ARTIKKELI (25.6.2015)

Visualisointi näyttää, miten haamuruuhkat syntyvät

Jaa sivu

Avainsanat: liikennemoottoritieruuhka

Teksti ja kuva: Topi Ranta

Tässä kuvassa liikenne vielä sujuu, vaikka on ruuhka-aika

Moottoriteitä ajaessa sujuva liikenne alkaa usein puuroutua ihan kesken kaiken. Syy on hyvin matemaattinen

Kun autot ajavat tarpeeksi lähekkäin moottoritiellä, voi ajavaa letkaa pitää ikään kuin dominopalikkajonona, jossa ensimmäisen kaatuminen kaataa kaikki. Ruuhkaletkan ensimmäisen jarruttaessa takana oleva jarruttaa hieman voimakkaammin ja tämän takana oleva vielä voimakkaammin. Ketjureaktio on valmis ja kulkee käytännössä tien päähän saakka tai hälvenee autojen välien kasvaessa riittävän pitkäksi.

Kyse on pohjimmiltaan lähekkäin ajavien kuljettajien reaktioajoista. Jarrutuksen kertautuminen ja voimistuminen syntyy, sillä takana ajava kuljettaja ei ehdi jarruttaa heti, kun edessä ajava jarruttaa. Tätä taaempi kuljettaja joutuu kompensoimaan voimakkaammalla jarruttamisella.

Ilmiö johtaa monelle autoilijalle hyvin tuttuun tilanteeseen. Liikenne alkaa hidastua ja saattaa pysähtyä kesken kaiken. Pysähdys täydestä vauhdista voi tulla nopeastikin. Kun liikenne lähtee taas sujumaan, mitään pullonkaulaa, kuten tietyömaata tai kolaria, ei missään ollutkaan.

Yhdysvaltalainen ohjemoija ja insinööriopiskelija Lewis Lehe on tehnyt tutusta ilmiöstä visualisoinnin. Visualisoinnissa autot ajavat tasaista nopeutta ja jonoa voi häiritä klikkaamalla yhden auton jarruttamaan. Pienelläkin jarrutuksella syntyy myöhemmin täyspysähdys. Visualisointia voit kokeilla täällä. Artikkeli on englanniksi ja siinä on vielä tarkemmin selitetty jarrutukseen liittyvää matematiikkaa.

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!