• Etusivu >
  • Tien sivusta >
  • Viimeinen Land Rover Defender - Päätös vuosikymmeniä kestäneelle seikkailulle
ARTIKKELI (2.2.2016)

Viimeinen Land Rover Defender - Päätös vuosikymmeniä kestäneelle seikkailulle

Jaa sivu

Avainsanat: autoteollisuushistorialand roverneliveto4WDpuolustusvoimatdefender

Teksti: Risto Peltomäki
Kuvat: Land Rover

Maastoautojen ikoni Land Rover Defender on tullut nykymuodossaan tiensä päähän. Viimeinen Land Rover Defender tuli tehtaalta ulos perjantaina 29.1. klo 9.22 paikallista aikaa Englannissa. Mallilla on pitkä historia, joka ulottuu vuosikymmenten päähän.

Ensimmäinen Land Rover ajettiin ulos Solihullin tehtaalta Keski-Englannissa vuonna 1948. Autoa kutsutaan nimellä Series I. Sen runko oli valmistettu teräksestä ja pellit alumiinista. Muotoilu oli kustannussyistä hyvin pelkistettyä. Auto oli nelivetoinen ja rakenteeltaan hyvin yksinkertainen yleistyökalu, jolla pääsi kulkemaan melkeinpä missä vaan. Hyvien maasto-ominaisuuksiensa, helpon korjattavuutensa sekä muunneltavuuskykynsä ansiosta auto vetosi ihmisiin ja siitä tuli menestys.

50 000. Land Rover Series I matkalla tehtaalta maailmalle vuonna 1952

Alkuperäisen Land Rover Series I:n jälkeen tulivat Series II ja III. Näihin pohjautuu myös Defender, jonka jäähyväisiä nyt vietetään. Defender syntyi käytännössä jo vuonna 1983 Land Rover 110 -mallina ja varsinainen Defender-nimi otettiin käyttöön 7 vuotta sen jälkeen. Defender säilytti edeltäjistään tyypillisen pelkistetyn ulkonäön, mutta tekniikkaan oli tullut muutoksia. Tekniikka otettiin lähes suoraan luksusmaasturi Range Roverista jatkuvaa nelivetoa sekä kierrejousia myöten. Siitäkin huolimatta samanlainen suorastaan karu, mutta seikkailullinen tunnelma säilyi perintönä edeltäjistään.

Lajinsa viimeinen

Land Rover Defenderiä valmistettiin yhteensä yli 2 miljoonaa kappaletta ja viimeiseksi jäänyt on valmistusnumeroltaan 2 016 933. Auton taival kesti kunnioitettavat 68 vuotta. Juurilleen uskollisena pysyneen auton on kuitenkin vaikea sopeutua enää nykypäivän ympäristö- sekä turvallisuusvaatimuksiin. Lisäksi 1940-luvulle perustuvan auton valmistaminen on kallista perinteisin menetelmin. On siis haikeana jätettävä jäähyväiset vanhalle mestarille ja samanaikaisesti nostettava katse tulevaisuuteen. Land Rover on nimittäin luvannut tehdä uuden, paremman ja nykyaikaisemman Defenderin.

Valmistusnumeroltaan 2 000 000. Defender teki ennätyksen kaikkien aikojen kalleimpana Defenderinä. Siitä maksettiin huutokaupassa 400 000 puntaa (n. 526 000 euroa). Vuonna 1948 uuden Series I:n hinta oli 450 puntaa (n. 600 euroa). Viimeistä Defenderiä hamuavan on kuitenkin jätettävä lompakko taskuun, sillä auto pääsee osaksi Jaguar Land Roverin omaa kokoelmaa.

Tunnelmia viimeisen Defenderin juhlistamisesta

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!