ARTIKKELI (28.9.2015)

Syksy on saapunut - autoilijan muistilista talvikaudelle

Jaa sivu

Avainsanat: vinkkihyöty

Teksti ja kuva: Topi Ranta

Renkaanvaihto

Talvirenkaiden tilanne kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin. Talvirenkaiden urasyvyys on oltava vähintään 3,0 millimetriä, mutta syvyyden olisi hyvä olla vähintään tuplat, jotta talvinen sohjo mahtuu liikkumaan urien kautta ja rengas säilyttää pidon vaikeissakin olosuhtessa. Nastareinkaita käytettäessä on huomattava, että nastamäärien tulee olla renkaissa mahdollisimman yhtenäiset, muiden renkaiden nastamäärä saa olla korkeintaan 25% vähemmän kuin siinä renkaassa, jossa nastoja on eniten.

Talvirengaspakko alkaa 1.12, ja nastarekaita saa alkaa käyttää 1.11 alkaen, elleivät kelit muuta vaadi. Kitkarenkailla saa lain mukana ajaa vaikka ympäri vuoden, mutta se ei välttämättä ole kovinkaan järkevää.

Vertailimme rengaspalveluja vajaa vuosi sitten. Vertailuun voit tutustua täällä.

Ruostesuojaus

Ruostesuojauksella varmistuu valmistajan ruostetakuuta kattavammasta turvasta. Normaalisti valmistajan takuu ei kata esimerkiksi tiesuolan käytöstä johtuvaa ruostumista, joten auto kannattaa suojata ennen suolauksen alkamista, jos sitä ei viime aikoina tehty. Kolmannen osapuolen suojaukset ovat useamman vuoden mittaisia, joten niillä varmistaa helposti, ettei katsastusmiehen keppi lipsahda pohjasta ohjaamon puolelle.

Lämmintä vaatetetta aina mukana

Kylmillä keleillä kannattaa varmistua, että autossa on aina riittävästi vaatetta mukana. Vaikka lämmitys toimisikin normaalisti, voi autojen kanssa sattua aina onnettomuuksia tai vikoja, joiden takia auto ei enää toimikaan lämpimänä tilana. Silloin on voitava varautua pidempäänkin aikaan ulkona kylmässä.

Autoon kannattaa myös pakata heijastinliivi, jotta näkyy pitkälle tarvittaessa esimerkiksi pimeällä maantiellä. Vararenkaan ilmanpaineet kannattaa tarkistaa vuodenajasta riippumatta.

Hyvä näkyvyys autosta ulos

Myös pyyhkijänsulat on parasta vaihtaa nyt, jos tarvetta on alkanut ilmetä. Loskakelissä näkyvyys on muutenkin heikko, ja pyyhkijöiden on syytä pystyä silloin parhaimpaan tulokseensa. Tuulilasi kannattaa pitää puhtaana, ja mikäli lasissa on paljon isoja iskemiä näkökentässä, vaihtaa koko tuulilasi.

Ajovalot

Ajovalojen kannattaa pimeillä keleillä olla täydessä iskussa. Palanut lamppu kannattaa vaihtaa tai vaihdattaa heti, ja ajovalojen puhdistukseen Autotieltä löytyykin jo hyvä niksi viime syksyltä.

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!