POLOinen

POLOinen

Jaa sivu POLOinen
Suodatettu avainsanalla nishiki hybrid comp

Polkupyörien huoltoa

keskiviikko 26.03.2014 Avainsanat: Huolto , Nishiki Hybrid Comp , Nishiki Reno , Polkupyöräily , Renkaat

Talvipyöräni on viime aikoina kenkkuillut. Viime kuussa sen etuvaihtajan vaijeri alkoi rispaantua ja viime viikolla puhkesi takarengas. Vaijerin vaihtoa pitkitin kuukauden jättämällä etuvaihtajan pysyvästi kakkosrattaalle, mutta puhjennut rengas piti paikata vähän nopeammin.
 
Olin ihan siinä uskossa, että reilulla kuviolla varustetut Schwalbe Snow Stud nastarenkaat eivät ihan hevillä puhkeaisi, mutta toisin kävi. Kotipihalla tuntui, että takarengas on hieman tyhjillään ja kun pääsin 20 metrin päähän pyörävarastoon, rengas tyhjenikin jo silmissä kuuluvan pihinän saattelemana. Keskeltä renkaan kuvion kohoumaa löytyi selkeä reikä ja kohouma oli puoliksi haljennut. Reikään ei ollut tarttunut mitään, joten syyllisestä ei voi olla varma. Todennäköisesti kyseessä oli kuitenkin Kauramoottorin tappajasepeliksikin kutsuma hiekoitussepeli.
 

Hurjan näköinen reikä pyörän nastarenkaassa.

Nastarengas irtosi helposti vanteelta ja sisäkumin paikkaus kävi sujuvasti. Jälkeenpäin sain vinkin, että ulkokumin olisi voinut paikata sisäpuolelta, mutta tehdään se sitten jos sisäkumi puhkeaa uudestaan. Yllättäen Huoltopilotissa oltiin laitettu ulkokumi takavanteelle vasten pyörimissuuntaa, joten käänsin sen renkaan paikkauksen jälkeen oikein päin. Kiekon saaminen takaisin takahaarukkaan niin, että jarrut toimivat, oli taas aikamoisen säädön takana, mutta ei siitä sen enempää. Hankala pyörä on hankala.
 
Vaihdevaijerin vaihtaminen meni vähän säädöksi, sillä en saanut vaihdevivun ruuvia auki. Poikkesin sitten Huoltopilotissa pyytämässä apuja ja muutamassa sekunnissa mielestäni pilalle mennyt ristipääruuvi aukesi. Ilmeisesti siihen tarvittiin vai tosi terävä ristipääruuvimeisseli, sillä omani irrotti ruuvista vain metallihippuja. Samalla ostin uuden vaijerin, sillä kotoa löytynyt ei ollutkaan yhteensopiva vaihdevivun kanssa.
 
Illalla meinasin ryhtyä vaijerin vaihtoon, mutta nyt vaijerin etuvaihtajaan kiinnittävä kuusiokoloruuvi ei inahtanutkaan. Suihkin siihen öljyä liukasteeksi ja seuraavana päivänä ruuvi aukesi.
 
Vaijerin saaminen sopivaan kireyteen tuotti seuraavat harmaat hiukset, sillä en saanut pingotettua sitä millään riittävän kireälle. Ajattelin, että vaihtajan pikkuruuveilla se menee oikeaan asentoon, mutta niihin koskeminen oli virheliike. Aina ketju hankasi johonkin. Jossain vaiheessa tajusin, että vaihdevivussa on vaijerin pituussäätö ja kävin pyörittelemään sitä, mutta kun pikkuruuvien säädöt olivat jo pilalla niin eihän se vieläkään asettunut. Tunnin ruuvailun ja poljinten pyörittelyn jälkeen olin valmis luovuttamaan, mutta juuri silloin vaihteet alkoivat kuin ihmeen kaupalla toimia.
 

Olihan siinä vaihdevaijerissa vielä kolme säiettä jäljellä...

Kun olin saanut talvipyörän kuntoon, päätin samoilla vauhdeilla huoltaa myös vähän kesäpyörääni. Suoristin sen ohjaustangon, joka oli ollut alusta saakka vinossa hieman vasemmalle ja napsuttelin pinnoihin jo syksyllä ostamani pinnaheijastin-tikut, molempiin kiekkoihin 16 kpl. Talvipyörässä on samanlaiset heijastimet ja voin sanoa, että kyllä muuten näkyy! Lidl Crivit pinnaheijastimet eivät ole hinnalla pilattuja: 36 kpl paketti maksoi muistaakseni 4,90 e. Samanlaisia heijastimia saa myös muista kaupoista, mutta niitä saa samalla hinnalla paljon vähemmän.
 

Jos löydätte Lidlistä heijastimia, niin älkää jättäkö ostamatta!

Pinnahejastimet pyörävarastossa salamavalolla kuvattuna.

Kävin muuten ostamassa tällä viikolla myös uuden pyörän pumpun. Neljä vuotta sitten Biltemasta ostettu jalkapumppu on toiminut hyvin, mutta vähitellen männän reikä on venynyt niin että sen pumppailut alkaa olla nyt pumpattu. 
 

Pumpun pohjalle on käynyt vähän hassusti?

Ajatuksena oli ostaa tilalle kunnon jalallinen käsillä pumpattava pumppu pyöräliikkeestä. Sattumalta sellaisia tuli myyntiin Lidliin ja koska sieltä ostetut tavarat ovat ennenkin olleet laadukkaita, ostinkin pumpun sieltä. Hintaa oli 8 euroa ja takuuta 3 vuotta. Jos tuo nyt hajoaa, niin ostan sitten seuraavaksi jonkun kalliimman. Hieman minulla oli tekniikkaongelmia osata käyttää uutta pumppua, mutta miehisen avun saattelemana sain sillä ilmaa talvipyörän renkaisiin. En vain ollut uskaltanut painaa pumppua käsillä riittävästi ja sitten katsoin väärää asteikkoa…
 

Uusi ja uljas pumppu. Katsotaan miten kauan se kestää.

Käsien peseminen pyörän huoltamisen jälkeen on ollut aina ihan tuskaa, kunnes autonhuoltokurssilla tutustuin karheaan käsienpuhdistustöhnään. Lika irtosi käsistä sillä niin hyvin, että sitä oli saatava välittömästi kotiinkin. Pienen etsinnän jälkeen löysin Biltemasta tuotteen nimeltä käsienpuhdistusaine, joka oli vastaavaa. Sen käyttöönoton jälkeen pyörän huolto ei ole ollut enää yhtään niin vastenmielistä kuin ennen, koska kädet on saanut puhdistettua helposti. Ainut vika on siinä, etten saa purkkia itse auki, koska kansi on niin jäykkä. Joudun aina pyytämään aviomieheni avaamaan purkin valmiiksi, kun lähden pyörää huoltamaan. :D
 

Rakkaan mieheni piti avata käsienpuhdistustöhnä myös valokuvausta varten. :P

Ongelmalliset vaihteet

maanantai 07.10.2013 Avainsanat: Huolto , Nishiki Hybrid Comp , Ongelmatilanteet , Polkupyöräily

Ostin kesällä uuden polkupyörän, Nishiki Hybrid Comp SLD:n, jonka esittelin jo aiemmassa postauksessa. Sen vaihteiden kuntoon saaminen on ollut sellainen projekti, että päätin eriyttää vaihdetarinat kokonaan omaan merkintäänsä…

Ensimmäiset kilometrit

Lähdetäänpä liikkeelle ihan pyörän luovutuksesta Asema-aukion Intersportista. Maksettuani pyörän siirryimme ulos testaamaan sitä ja säätämään satulan oikeaan korkeuteen. Ajelin uudenkarhealla pyörällä ympäri asema-aukiota ja huomasin jo siinä, että osalla vaihteista ketju osuu etuvaihtajaan. Myyjä sanoi, että ei ketjua pidäkään käyttää vaihteiden ääriasennoissa. En kyllä käyttänytkään. Päätin testata vaihteet paremmin kun pääsisin vauhtiin. Lähdettiin siitä sitten kotiin, minä pyörällä ja mieheni kävellen, joten siinä ei hirveästi voinut testailla.

Miten vaihteiden pitäisi toimia

Kun pääsin ajamaan pyörällä vauhdikkaammin, huomasin saman tien, että ketju todella osuu vaihtajaan myös sellaisilla vaihteilla, millä sen ei pitäisi. Hybrid Comp SLD:ssä on 24 vaihdetta; 3 ratasta edessä ja 8 takana. Mielestäni jokaisella eturattaalla pitäisi pystyä käyttämään neljää takaratasta, jotta välityssuhteen vaihtaminen onnistuu mahdollisimman pienillä muutoksilla. Olen tottunut vanhalla 21-vaihteisella pyörälläni vaihtamaan vaihteita niin, että kun siirryn edestä 2->3 rattaalle, siirrän takaa 6->5 rattaalle, jolloin välitys muuttuu vain hieman raskaammaksi. Hybrid Compissa ketjun siirto eturattaalta 2->3 muuttaa välityssuhdetta kerralla niin paljon, että siihen olisi ehdottomasti pitänyt saada vaihteet toimimaan samalla tavalla.
 
Edestä 1. ratas toimi ok, mutta 2. rattaalla pystyin käyttämään vaihteita vain 5. takarattaaseen saakka (oletukseni 3-6). 3. eturattaalla pystyin sitä vastoin käyttämään vain 7. ja 8. takaratasta (oletukseni 5-8) eli 6. takaratas oli täysin poissa pelistä! Käytännössä pyörällä pystyi siis ajamaan max. 26 km/h ja seuraava käyttökelpoinen vaihde vaati nopeutta yli 35 km/h.
 
Ei siis muuta kuin reklamoimaan. Asema-aukion Intersportin pyörähuollosta vastaava myyjä oli säätänyt vaihteet vain pukissa eikä ollut koeajanut pyörää. Niinpä hän ei ollut huomannut ketjun osumista vaihtajaan, sillä se ilmeni vasta, kun kampien pyörittämisessä oli vastusta. Kerroin huomanneeni, että eturatas oli silmämääräisesti katsottuna hieman kiero, mutta myyjän mukaan se on normaalia. Myyjä sai kuitenkin säädettyä vaihteet kuntoon niin, että ne toimivat juuri kuten toivoinkin: 2. eturattaalla pystyy käyttämään vaihteita 6. takarattaaseen saakka ja 3. eturattaalla pystyy käyttämään takarattaita 5-8. Hyvä homma!

Ensihuolto ja ongelmien paluu

Ajettuani pyörällä noin 300 km vein sen ensihuoltoon ostopaikkaansa Asema-aukion Intersportiin. Ennen huoltoa pyörän ketjut olivat olivat rutisseet sekä edestä että takaa, mutta huollon jälkeen se oli aivan äänetön.
 
Suurin ongelma ensihuollon jälkeen olivat kuitenkin - yllätys, yllätys - vaihteet. Myyjä oli onnistunut säätämään ne niin, että ne toimivat huollon jälkeen tasan yhtä huonosti kuin silloin, kun hän luovutti pyörän minulle ekaa kertaa. Tässä vaiheessa minulta alkoi palaa käämi. Miten vaikeaa yksien vaihteiden säätö voi olla?!
 
Ei auttanut kuin reklamoida taas. Myyjän yritettyä säätää vaihteita puoli tuntia hän ilmoitti, että niitä ei ole mahdollista saada toimimaan kuten haluan, koska eturatas on 3 mm kiero ja ketju osuu siksi aina jossain vaiheessa vaihtajaan. Tässä on kuitenkin se outo juttu, että kierous on ollut rattaassa alusta saakka ja silti myyjä sai vaihteet ekalla kerralla kuntoon. Myyjän mukaan pyörällä on myös ajettu, joten siksi on jotain eroa syntynyt. Tämä ei silti selitä sitä, miten vaihteet toimivat täydellisesti ennen kuin vein pyörän huoltoon!
 
Pyysin sitten säätämään vaihteet niin, että 8. takaratas jää pois pelistä, jotta ylempänä kuvaamani tapa käyttää vaihteita onnistuisi muuten. Ilmoitin, että vien pyörän säädettäväksi johonkin oikeaan pyörähuoltoon ja lähdin masentuneena pois Intersportista hieman ramman pyöräni kanssa. Kotimatkalla huomasin, että vaihteet toimivat nyt vielä entistäkin huonommin ja pitivät ajaessa tasaista rutinaa, mikä vain lisäsi kiukkuani.

Toiseen huoltoon

Koska vaihteiden toimintakuntoon saaminen vaikutti ylivoimaiselta tehtävältä Intersportin pyörähuollolle, otin ennen huoltoon vientiä yhteyttä Nishikiin ja kysyin, miten vaihteiden pitäisi toimia ja onko 3 mm heitto eturattaassa normaalia. Heitto oli kuulemma normaalia, mutta niin myös vaatimukseni vaihteiden toiminnan suhteen. 
 
Seuraavaksi suuntasin pyöräni kanssa Huoltopilottiin, joka on Nishikin paikallinen yhteistyökumppani. Ensimmäisellä kerralla kävin vähän ennakkotiedustelemassa ja kertomassa ongelman taustaa ja toisella kertaa kävin aamulla viemässä pyörän sinne säädettäväksi. 
 
Töiden jälkeen hain pyörän ja olin vähän epäileväinen, että noinkohan mahtoi tulla kuntoon. Huoli oli kuitenkin turha, sillä vaihteet toimivat kuin unelma! Lisäksi vaihteista tuli huollossa täysin äänettömät.
 
Toimivien vaihteiden lisäksi Huoltopilotti yllätti erittäin positiivisesti huollon hinnalla. Jättäessäni pyörää huoltoon sanoin, että ei ole väliä, mitä maksaa, kunhan saatte vaihteet kuntoon. Yllättäen Huoltopilotti ei edes veloittanut säädöstä mitään! Parhautta! Ajelinkin sieltä sitten kotiin hymyillen varmaan koko matkan kuin Hangon keksi. :)
 

Pahamaineinen etuvaihtaja toimii lopultakin niin kuin pitää.

Yhteenveto

Nyt pyöräni toimii täydellisesti ja olen tyytyväinen. Harmittaa, että Asema-aukion Intersportin polkupyörähuolto ei ollut hyvä. Kuultuani pyörää ostaessa sen olemassaolosta ajattelin, että huollatankin pyöräni jatkossa siellä, koska siellä ei ole ruuhkaa ja se on ihan keskustassa. Valitettavasti en voi sitä kokemuksieni perusteella suositella enkä tule käyttämään sitä jatkossa.
 
Kun viimeisimmällä huoltokerralla yritin selittää myyjälle, miten haluan välityssuhteen muuttuvan kerralla mahdollisimman vähän (selitetty ylempänä tässä postauksessa), hän sanoi, ettei tiedä välityksistä mitään. Häh, olet pyörähuoltaja etkä sen vertaa tiedä?! Mielestäni ei vaadi jokaisen mallin yksityiskohtaista tuntemista että hiffaa, mitä tarkoitin. Nishikin edustajakin sanoi, että sinähän osaat käyttää vaihteita tehokkaasti, kun kerroin hänelle asiasta.
 
Sen lisäksi, että Intersportin myyjä/pyörähuoltaja ei osannut säätää vaihteita, ei palvelukaan vakuuttanut. Hirveän mukava se myyjä oli niin kauan kuin pyörää olin hankkimassa, mutta kauppojen teon jälkeen tuntui, että palvelu i enää hirveästi kiinnostanut.
 
Kun noita reklamointikäyntejä alkoi tulla toistuvasti, alkoi tuntua siltä, että jouduin anteeksi pyytelemään, kun olin taas häiritsemässä. Reklamointi vaati nimittäin yleensä useamman käynnin ennen kuin homma onnistui, koska myyjä ei ollut aina työvuorossa tai sitten ei vain sillä hetkellä onnistunut. Luonnollista sinänsä, koska pyörähuolto on vain urheiluliikkeen sivubisnes. Myyjä ei ollut varsinaisesti epäystävällinen, mutta sellaiset asiakaspalveluun liittyvät sanat kuin "valitettavasti" ja "olen pahoillani" eivät kuuluneet sanavarastoon ja vastaukset olivat töksäytteleviä. Havaitsin samantyylisen käytöksen myös paria muuta polkupyöristä kyselevää asiakasta kohtaan, kun viimeisellä huoltokerralla odottelin pyörääni valmistuvaksi.
 
Täytyy tähän väliin kyllä huomauttaa, että Intersportin toisesta pyörämyyjästä jäi hyvät fiilikset. Hän tuntui olevan aidosti pahoillaan ja ihmeissään, kun vaihteita ei vain saatu kuntoon. Mutta ei hänen auttanut kuin levitellä käsiään, kun huoltajamyyjä sanoi, että kaikki on kokeiltu.

Huoltopilottia voinkin sitten suositella lämpimästi. Kunpa olisin tajunnut viedä pyörän sinne jo ensihuoltoon… Vanhaa pyörää olen huollattanut aina Huoltopilotissa ja työn jälki on ollut  hyvää. Noh, jatkossa ainakin tiedän missä käyn. Intersport oli vähän kuin syrjähyppy ja nyt tiedän, että ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella.
 

Syksystä huolimatta ruoho Huoltopilotin luona oli vihreää.

Uusi polkupyöräni - Nishiki Hybrid Comp SLD

lauantai 07.09.2013 Avainsanat: Nishiki Hybrid Comp , Polkupyöräily

Olen jo monta vuotta haaveilut uudesta polkupyörästä, mutta en hankkinut, koska vanha Nishiki Reno on toiminut kaikin puolin mallikkaasti. Vaikka sitä myytiinkin aikanaan - vuonna 1996 - hybridinä, on se nykymittapuulla silti lähempänä maasto- kuin kaupunkipyörää niin runkogeometrialtaan kuin rengaskooltaankin. Renon suurin ongelma on turhan leveät renkaat. Vaihdoin siitä maastokuvioidut renkaat pois jo melkein 10 vuotta sitten, mutta nykyisten sileämpienkin renkaiden leveys on silti alkuperäinen 47 mm. Eivät siis kovin sirot ole nykyisetkään nämäkään.
 
Tänä keväänä päätin lopulta investoida uuteen pyörään, sillä saatiin töissä alkuvuodesta koko porukka mukavat bonukset viime vuoden hyvästä työstä johtuen. Polkupyörän budjetti oli n. 700 euroa ja sillä piti saada jonkinnäköinen hybridi. Joustohaarukkaa ei saanut olla, koska ilmankin pärjää ja se saattaa hajota ennemmin tai myöhemmin. Pyörä ei saanut olla naisten malli, sillä en vain jostain syystä siedä naisten rungon ulkonäköä. Siitä tulee mummofiilis eikä se näytä vauhdikkaalta. Myös pyörän värin piti olla kiva; en huoli mitä tahansa harmaata tai mustaa pyörää. Jostain syystä polkupyörien värivaihtoehdot ovat tosi heikkoja. Jonain vuonna Nishikillä oli upea sähkönsininen pyörä, mutta sen jälkeen on ollut aika heikkoa tarjontaa.
 
Hankinta
 
Koska meidän perheessä on kaksi erittäin hyvin kestänyttä Nishikiä, halusin mielelläni uudenkin pyörän olevan saman merkkinen. Mielessäni oli 401 tai muu vastaava hybridi, mutta niissä miesten rungot alkoivat 20 tuumasta, mikä tarkoitti ajajan pituudeksi vähintään 170 cm. Auttamattomasti liian isoja siis. Katselin kyllä muitakin merkkejä Intersportissa, ja esimerkiksi myyjän tarjoama Focus olisi ollut ilmeisen hyvä ja hieman edullisempi vaihtoehto. Koeajolla Focuksen (naisten) hybridipyörä ei kuitenkaan miellyttänyt.
 
Nishikin kuvastosta löysin urheilulliset Hybrid Sport -pyörät, joiden rungot sopivat niin miehille kuin naisillekin. Ongelmana oli vain, että niitä ei ollut oikein tarjolla liikkeissä. Ostaminen ilman koeajoa olisi ollut vähän ikävää ja liikkeisiin niitä ei suostuttu tilaamaan ilman ostopäätöstä. Yllättäen Asema-aukion Intersportista kuitenkin löytyi Hybrid Comp SLD ja pääsin sitä koeajamaan. Se tuntui hyvältä hieman korkeasta vaakaputkesta huolimatta ja melkein tein siitä jo kaupat, kunnes tajusin, että koeajamani yksilö olikin M-kokoa eli 20". Niinpä tilasin pyörän S-koossa, joka on tuumissa 18". Pyysin samalla asentamaan pyörään myös lokasuojat ja lukon. Pyörän ovh oli 699 e, missä ei ollut juuri tinkivaraa, mutta sain kuitenkin nuo lisävarusteet siihen kaupan päälle.
 
Olisin ostanut mieluummin hieman parempilaatuisilla osilla ja hydraulisilla levyjarruilla varustetun Hybrid Pro SLD:n, mutta sen hankkiminen kariutui 30 mm leveisiin renkaisiin. Koska geokätköreissumme ulottuvat välillä vähän huonompikuntoisille hiekkateille, 30 mm renkaat olisivat voineet olla vähän liian kapeat sellaiseen maastoon. Compissa renkaat olivat 37 mm leveät, mikä on sama kuin normaaleissa hybrideissäkin.
 
Odotus palkitaan
 
Koska S-koon runkoa ei ollut maahantuojan varastossa, pyörä piti tilata tehtaalta saakka. Toimitusajan piti olla 4 viikkoa, mutta meni 6-7 viikkoa ennen kuin sain lopulta hakea pyörän liikkeestä. Vaikka odotusaika tuntui pitkältä kuin nälkävuosi, pyörää kannatti kuitenkin odottaa, sillä sen verran hyvältä se on tuntunut. Pyörä rullaa kuin unelma! Kapeilla renkailla on kyllä selkeä vaikutus. Hiekkatiellä se ei oikein ole elementissään, mutta kyllä sielläkin eteenpäin pääsee.
 
 
Nykyisissä polkupyörässä tuntuu olevan hirveän leveät ohjaustangot. Ainakin kun on ajanut 16 vuotta 54 cm leveällä tangola, uuden pyörän 60 cm tuntuu varsin leveältä. Toisaalta se tekee asennosta myös hyvin tukevan. Ajatustasolla vierastamani leveät kädensijat ovat olleet todella mukavat ajaessa. Tangon päissä olevat pienet nousukahvat sen sijaan ovat vähän hassussa kulmassa eikä niitä ole juuri tullut käytettyä.
 
 
Maantiesatula on aika kova ja mietinkin, että pitäisikö se vaihtaa hieman pehmeämpään. Pyörämyyjä suositteli käyttämään pyöräilyhousuja, mutta eivät oikein ole ideaalit geokätköreissuille. Työmatkani 1,5 km sen sijaan nyt ajaisi vaikka ilman satulaa...
 
Jarrut olivat aluksi aika tehottomat, koska levyjarrut pitää ajaa sisään ennen kuin ne jarruttavat kunnolla. Viikon-parin kuluessa niiden jarrutusteho alkoikin olla varsin hyvä. Jarrujen miinuspuoli on niiden vinkuminen. Etujarru vinkui vain alussa, mutta takajarru vinkuu aina vaan, kun jarruttaa tietyllä teholla. Ensihuollossa takajarrulevyjä hiottiin pyynnöstäni vinkumisen vähentämiseksi, mutta muutamassa päivässä se palasi takaisin. Noh, ainakin ihmiset hyppivät pois alta kun vähän jarruttaa. :P
 
Hybrid Compin vaihteissa on ihan eri tahtiin välitystehoa kuin vanhassa pyörässäni. Vaihteita on 24 kpl, joista suurimpia en ole tarvinnut kuin muutaman kerran. Vaihteiden kanssa on ollut valitettavan paljon ongelmia, sillä myyjäliike ei ole oikein saanut säädettyä niitä niin, että ketju ei hankaisi vaihtajaan. Vaihteita on säädetty niin paljon, että päätin kirjoittaa niistä oman merkinnän, ettei tämä postaus venähdä kilometrin mittaiseksi.
 
Kunhan nuo vaihdeongelmat saadaan selätettyä, allani on oikein mainio pyörä ja olen tyytyväinen ostokseeni. Vanhan pyörän meinasin ensin myydä pois, mutta totesin, että ei kannata. Siitä ei saa rahaa edes keväällä tehdyn huollon arvosta ja sitä paitsi leveärenkaisena se on paljon parempi talvikäyttöön kuin tämä uusi kapearenkainen kiitäjä.
 

 

Tietoa blogista

POLOinen on liikenne- ja autoblogi, jonka perustin kesällä 2008. Aiemmin autot eivät kiinnostaneet yhtään, mutta hankittuani auton olosuhteiden pakosta innostuinkin autoilusta oikein kunnolla. Liikenne on minulle peliä, jossa pyrin menestymään aina vain paremmin!

Kirjoittelen blogiin kaikenlaisista autoiluun liittyvistä asioista moottoripyöräilyä unohtamatta. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat Volkswagen, liikenneturvallisuus ja taloudellinen ajaminen.

Ota yhteyttä: poloinenblogi(a)gmail.com

Arkistot
2020 (5)
helmikuu (3)
Kuusi vuotta ecorunia - tänä vuonna en aja taloudellisesti
Autolla Espanjassa - Jennin kootut seikkailut
Autolla Espanjassa - nopeusrajoitukset, liikenneympyrät ja havaintoja liikennekulttuurista
tammikuu (2)
Autolla Espanjassa - auton vuokraaminen
Autolla eurooppaan - mistä löytää maakohtaiset liikennesäännöt ja muut tiedot?
2019 (17)
joulukuu (1)
Poloisen vuosi 2019 - Leonidas lepäsi kun Jenni ajeli sähköautoilla
marraskuu (1)
Mikä sähköauto on taloudellisin? Espoo EV Challenge 12.10.2019
lokakuu (2)
Kylmää kyytiä sähköautoilla - Vesijärven Auto EcoRun 5.10.2019
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Molemmat!
syyskuu (1)
Paljon muutakin kuin sähköauto! Koeajossa hiljainen jättiläinen Audi e-tron 55 quattro
elokuu (1)
Miten pieni kulutus sähköauto Audi e-tron:illa on mahdollista saavuttaa? Suurajot EcoRun 11.8.2019
heinäkuu (1)
Secto Road Trip - sähköautoilla halki euroopan + mitä lataus maksaa?
kesäkuu (1)
Autoliiton AL 100 juhlaliittopäivät
toukokuu (2)
Kilpailijana Gladiaattoreissa - valmistautuminen, hakeminen ja kilpaileminen
Sähköautojen pienin kulutus! AL-Helsinki Ecorun 27.4.2019
huhtikuu (2)
Taloudellisuusajoa sähköautolla - Kuopion Autokauppa EcoRun 6.4.2019
Sähköauto ilman kotilatausmahdollisuutta ja 10 muuta tarinaa sähköauton lataamisesta
maaliskuu (2)
Testissä kuljettajan pikku apuri: automaattiset kaukovalot
Kun jarrupolkimesta tuli turha - koeajossa sähköauto Nissan Leaf
helmikuu (1)
Koeajossa aito ja alkuperäinen Volkswagen Polo Junior
tammikuu (2)
Koeajot Auto 2018 -messuilla - mitä erikoisempi, sen parempi
Auto 2018 messujen 5 kiinnostavinta juttua
2018 (20)
joulukuu (1)
Skoda Scala - ensifiilikset uutuudesta!
marraskuu (1)
Vain 3,6 millilitran päässä voitosta - Toyota EcoRun 6.10.2018
lokakuu (1)
Kolmas kerta toden sanoo? - Skoda Economy Run 2018
syyskuu (2)
Banaaninkuorilla baanalle! (bio)kaasuautojen päästöt, verotus ja tankkaus
Kaasuautolla taloudellisuusajokilpailussa - Suurajot EcoRun 12.8.2018
elokuu (1)
Tampere - jännittävimmät, hienoimmat ja vaarallisimmat liikennekohteet
heinäkuu (2)
Auton vuokraaminen ulkomailla - ensikertalaisen kokemuksia
Leonin ensimmäinen katsastus ja päivä filmitähtenä
kesäkuu (1)
Leonin 3-vuotishuolto - katolle pissiminen vaihtui karkkikaupan tuoksuun
toukokuu (3)
Seat Leon - murtumat takavalojen umpioissa
Seat Leon - DSG-vaihteiston kytkimen vaihto
Kaaharizombie pihtaamassa - Neste Pusula EcoRun 15.4.2018
huhtikuu (3)
Leonin pienin kulutus ikinä! AL Helsinki EcoRun 14.4.2018
Kulutustestailuja ennen kauden ensimmäisiä Ecorun taloudellisuusajokilpailuja
AL-Sport päivät Hyvinkään Sveitsissä
maaliskuu (1)
Kauden 2018 ecorun taloudellisuusajokilpailut - millä autolla ja kenen kanssa?
helmikuu (2)
Koeajossa upea coupé Lexus RC 300h
Pitääkö vilkkua käyttää aina risteyksessä kääntyessä?
tammikuu (2)
POLOinen 10 vuotta!
Auton lattian, takaluukun ja konepellin vaimennus
2017 (30)
joulukuu (3)
Kiire ja liikenne - testatusti huono yhdistelmä!
Leonidaksen kuusenhakureissu
Polkupyörän valot - miten niitä käytetään oikein?
marraskuu (2)
Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen
Autoliiton opetuslupainfo - kaikki mitä halusit tietää ajokortin hankkimisesta opetusluvalla
lokakuu (3)
Toyota Ecorun - uudenlainen taloudellisuusajokilpailu
Lotus Elise ja täydellisen rypsipellon metsästys
Pihistelyä ja mahtavia maisemia - Skoda Economy Run 2017
syyskuu (1)
HJC R-PHA 70 - ei enää ikinä aurinkolaseja moottoripyöräillessä!
elokuu (3)
Vuoroin vieraissa - tsekkiläiset taloudellisuusajajat tuhansien järvien maan ecorunissa
Liikaa hifistelyä, liian vähän pihistelyä - Suurajot NEZ EcoRun 13.8.2017
Pikaisessa koeajossa Volkswagen Arteon ja ennakoiva adaptiivinen vakionopeussäädin
heinäkuu (3)
Tampereen liikennejärjestelyt yllättivät turistin
Skootteri ei ole lälläripyörä, ainakaan kaupungissa
Illalla olin voittaja, aamulla enää toinen - AKU EcoRun 9.7.2017
kesäkuu (3)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 2.)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 1.)
Auto jäi pikapesun ulkopuolelle - asiakaspalvelu keräsi pisteet kotiin + Voita ilmainen autopesu!
toukokuu (3)
Leonin 30 tkm huolto - öljynvaihto, vajavainen akku ja rasittavat natinat
Takatalvi yllätti - 270 km kesärenkailla loskakelissä
POLOinen PINGailemassa eli autobloggaaja sisällöntuottajafestareilla
huhtikuu (2)
Auton kuntotarkastus
Autourheilijat Pohojanmaalla
maaliskuu (3)
Pysähdyin moottoritiellä ja muita viikonlopun autoilukuulumisia
Kiveniskemän korjaus Leonin tuulilasista
Kauhea naarmu auton maalipinnassa!
helmikuu (2)
Koeajossa Lexus IS 300h - se parempi Toyota?
Audi Quattro Tour 2017 - miten Audit selvisivät laskettelurinteestä?
tammikuu (2)
Minkä näistä koeajaisin? Uusi Seat Leon, Toyota C-HR vai Lexus IS 300h?
Autojen sijaintitiedot vuotivat nettiin jo nyt
2016 (30)
joulukuu (1)
Auto 2016 -messujen hauskin koeajo: pikkuruinen sähköauto Renault Twizy
marraskuu (3)
Auto 2016 - lisää koeajoja, vuoristorata ja Opel OnStar
Auto 2016 -messut - autojen Mega Pop-Up myymälä ja paljon muuta
Muuttaako urheiluauto käyttäytymistä? Testissä Lotus Evora 400
lokakuu (4)
Onko yksisuuntainen Puistokatu oikeasti turvallinen pyöräilijöille?
Rengashotelli ja puuttuvat pultit
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 2/2)
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 1/2)
syyskuu (1)
Ford Driving Skills for Life
elokuu (3)
Koeajossa huikea urheiluauto Lotus Evora 400
Seat Leon äänieristys
Seat Leon resonoi ja natisee
heinäkuu (1)
Harjoittelu kannattaa! 1000 Lakes EcoRun 2.7.2016
kesäkuu (2)
Taloudellisen ajon vinkit hiekkatiellä ajamiseen
Leonin ensimmäinen öljynvaihto ja säästövinkki
toukokuu (4)
Kirottu kilpailu? Neste Myllylampi Ecorun 21.5.2016
Koeajossa faceliftin saanut superpihi Toyota Auris Hybrid
Yksi vai 50 hevosvoimaa?
Että sellainen moottoripyöräilykauden aloitus!
huhtikuu (3)
Rekisterikilpibongaus
Milloin U-käännös on kielletty?
Leonin takuukorjauksia
maaliskuu (2)
Ecorun ja autoslalom kilpaileminen
Onnistuuko taloudellinen ajaminen talvella? Savon Pihistys Kuopion Autokauppa Ecorun 27.2.2016
helmikuu (3)
Kokemuksia Leonin kitkarenkaista
Teslan lataaminen
Koeajossa vertaisvuokrattu unelma-auto Tesla Model S P85D
tammikuu (3)
Pysäköinti Jyväskylän satamassa
Auton lainaaminen naapurille - uhka vai mahdollisuus?
Nissan Juke Nismo RS - terrierimäinen möhköfantti koeajossa
2015 (40)
joulukuu (2)
Hauskaa joulua!
Autoslalom kilpailu Leonilla
marraskuu (3)
Around View Monitor ja muita lisäapuja kuljettajalle a'la Nissan
Päästöskandaaliauton(?) kulutusennätys
Koeajossa superhauska Mazda MX-5
lokakuu (4)
Volkswagenin vieraana Jyväskylän MM-rallissa
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Talvirenkaiden valinta Leoniin
Volkswagen Demo Tour 2015
Leonilla yli 1000 km yhdellä tankillisella!
syyskuu (4)
Jyväskylän Autotarvikkeen naistenilta
Ratti.fi - ajokortin opetuslupien välityspalvelu
Hipoen ohi ja kolmion takaa känny korvalla - suomalainen liikenne takapenkkiläisen silmin
Tehotytöt vauhdissa: Vesijärven Auto Ecorun
elokuu (3)
Yritys päihittää vakionopeussäädin ja hieman Ecorun-pohdintaa
Onnellista autoslalomia
Moottoripyörän talvisäilytys sekä huolto- ja myyntipohdintaa
heinäkuu (2)
Kurkku Kalajoella
Leonin CQuartz Finest -pintakäsittely
kesäkuu (2)
1000 Lakes EcoRun - taloudellisen ajon soratieralli?
Poloinen pysyy Poloisena, mutta Leon on nyt Leonidas
toukokuu (6)
Polon viimeiset pihistelyt: LänsiAuto Ecorun 18.4.2015
Leonin renkaiden vaihto uusiin ja pyörien suuntaus
Uudet vanteet ja renkaat Leoniin
Kilometrien kerryttämistä ja autovouhottajien tapaamista
Leonin luovutus
Leonin luovutushuolto
huhtikuu (4)
Leonin maahantulotarkastus
Moottorijarrutus vai vapaalla rullaaminen?
Onnellisten ajokoulu vm. 2015
Lisensoitu autourheilija!
maaliskuu (5)
Kitkarenkaat liukkaan kelin radalla
Koeajossa Toyota Auris Hybrid - ekotietoisen taviksen valinta
Automerkkien kevään kovimmat #some #kampanjat
Autourheilu todella kiinnostaa naisia!
Autoja, moottoriurheilua ja naisia
helmikuu (4)
Oho, tilattiin auto
Volkswagen Winter Drivingschool
Seat Leon jälleen testissä - onko Polo saamassa seuraajan?
Poloisen ensikosketus kitkarenkaisiin
tammikuu (1)
Mitä kaikkea POLOiselle tapahtui vuonna 2014?
2014 (41)
joulukuu (3)
Joulukuun lopun löpinät
Nissan Pulsar - ei mikään tähdenjäänne
Leidi liikenteessä
marraskuu (3)
Karvalakki-Leon vuokralla
Glosspoint - palvelua vailla vertaa
Testissä Ford Ranger Wildtrak -pick-up
lokakuu (3)
Renkaiden vaihto hintavertailu
Törttöilijöitä liikenteessä - blogaus vanhan ajan malliin
Auton vanteet netistä
syyskuu (4)
Rullahiihto liikenteessä
Sumussa ajaminen ja sumuvalojen käyttö
Polon toinen taloudellisen ajon kilpailu: maantiekulutuksen haamuraja rikki kirkkaasti!
EcoRun taloudellisuusajokilpailu Pololla
elokuu (2)
Kohta pihistellään taas!
Uudet keskikupit vanteisiin ja virallinen pysäköintipaikka
heinäkuu (3)
Moottoripyörän parantelua
Jyväskylä - Kuopio - Jyväskylä
Polon 3-vuotishuolto
kesäkuu (3)
Uusi Mazda3 - taviksesta katseenvangitsijaksi
Polon ensimmäinen katsastus
Testissä kuljettajan pikku-apurit: mukautuva vakionopeussäädin ja kaistanpitoavustin
toukokuu (2)
Ihana uusi Polo <3
Taloudellisen ajon kilpailu Ecorun
huhtikuu (3)
Kevään renkaanvaihtokuviot ja DSG:n öljynvaihto
Keski-Suomen Moottoripyöränäyttely vm. 2014
Ensiesittelyssä uusi Volkswagen Polo
maaliskuu (5)
Ja sitten kuolo korjasi Polon akun
Polkupyörien huoltoa
Seuraa Poloista!
Poloinen goes off-road
Volkswagen hyötyautojen talviajokoulu kevätkelissä
helmikuu (4)
Tänä talvena liukasta on vain radalla
Onnellisten ajokoulun opit käytännön kokeessa
Kohti onnellisempaa ajokulttuuria
Onnellista liukastelua
tammikuu (6)
Pohdiskellen Pohjanmaalle
Lyhyitä ajoja + kireät pakkaset = tyhjä akku
Onnellisten ihmisten ajokoulun startti ja läheltä piti
Koeajossa Seat Leon FR
Parhautta!
Hakkapedia-blogaajaksi
2013 (31)
joulukuu (2)
Tonttu-Polo
Taloudellinen ajotapa - kokemuksia Drivecon käytöstä
marraskuu (4)
Demo Tour 2013 ja kestohymy
Uudet nastarenkaat polkupyörään
Toyota Auris Hybrid
Kesäinen koeajorupeama
lokakuu (3)
Taloudellisen ajon harjoittelua Toyotan tapaan
Renkaiden vaihto Poloisen tapaan
Ongelmalliset vaihteet
syyskuu (5)
Uusi leiska!!
Jyväskylä - Toivakka - Kangasniemi - Hankasalmi - Lievestuore - Jyväskylä
Vähän erilainen ratapäivä
Puhdas auto - pahempi mieli?
Uusi polkupyöräni - Nishiki Hybrid Comp SLD
elokuu (2)
Harjaton pesu
Ja korvat lepää!
heinäkuu (2)
Nissan Juke Nismo
Polon kaksivuotishuolto
kesäkuu (2)
MP-kauden avaus
Polkupyörän renkaanvaihtopulmia
toukokuu (2)
Facebookista voi oikeasti voittaa jotain!
Kops!
huhtikuu (2)
Kuinka tyhjentää lompakko moottoripyöränäyttelyssä
Talven suruja
maaliskuu (3)
Uusi Golf ja Polo GT
Vihreä unelma
Rata 2013
helmikuu (2)
Nastarenkaat kaksipyöräiseenkiin - lopulta
Uuden vuoden kilpailun voittaja on...
tammikuu (2)
Yhteenveto ajokaudesta 2012
Uuden vuoden kilpailu
2012 (30)
joulukuu (2)
Herkkua on siinä monenlaista.
Ylimääräinen öljynvaihto ja takuukorjauksia
marraskuu (2)
Ei niin yllättävät ensilumet
Uusi Golf ja Robo-up!
lokakuu (2)
Moottoripyörä talvisäilöön
Lisää näkyvyyttä
syyskuu (2)
Se oli hyvä vanne
Uusi Audi A3
elokuu (4)
Kaahaavat motoristit vs. ohiteltava motoristi
Eerik pesussa
Yhden pysäköintiruudun ongelma
Polo 1 v!
heinäkuu (2)
Polo ja rätisevä Media-In
Auton kulutuksen seuranta
kesäkuu (3)
Jennin ja Eerikin ensimmäiset seikkailut
Varusteostoksilla
Moottoripyörän hankinta
toukokuu (4)
Sateiset pikakuulumiset
Sumuvalopelle ilman sumuvaloja
Vielä niistä jäljistä ovenkahvassa...
Kevätpesu - ja mitä kuran alta löytyikään
huhtikuu (1)
Päivävalot ja pimeiden perien ongelma
maaliskuu (4)
Ei Golfkärryä meille
Up!
RSS ja muuta yleistä
Näin poliisin, mokasinkohan?
helmikuu (3)
Liukastelua Lievestuoreella
Polo 6R 1.2 TSI DSG Highline
Poloa ulkoiluttamassa
tammikuu (1)
Analyysi pienestä punaisesta paholaisesta
2011 (37)
joulukuu (3)
Hauskaa joulua!
Paras häälahja ikinä!
Polon suojauskäsittely
marraskuu (2)
Polo Simoissa
Kuulumisia autonhuoltokurssilta
lokakuu (4)
Jyväskylä - Ylivieska - Jyväskylä
Tunnustus
Volkswagen Demo Tour 2011
Inssi läpi ... vaivoin
syyskuu (6)
Moottoripyörän teoriakoe läpi!
Olenko hidas oppimaan vai muuten vain hidas?
Rohkeasti liikenteen sekaan
Onko tämä nyt niin hämmentävää?
Pelottava moottoripyörätunti
Eka ajotunti moottoripyörällä
elokuu (8)
Ensimmäinen ja viimeinen kerta (MP 1/2)
Autonhuoltokurssi tulee taas!
Lelun ohjaksissa ja museoesineen kyydissä
Motoristin henkivakuutukset: jarruttaminen ja kääntäminen (MP 5/6)
Lisää kirjaimia ajokorttiin (MP 3/4)
Oho, ostettiin auto
Polo Junior ja Polo Senior
Terveisiä Pololta
heinäkuu (2)
Bilteman kromiset pölykapselit, osa 2
Helsingin keskusta taas vähän tutummaksi
kesäkuu (1)
Katsastus vm. 2011
toukokuu (2)
Pyöräilyneuvontaa
Econen
huhtikuu (2)
Matelua pääsiäisen paluuliikenteessä
Oikealle kääntyvä väistää ... jos väistää
maaliskuu (2)
Vuosihuollon paikka
Ratapäivä 2011
helmikuu (2)
Uudet talvirenkaat
Nissan JUKE
tammikuu (3)
Polkupyörä vuorostaan huoltoon
Uusi leiska
Mitä sanoo Polo 95 E10 bensasta?
2010 (30)
joulukuu (1)
Turvallista uutta vuotta!
marraskuu (3)
Käsittämätöntä toistoa
Polo GTI ja jokasyksyinen Scirocco-koeajo
Epätaloudellista taloudellista ajoa
lokakuu (4)
Saija ratissa
No nyt se sitten levisi
"Eivät renkaat kesää tee"
Simuloitu rengasrikko
syyskuu (6)
"Jarrut - vauhdin surma"
Voidellaan ettei leikkaa kiinni
Kuinka moottori toimii?
Auton perusrakenne tutuksi
Audi A1
Autonhuoltokurssi
elokuu (1)
Kaikkien aikojen ilotulitus ja kaikkien aikojen ruuhka
heinäkuu (1)
Pysäköinti Ainolanrannassa
kesäkuu (1)
Myöhäinen katsastus
toukokuu (2)
Outo ohituskaista
Kilpisenkatu - pyöräilijän inhokki
huhtikuu (1)
Kesärenkaiden vaihtoaika x 2
maaliskuu (2)
Pikavisiitti Helsinkiin
Hämärä ABS-ongelma
helmikuu (5)
Ratapäivä
Hieno Audi ja nuiva Audimies
Enää viikko!
Polo palasi elävien kirjoihin
Koskaan ei ole Polo jättänyt tielle ...
tammikuu (3)
Käsijarrun tärkeydestä
Ei tullut BC:tä, tuli pelkkä B
Paras synttärikortti
2009 (36)
joulukuu (1)
Pimeällä ajamisen kurssi - perinteisesti vai simulaattorilla?
marraskuu (1)
Ajelemassa
lokakuu (4)
Vahaa pintaan ja talvirenkaat alle
Jos edes joku ottaisi opikseen...
"Kiesi-kohu ei kolhinut Audi-kauppaa"
Sciroccoooo <3
syyskuu (2)
Uutta Poloa ihailemassa
Kootut seikkailut Helsingissä
elokuu (2)
Kutsu
Ylinopeusvalvonta: kootut selitykset
heinäkuu (1)
Jyväskylä-Lahti-Jyväskylä
kesäkuu (4)
Läheltä piti juhannuksena
POLOinen 1 v.
Peruuttelua
Polo kesäkuntoon
toukokuu (3)
Taas ratin takana!
Kyytiläisenä
Kun jarrua ei voikaan painaa
huhtikuu (3)
Taas Tampereella
Talvi väistyy
Pablo Picassoa testaamassa
maaliskuu (6)
Huolto ja katsastus - uusi yritys
Katsastus
Vuosihuolto
Vaajakosken liikenneympyrässä ajaminen
Pesua kaivattaisiin
Ilmaista liukastelua
helmikuu (5)
Volkswagen Polo vm. 2008 vs. 2004
Automaattia testaamassa
Jyväskylä-Tampere-Jyväskylä
Kunnossa!
Palautetaan korjaamolle
tammikuu (4)
Oma Polo kullan kallis
Yksi Polo korjaamolle, toinen Polo vuokralle
Kolareita kerrakseen
Polo kolarissa
2008 (24)
joulukuu (1)
Valoton risteys sekoittaa päät ja aiheuttaa vaaratilanteita
marraskuu (3)
Pysäköintipaikasta sakkopaikaksi
Talvea odotellessa
Pientä koristelua
lokakuu (4)
Uudet autot tuoksuvat hyvälle
Ei ole pakko mennä jos ei mahdu
Kirkkaita kilometrejä!
Paluu liukkaalle
syyskuu (5)
Unelma-autoni
Autoton päivä
Inssimuistoja
Jopas oli ohitus
Jyväskylä-Hämeenlinna-Jyväskylä
elokuu (6)
Kuukauden viimeinen päivä
Ollaanpa sitä nyt niin kiireisiä
Törttöilijöitä liikenteessä
Jenni testaa
Kesäkumit vaihtoon
Hetken loisto
heinäkuu (2)
Liukastelua 2-vaiheessa
Arvioiva ajo
kesäkuu (3)
Uudet matot
Tyhmiä ohituksia rauhallisessa juhannusliikenteessä
Taustaa

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!