Me tykkäämme sinusta!
Tykkäätkö sinä jo meistä?
sunnuntai 25.08.2019 Avainsanat: BEV , kattotaakka , Kattoteline , sähköauto
Nissan Leaf +, eli 62 kWh malliin saa kattotelineet ja kattotaakka on sallittu rekisteriotteessa. Nissan Leaf 40 kWh -malliin sai jo vuodesta 2018 alkaen kattotaakan ja telineetkin voi ruksia suoraan autoa tilatessaan. Kattotaakkaa on sallittu autolle kuitenkin alhaiset 35 kiloa, mutta kyllä sillä jo paljon harrastevälieitä kuljettaa.
Itselläni on nyt 40 kWh Leaf vuodelta 2018 ja ajan varmasti vähintään 75% ajasta vähintään telineet katolla. Useimmiten niissä on kiinni DH-pyörä. Nissanin hinnastosta lisävarustelistalta valittavissa oleva kattoteline on Thulen tekemä ja hintakin on sangen maltillinen auton mukanakin tilatessa. Thulelta löytyy myös erittäin laadukkaat ja tukevat pyörätelineet vähän joka lähtöön. Itse kuljetankin tuhansien eurojen arvoisia pyöriä mieluummin katolla kuin perässä keikkuen kuraantumassa ja pölyyntymässä.
Kattotaakka kuitenkin kasvattaa tuntuvasti ilmanvastusta ja sitä myötä etenkin energiatehokkaan sähköauton kulutusta ja lyhentää vastaavasti toimintamatkaa. Olen tehnyt vakiomallani edestakaisella reitillä kulutustestit 40 kWh-leafillani kattotaakan vaikutuksesta kulutukseen.
Tuon koeajon perusteella ja 57 kWh total käytettävissä olevalla kapasiteetilla teen laskelman, että 62 kWh Leafin toimintamatka ko testitilanteessa olisi:
Ajoin Viitasaaren mökille 62 kWh Leafilla noin 16,3 kWh/100km keskikulutuksella säästelemättä matkalla yhtään. Jos teen olettamuksen, että matkanopeuden nostaminen kasvattaisi eron yhden pyörän taakalla 20%, niin tuon 564 km edestakaisen matkan 89,4 kWh sijaan energiaa olisikin kulunut noin 107 kWh, eli kulutus olisi noussut noin 19 kWh/100 km tasolle. Edelleen omalle alle 300 km mökkimatkalleni olisi riittänyt 62 kWh Leafin akku ilman yhtään välilatausta.
Tampereelta Leville pyöräilemään lähtiessä olisi huomioitava noin 300 km tasolle kutistuva toimintamatka lataus- ja reittisuunnitelmaa tehdessä. Tuolloin valitsisin itse matkalle pysähdykset seuraavasti:
Entä miten talvi muuttaa pohjoisen matkailua Leaf +:lla ja vieläpä kattotaakka päällä? Haen tähän vertailupohjan jälleen omasta 40 kWh Leafistani, koska en pystynyt havaitsemaan merkittävää eroa40 kWh vs. 62 kWh Leafin kulutuksessa. Ajoin helmikuussa 2019 hiihtolomailemaan mökille vastaavan matkan kuin nyt tein 62 kWh Leafilla. Silloin keli oli Suomen talveen kovin tyypillinen pikkupakkanen. Paluumatkan kulutus oli menomatkaa hieman korkeampi 17,1 kWh/100 km. Jos nyt tehdään sama 20% korotus kattotaakan takia, niin päädytään noin 21 kWh/100 km lukemaan ja noin 270 km toimintamatkaan.
Silloin tullaan tilanteeseen, jossa latausten määrä kasvaa, mutta matka on suoritettavissa. Tuollaisella suunnitelmalla nyt lähtisin liikenteeseen:
Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.