POLOinen

POLOinen

Jaa sivu POLOinen
Suodatettu avainsanalla omat mokat

Rullahiihto liikenteessä

maanantai 22.09.2014 Avainsanat: Kevytliikenne , Liikennesäännöt , Maantiellä ajo , Moottoripyöräily , Muiden käyttäytyminen , Omat mokat , Pohdiskelu

Olen kohdannut rullasuksilla hiihtäjän tänä kesänä kahdesti liikenteessä. Kummallakin kerralla tilanteessa oli vaaran tuntua, joten ajattelin pohdiskella asiaa ääneen hieman täällä blogin puolella.
 
Ensimmäinen rullahiihtäjän kohtaaminen tapahtui heinäkuussa, kun moottoripyöräilin Puuppolantietä kaupunkiin 60 km/h alueella. Tiellä ei ole pientareita ja sen reunassa menee kevyenliikenteenväylä. Ehkä kevyenliikenteenväylän halkeamista johtuen rullahiihtäjä oli päättänyt luistella tietä pitkin. Siinä hän luisteli tyytyväisenä vastaan tien oikeaa puolta (hänestä katsottuna vasenta) vieden koko kaistan eikä tehnyt elettäkään väistääkseen. Mitä hittoa!? Onneksi tiellä ei ollut muuta liikennettä, joten pystyin väistämään hänet vastaantulijoiden kaistaa käyttäen. Jos kohtaaminen olisi tapahtunut vain hetkeä myöhemmin, autoja olisi tullut vastaan hänen kohdallaan enkä olisi tiennyt minne väistää, jos hän ei anna tietä.
 
Toinen rullahiihtäjän kohtaaminen oli viime viikolla, kun ajoin moottoripyörällä mutkaista pientareetonta maantietä Isolahdesta kaupunkiin päin 70 km/h alueella. Tällä kertaa saavutin tien oikeassa reunassa kanssani samaan suuntaan luistelevan rullahiihtäjän. Samaan aikaan vastaan oli tulossa auto, mutta ajattelin että pääsisin silti hiihtäjän ohi, koska hän varmaan vetäytyisi tien reunaan nähdessään auton ja kuullessaan moottoripyöräni. Hiihtäjällä ei kuitenkaan ollut silmiä eikä korvia selässään eikä hän tehnyt elettäkään väistääkseen, joten jouduin jarruttamaan moottoripyörän vauhtia reilusti. Tämä oli kyllä totaalinen virhearvio minulta! Olisi pitänyt hidastaa jo paljon kauempaa, kun näin vastaantulevan auton. Heinäkuun tapaus oli selkeästi jo unohtunut.
 

Saavutin oikeassa reunassa luistelevan rullahiihtäjän takaapäin. (Kuva on kaapattu VillaCartouchen YouTube-videosta.)

Kaksi kohtaamista, kaksi konfliktia, kaksi syyllistä. Molemmista tilanteista selvittiin turvallisesti, mutta viimeviikkoisen jälkeen jäin miettimään, miten rullahiihtäjät olisi turvallisinta ohittaa ja kummassa reunassa rullahiihtäjien pitäisi kulkea. Haastavaksi rullahiihtäjien ohittamisen tekee se, että luistelutyylillä etenevä hiihtäjä vie ainakin kapeammilla teillä lähes koko kaistanleveyden.
 
Liikenteessä rullasuksilla hiihtäjät (kuten myös rullaluistelijat, rullalautailijat, potkukelkkailijat, pyörätuolit ja polkupyörän taluttajat) lasketaan jalankulkijoiksi, joiden ensisijainen paikka ajoradalla on sen vasemmassa reunassa. Oikeaa reunaa saa käyttää, jos se on kulkureitin tai muiden syiden vuoksi turvallisempaa.
 
Koitin miettiä, kumpi reuna on turvallisempi rullahiihtäjälle ja kallistuin aavistuksen vasemmalle. Vasen reuna siksi, että rullahiihtäjä näkee vastaan tulevan auton ja pystyy tällöin väistämään reunaan. (Heinäkuun tapaus oli tällainen, tosin hiihtäjä ei väistänyt.) Jos vasemmassa reunassa hiihtävän takaa tulee ajoneuvoja, ne pääsevät ajamaan ohi rauhassa omaa kaistaansa pitkin. Oikeassa reunassa luisteleva rullahiihtäjä ei sen sijaan näe takaansa tulevia ajoneuvoja eikä osaa välttämättä varoa niitä. (Viime viikon tapaus oli tällainen.) Silloin takaa tulevan auton on väistettävä hiihtäjää ja tarvittaessa myös jarrutettava.
 
Jos molemmilla kaistoilla tulee samaan aikaan auto rullahiihtäjän (tai polkupyörän tai jalankulkijan) kohdalla, niin tilanne on todella inhottava etenkin, jos tiessä ei ole pientareita. Pidän tuplakohtaamistilanteessakin turvallisempana sitä vaihtoehtoa, että hiihtäjä näkee vastaantulijan ja tietää mennä kasempaan eikä niin, että takaa tulija humauttaa yllättäen hiihtäjän ohi hihaa hipoen. Jos vain mahdollista, tuplakohtaamisen välttämiseksi hiihtäjän takaa omaa kaistaansa ajavan auton kannattaa mielestäni hidastaa, jotta hiihtäjän kanssa samalla kaistalla vastaantuleva pystyy vähän väistämään hiihtäjää. Kapeilla teillä kohtaamiset ovat ikäviä, mutta koitetaan selvitä niistä yhteispelillä!

Onnellisten ihmisten ajokoulun startti ja läheltä piti

torstai 16.01.2014 Avainsanat: #onnellistenajokoulu , Driveco , Mazda , Muilla autoilla ajaminen , Omat mokat , Reissut , Renkaat

Mazda etsi joulukuussa osallistujia tammikuussa starttaavaan "Onnellisten ihmisten ajokouluun", jossa Aki Linnanahteen ja Anna Perhon luotsaamat joukkueet haastetaan parantamaan ajotapojaan. Lisäksi ajokoulun oppilaat saavat kuukaudeksi käyttöönsä uuden Mazda3:n. Mietin pitkään hakisinko ajokouluun ja viimeisenä iltana sitten naputtelin lyhyen hakemuksen ajatuksella, että jos tarttuvat siihen niin tarttuvat. Kerroin, että haluan aina vain oppia paremmaksi kuskiksi ja ajokoulusta saisin lisäksi mainiota sisältöä blogiini.
 
No arvatkaa mitä! Yli sadan hakijan joukosta minut todellakin valittiin Onnellisten ihmisten ajokouluun viiden muun henkilön kanssa! :D Ihan älyttömän siistiä! :D
 
Ajokoulun ensimmäinen tapaaminen oli viime tiistaina Helsingissä. Lehdistötilaisuuden jälkeen oli tarkoitus jatkaa ensimmäiselle oppitunnille Hämeenlinnaan liukkaan kelin radalle, mutta talvi teki tepposet eikä rataa saatu ajoissa kuntoon, joten liukastelu jouduttiin siirtämään parin viikon päähän.
 
Lehdistötilaisuudessa oli paikalla joukko Mazdan edustajia, ajokoulun opettajat sekä joukkueenjohtajat Anna Perho ja Aki Linnanahde. Mazdan porukat kertoivat ajokoulun taustoista ja sitten esiteltiin joukkueet. Itse pääsin Aki Linnanahteen joukkueeseen. Hyvin sekalaista sakkia me ajokoululaiset tunnuimme olevan ajokokemuksen suhteen. Joukkueet tuntuivat olevan koottu niin, että molemmissa on vetäjän lisäksi yksi autoilun harrastaja ja kaksi vähemmän varmaa kuskia.
 

Onnelliset ajokoululaiset ryhmäkuvassa opettajien kanssa. Minä olen ainakin porukan väripilkku, jos en muuta!

Kokonaisuudessaan ajokoulu sisältää kolme kontaktiopetuskertaa, joiden teemoina ovat liukkaan kelin ajo, positiivinen ajattelu liikenteessä (tms.) ja taloudellinen ajaminen. Ja tässä koulussa ei sitten kuulemma ajella, vaan ajetaan!
 
Ajokoulu huipentuu huhtikuussa Autoliiton järjestämään vuosittaiseen EcoRun-kilpailuun, jossa kisataan pienimmästä polttoaineen kulutuksesta ennalta määrätyllä reitillä. Olen joskus katsellut netistä EcoRun-kilpailujen materiaaleja ja miettinyt, että sellaiseen olisi siistiä osallistua - ja nyt pääsen mukaan! Aivan mahtavaa, en malta odottaa!
 
Ajokoulun suurin miinuspuoli on se, että tapahtumat ovat arkipäivinä. Onnekseni minulla on liukuva työaika, mutta tuntipankki tulee kyllä menemään tämän myötä pahasti miinukselle… Mutta ehtii niitä töitä vielä tehdä, ei tällaista tilaisuutta voi yksinkertaisesti jättää väliin.
 
Ihan tyhjin käsin minun ei tarvinnut lähteä lehdistötilaisuudesta, sillä sain sieltä heti alleni automaattivaihteisen Mazda3:n. Se on samaa kokoluokkaa, kuin mahdollinen tuleva automme, joten on mielenkiintoista päästä koeajamaan sitä. Meidän alkuperäiselle tulevien autojen valintalistalle uutta Mazda3:a ei ollut valittu koska sitä ei ollut julkaistu vielä listaa tehdessä, mutta kyllähän se sinne voi päästä jos auto vakuuttaa.
 
Lehdistötilaisuuden jälkeen sain tosiaan käyttööni uuden Mazda3:n. Ensimmäinen haaste oli ajaa se pois Ravintola Teatterin terassilta. Eeh… Ei olisi kyllä tullut mitään ellei joku olisi näyttänyt ulkopuolella mihin kääntyä, sillä portti oli niin kapea, että sivupeilitkin piti taittaa kiinni että siitä mahtui! Mutta selvisin. :)
 

Sain neljäksi viikoksi käyttööni Premium Plus -varustellun automaattivaihteisen Mazda3 sedanin.

Ennen kotiinlähtöä käväisin Falckilla, jonka Think & Drive -tuotteeseen liittyvä Driveco-ajotavanseurantalaite on Polossa testikäytössä. Pari tuntia kului kuin siivillä Drivecon kehitysehdotuksia läpikäyden; ilmeisesti olen antanut siitä enemmän kommentteja kuin kukaan! :D Sain myös toisen Driveco-laitteen lainaan Mazda3:een. On mielenkiintoista päästä testaamaan sitä eri autossa - jospa Mazdasta saisi irti kulutuslukematkin oikein.
 
Kotimatkalla oli aika lähellä, etten ajanut Mazdalla kolaria. Minun piti päästä Kehä I:ltä Lahdenväylälle, jonne yllättäen erkaannuttiinkin vasemmalle eikä oikealle kuten yleensä. Vasemmanpuoleisin kaista oli aika täysi ja itse olin kolmesta kaistasta oikeanpuoleisimmalla, kun huomasin että erkanemiskaista loppuu pian. Katsoin, että vasemmalla on sopiva väli, joten vilkku päälle ja samantien kaistaa vaihtamaan. Seuraava asia minkä huomaan sivupeilistä, on takana ihan turhan lähellä oleva valkoinen pakettiauto, joka samaan aikaan tööttää pitkään ja kuuluvasti ja sitten olenkin jo vasemmanpuoleisimmalla kaistalla ja paku menee oikealta ohi.
 
Mikä meni vikaan? Tavallisesti olan yli katsominen tulee kaistanvaihtotilanteessa selkäytimestä, mutta nyt oli ilmeisesti liian kiire. Minulla ei ole mitään muistikuvaa pakusta ennen tööttäystä. Jälkeenpäin muistan kyllä, että Mazda3:n kaistavahti vinkaisi säikähtäneellä äänellä kytkiessäni vilkun, mutta en tajunnut siihen reagoida kun olin jo menossa.
 
Puolet kotimatkasta podin kauheaa morkkista tästä idioottimaisesta kaistanvaihdostani, ja ihan aiheesta. Selitin ajokoulun lehdistötilaisuudessa, että en kuvittele olevani parempi kuski kuin muut ja haluan aina oppia paremmaksi, mutta ei tällaisia mokia silti yksinkertaisesti saa tulla! Uskon, että oli ihan pakukuskin reaktiokyvystä kiinni, että hän ei ajanut päälleni. Kiitos hänelle siitä. Minä muistan jatkossa olla vähän tarkempi ja ajan vaikka risteyksen ohi jos meinaa tulla kiire.
 
* Olen saanut Mazda3 testikäyttöön Mazdan Onnellisten ihmisten ajokoulusta. Driveco-laitteen olen saanut Falckilta testikäyttöön. Kaikki mielipiteet ovat omiani. Linkkien klikkaaminen ei tuota minulle mitään.

Se oli hyvä vanne

maanantai 17.09.2012 Avainsanat: Omat mokat , Polo Junior , Pysäköinti , Renkaat

Kävin kesälomalla hakemassa miestäni kaupungilta tarkoituksenani pysähtyä tietokoneliikkeen eteen tyhjään kadunvarsiparkkiin. Nopeutta oli jäljellä varmaan vielä jotain 15-20 km/h kun tunsin auton tömähtävän johonkin. Häh, osuiko puskuri kadun reunaan? No ei onneksi puskuri, mutta oikea eturengas vanteineen oli osunut oikein huolella katukiveykseen. Polon vanteet kun vielä ulkonevat renkaasta, niin rumaa jälkeähän siitä syntyi. Vauhtia oli sen verran, että vanne oikein viisti katukiveystä.

Ei näytä kuvassa ihan niin pahalta kuin livenä...


Ei siinä auttanut kuin sadatella, kolhittu mikä kolhittu. En ole viisivuotisen autoiluhistoriani aikana ajanut kertaakaan tällä lailla kadun reunaa vasten. Nolo juttu! En edes tajua miten ajoin auton niin lähelle reunakiveystä, kun yleensä tapanani on ajaa turhankin lähellä keskiviivaa kun en hahmota missä auton oikea kulma menee.

Edellisen Polon pölykapseli olisi varmaan ollut ihan säpäleinä, mutta se olisi sentään ollut halpa korjattava. Alumiinivanteen kanssa piti vain niellä tappio, koska en raski kolhusta sentään uutta ostaa. Sitä vähän mietin, että mahtoivatko auton ohjauskulmat ottaa nokkiinsa tömäyksestä. Fiksu kaveri kai kävisi tarkistuttamassa ne, mutta minä tyydyin toteamaan että auto kulkee edelleen prikulleen suoraan joten kai se on ok. Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä voisi kyllä kysäistä jos vain muistan.

Tein liian läheistä tuttavuutta tämän kadun reunan kanssa.

Vielä niistä jäljistä ovenkahvassa...

lauantai 12.05.2012 Avainsanat: Muiden käyttäytyminen , Omat mokat , Polo Junior , Pysäköinti

Eilen aamulla ennen töihin lähtöä menin kuvaamaan Polon ovenkahvaan ilmestyneen jäljen, kun en sitä tuohtuneena edellisiltana muistanut ennen kuin oli pimeää. Yöllä oli satanut vettä, joten kuivasin kahvan ja lähiseudun mikrokuituliinalla. Samalla huomasin oven kahvasta vielä yhden jäljen. Okei se ei ollut kuin pari miliä halkaisijaltaan ja siis lähes huomaamaton, mutta jälki kumminkin.
 
Kun pääsin illalla töistä kotiin, mieheni olikin jo käynyt sanomassa asiasta naapurille, joka oli hämmästyneenä pyydellyt anteeksi ja selittänyt, kuinka heidän pitää pysäköidä auto ruudun meidänpuoleiseen reunaan, että saavat lastenistuimen pois toisen puolen ovesta. Tänään auto olikin jo keskellä ruutua.

Äsken satuin katsomaan ohimennen iPhotoon auki jäänyttä ovenpeilauskuvaa edellisestä merkinnästä ja huomasin siinä kiillossa virheen. Ja toden totta, kahvassa olevat jäljet ovat jo siinä aiemmassa kuvassa ja tuskin ovat siis tulleet tällä viikolla. Ihmettelen kyllä, miten en niitä aiemmin huomannut, sillä voitte uskoa, että olen tuijottanut uusien naarmujen pelossa kylkeä joka päivä aika tarkkaan. Oikeanpuoleisen takaoven kahvassa on kuitenkin saman kokoinen jälki ja sen huomasin jo silloin kun kävin auton läpi pesun jälkeen. (Ihan supertarkkaan katsomalla pystyy muuten löytämään ovesta myös korjatut kohdat, mutta ei kukaan autoa niin läheltä sentään katso.)

Valokuva ei petä.

Näin poliisin, mokasinkohan?

keskiviikko 07.03.2012 Avainsanat: Jenni , Omat mokat , Pohdiskelu , Poliisi , Polo Junior , Reissut

Viime viikonloppuna suuntasin siskoni kanssa veljeni luokse Ylivieskaan. Hilpeä pullantäyteinen viikonloppu oli se. Ja pääsinpäs taas ajamaan Pololla pitkää matkaa. Viimeksi annoin navin päättää reitin, mutta tällä kertaa päätin että ajetaan Elämäjärventietä pitkin. Se oli ihan mukava ja rauhallinen reitti, paitsi tien reunoissa oli hieman polanteita, joihin osuminen pelotti vähän kun rekkoja tuli vastaan.

Paluumatkalla nelostiellä poliisi aiheutti minulle ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Eräällä vastakkaisen suunnan linja-autopysäkillä oli pysähtyneenä jokin auto, joka lähempää katsottuna paljastui poliisiautoksi. Kun olin ajanut siitä ohi, havaitsin taustapeilistä että poliisiauto näytti suuntavilkkua ja teki uukkarin ja lähti ajamaan perääni. Säikähdin oikeasti, että nyt tulee sanktiota, sillä ohitushetkellä nopeuteni oli ollut mittarin mukaan noin 91 km/h ja rajoitus 80 km/h. Ajoin siinä sitten joitakin kilometrejä poliisi turvavälin päässä takanani ja koitin parhaani mukaan esittää tosi tunnollista kuljettajaa pyrkien pitämään nopeuden navista katsottuna tasaisena 80 km/h tai vähän alle. Vilkuilin taustapeiliä ja odotin koko ajan että missä vaiheessa poliisi päättäisi pysäyttää minut.

Tosi tunnillinen olinkin ... unohdin jänskätyksissäni sammuttaa pitkät valotkin eräällä valaistulla pätkällä. Sattuuhan sitä joskus itse kullekin, mutta nyt tuolla valaistulla pätkällä tuli joku vastaan ja lisäksi notkelmassa olleella vastakkaisen suunnan linja-autopysäkillä oli parkissa pari poliisiautoa lisää sekä muutama henkilöauto. Että semmoinen häikäisevän esimerkillinen ajosuoritus.

Lisäpoliisit ohitettuani tie muuttui jälleen valaisemattomaksi. Hetken kuluttua näin poliisin puna-sinisten pysäytysvalojen vilkahtavan taustapeilissäni. Eikä! Ei niin. Valot näkyivät niin kaukana, etten uskonut niiden olevan tarkoitettu minulle, vaikka mielestäni ne näkyivät selvästi minun kaistallani. Ajattelin, että jos joku minut haluaa pysäyttää, niin ajakoon lähemmäksi. Mutta ei ajanut. En sitten tiedä mikä auto pysäytettiin, sillä minun perässäni ei ajanut muita ja vastaantulijoitakaan ei ollut valaistun pätkän jälkeen. Valot näkyivät taustapeilissä kokonaisuudessaan parin sekunnin ajan ja katosivat sitten mäen harjan taakse. Sen jälkeen poliiseja ei näkynyt koko matkalla.

Tilanteen jälkeen katsoin navigaattorista, mikä nopeuteni todellisuudessa oli, kun mittari näytti 91 km/h. No eihän se ollut kuin 83 km/h! Olisihan minun pitänyt muistaa että Polon mittarivirhe on noin iso. Normaalisti maantiellä seuraan nopeutta pääasiallisesti navigaattorista. Tällä kertaa se ei kuitenkaan pysynyt kiinni ikkunassa, joten jouduin laittamaan sen keskikonsolin alla olevaan lokeroon, josta sitä pystyi välillä vähän vilkuilemaan. Mittarivirhe on kyllä ärsyttävä asia, kun saa maantielläkin aina ajaa melkein kympin ylimääräistä, jos haluaa ajaa rajoituksen mukaan. Vanhan Polon Econen oli kyllä kiva kun siitä pystyi katsomaan todellisen nopeuden...

Mutta takaisin poliisiasiaan. On poliisin läsnäololla vaan jännä vaikutus. Nyt olin erityisen täpinöissäni koska tiesin ajaneeni jonkin verran ylinopeutta, mutta vaikka tietäisikin ajaneensa ihan nätisti, tutkan ohittaminen maantiellä tai poliisin "liimautuminen" perään aiheuttaa silti herkästi hetkellisen stressitason nousun. Mutta hyvä vaan että valvovat ja saisivat valvoa enemmänkin.

En ole siis koskaan joutunut autolla ajaessani pysähtymään edes puhallusratsiaan. Sen sijaan moottorikelkalla olen pysähtynyt puhallusratsiaan reilu kymmenen vuotta sitten. Tilanne meni vähän nolosti: moottorikelkkareitin varrella joku kirkkaan siniseen pukeutunut kelkkailija heilautti kättään ja minä vain heilautin takaisin, koska luulin että tyyppi vain moikkasi. Kyydissä istunut kelkan omistanut kaverini sitten huomautti, että se muuten on poliisi, että pysähdypäs. Noloa!

Moottorikelkkapoliisi ei kysynyt ajokorttia, eikä minulla olisi ollut sitä näyttääkään. Olimme kyllä yrittäneet selvittää, saako ajaa moottorikelkalla ilman auton ajokorttia ja tulleet siihen tulokseen, että ei tarvitse jos vain on syntynyt ennen tiettyä vuotta kuten mopolla ajonkin kanssa. Kaverini poliisituttukaan ei osannut silloin antaa muuta vastausta. Nykyisin tuntuu ihan hassulta että asia on ollut meille silloin epäselvä, koska nyt on selkeää, että virallisella moottorikelkkareitillä ajoon tarvitaan vähintään T-luokan ajokortti eli traktorikortti.

Tietoa blogista

POLOinen on liikenne- ja autoblogi, jonka perustin kesällä 2008. Aiemmin autot eivät kiinnostaneet yhtään, mutta hankittuani auton olosuhteiden pakosta innostuinkin autoilusta oikein kunnolla. Liikenne on minulle peliä, jossa pyrin menestymään aina vain paremmin!

Kirjoittelen blogiin kaikenlaisista autoiluun liittyvistä asioista moottoripyöräilyä unohtamatta. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat Volkswagen, liikenneturvallisuus ja taloudellinen ajaminen.

Ota yhteyttä: poloinenblogi(a)gmail.com

Arkistot
2020 (1)
tammikuu (1)
Autolla eurooppaan - mistä löytää maakohtaiset liikennesäännöt ja muut tiedot?
2019 (17)
joulukuu (1)
Poloisen vuosi 2019 - Leonidas lepäsi kun Jenni ajeli sähköautoilla
marraskuu (1)
Mikä sähköauto on taloudellisin? Espoo EV Challenge 12.10.2019
lokakuu (2)
Kylmää kyytiä sähköautoilla - Vesijärven Auto EcoRun 5.10.2019
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Molemmat!
syyskuu (1)
Paljon muutakin kuin sähköauto! Koeajossa hiljainen jättiläinen Audi e-tron 55 quattro
elokuu (1)
Miten pieni kulutus sähköauto Audi e-tron:illa on mahdollista saavuttaa? Suurajot EcoRun 11.8.2019
heinäkuu (1)
Secto Road Trip - sähköautoilla halki euroopan + mitä lataus maksaa?
kesäkuu (1)
Autoliiton AL 100 juhlaliittopäivät
toukokuu (2)
Kilpailijana Gladiaattoreissa - valmistautuminen, hakeminen ja kilpaileminen
Sähköautojen pienin kulutus! AL-Helsinki Ecorun 27.4.2019
huhtikuu (2)
Taloudellisuusajoa sähköautolla - Kuopion Autokauppa EcoRun 6.4.2019
Sähköauto ilman kotilatausmahdollisuutta ja 10 muuta tarinaa sähköauton lataamisesta
maaliskuu (2)
Testissä kuljettajan pikku apuri: automaattiset kaukovalot
Kun jarrupolkimesta tuli turha - koeajossa sähköauto Nissan Leaf
helmikuu (1)
Koeajossa aito ja alkuperäinen Volkswagen Polo Junior
tammikuu (2)
Koeajot Auto 2018 -messuilla - mitä erikoisempi, sen parempi
Auto 2018 messujen 5 kiinnostavinta juttua
2018 (20)
joulukuu (1)
Skoda Scala - ensifiilikset uutuudesta!
marraskuu (1)
Vain 3,6 millilitran päässä voitosta - Toyota EcoRun 6.10.2018
lokakuu (1)
Kolmas kerta toden sanoo? - Skoda Economy Run 2018
syyskuu (2)
Banaaninkuorilla baanalle! (bio)kaasuautojen päästöt, verotus ja tankkaus
Kaasuautolla taloudellisuusajokilpailussa - Suurajot EcoRun 12.8.2018
elokuu (1)
Tampere - jännittävimmät, hienoimmat ja vaarallisimmat liikennekohteet
heinäkuu (2)
Auton vuokraaminen ulkomailla - ensikertalaisen kokemuksia
Leonin ensimmäinen katsastus ja päivä filmitähtenä
kesäkuu (1)
Leonin 3-vuotishuolto - katolle pissiminen vaihtui karkkikaupan tuoksuun
toukokuu (3)
Seat Leon - murtumat takavalojen umpioissa
Seat Leon - DSG-vaihteiston kytkimen vaihto
Kaaharizombie pihtaamassa - Neste Pusula EcoRun 15.4.2018
huhtikuu (3)
Leonin pienin kulutus ikinä! AL Helsinki EcoRun 14.4.2018
Kulutustestailuja ennen kauden ensimmäisiä Ecorun taloudellisuusajokilpailuja
AL-Sport päivät Hyvinkään Sveitsissä
maaliskuu (1)
Kauden 2018 ecorun taloudellisuusajokilpailut - millä autolla ja kenen kanssa?
helmikuu (2)
Koeajossa upea coupé Lexus RC 300h
Pitääkö vilkkua käyttää aina risteyksessä kääntyessä?
tammikuu (2)
POLOinen 10 vuotta!
Auton lattian, takaluukun ja konepellin vaimennus
2017 (30)
joulukuu (3)
Kiire ja liikenne - testatusti huono yhdistelmä!
Leonidaksen kuusenhakureissu
Polkupyörän valot - miten niitä käytetään oikein?
marraskuu (2)
Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen
Autoliiton opetuslupainfo - kaikki mitä halusit tietää ajokortin hankkimisesta opetusluvalla
lokakuu (3)
Toyota Ecorun - uudenlainen taloudellisuusajokilpailu
Lotus Elise ja täydellisen rypsipellon metsästys
Pihistelyä ja mahtavia maisemia - Skoda Economy Run 2017
syyskuu (1)
HJC R-PHA 70 - ei enää ikinä aurinkolaseja moottoripyöräillessä!
elokuu (3)
Vuoroin vieraissa - tsekkiläiset taloudellisuusajajat tuhansien järvien maan ecorunissa
Liikaa hifistelyä, liian vähän pihistelyä - Suurajot NEZ EcoRun 13.8.2017
Pikaisessa koeajossa Volkswagen Arteon ja ennakoiva adaptiivinen vakionopeussäädin
heinäkuu (3)
Tampereen liikennejärjestelyt yllättivät turistin
Skootteri ei ole lälläripyörä, ainakaan kaupungissa
Illalla olin voittaja, aamulla enää toinen - AKU EcoRun 9.7.2017
kesäkuu (3)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 2.)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 1.)
Auto jäi pikapesun ulkopuolelle - asiakaspalvelu keräsi pisteet kotiin + Voita ilmainen autopesu!
toukokuu (3)
Leonin 30 tkm huolto - öljynvaihto, vajavainen akku ja rasittavat natinat
Takatalvi yllätti - 270 km kesärenkailla loskakelissä
POLOinen PINGailemassa eli autobloggaaja sisällöntuottajafestareilla
huhtikuu (2)
Auton kuntotarkastus
Autourheilijat Pohojanmaalla
maaliskuu (3)
Pysähdyin moottoritiellä ja muita viikonlopun autoilukuulumisia
Kiveniskemän korjaus Leonin tuulilasista
Kauhea naarmu auton maalipinnassa!
helmikuu (2)
Koeajossa Lexus IS 300h - se parempi Toyota?
Audi Quattro Tour 2017 - miten Audit selvisivät laskettelurinteestä?
tammikuu (2)
Minkä näistä koeajaisin? Uusi Seat Leon, Toyota C-HR vai Lexus IS 300h?
Autojen sijaintitiedot vuotivat nettiin jo nyt
2016 (30)
joulukuu (1)
Auto 2016 -messujen hauskin koeajo: pikkuruinen sähköauto Renault Twizy
marraskuu (3)
Auto 2016 - lisää koeajoja, vuoristorata ja Opel OnStar
Auto 2016 -messut - autojen Mega Pop-Up myymälä ja paljon muuta
Muuttaako urheiluauto käyttäytymistä? Testissä Lotus Evora 400
lokakuu (4)
Onko yksisuuntainen Puistokatu oikeasti turvallinen pyöräilijöille?
Rengashotelli ja puuttuvat pultit
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 2/2)
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 1/2)
syyskuu (1)
Ford Driving Skills for Life
elokuu (3)
Koeajossa huikea urheiluauto Lotus Evora 400
Seat Leon äänieristys
Seat Leon resonoi ja natisee
heinäkuu (1)
Harjoittelu kannattaa! 1000 Lakes EcoRun 2.7.2016
kesäkuu (2)
Taloudellisen ajon vinkit hiekkatiellä ajamiseen
Leonin ensimmäinen öljynvaihto ja säästövinkki
toukokuu (4)
Kirottu kilpailu? Neste Myllylampi Ecorun 21.5.2016
Koeajossa faceliftin saanut superpihi Toyota Auris Hybrid
Yksi vai 50 hevosvoimaa?
Että sellainen moottoripyöräilykauden aloitus!
huhtikuu (3)
Rekisterikilpibongaus
Milloin U-käännös on kielletty?
Leonin takuukorjauksia
maaliskuu (2)
Ecorun ja autoslalom kilpaileminen
Onnistuuko taloudellinen ajaminen talvella? Savon Pihistys Kuopion Autokauppa Ecorun 27.2.2016
helmikuu (3)
Kokemuksia Leonin kitkarenkaista
Teslan lataaminen
Koeajossa vertaisvuokrattu unelma-auto Tesla Model S P85D
tammikuu (3)
Pysäköinti Jyväskylän satamassa
Auton lainaaminen naapurille - uhka vai mahdollisuus?
Nissan Juke Nismo RS - terrierimäinen möhköfantti koeajossa
2015 (40)
joulukuu (2)
Hauskaa joulua!
Autoslalom kilpailu Leonilla
marraskuu (3)
Around View Monitor ja muita lisäapuja kuljettajalle a'la Nissan
Päästöskandaaliauton(?) kulutusennätys
Koeajossa superhauska Mazda MX-5
lokakuu (4)
Volkswagenin vieraana Jyväskylän MM-rallissa
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Talvirenkaiden valinta Leoniin
Volkswagen Demo Tour 2015
Leonilla yli 1000 km yhdellä tankillisella!
syyskuu (4)
Jyväskylän Autotarvikkeen naistenilta
Ratti.fi - ajokortin opetuslupien välityspalvelu
Hipoen ohi ja kolmion takaa känny korvalla - suomalainen liikenne takapenkkiläisen silmin
Tehotytöt vauhdissa: Vesijärven Auto Ecorun
elokuu (3)
Yritys päihittää vakionopeussäädin ja hieman Ecorun-pohdintaa
Onnellista autoslalomia
Moottoripyörän talvisäilytys sekä huolto- ja myyntipohdintaa
heinäkuu (2)
Kurkku Kalajoella
Leonin CQuartz Finest -pintakäsittely
kesäkuu (2)
1000 Lakes EcoRun - taloudellisen ajon soratieralli?
Poloinen pysyy Poloisena, mutta Leon on nyt Leonidas
toukokuu (6)
Polon viimeiset pihistelyt: LänsiAuto Ecorun 18.4.2015
Leonin renkaiden vaihto uusiin ja pyörien suuntaus
Uudet vanteet ja renkaat Leoniin
Kilometrien kerryttämistä ja autovouhottajien tapaamista
Leonin luovutus
Leonin luovutushuolto
huhtikuu (4)
Leonin maahantulotarkastus
Moottorijarrutus vai vapaalla rullaaminen?
Onnellisten ajokoulu vm. 2015
Lisensoitu autourheilija!
maaliskuu (5)
Kitkarenkaat liukkaan kelin radalla
Koeajossa Toyota Auris Hybrid - ekotietoisen taviksen valinta
Automerkkien kevään kovimmat #some #kampanjat
Autourheilu todella kiinnostaa naisia!
Autoja, moottoriurheilua ja naisia
helmikuu (4)
Oho, tilattiin auto
Volkswagen Winter Drivingschool
Seat Leon jälleen testissä - onko Polo saamassa seuraajan?
Poloisen ensikosketus kitkarenkaisiin
tammikuu (1)
Mitä kaikkea POLOiselle tapahtui vuonna 2014?
2014 (41)
joulukuu (3)
Joulukuun lopun löpinät
Nissan Pulsar - ei mikään tähdenjäänne
Leidi liikenteessä
marraskuu (3)
Karvalakki-Leon vuokralla
Glosspoint - palvelua vailla vertaa
Testissä Ford Ranger Wildtrak -pick-up
lokakuu (3)
Renkaiden vaihto hintavertailu
Törttöilijöitä liikenteessä - blogaus vanhan ajan malliin
Auton vanteet netistä
syyskuu (4)
Rullahiihto liikenteessä
Sumussa ajaminen ja sumuvalojen käyttö
Polon toinen taloudellisen ajon kilpailu: maantiekulutuksen haamuraja rikki kirkkaasti!
EcoRun taloudellisuusajokilpailu Pololla
elokuu (2)
Kohta pihistellään taas!
Uudet keskikupit vanteisiin ja virallinen pysäköintipaikka
heinäkuu (3)
Moottoripyörän parantelua
Jyväskylä - Kuopio - Jyväskylä
Polon 3-vuotishuolto
kesäkuu (3)
Uusi Mazda3 - taviksesta katseenvangitsijaksi
Polon ensimmäinen katsastus
Testissä kuljettajan pikku-apurit: mukautuva vakionopeussäädin ja kaistanpitoavustin
toukokuu (2)
Ihana uusi Polo <3
Taloudellisen ajon kilpailu Ecorun
huhtikuu (3)
Kevään renkaanvaihtokuviot ja DSG:n öljynvaihto
Keski-Suomen Moottoripyöränäyttely vm. 2014
Ensiesittelyssä uusi Volkswagen Polo
maaliskuu (5)
Ja sitten kuolo korjasi Polon akun
Polkupyörien huoltoa
Seuraa Poloista!
Poloinen goes off-road
Volkswagen hyötyautojen talviajokoulu kevätkelissä
helmikuu (4)
Tänä talvena liukasta on vain radalla
Onnellisten ajokoulun opit käytännön kokeessa
Kohti onnellisempaa ajokulttuuria
Onnellista liukastelua
tammikuu (6)
Pohdiskellen Pohjanmaalle
Lyhyitä ajoja + kireät pakkaset = tyhjä akku
Onnellisten ihmisten ajokoulun startti ja läheltä piti
Koeajossa Seat Leon FR
Parhautta!
Hakkapedia-blogaajaksi
2013 (31)
joulukuu (2)
Tonttu-Polo
Taloudellinen ajotapa - kokemuksia Drivecon käytöstä
marraskuu (4)
Demo Tour 2013 ja kestohymy
Uudet nastarenkaat polkupyörään
Toyota Auris Hybrid
Kesäinen koeajorupeama
lokakuu (3)
Taloudellisen ajon harjoittelua Toyotan tapaan
Renkaiden vaihto Poloisen tapaan
Ongelmalliset vaihteet
syyskuu (5)
Uusi leiska!!
Jyväskylä - Toivakka - Kangasniemi - Hankasalmi - Lievestuore - Jyväskylä
Vähän erilainen ratapäivä
Puhdas auto - pahempi mieli?
Uusi polkupyöräni - Nishiki Hybrid Comp SLD
elokuu (2)
Harjaton pesu
Ja korvat lepää!
heinäkuu (2)
Nissan Juke Nismo
Polon kaksivuotishuolto
kesäkuu (2)
MP-kauden avaus
Polkupyörän renkaanvaihtopulmia
toukokuu (2)
Facebookista voi oikeasti voittaa jotain!
Kops!
huhtikuu (2)
Kuinka tyhjentää lompakko moottoripyöränäyttelyssä
Talven suruja
maaliskuu (3)
Uusi Golf ja Polo GT
Vihreä unelma
Rata 2013
helmikuu (2)
Nastarenkaat kaksipyöräiseenkiin - lopulta
Uuden vuoden kilpailun voittaja on...
tammikuu (2)
Yhteenveto ajokaudesta 2012
Uuden vuoden kilpailu
2012 (30)
joulukuu (2)
Herkkua on siinä monenlaista.
Ylimääräinen öljynvaihto ja takuukorjauksia
marraskuu (2)
Ei niin yllättävät ensilumet
Uusi Golf ja Robo-up!
lokakuu (2)
Moottoripyörä talvisäilöön
Lisää näkyvyyttä
syyskuu (2)
Se oli hyvä vanne
Uusi Audi A3
elokuu (4)
Kaahaavat motoristit vs. ohiteltava motoristi
Eerik pesussa
Yhden pysäköintiruudun ongelma
Polo 1 v!
heinäkuu (2)
Polo ja rätisevä Media-In
Auton kulutuksen seuranta
kesäkuu (3)
Jennin ja Eerikin ensimmäiset seikkailut
Varusteostoksilla
Moottoripyörän hankinta
toukokuu (4)
Sateiset pikakuulumiset
Sumuvalopelle ilman sumuvaloja
Vielä niistä jäljistä ovenkahvassa...
Kevätpesu - ja mitä kuran alta löytyikään
huhtikuu (1)
Päivävalot ja pimeiden perien ongelma
maaliskuu (4)
Ei Golfkärryä meille
Up!
RSS ja muuta yleistä
Näin poliisin, mokasinkohan?
helmikuu (3)
Liukastelua Lievestuoreella
Polo 6R 1.2 TSI DSG Highline
Poloa ulkoiluttamassa
tammikuu (1)
Analyysi pienestä punaisesta paholaisesta
2011 (37)
joulukuu (3)
Hauskaa joulua!
Paras häälahja ikinä!
Polon suojauskäsittely
marraskuu (2)
Polo Simoissa
Kuulumisia autonhuoltokurssilta
lokakuu (4)
Jyväskylä - Ylivieska - Jyväskylä
Tunnustus
Volkswagen Demo Tour 2011
Inssi läpi ... vaivoin
syyskuu (6)
Moottoripyörän teoriakoe läpi!
Olenko hidas oppimaan vai muuten vain hidas?
Rohkeasti liikenteen sekaan
Onko tämä nyt niin hämmentävää?
Pelottava moottoripyörätunti
Eka ajotunti moottoripyörällä
elokuu (8)
Ensimmäinen ja viimeinen kerta (MP 1/2)
Autonhuoltokurssi tulee taas!
Lelun ohjaksissa ja museoesineen kyydissä
Motoristin henkivakuutukset: jarruttaminen ja kääntäminen (MP 5/6)
Lisää kirjaimia ajokorttiin (MP 3/4)
Oho, ostettiin auto
Polo Junior ja Polo Senior
Terveisiä Pololta
heinäkuu (2)
Bilteman kromiset pölykapselit, osa 2
Helsingin keskusta taas vähän tutummaksi
kesäkuu (1)
Katsastus vm. 2011
toukokuu (2)
Pyöräilyneuvontaa
Econen
huhtikuu (2)
Matelua pääsiäisen paluuliikenteessä
Oikealle kääntyvä väistää ... jos väistää
maaliskuu (2)
Vuosihuollon paikka
Ratapäivä 2011
helmikuu (2)
Uudet talvirenkaat
Nissan JUKE
tammikuu (3)
Polkupyörä vuorostaan huoltoon
Uusi leiska
Mitä sanoo Polo 95 E10 bensasta?
2010 (30)
joulukuu (1)
Turvallista uutta vuotta!
marraskuu (3)
Käsittämätöntä toistoa
Polo GTI ja jokasyksyinen Scirocco-koeajo
Epätaloudellista taloudellista ajoa
lokakuu (4)
Saija ratissa
No nyt se sitten levisi
"Eivät renkaat kesää tee"
Simuloitu rengasrikko
syyskuu (6)
"Jarrut - vauhdin surma"
Voidellaan ettei leikkaa kiinni
Kuinka moottori toimii?
Auton perusrakenne tutuksi
Audi A1
Autonhuoltokurssi
elokuu (1)
Kaikkien aikojen ilotulitus ja kaikkien aikojen ruuhka
heinäkuu (1)
Pysäköinti Ainolanrannassa
kesäkuu (1)
Myöhäinen katsastus
toukokuu (2)
Outo ohituskaista
Kilpisenkatu - pyöräilijän inhokki
huhtikuu (1)
Kesärenkaiden vaihtoaika x 2
maaliskuu (2)
Pikavisiitti Helsinkiin
Hämärä ABS-ongelma
helmikuu (5)
Ratapäivä
Hieno Audi ja nuiva Audimies
Enää viikko!
Polo palasi elävien kirjoihin
Koskaan ei ole Polo jättänyt tielle ...
tammikuu (3)
Käsijarrun tärkeydestä
Ei tullut BC:tä, tuli pelkkä B
Paras synttärikortti
2009 (36)
joulukuu (1)
Pimeällä ajamisen kurssi - perinteisesti vai simulaattorilla?
marraskuu (1)
Ajelemassa
lokakuu (4)
Vahaa pintaan ja talvirenkaat alle
Jos edes joku ottaisi opikseen...
"Kiesi-kohu ei kolhinut Audi-kauppaa"
Sciroccoooo <3
syyskuu (2)
Uutta Poloa ihailemassa
Kootut seikkailut Helsingissä
elokuu (2)
Kutsu
Ylinopeusvalvonta: kootut selitykset
heinäkuu (1)
Jyväskylä-Lahti-Jyväskylä
kesäkuu (4)
Läheltä piti juhannuksena
POLOinen 1 v.
Peruuttelua
Polo kesäkuntoon
toukokuu (3)
Taas ratin takana!
Kyytiläisenä
Kun jarrua ei voikaan painaa
huhtikuu (3)
Taas Tampereella
Talvi väistyy
Pablo Picassoa testaamassa
maaliskuu (6)
Huolto ja katsastus - uusi yritys
Katsastus
Vuosihuolto
Vaajakosken liikenneympyrässä ajaminen
Pesua kaivattaisiin
Ilmaista liukastelua
helmikuu (5)
Volkswagen Polo vm. 2008 vs. 2004
Automaattia testaamassa
Jyväskylä-Tampere-Jyväskylä
Kunnossa!
Palautetaan korjaamolle
tammikuu (4)
Oma Polo kullan kallis
Yksi Polo korjaamolle, toinen Polo vuokralle
Kolareita kerrakseen
Polo kolarissa
2008 (24)
joulukuu (1)
Valoton risteys sekoittaa päät ja aiheuttaa vaaratilanteita
marraskuu (3)
Pysäköintipaikasta sakkopaikaksi
Talvea odotellessa
Pientä koristelua
lokakuu (4)
Uudet autot tuoksuvat hyvälle
Ei ole pakko mennä jos ei mahdu
Kirkkaita kilometrejä!
Paluu liukkaalle
syyskuu (5)
Unelma-autoni
Autoton päivä
Inssimuistoja
Jopas oli ohitus
Jyväskylä-Hämeenlinna-Jyväskylä
elokuu (6)
Kuukauden viimeinen päivä
Ollaanpa sitä nyt niin kiireisiä
Törttöilijöitä liikenteessä
Jenni testaa
Kesäkumit vaihtoon
Hetken loisto
heinäkuu (2)
Liukastelua 2-vaiheessa
Arvioiva ajo
kesäkuu (3)
Uudet matot
Tyhmiä ohituksia rauhallisessa juhannusliikenteessä
Taustaa

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!