Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi
Suodatettu kuukaudella syyskuu

Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?

tiistai 10.09.2019

Kummalla autolla talvella Rukalle? Sähköautolla vai biokaasulla?

Olen tehnyt lopputalvelle mökkivarauksen Kuusamoon. Perheessä on sähköauto ja uudenkarhea Seat Leon farmariauto, jossa poltetaan tietenkin biokaasua. Kun minulla oli koeajossa maahantuojan 62 kWh akulla varustettu Nissan Leaf +, niin kirjoitin lukijoiden pyynnöstä matkasuunnitelmasta kyseisellä autolla Rukalle. 62 kWh Leafilla matkassa ei olisi mitään ihmeellistä, vain pari välilatausta ja perillä loppulataus. Matka sujuisi aivan normaaleissa matkailun ajankäytön nimissä.

No entäs sitten ihan oikeassa omassa reaalimaailmassani? Kuinka tämä noin 468 km siirtymä tulee onnistumaan käytännössä, koska oma autoni on lähes 100% varmuudella silloin vielä nykyinen 40 kWh Leaf ja toinen automme on tämän vuoden mallia oleva kaasu-Seat.

  • 40 kWh Leafin haasteen muodostaa se, että Oulun jälkeen ei ole tarjolla pikalatausta ja matka perille on pidempi, kuin akku talvikelissä kantaa normaalilla matka-ajolla.
  • Kaasuautolla haaste on samankaltainen, koska Oulun jälkeen ei ole kaasua tarjolla ja bensiinitankin vetoisuus on vain 9 litraa.
  • Miten niillä tuo matka sujuisi? Kummalla lähtisimme, jos emme tarvitse molempia autoja reissussa? Tai sitten menemme matkustajamäärästä johtuen molemmilla autoilla.

Teen tähän blogipostaukseen hieman teoreettisia ennakkosuunnitelmia matkasta molemmilla autoilla, koska minun on tämä pohdinta aidosti tehtävä ennen pitkää. 

Huomio, tämän blogipostauksen tarkoitus ei ole dissata kumpaakaan ympäristöarvot täyttävän liikenne-energiamuodon autoa, sähköautoa tai biokaasuautoa, vaan kuvaan vain rehellisen avoimesti aidon tilanteeni mukaista matkasuunnitelmaa.

Matkan aloituspisteen asetan Viitasaaren mökille, josta lähtö varmasti tapahtuukin yhden tai useamman yön mökkeilyn jälkeen. Kuusamossa käynti ajoittuu huhtikuun puoliväliin, joten teen kelistä olettamuksen, että se on vastaava kuin viime vuoden viikon 9 mökkimatkalta palatessa. Noin +1°C ja navakka sivuvastainen tuuli, jolloin Leafin kulutus toteutui 17,1 kWh/100km. (menomatka tuolloin toteutui noin 16,5 kWh/100km).

 

Seatin talvikulutuksesta ei ole vielä omakohtaista kokemusta, mutta kesäkelin matka-ajossa se toteutuu noin 3,2 kg/100km, joten pidän perusteltuna olettaa talviajossa kuluvan kaasua noin 3,5-4,0 kg/100km.

Leaf 40 kWh -sähköautolla Viitasaarelta Kuusamoon mökkeilemään

Leafilla lähtö mökiltä tapahtuu akku täynnä, eli siellä on noin 37,5 kWh käytettävissä olevaa energiaa. Kun asettelin A Better Route Planneriin (myöh. ABRP) speksit siten, että sain uskottavan 17,6 kWh/100km kulutuksen reitille, antoi reittisuunnittelija ehdotuksen ajaa Oulun kautta kahdella pikalatausta ja yhdellä AC-latauksella. Haasteen tuolle ehdotetulle reittivainnalle tekee se, että Oulu - Kuusamo -välin type2 on vain 11 kW kolmivaiheinen ja silloin Leaf saa siitä vain 3,3 kW:n tehoista latausta ja lataustauko venyisi turhaan aika pitkäksi. Reitillä olevan toinen latausmahdollisuus on voimavirtapistorasia, josta saisin täsmälleen saman tehoista latausta.

Jostain syystä ABRP ei tunnistanut toista kautta ajettaessa Suomussalmen Jaloniemitalon 32A:n Type2-latausta eikä siksi halunnut millään sieltä kautta ehdottaa reittiä. Sain kuitenkin uskottavan ja järkevämmän reitin tätä kautta suunniteltua, kun manuaalisesti määrittelin reittipisteiksi sekä Kajaanista pikalatauksen, että Suomussalmen Type2:sen.

Lauantaiaamuna mökiltä lähtö tehdään kello 8.45. Ensimmäinen pysähdys on Kärsämäellä Juustoportilla jo 101 kilometrin ja tunnin ja 18 minuutin ajon jälkeen, eli pyöreästi noin kello 10.00. Juustoportille saapuessa akussa on uskottavasti noin 47% lataus jäljellä ja toisin kuin reittisuunnittelija ehdottaa, niin ottaisin täällä latauksen noin 80% tasolle. Aikaa lataaamiseen ja taukoiluun kuluisi noin 16 minuutin verran. Tuo on sopiva aika ostaa pari kuppia kahvia autoon mukaan ja hoitaa mahdollisesti tarvittavat vessatauot. Matka jatkuisi siis noin kello 10.20 eteenpäin.

(kuva kesältä 2018, Juustoportti Kärsämäki Charge & Drive)

Toinen pikalataus olisi Kajaanissa, jossa on useampia mahdollisia vaihtoehtoja pikalataamiseen. Mittariin olisi tullut noin 109 kilometriä lisää, eli yhteensä lähdöstä 210 kilometriä. Kello olisi juossut jälleen tunnin ja 20 minuuttia eteenpäin, joten Kajaanissa olisimme noin kello 11.40, eli sopivasti lounasaikaan ravintola Anorakissa. Akussa olisi vielä noin 22% energiataso vedettyäni edellisen latauksen "pitkäksi" tarkoituksella. Lounastusaikaa olisikin sitten runsaasti, nimittäin akku pitää saada aivan täyteen helpottaaksemme loppua matkaa, jolla ei sitten enää olekaan tarjolla yhtään pikalaturia. Reittisuunnittelija sanoo, että akku olisi sen suunnitelman mukaan 22%:sta 98% asti ladattu 44 minuutissa. En usko kokemuksellani aivan noin nopeaan toimitukseen, koska Leafin lataus hidastuu merkittävästi akun täyttyessä ja etenkin yli 85% tasoilla. Aivan 100% tasolle akku ei edes täyty pikalaturissa, vaan se pysähtynee noin 98% tasolle. Matka Kajaanista siis jatkuisi noin kello 12.45 eteenpäin.

(Kuva kesältä 2018, Ravintola Anorak, Kajaani)

Sitten matkaa onkin jäljellä vielä 269 kilometriä ja tuota ei ole realistista tavoitella talvikelissä 40 kWh Leafilla normaaleilla matka-ajonopeuksilla ja normaalisti lämmityslaitetta käyttäen ilman välilatausta. Koska tällä välillä ei ole yhtään pikalaturia tarjolla, täytyy käyttää yhtä reitin Type2-latauspaikoista.

Valitsin siihen Suomussalmelta Jaloniemitalon Type2:sen, johon saapuessa matkaa olisi kertynyt noin 106 kilometriä lisää, eli yhteensä 316 kilometriä lähdön jälkeen. Kello olisi jälleen siirtynyt noin 1h 13 minuuttia eteenpäin, eli Suomussalmella olisimme noin kello 14.00. Nyt meillä olisikin runsaasti aikaa tutustua tähän pikkukylään, nimittäin tarvitsemme noin 17-20 kWh lisää energiaa ja tämä laturi antaa Leafille vain 6 kW:n lataustehoa. Tuo energiamäärä tulee akkuun realistisesti vähän alle kolmessa tunnissa. Tuossa ajassa kannattaisi käydä esimerkiksi lähellä olevassa S-marketissa tekemässä mökille ruokaostokset ja ulkoilla sekä reippailla talvisessa ulkoilmassa. Matka siis jatkuisi noin 90% täydellä akulla noin kello 17.00.

(kuva: Jaloniemitalo Suomussalmella kesältä 2018)

Nyt on sitten jäljellä viimeinen 163 kilometrin ja vähän reilun kahden tunnin ajomatka perille mökille, eli perillä olisimme vielä aivan säädylliseen aikaan noin kello 19.00. Kokonaismatkaa on kertynyt 479 kilometriä. Perillä sitten auto mökillä latautumaan 16A latausvirralla, eli noin 3,3 kW:n teholla ja sauna lämpiämään sekä illanviettoon. Aamulla auton akku onkin jo taasen täynnä.

Matkaa Rukan tuntureille laskettelemaan tulee joka kerta noin 90 kilometriä edestakaisin ajettuna. Leafilla tuo sujuu oikein mukavasti aina lämpimällä autolla ja halutessa Rukan parkkihallissa saa myös laskettelun aikana akun täyteen. Perillä sähköauto on siis ylivertainen käytössä.

Paluumatka on asteen verran sujuvampi, koska lähtö mökiltä tapahtuu 100% ladatulla akulla ja ennen Kajaania Type2-lataus on aavistuksen verran lyhyempi. Muutoin matka sujuu käänteisessä järjestyksessä.

Matkasuunnitelma sähköautolla muuttuu vielä merkittävästi, jos pakkaamme auton katolle suksiboksin, saati sen vierelle pari pyörää. Silloin sähköautolla Oulu - Kuusamo väli venyy jo niin pitkäksi, että olisi realismia muuttaa matkasuunnitelma siten, että reitillä yövytäänkin ladaten autoa.

Toinen vaihteohto siis olisi ajaa Oulun kautta, mutta silloin joutuisimme lataamaan teholtaan puolikkaalla Type2-latauslaitteella Oulun ja Kuusamon välillä, joten hylkäisin tämän vaihtoehdon 40 kWh akulla varustetulta sähköautoltani.

 

Kaasuauto Seat Leon ST:llä Kuusamoon mökkeilemään

Mites tuo matka sitten sujuisi kokonaisuutena toisella perheemme autolla, eli 17,7 kg kaasutankilla ja 9 litran bensiinitankilla varustetulla Seatilla? Nimittäin Oulun jälkeen ei ole kaasua tarjolla ja kaasulla toimintamatka ei riitä Oulusta Kuusamoon ja takaisin saati paikallisajeluihin Kuusamossa. Yhdeksän litran bensatankilla teen olettamuksen voitavan ajaan noin 150 kilometriä talvikelissä. Lisäbensiiniä siis tarvittanee käytännön syistä peräkonttiin lisätäytteeksi pari 9 litran jerrykannullista, jottei koko matka mene bensamittarilla asumiseen.

Lähtö Viitasaaren mökiltä kello 8.45 lähtee vajaalla kaasutankilla, koska mökille saapumista on edeltänyt 135 kilometrin siirtymä lähimmältä, eli Jyväskylän Vaajakosken Gasumin asemalta. Muualta tuota ei mielellän tankaa voimassa olevan maksuttoman ensimmäisen vuoden kaasutankkauskampanjan ollessa vielä voimassa. Eipä asemia kyllä käytännössä lähempää olekaan ja Vaajakosken asema on koettu pääsääntäisesti erittäin hyvän paineen omaavaksi. Tehdään siis olettamus, että Vaajakoskella olisi saatu kaasutankki täyteen, eli noin 17,7 kg kaasua olisi ollut silloin käytettävissä ja bensiini tankki on lähtökohtaisesti valmiiksi täysi, koska sitä ei juurikaan kulu tässä autossa normaaliajossa. 3,4 kg/100km keskikulutuksella kaasua olisi siis kulunut noin 4,6 kiloa ennen mökkiä ja jäljellä olisi noin 13,1 kg.

Limingantullin Gasumille on matkaa mökiltä noin 228 kilometriä ja aikaa siihen kuluu noin 2 tuntia ja 45 minuuttia. Ehdottomasti otan yhden noin 15 minuutin kahvi- ja vessatauon noin pitkällä siirtymällä. Tuolla matkalla kaasua ehtii kulua 8 kiloa, joten perille pitäisi päästä hyvin pelkällä kaasulla. Perillä Gasumin asemalla olemme siis noin kello 11.30 ja tankkaus kaikkine toiminteineen kestää noin 15 minuuttia. Prisma on lähellä, joten lounas olisi noin kello 12.00 realistinen huomioiden siirtymät ja ajoneuvon pysäköinnit.

Prismalla voi lounastaa ja tehdä samalla mökille ruokaostokset, joten matka jatkuu noin tunnin kuluttua, eli kello 13.00 täydellä kaasu- ja käytännössä lähes täydellä bensiinitankilla. Hiukan sitä bensiiniä toki on kulunut normaalissakin ajossa kaasutankkausten jälkeen auton käydessä bensiinillä hetken aikaa.

Nyt mökille on matkaa jäljellä noin 243 kilometriä, joka kestää noin kolme tuntia. Matkalle siis suunnitellaan yksi noin 30 minuutin tauko jaloittelulle ja kahvittelulle. Paikanvalinta on hyvin vapaata tietenkin. Kaasua tuolla reitillä kulunee noin 9-10 kiloa, joten perillä sitä on vielä vähän vajaa puoli tankkia, jos voidaan olettaa Oulussa saadun kaasutankkaus täyteen asti. Perillä oltaisiin siis noin kello 16.30 eli noin 2,5 tuntia sähköäauto Nissan Leaf 40 kWh:ta ennemmin. Matkaa Oulun kautta kertyisi tankkaus ja lounaspoikkeamineen noin 471 kilometriä.

Viikon aikana käydään viisi kertaa Rukalla ja jokaisella kerralla mittariin kertyy yhteensä noin 90 kilometriä lisää, eli 450 kilometrin verran. Kun tuohon lisätään muut lähiajelun tarpeet, niin puhutaan noin 600 kilometrin lähiajelun tarpeesta. Tuosta ajomäärästä kaasutankkiin jäänyt vajaa 8 kiloa kattaa noin 200 kilometrin osan. Joten lähiajeluista noin 400 kilometriä sekä 243 kilometrin paluumatka Ouluun, eli yhteensä 643 kilometrin matka talviajossa pitää saada katettua 9 litran bensiinitankilla pelaten. 

Käytännössä auto pitää siis tankata bensiinillä Kuusamossa ja Rukalla ajellessa parin ensimmäisen päivän jälkeen päivittäin kerran. Tuohon käyttöön on mielestäni kätevämpi varata vaikka pari noin 9 litran vetoista bensiinikanisteria auton perään. Näin toimiessa bensiiniasemalla voi asioida edes hieman harvemmin.

Hiukan vaivalloisen oloista siis tuo lähiajelu sekä paluumatka Ouluun asti. Oulun jälken sitten kaasulla kotimatka sujuukin varsin vaivatta.

Yhteenveto

Kuten tämäkin tarina osoittaa, niin vähäpäästöisen liikenteen tukemiseksi pitää saada pohjois-Suomeen ja etenkin koilliseen merkittävästi ja kiireellisesti lisää sähköautojen pikalatauspaikkoja sekä kaasuautojen biokaasun tankkauspaikkoja.

Tosiasiallisesti tämä lomamatka olisi merkittävästi helpommin suoritettavissa millä tahansa yli 60 kWh akkuisella sähköautolla tai vanhemman polven kaasuautolla, joissa oli vielä isot bensiinitankit. Tietenkin myös lataushybridiautolla tuo matka sujuisi helposti, mutta sen hybridiedut eivät pääse parhaisiin puoliinsa tämänkaltaisella matkalla muutoin kuin polttomoottorin voimin. Pelkällä bensiinillä tai dieselillä käyvällä autolla en haluaisi matkaa tehdä ympäristöarvojeni takia.

Kummalla tuonne sitten lähdettäisiin, kaasuautolla biokaasulla ja bensiinillä ajellen vai sähköautolla? Kaasuautollamme pohjoisen päässä kuluisi merkittävän paljon fossiilista polttoainetta ja pakokaasuja pääsisi paljon ilmaan. Sähköautolla ajaisimme tuonkin hyvinkin puhtaasti aurinkosähköä lataillen.

Sähköautolla meno- ja paluumatka kestäisivät noin 2,5-3 tuntia pidempään. Tuosta erosta vain noin puoli tuntia selittää hitaampi ajoreitti, muu runsaampi aika kuluu lataamisen aikaisiin ajotaukoihin. Onko kuluvalla lisäajalla sitten merkittävässä määrin väliä? Matkalle voi varmasti rakentaa mukavaa ajanvietettä lataamisten ajaksi ja perillä oltaisiin sähköautollakin vielä ihan siedettävissä ajoin.  Kaasuautolla ajaminen ja etenkin tauot olisi vapaammin suunniteltavissa meno- ja paluumatkoilla, mutta 9 litran bensiinitankin kanssa homma menee perillä kohteessa ja paluumatkalla hiukan bensan kanssa lotraamiseksi, eikä sitä voi ainakaan mukavammaksi kehua. Kattotaakan mukana kuljettaminen saattaa muuttaa asian ratkaisevaksi, koska se kasvattaa suhteessa enemmän sähkauton kulutusta.

Menomatkan matkakustannukset ovat kovin alhaiset kummalla autolla vaan. Otetaan ensin tarkasteluun Leafin matkan energiakulut:

  • Leafiin lataisin Juustoportilla omalta katolta 2 x pörssihinta myymääni omatuotanto sähköäni. 16 minuutin ajan ja se maksaa 20 senttiä/minuutti, joten oman aurinkolataustilini saldo laskisi 3,20 euroa.
  • Ravintola Anorakin pihassa on Plugitin pikalaturi, joka on myös hinnoiteltu 20 senttiä minuutti. Siellä lataus olisi varmasti täytön maksimoimiseksi noin 60 minuuttia, eli hintaa 12 euroa.
  • Jaloniemitalon lataus on maksuton
  • Samoin kohteessa lataus on maksuton.
  • Menomatkan hinta olisi Leafille siis 15,20 euroa.

Kaasuautolla voidaan olettaa olevan vielä jäljellä ensimmäisen vuoden 1000 kilon Seat-maahantuojan kampanjaa, jolloin kaasun tankkaukset olisivat maksuttomat. Sen sijaan bensiiniä kuluisi matkalla arviolta 50 - 70 euron arvosta. Jos kaasun kampanja on jo loppunut, niin kaasuihin kuluisi lisäksi noin 24-28 euroa. Molemille autoille sitten tietenkin vielä paluumatkan liikenne-energia kulut karkeasti sanottuna tuplaavat kustannukset, paitsi sähköautolle olisi reilua laskea vielä yhden akun verran loppulatausta kotona, eli noin 4-5 euroa.

Kummallakaan autolla siis matkan liikenne-energiakulut eivät ole olennaisin valintaperuste, vaikka sähköautolle ne edullisemmat ovatkin.

Saapas nähdä, kummalla autolla matkan suoritamme, vai päädymmekö matkustajamäärästä johtuen ajamaan molemmilla? Täytyy palata tarinaan sitten matkan jälkeen.

Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan

torstai 05.09.2019 Avainsanat: BEV , Rekisteröintitilasto , sähköauto

Elokuussa ensirekisteröitiin uutena yhteensä 151 täyssähköautoa, joka oli peräti 122% kehityksellä edellisen vuoden elokuuhun nähden. Koko alkuvuoden aikana on ehditty ensirekisteröidä jo yhteensä 1314 täyssähköautoa uutena Suomeen.

Lataushybridejä ensirekisteröitiin elokuussa 430 kappaletta, joka oli vielä kaksi prosenttia viime vuoden elokuun alapuolella. Yhteensä kaikkia latausautoja ensirekisteröitiin elokuussa 581 kappaletta, joka oli 5,8% kaikista uusista autoista. Koko alkuvuoden ajalta kaikkien latausautojen osuus kaikista uusien autojen ensirekisteröinneistä on 5,5% ja nousulle ei näyttäisi loppua olevan tulossa.

Myös kaasuautojen ensirekisteröinnit jatkoivat hyvällä 14% kehityksellä elokuussa. Suurimmat markkinoiden menettäjät uusien henkilöautojen ensirekisteröinneissä olivat jälleen diesel- ja bensiinikäyttöiset henkilöautot.

Sähköautoista suosituin oli Nissan Leaf 43 kappaleellaan, mutta koko alkuvuoden ajalta Teslan Model 3 on ylivoimaisesti suosituin uusi sähkökäyttöinen henkilöauto Suomessa 486 kappaleellaan. Model3:sen suosio on ollut Suomessakin niin kovaa, että muutaman kuukauden rekisteröintimäärillään se edustaa peräti 40% kaikista tämän vuoden aikana uusina ensirekisteröidyistä sähköautoista.

Audin E-Tronien 16 kappaletta elokuussa ja 122 kappaletta koko alkuvuoden aikana pidän erittäin hyvänä lisänä sähköautorintamalle. Jaguarin I-Pace -malleja on ensirekisteröity alkuvuoden aikana 77 kappaletta. Juuri tämän kaltaisia uusia tulokkaita kaivataan sähköautorintamalle. Eikä tämä Audien ja Jaguarien rekisteröintimäärä näyttäisi olevan pois miltään sähköautolta, vaan ehkä ennemminkin polttomoottoriautoilta. Esimerkiksi kaikkien Tesla-mallien ensirekisteröintimäärät koko vuoden ajalta ovat kehityksellä viime vuoteen nähden.

Zoen ensirkisteröintimäärät ovat kovin alhaisia maahantuojan näkyvästi tekemästä kampanjoinnista huolimatta. Saa nähdä, onnistuuko VW piristämään e-Golfien ensirekisterintimääriä nyt pudonneilla hinnoilla.

Nissan Leafin suosioon on muuten olemassa parikin perusteltua syytä itse auton ominaisuuksien ja hinnan ulkopuolelta. Nimittäin Nissan sähköautoa löytyy parhaiten koeajettavaksi ympäri Suomen  jälleenmyyjiltä. Toinen seikka joka lisää Nissanin sähköautojen rekisteröintimääriä Suomessa on niiden hyvä ja yleensä nopea saatavuus. Kolmas seikka liippaa siten jo auton ominaisuuksia. Nimittäin Nissanin sähköauto herättää luottamusta useissa sähköautoon siirtymissä harkitsevissa pitkällä sähköautotaustallaan ja yleisellä käsityksellä Nissanin auton sekä huollon toimivuudesta.

Korealaisten sähköautojen, eli Hyundain ja Kian määrät ovat jatkuvasti kovin alhaisia kohtuuttomien toimitusaikojen takia. Mielenkiintoista tulee olemaan nähdä, miten tilastot kehittyvät loppuvuotta kohti. Odotustarvoa on nyt ladattu aika paljon tuleviin malleihin. Milloin ne ehtivät toimituksiin? Tulossa on ainakin Porschea, Opelia, Pösöä. Nissanin Leaf+ tulee myös nostamaan vielä määriä.

 

Käytettyinä maahantuoduissa henkilöautoissa sähköautot jatkavat myös huikeaa nousuaan. Alkuvuoden aikana on jo rekisteröity yhteensä 3970 käytettyinä maahantuotua latausautoa. Tämä määrä yhdistettynä uusien latausutojen 4399 kappaleeseen alkaa jo todella näkyä latauspaikoilla kasvavana käyttöasteena.

Käytettyinä tuoduista sähköautoista 11 kpl oli Tesloja, 9 kpl oli Bemareita ja saman verran eli 9 kpl oli Nissaneita. VW:n sähköautoja rekisteröitiin käytettyinä 6 kappaletta Hyundain ja Kian autoja molempia kaksi ja MB:tä sekä Mitsua yksittäiset kappaleet.

Käytetyistä plugin hybrideistä eniten rekisteröitiin jälleen Mitsubishin Outlandereita (182 kpl), VW:tä (105 kpl) ja Bemareita (90 kpl). Muita sitten vähemmän.

Myös kaasuautojen tuonti käytettyinä käy edelleen vilkkaana ja yhteenlaskettuna muut kuin diesel- ja bensiiniautot alkavat nostaa ajoneuvokannassakin osuuttaan korkeaksi loppuvuotta kohti.

Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2019 (56)
joulukuu (6)
Sähköauto Nissan Leaf 90000 kilometrin huollossa
Sähköautojen kulutuksissa on eroja ja sillä on merkitystä käyttäjälle
Sähköauton tulipalon sammuttaminen keskusteluttaa -ei suurta dramatiikkaa
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Lataushybridit jatkoivat nousukiitoaan marraskuun 2019 ensirekisteröinneissä
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!