POLOinen

POLOinen

Jaa sivu POLOinen
Suodatettu avainsanalla autokoulu

Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen

maanantai 20.11.2017 Avainsanat: Autokoulu , Autoliitto , Opetuslupa

* Kirja saatu Autoliitolta

Autoliiton opetuslupainfossa oli myytävänä Autoliiton laatimaa oppikirjaa “Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen”, joka on laadittu tukemaan opetuslupaopetusta sekä oppilaan että opettajan näkökulmasta. Kirja vaikutti pikaisella selauksella tosi kivalta, joten pyysin saada siitä arvostelukappaleen *.

Kirjan alussa kerrotaan opetusluvan ja ajokorttiluvan hankkimisesta ja opetuksessa tarvittavista lomakkeista. Lisäksi kerrotaan kuljettajaopetuksen rakenteesta ja ajokokeen arviointiperusteista. Sen jälkeen sukelletaan teoriaan, jonka lukujen järjestys ja otsikot noudattelevat hyvin pitkälle Trafin ohjeistusta B-luokan opetuslupaopetuksesta. Lopussa on vielä opastus harjoitteluvaiheeseen ja lista liikennemerkeistä.

Startin tekstikappaleet ovat napakoita ja niitä rytmittävät selkeät listat aiheeseen liittyviä ohjeita ja sääntöjä. Monien kappaleiden lopussa kehotetaan lukijaa tekemään / huomioimaan / muistamaan jokin tietty tärkeä pointti. Esimerkiksi ohittamisesta muistutetaan, että “Älä ohita, jos edellä ajavan auton kuljettaja kytkee vilkun vasemmalle.” Tykkäsin tästä tyylistä, sillä se on mielestäni paljon puhuttelevampaa kuin se, että sanottaisiin vain, että “Ohittamaan ei saa lähteä, jos …”

Opetussuunnitelman mukaisten asioiden läpikäymisen lisäksi kirjassa kerrotaan, miten toteutetaan pimeänajon ja liukkaan kelin radan näytöt. Liukkaalla ajamisen näyttöjen järjestelyohjeet opettajalle on kerätty selkeästi parille aukeamalle “Ajaminen liukkaalla” -luvun loppuun.

Pimeällä ajamisen luvussa näyttöjen järjestelyohjeet ovat sen sijaan yleisen oppilaalle suunnatun tekstin seassa, mikä tekee tekstistä mielestäni hyvin rikkonaista eikä aiheesta saa selkeää kokonaiskuvaa.

Esimerkiksi valojen käytöstä pimeällä pysäköidessä kerrotaan ensin, että parkkivaloja pitää käyttää, jotta ei häikäise muita. Sen jälkeen kerrotaan, miten avustajan tulee ajaa autonsa, että voi näyttää eri valoja oppilaan autolle. Sitten taas kerrotaan oppilaalle lisää taustaa valojen käytöstä ja hätävilkuista, ja sitten taas neuvotaan, mitä avustajan pitää tehdä...

Mielestäni olisi ollut parempi laittaa näyttöjen järjestelyohjeet samalla tavalla kuin liukkaan kelin luvussa, jotta oppilas saisi selkeän kuvan opetettavasta asiasta. Tästä seuraisi jonkin verran toistoa, mutta ei se haittaisi. Kirjassa on muutenkin jo muutamassa kohdassa toistoa, kun esimerkiksi vesiliirrosta kerrotaan sekä maantieajon että sateella ajamisen luvuissa. Näyttöjen ohjekuvat ovat kyllä erinomaisen selkeitä.

Kirjan taitto on mielestäni varsin onnistunut. Värimaailma muodostuu harmaan sävyistä ja korostusvärinä käytettävästä keltaisesta.

Valokuvien käyttö on runsasta. Kuvat ovat suurimmaksi osaksi muuten harmaasävyisiä, mutta tärkeät asiat on korostettu värittämällä ja paikoitellen ympäröimällä ne. Tämä on mielestäni suorastaan nerokas tapa korostaa opetettava asia! Samalla kirjan ulkoasu pysyy harmonisena, kun sivut eivät ole täynnä värien ilotulitusta.

Välillä kuvia on jopa niin paljon, että sivun aihe ja kuvat eivät enää kohtaa, kun edellisen sivun aiheeseen liittyvät kuvat on pitänyt latoa tilanpuutteessa seuraavalle sivulle. Tämä oli välillä vähän hassua, mutta parempi niin, kuin että kuvissa olisi säästelty.

Normaalien maan tasalta otettujen kuvien lisäksi kirjassa on käytetty dronella otettuja ilmakuvia. Ne ovat tosi hyviä, kun pitää esimerkiksi esittää risteysalue kuvassa. Muun muassa poikkeuskäännös on esitetty selkeällä ilmakuvalla, johon on piirretty ajolinja.

Mustavalkoisten kuvien lisäksi kirjassa on käytetty jonkin verran värikuvia; lähinnä suurina kuvituskuvina. Näissä silmään pistää harmillisesti överiksi mennyt muokkaaminen: sävyt vääristyvät, valkoinen palaa puhki ja tummat kohdat ovat ihan mustia.

"Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen” on selkeä ja freesi kirja. Vertailukohdetta muista uusista kuljettajakoulutuksen oppikirjoista ei tosin ole, sillä olen oman ajokorttini hankkinut kymmenen vuotta sitten, minkä jälkeen materiaalit ovat varmasta (toivottavasti) ehtineet muuttua. Muistan vain, kuinka minua ärsytti, kun autokoulukirjassani oli käytetty paikoin ikivanhoja kuvia. Startin kuvissa sen sijaan seikkailevat pääasiassa nykyaikaiset autot. 

Vaikka kirja on suunnattu opetuslupaopetukseen, on se minusta erinomaista luettavaa kenelle tahansa, joka haluaa kerrata liikennesääntöjä. Itsekin opin siitä muutaman uuden jutun, vaikka ajokortti on ollut taskussa kymmenen vuotta. Esimerkiksi, että kuljettajan pitäis muistaa sää(dät)tää takapenkillä matkustavien pääntuet, ettei pää retkahda kolarissa.

Opin myös, että autoa ei saa pysäyttää maksulliselle pysäköintipaikalle maksamatta edes esimerkiksi kyytiläisen jättämistä varten (esimerkiksi kadun varteen). Tämä kuulosti niin järjettömältä, että minun piti varmistaa asia kirjan kirjoittaneelta Autoliiton koulutuspäälliköltä. Hän vahvisti, että asia on tosiaan näin, eikä sitä ole korjattu uuteen tieliikennelakiehdotukseenkaan. Eli käytännössä et saisi pysähtyä maksulliselle paikalle edes siksi aikaa, kun menet maksamaan pysäköinnin...

Pidin kirjassa siitä, että se antaa vinkkejä myös tavalliseen elämään auton kanssa. Esimerkiksi talviosiossa muistutetaan, että tuulilasinpyyhkijöiden sulat saattavat jäätyä kiinni ikkunaan eikä niitä kannata riuhtaista irti, ettei riko niitä. Pysäköintisääntöjen ohessa puolestaan kerrotaan, että pysäköinti on mahdollista maksaa myös puhelimella.

Startti on mielestäni ehdoton hankinta kaikille ajokortin opetusluvalla suorittaville, sillä siitä on hyötyä sekä opettajalle että oppilaalle. Hintakaan ei ole Autoliiton jäsenille kuin 14,90 e, joten ei paha! (Muille 39,90 e.) Vielä kun katsoo kirjan aiheisiin liittyvät videot Autoliiton Ajokoulusta, niin teoriapuolen pitäisi olla hallussa. Toki opettajan pitää opettaa nämä asiat oppilaalle myös, mutta hänelle kirja toimii hyvänä lähdemateriaalina. 

* Olen saanut kirjan arvostelukappaleen Autoliitolta, mutta muita yhteistyökuvioita jutussa ei ole takana. Kirjasta otettujen kuvien julkaisuun olen saanut luvan. Linkkien klikkaaminen ei tuota minulle mitään.

Autoliiton opetuslupainfo - kaikki mitä halusit tietää ajokortin hankkimisesta opetusluvalla

keskiviikko 01.11.2017 Avainsanat: Autokoulu , Autoliitto , Opetuslupa

Kävin kuuntelemassa Autoliiton järjestämän infotilaisuuden ajokortin hankkimisesta opetusluvalla. Vaikka olen ensisijaisesti ammattimaisen autokouluopetuksen kannalla, minua kiinnosti kuitenkin nähdä, mitä Autoliitolla on tarjota opetuslupaopetuksen valinneille. Se vähä mitä olen vilkuillut Autoliiton Ajokoulun opetusmateriaaleja on ainakin vaikuttanut tosi monipuoliselta!

Tilaisuuden puhuja, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen, kertoi aluksi opetusluvan eduista. Sen suurin vahvuus on luonnollisesti valtavat ajomäärät. Etenkin jos oplun hankkii heti kuin mahdollista eli 17-vuotiaana, ehtii ennen 18-vuotissyntymäpäivää ajaa periaatteessa tuhansia kilometrejä. Opetusluvan etuna on myös se, että ajokokemusta on mahdollista kerryttää kelissä kuin kelissä. Samalla vanhemmat ja nuoret saavat viettää yhdessä aikaa ennen kuin nuori lentää pesästä.

Opetusluvan vaatimukset

Ennen opetusluvan hankkimista on syytä miettiä, että onko itse sopiva opettamaan. Onko pitkä pinna ja tuleeko toimeen opetettavan kanssa?

Itse miettisin myös, osaanko välittää tietoa oppilaalle riittävän hyvin. Kuka tahansa pystyy neuvomaan, miten autoa ajetaan teknisesti, mutta se on vain murto-osa koulutuksesta. Pitää osata välittää eteenpäin myös oikeita asenteita ja kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin, jotta oppilaasta tulee muut huomioiva ja vastuullinen kuljettaja.

Opetuslupaopettajaksi hyväksytään melko helposti. On oltava vähintään 25-vuotias, ajokortti on ollut vähintään 3 vuotta ja on oltava henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan opettajaksi soveltuva. Esimerkiksi aiemmat ajokiellot voivat estää luvan saamisen, mutta yksittäinen ylinopeussakko ei ole este. Lisäksi pitää läpäistä opetuslupaopettajan teoriakoe. Siinä on pitkälti samoja kysymyksiä kuin oppilaan teoriakokeessa, mutta virheitä saa tulla vähemmän.

Opetusluvan ja ajokorttiluvan hakeminen. (Huom! Nämä tulevat joltain osin muuttumaan kesällä 2018.)

Opetusauton vaatimukset

Ajo-opetuksessa käytettävään autoon on asennettava opettajalle oma jarrupoljin, sivupeili sekä taakse valkoinen kolmio. Lisäksi auto pitää katsastaa opetusajoneuvoksi. Autossa on suositeltavaa olla oma taustapeili myös opettajalle, vaikka se ei olekaan pakollinen.

Opetusajoneuvona voi käyttää lähes mitä tahansa normaalirakenteista B-luokan kortilla ajettava autoa, jopa matkailuautoa! Väärällä puolella oleva ratti sen sijaan jo liian epänormaali, eikä kelpaa.

Opetusauto voi olla automaattivaihteinen, mutta jos haluaa ajokortin, jolla saa ajaa myös manuaalia, täytyy kuljettajantutkinto ajaa manuaalivaihteisella autolla. Mikään ei toki estä käyttämästä kahta opetusajoneuvoa, joista toinen on manuaali ja toinen automaatti. Vesalainen kertoi aikovansa tehdä näin, kun aikanaan opettaa oman tyttärensä ajamaan.

Autokouluautoissa opettajalla on käytössä useimmiten jarrun lisäksi kytkin ja mahdollisesti kaasupoljinkin. Opetuslupa-autoihin asennetaan yleensä vain jarrupoljin, sillä useamman polkimen paketti on kallis. Hinta asennuksineen voi olla kuulemma jopa toista tonnia, joten ei oikein kannata.

Autoliitolta voi ostaa paketin, jossa on jarrupoljin, peili ja kolmio. Se maksaa jäsenille 115 e, minkä päälle tulevat tietysti asennuskulut. Vesalainen ei osannut sanoa, mitä asennus maksaa, koska se kuulemma riippuu niin paljon autosta. Eräs paikalla olleista kertoi maksaneensa lisäpolkimen asennuksesta Ford Mondeoon 200 e.

Kävin katsomassa tilaisuuden jälkeen Mondeoon asennettua poljinta. Se oli tosi nätisti pultattu kiinni metallilevyyn, joka oli puolestaan kiinnitetty matkustajan penkin kiskoon.

Teoriaopetus

Vesalainen kertoi, että opetuslupaopetuksen yhtenä haasteena on ollut teoriaopetuksen järjestäminen. Mistä hankkia opetusmateriaalit?

Autoliitto on kehittänyt Ajokoulu-verkkosivuston tähän tarpeeseen. Siellä on jokaiselle B-opetussuunnitelman mukaiselle aihepiirille oma sivu, jossa on kerrottu tunnin aihe ensin videolla ja sen jälkeen tekstillä, kuvilla ja lyhyemmillä videoilla. Jokaisen aihepiirin sivun lopussa on kommentointipalsta, jossa voi esittää aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja Autoliiton asiantuntija sitten vastaa niihin.

Ajokoulussa on oppimateriaalien lisäksi mm. teoria ja kuvakoeharjoitukset niin oppilaalle kuin opettajallekin, riskitilannevedioita sekä video ajokokeen kulusta jännitystä lievittämään. Sivulle on myös kerätty linkkejä liikennemerkkeihin, ajoharjoitteluratojen tietoihin ja maksuihin.

En ehtinyt tutustua Ajokoulun materiaaleihin vielä kovin syvällisesti, mutta ensivaikutelma oli ainakin varsin vakuuttava. Niistä voi kortillinenkin kertailla asioita kivasti. Itse ajattelin, että voisin katsoa ainakin videot läpi, sillä tilaisuudessa esitetyt näyttivät mukavan rennolla otteella toteutetuilta.

Osa Ajokoulun materiaaleista on vapaasti katsottavissa, mutta esimerkiksi opetussuunnitelman mukaiset oppimateriaalit ja opettajan teoriakokeen kysymysharjoitukset vaativat kirjautumisen palveluun eli Autoliiton jäsenyyden. Tuosta materiaalimäärästä vuosijäsenyys 55 e (tai alle 24-vuotiaiden nuorisojäsenyys 30 e) ei tosin ole summa eikä mikään. Yhdellä jäsenmaksulla ajokoulua voi käyttää sekä opettaja että oppilas ja lisäksi saa tietty kaikki muut AL:n jäsenedut.

Se mitä jäin Autoliiton Ajokoulusta kaipaamaan oli opettajalle tehdyt ohjeet siitä, miten oppilasta autetaan oppimaan asiat. Löysin ohjeet B-korttiluokan ajo-opetukseen netistä Ajokorttikoulu-nimiseltä nettisivulta ja ne tuntuivat varsin hyviltä.

Vastaavanlaiset ohjeet olisivat mielestäni hyvä lisä Autoliiton Ajokoulu-sivustoon. Uskoisin, että jos ensikertalainen opettaja saisi pienet vinkit miten opetusta kannattaa suorittaa, niin hän pystyisi opettamaan asiat asiat vielä paremmin vs. pelkkä opetussuunnitelma.

Ajo-opetus

Jos netissä olevasta Ajokoulusta puuttuukin ohjeet opettamiseen, niin opetuslupainfossa Vesalainen antoi siihen mielestäni tosi hyviä vinkkejä!

Hän korosti, että opettamisessa on tärkeää, että jokaisella ajotunnilla on etukäteen mietitty tavoite, jolloin saadaan paras oppimistulos. Huomioitavaa on myös se, että ei riitä, että asia on opetettu, vaan sen pitää olla myös opittu. Kun yksi aihe on käsitelty ja opittu, voidaan siirtyä seuraavaan aiheeseen. Seuraavan aiheen kohdalla edellisen tunnin aihe pitäisi siis olla hallussa.

Vesalainen kertoi myös tavan päästä oppilaan "pään sisälle”. Tätä voi pyytää ajattelemaan ääneen ajaessa, jolloin opettaja pääsee selville, miten oppilas oikeasti ajattelee risteyksistä ajamisesta sun muusta. Tällä tavoin on mahdollista puuttua esimerkiksi vääriin ajatusmalleihin.

Ajotuntien reitti kannattaa miettiä etukäteen, sillä harjoittelu on paljon mielekkäämpää, kun ajetaan jokin oikea reitti sen sijaan, että ajettaisiin samaa risteystä uudelleen ja uudelleen. Reitille kannattaa myös mietti erilaisia ja haasteellisia paikkoja. Esimerkiksi kääntymiset yksisuuntaiselle kadulle ja pois sieltä sekä risteykset, joissa on useampi samaan suuntaan kääntyvä kaista. Myös mutkatiellä kannattaa ajoharjoittelun aikana poiketa, koska siellä yleensä tapahtuu nuorten ulosajo-onnettomuudet…

Opetuslupaopetukseen oleellisesti kuuluvat “asiointiajot” eli kauppareissut ja matkat mummolaan yms. Vesalainen suositteli aloittamaan vasta, kun kaikki opetussuunnitelman mukaiset asiat on käyty läpi.

Ajotunnit on suositeltavaa käydä tässä järjestyksessä.

Yhteenveto

Opetuslupainfo oli vakuuttava tietopläjäys, joka kannattaa ehdottomasti käydä kuuntelemassa, jos harkitsee opettavansa itse. Tilaisuudessa käytiin tosi kattavasti läpi säännöt ja määräykset, mitä opetuslupaan liittyy sekä annettiin vinkkejä opetuksen toteuttamiseen.

Osallistujat saivat esittää koko tilaisuuden ajan väliin mieltä askarruttavia kysymyksiä. En tosin käy niitä kaikkia nyt tähän listaamaan, koska en millään muista kaikkea… Jos tulit lukemaan tämän jutun etkä saanut vastausta kysymykseesi, niin kannattaa ainakin aluksi lukea Trafin “B-luokan opetuslupaopetus” -oppaasta.

Autoliitto on muuten tehnyt Ajokoulu-verkkosivuston lisäksi paperisen Startti-oppikirjan, joka vaikutti pikaisella selailulla tosi kivalta. Eikä se maksa AL:n jäsenille kuin 14,90 e! Kokonaisen kirja-arvostelun saatte lukea lähiaikoina, sillä pyysin siitä mukaani arvostelukappaleen. :)

Kokemuksia Leonin kitkarenkaista

torstai 25.02.2016 Avainsanat: Autokoulu , Ecorun , Leonidas , Rata-ajo , Renkaat , Seat Leon , Talvi , Tapahtuma

Talvi ei ole vielä ihan loppuun saakka käsitelty, mutta ajattelin, että voisin tässä vaiheessa silti jo vähän summata kokemuksia kitkarenkaista. Mulla oli siis viime talvena pari kuukautta testissä Goodyear Ultragrip Ice 2 -kitkarenkaat Polossa ja sen perusteella päädyin hankkimaan kitkat myös Leoniin. Aiemmin olen aina ajanut nastoilla, koska niissä on paras pito ääritilanteissa.

Kitkarenkaat liikenteessä

Alkutalvi oli ihan täydellistä aikaa kitkarenkaille. Lumi ja jää loistivat poissaolollaan, joten mikäs siinä kitkoilla ajellessa. Ne ovat niin ihanan hiljaiset ja rullaavat! Paluu kesärenkaisiin on varmaan shokki, kun äänimaailma muuttuukin meluisammaksi...

Lumien tultua opettelin sanomaan itselleni aina kotoa lähtiessä, että "muista, sulla on kitkat alla". Jossain vaiheessa tämä alkoi unohtua, sillä koskaan ei ollut liukasta. Normaali talvikeli. Vasta kun kotitie muuttui nollakelillä jäätiköksi, piti oikeasti keskittyä. Tiedostaa, että on ne kitkarenkaat alla, mutta toisaalta olisin ajanut varovaisesti nastoillakin. Toki superliukkailla muisti kyllä sen, että näillä renkailla pysähtyy vielä huonommin kuin nastoilla, joten ennakoin tuossa matkalla olevat tasa-arvoiset risteykset vielä entistä tarkemmin. Superliukas kuitenkin loppui aina tuohon päätielle eli kun kilometrin ajoi varovasti, niin sitten alla olikin jo sulaa asfalttia.

Vaikka erityinen kitkarenkaiden alleviivaus itselle liikkeelle lähtiessä jäikin, olen silti muistanut ne varsin hyvin risteyksissä, joissa on pitänyt pysähtyä. Jos risteys näyttää liukkaalta, pyrin hakeutumaan pois urista pitävämmälle alustalle. Välillä on hauska tajuta liikennevaloista lähtiessä, että vireisellä kaistalla nastarengasauto sutii ja itse vaan lähtee tasaisesti liikkeelle, koska on jo ennakkoon valinnut pitävämmän kohdan. Kitkoista ei sutimisen ääntä kuulu, mutta eipä ole autokaan huomauttanut pidon puutteesta.

Sitten taas jos koko risteysalue näyttää liukkaalta ja olen kääntymässä, niin lähden liikkeelle tosi rauhallisesti. Menenetty aika on niin marginaalinen, että sitä ei tarvitse edes ajatella. Mieluummin hidas vauhti kuin luistelu viereisellä kaistalla samaan suuntaan kääntyvän kylkeen. Kotitiellä on myös yksi risteys, jossa luistelin aika usein Pololla, mutta Leonin kitkarenkailla olen opetellut ajamaan sen rauhallisesti ja olen mainiosti pysynyt omalla kaistalla. Kyllähän mä olisin Polollakin voinut ajaa sen rauhallisemmin, mutta siihen oli hauska tulla kovempaa ja hieman antaa auton luistaa, kun muuta liikennettä ei ollut. Tosin nyt kun tarkemmin mietin, niin kotitien nopeusrajoituksen pudotus 40 km/h -> 30 km/h on varmaan myös vaikuttanut asiaan, sillä risteystä lähestyy nyt jo valmiiksi hitaammin.

Kertaalleen kitkat ovat päässeet minut tänä talvena yllättämään. Kadut olivat ihan jäässä ja vettä jään päällä, kun pari viikkoa sitten ajoin Yliopistonkatua alas ja halusin kääntyä vasemmalle Väinönkadulle. Etsin kadun varresta parkkipaikkaa, joten vauhti oli tosi hidas; 40 km/h alueella ehkä 25 km/h. Risteyksen valot olivat punaiset, joten aloitin jarrutuksen jo hyvissä ajoin. Vaan tällä kertaa auto ei tahtonutkaan pysähtyä! Painoin kovaa jarrua, ABSit rutisivat ja auto vain luisui kohti risteystä. Ehdin jo hieman säikähtää, mutta lopulta auto pysähtyi ihan nätisti ennen valoja. Olisiko siinä joku metri jäänyt vielä tilaa eli ihan hyvin. Minulle tällainen lähestyminen oli kuitenkin aivan poikkeuksellinen, koska tulen valoihin aina niin rauhallisesti.

Kitkarenkaat liukkaan kelin radalla

Viime viikolla osallistuin Autokoulu Moottorin perinteiseen liukkaan kelin ratapäivään Lievestuoreen ajoharjoitteluradalla. Odotin tapahtumaa innolla, sillä nyt alla oli sekä uudet renkaat että uusi auto! Viime vuonnakin minulla oli radalla kitkat, mutta silloin rata oli loskainen eikä kitkojen ja nastojen erot tulleet esiin. Tänä vuonna ilma oli nollassa ja rata sopivan talvisessa kunnossa.

Vertailimme radalla ensiksi jarrutusmatkoja jäällä ja lumella. Leonin jarrutusmatka 60 km/h nopeudesta oli jäällä 50 m ja lumella 40 m. Hakkapeliitta 8 nastarenkailla varustetulla Mazda3:lla ajaneella kaverillani matkat oli 45 ja 40 m. Mitat ja nopeudet eivät ole mitenkään tieteellisen tarkkoja, mutta kyllä ne silti osoittivat, miten lumella kitkan ja nastan ero kutistuu. Tosin kun ajoin samat testit vielä autokoulun vm. 2005 automaatti-Golfilla, jossa oli muutaman talven käytetyt nastat, niin matkat olivat 51 ja 41 m. Että ota tästä nyt selvää...

Lumen vaikutus pitoon tuntui hyvin myös esteen väistössä. Kun radalla ei päivän alussa ollut vielä juurikaan ajettu, sain väistettyä esteen Leonilla hienosti 60 km/h nopeudesta. Iltapäivällä rata oli ehtinyt kiillottua lukuisista jarrutuksista enkä saanut puhdasta suoritusta edes 50 km/h nopeudesta!

Radan paluureitti on on mutkainen ja se tulee aina ajettua hieman reippaan puoleisesti. Siinä huomasi hyvin, miten hyvä ajonvakautus Leonissa on. Pikkaisen luistoa niin jo se jarruttaa. Vertailukohteena oli autokoulun Golf, josta puuttui ajonvakautus. Sillä luisteltiin ihan eri tavalla ja kaarreharjoituksessa se yliohjautui.

Mulle on ollut aina hieman epäselvää, miten luistoa korjaava vastaohjaus pitäisi tehdä. Nyt opin kuitenkin, että ajonvakautuksella varustetulla autolla ei tarvitse ohjata luiston suuntaan, vaan sinne, minne halutaan kulkea. Liian suuri korjaus voi jopa olla haitaksi, kun ajonvakautus pyrkii viemään auton sinne, minne renkaat osoittavat. Ajonvakautuksesta oli itse asiassa hauskasti juttua Iltalehdessä juuri samana viikonloppuna! Tietenkään ajonvakautus ei voi voittaa fysiikan lakeja, mutta jos olet päätynyt vastaantulijan kaistalle niin törmäät sitten ainakin keula edellä, mikä on turvallisempaa kuin kylki edellä.

Kitkarenkaat Ecorun-harjoituksissa

Tällä viikolla harjoittelin Ecoruniin ajamalla vähän pienempiä teitä, mm. Muuramen Isolahdentietä. Se oli paikoitellen melko kamalassa kunnossa; sekoitus lunta, jäätä ja epätasaisuuksia. Tällä tiellä kitkat pääsivät tositestiin ja täytyy sanoa, että olen todella ilahtunut niiden pidosta ja Leonin ajonvakautuksesta. Välillä meinasi olla pieniä luistoja, mutta ajonvakautus korjasi niitä tosi hyvin. Pystyin ajamaan siis hyvin 80 km/h rajoitusnopeutta, eikä himmata tarvinnut kuin tiukempiin mutkiin. Ecorunissa tulee olemaan varmasti vastaavia teitä ja olikin tosi hyvä käydä hakemassa vähän tuntumaa reippaampaan talviajoon.

Isoimmat luistelut Ecoruniin harjoitellessa tuli Säynätsalon suunnalla eräässä liikenneympyrässä, josta ajoin läpi vähän liian kovaa ja Leonidas meinasi poistua ympyrästä aikaisemmin kuin olisi ollut tarve. Joistain ympyröistä näkee, että ovat tosi liukkaita, mutta tämä näytti siltä että sen olisi voinut ajaa reippaammin, kuten Ecorunissa on tapana. Onneksi ajonvakautus ja reipas jarrutus pitivät auton tiellä...

Yhteenveto

Olen positiivisesti yllättynyt, miten hyvin kitkarenkailla on pärjännyt. Pitää vain muistaa ennakoiva ajotapa - tulee minulla aika lailla takaraivosta - ja liukkaalla entistäkin pidemmät turvavälit. Hurjia jäätiköitä ei ole ollut kuin muutaman kerran, mutta muuten keli on suosinut. Tietenkin minun onneni on se, ettei ole tarvinnut lähteä pahimmilla keleillä ajamaan pitkää matkaa, mutta siksi pystyinkin valitsemaan autooni kitkarenkaat.

Ratti.fi - ajokortin opetuslupien välityspalvelu

keskiviikko 23.09.2015 Avainsanat: Autokoulu , Liikenneturvallisuus , Opetuslupa

Suomessa on mahdollista hankkia ajokortti kahdella tapaa: autokoulu tai opetuslupa. Molemmissa on hyvät puolensa: autokoulujen liikenneopettajat ovat kokeneita ja opetus laadukasta, kun taas opetusluvan etuna ovat edullinen hinta ja suuret ajomäärät.

Opetuslupaopetukseen liittyvä lainsäädäntö on muuttunut viime vuosina tiuhaan tahtiin: välistä opettajan ja oppilaan piti käydä autokoulussa yhteisopetustunneilla, mutta vuoden 2014 alusta ne poistettiin. Nykyisin oppilaan ei myöskään tarvitse enää olla opettajan lähisukulainen, vaan opetusluvalla voi opettaa kolme perheen ulkopuolista oppilasta kolmen vuoden aikana.

Viime viikolla ajokorttimarkkinoita sekoittamaan julkaistiin uusi palvelu #Ratti.fi, jonka ideana on yhdistää opetusluvan haltijat ja ajokorttia haluavat ihmiset. Ajokorttien Uber siis. Oppilas maksaa palvelulle 499 e ja se etsii listoiltaan sopivan opetuslupaopettajan, joka saa oppilaasta 429 e korvausta. Kuulostaa helpolta ja halvalta.

Näen opetuslupabisneksessä kuitenkin yhden perustavanlaatuisen ongelman. Tavallisesti opetuslupaoppilaalle kertyy ajokokemusta perheen tavallisten asiointiajojen ohessa moninkertainen määrä autokouluun verrattuna, mikä on mielestäni opetusluvan paras juttu. Ratti.fi:n kautta tehdyissä opetussopimuksissa ajo-opetusta annetaan kuitenkin vain pakolliset 18 tuntia. Kyseinen tuntimäärä ei tahdo riittää kaikkien asioiden omaksumiseen autokoulussakaan, joten miten opetuslupaopettaja pystyisi opettamaan asiat tehokkaammin?

Mikäli ajokoe ei mene läpi 18 ajotunnin jälkeen, on opetuslupaopettaja velvollinen antamaan oppilaalle lisäopetusta maksimissaan neljä tuntia. Tämän jälkeen oppilas voi hankkia lisäopetusta omalla kustannuksellaan esimerkiksi autokoulusta. Uskoisin kyllä, että lisätunnit järjestyvät siltä tutuksi käyneeltä opettajalta. Siitä seuraa opetuslupabisneksen toinen mahdollinen ongelma: hoitaako opettaja verovelvoitteet oppilaalta saamistaan rahoista vai päätyvätkö ne taskuun pimeänä? Opettajan on kyllä ymmärtääkseni hoidettava verokuviot itse myös Ratti.fi:ltä saamastaan palkkiosta, koska opettaja ei ole työsuhteessa palveluun.

Itse puollan ajokortin hankinnassa autokoulua, sillä sieltä voi luottaa saavansa laadukasta ja ammattitaitoista opetusta. En toki kiellä, etteikö opetusluvalla voi saada ihan yhtä hyvät valmiudet tien päälle. Eihän opetuslupajärjestelmää olisi, jos tavisten kykyyn opettaa ei uskottaisi. Mutta esimerkiksi kun foorumeita lukee, porukka kertoo kuinka teoriaopetukset on merkitty opetuslomakkeeseen, vaikka oppikirjaa on tuskin avattu. Autokoulussa kaikki asiat tulee varmasti käytyä läpi ja monelta kantilta. Toki on mahdollista tehdä vaikka niin, että hankkii osan opetuksesta, esim. teoriat ja liukkaan kelin harjoittelun, autokoulusta ja opettaa muuten opetusluvalla.

Ratti.fi madaltaa varmasti kynnystä hankkia kortti opetusluvalla, kun opettajaa ei tarvitse löytää omasta lähipiiristä. Toivon kuitenkin, että ihmiset miettisivät muutakin kuin rahaa. Ajokortin hankkiminen autokoulussa on arvokasta, mutta sieltä saa varmasti laadukasta opetusta. Jos tuttu ihminen opettaa, silloinkin tietää suunnilleen mitä saa. Mutta miten on tuntemattoman kanssa?  Ratti.fi:n opetuslupaopettajille tehdään poliisin taustatarkistus, mutta se ei kerro asenteista tai kyvystä opettaa. Entä ehtiikö kaiken oppia 18 tunnissa? Ratti.fi lupaa nettisivuillaan ajo-opetukselle tyytyväisyystakuun, mutta käyttöehdoissa siitä ei mainita sanallakaan. Varsinainen ajo-opetussopimus on kuitenkin oppilaan ja opettajan välinen eikä Ratti.fi ole siinä mukana. 

Käyttöehtoja lukiessani muuten huomasin sellaisen hassun jutun, että ajo-opetuspäiviä per oppilas saa olla enintään 12 kpl, mikä tarkoittaa, että puolet tunneista on pidettävä tuplatunteina. Ajamaan opettelu vaatii kuitenkin sen verran paljon keskittymistä, että muistan ainakin itse olleeni helposti yhden tunnin jälkeen jo aika väsynyt. Niin paljon sisäistettävä lyhyessä ajassa. Mutta mitä sitten, jos opettaja opettaisikin vaikka 13:na päivänä? Potkut Ratti.fi:stä? Onko se  niin justiinsa?

Voisi tietysti ajatella, että Ratti.fi:hin kirjautuvat opetuslupaopettajiksi vain sellaiset, jotka ovat liikkeellä harrastusmielessä ja haluavat tehdä hyviä kuskeja. Bisnemielessä touhu ei kannata, sillä yhdestä oppilaasta saatava 429 euroa on aika vähän käytettyihin tunteihin nähden ja meneehän osa tuosta summasta vielä bensoihinkin. Ratti.fi on laskenut tuntipalkan olevan 8,64 e, millä ei hirveästi juhlita. Sittenhän tuo ei kannata alkuunkaan jos autoon pitää vielä asentaa opetuspolkimet ja katsastaa se. Ratti.fi:n oletuksena taitaa kuitenkin olla, että opetuslupa on hankittu jo perheenjäsenen opetusta varten, jolloin autoon ja opettajan opetuslupaan liittyviä kuluja ei enää tule.

Autokouluala on luonnollisesti käärmeissään uudesta pelurista ja huolissaan harmaan talouden lisääntymisestä. Ratti.fi aikoo puolestaan valittaa kilpailuvirastoon opetusluvan kolmen oppilaan rajasta, koska se suojelee yrityksen mukaan autokouluja... Saapa nähdä, mitä tästä vielä seuraa. Autokoulun pyörittäminen on luvanvaraista liiketoimintaa ja liikenneopettajan pätevyys monen näytön takana, joten siinä mielessä opetuslupien muuttaminen bisnekseksi on aikamoinen oikopolku ja siksi hieman epäilyttävää. Itselleni yksi asia on kuitenkin yli muiden: liikenneturvallisuus. Sen pitää säilyä nyt ja tulevaisuudessa ajo-opetuksen kirkkaimpana tähtenä. 

Kitkarenkaat liukkaan kelin radalla

tiistai 31.03.2015 Avainsanat: Autokoulu , Rata-ajo , Renkaat , Talvi , Tapahtuma

Tämän vuotinen agendani perinteisessä Autokoulu Moottorin liukkaan kelin ratapäivässä helmikuun lopussa oli testata, miten (huonosti) kitkarenkaat pitävät jäällä ja kokeilla, “ilmoittavatko” renkaat, kun pidon menetys on lähellä. Viikon plussakelien jäljiltä rata oli kuitenkin tosi sohjoinen, joten ei ollut merkitystä oliko autossa alla nastat vai kitkat. Noh, tulipahan ajeltua, eikä radalla ole koskaan käynyt aika pitkäksi. Yleensähän se lähinnä loppuu kesken, ja niin kävi nytkin. 

Viime vuosina ratapäivä on pidetty Lievestuoreella, mutta tänä vuonna palattiin JoSeMoRa:lle eli Joutsan seudun moottoriradalle. Joutsan etu Lievestuoreen ajoharjoittelurataan verrattuna on sen harjoitusalueen pituus, 430 m, minkä johdosta radalla on turvallista ajaa maantienopeuksilla.

Päivä meni vanhalla kaavalla eli ekana jarrutusmatka- ja turvavälinäyttö ja sitten päästiin ajamaan itse. Komeassa kaaressa nukke jälleen kerran lensi, kun nopeutta nostettiin kympillä 50 -> 60 km/h. Jos näytöt kiinnostavat, niin kannattaa ehdottomasti lukaista viime vuoden blogaukseni, jossa näytöistä on videot ja tarkemmin juttua.

Autokoulun Audi A3 törmää nukkeen jarrutusmatkanäytössä. Auto pysähtyi tälle kohdalle jarrutuksesta 50 km/h nopeudesta, mutta 60 km/h nopeudesta vauhtia on tällä kohtaa vielä ihan reilusti.

Kentälle oli rakennettu esteen väistötehtävä (jarruta ja väistä), kaarreajo (jarruta kun tulet kaarteeseen) ja kitkaympyrä niin, että ne pystyi ajamaan kaikki sanoilla vauhdeilla. Miinuksena tässä oli se, että opettajan antama palaute puuttui täysin, ellei sitä käynyt kysymässä erikseen ekan tehtävän jälkeen. Etu puolestaan oli, että ajaminen oli varsin jouhevaa, kun kukaan ei pysähtynyt radalle, joten pitkiä jonotusaikoja päässyt syntymään. Ehkä seuraavalla kerralla palautteen anto voisi olla kaikkien näiden kolmen tehtävän jälkeen, jolloin yksi opettaja voisi lähettää matkaan ja vaikka pari opettajaa voisi olla radan sivussa antamassa palautetta. Täytyypä ehdottaa. :)

Volvo V70 väistää estettä ja kääntyy poikittain. (Kuva: Reija Ilomäki)

Autokoulun Audi A3 parkissa, Mersu palaamassa tukikohtaan kaarretehtävän vierestä, pari autoa kitkaympyrässä ja minä Pololla oikaisemassa takaisin lähtöpaikkaan. (Kuva: Reija Ilomäki)

Esteen väistötehtävän ajoin ensin 50 km/h vauhdista, missä ei ollut  mitään vaikeaa. 60 km/h vauhdissa sen sijaan alkoi olla tekemistä ja ajoinkin tyylikkäästi esteen reunimmaisen törpön yli. Ajattelin, että vika oli kitkarenkaissani, mutta ei selkeästikään, koska ajoin saman törpön yli myös kaverini Hakkapeliitta 8 -nastarenkailla varustetulla Mazda3:lla. Myöhemmin väistö onnistui kuitenkin Pololla tuosta 60 km/h vauhdistakin.

Esteen väistötehtävä Pololla. Alemmassa kuvassa opettaja korjailee törppöjen paikkoja, mutta tällä kertaa minä en rikkonut rataa, vaan jo joku ennen mua. (Kuva: Reija Ilomäki)

Kaarteessa Polo ei tahtonut pysyä. En tiedä mikä siinä oli ajateltu saapumisvauhdiksi, mutta ainakin 50 km/h vauhdista Polo ajautui ulos aika totaalisesti. Tätäkään ei voi laittaa renkaiden syyksi, koska tuossa sohjossa nastoista ei ollut mitään apua. Mielenkiintoisempaa olikin vertailla Polon ja Mazda3:n käytöstä. Esteen väistöstä ne suoriutuivat aika samalla tavalla, mutta kaarrejarrutuksessa niiden käytös oli ihan erilaista: Mazda3 pyrki ulos ison auton isoin elkein kylki edellä, kun taas Polo kääntyi paljon terävämmin. Ajonvakautus oli siis ihan erilainen. Samaa sanoi kaverini, joka testasi puolestaan Poloa.

Myöhemmin kokeilin radan toiseen reunaan rakennettua esteen väistöä 80 km/h nopeudesta. Normaalilla tiellä ei kyllä tulisi kuuloonkaan ajaa noin kovaa, jos sohjoa olisi yhtä paljon kuin nyt radalla oli! Esteen väistäminen kuitenkin onnistui hyvin. Kaikista yllättävin juttu tapahtui kuitenkin sitten, kun Polo lopulta pysähtyi: sen hätävilkut alkoivat vilkkua! Ja minä kun olen luullut, että siinä ei ole automaattista hätävilkutusta, sillä en ole aikaisempien kolmen ratapäivän aikansa saanut niitä syttymään kertaakaan. Mutta niin ne nyt vain syttyivät ja vieläpä joka kerta, kun jarrutin 80 km/h tai kovemmasta vauhdista. Ehkäpä hätävilkkujen syttyminen vaatii toimiakseen kovemman lähtövauhdin; kovempi vauhti = kovempi hätä? Tai sitten sohjon alta löytyi asfalttia ja auton hidastuvuus oli kovempi kuin jäällä ja ne toimivat siksi. Ei voi tietää. Mutta hienoa oli löytää tämä ominaisuus!

Esteen väistäminen 80 km/h nopeudesta.

Tajusin liian myöhään, että radan sohjossa 80 km/h ajaessa olisi ollut hyvä tilaisuus vähän mutkitella ja kokeilla, miltä tuntuu, jos/kun auto lähtee lapasesta. Kun kaikki harjoitustehtävät ovat jarrutuksia, ne ovat tavallaan liikenteen erikoistilanteita. Olet joutunut silloin jo hätään. Sen sijaan normaalissa ajossa, jos tilannenopeus on keliin nähden liian suuri, auto voi lähteä heittelehtimään. Olisi ollut jännä kokeilla, miltä se tuntuu ja miten siitä selvitään.  

Loskaa ja sohjoa ja tässä kohtaa alkaa pilkottaa jo asfalttikin... 

Yksi päivän hauskoista jutuista oli päästä tapaamaan Autokoulu Moottorin liikenneopettaja Reija. Olin hänen kanssaan samalla luokalla ala-asteella, kunnes perheeni muutti Lievestuoreelle. Viime tapaamisesta on 23 vuotta, toivottavasti seuraavaan menee vähän vähemmän aikaa! :)

Tietoa blogista

POLOinen on liikenne- ja autoblogi, jonka perustin kesällä 2008. Aiemmin autot eivät kiinnostaneet yhtään, mutta hankittuani auton olosuhteiden pakosta innostuinkin autoilusta oikein kunnolla. Liikenne on minulle peliä, jossa pyrin menestymään aina vain paremmin!

Kirjoittelen blogiin kaikenlaisista autoiluun liittyvistä asioista moottoripyöräilyä unohtamatta. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat Volkswagen, liikenneturvallisuus ja taloudellinen ajaminen.

Ota yhteyttä: poloinenblogi(a)gmail.com

Arkistot
2020 (4)
helmikuu (2)
Autolla Espanjassa - Jennin kootut seikkailut
Autolla Espanjassa - nopeusrajoitukset, liikenneympyrät ja havaintoja liikennekulttuurista
tammikuu (2)
Autolla Espanjassa - auton vuokraaminen
Autolla eurooppaan - mistä löytää maakohtaiset liikennesäännöt ja muut tiedot?
2019 (17)
joulukuu (1)
Poloisen vuosi 2019 - Leonidas lepäsi kun Jenni ajeli sähköautoilla
marraskuu (1)
Mikä sähköauto on taloudellisin? Espoo EV Challenge 12.10.2019
lokakuu (2)
Kylmää kyytiä sähköautoilla - Vesijärven Auto EcoRun 5.10.2019
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Molemmat!
syyskuu (1)
Paljon muutakin kuin sähköauto! Koeajossa hiljainen jättiläinen Audi e-tron 55 quattro
elokuu (1)
Miten pieni kulutus sähköauto Audi e-tron:illa on mahdollista saavuttaa? Suurajot EcoRun 11.8.2019
heinäkuu (1)
Secto Road Trip - sähköautoilla halki euroopan + mitä lataus maksaa?
kesäkuu (1)
Autoliiton AL 100 juhlaliittopäivät
toukokuu (2)
Kilpailijana Gladiaattoreissa - valmistautuminen, hakeminen ja kilpaileminen
Sähköautojen pienin kulutus! AL-Helsinki Ecorun 27.4.2019
huhtikuu (2)
Taloudellisuusajoa sähköautolla - Kuopion Autokauppa EcoRun 6.4.2019
Sähköauto ilman kotilatausmahdollisuutta ja 10 muuta tarinaa sähköauton lataamisesta
maaliskuu (2)
Testissä kuljettajan pikku apuri: automaattiset kaukovalot
Kun jarrupolkimesta tuli turha - koeajossa sähköauto Nissan Leaf
helmikuu (1)
Koeajossa aito ja alkuperäinen Volkswagen Polo Junior
tammikuu (2)
Koeajot Auto 2018 -messuilla - mitä erikoisempi, sen parempi
Auto 2018 messujen 5 kiinnostavinta juttua
2018 (20)
joulukuu (1)
Skoda Scala - ensifiilikset uutuudesta!
marraskuu (1)
Vain 3,6 millilitran päässä voitosta - Toyota EcoRun 6.10.2018
lokakuu (1)
Kolmas kerta toden sanoo? - Skoda Economy Run 2018
syyskuu (2)
Banaaninkuorilla baanalle! (bio)kaasuautojen päästöt, verotus ja tankkaus
Kaasuautolla taloudellisuusajokilpailussa - Suurajot EcoRun 12.8.2018
elokuu (1)
Tampere - jännittävimmät, hienoimmat ja vaarallisimmat liikennekohteet
heinäkuu (2)
Auton vuokraaminen ulkomailla - ensikertalaisen kokemuksia
Leonin ensimmäinen katsastus ja päivä filmitähtenä
kesäkuu (1)
Leonin 3-vuotishuolto - katolle pissiminen vaihtui karkkikaupan tuoksuun
toukokuu (3)
Seat Leon - murtumat takavalojen umpioissa
Seat Leon - DSG-vaihteiston kytkimen vaihto
Kaaharizombie pihtaamassa - Neste Pusula EcoRun 15.4.2018
huhtikuu (3)
Leonin pienin kulutus ikinä! AL Helsinki EcoRun 14.4.2018
Kulutustestailuja ennen kauden ensimmäisiä Ecorun taloudellisuusajokilpailuja
AL-Sport päivät Hyvinkään Sveitsissä
maaliskuu (1)
Kauden 2018 ecorun taloudellisuusajokilpailut - millä autolla ja kenen kanssa?
helmikuu (2)
Koeajossa upea coupé Lexus RC 300h
Pitääkö vilkkua käyttää aina risteyksessä kääntyessä?
tammikuu (2)
POLOinen 10 vuotta!
Auton lattian, takaluukun ja konepellin vaimennus
2017 (30)
joulukuu (3)
Kiire ja liikenne - testatusti huono yhdistelmä!
Leonidaksen kuusenhakureissu
Polkupyörän valot - miten niitä käytetään oikein?
marraskuu (2)
Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen
Autoliiton opetuslupainfo - kaikki mitä halusit tietää ajokortin hankkimisesta opetusluvalla
lokakuu (3)
Toyota Ecorun - uudenlainen taloudellisuusajokilpailu
Lotus Elise ja täydellisen rypsipellon metsästys
Pihistelyä ja mahtavia maisemia - Skoda Economy Run 2017
syyskuu (1)
HJC R-PHA 70 - ei enää ikinä aurinkolaseja moottoripyöräillessä!
elokuu (3)
Vuoroin vieraissa - tsekkiläiset taloudellisuusajajat tuhansien järvien maan ecorunissa
Liikaa hifistelyä, liian vähän pihistelyä - Suurajot NEZ EcoRun 13.8.2017
Pikaisessa koeajossa Volkswagen Arteon ja ennakoiva adaptiivinen vakionopeussäädin
heinäkuu (3)
Tampereen liikennejärjestelyt yllättivät turistin
Skootteri ei ole lälläripyörä, ainakaan kaupungissa
Illalla olin voittaja, aamulla enää toinen - AKU EcoRun 9.7.2017
kesäkuu (3)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 2.)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 1.)
Auto jäi pikapesun ulkopuolelle - asiakaspalvelu keräsi pisteet kotiin + Voita ilmainen autopesu!
toukokuu (3)
Leonin 30 tkm huolto - öljynvaihto, vajavainen akku ja rasittavat natinat
Takatalvi yllätti - 270 km kesärenkailla loskakelissä
POLOinen PINGailemassa eli autobloggaaja sisällöntuottajafestareilla
huhtikuu (2)
Auton kuntotarkastus
Autourheilijat Pohojanmaalla
maaliskuu (3)
Pysähdyin moottoritiellä ja muita viikonlopun autoilukuulumisia
Kiveniskemän korjaus Leonin tuulilasista
Kauhea naarmu auton maalipinnassa!
helmikuu (2)
Koeajossa Lexus IS 300h - se parempi Toyota?
Audi Quattro Tour 2017 - miten Audit selvisivät laskettelurinteestä?
tammikuu (2)
Minkä näistä koeajaisin? Uusi Seat Leon, Toyota C-HR vai Lexus IS 300h?
Autojen sijaintitiedot vuotivat nettiin jo nyt
2016 (30)
joulukuu (1)
Auto 2016 -messujen hauskin koeajo: pikkuruinen sähköauto Renault Twizy
marraskuu (3)
Auto 2016 - lisää koeajoja, vuoristorata ja Opel OnStar
Auto 2016 -messut - autojen Mega Pop-Up myymälä ja paljon muuta
Muuttaako urheiluauto käyttäytymistä? Testissä Lotus Evora 400
lokakuu (4)
Onko yksisuuntainen Puistokatu oikeasti turvallinen pyöräilijöille?
Rengashotelli ja puuttuvat pultit
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 2/2)
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 1/2)
syyskuu (1)
Ford Driving Skills for Life
elokuu (3)
Koeajossa huikea urheiluauto Lotus Evora 400
Seat Leon äänieristys
Seat Leon resonoi ja natisee
heinäkuu (1)
Harjoittelu kannattaa! 1000 Lakes EcoRun 2.7.2016
kesäkuu (2)
Taloudellisen ajon vinkit hiekkatiellä ajamiseen
Leonin ensimmäinen öljynvaihto ja säästövinkki
toukokuu (4)
Kirottu kilpailu? Neste Myllylampi Ecorun 21.5.2016
Koeajossa faceliftin saanut superpihi Toyota Auris Hybrid
Yksi vai 50 hevosvoimaa?
Että sellainen moottoripyöräilykauden aloitus!
huhtikuu (3)
Rekisterikilpibongaus
Milloin U-käännös on kielletty?
Leonin takuukorjauksia
maaliskuu (2)
Ecorun ja autoslalom kilpaileminen
Onnistuuko taloudellinen ajaminen talvella? Savon Pihistys Kuopion Autokauppa Ecorun 27.2.2016
helmikuu (3)
Kokemuksia Leonin kitkarenkaista
Teslan lataaminen
Koeajossa vertaisvuokrattu unelma-auto Tesla Model S P85D
tammikuu (3)
Pysäköinti Jyväskylän satamassa
Auton lainaaminen naapurille - uhka vai mahdollisuus?
Nissan Juke Nismo RS - terrierimäinen möhköfantti koeajossa
2015 (40)
joulukuu (2)
Hauskaa joulua!
Autoslalom kilpailu Leonilla
marraskuu (3)
Around View Monitor ja muita lisäapuja kuljettajalle a'la Nissan
Päästöskandaaliauton(?) kulutusennätys
Koeajossa superhauska Mazda MX-5
lokakuu (4)
Volkswagenin vieraana Jyväskylän MM-rallissa
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Talvirenkaiden valinta Leoniin
Volkswagen Demo Tour 2015
Leonilla yli 1000 km yhdellä tankillisella!
syyskuu (4)
Jyväskylän Autotarvikkeen naistenilta
Ratti.fi - ajokortin opetuslupien välityspalvelu
Hipoen ohi ja kolmion takaa känny korvalla - suomalainen liikenne takapenkkiläisen silmin
Tehotytöt vauhdissa: Vesijärven Auto Ecorun
elokuu (3)
Yritys päihittää vakionopeussäädin ja hieman Ecorun-pohdintaa
Onnellista autoslalomia
Moottoripyörän talvisäilytys sekä huolto- ja myyntipohdintaa
heinäkuu (2)
Kurkku Kalajoella
Leonin CQuartz Finest -pintakäsittely
kesäkuu (2)
1000 Lakes EcoRun - taloudellisen ajon soratieralli?
Poloinen pysyy Poloisena, mutta Leon on nyt Leonidas
toukokuu (6)
Polon viimeiset pihistelyt: LänsiAuto Ecorun 18.4.2015
Leonin renkaiden vaihto uusiin ja pyörien suuntaus
Uudet vanteet ja renkaat Leoniin
Kilometrien kerryttämistä ja autovouhottajien tapaamista
Leonin luovutus
Leonin luovutushuolto
huhtikuu (4)
Leonin maahantulotarkastus
Moottorijarrutus vai vapaalla rullaaminen?
Onnellisten ajokoulu vm. 2015
Lisensoitu autourheilija!
maaliskuu (5)
Kitkarenkaat liukkaan kelin radalla
Koeajossa Toyota Auris Hybrid - ekotietoisen taviksen valinta
Automerkkien kevään kovimmat #some #kampanjat
Autourheilu todella kiinnostaa naisia!
Autoja, moottoriurheilua ja naisia
helmikuu (4)
Oho, tilattiin auto
Volkswagen Winter Drivingschool
Seat Leon jälleen testissä - onko Polo saamassa seuraajan?
Poloisen ensikosketus kitkarenkaisiin
tammikuu (1)
Mitä kaikkea POLOiselle tapahtui vuonna 2014?
2014 (41)
joulukuu (3)
Joulukuun lopun löpinät
Nissan Pulsar - ei mikään tähdenjäänne
Leidi liikenteessä
marraskuu (3)
Karvalakki-Leon vuokralla
Glosspoint - palvelua vailla vertaa
Testissä Ford Ranger Wildtrak -pick-up
lokakuu (3)
Renkaiden vaihto hintavertailu
Törttöilijöitä liikenteessä - blogaus vanhan ajan malliin
Auton vanteet netistä
syyskuu (4)
Rullahiihto liikenteessä
Sumussa ajaminen ja sumuvalojen käyttö
Polon toinen taloudellisen ajon kilpailu: maantiekulutuksen haamuraja rikki kirkkaasti!
EcoRun taloudellisuusajokilpailu Pololla
elokuu (2)
Kohta pihistellään taas!
Uudet keskikupit vanteisiin ja virallinen pysäköintipaikka
heinäkuu (3)
Moottoripyörän parantelua
Jyväskylä - Kuopio - Jyväskylä
Polon 3-vuotishuolto
kesäkuu (3)
Uusi Mazda3 - taviksesta katseenvangitsijaksi
Polon ensimmäinen katsastus
Testissä kuljettajan pikku-apurit: mukautuva vakionopeussäädin ja kaistanpitoavustin
toukokuu (2)
Ihana uusi Polo <3
Taloudellisen ajon kilpailu Ecorun
huhtikuu (3)
Kevään renkaanvaihtokuviot ja DSG:n öljynvaihto
Keski-Suomen Moottoripyöränäyttely vm. 2014
Ensiesittelyssä uusi Volkswagen Polo
maaliskuu (5)
Ja sitten kuolo korjasi Polon akun
Polkupyörien huoltoa
Seuraa Poloista!
Poloinen goes off-road
Volkswagen hyötyautojen talviajokoulu kevätkelissä
helmikuu (4)
Tänä talvena liukasta on vain radalla
Onnellisten ajokoulun opit käytännön kokeessa
Kohti onnellisempaa ajokulttuuria
Onnellista liukastelua
tammikuu (6)
Pohdiskellen Pohjanmaalle
Lyhyitä ajoja + kireät pakkaset = tyhjä akku
Onnellisten ihmisten ajokoulun startti ja läheltä piti
Koeajossa Seat Leon FR
Parhautta!
Hakkapedia-blogaajaksi
2013 (31)
joulukuu (2)
Tonttu-Polo
Taloudellinen ajotapa - kokemuksia Drivecon käytöstä
marraskuu (4)
Demo Tour 2013 ja kestohymy
Uudet nastarenkaat polkupyörään
Toyota Auris Hybrid
Kesäinen koeajorupeama
lokakuu (3)
Taloudellisen ajon harjoittelua Toyotan tapaan
Renkaiden vaihto Poloisen tapaan
Ongelmalliset vaihteet
syyskuu (5)
Uusi leiska!!
Jyväskylä - Toivakka - Kangasniemi - Hankasalmi - Lievestuore - Jyväskylä
Vähän erilainen ratapäivä
Puhdas auto - pahempi mieli?
Uusi polkupyöräni - Nishiki Hybrid Comp SLD
elokuu (2)
Harjaton pesu
Ja korvat lepää!
heinäkuu (2)
Nissan Juke Nismo
Polon kaksivuotishuolto
kesäkuu (2)
MP-kauden avaus
Polkupyörän renkaanvaihtopulmia
toukokuu (2)
Facebookista voi oikeasti voittaa jotain!
Kops!
huhtikuu (2)
Kuinka tyhjentää lompakko moottoripyöränäyttelyssä
Talven suruja
maaliskuu (3)
Uusi Golf ja Polo GT
Vihreä unelma
Rata 2013
helmikuu (2)
Nastarenkaat kaksipyöräiseenkiin - lopulta
Uuden vuoden kilpailun voittaja on...
tammikuu (2)
Yhteenveto ajokaudesta 2012
Uuden vuoden kilpailu
2012 (30)
joulukuu (2)
Herkkua on siinä monenlaista.
Ylimääräinen öljynvaihto ja takuukorjauksia
marraskuu (2)
Ei niin yllättävät ensilumet
Uusi Golf ja Robo-up!
lokakuu (2)
Moottoripyörä talvisäilöön
Lisää näkyvyyttä
syyskuu (2)
Se oli hyvä vanne
Uusi Audi A3
elokuu (4)
Kaahaavat motoristit vs. ohiteltava motoristi
Eerik pesussa
Yhden pysäköintiruudun ongelma
Polo 1 v!
heinäkuu (2)
Polo ja rätisevä Media-In
Auton kulutuksen seuranta
kesäkuu (3)
Jennin ja Eerikin ensimmäiset seikkailut
Varusteostoksilla
Moottoripyörän hankinta
toukokuu (4)
Sateiset pikakuulumiset
Sumuvalopelle ilman sumuvaloja
Vielä niistä jäljistä ovenkahvassa...
Kevätpesu - ja mitä kuran alta löytyikään
huhtikuu (1)
Päivävalot ja pimeiden perien ongelma
maaliskuu (4)
Ei Golfkärryä meille
Up!
RSS ja muuta yleistä
Näin poliisin, mokasinkohan?
helmikuu (3)
Liukastelua Lievestuoreella
Polo 6R 1.2 TSI DSG Highline
Poloa ulkoiluttamassa
tammikuu (1)
Analyysi pienestä punaisesta paholaisesta
2011 (37)
joulukuu (3)
Hauskaa joulua!
Paras häälahja ikinä!
Polon suojauskäsittely
marraskuu (2)
Polo Simoissa
Kuulumisia autonhuoltokurssilta
lokakuu (4)
Jyväskylä - Ylivieska - Jyväskylä
Tunnustus
Volkswagen Demo Tour 2011
Inssi läpi ... vaivoin
syyskuu (6)
Moottoripyörän teoriakoe läpi!
Olenko hidas oppimaan vai muuten vain hidas?
Rohkeasti liikenteen sekaan
Onko tämä nyt niin hämmentävää?
Pelottava moottoripyörätunti
Eka ajotunti moottoripyörällä
elokuu (8)
Ensimmäinen ja viimeinen kerta (MP 1/2)
Autonhuoltokurssi tulee taas!
Lelun ohjaksissa ja museoesineen kyydissä
Motoristin henkivakuutukset: jarruttaminen ja kääntäminen (MP 5/6)
Lisää kirjaimia ajokorttiin (MP 3/4)
Oho, ostettiin auto
Polo Junior ja Polo Senior
Terveisiä Pololta
heinäkuu (2)
Bilteman kromiset pölykapselit, osa 2
Helsingin keskusta taas vähän tutummaksi
kesäkuu (1)
Katsastus vm. 2011
toukokuu (2)
Pyöräilyneuvontaa
Econen
huhtikuu (2)
Matelua pääsiäisen paluuliikenteessä
Oikealle kääntyvä väistää ... jos väistää
maaliskuu (2)
Vuosihuollon paikka
Ratapäivä 2011
helmikuu (2)
Uudet talvirenkaat
Nissan JUKE
tammikuu (3)
Polkupyörä vuorostaan huoltoon
Uusi leiska
Mitä sanoo Polo 95 E10 bensasta?
2010 (30)
joulukuu (1)
Turvallista uutta vuotta!
marraskuu (3)
Käsittämätöntä toistoa
Polo GTI ja jokasyksyinen Scirocco-koeajo
Epätaloudellista taloudellista ajoa
lokakuu (4)
Saija ratissa
No nyt se sitten levisi
"Eivät renkaat kesää tee"
Simuloitu rengasrikko
syyskuu (6)
"Jarrut - vauhdin surma"
Voidellaan ettei leikkaa kiinni
Kuinka moottori toimii?
Auton perusrakenne tutuksi
Audi A1
Autonhuoltokurssi
elokuu (1)
Kaikkien aikojen ilotulitus ja kaikkien aikojen ruuhka
heinäkuu (1)
Pysäköinti Ainolanrannassa
kesäkuu (1)
Myöhäinen katsastus
toukokuu (2)
Outo ohituskaista
Kilpisenkatu - pyöräilijän inhokki
huhtikuu (1)
Kesärenkaiden vaihtoaika x 2
maaliskuu (2)
Pikavisiitti Helsinkiin
Hämärä ABS-ongelma
helmikuu (5)
Ratapäivä
Hieno Audi ja nuiva Audimies
Enää viikko!
Polo palasi elävien kirjoihin
Koskaan ei ole Polo jättänyt tielle ...
tammikuu (3)
Käsijarrun tärkeydestä
Ei tullut BC:tä, tuli pelkkä B
Paras synttärikortti
2009 (36)
joulukuu (1)
Pimeällä ajamisen kurssi - perinteisesti vai simulaattorilla?
marraskuu (1)
Ajelemassa
lokakuu (4)
Vahaa pintaan ja talvirenkaat alle
Jos edes joku ottaisi opikseen...
"Kiesi-kohu ei kolhinut Audi-kauppaa"
Sciroccoooo <3
syyskuu (2)
Uutta Poloa ihailemassa
Kootut seikkailut Helsingissä
elokuu (2)
Kutsu
Ylinopeusvalvonta: kootut selitykset
heinäkuu (1)
Jyväskylä-Lahti-Jyväskylä
kesäkuu (4)
Läheltä piti juhannuksena
POLOinen 1 v.
Peruuttelua
Polo kesäkuntoon
toukokuu (3)
Taas ratin takana!
Kyytiläisenä
Kun jarrua ei voikaan painaa
huhtikuu (3)
Taas Tampereella
Talvi väistyy
Pablo Picassoa testaamassa
maaliskuu (6)
Huolto ja katsastus - uusi yritys
Katsastus
Vuosihuolto
Vaajakosken liikenneympyrässä ajaminen
Pesua kaivattaisiin
Ilmaista liukastelua
helmikuu (5)
Volkswagen Polo vm. 2008 vs. 2004
Automaattia testaamassa
Jyväskylä-Tampere-Jyväskylä
Kunnossa!
Palautetaan korjaamolle
tammikuu (4)
Oma Polo kullan kallis
Yksi Polo korjaamolle, toinen Polo vuokralle
Kolareita kerrakseen
Polo kolarissa
2008 (24)
joulukuu (1)
Valoton risteys sekoittaa päät ja aiheuttaa vaaratilanteita
marraskuu (3)
Pysäköintipaikasta sakkopaikaksi
Talvea odotellessa
Pientä koristelua
lokakuu (4)
Uudet autot tuoksuvat hyvälle
Ei ole pakko mennä jos ei mahdu
Kirkkaita kilometrejä!
Paluu liukkaalle
syyskuu (5)
Unelma-autoni
Autoton päivä
Inssimuistoja
Jopas oli ohitus
Jyväskylä-Hämeenlinna-Jyväskylä
elokuu (6)
Kuukauden viimeinen päivä
Ollaanpa sitä nyt niin kiireisiä
Törttöilijöitä liikenteessä
Jenni testaa
Kesäkumit vaihtoon
Hetken loisto
heinäkuu (2)
Liukastelua 2-vaiheessa
Arvioiva ajo
kesäkuu (3)
Uudet matot
Tyhmiä ohituksia rauhallisessa juhannusliikenteessä
Taustaa

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!