Viimeinen Alfa

Viimeinen Alfa

Jaa sivu Viimeinen Alfa
Suodatettu kuukaudella marraskuu

Suomi-auton korruptio

maanantai 30.11.2015 Avainsanat: Autokauppa , Autokorjaamo , Katsastus , suomiauto , suomi-auto , Varaosat

Teksti ja kuva: Arttu Lustig

Autokeskustelun sivuhuomautuksena pomoni mainitsi, että Saabilla on maine isänmaallisena autona. Jäin jälkeen päin miettimään tätä lausahdusta. En pystynyt löytämään Saabistani kotimaisuutta tai juurikaan tarttumapintaa Suomeen. Saabini oli suunniteltu ja koottu ruotsissa amerikkalaisen autokonsernin käskystä ja monet osat olivat lainattu saksalaisesta automerkistä. Ennen ostopäätöstä tiesin nämä seikat tulevasta kumppanistani ja ostopäätökseeni vaikuttivatkin pelkästään auton ominaisuudet, saatavuus sekä komea ulkonäkö.

Jäin tutkimaan aihetta tarkemmin. Laadultaan Esson baarissa kahvikupin tukemien faktojen seasta löysin johtolankoja, jotka veivät Kekkosen ja Koiviston presidenttikausien Suomeen ja Uudenkaupungin autotehtaaseen. Muutama vanhempi romantikko ja jäärä edelleen toistelikin, että Suomi-autolla tarkoitetaan ainoastaan Uudenkaupungin autotehtaassa valmistettuja autoja. Näihin automerkkeihin kuuluivat mm. Saab ja hiljalleen maanteidemme maisemasta katoava Talbot. Kaikki muut autot ovat tuontiautoja eikä ensirekisteröinti Suomessa nosta auton kotimaisuusastetta. Logiikassa on oma jykevä peränsä. Juonko nyt Suomi-mukista Suomi-kahvia kirjoittaen Suomi-näppäimistöllä Suomi-tietokoneen Suomi-näytölle suomeksi tekstiä, jos kaikki käyttämäni hyödykkeet kerta ovat ensiostettu Suomesta? Vastaus on vahva kyllä, mutta tällaisella kerskunnalla ei lauseelle saa lisäarvoa.

Kekkosen ja Koiviston presidenttiyden jälkeen ajat muuttuivat. Katsastusasemilla ei enää autoilijan tarvinnut tulla palvelemaan katsastajaa, Keskinen kertoi ostavansa sieltä mistä halvimmalla sai ja käytettyjen autojen maahantuonti yksityishenkilöille helpottui huomattavasti. Suomi-auto ilmiönä eli uutta nousukautta. Suomi-auto käsitteenä imi magneettina itseensä runsaan joukon autoja eikä enää oltu tarkkoina valmistusmaasta. Suomi-autoksi pääsi, jos vain auto oli ensirekisteröity Suomessa. Uudenkaupungin tuotokset sulautuivat tähän kirjavaan joukkoon.

Tällä oli tarkoituksena. Suomi-autoa käsitteenä tarvittiin työkaluksi uudella tavalla kasvavan tuontiautomäärän edessä. Suomi-autolla saatiin erotettua puhtaasti Suomessa ajetut autot autoista, joilla oli ajettu ulkomailla. Monille tuli tärkeäksi, että auto on alkujaan virallisesti Suomeen maahantuotu. Eräs autokorjaamon mekaanikko valistikin allekirjoittanutta, että tuontiautoihin voi olla joskus haastavaa löytää varaosia. Tämä varmasti pitää paikkaansa automalleissa, joita ei virallisesti ole koskaan maahantuotu Suomeen. Jos autoa ei ole maahantuotu Suomeen, ei varaosiakaan ole tuotu Suomeen. Tuontiautoon liittyi siis pelko, että ongelmatilanteessa ratkaisua ei löytyisi yhtä kätevästi kuin Suomi-autoon. Ulkomaiden autoilukulttuurista ei myöskään voinut olla varma, joten tuttu talvet suolassa säilötty ja tiukkojen katsastusseulojen läpi selvinnyt auto olisi varma ratkaisu.

Saabini isänmaallinen maine siis liittyi aikaan, jolloin suomalaista työtä ja ammattitaitoa tuettiin ostamalla Suomessa valmistettu auto, joka todennäköisimmin olisi Saab . Tällaista auto kutsuttiin omana aikanaan Suomi-autoksi. Nykypäivänä Suomi-auto liittyy kuluttajansuojaan. Kuluttajansuojalautakunnan päätöksen mukaan myyjän pitää selkeästi ilmoittaa, jos kyseessä on tuontiauto. Moni myyjä haluaakin myyntipuheissaan korostaa auton olevan Suomi-auto eli Suomessa ensirekisteröity auto, vaikka jo vuosittain pelkästään ensirekisteröityjen autojen määrä on moninkertainen tuontiautojen määrään. Suomi-auto käsitteenä harvinaisesta herkusta tukemassa kansakunnan hyvinvointia muuntui ajamaan kuluttajan henkilökohtaisia intressejä autojen valtavirrassa. Tämä suurempi tarina on saanut tarttumapintaa Saabiini, joka todellisuudessa on vain yksi lukemattomista tuontiautoista maassamme.

Autonominen auto

perjantai 20.11.2015 Avainsanat: autoniminen auto , itseajava auto , liikenneturvallisuus , robottiauto , Tieliikenne , tulevaisuus

Teksti ja kuva: Arttu Lustig

Yksi pinon päällimmäisistä puheenaiheista viime vuosina on ollut autonomiset autot. Autonomisilla autoilla tarkoitetaan kuskittomia autoja. Auton, jonka voi käskeä ajamaan haluamaansa paikkaan, ja itse voi nautiskella joko maisemista, tietotekniikasta tai parhaimmillaan kanssamatkustajien seurasta. Kehityksellä on kuitenkin pimeä puolensa. Itseohjaava auto ei vain vapauta kuskia matkustajaksi, vaan on kollektiivinen rangaistus kaikille autoilijoille välinpitämättömistä ja huonosti ajetuista kilometreistä. Pelkään myös, ettei autonomisen auton kriteereitä saada täytettyä. Vaikka en ole kovin hyvin perillä näiden autojen tekniikasta, autonomisen auton futuristinen idea on saanut pohtimaan. Käytän autonomisista tai itseohjaavista robottiautoista lyhennettä auto-auto.

Ensimmäiseksi auto-auton perusidea rikkoo sääntöä, joka ainakin omalle kohdalleni on tärkein liikenneturvallisuuden ja turvallisuuden tunteen peruspilareista. Autossa pitää olla kuski. Jos autossa ei ole kuskia, kaikki ovat matkustajia. Liikenneonnettomuudet syntyvät, kun hallinta autoon tai auton ympäristöön menetetään. Tässä tilanteessa kuski muuttuu matkustajaksi, joka on ympäristön tapahtuman armoilla ilman, että itse voi vaikuttaa tapahtumien kulkuun. Tämä tila auto-autossa on pysyvä. Auto-auto tuntuukin tällä hetkellä benjihypyltä, kun vaihtoehtoina olisi hissi tai rappuset. Tästä syystä en toistaiseksi voisi istua auto-auton kyytiin ellei auto-auto kulkisi matalalla nopeudella suljetulla radalla.

Toiseksi mietin, miksi meille halutaan tarjota mahdollisuutta irtautua auton hallinnasta. Tätä voidaan katsella jo vähintään vuosikymmeniä sitten lähteneestä trendistä, jossa melkein jokainen auton markkinointiin liittyvä uusi innovaatio kertoo salaviestin autoilijoiden yleisestä huonoudesta toimia kuskeina. Meillä on ABS-jarrut, koska emme osaa ajaa ennakoivasti. Meillä on turvatyynyt, koska turvavöiden käyttäminen on liian ylivoimaista. Moottoreista tehdään vähäpäästöisempiä sekä polttoainetta säästävämpiä, koska taloudellinen ajo arjessa unohtuu. Osa uusimmista autoista osaa jopa lukea nopeusrajoitusmerkin, koska kuski on ilmeisesti liian kiireinen seuratakseen tien reunoja. Jokainen uusi innovaatio näyttää olevan rangaistus huonoista ajotaidoista. Ilmeisesti kokeilu antaa ihmisten ajaa vapaasti tuhansien kilojen metallihäkkiä on ollut epäonnistunut ja idea pitää vetää takaisin.

Joka tapauksessa, jos ja kun on hyväksytty, että kuskittomuus heikkojen ajotaitojemme takia lisää turvallisuutta niin kolmanneksi on kysyttävä, milloin voidaan puhua todellisesta auto-autosta. Näkisin, että ensimmäistä kertaa autoilun historiassa viina ja humaltuminen antavat oikean vastauksen kysymykseen. Jos auto-auto kestää vähintään kolmen varusmiespalvelua suorittavan kurkkusalaatin viikonloppuvapaan kaikkine asiaan kuuluvine kliseineen ilman, että viranomaisilla on lainsäädännöllistä tarvetta puuttua auton matkaan, auto-auto on valmis koko ihmiskunnan käyttöön. Tämän jälkeen perheenäiti voi laittaa auto-autoon lapsen matkaamaan yksi harrastuksiin tai voit matkata omassa rauhassa omalla kulkuvälineellä sairaalaan kesken sairauskohtauksen.

Auto-auton pitää siis olla humalaisen, lapsen sekä sairauskohtauksen kestävä, ennen kuin auto-autoa voi pitää itsenäisenä liikkujana tieliikenteessä. Jos tämä kriteeri ei täyty, autonomisuus on vain yksi lisälaite ja markkinointi-ihmisten sanahelinää siinä kuin penkkien sisään sijoitetut tuulettimet, jolla ei ole merkittävää uutta tarjottavaa autoilulle. Muuten ominaisuus on siis kuin kalareissun yhteydessä vararenkaan taakse piiloutunut innokas lahna, joka lopulta tuottaa vain päänvaivaa ja aiheuttaa keskustelupalstoille tungosta. Auto-auton pitää olla itsenäinen auton sisällä olevien ihmisten, ja miksi ei eläintenkin, toiminnasta.

Koeajossa: musta jää

keskiviikko 11.11.2015 Avainsanat: Koeajo , Kolari , liikenneturvallisuus , musta jää , nastarenkaat , Saab 9-5 , Tieliikenne , Vakuutusyhtiö

Teksti ja kuva: Arttu Lustig

Jos olet ihmetellyt, keitä ovat ne iltapäivälehtien mainostamat ihmiset, jotka talvi yllättää, niin olen yksi heistä. Talvi ei ole yllättänyt vain kerran, vaan useita kertoja. Olen huomannut, että talviyllätyksellä on tietty kaava, joka kohdalleni osuu. Talvi yllättää muutamaa päivää ennen kuin suunnitellusti olen vaihtamassa talvirenkaat. Olen kovassa räntäsateessa ajanut talvirenkaat takakontissa ja rankan lumisateen ansiosta joutunut pummimaan kyydin töihin. Tällä kertaa pääsin kokeilemaan mustaa jäätä kesärenkailla. Tämä siitä huolimatta, että vuosi vuodelta vaihdan talvirenkaat aikaisemmin.

Kokemus mustasta jäästä alkoi, kun muutaman plussa-asteen saattelemana päivän mittaan satoi vettä kastellen asfaltin. Alkuillasta työpaikalla pohdin kollegalle, että jos taivas selkeytyy, tiet voivat jäätyä. En kuitenkaan ollut huolissani, koska olin varannut renkaiden vaihdon seuraavalle maanantaille. Lähtiessäni töistä kohti kotia auton lämpömittarin mukaan oli edelleen kaksi astetta lämmintä, mutta taivas oli sees.

Ajaessani valaisematonta tietä asfaltti oli tuttu syksyinen kaiken valon imevä musta rata, jonka reunoille asennetuista matalista heijastintolpista sai parhaimmat vinkit tien kaarteista, suorista ja mäistä. Ajaessani läpi syksyisen mustan maisema autoni käyttäytyi poikkeuksellisesti. Epätasaiseen tahtiin oikea takarengas muljahti. Hiljensin vauhtia ja pysäytin autoni lähimmälle bussipysäkille tarkistaakseni, ettei yksikään rengas olisi puhjennut tai irtoamaisillaan. Kännykän valossa tarkistin jokaisen renkaan, joista jokainen näytti silmiini normaalilta. Jatkoin matkaani, mutta alemmalla nopeudella. Muljahtelu katosi.

Päästyäni mäen päälle näin suuren loivan kaarteen keskellä hälytysajoneuvojen kattovilkkujen rikkovan väriloistollaan pimeyden. Hiljensin vauhtia, mutta turhaan. Jalkani meni syvemmälle jarrupolkimen mukana ja lopulta ABS kutitteli ilkeästi kengän pohjaa. Pitoa renkaiden alla ei ollut, vaan musta jää oli varastanut ison osan auton ohjauksesta. Sain ohjattua auton uudemman kerran bussipysäkin turviin. Nousin autosta ja jalkojen alla tuntui jää. Musta jää näytti juuri siltä kuin autoilijoita on valistettu: mustaa jäätä ei silmällä erota tavallisesta märästä tienpinnasta.

Jäin autoni viereen katsomaan kaukana siintävää hypnoottista väriloistoa. Kuulin kuinka takanani nastarenkaat raapivat jäätä. Tuntematon mies pysäytti autonsa autoni perään ja nousi autostaan tervehtien. Mies kertoi ensimmäisenä, että oli luullut juuri katsastettuun autoonsa tulleen vikaa, kun takarengas oli muljahdellut. Vastasin, että olin kokenut saman. Pohdin miehelle, kuinka onnistuisin jatkamaan matkaa kesärenkailla, kun tie on jäässä. Mies ilmoitti, että hänellä on nastarenkaat alla ja aikoi jatkaa matkaansa.

Istuin autooni ja mieleeni tulivat tarinat, joissa lapinmiehet osasivat ajaa uusilla kesärenkailla talviolosuhteissa sekä työkaverini kauan sitten lausumat sanat renkaiden muodostaman kitkan jään sulattavasta vaikutuksesta. Ongelmana oli, että lapinmiehistä ei kertonut lapinmies, enkä myöskään ollut varannut autooni MAOL-taulukkokirjaa tarkistaakseni termodynaamisten lakien paikkaansapitävyyttä. Vaihtoehtoina oli joko jatkaa matkaa tai soittaa joku talvirenkainen tuttu kyyditsemään loppumatka. Olin väsynyt enkä jaksanut ajatella, miten seuraavana päivänä saisin haettua autoni keskeltä metsää takaisin parkkiruutuuni. Päätin luottaa onneen ja jatkaa matkaani omin avuin. Vedin vaihteen silmään, arpa oli heitetty. Runsas alinopeus ja keskittyminen vain omaan ajamiseen olisivat valttia.

Ajoin hiljaa hälytysajoneuvojen ohi. Viranomaiset pyörivät puiden rutistaman auton ympärillä. Lapinmiehet ja termodynamiikka katosivat mielestäni, kun eteeni astui taas tuttu pimeys hälytysajoneuvojen väriloiston jälkeen. Kortit oli nyt jaettu, kolikko pyöri kiivaasti ilmassa ja pallot juoksivat kilpaa lottokoneen sisällä. Jossain pimeän metsän siimeksessä virallisina valvojina ajolleni toimisivat Peura Kiilusilmä, Liukas Jänö sekä Supi Puuntakaa. Panoksena olisivat vakuutusbonukset sekä lopputalven mielenrauha, ja päävoittona päästä kotiin tavallista myöhemmin ilman kontaktia tai tieltä luisumista.

Ikuisuudelta tuntuneen ajan jälkeen pääsin mäen päältä pois ja tutut katuvalot loistivat houkuttelevan lämpimästi horisontissa. Mäen jälkeen lämpötila muuttui kolmeen plussa-asteeseen. Tiesin selvinneeni eikä musta jää voisi enää ottaa valtaa autosta. Pääsin omilleni tällä kertaa. Sain pitää vakuutusbonukset sekä lopputalven mielenrauhan

Päivien jälkeen mietittynä, ja jo talvirenkaallisella autolla ajeltuani, en kuitenkaan tehnyt mitään laitonta. Talvirengaspakkoon oli yli kuukausi aikaa ja viranomaisten lupa käyttää nastarenkaita alkoi vasta seuraavalla viikolla. Lisäksi suhteutin autoni nopeuden vallitseviin olosuhteisiin, niin kuin viisaammat ovat ohjeistaneet. Jos kokemuksen jälkeen saisin uudelleen valita, soittaisinko kyydin vai tekisinkö saman valinnan, soittaisin kyydin. Spagetiksi muuttuneet jalat sekä valkoiset rystyset ajo-otteena eivät olleet matkan arvoisia. Voi olla myös, että vain kyseinen mutka sekä muutama kuoppa tiessä olivat vain jäässä eikä vaaraa muuten ollut olemassa kuin mielikuvitusmaailmassani.

Musta jää on nyt koettu kesärenkailla. Arvoisat lukijat, kuuntelijat ja kuvienkatselijat: musta jää on tiestön harvinainen klassikko, mutta maineestaan huolimatta ei edes kokemuksen arvoinen.


Liukkaalta tieltä metsään suistunut autoilija selvisi paikallislehden mukaan pelkällä säikähdyksellä.

Tietoa blogista

Tervetuloa virtuaaliseen Esson baarin pöytään kuuntelemaan jännittäviä tarinoita ja outoja teorioita.

Blogin sisällysluettelo löytyy blogin tiedoista.

Yhteydenotot, ihailijaposti, väärät puhelinnumerot sekä osoitukset omasta paremmuudestaan bloggaajaa kohtaan osoitteeseen:

viimeinenalfa@gmail.com

Arkistot
2019 (12)
marraskuu (1)
Tesla Cybertruck näyttää mahtavalta!
lokakuu (1)
Eläköön rallienglanti!
syyskuu (1)
Tuomiopäivä - hopeareunus katsastuksessa
elokuu (1)
Ei kenenkään beibe - parkkipaikka ilman sääntöjä
heinäkuu (1)
Koiranluu - Tämä ei ole sen arvoista
kesäkuu (1)
Koiranluu - Motonet-asento
toukokuu (1)
Autopesu - komea poika
huhtikuu (1)
Kuinka ostat edullisen auton
maaliskuu (1)
Neljä syytä olla käyttämättä turvavyötä
helmikuu (1)
Käytetty sähköauto - kauppakassi
tammikuu (2)
Ajokortti on turha
Ajoin kolarin - vakuutusyhtiö
2018 (15)
joulukuu (1)
Ajoin kolarin - vähän
marraskuu (1)
Jarrupalat
lokakuu (1)
Kesäromanssin loppu - auto telkkarilla
syyskuu (1)
Ostajan etikettiopas - kuinka ostat auton kuin aatelinen osa 2.
elokuu (1)
Ostajan etikettiopas - kuinka ostat auton kuin aatelinen osa 1.
heinäkuu (1)
Esittelyssä Mercedes-Benz E230 - Pelto-Väyrynen
kesäkuu (2)
Saab romuttamolle - hyvästi Saab
Haulikkohäät - ostin Mersun
toukokuu (1)
Syvien vesien Saab
huhtikuu (2)
JMK Ralliradio osa 3 - Ei pakkia
JMK Ralliradio osa 2 -rallireportteri Alfa
maaliskuu (2)
JMK Ralliradio osa 1 - Viimeinen Alfa radioshow
Katsastus - hylätty
helmikuu (1)
Urban Survivor
tammikuu (1)
Valohippa
2017 (18)
joulukuu (1)
Avaimet takakonttiin
marraskuu (1)
Tule katsastus kultainen
lokakuu (1)
Hirvet
syyskuu (2)
Kritiikkiä ja ehdotuksia Yleisradiolle
Bensa loppui
elokuu (1)
Koeajossa exän Rättäri
heinäkuu (2)
Formula 1 ja herrojen metkut Ferrarilla
Tipaton Jämsä - miksi bensa-asemalta ei löydy etanolibensaa
kesäkuu (1)
Liftari
toukokuu (2)
Näin vältät ylinopeuden
Maailma ilman suojateitä
huhtikuu (2)
Kuinka kohdata jobbari
Rakkauden renkaanvaihto
maaliskuu (2)
Rattiterapia
Raaka Diili
helmikuu (1)
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - himo
tammikuu (2)
Ministeri Berner ja lähivuosien suuri muutos
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - mässäily
2016 (20)
joulukuu (2)
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - ahneus
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - laiskuus
marraskuu (1)
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - viha
lokakuu (2)
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - kateus
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - ylpeys
syyskuu (1)
Moposokeus
elokuu (1)
Jäähyväiset Fiat Multiplalle
heinäkuu (2)
Liikaa unta Jaguarissa
Auton korjaamisen raskassarja
kesäkuu (3)
Poliisi alinopeudesta
Kuskina kesäyössä
Tuotearvio: kolme suomalaista tieuutuutta
toukokuu (1)
Wickholmin Volvolla
huhtikuu (2)
Pikkusisko ei halua autoa
Kehäteiden kamerat
maaliskuu (2)
Vakionopeudensäädintä etsimässä
Parhaat vinkit katsastukseen
helmikuu (2)
Skoda Felician ohittaminen
Naisautoilijat osa 2. - Mikon ja Akin salaisuus
tammikuu (1)
Rattiraivo: Calibra vs. 9-5 Griffin
2015 (41)
joulukuu (2)
Kaksi muistoa Alfa Romeosta
Pyyhkijänsulkia ostamassa
marraskuu (3)
Suomi-auton korruptio
Autonominen auto
Koeajossa: musta jää
lokakuu (3)
Jäteöljyä luonnossa
Heijastinliivimies
Vilkun lasi rikki huollon jälkeen
syyskuu (2)
Vedellä toimiva auto
Aja hiljaa
elokuu (3)
Mummo kolhi autoani parkkipaikalla
Lopetin haaveilemisen lentävistä autoista
Kitkarenkaat kesällä
heinäkuu (2)
Ystäväni Check Engine
Huoltokirja on valhe
kesäkuu (3)
Salaisuuksia ja tuoksuja
Minä, F1 ja Räikkösen visio
Nelipyörä (kevyt)
toukokuu (3)
Koeajossa: Johannan Lada
Kolari
Papa Swag
huhtikuu (20)
Miehuuskoe
Naisautoilijat
5 autoa jotka jokaisen autoilijan pitäisi kokea kerran elämässään
Katsastus
Navigaattori
Biltema
Tupakointi
Varashälytin
Jobbari
Lottovoitto
Reikä
Volvo-kuiskaaja vs. ajokoira
Kauhugalleria
Vielä kerran Alfa
Zen ja autoilu
Mestarin luona
Paronin hautajaiset
Lippulaiva
Paroni
Viimeinen Alfa
2014 (1)
syyskuu (1)
Romanssi

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!