jotenkin painon kanssa, tielle on parempi mitä korkeampi ja leveämpi rengas - ja raskaassa kalustossa runsas akselimäärä auttaa myös vähentämään yksittäisen pyörän aiheuttamaa kuormitusta.
  Tuossa traktorin ja perävaunun tapauksessakin 4 leveintä rengasta on yli 700 mm leveitä ja pari korkeinta taas 650 mm leveitä ja lyhyen ihmisen korkuisia. Kaikkiaan siis 8 kpl.

  Nimimerkki 'tiekunnan toimitsijamies'.

 • Sähköautoileva motor - 23.4.2019 klo 23:16

  Hei Juhani,
  kiitos erittäin ammattitaitoiselta vaikuttavasta kommentista!

 • Tesla topi - 28.12.2019 klo 9:26

  Tiestöä ei kuluta nastarenkaat vaan suuret rekkojen painot.
  Esim kun metsälästä lähdetään hämeenlinnantielle siihen mäkeen.
  Tämä hämeenlinnan tien möki pällystetiin kesällä.
  Jo smuutamn kuuka u den kuluttua siinä oli kåjo paripyörien urat kesällä.

  Ei monikaan nastarengas ollu t kuluttanut näitä uria millään.

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2020 (3)
tammikuu (3)
Sähköautoilijan avoin toive VR:lle
Tulossa: Sähköautojen talvinen Grand Tour Tampereelta Ruotsin Lappiin!
Sähköautoilun vuosi 2019 Suomessa
2019 (58)
joulukuu (8)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:llakin onnistuu Tampere - Helsinki -välin säännöllinen työmatkailu
Leaf 40 kWh sähköautoni akun kuntoisuus näyttää laskevan keskimääräistä nopeammin
Sähköauto Nissan Leaf 90000 kilometrin huollossa
Sähköautojen kulutuksissa on eroja ja sillä on merkitystä käyttäjälle
Sähköauton tulipalon sammuttaminen keskusteluttaa -ei suurta dramatiikkaa
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Lataushybridit jatkoivat nousukiitoaan marraskuun 2019 ensirekisteröinneissä
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!