Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi

Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3

maanantai 08.07.2019 Avainsanat: BEVsähköauto

Aloitin heinäkuun 2019 alussa pohdinnan ekologisen ajoneuvon valinnasta vuonna 2019 kolmelle erilaiselle taloudelle. Tässä blogitarinassa perehdyn hieman syvemmin esimerkkitalouden "Martti Marketpäällikön" auton valintaan.

(kuva: itseottamani Berliin e-Granprix, ei ehkä sittenkään tuo ole oikea valinta) 

Erittäin mielelläni täydennän tätä myös lukijoideni kommenttien perusteella. Kuten yhteenvedossa toistan, ei Martin talouden tarpeeseen ole yhtä selkeää parasta autoa, vaan useita vaihtoehtoja joista valita.

Martti Marketpäällikön ajoneuvon tarve

Martilla on koti kaupungin laitamilla omakotitaloalueella ja täysin varusteltu mökki noin 30 kilometrin päässä kotoa. Kotona ja mökillä on siis helposti ja kuluitta järjestettävissä latausauton lataaminen auton mukana tulevalla kaapelilla. Lähimmälle kaasutankkauasemalle on kotoa matkaa yli 40 kilometriä, eli siis enemmän kuin mökille ja sekin väärään suuntaan. Työmatkaa Martilla on noin 15 kilometriä päivässä.

Taloudessa on neljä henkilöä ja kaksi koiraa, joista toinen on suurikokoinen saksanpaimenkoira. Lemmikkien sekä matkatavaroiden kuljetustarpeiden vuoksi auton halutaan olevan riittävän korkealla tavaratilalla varustettu farmarimallinen, jotta isompi koira mahtuu matkustamaan turvallisesti ja mukavasti.

Martin taloudessa autoon tulee ajoa noin 30 000 kilometriä vuodessa ja auton ei tässäkään taloudessa tarvitse olla premium-merkkinen. Uuteen autoon ollaan kuitenkin valmiita kuitenkin noin 50 000 euroa. Martin taloudessa ollaan tietoisia ympäristöasioista ja myös auton arvon muutos pohdituttaa ostopäätöstä mietittäessä.  

Lähtökohtaolettamukseni on, että spekseihin löytyy runsaammin vaihtoehtoja, kuin löytyi Tytti Työpsykologin tarpeisiin. Ehkä jopa valinnan vaikeuteen asti. Lähestyn asiaa siksi Q2 2019 lataus- ja kaasuautojen ensirekisteröintitilaston top 30 -listan mukaisessa järjestyksessä.

Volvot

Volvon XC60 plugari on listalla oleva auto, mutta sen hinta karkaa yli tavoitetason liian pitkälle. Sen sijaan ensirekisteröintitilaston kolmonen, eli Volvo V60T6 Twin Engine AWD 340hv automaattivaihteistolla on ensimmäinen mielenkiintoinen vaihtoehto. Sen saa hinnat alkaen versiona vähän yli 55 000 eurolla, joten hintabudjetti venyy vähän yli 10%. 

Hinnalla saisi nelivedon, jolla saisi melkoisen tyylikkäästi kuljetettua lapset ja koirat mökille ja muillekin matkoille 4,761 pitkän ja 1,850 metriä leveän tarmariauton tiloissa. Olen lukenut, että Martin talouden kaltaisessa pääosin alle 40 kilometrin mittaisista matkoista koostuvassa käytössä saattaisi autolla päästä ympärivuotisessa ajossa pitkälti lähes pelkällä sähkön voimalla, onhan autossa 11,4 kWh akku, josta on tiettävästi noin 8 kWh käytettävissä. Pidän uskottavana, että autolla päsee talvellakin lähes 40 kilometriä pelkällä sähköllä. Auton viralliset CO2-päästöt on 47 g/km, mutta todellinen toteutuma riippuu täysin sähköllä ajamisen määrästä.

Suorituskykyäkin autossa riittää, kiihtyyhän se kahdeksanportaisen vaihteiston avulla 5,2 sekunnissa satasen nopeuteen ja suomalaiset moottoritienopeudet eivät ole tällaisella autolle mitenkään vaikeita.

Tämä on erinomainen vaihtoehto, joka pitää ottaa tavoitteeksi päästä itsekin koeajamaan ja siten saada kirjoittaa autosta koeajoraportti. Tämä versiohan tuli markinoille tänän vuonna, joten parin vuoden kuluttua näitä saa myös käytettyinä jo jopa muutamalla kymppitonnila. 

(kuvan lähde: https://www.media.volvocars.com/)

Teslat

Teslan Model3 mahtuisi hinnat alkaen mallillaan ja sen hieman yli 51 000 euron lähtöhinnallaan jopa paremin talouden hintaraamiin, kuin äsken mainittu hybridi-Volvo. Teslassa myös saisi sähköauton ajamisen edullisuuden, eli helposti alle 2 euroa/100 km kulut toteutumaan, koska perheellä on järjestettävissä kotona ja mökillä lataaminen. Lisäksi Teslan toimintamatkalla ei juuri koskaan tarvitseisi päivän aikana latailla julkisista maksullisista latureista. Kolmosen ongelmaksi kuitenkin tulee korkean ja avoimen tavaratilan puute, jossa kuljettaa koiraa. Tokihan koiraa pystyisi kuljettamaan takapenkillä koiralle tarkoitetuissa turvavyön lisävöissä, koska yleisesti vain reunapaikat ova ihmisten käytössä.

Käytettyjä Model S -sähköautoja saa asetettuun hintakattoon jo jonkin verran Suomestakin ja Mobile.de:stä löytyy runsaasti tarjontaa. Osa alle 50 000 euron autoista on myös alle 100 000 km ajettuja. Käyttty Model S olisi Martin taloudelle mitä parhain auto käytettynä. Koirat sopivat hyvin auto tavatilaan ja edestähän löytyy vielä lisää tavaratilaa, jota etenkin takavetomalleissa on saman verran kuin monissa autoissa koko tavaratilaa on tarjolla. Model S on erittäin suorituskyinen auto ja 85 kWh akulla sillä pääsee helposti yli 300 kilometriä talvellakin yhdellä latauksella. Käytetty Tesla o jo myös pudottanut suurimman osan hinnastaan, mutta aina käytetyssä askarruttavat mahdolliset korjauskulut. Tesloissa on ollut jonkin verran korjattavaa, aivan kuten missä tahanssa muusakin käytetyssä autossa. Huoltoihin Model S:ssä ei sen sijaan juurikaan rahaa ole pakko käyttää, koska Tesloissa on luovuttu kokonaan säännönmukaisesta huolto-ohjelmasta. Ja liikenne-energian kuluksi tulisi noin 2 euroa/100km.

(kuvan lähde: itse ottamani)

BMW:t

Bemarin 500-sarjan hybridiä ei saa farmarikorisena ja noin 59 000 euron lähtöhinta venyttäisi budjettia jo jonkin verran, koska Bemareita joutunee edelleen varustelemaan aika isolla rahalla ennen kuin viimeisen tilausnapin painalluksen tekee.  

Pian on tulossa 300-sarjan lataushybridi farmarikorisena. Siinä olisi Martin taloudelle erinomainen vaihtoehto, joka tarjoaisi valmistajan mukaan 12 kWh:n akulla noin 63 kilometrin sähköisen toimintamatkan ja tämä olisi taloudelle erittäin hyvä vaihteohto senkin puoleen. Olen kuitenkin lukenut, että tämä uutuuden hinta kipuaisi käytännössä 500-sarjan plugarin tasolle, eli karkaisi talouden budjetista aika kauas.

Bemarin 200-sarjan pluginhybrid, eli 225Xe on myös erittäin kiinnostava vaihtoehto vähän alle 42 000 euron lähtöhinnallaan. Siinä on kuitenkin vain 7,6 kWh akku, josta on käytettävissä 6,1 kWh, joten sähköinen toimintamatka jää varmasti parhaillaankin alle 30 kilometrin ja se on turhan vähän. Ehkä siksi 200-sarjan Bemari jää vaihtoehdoista nyt ulkopuolelle.

Mitsubishi Outlander

Mitsubishin Outlander PHEV hieman alle 40 000 euron hintaisena olisi mitä parhain lähtökohta talouden tarpeisiin. Tavaratilaa olisi riittävästi tarpeisiin ja sisätilatkin olisivat hyvät. Outlanderin 13,8 kWh akulla luvataan autolle valmistajan nettisivuilla jopa 45 kilometrin sähköinen toimintamatka. Tarjolla olisi siis hyvää nelivetoista hybridiautoa tavoitehinnassakin. Uusi Outlander PHEV siis kilpailee tasaväkisesti tässä vaiheessa käytetyn Teslan Model S:n kanssa. Sähkön lataamiseen taloudella on hyvät mahdollisuudet.

Outlander on erittäin suosittu käytettyinä tuoduissa autoissa, joten sitä kannattaisi ehdottomasti katsella myös käytettyjen markkinoilta

(kuvan lähde: https://media.mitsubishicars.com/presskits/2018-outlander-phev-press-kit/photos/2018-mitsubishi-outlander-phev)

 

Skoda Octavia ja muut kaasuautot

Skoda Octavia kombi kaasuversiona ja automaattivaihteistolla maksaa alkaen hieman alla 27 000 euroa, eli merkittävästi vähemmän kuin käytetty Teslan Model S tai uusi Mitsun Outlanderi. Skodassa on erittäin suuri tavaratila ja hyvät sisätilat. Autossa on 17,7 kg vetoinen kaasutankki ja 11,8 litran bensatankki. Täydellä kaasutankilla ajaa noin 480 kilometriä ja sitten on vielä bensiiniä jäljellä vähän reilun sadan kilometrin matkaa varten. 

Ongelmaksi Martin taloudessa kuitenkin muodostuu kaasuauton tankkaamisen vaivalloisuus. Tankille pitäisi aina lähteä varta vasten aivan eri suuntaan, kuin mihin talouden normaalit ajot suuntautuvat. Tuo tankkausatka jo itsessän söisi kallisarvoisen ajan lisäksi myös kaasurangea merkittävästi. 

Vaikka monelle muulle kaasu-Octavia olisi erinomainen vaihtoehto, on Martin jätettävä nyt kaikki kaasuautot huomioimatta puutteelisen tankkausverskoston takia. Octavian lisäksi tarjolla olisi myös Volkswagen Caddya ja Seatteja kaasuversioina. Toivottavasti kaasun tankkausverkosto laajeneisi nopeasti käyttännössäkin, eikä vain puheissa.

Nissan Leaf ja E-NV200 tai Evalia

Edullisempien sähköautojen kansainvälistä kuninkuutta pitävä Nissan Leaf noin 38 000 euron hinnat alkaen mallillaan olisi Martin taloudelle yksi hyvä vaihtoehto. Tiedän omasta kokemuksesta, että Leafin korkea ja selkeämuotoinen tavaratila vetää helposti suuremmankin koiran. Itse olen kuljettantu kahtakin keskikokoista koiraa siten, että neljän hengen matkatavarat ovat tavaratilan pohjalla tasaisena kerroksena ja hattuhylly tavaroiden päällä ja siinä päällä on koirien peti. Yleismallinen koiraverkko vielä, niin turvallinen ja miellyttävä kuljetus ihmisille ja koirille on valmiina. Leafin 40 kWh-versiolla ajaa maanteiajossa noin 240 kilometriä yhdellä latauksella ja talvella tai moottoritiellä alle 200 kilometriä. Leafissa tavaratilaa voi laajentaa katolle suksiboksiin tarvittaessa, mutta toimintamatka lyhenee silloin merkittävästi. Leafin suurin ongelma on kuitenkin pitkän matkan käytettävyys yleisesti tiedossa olevan #rapidgate-kutsutun akkujen ylikuumenemisongelman takia.

Nissanin E-NV200 tai sen sisarmalli Evalia olisivat myös täyssähköautoista kiinnostavia suuren tavaratilansa takia. Toimintamatka kärsii 40 kWh-mallissakin jonkin verran auton laatikkomaisen muotoilun takia.

Hyundai Ioniq ja Kona sekä Kia Niro tai Optima

Korealaisvalmistajilla on useitakin Martin taloutta kiinnostavia autoja. Ioniqissa, Konassa sekä Nirossa on sama tekniikka keskenään ja erityistä näissä on se, että niitä kaikkia saa täyssähköisinä ja pluginhybrideinä. Martin taloudelle kannattavinta olisi katsoa näistä täyssähköistä, koska näiden autojen toimintamatkat yhdistettynä helppoon kotilaamiseen tarjoavat niin edullista ja mukavan helppoa autoilua. Auto latautuu kotona yöllä, ei koskaan mitään muuta miettimistä. Pidemmillä matkoilla etenkin Konan ja Niron 64 kWh akut tarjoavat käytännössäkin lähes 400 kilometrin toimitkat. Ioniqin 28 kWh akku tarjoaa noin 200 kilometrin käytännön toimintamatkan.

Ioniqissa on laakea, mutta matala avoin tavaratila, joten se ei saksanpaimenkoiran kuljettamiseen sovellu ja koiran pitäisi Ioniqissakin kulkea takapenkillä. Mielellään ei siis sitä. Sen sijaan Konassa ja Nirossa on korkeamman malliset tavaratilat, joista kuitenkin Konan tavaratilan on melkoisen pieni, joten katseeni kääntyisi näistä Korealaisista Niroon.

Kian Optima pluginhybridinä on hinnat alkaen mallina hiukan alle 47 000 euroa ja valmistajan sivuilla sille luvataan 11,2 kWh:n akulla, josta todellisuudessa on käytettävissä noin 9 kWh, 62 kilometriä sähköistä toimintamatkaa. Tässä autossa on hyvät farmariauton tilat myös koiran kuljettamiseen ja talouden ajot hoituisivat pääosin sähköllä. Hyvä vaihtoehto siis Optimakin.

Kuvan lähde: https://www.kiapressoffice.com/models/Optima-Sportswagon-PHEV#gallery

Volkswagen e-Golf ja GTE-mallit

e-Golf löytyy maahantuojan sivustolta noin 44 000 euron lähtöhinnalla, mutta pluginhybrideille ei hintoja sieltä löydy lainkaan. Ilmeisesti GTE-mallit ovat edelleen WLTP-muutoksen jäljiltä uudistamatta. e-Golf on tietenkin yksi vaihtoehto, mutta sen tavaratila jää liian pieneksi koiran kuljettamiseen pienen kokonsa ja etenkin mataluutensa johdosta.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Martin taloudella on jo valinnanvaraakin autonsa ostamiseen. Seuraavat autot nostan varteeotettavimmiksi vaihtoehdoiksi, koska niissä koirat ja ihmiset kulkevat mukavasti ja turvallisesti. Lataushybrideillä lähes kaikki arkiset ajot hoituvat sähköllä ja Teslalla tietenkin kaikki ajot ovat puhtaasti sähköisiä.

 • Volvo V60T6 Twin Engine AWD jonkin verran yli 55 000 euron hinnalla
 • Käytetty Teslan Model S alle 50 000 euron hintaan
 • Mitsubishi Outlander PHEV alle 40 000 euron hinnalla
 • Kia Optima Plugin noin 47 000 euron hinnalla.

Minkä auton näistä sitten valitsee käytännössä? Se on hyvin pitkälti makuasia, mutta yksi poikkeaa joukosta, koska on käytetty. Tesla Model S on käytettynäkin erittäin houkutteleva auto suorituskykynsä, muotoilunsa, Supercharger-verkoston ja ilmaisten latausten sekä pitkän toimintamatkansa johdosta. Käytetty on kuitenkin aina riskiostos kulujen suhteen verrattuna uusien pitkiin takuisiin, jotka ovat etenkin Korealaisissa 7-vuoden mittaisia.

Tämänkin tarinan tietojen etsiminen osoitti, että autojen maahantuojat ovat pääsääntöisesti tehokkaita piilottamaan ostajapotentiaalilta olennaisen tiedon. Myös sellainen seikka vahvistui, että ilmeisesti WLTP-muutoksista johtuen edelleen on kovin laihaa pluginhybridien tarjonta.

Täytyy ottaa oman kokemuksen ja blogitarinoiden laajennuksenkin takia tavoitteeksi päästä koeajamaan nuo neljä mainitsemaani pluginhybridiä. Palaan siis näihin kunhan ehdin koeajamaan ko autoja.

 

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Keskustelu

 • Oikeasti Ekologinen - 8.7.2019 klo 23:49

  Ihan ensin pitäisi hankkiutua eroon koirista ja kaikesta turhasta mökkeilystä yms. Ihan sama millä autolla tuollainen ekologisesti muutenkin kestämätön perhe ajelee.

 • Sähköautoileva motor - 9.7.2019 klo 8:50

  Hei nimin oikeasti ekologinen
  hienoa että olet itse noin täydellinen ihminen. Jatka samaa rataa.

 • Jani Ikävalko - 9.7.2019 klo 10:39

  KIA ois noista imho paras suhteessa. Täysin uusi auto 60km ajomatkalla, farmari ja pitkä takuu ja korealaisten hyvä luotettavuus. Suorituskyky vähintään riittävä (yhdistelmäteho 200hp!)

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2020 (3)
tammikuu (3)
Sähköautoilijan avoin toive VR:lle
Tulossa: Sähköautojen talvinen Grand Tour Tampereelta Ruotsin Lappiin!
Sähköautoilun vuosi 2019 Suomessa
2019 (58)
joulukuu (8)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:llakin onnistuu Tampere - Helsinki -välin säännöllinen työmatkailu
Leaf 40 kWh sähköautoni akun kuntoisuus näyttää laskevan keskimääräistä nopeammin
Sähköauto Nissan Leaf 90000 kilometrin huollossa
Sähköautojen kulutuksissa on eroja ja sillä on merkitystä käyttäjälle
Sähköauton tulipalon sammuttaminen keskusteluttaa -ei suurta dramatiikkaa
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Lataushybridit jatkoivat nousukiitoaan marraskuun 2019 ensirekisteröinneissä
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!