Viimeinen Alfa

Viimeinen Alfa

Jaa sivu Viimeinen Alfa
Suodatettu avainsanalla biltema

Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - viha

maanantai 21.11.2016 Avainsanat: Biltema , liikenneraivo , rattiraivo , Saab 9-5

Teksti ja kuva: Arttu Lustig

Syntiä ja paheellisuutta ei pääse edes oman auton suojissa karkuun, vaan antaessa synnille kahvan se voi viedä koko oven. Seitsemän kuoleman syntiä: ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, mässäily ja himo, ovat aina valmiina saattamaan kiusalliseen tilanteeseen, rikkomaan auton tai pilaamaan ajonautinnon kokonaan.

Kolmantena kuolemansyntinä on nahan alle luikerteleva viha, joka paikalle saavuttuaan syövyttää pellit, sotkee ravalla juuri pestyn maalipinnan, puhkoo letkuihin reikiä ja valuttaa öljyä pitkin katua.  

Niin kuin harva meistä, en itsekään kuulu eturivin kivennakkelijoihin, vaan lankean juurakkoisella polullani toisinaan syntiin. Näin tapahtui jokin aika sitten, kun ajelin yli kymmenen auton letkan perällä kohti Jyväskylää. Jossain Korpilahden ja Muuramen välimaastossa taakseni ilmestyi tumman sininen uudehko Volkswagen Golf. Huomasin heti, että Golfin kuskilla oli hankaluuksia muodostaa turvaväliä ja peruutuspeilistä pystyikin vaivatta katselemaan Golfin ratissa kuskina toiminutta päälle puolivuosisataa vanhaa parrakasta herrasmiestä sekä hänen vierellään istunutta samanikäistä hatulla varustettua vaimoaan. Annoin perässä roikkumisen ja turvavälittömyyden anteeksi. Halusinkin auttaa lähimmäistä ja tein turvavälin heidän puolestaan. Painoin jarrua pehmeästi ja yhdessä Golfin kanssa ajonopeutemme putosi. Tämän perään painoin voimakkaasti kaasua ja niin liikennelain toivoma turvaväli oli muodostettu. Tätä avustusta jouduin toistamaan muutaman kerran.

Kissaa ja hiirtä hetken leikittyämme Golf kytki vilkkua vasempaan ja lähti ohittamaan. Pohdin, minne ukko oli aikeissa Golfinsa tunkea, kun kummatkin kaistat olivat täynnä. Vastaantuleva matkailuauto pakotti Golfin pikaisesti vetämään vilkkunsa oikealle. Edessäni Honda löi liinat kiinni, jotta ympäristö välttyisi matkailuautosta pursuavilta patjoilta, pyyhkeiltä, kertakäyttöastioilta ja muulta pienirtaimistolta. Golf oli nyt nokkelalla ohituksellaan päässyt kaksi autoa eteenpäin. Siihen Golf jäikin maalaisruuhkaan nieleskelemään ohitusvimmaansa ja nautiskelemaan uudemman kerran perässäroikkumisesta satunnaisesti kurkkien uusia mahdollisuuksia. Lopulta Golf koki armahduksen ja katosi näköyhteydestäni joitakin kilometrejä ennen Jyväskylää.

Keljon liikenneympyrässä huomasin taas olevani saman Golfin kanssa tekemisissä. Sisälläni synti kiehahti yli äyräiden ja lopulta valui liedelle. Monen ihmisen hengen vaarantamisella ukko autossaan oli kymmenien kilometrien matkalla saavuttanut kaistapäisellä ajollaan etua Saabin mitan verran. Päätin, että asia ei jäisi tällä kertaa tähän. Tiesin, että poliisille olisi turha soittaa, joten ottaisin poikkeuksellisesti ohjat omiin käsiini. Sijaisopettajan innolla antaisin tehtävänannon laiminlyönnistä purevan palautteen. Ukko saisi oivan henkilökohtaisen oppitunnin autoilusta ja käyttäytymisestä ihmisten seassa. Lähdin seuraamaan liikennetörttöä. Ajoin herkeämättä niin lähellä Golfia kuin pokerini vain antoi periksi, jotta Golfin kuski varmasti ymmärtäisi häntä seurattavan.

Muutaman kilometrin peräkanan jälkeen Golf kääntyi asuinalueen parkkipaikalle ja pysähtyi parkkiruutuun. Pysäytin oman autoni Golfin perään niin kiinni, ettei Bilteman kuvastokaan olisi mahtunut siihen väliin. Nousin autostani ja kävelin kohti vastustajaani kuin matadori. Mietin, kuinka ukon vaimokin olisi varmasti kanssani samaa mieltä ja yhtyisi saarnaani. Ukko saisi huutia niin vasempaan kuin oikeaakin korvaan. Sellaista pikasakotusta ei valtio pystyisi tarjoamaan.

Lähestyessäni kuskin ovea rummuttelin uhmakkaasti sormillani Golfin kattoa. Koputin napakasti kuskin oveen kaksi kertaa ja oven avauduttua riuhtaisin oven auki. Työnsin pääni oviaukkoon, mutta ennen kuin ehdin sanoa sanaakaan, huomasin autossa istuvan kaksi siistinoloista vaikkakin säikähtänyttä nuortamiestä. Pahoittelin mitä kohteliaimmin väärää autoa. Toinen miehistä hiukan värisevällä äänellä sanoi, että ei haitannut. Suljin hitaasti Golfin oven ja kävelin kädet taskussa takaisin Saabilleni.

Olin varmaankin ollut onnekas syntiinlankeemuksesta huolimatta. Oikean Golfin kuski olisi voinut ollut tekojen eikä sanojen mies ajotyylistä päätellen. Jos tilanne olisi eskaloitunut painiksi, niin sellaiseen minulta ei olisi löytynyt elämänkokemusta. Lopputulos olisi ollut sama, mutta olisin joutunut maasta käsin nahkatakki sotkeutuneena pyytelemään anteeksi samalla, kun satunnainen sivustakatsoja olisi tehnyt kännykällään videotallennetta vaikerruksestani. Viikkoja olisi joutunut kuulemaan niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin olevani Youtube-tähti. Muistutin itseäni, että keskityn taas ja ainoastaan vain omaan ajooni. Ympärillä muut autoilijat saavat ajaa vaikka katollaan takapuskurissa kiinni.

Biltema

torstai 02.04.2015 Avainsanat: Biltema , Varaosat , viimeinen alfa

Teksti ja kuva: Arttu Lustig

Iso ja muhkea kirja, josta riittää vessassa luettavaa loputtomiin. Se on Biltema. Löysissä kansissa kotiin kuljetettu tavaratalo, joka on onnistunut säilyttämään ansiokkaasti vanhanajan puhelinluettelon tunnelman. Alleviivattuna ovat tärkeimmät numerosarjat ja ympyröitynä toiveet. Joskus selaan kuvastoa huvikseni löytääkseni aukeaman, jossa ei olisi tuotetta, jota en voisi ostaa (sellainen löytyi hevosurheilusivuilta). Vanhemmiten kuvasto on alkanut muistuttaa minulle enemmän Kingin tuotantoa kuin hakuteosta: En osaa enää viihtyä kuvaston tiedonantimien ääressä, vaan luen sitä shokeeratakseni itseäni. Tämä yksi kuvasto näyttäytyy minulle nimittäin isona joukkona osia, jotka voivat rikkoutua autostani lähitulevaisuudessa. Biltema näyttää karkean arvion siitä, paljonko tulevaisuuteni tulee maksamaan. Parinkymmenen sivun aikana päähäni kerääntyy vähintään tuhansien eurojen lasku osista, jotka voivat hajota vaikka jo seuraavan ajon aikana.

Niille, joille Biltema on tuntematon käsite, selitän lyhyesti. Biltema on miehille suunnattu koko perheen tavaratalo. Perheen isä voi jättää lapset leluosastolle, teinitytön inspiroitumaan taide- ja hevosvarusteiden ääreen sekä äidin hankkimaan keittiötarvikkeita monipuolistaakseen ruoanlaittotaitojaan. Sillä aikaa mies voi rauhassa tuntea samanaikaisesti sormenpäissään kymmenien kuumasinkittyjen ruuvien kosketuksen, ilahtua köysien tuhansien kilojen murtorajoista tai vertailla erilaisia öljyjen viskositeettieroja. Kun on tosi kyseessä ja autoon täytyy ostaa uusi osa tai osia, mies tekee ostokset yksin.

Selasin kuvastoa läpi ja mietin mitä pahaa Saabini on tehnyt, kun osat löytyivät lähes poikkeuksetta hintahierarkian korkeimmasta päästä. Osat olivat muutamasta kympistä aina sataan euroon kalliimpia kuin halvimmat autonosat. Hintojen vertailu kuvotti minua. Aloin tehdä suunnitelmaa, jossa ostaisin seuraavan auton Bilteman kuvaston perusteella. Auto, jolla on halvimmat osat Biltemassa, on valintani. Nopean hintavertailun jälkeen tulos oli selvillä: Biltema-ystävällisin auto olisi 700-sarjan Volvo tai sitten joku Opel. Edellinen autoni oli 700-sarjan Volvo. Olin siis juuri päästänyt irti Biltema-taivaasta ja siirtynyt pimeälle puolelle Saabini kyydissä, ja koko tämä seikka oli jäänyt minulta täysin huomiotta, kun syksyllä mietin itselleni uutta autoa. Opel olisi vaikea valinta. En muista, että kukaan olisi puhunut positiiviseen sävyyn Opeleista. "Ympyrä ja viiva, siitä alkaa piina".

Ehkä valitsen seuraavaksi Opelin. Olisin hipsteri ja anarkisti välittämättä Esson baarin pöydissä, tupakkapaikoilla ja saunailtojen aikana luoduista yhteisistä konventioista. Ostaisin itselleni Opel Corsan. "Sorsa pihassa, mies aina himassa". Tämän sutkauksen keksin juuri itse.  Corsa edustaa alelaarien ja erikoistarjousten 90-lukua, jossa alemman keskiluokan penninvenyttäjää on ajateltu saksalaisella välinpitämättömyydellä. Opel Corsa olisi takuuvarmaa huoletonta ajoa. En voisi vähempää välittää, mitä autolleni kuuluisi. Pieni ryppy romanssiin ja ostaisin toisen tilalle.  Voisin uhkailla autoa jo ennen ajoa, että jos et nyt vie perille ja tuo takaisin kotiin, niin hankin samanlaisen tilalle, mutta vain erivärisen. Tämä varmasti vähentäisi auton haluja testata kiintymystäni itseensä lompakkoni kautta. Pienen pulan tai autonkorjausharrastuksen iskiessä Biltema olisi ystävä.

Kaikki tietävät Bilteman ja tietävät mitä sieltä saa. Kun menet Biltemaan, olet siellä tismalleen koska haluat, etkä erehdyksestä. Biltema on orgastinen tavaratalo. Pienellä innolla Biltemaan mennään aina, sitä ei voi kukaan kiistää.  Biltema on jokaisen autoilijan sukulainen: ei ehkä täydellinen, mutta poismeno olisi suuri menetys.

Tietoa blogista

Tervetuloa virtuaaliseen Esson baarin pöytään kuuntelemaan jännittäviä tarinoita ja outoja teorioita.

Blogin sisällysluettelo löytyy blogin tiedoista.

Yhteydenotot, ihailijaposti, väärät puhelinnumerot sekä osoitukset omasta paremmuudestaan bloggaajaa kohtaan osoitteeseen:

viimeinenalfa@gmail.com

Arkistot
2020 (3)
helmikuu (1)
Ensi kesän autoilun trendit
tammikuu (2)
Alinopeusmerkki
Alinopeusmerkki
2019 (16)
joulukuu (4)
Bensan verotus
Veronkorotukset kaikkien hyväksi
Veronkorotukset kaikkien hyväksi
Veronkorotukset kaikkien hyväksi
marraskuu (1)
Tesla Cybertruck näyttää mahtavalta!
lokakuu (1)
Eläköön rallienglanti!
syyskuu (1)
Tuomiopäivä - hopeareunus katsastuksessa
elokuu (1)
Ei kenenkään beibe - parkkipaikka ilman sääntöjä
heinäkuu (1)
Koiranluu - Tämä ei ole sen arvoista
kesäkuu (1)
Koiranluu - Motonet-asento
toukokuu (1)
Autopesu - komea poika
huhtikuu (1)
Kuinka ostat edullisen auton
maaliskuu (1)
Neljä syytä olla käyttämättä turvavyötä
helmikuu (1)
Käytetty sähköauto - kauppakassi
tammikuu (2)
Ajokortti on turha
Ajoin kolarin - vakuutusyhtiö
2018 (15)
joulukuu (1)
Ajoin kolarin - vähän
marraskuu (1)
Jarrupalat
lokakuu (1)
Kesäromanssin loppu - auto telkkarilla
syyskuu (1)
Ostajan etikettiopas - kuinka ostat auton kuin aatelinen osa 2.
elokuu (1)
Ostajan etikettiopas - kuinka ostat auton kuin aatelinen osa 1.
heinäkuu (1)
Esittelyssä Mercedes-Benz E230 - Pelto-Väyrynen
kesäkuu (2)
Saab romuttamolle - hyvästi Saab
Haulikkohäät - ostin Mersun
toukokuu (1)
Syvien vesien Saab
huhtikuu (2)
JMK Ralliradio osa 3 - Ei pakkia
JMK Ralliradio osa 2 -rallireportteri Alfa
maaliskuu (2)
JMK Ralliradio osa 1 - Viimeinen Alfa radioshow
Katsastus - hylätty
helmikuu (1)
Urban Survivor
tammikuu (1)
Valohippa
2017 (18)
joulukuu (1)
Avaimet takakonttiin
marraskuu (1)
Tule katsastus kultainen
lokakuu (1)
Hirvet
syyskuu (2)
Kritiikkiä ja ehdotuksia Yleisradiolle
Bensa loppui
elokuu (1)
Koeajossa exän Rättäri
heinäkuu (2)
Formula 1 ja herrojen metkut Ferrarilla
Tipaton Jämsä - miksi bensa-asemalta ei löydy etanolibensaa
kesäkuu (1)
Liftari
toukokuu (2)
Näin vältät ylinopeuden
Maailma ilman suojateitä
huhtikuu (2)
Kuinka kohdata jobbari
Rakkauden renkaanvaihto
maaliskuu (2)
Rattiterapia
Raaka Diili
helmikuu (1)
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - himo
tammikuu (2)
Ministeri Berner ja lähivuosien suuri muutos
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - mässäily
2016 (20)
joulukuu (2)
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - ahneus
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - laiskuus
marraskuu (1)
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - viha
lokakuu (2)
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - kateus
Seitsemän autoilun kuolemansyntiä - ylpeys
syyskuu (1)
Moposokeus
elokuu (1)
Jäähyväiset Fiat Multiplalle
heinäkuu (2)
Liikaa unta Jaguarissa
Auton korjaamisen raskassarja
kesäkuu (3)
Poliisi alinopeudesta
Kuskina kesäyössä
Tuotearvio: kolme suomalaista tieuutuutta
toukokuu (1)
Wickholmin Volvolla
huhtikuu (2)
Pikkusisko ei halua autoa
Kehäteiden kamerat
maaliskuu (2)
Vakionopeudensäädintä etsimässä
Parhaat vinkit katsastukseen
helmikuu (2)
Skoda Felician ohittaminen
Naisautoilijat osa 2. - Mikon ja Akin salaisuus
tammikuu (1)
Rattiraivo: Calibra vs. 9-5 Griffin
2015 (41)
joulukuu (2)
Kaksi muistoa Alfa Romeosta
Pyyhkijänsulkia ostamassa
marraskuu (3)
Suomi-auton korruptio
Autonominen auto
Koeajossa: musta jää
lokakuu (3)
Jäteöljyä luonnossa
Heijastinliivimies
Vilkun lasi rikki huollon jälkeen
syyskuu (2)
Vedellä toimiva auto
Aja hiljaa
elokuu (3)
Mummo kolhi autoani parkkipaikalla
Lopetin haaveilemisen lentävistä autoista
Kitkarenkaat kesällä
heinäkuu (2)
Ystäväni Check Engine
Huoltokirja on valhe
kesäkuu (3)
Salaisuuksia ja tuoksuja
Minä, F1 ja Räikkösen visio
Nelipyörä (kevyt)
toukokuu (3)
Koeajossa: Johannan Lada
Kolari
Papa Swag
huhtikuu (20)
Miehuuskoe
Naisautoilijat
5 autoa jotka jokaisen autoilijan pitäisi kokea kerran elämässään
Katsastus
Navigaattori
Biltema
Tupakointi
Varashälytin
Jobbari
Lottovoitto
Reikä
Volvo-kuiskaaja vs. ajokoira
Kauhugalleria
Vielä kerran Alfa
Zen ja autoilu
Mestarin luona
Paronin hautajaiset
Lippulaiva
Paroni
Viimeinen Alfa
2014 (1)
syyskuu (1)
Romanssi

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!