POLOinen

POLOinen

Jaa sivu POLOinen
Suodatettu avainsanalla al-sport

Autoliiton AL 100 juhlaliittopäivät

lauantai 29.06.2019 Avainsanat: AL-Sport , Autoliitto , Tapahtuma

Kotikaupungissani Jyväskylässä järjestettiin keväällä Autoliiton liittopäivät, johon liiton aktiivit kokoontuvat joka toinen vuosi. Tänä vuonna liittopäivät olivat ihan erityiset ja nimeltäänkin AL 100 juhaliittopäivät, koska syksyllä tulee täyteen sata vuotta siitä, kun Autoliiton edeltäjäjärjestö Autoklubi perustettiin.

Olin tarjoutunut auttamaan tapahtumassa, koska sitä oli järjestämässä oma Autoliiton osastoni Jyväkylä sekä Tikkakoski, mutta järjestäjillä oli homma niin hyvin hallussa, että ei minua tarvittukaan. Sain siis nauttia keskittyä vain nauttimaan viikonlopun ohjelmasta ja tapaamaan tuttuja.

Tähtiajo

Lauantaiaamu alkoi perinteisellä tähtiajolla. Se oli alkujaan vuonna 1927 perustetun Yleisen Autoliiton (YAL) liittokokousten yhteydessä pidettävä kilpailu, jonka yhtenä tarkoituksena oli herättää kiinnostusta automatkailuun. Nykyisin Tähtiajo järjestetään vuosittain Autoliiton liittopäivien tai liittokokouksen yhteydessä ja tämän vuotinen kisa oli jo järjestyksessään 93.

Osmo ajoi, Mika kartturoi ja minä olin takapenkin aivot. ;D Vähän samaan tyyliin kuin viimeksikin! Reitti johti Laajavuoresta Harjulle, jossa saimme tehtäväksi selvittää mm. harjun korkeuden Jyväsjärven pinnasta, kuinka monta kertaa ja miten monella eri reitillä harjun erikoiskoe on järjestetty yms. Kysymykset eivät muuten olleet ihan helpoimmasta päästä! 

Takaisin Laajavuoressa saimme vastata vielä muutamaan lisäkysymykseen. Piti mm. tietää, mitä erityistä eräässä tiekirjan ruudun paikassa on ja missä olimme viimeksi nähneet Nokian vuonna 1934 ensiesittelemät Kelirenkaat. Eka kohta oli helppo, siinä on Harjun erikoiskokeen maali. Rengaskysymys sen sijaan oli kinkkinen emmekä keksineet siihen mitään. Oikea vastaus oli Harjulla sijaitseva tykki. Ei tullut mieleenkään! Harjun etapilla oli itse asiassa ohjeena tehdä havaintoja ympäristöstä, mutta unohdimme kokonaan poistua autosta, kun uppouduimme googlettamaan vastauksia kysymyksiin.

Lauantain ohjelma

Lauantain virallisessa ohjelmassa oli lukuisia puheenvuoroja erilaisista autoiluun liittyvistä aiheista.

Itseäni kiinnosti eniten puheenjohtaja Martti Merilinnan esitys autoalan trendeistä liittyen muun muassa sähköautoihin ja päästötavoitteisiin.

Suomen päästöt ovat 1,5 promillea koko maailman päästöistä. Suomi ei voi siis yksinään pelastaa maailmaa vähentämällä päästöjään, mutta voi toki näyttää hyvää esimerkkiä muille.  

Liikenteen päästöjä vähentäisi Merilinnan mukaan mm. autokannan uusiutuminen ja sujuvammat reitit,koska silloin ei seistä ruuhkissa päästelemässä. Myös bussiliikenteen kehitys sujuvammaksi vähentäisi päästöjä. Se ei saisi kuitenkaan tapahtua tavallista autoilua vaikeuttamalla. Joukkoliikenteen kehittämisen haasteena on se, että Suomessa ei ole joukkoja ja siksi henkilöauto onkin täällä hyvä kulkuväline.

Martti Merilinna kertoi, että Suomen liikenteen kilometreistä suurin osa tapahtuu autoilla. Henkilöliikenteestä 57% on auton kuljettajana ja 22% matkustajana. Bussilla kulkee 6% ja raiteilla 5%. Tavarasta puolestaan 86% kulkee kumipyörillä.

Monet tahot ovat esittäneet a(r)vauksia sähköautojen määrästä vuonna 2030. Merilinna keräsi kaikki vaihtoehdot yhteen kaavioon.

Marko Jokela tiivisti esityksen hyvin Moottorin verkkosivuille, käy lukemassa se tästä!

Toyota Gazoo Racingin esitys tallin logistiikan toiminnasta oli myös kiinnostava. Tiesittekö, että yhdellä kuskilla saa olla vuoden aikaan käytössä kolme auton koria ja kolme moottoria? Kilpailun jälkeen auto puretaan lähes atomeiksi ja kasataan sitten taas.

Ikäautoilijana liikenteessä -aiheinen esitelmä ei juuri koskettanut minua ja silmäni meinasivat painua väkisin kiinni aikaisen heräämisen jäljiltä. Sen huomasi auditoriossa pari riviä ylempänä istunut kaverikin, joka herätteli minut tekstiviestillä “Älä nuku!” :D

Viimeisenä esittäytyivät Autoliiton kummikuljettajat. Mieleeni jäi erityisesti lahjakas Henri Hokkala, joka ajoi ensimmäisen rallinsa vuonna 2015, voitti junioreiden hopeaa vuonna 2016 ja pronssia 2017. Viime vuonna hänet valittiin AKK:n Tulevaisuuden Tähdeksi.

Iltajuhla

Virallisen ohjelman jälkeen oli pari tuntia aikaa juoda kahvia, seurustella ja tälläytyä iltajuhlaa varten. Oli kätevää kun tapahtuma oli kotipaikkakunnalla, niin ei tarvinnut matkustaa ja pystyi käydä kotona vaihtamassa juhlavaatteet ylle!

Iltajuhlassa esiintyi Mieskuoro Sirkat, joka lauloi muutaman hyvin eri tyylisen kappaleen. Ihan paras oli liittopäiviä varten uudelleen sovittettu ja sanoitettu Eppu Normaalin “Urheiluhullu”, joka olikin nyt “Autoiluhullu”.

Juhlassa kuultiin myös Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Riitta Mäkisen tervehdys 100-vuotiaalle Autoliitolle ja tanssittiin Paula koivuniemen tahtiin. Luulen, että kaikkien mielestä illan paras osuus oli silti Tikkakosken osaston ensimmäisen puheenjohtajan, 100-vuotiaan Martti Mäkisen spontaanisti pitämä puhe ja lauluesitys. Yleisö nauroi vedet silmissä, kun elämäniloinen sotaveteraani esitti sanoittamiaan laulelmia.

AL 100 -juhlaleivos.

Illan päätteeksi paljastettiin Tähtiajon voittajat ja meidän tiimi oli saanut eniten pisteitä! Perinteisesti järjestävän seuran jäsenet eli paikalliset eivät ole saaneet osallistua kilpailuun, joten emme voineet kuitenkaan voittaa. Tiedä sitten auttoiko paikallistuntemus vai ei, koska Googlehan se oli joka lauloi vastaukset kysymyksiin. Harjun EK:n maalin sen sijaan ainoina tunnistimme. Voisi sen periaatteessa tunnistaa ei-paikallisetkin, jos ralleja seuraavat.

Tähtiajoon osallistuneet kuljettajat saavat perinteen mukaan muistoksi tähtilaatan, johon on kuvattu pitopaikkakunnan vaakuna. Kartturit saavat erilaisen palkinnon, jossa on kuvattuna usein jokin pitopaikkakunnan maamerkki.

AL 100-v tilaisuus

Sunnuntaiaamu jatkui juhlallisella AL 100-v tilaisuudella. Sirkat esiintyivät tilaisuudessa kahdesti, mutta harmillisesti emme saaneet kuulla enää “Autoiluhullua” vaan juhlallisemmat Finlandian ja keski-Suomen kotiseutulaulun.

Juhlassa Autoliiton puheenjohtaja Martti Merilinna esitti otantoja Autoliiton tulevasta 100-vuotishistoriikista. 

Alussa järjestöjä oli useampia; ensimmäinen oli vuonna 1919 perustettu yläluokan Suomen Automobiiliklubi, johon pääsi vain kutsusta. Vuonna 1925 perustettiin Maaseudun  Autonomistajien liitto ja vuonna 1927 Yleinen autoliitto. Vuosikymmenten aikana klubeissa tapahtui yhdistymisiä ja vuonna 1972 Suomen Autoliitto ja Suomen Autoklubi yhdistyivät Autoliitoksi. Nykyään Autoliitossa on yli 126 000 jäsentä, mikä on enemmän kuin missään poliittisessa puolueessa.

Martti Merilinna kertoi historiakatsauksessaan, että jo 30-luvulla autoilua verotettiin rankalla kädellä, mutta vain pieni osa tuotoista käytettiin teiden parantamiseen. Kuulostaa jotenkin tutulta?

Historiakatsauksen päätteeksi katsoimme Autoklubin 50-luvulla julkaiseman videon siitä, miten autolla ajaessa pitää toimia.

Yleisö hykersi, kun videolla opastettiin varoittamaan kadulla kulkevia lapsia tööttäämällä. Vartioitu tasoristeys kehotettiin ylittämään varovasti, sillä laitteet saattaa olla rikki tai vartija mennyt kahville. Ihan ajankohtaisia aiheita liikenteessä nykyisinkin, mutta ehkä vähän eri tavalla kerrottu.

AL 100-v tilaisuuden juhlapuheessa liikennelääketieteen professori, emeritus Timo Tervo kertoi liikenteen suurimman vaaran olevan alkoholi, lääkkeet ja huumeet.

Tervo kritisoi ylinopeuksien kameravalvontaa ja kertoi, että vaikka Suomessa jaetaan ylinopeussakkoja yli tuplat Ruotsiin ja Norjaan nähden, ei Suomi kuitenkaan erotu edukseen eurooppalaisessa liikenneturvallisuusvertailussa. Liikennekuolemat ovat hieman vähentyneet viime vuosina, mutta syynä tuskin on kameravalvonta vaan autojen parantunut turvallisuustekniikka. Huumausaineiden vaikutuksen alla olevia kuljettajia kameravalvonta ei paljasta.

Liikennelääketieteen professori, emeritus Timo Tervo kertoi myös liikenneturvallisuuden kehittymisestä.

Tilaisuuden lopuksi palkittiin lukuisia ansioituneita autoliittolaisia.

Satunnaisia huomioita

Näissä tapahtumissa kun on muutaman vuoden pyörinyt, alkaa kasvot jäädä mieleen. Että on nähnyt ne aiemminkin, mutta ei tiedä yhtään, kuka on oikeasti kyseessä.

Viikonloppuna oli myös pari kohtaamista tuttujen ihmisten kanssa, joita ei tunnistanut, koska konteksti oli väärä. Näitä ihmisiä ei ole tottunut näkemään Autoliiton touhuissa. Lauantaina eräs mies tervehti, että “toimittajakin täällä” ja mä siihen, että oot hirveän tutun näköinen, mutta en yhtään muista kuka olet. Kiropraktikkonihan se siinä! Siellä hän oli laulamassa Sirkkojen riveissä. Sama juttu Opelin Johannan kanssa, jonka tunnistin vasta, kun hän esitteli itsensä, vaikka olemme tavanneet muissa yhteyksissä parikin kertaa aiemmin.

Tapahtumissa huomaa myös valitettavan tosiasian, että järjestötoiminta ei kiinnosta nuorempaa sukupolvea. Tunnen itseni keski-ikäisten ja eläkeläisten joukossa melkoiseksi junioriksi, vaikka olen itsekin jo lähempänä neljää- kuin kolmeakymmentä. Jotenkin sitä kaipaisi oman ikäistään seuraa... 

Liittopäivillä oli mukana Autoliiton 100-vuotisjuhlavuoden keltainen kuplavolkkari, johon saa laittaa nimmarin, jos on allekirjoittanut vetoomuksen vapaan liikkumisen puolesta Autoliiton sivuilla. Auto kiertää tänä vuonna lukuisia tapahtumia, kantsii käydä nimmaroimassa! Jos tarkkaan katsotte kuljettajan puoleista etulokasuojaa, löydätte sieltä tutun nimen... :)

AL-Sport päivät Hyvinkään Sveitsissä

maanantai 09.04.2018 Avainsanat: AL-Sport , Tapahtuma

Autoliiton AL-Sport-päivät pidettiin tänä vuonna Sveitsissä. Äkkiseltään luulisi, että autourheilijat olisivat kokoustaneet kaukana keski-euroopassa, mutta yksi Sveitsi löytyy lähempääkin; Hyvinkäältä.

Hyvinkään Sveitsi on ollut matkailukohde jo 1800-luvun puolella, ja tätä nykyä se on todella monipuolinen matkailukeskittymä. Alueen keskuksena on vastikään uusittu Hotelli Sveitsi, jonka ympäristöstä löytyy mm. uimahalli, elokuvateatteri, seikkailupuisto, kuntokeskus, laskettelurinteet ja hulppeat ulkoilumaastot. Aika mahtava kokonaisuus!

AL-Sport-päivien ideana ei kuitenkaan ollut tutustua mahdollisimman moneen Sveitsin viihdykkeeseen, vaan tarjota viikonlopun mittainen tiivis paketti ajankohtaisia autourheiluasioita. Aiheena oli mm. tiedottaminen, sponsorihankinta, eMotorsports ja crosskart.

Tapahtumassa oli esillä Porschen valmistama Austro V vm. 1967, jolla ajetaan Historic Formula B -sarjaa.

Avaussanat

Autoliiton puheenjohtaja Martti Merilinna aloitti päivät katsauksella ajankohtaisiin asioihin.

Ensimmäiseksi Merilinna kertoi meille mielenkiintoista taustaa FIA:n eli maailman autourheilun kattojärjestön liikenneturvallisuustyöstä. Yleishyödyllinen toiminta antaa oikeuttaa FIA:n pääbisneksen eli autourheilun.

FIA panostaa voimakkaasti liikenneturvallisuuden parantamiseen ja autoilun ja liikenteen haittojen ja päästöjen vähentämiseen. Sillä on erillinen liikenneturvallisuutta edistävä säätiö, joka perustettiin, kun FIA myi aikoinaan televisio-oikeudet formulaan ja kuittasi siitä hyvät rahat. 

Säätiön näkyvin aikaansaannos on NCAP-kolaritestit, joiden ansiosta autojen liikenneturvallisuus on parantunut valtavasti. Kaikki kunnia ei tosin mene siitä FIA:lle, mutta se on ollut testien liikeelle paneva moottori. 

FIA:lla on myös globaali liikenneturvallisuuskampanja Action for Road Safety, jota edustaa Suomessa AKK:n Turvassa tiellä -kampanja.

Muita Merilinnan esiin nostamia asioita olivat uuden tieliikennelakiehdotuksen luottamusperiaate ja rangaistukset, joista hän kertoi jo viime vuoden puheessaan. 

Viimeisenä aiheenaan Merilinna pohti, että autoilu ei ole vähenemässä, vaikka media niin tuntuukin väittävän. Maailmassa myydään kuulemma enemmän autoja kuin koskaan. Myös Suomessa autoilu on viimeisen neljän vuoden aikana lisääntynyt ja joukkoliikenteen käyttäminen vähentynyt, mikä ilmenee Liikenneviraston tekemästä tutkimuksesta.

Kilpailun järjestämisen tiedotusopas

Seuraavana aiheena oli Autoliiton vastavalmistunut tiedotusopas kilpailun järjestäjille. Se kiteytyy sanoihin mitä, missä ja milloin!

Nykyään medialla ei ole aikaa jäädä odottelemaan vastauksia, vaan tiedon kilpailuista pitää löytyä heti. 

Esittelijä vertasi tilannetta automessuihin: lehtien toimituksiin ei enää lähetetä kilokaupalla ennakkomateriaalia autoista, vaan messuilla katsotaan vain lyhyt esittely autosta ja rynnistetään sitten lehdistöhuoeneseen julkaisemaan siitä juttu.

Esityksessä pohdittiin myös paljon kriisiviestintää ja sitä, miten se hoidetaan. Siihen pitää olla valmistautunut, jos jotain sattuu. Joku yleisöstä kylläkin huomautti, että KUN jotain sattuu - se on vielä “jos", mutta joskus tulee sattumaan. 

Suuri haaste kriisiviestinnälle on nykyajan sikanopea tiedonvälitys. Ennen kuin tiedotusvastaava on ehtinyt tiedottaa esim. onnettomuudesta, internet on todennäköisesti jo täyttynyt kuvilla siitä. Kisaorganisaatiossa on syytä huolehtia siis ainakin siitä, että sieltä asiasta vastaa vain yksi taho, eikä kukaan anna mutukommentteja.

Kummikuljettajat

Autoliiton vuoden 2018 kummikuljettajat Kaisa Eiristö ja Joona Häyrinen kertoivat meille viime kauden kuulumisia.

Kartingia ajavan Kaisan kausi ei ollut oikein mennyt putkeen, sillä plakkarissa oli kasa nelossijoja

Rallisprintiä ajava Tonilla oli mennyt hyvin ja hän oli ajanut useita luokkavoittoja. Tonin kilpa-auton moottorin lohkosta oli kyllä tullut syksyllä “yksi verkonpaino lisää" sen haljettua.

Ihan liian monessa Kaisan kisassa satoi vettä.

Sponsorihankinta

Yhden tapahtuman kiinnostavimmista puheenvuoroista piti Vehon viestintäpäällikkö Pekka Koski. Ohjelmassa esityksen nimi oli sponsorihankinta, mutta heti alkajaisiksi Koski jyrähti, sponsorointi on kirosana, sillä sponsori auttaa vastikkeetta. Onkin puhuttava yhteistyökumppaneista.

Autourheilu on lajina todellinen eurojen oravanpyörä, joka vaatii strategista miettimistä. Jos jokin pala putoaa pois, ei ole mitään. Esimerkiksi väärä sarjavalinta voi aiheuttaa sen, että ei tule tulosta, jolloin ei saa julkisuutta, jolloin ei saa yhteistyökumppaneita, jolloin ei ole varaa kalustoon ja jolloin ei taas pysty osallistumaan sarjaan...

Koski täräytti, että yksikään yritys ei tarvitse moottoriurheilijaa markkinointinsa tueksi. Liki jokainen moottoriurheilija kuitenkin tarvitsee yrityksiä tukijoikseen, joten on löydettävä tapa, jolla tuottaa yritykselle lisäarvoa. 

Haasteena on moottoriurheilun tunnettuus. Ennen vanhaan toimittajilla oli nykyistä enemmän aikaa ja mielenkiintoa autourheilua kohtaan. Nykyisin palstatilasta on kisaamassa lukuisat uudet lajit ja niistä kirjoitetaan, mitkä on toimittajille tuttuja ja/tai missä lajiliiton tiedotus toimii. Ei siis passaa olettaa, että yhteistyökumppania hakiessa tämä tietäisi, mistä lajissasi on kyse.

Yhteistyökuvioista neuvotellessa on tärkeää jättää yrityksen edustajalle muistijälki. Koski neuvoi varustautumaan tapaamiseen kuvitetulla presentaatiolla, jossa on laji- ja kalustoesittely, selkeää dataa näytöistä, tavoitteet sekä budjetti. Tuen hakeminen on syytä aloittaa pienestä ja ajan kuluessa osoittaa olevansa suuremman tuen arvoinen. 

Kun yhteistyökumppani on saatu, yhteydenpito ja raportointi on äärimmäisen tärkeää. Siihen kannattaakin luoda säännöllinen tapa toimia, niin asiat on helpompi tehdä. Jos yhteistyökumppani soittaa kilpailun jälkeen, että miten meni, niin siinä vaiheessa ei mene hyvin… Sinä olit se, jonka piti raportoida!

Ryhmätyö

Pekka Kosken esityksen oppeja pääsimme soveltamaan ryhmätyöllä, missä jossa sai pohtia yhteistyökumppanien hankinnan eri vaiheita: suunnittelu, myynti, toteutus ja jälkihoito.

Ryhmätyö olisi mielestäni kaivannut alustusta, että mitä siinä tavoitellaan ja miten eri ryhmien tehtävät eroavat toisistaan. Nyt alkuun kaikki eivät oikein hiffanneet, mistä kyse. Itseni mukaan lukien. Oli myös hankala asennoitua tehtävään, koska omassa marginaalilajissa liikkuu lähinnä minimaaliset bensarahat; pihtausajajia kun ollaan.

Pitkiä asialistoja ryhmät kuitenkin saivat aikaiseksi, joten ilmeisesti tavoite tuli täytettyä.

Loppupäivän ohjelmat

Päivän päätteeksi saimme kuulla luennon kilpa-auton alustan rakentamisesta, mikä oli käytännössä hirveän teknistä juttua jousituksesta ja iskunvaimentimista. Viimeiseksi oli vielä juttua toimitsijalisenssiuudistuksesta.

Erilaisissa autoissa käytetään erilaisella heilahdustaajuudella olevia jousia.

Lauantai-iltana oli perinteiset iltajuhlat, joissa palkittiin vuoden 2017 AL-Sport autourheilija, toimitsija ja ratatuomari. 

Vuoden 2017 ratatuomari: Tuula Kanerva, AL- Helsingin Seudun osasto,
Vuoden 2017 AL-Sport toimitsija: Kurt Sjödahl, AL-Helsingin Seudun osasto, 
Vuoden 2017 AL-Sport autourheilija: Petteri Ruotsalainen, AL-Kuopion osasto (karting) 

eMotorsports

Sunnuntaiaamun ensimmäisenä aiheena oli eMotorsports eli virtuaalinen autourheilu, josta meille oli kertomassa promoottori Valtteri Leitola.

eMotorsports saattaa kuulostaa siltä, että pojat pelaa vähän tietokoneella, mutta taso on huipulla todella kova ja kuljettajilla on perinteisen autourheilun tapaan omat managerit, sponsorit, mekaanikot, kunto-ohjelmat yms. eMotorsports on Suomessa AKK:n alainen laji ja sarjalla on virallinen SM-arvo.

Leitola kertoi, että eMotorsportsin kokeilemiskynnys on hyvin matala, sillä ajamiseen ei tarvitse kuin keskitehoisen tietokoneen, ratin, polkimet ja Live for Speed tai Assetto Corsa -pelin. SM-sarjaa pelataan Assetto Corsa -pelillä. SM-sarjaan osallistuminen vaatii AKK jäsenseuran jäsenyyden sekä ratatutkinnon tai eMotorspots-tutkinnon, jonka voi suorittaa ajamalla debytanttikilpailuissa.

Lajin lähtökohdat ovat ihan erilaiset kuin perinteisessä autourheilussa. Kilpailijoiden asennoituminenkin erilaista, mistä johtuen on haastavaa saada kilpailijoita tulemaan paikan päälle kilpailutapahtumaan tai valokuvattavaksi. Nuorilta kuljettajilta puuttuu myös ymmärrystä, että lajiin pitää panostaa muutakin, kuin omaa aikaa ratin ja tietokoneen kanssa.

Lajin tavoitteena on lisätä sen tunnettuutta, koska siten saadaan lisää yleisöä, lisää uutisointia ja lisää sponsoreita. Eli ihan sama juttu, kuin mitä Pekka Koski jutteli edellispäivänä yhteistyökumppanien hankinnasta. Tilanne on tällä hetkellä jo varsin hyvä, sillä Ilta-Sanomien nettisivut ja Nelonen ovat alkaneet uutisoida lajista. Tällä kaudella mukaan tulee myös Veikkauksen vedonlyönti.

Lisätietoa lajista löytyy sivuilta iema.fi ja circuit.fi.

Sponsor Insight tutkimusyrityksen tekemän tutkimuksen mukaan elektroninen urheilu on toiseksi kiinnostavin urheilulaji 18-29-vuotiaiden miesten keskuudessa.

Crosskart

Sunnuntain toisen esitelmän aiheena oli nopeatempoinen crosskart, joka on ympärivuotisesti ajettava laji kartingin rinnalle. 

Crosskartia ajetaan esimerkiksi rallicross-radoilla. Pienin luokka on yli kuusivuotiaile tarkoitettu Mini, jonka autot kulkevat maksimissaan 60 km/h. Suosituin luokka on Xtreme. Sitä ajetaan Suzukin 750-kuutioisilla moottoreilla varustetuilla putkirunkoisilla autoilla, jotka painavat kuljettajan kanssa noin 420 kg ja kulkevat jopa 180 km/h.

Crosskart on tullut Suomeen vasta vuonna 2012 ja etsii vielä vähän paikkaansa muun moottoriurheilun seassa. Muualla pohjoismaissa laji on paljon suurempi ja esimerkiksi Ruotsissa sitä on ajettu 1980-luvun puolivälistä saakka.

Kuluttajaturvalain muutokset

Päivän viimeisenä aiheena oli kuluttajaturvalain muutoksiin liittyvä pilottiprojekti Hyvinkään vauhtipuistossa. Siitä saadaan hyvä pohja muille radoille, ettei jokaisen tarvitse miettiä asioita uudestaan, kuten kävi ympäristölain muutosten yhteydessä 2000-luvun alussa.

Yhteenveto

AL-Sport-päivillä oli tänä vuonna todella monipuolisesti esitelmiä autourheilun alalta. Osa oli tosi kiinnostavia kun taas osa ei koskettanut itseä yhtään. Mutta varmaan jokaiselle jotakin?!

Tapahtumapaikkana toiminut Hotelli Sveitsi oli mukava tuttavuus ja voisin kuvitella meneväni sinne toistekin. Vasta remontoidut tilat olivat viihtyisät ja kivan näköiset. Tykkäsin erityisesti seinien kokoisista luontovalokuvista ja isoista kävyistä, jotka toistuivat logoissa ja koristeissa. 

Ruoka oli hyvää, mutta aamupalalla henkilökunta ei tuntunut ehtivän täyttää astioita sitä mukaa, kun ne tyhjenivät. Perjantai-illaksi klo 21 ennakkoon tilattua ruokaa piti puolestaan odottaa tunti ravintolaan saapumisen jälkeen, mikä oli käsittämätöntä. 

Autourheilijat Pohojanmaalla

perjantai 07.04.2017 Avainsanat: AL-Sport , Ecorun , Tapahtuma

Kaksisataa autourheiluihmistä kokoontui saman katon alle viime viikonloppuna, kun Härmän kylpylässä järjestettiin jokavuotiset Autoliiton AL-Sport liittopäivät. Käväisin siellä viime vuonna pitämässä ecorun- ja autoslalom-esitelmän, mutta tällä kertaa lähdin mukaan menoon koko viikonlopuksi.

Nimensä puolesta tapahtuma kuulostaa varmaankin ulkopuolisen korvaan kohtuullisen kuivalta, mutta oikeasti päivien aikana pidetyt esitelmät olivat varsin mielenkiintoisia. Eikä pidä myöskään unohtaa hyvä seuraa. :)

Tähtiajo

Aikaisin lauantaiaamuna; ennen päivän virallista ohjelmaa; ajettiin järjestyksessään 91. Tähtiajo. Olin kuullut siitä aiemmin vain nimen ja kiinnostikin nähdä, mistä on oikeasti kyse.

Tähtiajo on perinteisesti liittopäiviin kuuluva leikkimielinen kilpailu, jossa ajetaan määrätty reitti ja suoritetaan matkan varrella erilaisia tehtäviä, jotka voivat mitata ajotaitoa, yleistietoa tai oikeastaan mitä vaan maan ja taivaan välillä. Myös liikennesääntöjen noudattamista saatetaan tarkkailla.

Koitin vähän kysellä kisaan paria, mutta tiukassa olivat. Yksi kaveri kieltäytyi kunniasta, mutta totesi, että kun harjoittelen nyt, niin voitetaan yhdessä ensi vuonna koko kisa! Tiimiydyinkin sitten Autoliiton Jyväskylän osaston miesten kanssa, mikä olikin ihan hyvä tapa tutustua hommaan ilman paineita. Työnjako meillä oli kyllä selkeä: Osmo oli kuski, Juha kartturi ja minä takapenkin googlettaja. :D

Kisa alkoi verryttelytietokilpailukysymyksillä, minkä jälkeen lähdettiin liikenteeseen. Matkan varrella rastit olivat pääsääntöisesti kysymyksiä liittyen autourheiluun ja Härmän historiaan, joihin löysin vastaukset netistä aika vaihtelevalla menestyksellä. Parilla rastilla tehtävänä oli arvioida keilojen välimatkaa (vaikeaa!) ja yhdellä heitettiin auton ikkunasta sählypalloa ämpäriin.

Tähtiajon reitti.

Puheohjelmaa

Liittopäivien virallinen ohjelma alkoi Autoliiton kuulumisilla ja katsauksella autoilijoita koskettaviin ajankohtaisiin asioihin. Käsiteltävänä olivat niin alkuvuodesta kaatunut tieverkon yhtiöittäminen kuin ehdotus uudesta tieliikennelaistakin.

Lakiehdotuksesta nostettiin esiin joitakin huomioita ja listattiin myös asioita, mihin siinä ei otettu kantaa. Pyrkimys on kuulemma ollut mahdollisimman yksinkertaiseen ja lyhyeen lakitekstiin, mutta sen seurauksena pykälät ovat tulleet tietyllä tapaa väljemmiksi ja tulkinnanvaraisemmiksi.

Oudoin esitetty asia liittyi mielestäni ennalta-arvattavuuteen, joka nykyisessä laissa menee niin, että tienkäyttäjän pitää voida luottaa siihen, että toinen osapuoli noudattaa liikennesääntöjä. Jatkossa tienkäyttäjillä on PÄÄSÄÄNTÖISESTI oikeus luottaa siihen. Mutta milloin ei? Pitääkö tietää, onko joku huumeissa ja saattaa ajaa miten sattuu? Kuten joku ehdotti, pitäisikö laittaa varoitusvalo niille joihin ei voi luottaa...

Autoliiton puheenjohtaja Martti Merilinna kävi läpi uutta tieliikennelakiehdotusta.

AL:n esitysten jälkeen saimme kuulla Toyota Gazoo Racingin kuulumiset ja oikeastaan koko tarinan siitä, miten rallitalli on päässyt nykyiseen tilanteeseen. Todella mielenkiintoista!

Omat kuulumisensa kertoivat myös Autoliiton kummikuljettajat, jotka olivat tosi symppiksiä nuoria. Ovat kyllä todellakin ansainneet kumminsa, sillä ovat menestyneet kisoissa hienosti. Kummikuljettajia ovat tällä kaudella kartingia ajava Kaisa Eiristö, F-sarjassa rallia ajava Tapio Nirvi sekä rallicrossia ja jokkista ajava Jere Kalliokoski.

Kummikuljettajat olivat tuoneet tapahtumaan näytille varusteitaan; Kaisa koko karting-autonsa. :)

Kiertoajelu

Runsaan buffet-lounaan jälkeen pakkauduimme kolmeen linja-autoon ja lähdimme kiertoajelulle tutustumaan Kauhavan nähtävyyksiin. Vähän sitä mietti, että miten riittää aihetta kahdeksi tunniksi, mutta olihan siellä vaikka mitä, kuten PowerPark, Härmän uusi Nordic King - ravirata, Kauhavan vanha ravirata, Hunurijärven matkailukeskus ja tietysti peltoja silmänkantamattomiin.

Raviradalla oli ihan överi portti. :D

Meidän linja-autossamme oli kyllä sanalla sanoen HUIKEA opas! Sellainen etelä-Pohjanmaan kansallispukuun pukeutunut vanhempi herra, joka jutusteli mikrofoniin paikkakunnan historiasta ja muusta niin hauskasti, että porukka nauroi välillä katketakseen. Esimerkiksi Hunurijärven syvyys oli kuulemma sellainen, että jalat ylettyy pohjaan, mutta pää ei välttämättä aina pinnalle. Ja vaikka pohjalaiset saattavat kuulostaa täydellisiltä, niin eivät ole, sillä heiltä puuttuu viat. :’D

Linja-autosta ulostauduimme AL-Härmän Kalmookankaan jokkis/rallicross/motocorss-radalla, jossa oli tarjolla perinteiset rallimakkarat. Olihan lounaasta kulunut jo vajaa kaksi tuntia joten kaikilla oli varmaan kamala nälkä. Tai sitten ei. ;) Näimme myös rallicross-autojen harjoittelua ja AL:n järjestöassistentti Anna laitettiin auton kyytiinkin. Oli ilmeisen mahtava kokemus ainakin hihkumisesta päätellen. :)

Rallicrossia Kalmookankaan radalla.

Iltajuhla

Kiertoajelun jälkeen oli pari tuntia aikaa kylpeä ennen iltaohjelmaa. Hirveän iso Härmän kylpylä ei ollut, koska minusta kylpylä on iso vasta kun siellä on vesiliukumäkiä. Lyhyen uinnin jälkeen aika kuluikin lähinnä porealtaassa jutustellessa ja erilaisia saunoja testatessa.

Seitsemältä koitti juhlava illallinen, jonne sai pukeutua parhampiinsa. Tila oli somistettu tosi kivasti Autoliiton värein: lautasliinat olivat keltaiset ja pöydissä keltaisia narsisseja. Harmi, etten tajunnut ottaa niistä kunnollista kuvaa!

Leidit juhlissa. Kuva todisteena siitä, että omistan muitakin vaatteita kuin VW-hupparin... ;)

Aluksi Autoliiton toimitusjohtaja ja Kauhavan kaupunginjohtaja pitivät puheet, minkä jälkeen jaettiin kunniamerkkejä ja palkintoja ansioituneille jäsenille. Aivan uskomattoman intohimoista porukkaa kyllä löytyy, kuten esimerkiksi Tapiola-kiertopalkinnolla palkittu AL-Härmän puheenjohtaja, joka on ollut niin monessa hommassa mukana että kukaan ei varmaan pysy laskuissa ja jonka pj-aikana osaston jäsenmäärä on moninkertaistunut.

Kauhavan kaupunginjohtajan tervehdys.

Myös pari tuttua oli palkittujen joukossa. Jyväskylän osaston monitoimimies ja puheenjohtaja Juha Lamberg palkittiin AL-Sportin standaarilla numero 17. Mietimme kyllä, että joutuukohan sen palauttamaan, kun päivämäärä oli 1.4.2017 eli aprillipäivä! :D Jo 50-luvulla rallissa kartturoinut ja mulle ecorunista tuttu Raimo Alm puolestaan palkittiin Suomen liikuntakulttuurin ansioristillä.

Ruokalajien välissä julkaistiin aamuisen Tähtiajon voittajat. Voiton veivät kauhajokelaiset Heikki Hakala ja hänen vaimonsa. On kyllä pieni maailma, sillä jonkin aikaa kelattuani tajusin, että kyseessähän on Heikki kolmen vuoden takaisesta Onnellisten ajokoulusta!

Toiselle sijalle ylsi yllättäen Jyväskylän joukkue - harmi etten saanut googletettua palloja ämpäreihin, sillä muuten olisi tullut ykkössija. :’D Jälkeenpäin mua kyllä vähän nolotti se että selvitin vastaukset netistä, mutta kun ei sitä missään kielletty. Kuskit ja kartturit kävivät pokkaamassa pystit ja palkintolaatat, mutta muita autossa olleita ei palkittu. Se ei haitannut minua millään muotoa, riitti että sain olla täysillä tunnelmassa mukana!

Tähtiajon palkintolaatat. Kuskin tähti on tosi hieno!

Illan päätteeksi ohjelmassa oli vielä rallicross-kilpailu simulaattoreilla. Siihen oli karsittu osallistujia kiertoajelun jälkeen ja lisäksi oli erillinen kutsuvierassarja. Tietenkin paikalla oli myös kuuluttaja, joka selosti screenillä näytetyn kisan kulkua. Simulaattorit olivat hienot, mutta ajaminen näytti kyllä vaikealta!

Tiukka vääntö simulaattoreilla.

Simulaattorirallin ratana oli AL Härmän oma rata.

Sunnuntain ohjelmaa

Varhain sunnuntaiaamuna pidimme Ecorunin lajiryhmän kokouksen, kun kerrankin suurin osa jäsenistä oli samassa paikassa. On se vaan ihan eri juttu sopia asioista kasvotusten kuin sähköpostin välityksellä! Pohdimme mm. tankkausten luotettavuutta ja sitä, miten sähköautot pystyttäisiin ottamaan mukaan kilpailuihin.

Aamupäivällä Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi suosituista ikäautoilijakoulutuksista. Ne ovat parin tunnin keskustelutilaisuuksia, joissa keskustellaan iän tuomista haasteista ja esitellään myös autoilua helpottavia apuvälineitä.

Teppo kertoi, kuinka hänellä oli aiemmin tapana suositella koulutuksissa automaattivaihteista autoa, mistä seurasi yleensä vastustusta: automaattivaihteet menevät aina rikki! (Sarkastisesti hän kommentoi, että jännästi automaatit menevät vain rikki niiltä jotka eivät niitä omista…) Nykyisin vaihteistokeskustelu meneekin niin, että ensin kysytään, kenellä kaikilla on automaattivaihteinen auto. Vaihtaisittekoko enää manuaaliin? No eihän sitä kukaan vaihtaisi. :) Hauskaa, miten asiaan tulee ihan eri sävy, kun ääneen pääsevätkin autojen omistajat!

Vuoden 2016 lopussa Suomessa oli yli 400 000 yli 70-vuotiasta ajokortinhaltijaa!

Ikäautoilijoista hypättiin nuorempaan sukupolveen, kun aiheeksi vaihtui Autoliiton ajokoulu. Se on oppimisympäristö, josta löytyy “yhden tiskin periaatteella” kaikki tieto, mitä B-luokan ajokortin hankkimiseen opetusluvalla tarvitsee: oppimateriaaleja, tehtäviä, riskitilannevideoita, lomakkeita, kuvakoeharjoituksia yms. Osa materiaaleista, kuten teoriakoeharjoitukset, on kaikille avointa, mutta mm. oppimateriaalit on tarkoitettu vain Autoliiton jäsenille ja vaativat kirjautumisen sivuille.

Sunnuntaina saimme kuulla myös mm. kilpailujen järjestämisestä, Autoliiton näkymisestä eri tapahtumissa sekä jäsenmäärän kehittymisestä. Vuonna 2010 Autoliiton jäsenmäärä ylitti 100 000 rajan ja viime vuonna se oli jo 125 000. Saapa nähdä, mikä tilanne on vuonna 2019, kun liitto täyttää huikeat sata vuotta!

Jo ennen puolta päivää oli aika päättää tapahtuma. Vielä yksi buffet-lounas (jälkiruokajäätelö-buffet oli ehdoton suosikkini x) ja sitten oli aika suunnata kotia kohti. Kotimatka kului rattoisasti, kun mietimme AL Jyväskylän ja ecorunin nettisivujen ja somekanavien tekoa. Olisin mielelläni niitä tekemässä, mutta tuntuu että aika ei riitä...

Yhteenveto

Liittopäivien parasta antia oli ajatusten vaihtaminen niin kanssakilpailijoiden kuin Autoliiton väenkin kanssa. Juttelin koulutuspäällikön kanssa pitkät tovit liikenneturvallisuudesta, -säännöistä ja muusta ja oli tosi kivaa! Viestintäihmisten kanssa juttelin puolestaan nettisivuista ja heitin muutamia ideoita niiden kehittämiseksi. Nettisivuasiat ovat sydäntäni lähellä, sillä teenhän verkkopalveluita työksenikin. AL:n edelliset nettisivut tulivat tiensä päähän, mutta kyllä näissä uusissakin vielä tekemistä on. Tietoa on niin paljon, että se uppoaa valikon syövereihin eikä sivuilta ei meinaa löytää etsimäänsä.

Lliittopäivien osallistujien keski-ikä tuntui yleisestä hiusten väristä päätellen olevan melko korkea. Itse olen aika lailla sieltä nuoremmasta päästä vaikken mikään parikymppinen enää olekaan. Tämä on mielestäni harmillista, sillä nuoremmat voisivat tuoda osastojen toimintaan uusia tuulia. Mutta ihmiset ovat niin kiireisiä nykyisin. Kun kuuntelin palkittujen henkilöiden meriittejä, niin täytyy vain ihmetellä, mistä heiltä löytyy niin paljon aikaa auto-urheilulle ja kaikelle mikä sitä sivuaa. Ilman tällaisia ihmisiä jäisi monta asiaa telemättä ja järjestämättä!

Läksiäislahjaksi saimme riihenseinästä repäästyä leipää ja parkkikiekon, jossa vakuutetaan ettei myöhästytä. 

Ecorun ja autoslalom kilpaileminen

keskiviikko 23.03.2016 Avainsanat: AL-Sport , Autoslalom , Ecorun , Jenni , Tapahtuma , Video

Käväisin viime sunnuntaina Lahdessa Autoliiton AL-Sport-päivillä kertomassa kokemuksiani ecorun ja autoslalom kilpailemisesta. Ohjelmaslotin alkuperäinen esiintyjä oli joutunut perumaan ja lyhyellä varoitusajalla siihen oli pitänyt keksiä joku uusi esiintyjä. Ecorunin lajipäällikön soittaessa minulle olin eka silleen, että "Mitä, minäkö esiintymään!?" mutta mietittyäni puoli minuuttia totesin, että miksipä ei! Kyllähän minä mielelläni kerron ecorunista kaikille, joita vähänkin saattaisi kiinnostaa.

Mulla oli tosi hauskaa esitelmää pitäessä ja yleisökin tuntui viihtyvän. :) Kerroin miten minusta ylipäätään tuli autoharrastaja ja miten autoharrastajasta muovautui autourheilija. Uppasin videon esityksestä YouTubeen, joten jos et ollut paikalla, niin voit katsoa sen tästä. Esityksen kalvot (vai mitä ne nykyisin on; slaideja?) löytyvät puolestaan Google Slidesista.

Esitykseni oli päivän viimeinen, minkä jälkeen oli vielä tapahtuman yhteenveto ja lounas. Oli mm. puhetta AL-Sportin autourheilustipendistä, jonka myöntämisperusteet oli laitettu tälle vuodelle uusiksi. Päästäkseen stipendin piiriin on osallistuttava vähintään kolmeen kilpailuun ja lisäksi edustettava vähintään kahdessa muussa tapahtumassa. Ihan järkeenkäypä uudistus, koska muuten hakijoita voi olla ihan simona ja siitä voi olla vaikea arpoa saajat. Nyt stipendin eteen pitää oikeasti nähdä vähän vaivaa.

Mietin ääneen, että mistähän keksisin edustustapahtumia eli jaksaako nähdä vaivaa ja liimailla AL-Sportin tarrojakaan enää autoon. Mutta niin, tämä esitelmä oli nyt yksi tapahtuma. Saman tien sain myös kutsun syyskuussa pidettävään Auton Päivän tapahtumaan Mikkeliin. AL Jyväskylä ei ole tietääkseni parina viime vuonna järjestänyt auton päivänä mitään, mutta Mikkelin osaston järkkäämässä tapahtumassa on kuulemma välillä niin paljon halukkaita näytteilleasettajia, että kaikki eivät aina meinaa edes mahtua mukaan. Sinne siis. :)

Meinasin tikahtua nauruun kun pysäytin videon satunnaiseen kohtaan ja ilmeeni oli tämä. xD

Lisensoitu autourheilija!

sunnuntai 12.04.2015 Avainsanat: AL-Sport , Ecorun , Jenni

Viikon päästä lähden taas ottamaan mittaa Polosta ja itsestäni taloudellisen ajon merkeissä. Todellisuudessa Ecorun-kilpailukausi 2015 käynnistyi jo maaliskuun puolella, mutta jätin ensimmäisen kisan väliin. Osittain oman elämän hektisyyden ja osittain sen takia, että päässä kummitteli ajatus, että päädyn Pololla ojaan jonkun pikkutien jäisestä kaarteesta. Ecorun ajetaan toki liikennesääntöjen mukaisesti, mutta meno on silti välillä varsin vauhdikasta, kun yritetään pysyä aikataulussa ja vauhtia täytyy pitää yllä myös niillä pienemmillä teillä. Totta kai keskinopeutta voi ja pitääkin kerryttää isommilla teillä, jotta pienemmillä on varaa himmailla, mutta silti...

Ecorun-kilpailuihin osallistuminen edellyttää kilpailulisenssin hankkimista. Jos ei tiedä, miten moneen kisaa osallistuu vuoden aikana, on kätevintä ostaa joka kisaan erikseen 15 e 25 e hintainen tutustumislisenssi suoraan kisapaikalta. Mikäli puolestaan on Autoliiton jäsen ja aikoo osallistua vuoden aikana vähintään kolmeen kahteen kilpailuun, on edullisempaa hankkia 40 e maksava Autoliiton AL-Sport -lisenssi (jolla saa osallistua kaikkiin AL-Sportin vastuulla olevien lajien kisoihin; ecorun, autoslalom- ja tasanopeus). Myös AKK Motorsportin kilpailijalisenssillä voi osallistua Ecoruniin.

Kisasin viime kauden tutustumislisensseillä, mutta tälle kaudelle hankin AL-Sport -lisenssin. Se vaatii jäsenyyden Autoliitossa, johon liityin lopulta viime syksynä, koska se vain tuntui järkevältä ajatukselta, kun Ecoruneissa kilpailee. Oikeasti minun oli pitänyt liittyä AL:n jäseneksi jo aikaa sitten, mutta se aina jäi, koska en osannut päättää valitako tavallinen vai Plus-jäsenyys. Lopulta päädyn valitsemaan Plussan, koska siinä saa 105 euron vuosimaksua vastaan matkanjatkamispalvelut. Esim. jos autosta loppuu akku pakkasilla, tulee Autoliiton tiepalvelu antamaan ilmaiseksi virtaa. Tämä ei kuulu ainakaan minulla normaaliin kaskovakuutukseen. (Kröhöm, kokemuksella!)

Samoilla vauhdeilla AL-Sport -lisenssin kanssa hain Autoliiton AL-Sport -autourheilustipendiä. Sen saadakseen täytyy harrastaa autourheilua kilpailijana jossain AKK Motorsportin jäsenenä olevassa Autoliiton osastossa tai Autoliiton yhteistoimintakerhossa. Kilpailija antaa AL-Sportille näkyvyyttä ja saa vastineeksi vuoden lopussa jonkinnäköisen siivun stipendijärjestelmään budjetoidusta rahamäärästä. Maksettavan tuen suuruuteen vaikuttaa mm. kisojen määrä ja "arvo", kilpailumenestys, AL-Sport-näkyvyys ja kilpailijan oma raportointi. Stipendi haetaan joka vuodelle erikseen. Summa ei ole muutamaan kisaan osallistuvalla suuren suuri ja voi olla että kattaa minulla vain lisenssikulut, mutta onhan se kaikki silti kotiinpäin. :)

Minulla stipendihomma tulee näkymään käytännössä niin, että autossa ja vaatteissa on kilpailuissa AL-Sportin logot ja lisäksi logo näkyy blogissani. Edustamani seura on AL-Jyväskylä, johon liityin automaattisesti, kun liityin Autoliittoon.

Tutustuessani talvella lisenssi- ja stipendiasioihin ne tuntuivat jotenkin tosi monimutkaisilta (esim. mikä on AL ja AKK suhde), mutta sitten kun sain hoidettua ne lopulta kuntoon, asia oli ihan selkeä. Jos joku muu ihmettelee näitä asioita, niin toivottavasti tämä blogaus vähän avasi, mistä on kyse. Lisätietoja ja hakemuslomakkeita saa Autoliiton järjestöpäällikkö Taina Kytäjä-Roimulta.

Edit 24.6.2015: Tutustumislisenssin hinta on ollut jo vuoden alusta saakka 25 e, mutta siitä on tiedotettu vähän huonosti, joten sain tietää siitä vasta nyt. Viime vuonna hinta oli 15 e. On kyllä todella suolainen tämä uusi hinta...

Tietoa blogista

POLOinen on liikenne- ja autoblogi, jonka perustin kesällä 2008. Aiemmin autot eivät kiinnostaneet yhtään, mutta hankittuani auton olosuhteiden pakosta innostuinkin autoilusta oikein kunnolla. Liikenne on minulle peliä, jossa pyrin menestymään aina vain paremmin!

Kirjoittelen blogiin kaikenlaisista autoiluun liittyvistä asioista moottoripyöräilyä unohtamatta. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat Volkswagen, liikenneturvallisuus ja taloudellinen ajaminen.

Ota yhteyttä: poloinenblogi(a)gmail.com

Arkistot
2020 (4)
helmikuu (2)
Autolla Espanjassa - Jennin kootut seikkailut
Autolla Espanjassa - nopeusrajoitukset, liikenneympyrät ja havaintoja liikennekulttuurista
tammikuu (2)
Autolla Espanjassa - auton vuokraaminen
Autolla eurooppaan - mistä löytää maakohtaiset liikennesäännöt ja muut tiedot?
2019 (17)
joulukuu (1)
Poloisen vuosi 2019 - Leonidas lepäsi kun Jenni ajeli sähköautoilla
marraskuu (1)
Mikä sähköauto on taloudellisin? Espoo EV Challenge 12.10.2019
lokakuu (2)
Kylmää kyytiä sähköautoilla - Vesijärven Auto EcoRun 5.10.2019
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Molemmat!
syyskuu (1)
Paljon muutakin kuin sähköauto! Koeajossa hiljainen jättiläinen Audi e-tron 55 quattro
elokuu (1)
Miten pieni kulutus sähköauto Audi e-tron:illa on mahdollista saavuttaa? Suurajot EcoRun 11.8.2019
heinäkuu (1)
Secto Road Trip - sähköautoilla halki euroopan + mitä lataus maksaa?
kesäkuu (1)
Autoliiton AL 100 juhlaliittopäivät
toukokuu (2)
Kilpailijana Gladiaattoreissa - valmistautuminen, hakeminen ja kilpaileminen
Sähköautojen pienin kulutus! AL-Helsinki Ecorun 27.4.2019
huhtikuu (2)
Taloudellisuusajoa sähköautolla - Kuopion Autokauppa EcoRun 6.4.2019
Sähköauto ilman kotilatausmahdollisuutta ja 10 muuta tarinaa sähköauton lataamisesta
maaliskuu (2)
Testissä kuljettajan pikku apuri: automaattiset kaukovalot
Kun jarrupolkimesta tuli turha - koeajossa sähköauto Nissan Leaf
helmikuu (1)
Koeajossa aito ja alkuperäinen Volkswagen Polo Junior
tammikuu (2)
Koeajot Auto 2018 -messuilla - mitä erikoisempi, sen parempi
Auto 2018 messujen 5 kiinnostavinta juttua
2018 (20)
joulukuu (1)
Skoda Scala - ensifiilikset uutuudesta!
marraskuu (1)
Vain 3,6 millilitran päässä voitosta - Toyota EcoRun 6.10.2018
lokakuu (1)
Kolmas kerta toden sanoo? - Skoda Economy Run 2018
syyskuu (2)
Banaaninkuorilla baanalle! (bio)kaasuautojen päästöt, verotus ja tankkaus
Kaasuautolla taloudellisuusajokilpailussa - Suurajot EcoRun 12.8.2018
elokuu (1)
Tampere - jännittävimmät, hienoimmat ja vaarallisimmat liikennekohteet
heinäkuu (2)
Auton vuokraaminen ulkomailla - ensikertalaisen kokemuksia
Leonin ensimmäinen katsastus ja päivä filmitähtenä
kesäkuu (1)
Leonin 3-vuotishuolto - katolle pissiminen vaihtui karkkikaupan tuoksuun
toukokuu (3)
Seat Leon - murtumat takavalojen umpioissa
Seat Leon - DSG-vaihteiston kytkimen vaihto
Kaaharizombie pihtaamassa - Neste Pusula EcoRun 15.4.2018
huhtikuu (3)
Leonin pienin kulutus ikinä! AL Helsinki EcoRun 14.4.2018
Kulutustestailuja ennen kauden ensimmäisiä Ecorun taloudellisuusajokilpailuja
AL-Sport päivät Hyvinkään Sveitsissä
maaliskuu (1)
Kauden 2018 ecorun taloudellisuusajokilpailut - millä autolla ja kenen kanssa?
helmikuu (2)
Koeajossa upea coupé Lexus RC 300h
Pitääkö vilkkua käyttää aina risteyksessä kääntyessä?
tammikuu (2)
POLOinen 10 vuotta!
Auton lattian, takaluukun ja konepellin vaimennus
2017 (30)
joulukuu (3)
Kiire ja liikenne - testatusti huono yhdistelmä!
Leonidaksen kuusenhakureissu
Polkupyörän valot - miten niitä käytetään oikein?
marraskuu (2)
Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen
Autoliiton opetuslupainfo - kaikki mitä halusit tietää ajokortin hankkimisesta opetusluvalla
lokakuu (3)
Toyota Ecorun - uudenlainen taloudellisuusajokilpailu
Lotus Elise ja täydellisen rypsipellon metsästys
Pihistelyä ja mahtavia maisemia - Skoda Economy Run 2017
syyskuu (1)
HJC R-PHA 70 - ei enää ikinä aurinkolaseja moottoripyöräillessä!
elokuu (3)
Vuoroin vieraissa - tsekkiläiset taloudellisuusajajat tuhansien järvien maan ecorunissa
Liikaa hifistelyä, liian vähän pihistelyä - Suurajot NEZ EcoRun 13.8.2017
Pikaisessa koeajossa Volkswagen Arteon ja ennakoiva adaptiivinen vakionopeussäädin
heinäkuu (3)
Tampereen liikennejärjestelyt yllättivät turistin
Skootteri ei ole lälläripyörä, ainakaan kaupungissa
Illalla olin voittaja, aamulla enää toinen - AKU EcoRun 9.7.2017
kesäkuu (3)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 2.)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 1.)
Auto jäi pikapesun ulkopuolelle - asiakaspalvelu keräsi pisteet kotiin + Voita ilmainen autopesu!
toukokuu (3)
Leonin 30 tkm huolto - öljynvaihto, vajavainen akku ja rasittavat natinat
Takatalvi yllätti - 270 km kesärenkailla loskakelissä
POLOinen PINGailemassa eli autobloggaaja sisällöntuottajafestareilla
huhtikuu (2)
Auton kuntotarkastus
Autourheilijat Pohojanmaalla
maaliskuu (3)
Pysähdyin moottoritiellä ja muita viikonlopun autoilukuulumisia
Kiveniskemän korjaus Leonin tuulilasista
Kauhea naarmu auton maalipinnassa!
helmikuu (2)
Koeajossa Lexus IS 300h - se parempi Toyota?
Audi Quattro Tour 2017 - miten Audit selvisivät laskettelurinteestä?
tammikuu (2)
Minkä näistä koeajaisin? Uusi Seat Leon, Toyota C-HR vai Lexus IS 300h?
Autojen sijaintitiedot vuotivat nettiin jo nyt
2016 (30)
joulukuu (1)
Auto 2016 -messujen hauskin koeajo: pikkuruinen sähköauto Renault Twizy
marraskuu (3)
Auto 2016 - lisää koeajoja, vuoristorata ja Opel OnStar
Auto 2016 -messut - autojen Mega Pop-Up myymälä ja paljon muuta
Muuttaako urheiluauto käyttäytymistä? Testissä Lotus Evora 400
lokakuu (4)
Onko yksisuuntainen Puistokatu oikeasti turvallinen pyöräilijöille?
Rengashotelli ja puuttuvat pultit
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 2/2)
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 1/2)
syyskuu (1)
Ford Driving Skills for Life
elokuu (3)
Koeajossa huikea urheiluauto Lotus Evora 400
Seat Leon äänieristys
Seat Leon resonoi ja natisee
heinäkuu (1)
Harjoittelu kannattaa! 1000 Lakes EcoRun 2.7.2016
kesäkuu (2)
Taloudellisen ajon vinkit hiekkatiellä ajamiseen
Leonin ensimmäinen öljynvaihto ja säästövinkki
toukokuu (4)
Kirottu kilpailu? Neste Myllylampi Ecorun 21.5.2016
Koeajossa faceliftin saanut superpihi Toyota Auris Hybrid
Yksi vai 50 hevosvoimaa?
Että sellainen moottoripyöräilykauden aloitus!
huhtikuu (3)
Rekisterikilpibongaus
Milloin U-käännös on kielletty?
Leonin takuukorjauksia
maaliskuu (2)
Ecorun ja autoslalom kilpaileminen
Onnistuuko taloudellinen ajaminen talvella? Savon Pihistys Kuopion Autokauppa Ecorun 27.2.2016
helmikuu (3)
Kokemuksia Leonin kitkarenkaista
Teslan lataaminen
Koeajossa vertaisvuokrattu unelma-auto Tesla Model S P85D
tammikuu (3)
Pysäköinti Jyväskylän satamassa
Auton lainaaminen naapurille - uhka vai mahdollisuus?
Nissan Juke Nismo RS - terrierimäinen möhköfantti koeajossa
2015 (40)
joulukuu (2)
Hauskaa joulua!
Autoslalom kilpailu Leonilla
marraskuu (3)
Around View Monitor ja muita lisäapuja kuljettajalle a'la Nissan
Päästöskandaaliauton(?) kulutusennätys
Koeajossa superhauska Mazda MX-5
lokakuu (4)
Volkswagenin vieraana Jyväskylän MM-rallissa
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Talvirenkaiden valinta Leoniin
Volkswagen Demo Tour 2015
Leonilla yli 1000 km yhdellä tankillisella!
syyskuu (4)
Jyväskylän Autotarvikkeen naistenilta
Ratti.fi - ajokortin opetuslupien välityspalvelu
Hipoen ohi ja kolmion takaa känny korvalla - suomalainen liikenne takapenkkiläisen silmin
Tehotytöt vauhdissa: Vesijärven Auto Ecorun
elokuu (3)
Yritys päihittää vakionopeussäädin ja hieman Ecorun-pohdintaa
Onnellista autoslalomia
Moottoripyörän talvisäilytys sekä huolto- ja myyntipohdintaa
heinäkuu (2)
Kurkku Kalajoella
Leonin CQuartz Finest -pintakäsittely
kesäkuu (2)
1000 Lakes EcoRun - taloudellisen ajon soratieralli?
Poloinen pysyy Poloisena, mutta Leon on nyt Leonidas
toukokuu (6)
Polon viimeiset pihistelyt: LänsiAuto Ecorun 18.4.2015
Leonin renkaiden vaihto uusiin ja pyörien suuntaus
Uudet vanteet ja renkaat Leoniin
Kilometrien kerryttämistä ja autovouhottajien tapaamista
Leonin luovutus
Leonin luovutushuolto
huhtikuu (4)
Leonin maahantulotarkastus
Moottorijarrutus vai vapaalla rullaaminen?
Onnellisten ajokoulu vm. 2015
Lisensoitu autourheilija!
maaliskuu (5)
Kitkarenkaat liukkaan kelin radalla
Koeajossa Toyota Auris Hybrid - ekotietoisen taviksen valinta
Automerkkien kevään kovimmat #some #kampanjat
Autourheilu todella kiinnostaa naisia!
Autoja, moottoriurheilua ja naisia
helmikuu (4)
Oho, tilattiin auto
Volkswagen Winter Drivingschool
Seat Leon jälleen testissä - onko Polo saamassa seuraajan?
Poloisen ensikosketus kitkarenkaisiin
tammikuu (1)
Mitä kaikkea POLOiselle tapahtui vuonna 2014?
2014 (41)
joulukuu (3)
Joulukuun lopun löpinät
Nissan Pulsar - ei mikään tähdenjäänne
Leidi liikenteessä
marraskuu (3)
Karvalakki-Leon vuokralla
Glosspoint - palvelua vailla vertaa
Testissä Ford Ranger Wildtrak -pick-up
lokakuu (3)
Renkaiden vaihto hintavertailu
Törttöilijöitä liikenteessä - blogaus vanhan ajan malliin
Auton vanteet netistä
syyskuu (4)
Rullahiihto liikenteessä
Sumussa ajaminen ja sumuvalojen käyttö
Polon toinen taloudellisen ajon kilpailu: maantiekulutuksen haamuraja rikki kirkkaasti!
EcoRun taloudellisuusajokilpailu Pololla
elokuu (2)
Kohta pihistellään taas!
Uudet keskikupit vanteisiin ja virallinen pysäköintipaikka
heinäkuu (3)
Moottoripyörän parantelua
Jyväskylä - Kuopio - Jyväskylä
Polon 3-vuotishuolto
kesäkuu (3)
Uusi Mazda3 - taviksesta katseenvangitsijaksi
Polon ensimmäinen katsastus
Testissä kuljettajan pikku-apurit: mukautuva vakionopeussäädin ja kaistanpitoavustin
toukokuu (2)
Ihana uusi Polo <3
Taloudellisen ajon kilpailu Ecorun
huhtikuu (3)
Kevään renkaanvaihtokuviot ja DSG:n öljynvaihto
Keski-Suomen Moottoripyöränäyttely vm. 2014
Ensiesittelyssä uusi Volkswagen Polo
maaliskuu (5)
Ja sitten kuolo korjasi Polon akun
Polkupyörien huoltoa
Seuraa Poloista!
Poloinen goes off-road
Volkswagen hyötyautojen talviajokoulu kevätkelissä
helmikuu (4)
Tänä talvena liukasta on vain radalla
Onnellisten ajokoulun opit käytännön kokeessa
Kohti onnellisempaa ajokulttuuria
Onnellista liukastelua
tammikuu (6)
Pohdiskellen Pohjanmaalle
Lyhyitä ajoja + kireät pakkaset = tyhjä akku
Onnellisten ihmisten ajokoulun startti ja läheltä piti
Koeajossa Seat Leon FR
Parhautta!
Hakkapedia-blogaajaksi
2013 (31)
joulukuu (2)
Tonttu-Polo
Taloudellinen ajotapa - kokemuksia Drivecon käytöstä
marraskuu (4)
Demo Tour 2013 ja kestohymy
Uudet nastarenkaat polkupyörään
Toyota Auris Hybrid
Kesäinen koeajorupeama
lokakuu (3)
Taloudellisen ajon harjoittelua Toyotan tapaan
Renkaiden vaihto Poloisen tapaan
Ongelmalliset vaihteet
syyskuu (5)
Uusi leiska!!
Jyväskylä - Toivakka - Kangasniemi - Hankasalmi - Lievestuore - Jyväskylä
Vähän erilainen ratapäivä
Puhdas auto - pahempi mieli?
Uusi polkupyöräni - Nishiki Hybrid Comp SLD
elokuu (2)
Harjaton pesu
Ja korvat lepää!
heinäkuu (2)
Nissan Juke Nismo
Polon kaksivuotishuolto
kesäkuu (2)
MP-kauden avaus
Polkupyörän renkaanvaihtopulmia
toukokuu (2)
Facebookista voi oikeasti voittaa jotain!
Kops!
huhtikuu (2)
Kuinka tyhjentää lompakko moottoripyöränäyttelyssä
Talven suruja
maaliskuu (3)
Uusi Golf ja Polo GT
Vihreä unelma
Rata 2013
helmikuu (2)
Nastarenkaat kaksipyöräiseenkiin - lopulta
Uuden vuoden kilpailun voittaja on...
tammikuu (2)
Yhteenveto ajokaudesta 2012
Uuden vuoden kilpailu
2012 (30)
joulukuu (2)
Herkkua on siinä monenlaista.
Ylimääräinen öljynvaihto ja takuukorjauksia
marraskuu (2)
Ei niin yllättävät ensilumet
Uusi Golf ja Robo-up!
lokakuu (2)
Moottoripyörä talvisäilöön
Lisää näkyvyyttä
syyskuu (2)
Se oli hyvä vanne
Uusi Audi A3
elokuu (4)
Kaahaavat motoristit vs. ohiteltava motoristi
Eerik pesussa
Yhden pysäköintiruudun ongelma
Polo 1 v!
heinäkuu (2)
Polo ja rätisevä Media-In
Auton kulutuksen seuranta
kesäkuu (3)
Jennin ja Eerikin ensimmäiset seikkailut
Varusteostoksilla
Moottoripyörän hankinta
toukokuu (4)
Sateiset pikakuulumiset
Sumuvalopelle ilman sumuvaloja
Vielä niistä jäljistä ovenkahvassa...
Kevätpesu - ja mitä kuran alta löytyikään
huhtikuu (1)
Päivävalot ja pimeiden perien ongelma
maaliskuu (4)
Ei Golfkärryä meille
Up!
RSS ja muuta yleistä
Näin poliisin, mokasinkohan?
helmikuu (3)
Liukastelua Lievestuoreella
Polo 6R 1.2 TSI DSG Highline
Poloa ulkoiluttamassa
tammikuu (1)
Analyysi pienestä punaisesta paholaisesta
2011 (37)
joulukuu (3)
Hauskaa joulua!
Paras häälahja ikinä!
Polon suojauskäsittely
marraskuu (2)
Polo Simoissa
Kuulumisia autonhuoltokurssilta
lokakuu (4)
Jyväskylä - Ylivieska - Jyväskylä
Tunnustus
Volkswagen Demo Tour 2011
Inssi läpi ... vaivoin
syyskuu (6)
Moottoripyörän teoriakoe läpi!
Olenko hidas oppimaan vai muuten vain hidas?
Rohkeasti liikenteen sekaan
Onko tämä nyt niin hämmentävää?
Pelottava moottoripyörätunti
Eka ajotunti moottoripyörällä
elokuu (8)
Ensimmäinen ja viimeinen kerta (MP 1/2)
Autonhuoltokurssi tulee taas!
Lelun ohjaksissa ja museoesineen kyydissä
Motoristin henkivakuutukset: jarruttaminen ja kääntäminen (MP 5/6)
Lisää kirjaimia ajokorttiin (MP 3/4)
Oho, ostettiin auto
Polo Junior ja Polo Senior
Terveisiä Pololta
heinäkuu (2)
Bilteman kromiset pölykapselit, osa 2
Helsingin keskusta taas vähän tutummaksi
kesäkuu (1)
Katsastus vm. 2011
toukokuu (2)
Pyöräilyneuvontaa
Econen
huhtikuu (2)
Matelua pääsiäisen paluuliikenteessä
Oikealle kääntyvä väistää ... jos väistää
maaliskuu (2)
Vuosihuollon paikka
Ratapäivä 2011
helmikuu (2)
Uudet talvirenkaat
Nissan JUKE
tammikuu (3)
Polkupyörä vuorostaan huoltoon
Uusi leiska
Mitä sanoo Polo 95 E10 bensasta?
2010 (30)
joulukuu (1)
Turvallista uutta vuotta!
marraskuu (3)
Käsittämätöntä toistoa
Polo GTI ja jokasyksyinen Scirocco-koeajo
Epätaloudellista taloudellista ajoa
lokakuu (4)
Saija ratissa
No nyt se sitten levisi
"Eivät renkaat kesää tee"
Simuloitu rengasrikko
syyskuu (6)
"Jarrut - vauhdin surma"
Voidellaan ettei leikkaa kiinni
Kuinka moottori toimii?
Auton perusrakenne tutuksi
Audi A1
Autonhuoltokurssi
elokuu (1)
Kaikkien aikojen ilotulitus ja kaikkien aikojen ruuhka
heinäkuu (1)
Pysäköinti Ainolanrannassa
kesäkuu (1)
Myöhäinen katsastus
toukokuu (2)
Outo ohituskaista
Kilpisenkatu - pyöräilijän inhokki
huhtikuu (1)
Kesärenkaiden vaihtoaika x 2
maaliskuu (2)
Pikavisiitti Helsinkiin
Hämärä ABS-ongelma
helmikuu (5)
Ratapäivä
Hieno Audi ja nuiva Audimies
Enää viikko!
Polo palasi elävien kirjoihin
Koskaan ei ole Polo jättänyt tielle ...
tammikuu (3)
Käsijarrun tärkeydestä
Ei tullut BC:tä, tuli pelkkä B
Paras synttärikortti
2009 (36)
joulukuu (1)
Pimeällä ajamisen kurssi - perinteisesti vai simulaattorilla?
marraskuu (1)
Ajelemassa
lokakuu (4)
Vahaa pintaan ja talvirenkaat alle
Jos edes joku ottaisi opikseen...
"Kiesi-kohu ei kolhinut Audi-kauppaa"
Sciroccoooo <3
syyskuu (2)
Uutta Poloa ihailemassa
Kootut seikkailut Helsingissä
elokuu (2)
Kutsu
Ylinopeusvalvonta: kootut selitykset
heinäkuu (1)
Jyväskylä-Lahti-Jyväskylä
kesäkuu (4)
Läheltä piti juhannuksena
POLOinen 1 v.
Peruuttelua
Polo kesäkuntoon
toukokuu (3)
Taas ratin takana!
Kyytiläisenä
Kun jarrua ei voikaan painaa
huhtikuu (3)
Taas Tampereella
Talvi väistyy
Pablo Picassoa testaamassa
maaliskuu (6)
Huolto ja katsastus - uusi yritys
Katsastus
Vuosihuolto
Vaajakosken liikenneympyrässä ajaminen
Pesua kaivattaisiin
Ilmaista liukastelua
helmikuu (5)
Volkswagen Polo vm. 2008 vs. 2004
Automaattia testaamassa
Jyväskylä-Tampere-Jyväskylä
Kunnossa!
Palautetaan korjaamolle
tammikuu (4)
Oma Polo kullan kallis
Yksi Polo korjaamolle, toinen Polo vuokralle
Kolareita kerrakseen
Polo kolarissa
2008 (24)
joulukuu (1)
Valoton risteys sekoittaa päät ja aiheuttaa vaaratilanteita
marraskuu (3)
Pysäköintipaikasta sakkopaikaksi
Talvea odotellessa
Pientä koristelua
lokakuu (4)
Uudet autot tuoksuvat hyvälle
Ei ole pakko mennä jos ei mahdu
Kirkkaita kilometrejä!
Paluu liukkaalle
syyskuu (5)
Unelma-autoni
Autoton päivä
Inssimuistoja
Jopas oli ohitus
Jyväskylä-Hämeenlinna-Jyväskylä
elokuu (6)
Kuukauden viimeinen päivä
Ollaanpa sitä nyt niin kiireisiä
Törttöilijöitä liikenteessä
Jenni testaa
Kesäkumit vaihtoon
Hetken loisto
heinäkuu (2)
Liukastelua 2-vaiheessa
Arvioiva ajo
kesäkuu (3)
Uudet matot
Tyhmiä ohituksia rauhallisessa juhannusliikenteessä
Taustaa

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!