Me tykkäämme sinusta!
Tykkäätkö sinä jo meistä?
sunnuntai 25.08.2019 Avainsanat: BEV , Leaf , Leaf+ , Leaf62kWh , sähköauto , sähköautomatkailu
Tein uudella Leaf +, eli 62 kWh:n akun saaneella Nissan Leafilla blogilleni jo perinteikkääksi muodostuneen matka-ajon testin ajamalla sillä Viitasaarelle mökkeilemään ja takaisin. Kirjoitan matkasta tähän tarinaan kokemukseni.
Todellakin kaukaisilta tuntuivat ajat 24 kWh Leafilla tehdyistä mökkimatkoista ja tuntien kestoisista lataustauoista matkan varrella. Nyt uudella Leafilla toteutuu seuraavan sähköautoni tavoite, että pääsen mökille ilman yhtään välilatausta. Sen puoleen tämä matkatarina on lyhyt: Lähdin täydellä akulla ja ajoin perille. Latasin yön ajan ja lähdin takaisin täydellä akulla ja ajoin perille. Eikä siinä sitten mitään sen kummempaa. Avaan silti tähän alle muutamia muita kokemuksia.
Tällä kertaa mökkimatka starttasi noin kello 16.40 aikoihin Tampereen Klingendahlin pihassa olevalta Type2-laturilta, jossa akku oli Espoosta tulon jälkeen ehtinyt latautua 98% tasolle. LeafSpy kertoi akussa olevan tuolloin 57 kWh energiaa. Auton antama toimintamatka-arvio näytti 397 kilometriä. Taustalla oli siirtymä kesäisiä moottoritienopeuksia käyttäen Espoosta Tampereelle. En siis kokenut mitään epäilystä, etteikö akku riittäisi noin 280 kilometrin mökkimatkaan täysin huolettomastikin ajellen.
Ennen matkaan lähtöä on kuitenkin lastattava auto. Leafin tavaratila on 420 litran vetoinen tässä Bosen sisältävässä versiossa ja selkeän mallisena ja se vetää helposti viidenkin hengen mökkimatkatavarat. Eikä tämä 62 kWh versio tee itään poikkeusta tilojen suhteen aiempin versioihin nähden.
Meitä oli tosin nyt matkalla vain kaksi aikuista, yksi 10-vuotias lapsi ja kaksi Espanjan vesikoiraa, joten meidän matkatavaroiden kanssa ei ollut sovittelemisen tarvetakaan. Sijoittelimme tällä kertaa koirat peräkonttiin, josta oli hattuhylly poistettu ja tavarat sijoitettiin turvallisuus huomioiden takajalkatilaan sekä osittain istuimelle. Aiemmilla kerroilla olen huomannut, että peräkonttiin mahtuu neljän hengen mökkitarvikkeet ja sen päälle voi laittaa hattuhyllyn, jonka päällä koirat matkustavat vielä riittävän tilavasti sekä mukavasti.
Kuljettajalla on uusimmassakin Leafissa hyvät säätövarat, jos hänen vartalonsa sattuu olemaan Leafille sopivaa sorttia. Nimittäin autossa on niukalti säätömahdollisuuksia. Istuinta voi säädellä omin voimin eteen, taakse, yläs tai alas. Samoin hoituu myös selkänojan kallistuksen säätö. Muita säätöjä ei istuimessa ole tarjolla. Ohjauspyörä säätyy ylös ja alaspäin, muttei edelleenkään eteen ja taaksepäin. Itselleni Leafin ohjaamo tarjoaa onneksi sopivat säädöt, mutta nyt pidentyneen toimintamatkan ansiosta ristiselän tuen puuttuminen muodostui itselleni ensimmäisen kerran ongelmaksi ja jouduin hakemaan muutaman kymmen kilometrin ajan parempaa tukea muotoilemalla hupparin alaselkäni tueksi.
Leaf+ on saanut vahvemman 160 kW:n suuruisen moottoritehon aiemman ollut 110kW:n tehon sijaan. Vääntökin on noussut 320 Nm:stä 340 Nm:ään. Kasvanut voima antaa aiempaa paremman suorityskyvyn etenkin ohituksiin. Jostain syystä itselle tuli sellainen tunne, että paikaltaan lähdöissä uusi Leaf antaa jopa aiempaa mallia maltillisemmin voimaa ja täysi 160 kW:n teho tuleekin vasta noin 60 km/h:n nopeudessa, jos eco-moodi ei ole päällä. Vastaavasti noin 100 km/h nopeudessa maksimiteho alkaa laskea vauhdin nousun myötä.
Tämän uudenkin Leafin suorituskyky on kuitenkin ainakin itselle kaikkiin tilanteisiin vähintään riittävä.
Koeajoauto on varustettu Bosen äänentoistolaitteilla, joista perheautoon riittää mukavan kuuloista äänentoistoa minun mielestä tarpeeksi hyvin. Radion herkkyys sen sijaan ei ole ainakaan oman mökkireissuni perusteella parantunut, vaan edelleen heikommin kantavat kanavat katoavat kohta Jyväskylän jälkeen.
Poppia kelpaa maantienopeuksissa kuunnellakin, koska Leaf on kuitenkin miellyttävän hiljainen auto. Tiedän toki, että tällä hintaa saa vielä hiljaisempiakin.
Menomatkalla oli pakko pitää pieni tauko. Ei auton lataamisen takia, vaan matkalaisten nälkä ja vessatarve pakottivat pysähtymään Hirvaskankaan ABC:lle.
F**k off Tesla Super Charger Hirvaskankaalla tai jotain sinnepäin voisin sanoa tällä Leaf +, eli 62 kWh Leafilla mökille ja takaisin matkaillessani.
Olen vuosia yrittänyt saada houkuteltua eri toimijoilta pikalatureita Jyväskylän ja Viitasaaren välille ja siellä on ollut vain TSC. Jos rehellisesti sanon, kuten tapoihin kuuluu, niin onhan se vähän ärsyttänyt, että siinä on saanut markkinoiden parhaita ja pisimpien toimimintamatkojen autoja ladata, mutta ei sitten näitä pienempiakkuisia laisinkaan. Huom huom: ei tietenkään ole Teslan saati yhdenkään Teslailijan vika tuo asia! Eikä oikeasti itsellä ole mitään tarvetta negatiivisuuteen, nimittäin nythän on jo tullut CHAdeMO/CCS DC-laturi myös Äänekoskelle.
No nyt sitten oli kyllä kiva ajella lähes 600km mökkimatka ees taas lataamatta kertaakaan kummallakaan matkalla reitiltä. Tämä varmisti sen, että seuraavan autoni akku on minimissään 60 kWh ja sen toimintamatka on kesällä vähintään 350 kilometriä.
Mökille 20.50 aikohin saapuessani akussa oli jäljellä 12,4 kWh:n verran energiaa. Matkaa oli kertynyt 284 kilometriä, joten keskikulutus oli ajotietokoneen mukaan 16,3 kWh/100km. Ajaminen tehtiin täysin lain sallimia korkeimpia nopeusrajoituksia käyttäen tai muun liikenteen mahdollistaman mukaan, eli matkalla oli runsaasti ajoa 100 km/h nopeudella.
Menomatkan keskikulutuksella toimintamatkaa olisi toteutunut Leaf +:ssalle noin 359 kilometrin verran. Ajomatkan aikana keli oli sähköautolle melko suotuisa, noin +15..+19°C ja kuivat tiet muutamia sateita lukuunottamatta.
Laitoin auton latautumaan omalla säädettävällä matkalatauskaapelillani. Se ottaa sähkön punaisesta kolmivaihepistorasiasta ja kun sellainen rasia on mökin sähköpääkeskuksen kyljessä, niin uskalsin ottaa huoletta 16A, eli noin 3,3 kW:n teholla latausta.
Akkuun mahtui siis mökillä latautumaan 45,7 kWh:n verran energiaa. Auton mukana tulevalla 8A:n latauslaitteella, jolla pistorasiasta voi ladata lataaminen täyteen olisi kestänyt vähän reilun vuorokauden eli 24 tuntia. Me olimme perillä mökillä tällä kertaa 17 tuntia, joten tuolla pistorasialatauskaapelilla akkuun olisi ehtinyt 31,7 kWh lisää energiaa. Akussa olisi siis lähtiessä ollut 44,19 kWh:n verran energiaa. Se on aavistuksen vähemmän, kuin paluumatkalla kului sähköä. Jos siis olisin halunnut olla näin lyhyen aikaa mökillä ja käyttää vain 8A:n latausvirtaa, olisin tarvinnut vain Orituvan ABC:llä muutoinkin tehdyn pysäyksen ajan pikalatausta.
Paluumatkalla lähtö koitti seuraavana päivänä kello 14.00 ja auton akku olikin jo 100% latautunut. Nyt LeafSpy kertoi siellä olevan 58,1 kWh:n verran energiaa. Tässä siis vahvistus arviolleni, että Nissan jatkaa edelleen bruttokapasiteetin ilmoittamista akuistaan, koska autolle ilmoitetaan 62 kWh:n akkukapsiteetti. Toimintamatka-arviota auto antoi 369 kilometriä, joten paluumatkallakaan ei luonnolisesti tarvittaisi lataustaukoja.
Maalaismaiseman hiekkateillä tein havainnon, että uuden Leafin kaistallapitoavustin oli kyseisellä alustalla melkoisen neuroottinen ja jatkuvasti kuvitteli auton ajautuvan johonkin päin pois tieltä pitäen äänimerkkiä, täristäen rattia ja sekä pyrkien ohjaamaan takaisin tielle. Siis turhaan, joten kytkin kyseisen avustimen ratin vasemmalla puolella alhaalla olevasta napista pois päältä.'
Paluumatkallakin matkalaisten jano ja kauppatarve pakotti pysähtymään lataamatta autoa. Tällä kertaa ABC Orituvalle, josta matka jatkui Tampereelle kaupunkiasunnollemme ja auto jäi siellä Laukontorin pikalaturiin saamaan loppulataustaan ennen päivän muiden ajojen jatkumista. Akussa oli vielä 13,3 kWh energiaa ja sillä olisi ajanut vielä noin 80 kilometrin verran.
Paluumatkalle kertyi pituutta 280 kilometriä ja sähköä kului 44,8 kWh. Auton mittaristo ilmoiti keskikulutuksen olevan 16,4 kWh. Laskemalla kulutetun energian määrästä saadaan 16 kWh/100 km keskikulutus, eli ajotietokone näyttää aavistuksen todellisuutta suurempaa kulutusta tässä autossa olevalla rengastuksella.
Paluumatkan perusteella kokonaistoimintamatkaa Leaf + olisi kerännyt 360 kilometrin verran.
Leaf + on 62 kWh akullaan erinomainen sähköauto pidempääkin matkaa tekevälle. Autolla ajaa helposti tuollaisia noin 300 kilometrin suuntaansa olevia mökki- ja mummolamatkoja ilman yhtään välilatausta kumpaankaan suuntaan ajaessa. Kovin edullistakin tuollainen mökki- ja mummolamatkailu on. Itse maksan hetki sitten nousseellakin sähkön hinnalla noin 14 senttiä / kWh, joten tuon 564 kilometriä pitkän edestakaisen mökkimatkan 89,4 kWh liikenne-energiakuluiksi muodostuu noin 12,52 euroa. Vertailun vuoksi todettakoon, että dieselautolla hintaa olisi kertynyt noin 40-50 euroa ja kaasuautolla biokaasun kilohinnalla noin 27-30 euroa (kiinteähintaisten/maksuttoman vuoden kampanjan jälkeen). Totuuden nimissä on kirjoitettava vielä, että halusin tällä kertaa ottaa pikalatauksen Laukontorilta kaupunkikotimme vierellä, vaikka sille ei olisi edes tarvetta ollut. Tuo Laukontorin DC on inhimillisesti hinnoiteltu 20 senttiä / kWh, jolla loppulataukselle tuli hintaa hieman enemmän tällä kertaa.
Vielä pidemmillä matkoilla akuston jäähdytys näyttäisi edelleen olevan liian heikko toistuviin pikalatauksiin tai moottoritiellä helteessä 120 km/h nopeudella jatkuvaan ajamiseen. Suomalaiseen maantieverkostossa ajelemiseen Leaf on kuitenkin jo mainio matkalainen pidemmällekin. Jos vaikka ajatellaan Tampereelta Ruka-tunturille ajamista, niin tarvitaan vain yksi pikalataus ennen perille pääsyä. Jos taasen lähtö olisikin Espoosta, niin kaksi pikalatausta tarvitaan matkalla ja ne eivät ole ongelma etenkään, jos kuljettaja malttaa ajaa moottoritiellä alkumatkan 100 km/h nopeudella.
Lisäys kokeneiden kanssa-sähköautoilijoiden kommenteista johtuen:
Kirjoitin ylläolevat esimerkit kesällä toteutettaviksi. Mutta jopa kesällä on hyvä lisätä Tampere-Ruka -väliin yksi lyhyt lisälataus, ettei mene jännitäväksi. Vastaavasti Espoo - Ruka -välille olisi hyvä lisätä kaksi lyhytä lisälatausta turhan toimintamatkakammon välttämiseksi. Ja talvella kulutus tietenkin kasvaa ja toimintamatka lyhenee. Kirjoitin aiheeseen liittyen juuri äsken toisen tarinan:
Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.