Me tykkäämme sinusta!
Tykkäätkö sinä jo meistä?
maanantai 22.09.2014 Avainsanat: Kevytliikenne , Liikennesäännöt , Maantiellä ajo , Moottoripyöräily , Muiden käyttäytyminen , Omat mokat , Pohdiskelu
Anonyymi - 23.9.2014 klo 8:40
Rullahiihtäjä käsityikseni mukaan rinnastetaan jalankulkijaan ja paikka määrittyy sen mukaan. Itsekin suosisin vasenta reunaa ihan oman turvallisuuden vuoksi. Pystyy sentään jotain tekemään jos näkee samaa kaistaa kulkevan auton tai muun isomman kulkupelin.
Rauno Makinen - 30.4.2015 klo 23:41
Asun Kanadassa rullasuksi hiihtajia vahan Suomeen verrattuna.Olen hiihtanyt 30 vuotta noin 1500 - 2000 km kesan aikana.Aina oikealla puolella..kuinka voi ajatellakkaan etta vasemmalla puolella hiihto suositeltavaaniinkuin olen kirjoituksista lukenut.Eiko kirjoittajilla todellakaan ole tietoa sen enempaa.Siis ajatelkaa kuinka voi alamaessa menna sivuun vastaantulevaa autoa kun mahdolliseti auto ei voikkaan menna keskiviivan vasemmalle puolelle kun toinen auto tuleekin samaan aikaan vastaan Haluan mainita seuraavaa.Kun hiihdan loivaankin ylamakeen,ja kuulen takaa tulevan auton aanen katson taakseni ja menen tiensyrjaan naytan kadella autoilialle ohitusmerkin.95 % autoilijat heilauttaa katta kiitokseksi.Kanadan lakia en tieda,eiko olis aika siella Suomessa vaihtaa vahan saantoa.Rullasuksi hiihtaja on hyvin lahella polkupuorailioita.Siis rulla hiihtajat oikealle puolelle.Tehkaapa oikea tutkimus aisasta .
Jenni - 11.5.2015 klo 20:22
Kiitos kommentista! Sekä minä että anonyymi kommentoija olemme kumpikin mututuntumalla suosineet vasenta reunaa, mutta kumpikaan ei ole rullahiihtänyt liikenteessä. Eli kirjoittamani juttu perustuu vain pohdiskeluun, kumpi puoli olisi parempi. Perustelusi oikeanpuoleiselle hiihtämiselle alamäkien vuoksi oli kyllä erittäin hyvä. Itse näin ongelmaksi sen, että samaan suuntaan auton kanssa menevä ei huomaa autoa, mutta jos kaikki toimisivat yhtä mallikkaasti kuin sinä ja kuultuaan auton antaisivat heti tietä, homma toimisi todella hyvin.
Matti - 17.5.2015 klo 17:34
Hei, tämä on selvä juttu, vasen reuna siitä yksinkertaisesta syystä että laki sanoo niin. Mitä siitä tulisi jos kaikki tienkäyttäjät kulkisivat "mututuntumalla" sen mukaan missä tuntuu olevan paras mennä ? Vasen reuna on paras myös siitä syystä että näkee vastaantulevat autot ja voi väistää niin kapealle kuin mahdollista, luisteluhiihdon voi silloin vaihtaa tasatyönnöksi reunassa. Jos hiihtää oikeassa reunassa ei voi tarpeeksi ajoissa aina kuulon perusteella havaita takaa tulevaa autoa, esim. vastatuuleen hiihtäessä auto voi olla kohdallasi ennen kuin kuulet sen. Itse rullahiihdän luistelutyylillä suht. hiljaisella tiellä, vilkkaalle tielle en menisi ja ensisijaisesti kannattaa aina käyttää tietenkin pyöräteitä. Fiksusti muut huomioon ottava hiihtäjä ei vie tilaa enempää kuin jalankulkija. Törppöjä riittää joka kulkupelille, niin autoille kuin polkupyörille ja varmaan niitä on rullahiihtäjiinkiin siunaantunut. Niin kauan kuin liikenteessä ennakoidaan ja otetaan muut huomioon niin homma sujuu.
Jenni - 17.5.2015 klo 23:06
Moi, kiitos oman näkemyksesi jakamisesta! Kiva että juttuni herättää keskustelua. :) Hyvä pointti myös tuo, että sitä ei välttämättä kuule, milloin auto tulee. Rullahiihdon puolivalinta tuntuu kyllä olevan ihan hiihtäjäkohtaista eli mainitsemallasi mututuntumalla mennään...
Juhanis - 30.8.2017 klo 11:12
Kannatan että kanadan poika jää loppuiäksi sinne jos mokomaa ei tajua.
Niin täälläkin lapissa jokunen hiihtelee oikeaa puolta väistämättä.
Topi - 11.9.2017 klo 19:01
Minkä takia autolla ajetaan oikealla puolella? Koska tieliikennelaki niin sanoo. Kuten tässä aikaisemmin on todettu, niin siellä (TLL) on maininta myös rullahiihtäjistä, jotka luokitellaan jalankulkijoiksi ja siten niiden tulee käyttää tien vasenta puolta, joka heidän kannaltaan on myös se turvallisempi puoli. Väitän, että yli puolet autoilijoista ei tiedä tätä jälkimmäistä sääntöä - onneksi kuitenkin aika hyvin tuon ensiksi mainitun:)
Rullahiihto-Niilo - 2.8.2018 klo 15:20
Olen kilpahiihtäjä ja hiihdän vuosittain 300-400 tuntia rullilla pääasiassa keski-suomessa. Rullahiihtäjä rinnastuu nopeudeltaan ja ajolinjoiltaan enemmän maantiepyöräilijään kuin jalankulkijaan. Normaali lenkkivauhti suksista riippuen on keskimäärin n. 20 km/h ja alamäessä helposti 50km/h. Jarruttaminen on käytännössä mahdotonta ja perustuu ennakointiin. Maantiellä menen aina oikeaa laitaa, ellei tarjolla ole ehdottoman esteetöntä ja railotonta pyörätietä, joka on tietysti paras vaihtoehto.
Jenni - 3.8.2018 klo 19:09
Sinulla tosiaan on tarttumapintaa tähän aiheeseen! Oletko kohdannut rullahiihtäessä vaaratilanteita?
Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?
POLOinen on liikenne- ja autoblogi, jonka perustin kesällä 2008. Aiemmin autot eivät kiinnostaneet yhtään, mutta hankittuani auton olosuhteiden pakosta innostuinkin autoilusta oikein kunnolla. Liikenne on minulle peliä, jossa pyrin menestymään aina vain paremmin!
Kirjoittelen blogiin kaikenlaisista autoiluun liittyvistä asioista moottoripyöräilyä unohtamatta. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat Volkswagen, liikenneturvallisuus ja taloudellinen ajaminen.
Ota yhteyttä: poloinenblogi(a)gmail.com