Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi
Suodatettu avainsanalla ioniq electric

Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä

keskiviikko 30.08.2017 Avainsanat: BEV , eGolf , Hyundai , Ioniq Electric , Leaf , sähköauto , Zoe

Tekniikan Maailma julkaisi lehdessä 15/2017 historiansa ensimmäisen sähköautovertailun ja mielestäni hyvää työtä olivat tehneetkin. Olen aika hyvin perehtynyt sähköautoihin, mutta tuota vertailua oli silti mielenkiintoista lukea ja se tarjosi jopa hieman lisätietoakin. Nimittäin en ollut koskaan edes ajatellutkaan, mitä kaikkea Leafissani tapahtuu, kun painan jarrupoljin painettuna virtanappia, eli käynnistän autoni. Nyt tiedän sitten tuonkin, kiitos TM:n. 

Nämä vertailut tarjoavat varmasti monille lukijoille hyvää pohjaa oman seuraavan autonsa valinnan tueksi, kunhan näitä osaa tulkita omat henkilökohtaiset painotuksensa huomioiden myös rivien välistä, kuten varmasti TM:kin haluaakin. Tämän blogitarinan tarkoitus ei ole millään tavalla kyseenalaistaa TM:n vertailua tai sen tuloksia, vaan haluan vain kirjoittaa omat kokemukseni näistä autoista.

Volkswagen e-Golf ansaitusti vertailuvoittoon

Hyvin odotetusti VW eGolf voitti vertailun. Yhdyn mielelläni kaikkiin kehuihin sen ajo-ominaisuuksista sekä saksalaisuuden mukanaan tuomasta positiivisesta jämäkkyydestä. Toki omassa arvioinnissani se jää hännille yksinkertaisesti varusteltuna korkeaksi nousevan hintansa johdosta. Toinen lievästi itseäni eGolfissa häiritsevä seikka, joka ei vertailussa tullut vertailussa ilmi, on sen liian vähäinen sähköautomaisuus. Tarkoitan tällä sitä, että siitä ei mitenkään kovin järkevästi nähnyt pikavilkaisulla esimerkiksi latauksen tilannetta tai akun varausta prosentteina ajon aikana. Olen itse koeajanut täsmälleen saman autoyksilön toukokuussa 2017 ja kirjoittanut siitä oman raporttini. (e-Golf koeajoraportti) Kulutuksissa en päässyt eGolfilla kovin lähelle TM:n mittaamia kulutuksia, vaan minulla sen keskikulutus asettui 13,9 kWh/100 km tasolle lähes 800 km matkan ajalta.

Hyundai Ioniq Electricin siis nostaisin itse lähelle kärkisijaa vertailussa. Etenkin sen pienen kulutuksen johdosta. Koeajoin itse vertailussa ollutta kyseistä autoyksilöä (Ioniq Electric koeajoraportti) jo maaliskuussa 2017, eli merkittävästi kylmemmissä olosuhteissa. Ajoin Ioniqilla yli 1000 km talvisissa olosuhteissa ja moottoritienopeuksiakin käyttäen. Silti kulutus jäi vertailussa e-Golfin saadun tasolle. Vertailussakin todetuista seikoista kuitenkin yksi on sellainen, joka kokeneelle sähköautoiijalle on isompi ärsytys. Ainakaan toistaiseksi sen lämmitystä ja ilmastointia  ei nimittäin voi Euroopassa etäohjata kännykkäsovelluksella ja tuota seikkaa on jo oppinut Leafissakin arvostamaan korkealle. Nimittäin auto on aina liikenteeseen lähtiessä mukavan lämmin tai viileä. Yllättävän usein on myös tilanteita, että olen jättänyt Leafin johonkin hieman pidemmälle latautumaan hitaasti ja haluan kännykän sovelluksella katsoa akun varaustason. Tätäkään ei siis Ioniq tue.

Renault Zoe on vertailun autoista pienin kooltaan, mutta akkunsa kapasiteetilta suurin. Myös omassa koeajossani Zoen kulutus oli korkeampaa tasoa suhtessa Ioniqiin, jopa lähempänä omaa Leafiani, kuin mihin TM oli päässyt. Kuten vertailussakin todetaan, tämä rajoittaa hieman jopa 40 kWh akun mahdollistamaan toimintamatkaa suhteessa Ionioqiin tai e-Golfiin. Hintansa ja sähköautona käytettävyytensä asiosta siis Zoe kamppailee omassa arvioinnissani hyvin tasaväkisesti Ioniqin kanssa kärkisijoista.

Nissan Leafin malli-ikä näkyy ja mielestäni ansaitusti se jää vertailussa useissa kohdissa muiden jälkeen. Tilanne korjautunee kuitenkin pian, sillä 6.9.2017 esitellään täysin uusi Leaf, jonka on ennakoitu omaavan 40 kWh akun ja pienentyneen kulutuksen kautta runsaasti kasvaneen toimintamatkan. Nissan Leaf 30 kWh koeajoraporttini

Hieman harmillisena pidän, että vertailusta puuttui BMW i3 sekä uusin tulokas Kia Soul EV. Näistä olen Bemarin ajanut ja kirjoittanut koeajoraporttini http://www.autotie.fi/tien-sivusta/sahkoautoileva-motoristi/bmw-i3-koeajoraportti

Kaikkien autojen ajo-ominaisuudet riittävät ainakin minulle

Itselläni on sellainen käytännön kokemus näistä kaikista autoista, että näiden vertailun autojen ajo-ominaisuudet ovat omaan käyttööni täysin riittävät. Toki allekirjoitan TM:n havainnoiman VW:n alustan erinomaisuuden, mutta en koe VW:n paremman alustan tuovan omaan käyttööni mitään lisäarvoa.

Sisätilojen riittävyys on henkilökohtaista

Kaikkien autojen sisätilat ovat omaan käyttööni täysin riittävät tai jopa ruhtinaalliset huomioiden myös tavaratilat. Toki tämä on seikka, joka jokaisen on helppo todeta omalla koeajollaan. Mahtuvatko perheen jäsenet mahdollisine lastenistuimineen ja rattaineen kyytiin? Sen verran on pakko todeta omasta käytöstä, että Leafin tavaratila on käytännössä yllättävän tilava.

Latausajoissa eroja

Vertailu ei suuresti käsitellyt sähköautojen latausaikoja. Näistä kaksi nousee omilla tavoillaan korkealle. Ioniqin CCS-liittimellä tapahtuva DC-pikalataus on jopa 100 kW:n tehoista, kunhan kohdalle sattuu sellainen pikalaturi. Volkswagen ja Nissan saavat DC-latureista enimmillään 40-50 kW:n tehoista latausta. Zoesta DC-lataus puuttuu kokonaan. DC-latauksessa on myös sellainen piirre, että se hidastuu akun täyttymisen myötä jonkin verran. Vertailun autoista kuitenkin kaikki lataavat kokemusteni mukaan noin esimerkiksi 80% varaustasoon asti vielä vahvalla nopeudella.

TM:n vertailussa saavuttamilla maantieajon kulutuksilla nämä tarkoittavat esimerkiksi latausaikoina seuraavaa kuvitteellisella 400 km ajomatkalla. Ioniq tarvitsee tuolla matkalla vain 13 minuutin lataustauon olettaen, että reitille sattuu 100 kW tehoinen CCS-pikalaturi. VW e-Golf tarvitsee toiseksi lyhyimmän lataustauon, noin 19 minuuttia. Leaf ja Zoe kamppaillevat pidemmästä lataustarpeesta. Todellisuudessa Leaf jää merkittävästi heikommaksi, koska olen laskenut nämä käyttäen TM-vertailussa käytettyjä akkukapasiteetteja. Leafin 30 kWh akusta on todellisuudessa käytettävissä vain 28 kWh, kun väittäisin kokemuksellani muissa olevan täydet kapasiteetit myös todellisuudessa käytettävissä. Lisäksi Leafia joudutaan lataamaan ainoana kahdesti tuolla matkalla, ja lataamisajan lisäksi kertyy siis kaksinkertainen siirtymäosuus aikaan lisää.

 

Tuo oli siis teoreettinen lähestyminen matka-ajon tarvitsemiin pikalatauksiin TM:n saamien kulutuslukemien perusteella. Käytännössä asiassa on kuitenkin useampia muuttujia. Jos näillä kaikilla autoilla lähdettäisiin Helsinki-Vantaan lentoasemalta täydellä akulla kohti pohjoista, vaikka Pihtiputaalle (n. 400km), niin latauspaikkojen sijainnit muuttaisivat jo hieman kuviota. Autoista TM:n kulutuksen perusteella VW e-Golf ja Zoe pääsisivät Jyväskylän Kivääritehtaankadun pikalaturille ensimmäiseen ja ainoaan tarpeelliseen pikalataukseen. Leaf ja Ioniq pitäisi ladata jo Hartolan Nesteellä ja siitä on vielä 221 km Pihtiputaalle. Ioniq pääsisi tuon ilman toista välilatausta, jos sen lataisi 100% täyteen Hartolassa. Leaf siis tarvitsee joka tapauksessa Jyväskylästä sen toisen latauksen. 

Ja vielä käytännön kokemuksen sanelema rehellinen toteamus. Nämä TM:n mittaamat kulutukset tulevat ylittymään todella helposti matka-ajossa. Vantaalta lähtiessä on moottoritietä, jossa nopeusrajoitus on 120 km/h kesällä, eikä näistä yksikään auto kulje moottoritienopeutta läheskään noin pienellä kulutuksella. Sade ja talven kylmyys myös nostavat kulutusta merkittävästi. 

Zoe taasen erottuu edukseen 22 kW:n tehoisella AC-laturilla. Lataamisen helppous ja nopeus kääntyy toisin päin, jos auton käyttö on pääosin sellaista, että päivittäiset ajot jäävät alle 300 km. Zoen saa ylivertaisen nopeaa AC-latausta minkä tahansa marketin laturista vaikka kaupassa käynnin aikana ja sen akku on erittäin nopeasti aina uudelleen täynnä ihan normaalien asiointilatausten kautta.

Pieniä asiavirheitä vertailussa

Sähköautovertailuun oli lipsahtanut myös yksi pieni asiavirhe sivun 38 kuvatekstiin. Toisin kuin kuvatekstissä kerrotaan, niin kyllä Suomessakin jo saisi yli 40 kW-teholla AC-pikaladattua Zoe-sähköautoa. kyse on siitä, että Suomen maahantuoja ei tuo tällä tehokkaammalla sisäisellä laturilla varustettua versiosta Zoesta Suomeen. Kysyessäni sain perustelun, että tässä mallissa on kuluttavampi moottori, eikä siinä ole kylmiin olosuhteisiimme vaadittuja varusteluita.

Toinen todennäiköinen sisältövirhe on sivun 29 toimintamatkakuvaajassa. Siinä Nissan Leafille on esitetty vain kahden kilometrin ero toimintamatkaan taajamassa ja maantiellä. Tämä ei ole kokemukseni mukaan lainkaan Linjassa Leafin kulutuksen kanssa, kuten tämän toimintamatkakuvaajan yläpuolella oleva kulutuskuvaajakin osoittaa. Siinä ylemmässä kuvaajassa on uskottavat kulutukset Leafille.

Kolmas virhe on sivun 25 tekniikkaa-taulukossa. Siinä on vapaan autoedun verotusarvot laskettu huomoimatta Vero.fi sivulla näkyvää kohdan 7.5.4 Sähköauto käyttökustannukset kohtaa. "käyttökustannusten osuudesta vähennetään 0,08 euroa kilometriltä tai 120 euroa kuukaudessa, jos auton ainoa mahdollinen käyttövoima on sähkö (luontoisetupäätös 17 § 3 momentti)." Edelle kopioimani teksti koskee täyssähköautoja. Esimerkiksi Ioniq Electricille Vero.fi sivun autoetulaskuri antaa vapaan autoedun verotusarvoksi 605 euroa 500 euron lisävarusteilla. TM:ssä on ilmoitettu 745 euroa.

Yhteenveto

TM:n vertailu oli kaikin puolin kirjoitettu mielestäni taitavasti ja sähköautojen erityisominaisuuksiakin huomioiden sortumatta kuitenkaan aliarvioimaan niiden käytettävyyttä.

Hienoa, että TM on nyt siis siirtynyt myös sähköautoaikaan. Ehkä nämä pian eivät enää ole useimmille kummajaisia, joita pitää monien esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa henkeen ja vereen vastustaa.

Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti

lauantai 25.03.2017 Avainsanat: Akku , BEV , Hyundai , Ioniq Electric , koeajoraportti

Hyundai Ioniq Electric yllättää kokeneen sähköautoiijan pienellä kulutuksellaan

Ioniqiin on onnistuttu tekemään virtaviivainen kori ja sen myötä on aikaansaatu pieni ilmanvastus, joka mahdollistaa vielä moottoritienopeuksillakin pienen energian kulutuksen. Tuo pieni kulutus on sikäli kova juttu, että se mahdollistaa Suomeen tuotavista alle 40 000 euron hintaisissa sähköautoissa ennätysellisen pitkän toimintamatkan.

 

Monelle sähköatuoa harkitsevalle Ioniqin pidempi toimintamatka voi olla se ratkaiseva tekijä hankkia nyt ensimmäinen sähköauto. Tämä nimittäin oli ensimmäinen tämän hintaluokan sähköauto, jolla pääsin ilman yhtään välilatausta pääkaupunkiseudulta Tampereelle. Tein tuon testin 13.3.2017 noin +3..+5ºC kelissä ja ilman mitään sähköautoilijoille tuttuja sähkön säästökikkoja. Otin vain auton Autoverkkokaupan myymälästä maahantuojan luovuttamana akku täynnä, asetin ajomoodin ecolle ja ajoin todellista navigaattorilla tarkistettua 100 km/h nopeutta vakionopeussäädin päällä Vantaalta Tanpereelle 164 km matkan. Ilman yhtään välilatausta. Lahdesjärven ABC:lle tullessa akussa oli vielä 15% latausta jäljellä. Kaikkiaan koeajoviikon aikana kulutus oli sen verran alhaista, että 200 km toimintatka olisi ollut realismia.

Lue myös matkatarina: Sähköauto Hyundai Ioniqilla 280 mökkimatka talvella

Alla on esittelyvideoni Ioniqista. (pahoittelen amatöörimäistä äänen voimakkuuden vaihtelua videossa) 

 

Nopea CCS-pikalataus ja 6,6 kW sisäinen AC-laturi

Hyvän toimintamatkan lisäksi Ioniq Electricin matkailukäyttöä lisää nopea DC-pikalataus. Suomessa yleisimmin olevista CCS-pikalatureista Ioniq saa 50 kW tehoista latausta, mutta auto pystyy ottamaan vastaan jopa 100 kW -tehoista DC-latausta. Jo tuolla 50 kW tehoisellakin latauksella Ioniq latautui Tampereen Lahdesjärven ABC:llä noin 38 minuutissa 94% tasolle 15% lähtötasosta ja pikalaturi näytti tuossa ajassa ladatuksi 24,41 kWh energiaa ja tuo tarkoittaa Ioigille jo yli 150 km ajomatkaa lisää.

 

 

Hitaammassa Type2-latausporttia käyttävässä AC-latauksessa Ioniqin sisäisen laturin teho on harmillisesti vain 6,6 kW. Type2-liitin mahdollistaisi jopa 22 kW kolmivaihelaturin, jolla saisi esimerkiksi kauppojen latauslaitteista merkittävästi nopeammin lisää ajoenergiaa.

 

 

 

 

Riittävät tilat viidelle henkilölle ja tavaroille

 

Olen noin 176 cm pitkä (lyhyt) ja kun säädän kuljettajan istuimen itselleni sopivaksi, niin takapenkillä on vielä itseni kokoiselle erinomaiset jalkatilat. Pääntila on vielä minulle täysin riittävä ryhdikkäällä takapenkillä, mutta epäilemättä jo 180 cm pitkällä alkaa olla takaraivolla ahtaampaa. Takaistuimelle mahtuu kaksi erinomaisesti, mutta kolmas aikuinen alkaa jo ahdistamaan, kuten useimmissa nykyautoissa.

 

 

 

Tavaratilakin tuli testattua 560 km mökkimatkalla ja käytännössä se veti aikalailla saman verran tavaraa, kuin oman Leafinikin syvä tavaratila. Akku on pääosin sijoitettu tavaratilan alle, joten Ioniqin tavaratila on malliltaan aika matala, mutta pitkä. Tavaratilan pohjan alla on pieni lisätila jollekin pidempää säilytystä varten olevalle tavaralle. 

 

 

Hyvin varusteltu

Ioniqissa on jo perusvarusteisiksi laskettavien lasinpyyhkimien automatiikan ja avaimettoman käynnin sekä muiden vastaavien lisäksi myös jonkin verran muitakin varusteita. Näistä ensimmäisen huomaa jo heti kuljettajan oven avattuaan. Sähkösäätöinen kuljettajan istuin nimittäin peruuttaa taaksepäin helpottaakseen kyytiin istumista. Oikean ajoasennon löytyistä aina uudelleen ja uudelleen helpottavat istuinten sähkösäätöjen kaksi muistipaikkaa. 

Ohjauspyörän lämmityksen lisäksi nahkaiset istuimet ovat lämmitettävät myös takana ja etuistuimissa on myös tuuletustoiminto. 

Varusteista jäin kaipaamaan tavaratilan avausmahdollisuutta ilman käsiä sekä erityisesti sähköautoilijana jo niin tutuksi käynyttä kännykkäsovellusta, jolla voi hallita auton lämmitystä ja ilmastointia sekä lataamista.

Onnistunut muotoilu ja suorastaan tökerö keulamaski

Omaan makuuni Ioniq on sopusuhtaisen ja virtaviivaisella tavalla menevän näköinen auto kokonaisuutena. Pääosin kaikki ulkomuodoissa ja sisätiloissa ovat siis mielestäni onnistunutta. Ainoan selkeän poikkeuksen tekee keulan umpimaski, joka näyttää sitä, kuin se oisi kiireessä roiskaistu jostain varaosahyllyltä paikalleen ja jäänyt kiireessä vieläpä maalaamatta.

Pyysin Sähköautot -Nyt! Facebookryhmässä apua ja sain kuvamanipuloidun version koeajoautostani, jossa keulan maski oli värjätty korin väriseksi. Ja pakko sanoa, että jos joskus ostan omaksi Ioniqin, niin ennen kotipihaan ajoa teippautan tuon keulan korin väriseksi.

Hiljaista menoa sekä rengasmelua

Sähkömoottorinsa ansiosta Ioniq on mukavan hiljainen auto ajella, paitsi että, tässäkin sähköautossa rengasmelu nousee moottoritienopeuksissa mielestäni hieman liian häiritseväksi. Toki alla oli nyt Nokian kitkarenkaat, joiden tiedän omasta Leafistani jo olevan voimakkaan äänen pitävät kitkat. Nimittäin ainakin omassa autossani poikkeuksellisesti kesärenkaat ovat hiljaisemmat.

Muita häiritseviä ääniä ei Ioniqissa esiintynyt. Jopa mökkimatkallamme röykkyisillä lumisilla hiekkaiteillä alusta ei äännellyt mitenkään. Myöskään mitään nitinäitä tai kitinöitä ei kuulunut. Hiljaisuuden rikkoo vain Infinity-äänentoisto, jota kieltämättä kelpasi luukuttaa vähän reilumminkin.

Hyvä ajettava

Ioniq ohjautuu erinomaisesti maantiellä ja pienen tottumisen jälkeen sen pitäminen ajolinjassa oli helppoa. Tosiaan pientä tottumista vaati ohjauksen herkkyys verrattuna omaan Leafiini maantieajossa ja ensin ajo meinasi olla hieman vaeltelevaa. Nyt alla olleiden kitkarenkaiden pitokyvyt eivät riittäneet selvittämään auton ohjautuvuutta äärimmäisemmissä olosuhteissa.

Riittävä suorituskyky arkiajoon

Sähkömoottori tuo Ioniqiin helposti käytettävän tehon tasasisella väännöllään. Mikään rakettihan tämä ei ole, eikä kiihtyvyys tietenkään yllä Tesla-luokkaan, mutta arkiajoon se on ainakin minulle vähintään riittävä. Ohituskiihtyvyyteen olisin voinut toivoa pientä lisäpotkua, mutta toisaalta sähkömoottorilla ei kulu aikaa oikean vaihteen löytämiseen kiihdyttämään lähtiessä.

Edullista ajoa korkeamman hankintahinnan jälkeen

Ioniqilla ajaminen on hyvin edullista jopa sähköautoksi. Tämäkin johtuu pääosin pienestä kulutuksesta. Oman yli 1000 km koeajoviikkoni perusteella minulla on perusteet uskoa, että omalla ajollani kulutus asettuisi ympärivuotisessa käytössä noin 13 kWh/100 km tasolle, joten oman kotini sähkön hinnalla ajaminen tulisi maksamaan vain noin 1,30 euroa/100 km, jos lataisin kaiken sähkön kotona. 

Ionigilla ajamisen edullisuutta lisää myös pikalataamisen nopeus. Pikalatureista lataaminen on nimittäin useimmiten hinnoiteltu 0,20 euroa/minuutti ja silloin hinnan muodostukseen vaikuttaa CCS-latauksen nopeus. 

Kenelle Ioniq Electric voisi sopia?

Sähköautot eivät vieläkään sovi kaikille, ei myöskään Ioniq Electric. Rajoitteet tulevat toimintamatkasta, latauksen hitaudesta sekä joillekin myös vetokoukun puutteesta. Kuitenkin Ioniq on jälleen sähöauto, joka sopii yhä useammalle sähköautoa haluavalle. Oman kokemukseni mukaan 200 km toimintamatka on helppo siis saavuttaa ja ylittääkin.

Niinpä suosittelen Ioniqia talouksille, joiden säännölliset päivittäiset tai viikottaiset ajot ovat enintään 200 km. Matkan voi jopa tuplata, jos kokee aidosti omaavansa sen verran sähköautoinnostuneisuutta, että sietää esimerkiksi mökkimatkoillaan noin 30 minuutin lataustauon. 

Jos innostut Ioniq Electricistä, niin olennaista on saada auto sen verran pitkään koeajoon, että saat testattua sitä nimeonmaan omilla keskeisillä ajoreiteilläsi. Selvitä ennen ostopäätöstä myös kotilataamisen onnistuminen. Omakotitaloissa pääsääntöisesti ei ole mitään ongelmia, mutta taloyhtiöissä on syytä selvittää kuvito etukäteen. Jos työmatkasi on lähemmäs 100 km yhteen suuntaan, niin on syytä myös varmistua työpaikkalataamisen onnistumisesta.

Ioniq löi alle 40 000 euron sähköautoille uuden standardin

 

Alla on taulukossa vertailua 30 kWh Leafin ja Ioniqin välillä minulle itselle merkittäviä kohtia poimien. Kyllä tuo nyt on aika selvää että omassa arvostuksessan Ioniq meni nyt ykköseksi.

 

Yleisesti Ioniqista autona haluan todeta:

+ hinta (muihin sähköautoihin verrattuna)

+ pieni kulutus etenkin maantienopeuksissa

+ toimintamatka (muihin alle 40 000 euron sähköautoihin verrattuna

+ vakiovarustelun runsaus (hintaluokkansa sähköautoksi)

+ sähkömoottorin mukava käytettävyys

+ lämmin talviauto

 

- Mobiilisovellusta ei ole, jolla hallita lämmitystä ja ilmastointia

- Kumpa tällä kulutuksella olevassa sähköautossa olisi 40 kWh akku.

 

Tiistaina 28.3. alkaen onkin sitten koeajossa Renault Zoe 40, pysy siis kuulolla :-) 

 

 

Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina

lauantai 18.03.2017 Avainsanat: Akku , akun koko , BEV , Hyundai , Ioniq Electric , sähköautomatkailu

Toimiiko sähköauto Suomen talvessa vuonna 2017 myös mökkeilevälle kansalaiselle?

Edellisiin matkatarinoihin olen kirjoittanut:

  • Nissan Leaf 24 kWh -sähköautolla sama matka mökille kesti 10 tuntia :-) Vaatii jo hieman harrastuneistuutta kieltämättä. No onneksi minulla sitä riittää.
  • Samalla viikolla koeajon matka-ajoa myös 30 kWh Leafilla saman matkan ja vähän enemmänkin. Tuolla 30 kWh Leafilla lataamisiin olisi mennyt aikaa 56 minuuttia, eli se oli jo erittäin kätevää sähköautoilua.

Lähdin nyt siis ottamaan selvää miten tuo mökkimatka sujuu uudella Hyundai Ioniq Electricillä. Olen saanut lukea etukäteen useita kirjoituksia, joissa kehutaan Ioniqin olevan erityisen energiatehokkaan ja siten saavuttavan erinomaisia toimintamatkoja, vaikka akku onkin vain 28 kWh kokoinen.

Auto on maahantuojan lehdistöauto ja julkaisen myöhemmin autosta tarkemman esittelyn. Tämä tarina keskittyy sen soveltuvuuteen perheen noin 280 km mökkimatkalla Viitasaarelle. Reitin varrella on vain yksi pikalaturi.

Sähköauton arkikäyttöä 

Matkalle lähtöä edelsi tietenkin normaali arkinen työpäivä, jonka aikana ajoin työmatkojen lisäksi myös pari työkeikkaa Ioniqilla. Työpaikallani saan auton Type2-lataukseen, josta Ioniq osaa hyödyntää 6,6 kW lataustehoa sisäisellä laturillaan, joten töistä lähtiessä akku oli käytännössä täynnä.

Kotimatkani noin 40 km jälkeen akussa oli 91% lataus ja auto laitettiin saamaan schuko-latausta, eli normaalia pistorasiasähköä autokatoksessa. Ioniqin schuko-laturissa kerrotaan laitteen ottavan enintään 12A latausvirtaa, joten hidastahan se pistorasialataaminen on sähköautolle edelleen.

Kotona tehtiin normaaliin tapaan päivällistäminen ja auton pakkaaminen, joka kesti noin 1,5 tuntia.

Hyvin tilaa ja kantavuutta

Vaikka tavaratila näyttää ensivilkaisulla Leafiini verrattuna pieneltä, osoittautui se hyvin tavarat sisäänsä vetäväksi. Muoto on matala, mutta tilalla on pituutta vastaavasti enemmän. Kyydissä siis oli neljä henkilöä ja runsaasti tavaraa peräkontissa.

Sisätilat ovat mukavan väljät neljälle henkilölle etenkin. Epäilemättä kolmas takapenkkiläinen olisi hieman ahdistanut, kuten lähes kaikissa autoissa. Istuimet ovat erinomaisen ryhdikkäät ja rei'itetty nahkapinta on miellyttävää. Istuimissa on lämmitys myös takapenkkiläisille ja kuljettajaa hemmotellaan jopa ratinlämmityksellä. Molemmat etupenkkiliäiset saavat kesähelteillä helpotusta myös istuinten tuuletustoiminnon avulla. Kuljettajan istuimessa on sähkösäädöt sekä muistipaikat ja mukavuustoimintona istuin siirtyy taaksepäin oven avatessa.

Noin 280 km mökkimatkaan lähtö kello 17.20 ja akku 98% latauksessa

Matkaan siis lähdettiin hiukan ennen puoli kuutta ja akku ehti päivällisen ja lataamisen aikanan latautua lähes täyteen. Auton kertoma 98% lataustaso tarkoittanee noin 27,44 kWh sähköenergiaa. Kokonaismatkaa olisi edessä noin 280 km, koska navigaattorin ennakoiman lisäksi matkaa tulee Jyväskylän pikalatauksesta sekä siitä, että mökin päässä kierretään hiukan pidempää, mutta nopeampaa reittiä viimeiset hiekkatieosuudet.

 

Pian matkaan lähdön jälkeen pystyin huomaamaan, että Ioniq on mukava auto ajaa matkaa myös kuormattuna. Ohjaus on edelleen sopivassa suhteessa herkkä ja tunnokas. Suuntavakaus on ihan riittävällä tasolla ja autossahan on jopa ohjausavustin, joka jopa kääntelee rattia.

Koska oletuksena jo oli, että Ioniqilla ei tule olemaan ongelmia päästä kotoa Jyväskylään, päätimme mennä pidempää, mutta hieman nopeampaa reittiä ajaen 325-tietä ensin Kuhmoisiin ja sitten siitä Jämsän kautta Jyväskylään. Omalla Leafillani siis joudun aina ajamaan Länkipohjan pikkuteiden kautta, koska sieltä kautta matka on niin paljon lyhyempi, ja silti joudun talvella lataamaan Jämsän nesteen Type2-rasiasta.

Jämsän kohdalla jo sähköautoilijaa hymyilyttää

Vaikka siis ajoimme pidempää reittiä ja täysin muun liikenteen ja nopeusrajoitusten sallimia nopeuksia sekä täydet mukavuuslämmöt päällä, niin Jämsän kohdalla voi vain hymyillen ohittaa latauspaikan ja jatkaa matkaa Jyväskylää kohti. 

Akkua nimittäin oli vielä jäljellä 54% ja auto kertoi sillä vielä päästävän 103 km matkan verran ja jäljellähän Jyväskylään oli enää noin 60 km verran. Ioniqin toimintamatka-arvio tuntuu pitävän merkittävästi paremmin paikkaansa, kuin Leafissa.

Autossa oli koko matkan ajan mukavan lämmin ja lämmityslaitteelta oli automatiikalla pyydettynä koko ajan 21 ºC. Huomiona matkalla tehtiin myös, että auto piti ikkunat erittäin hyvin huurteettomina koko matkan ajan.

 

Jyväskylään pikalataamaan CCS-kaapelista DC-sähköä

Jyväskylän Kivääritehtaankadulla on Keski-Suomen ainoa pikalaturi. Onneksi siinä on myös CCS-kaapeli tarjolla, joten sinne. Operoijana laturilla on Virtapiste ja minulla on jo valmiiksi latauksen aktivointiin tarvittava RFID-kortti olemassa.

Laturille saapuessa autossa oli 24% lataus, eli noin 6,72 kWh energiaa. Laturin aktivointi ja latautumisen käynnistyminen sujuivat ilman mitään ongelmia, kuten kaikki muutkin latauskerrat viimeaikoina ovat sujuneet.

Ioniq sai tästäkin laturista lähes 50 kW latausvirtaa lähes 94% lataustasoon asti. Hieman se hidastui loppua kohti. Meille olisi riittänyt paljon lyhyempikin lataus, mutta vessa ja muu virkistäytymistaukomme kesti 34 minuuttia. Tuossa ajassa akku ehti täyttyä 91% tasolle, joten matkan jatkuessa akussa oli noin 25,48 kWh energiaa. Laturi kertoi, että otimme siitä sähköä 22,45 kWh ja tuossa määrässä on lataamisen aikainen lämmitys sekä hukkaenergia jo mukana. Ioniqhan osaisi hyödyntää jopa 100 kW-tehoista DC-latausta, jos laturi sitä tukisi.

Loppumatka 132 mökille voi jatkua ja akussa on runsaasti ylimääräistäkin sähköä

Loppumatkaan olisi siis riittänyt paljon vähäisempikin sähköenergian määrä, mutta eipä se tuolla akussa mitään haittaakaan tee. Loppumatkankin pystyi siis ajelemaan täysin miettimättä toimintamatkan riittävyyttä. 

Sähköä kului maantieosuuksilla 14,1 kWh/100 km ja ajossa käytettiin koko ajan muun liikenteen ja nopeusrajoitusten mukaisia nopeuksia sekä koko ajan ohjaamossa oli mukavan lämmin. Viimeiset noin 30 km hiekkatieosuus ajettiin upottavassa sohjossa ja se nosti koko matkan keskikulutuksen 14,3 kWh/100 km tasolle.

Mökkitien lähestyessä maisema muuttui mukavan talviseksi ja perille kello 21.28 päästyämme akussa oli vielä 28%, eli 7,84 kWh.

 

Paluumatkalle lähtö ja matkalla mummolassa kyläily Jyväskylässä

Paluumatka oli aivan yhtä jännityksetön sähköautoilijalle, kuin menomatkakin. Mökiltä lähteissä pakkasta oli noin -7ºC. Ennen lähtöä kohtasin vielä kerran yhteen Ioniqin harvoista puutteista. Nimittän sen lämmityslaitetta ei ainakaan vielä voi Euroopan alueella ohjata matkapuhelimesta ja kun siihen on jo Leafin kanssa tottunut, tuntuu se suurelta puutteelta. No mökin pihassa ongelma ei ollut oikeasti suuri, auto vain piuhassa lämpiämään noin 10 minuuttia ennen lähtöä. Jo vähän reilun 7 minuutin päästä ikkunat olivat sulaneet ja sisällä oli mukavamman lämmintä lähtöä varten.

Jyväskylässä pysähdyimme ensin pikalaturille ottamaan pikasähköä, vaikka kyläilyaikamme olisi riittänyt P-Paviljongista Type2-lataamisellakin akun täyttymiseen. Halusin kuitenkin testata CCS-laturia jälleen, koska olen lukenut niin usein niiden ongelmista. Tälläkin kertaa CCS-lataus toimi täysin moitteetta ja hyvällä teholla.

Sen sijaan P-Paviljongin Type2-laturit jälleen toimivat huonosti ja lataus keskeytyi 30 minuutin välein. Kyläilypaikkamme on niin lähellä parkkihallia, ettei tuo ollut minulle suuri ongelma, koska siis olin ottanut pikalaturista akun ensin 80% täyteen. 

Tämä kuitenkin konkretisoi sitä ajatustani, että sähköatoa harkitsevan kannttaa ensisijaisesti pyrkiä mitoittamaan akun koko siten, että säännöllisesti toistuvat mökki- ja mummola matkat  ja muut vastaavat pystyy ajamaan ilman välilatauksia. Täst johtuen koen tärkeäksi itseäni ja tulevaa seuraavaa sähköautoni päätöstä varten, että vielä kokeilen esimerkiksi Zoen 41 kWh akun toimivuuden omassa käytössäni. Tiedän, että tuo ajatukseni rajaa todella paljon sähköauton ostajapotentiaaleja, mutta haluan omissa tarinoissani antaa realistista kuvaa sähköautojen toimivuudesta. 

 

Yhteenveto noin 560 km mökkimatkasta Ioniqilla

Edestakaisin mökkimatkaa Ioniqille siis kertyi noin 560 km ja paikallisajoja noin 150 km vielä päälle.

Tämän perusteella teen oman kokemukseni perusteella johtopäätöksen Ioniq on erinomainen auto matkailuun. Se on hyvä ja hiljainen jaa ja tarjoaa matkustajille sekä kuljettajalle mukavaa viihtyvyyttä matkalla.

Maantiejossa toimintamatka olisi ollut lähes 200 km. Menomatkalla noin 280 km mökkimatkalla leudossa, mutta märässä talvikelissä sähköä kului 21,28 kWh kotoa Jyväskylään sekä noin 17,64 Jyväskylästä mökille ajaessa. Yhteensä siis sähköä kului noin 38,92 kWh. Paluumatka oli -7C pakkasessa lähtien, mutta kuivassa auringonpaisteessa ja sähköä kului vain aavistuksen enemmän.

Voin suositella Ioniqiin tutustumista yhä usemmalle sähkautoista kiinnostuneille. Jos säännöllinen, siis päivittäin tai viikoitain toistuva matka-ajosi on alle 200 km, tarjoaa Ioniq reilusti alle 40 000 euron hintaan kattavan varustelun ja erittäin vaivattoman autoilun eväät.

Mielenkiinnolla jään odottamaan Renault Zoen ja VW e-Golfin sekä tulossa olevan uusiutuvan Leafin koeajoja samalla mökkimatkalla. Kieltämättä edelleen Zoen 41 kWh akku houkuttelee kovasti, koska sillä olisi päässyt Leafin energiatehokkuudella perille asti ilman yhtään välilatausta. Toisaalta Zoe kuluttanee enemmän sähköä nimenomaan maantieajossa.

Kannustan ottamaan Ioniqin pitkälle koeajolle ja selvittämään sen soveltumisen omaan käyttöön. Itselleni tämä oli blogitarinan kirjoittamisen lisäksi myös aito omaan käyttöön liittyvä koeajo. Tämä Viitasaarelle tapahtuva mökkimatka on se haastavin tehtävä omalle sähköautolleni. Kun seuraavan sähköautoni vaihdan, tiedän jo nyt sen pystyvän tähän mökkimatkaan hyvin vaivattomasti.

Olen jo aloittanut listaa tulevan sähköautoni valintaan ja Ioniq menee nyt ylivoimaiseksi ykköseksi. Oma listani mielellään alle 40 000 euron sähköautoista on nyt seuraava:

  1. Ioniq Electric - erinomainen auto, melkein riittävä toimintamatka, vain yksi lyhyt latauspysähdys. Harmillisesti vain 6,6 kW AC-laturi ja lämmityksen etäohjaus puuttuu.
  2. Nissan Leaf 30 kWh - ok auto, mutta häviää autona Ioniqille monin tavoin. Vaatii kovilla pakkasilla myös Jyväskylän pikalatauksen lisäksi myös yhden tai jopa kaksi välilatausta. Ei hyvä siksi.
  3. BMW i3 94 Ah on haukska pikkuauto, jonka tilat meille riittäisivät täysin. Sen energiataloudellisuus ja isompi akku olisivat ok, mutta hinta karkaa varusteltuna harmillisesti Ionigia niin paljon korkeammalle, että häviää siksi jopa Leafille minun asteikossani.
  • Zoe 40 tulee olemaan mielenkiintoinen kokemus. Tulee omassa arvoasteiossani vahvasti kammpailemaan kärkisijasta. Saa nähdä.
  • VW e-Golf tulee myös kamppailemaan vahvasti kärkisijasta. Ennakkoon haittaa tekee omassa arvoasteikossani Ioniqia kalliimpi hinta, joka asettuu i3:sen kanssa samaan luokkaan.
  • Tuleva uusi Nissan Leaf tulee olemaan se olennaisin, jonka toivon näkeväni vielä tämän vuoden puolella ja sen jälkeen teen hankintapäätökseni.

 

 

Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo

sunnuntai 19.02.2017 Avainsanat: BEV , BMW , Hyundai , i3 , Ioniq Electric , Leaf , Nissan , Rekisteröintitilasto , sähköauto , Zoe

Vuodesta 2017 tulee mielenkiintoinen sähköisen liikenteen kehittymisen kannalta Suomessa ja muualla maailmassa

Vuodelle 2017 on luvattu ja jo esitelty sekä osittain Suomenkin markkinoille saatu uusia houkuttelevampia sähköautoja. Sähköautojen myynnin jarruna on ollut ennenkaikkea olematon tarjooma. Toki haittana on edelleen myös hyvin rajoittunut pikalatausverkosto pääteillämme sekä latausverkoston toimintavarmuuskin.
 

Huyndai Ioniq Electric jo räväytti lukemat tammikuun rekisteröintitilastoon

Kuvasin Ioniq Electricin Helsingin Esterinportin latausparkissa MP2017 messuilta palatessani
 
Vuosi 2017 alkoi sähköautojen menekin räjäyttävällä tammikuulla. Myyntitilastojen nousevaksi tähdeksi tuli Huyndai Ioniq Electric. Vaikka siinä on vain 28 kWh akku, niin sen houkuttelevuus tuntuu nyt olevan aivan uudenlaisella tasolla. Ioniq houkuttelee sähköautoihin autoilijoita normaalimmalla ulkonäöllään ollen kuitenkin hyvin virtaviivinen. Muodot tuovat vahvasti mieleen vanhan Opel Amperan ja se ei ole lainkaan huono asia. Toinen seikka jolla Ioniq houkkuttelee vieläkin enemmän, on sen alhaiseksi toistuvasti kerrottu kulutus ja sen myötä kilpailijoihin nähden parempi toimintamatka. 
 
Ioniqia rekisteröitiinkin tammikuussa 13 kpl. Vaikka määrä on edelleen kovin pieni, niin on se Suomen sähköautomarkkinoilla jo merkittävä määrä. Niin, edelleen sähköautot ovat Suomessa pienen  markkinan toimintaa. Helmi- ja maaliskuu näyttävät myös suuntaa Ioniqin jatkuvuudelle Suomessa. Toki siinä on pari ristikkäistä vaikutusta huomioitava. Tammikuun rekisteröintimäärissä on ollut varmasti jälleenmyyntiverkoston täyttämisen tuoma rekisteröintipiikki. Toisaalta ostajat kirjoittelevat nyt toistuvasti jopa puolen vuoden jonoista toimituksiin, joten ihan heti eivät tammikuun ostopäätkset tule näkymään tilastoissa.
 

Renault Zoe 40 menestyy maailmalla. Tulisiko jo maaliskuussa Suomeen?

Renault Zoe Auto 2016 tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa
 
Renault esitteli jo vuoden 2016 loppupuolella Zoesta uuden 41 kWh akulla varustetun mallin ja sitä on nyt odoteltu Suomeen. Zoe tulee olemaan hyvin kiinnostava sähköauto Suomeenkin rantautuessaan, koska sen 41 kWh akku tarjoaa aivan uudenlaista toimintamatkaa etenkin meillä, joiden ajoista suurin osa on muualla kuin moottoritienopeuksissa. Rajoittavana tekijänä Zoessa monille saattavat olla pienempi kokoluokka sekä pikalatauksen puuttuminen.
 
Euroopassa Zoe on jo osoittanut menestystään markkinoilla. group.renault.com/ -sivustolta löytyvästä tammikuun 2017 menekkitilastosta ilmenee, että jo tammikuussa Zoeta myytiin 2602 kpl, (edellisvuonna 1418 kpl). Eli Zoe lähes kaksinkertaisti myyntinsä, vaikka sitä on myyty vasta rajallisille markkinoille. 
 
Meille Suomeen siis sitä on lupailtu maaliskuulle. Pian siis nähdään meilläkin näitä.
 

Opel Ampera-e ja Tesla Model 3 edelleen vain markkinahäiriköinä

Opel Ampera-e ja Tesla Model 3 ovat sähköautoista kiinnostuneiden mielessä erittäin laajalti tiedostettuja ominaisuuksillaan, jotka tulevat lyömään kaikki nykyiset mallit laudalta. On puhuttu 60 kWh akuista ja jopa 500 km toimintamatkoista ja ehkä 40 000 euron hintaluokassa.
 
Tämän on hieno asia. Yksi ongelma siinä kuitenkin on: ne eivät ole vielä Suomessa totta. Totta ovat vain ne autot, joita voi nyt kaupoissa nähdä, koeajaa sekä kohtuullisella toimitusajalla saatavaksi tilata.
 
Näiden odotusarvo vaikuttaa aivan varmasti useiden sähköautoista kiinnostuneiden päätöstä pitkittävästi. 
 

Nissanin Leafin uusi malli tai korvaa malli voi olla melkoinen jokeri

Nissan on jo reilu vuosi sitten esitellyt konseptia uudesta sähköautosta. Nyt on nähty myös vahvasti naamioitua autoa liikenneajossa. On ollut puheissa 60 kWh akkua ja muuta hienoa. Lisäksi on ollut huhuissa Leafia edullisempi ja pienempi sähköauto, ehkä Zoen alustalta tehty Nissan.
 
Itse uskon, että Nissan ei paljon etukäteen varoittele mallin julkaisua, vaan tekee sen kuten Renault esitteli Zoe40-mallin ja yllätti varmasti lähes kaikki sähköautoilijat. Relluhan esiteltiin syyskuussa 2016 Pariisin autonäyttelyssä ja myynti alkoi heti.
 

Ford Focus Electric 33 kWh akulla

Ford on nyt myös esitellyt uuden isommalla, 33 kWh akulla ja pikalatausominaisuudella varustellun Focus Electricin ja sen myynnin on sanottu alkavan pian Suomessakin. Vaikka Focus on Zoeen, Ionigiin, Leafiin ja i3:seen verrattuna konversio polttomoottoriautosta, on silläkin aivan varmasti omat vahvuutensa. Aiemman mallin menekki taisi tyssätä Suomessa kalliiseen hintaan, pikalatauksen puutteeseen, pieneen toimintamatkaan sekä ehkä myyntiverkoston innokkuuden puutteeseenkin.

Volkswagen eGolfistakin isompi akkuinen malli

Volkswagenin eGolfistakin on tulossa uusi isompi akkuinen malli. En ole vielä löytänyt Suomen maahantuojalta tietoa sen Suomeen tulosta, mutta edellistä eGolfia kuitenkin jo jokunen myytiin ja onhan Golfi erityisen jämäkkä auto myös sähköisenä. Jos isompaa akkua alkaa Suomestakin saada, niin toivottavasti jälleenmyyntiverkosto olisi aktiivinen sen myynnissä.

lisäys 20.2.2017: Volkswagen julkisti kansainvälisillä nettisivuillaan, että uusi isommalla akulla varustettu eGolf on jo tilattavissa. Maahantuojan nettisivujen chattipalvelu toimi hienosti ja sieltä vahvistettiin auton olevan tulossa hetimiten polttisten jälkeen Suomeenkin. Lupasivat olla yhteydessä minuun koeajosta sopiaksemme. Taas siis on jotain hienoa odotettavaa :-)


BMW i3 (94Ah) pystyisi suurempiinkin menekkeihin

i3:sen uusi isompi akku tarjoaa 27,2 kWh kapasiteetin ja auton pieni kulutus tekee sille kohtuullisempaa toimintamatkaa. Itse pidin kovasti i3:sta, mutta reksiteröintitilastoissa se ei ole loistanut. Syinä saattavat olla monien mieleen jo liian erikoinen ulkonakö ja nelipaikkaisuus sekä varusteltuna hiukan korkeahkoksi nouseva hintataso. 
 

TEM tukee latausverkoston investointeja 5 miljoonalla eurolla

BMW i3 latautumassa koeajollani vuonna 2016

Saa nähdä, miten tuo raha tulee näkymään sähköautojen latausverkostossa. Itse olisin kovasti toivonut, että rahan jakaminen olisi tehty suunnitelmallisemmin erityisesti pikalatausverkostoon korvamerkatun rahan osalta. Nyt sen saavat käytännössä nopeimmat hakijat, eikä ole käsittääkseni mitään ohjausta liikenteellisesti vaativimmille paikoille. 
 
Hyvin varmaa kuitenkin on, että raha tulee lisäämään latauspaikkoja. Lisää tulee runsaasti asioinnin aikaisia latauspaikkoja sekä joitakin pikalatureitakin. Näillä on aina pieni sähköautojen houkuttelevuutta lisäävä vaikutus, kun uusia alueita Suomesta alkaa olla sähköisen liikenteen ulottuvilla muillakin kuin Tesloilla.
 

"Bernerin mallin" esittely ja jäädyttäminen

Jo vuonna 2015 kirjoitin että sähköautoilijakin maksaa veroja, mutta vähemmän. Tuolloin jo pidin itsestään selvänä, että sähköautojen vääjäämätön tuleminen ajaa Suomen ajoneuvokannan verotuksen uudistukseen. Ministeri Anne Berner sitten sai tehtäväkseen valmistella esityksen kokonaisvaltaiseksi uudistukseksi ja hän sen teki. Sitten vain tuli ongelma esittelyn jälkeen, kun se näytti pysäyttävän välittömästi koko autokaupan sekä sen myötä esimerkiksi pysäyttää verotulotkin. Ja ajaa autokauppiaat joukkotuhoon. Niinpä tapahtui se, mitä vain tuossa tilanteessa voi tapahtua. Kansa saatiin vakuuttumaan, että malli on vedetty pois. No, enpä tule yllättymään, että eräänä päivänä se sitten esitellään hyvin nopeasti käyttöön otettavaksi. Kehiteltynä tietenkin. 
 
Kokonaisuudessaan tulee oleman mielenkiintoista nähdä myös, vaikuttaako tuo jotenkin ajoneuvojen rekisterintimääriin ylipäätään ja onko jotain vaikutusta sähköautoihin.
 

Gigafactoryn haluaminen Suomeen herättelee sähköisen liikenteen kehittämiseen

Tesla on ilmoittanut etsivänsä Euroopasta paikkaa tehtaalleen. Suomeenkin sitä haluttaisiin ja Vaasan-seutu taitaa olla vahvimmilla. Toivon parasta. Ei ole sattumaa, että samaan aikaan, kun tämän tehtaan saamisen pienikin toivon kipinä on tajuttu, niin media on alkanut uutisoimaan entistä positiivisemmin sähköisestä liikenteestä. 
 
Sähköautoista puhutaan ja kirjoitetaan paljon ja nyt siis myös enemmän positiivisena mahdollisuutena. Toki edelleen henkeen ja vereen vastustajiakin löytyy ja Suomessa on edelleen vahva usko biopolttoaineiden tulevaisuuteen. Itse en edes halua ajatella vain yhden liikenne-energian tulevaisuuden kuvaa, vaan mieluiten erilaisia vaihtoehtoja.
 
Myönteinen puhe ja ylipäätään puhe sähköautoista vaikuttaa jatkuvasti kiinnostusta ylläpitävästi ja kasvattavasti. Kun sähköautoista kiinnostusta on, niin aina on todennäköisempää myös niiden myynnin kehittymisen mahdollisuuksille.
 

Kiinnostava sähköautoilun vuosi siis tulossa

Tulevien kuukausien ensirekisteröintien määrät tulevat siis olemaan mielenkiintoista nähtävää näin sähköautoista kiinnostuneen silmin.

Tulen tekemään kuukausittain jatkossakin sähköautojen rekisterööintimääristä tilastoa. Minun tekemässä tilastossa on tarkka rajaus. Otan tilastoihin mukaan vain sähköhenkilöautot. Pidätän itselläni oikeuden tässä rajauksen määrittelyssä ja otan mukaan REX-autot, jos ne ovat selkeästi ensisijaisesti täyssähkautoja ja polttomoottori on vain toimintamatkaa avustava lisälaite. Siis tällä hetkellä sellainen on tarjolla vain i3:sta.

 
 
 

Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta

lauantai 04.02.2017 Avainsanat: BEV , Ioniq Electric , Rekisteröintitilasto , sähköauto

Sähköhenkilöautojen rekisteröitiin tammikuussa ennätysmäärä, peräti 46 kpl

lähde: Trafin tilastoista merkki- ja mallikohtainen tilasto Trafi.fi ja  Trafin ajoneuvotilastot
 
Tammikuussa 2017 sähköhenkilöautojen ensirekisteröintien määrä kasvoi suorastaan räjähdysmäisesti. Tuo on enemmän, kuin yhtenäkään kuukautena aikaisemmin 2015 tai 2016 vuosina.
 

Sähköhenkilöautojen ensirekisteröintien määrä lähes kolminkertaistui tammikuussa 2017!

Sähköautojen rekisteröintimäärä lähes kolminkertaistui tammikuussa 2017 edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna nousten peräti 46 kappaleen tasolle. Tämä on hyvä alku vuodelle, jota väritti ministeri Bernerin julkaisema liikennekaariesitys. Toki näihin tammikuun rekisterintimääriin tuo epävarmuus ei vielä kovin paljoa ehtinyt vaikuttaa.

 
Sähköautojen räjähdysmäisesti noussut rekisterintimäärä poikkeaa merkittävästi kaikkien autojen vain 8% rekisteröintimäärän kasvusta.
 
 
BMW i3 pysyi edellisen vuoden yhden kappaleen tasolla.
Hyundai Ioniq tosiaan räjäytti potin heti tammikuussa 13 kappaleen rekisteröintimäärällä ja myyjien kertoman mukaan nyt myydään kansainvälisesti jo pitkää jonotusaikaa auton suosion yllätettyä tehtään.
Nissan Leafien määrä palasi kahden vuoden takaiselle viiden auton tasolle ja e-NV200:sia rekiseröitiin yksi.
Tesla Model S ja Model X olivat jälleen rekisteröintitilaston voittajia. Model S:ää rekisteröitiin jopa 19 kappaletta ja sen lisäksi 7 X:ää.
 
Vuodelle 2017 on luvassa mahdollisesti hyvää sähköautojen rekisteröintiäärien kehitystä. Tälle mahdollisuuksia luovat uudet jo toimituksiinkin ehtineet Ioniq-sähkaöutot sekä keväällä toimituksiin tulevat Renault Zoet. 
 
Uskottavaa on, että Tesla jatkaa edelleen tänä vuonna hyvää myyntiään.
 

Käytettyinä maahantuodut sähköautot tammikuussa

- 0kpl i3 (ed.v 0kpl)
- 1kpl MB 250 electric (ed.v 0kpl)
- 2kpl Leaf (ed.v 3kpl)
- 0kpl Ion (ed.v 1kpl)
- 0kpl Zoe (ed.v 1kpl)
- 4kpl Tesla Model S (ed.v 0kpl)
Yhteensä tammikuussa 6kpl (ed. v 5kpl)
 
Ja se lähimmäksi sähköautoa oleva epäsähköauto oli jälleen eniten käytettynä tuotu:
- 6kpl Opel Ampera (ed. 6kpl)

 
 
 
 
 
Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2020 (12)
helmikuu (7)
Mini Cooper SE on urbaanilla tavalla tyylikäs sähköauto
#evwintertour2020 yhteenveto viidellä sähköautolla tehdystä talvisesta Lapinmatkasta
#evwintertour 2020 päivä 6, Pyhältä Jaguar I-Pacella Tampereelle
#evwintertour 2020 päivä 5, sähköistä elämää Pyhän kauniissa maisemassa
#evwintertour 2020 päivä 4, Kona 64:llä Jokkmokkista Pyhälle
#evwintertour 2020 päivä 3, rataharjoittelupäivä
#evwintertour 2020 päivä 2, MB EQC400:lla Oulusta Jokkmokkiin
tammikuu (5)
#evwintertour 2020, päivä 1, MB:n EQC400 matka-ajoa
#evwintertour 2020, päivä 1, MB:n EQC400 matka-ajoa
Sähköautoilijan avoin toive VR:lle
Tulossa: Sähköautojen talvinen Grand Tour Tampereelta Ruotsin Lappiin!
Sähköautoilun vuosi 2019 Suomessa
2019 (58)
joulukuu (8)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:llakin onnistuu Tampere - Helsinki -välin säännöllinen työmatkailu
Leaf 40 kWh sähköautoni akun kuntoisuus näyttää laskevan keskimääräistä nopeammin
Sähköauto Nissan Leaf 90000 kilometrin huollossa
Sähköautojen kulutuksissa on eroja ja sillä on merkitystä käyttäjälle
Sähköauton tulipalon sammuttaminen keskusteluttaa -ei suurta dramatiikkaa
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Lataushybridit jatkoivat nousukiitoaan marraskuun 2019 ensirekisteröinneissä
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!