Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi
Suodatettu avainsanalla bev

Tulossa: Sähköautojen talvinen Grand Tour Tampereelta Ruotsin Lappiin!

tiistai 14.01.2020 Avainsanat: BEV , evlapland , evwintertour , Sähköauto talvella , sähköautomatkailu

Yhdeksän kokenutta sähköautoilijaa ajaa viidellä sähköautolla etelä-Suomesta Ruotsin Lappiin talvikelissä. Tämä on ennakkokuvaus tulossa olevasta matkasta.

Porukan yhteiselle matkalle startataan Tampereelta Turtolan Citymarketin pihassa olevilta sähköautojen latauspaikoilta 30.1.2020 puolen päivän aikaan. Matkalla tullaan hyödyntämään varmasti useita pikalatausoperaattoreita, kuten vuonna 2019 Suomen suurimmaksi laajentunutta K-latauksen latausverkostoa. Nopean laajentumisensa lisäksi näillä on sähköautoilun edistymiselle merkittävä lisäarvo myös, koska niissä useimmiten on tarjolla samassa paikassa DC-pikalatausta kahdelle autolle samanaikaisesti. Tämä käytännössä poistaa jonottamisen tuoman riskin matkan kohtuuttomasta viivästymisestä nykyisellä noin 5000 sähköauton kannalla.

Kohteeksi otetaan Jokkmokk Ruotsissa, jonne matkaa Haaparannan kautta ajaen tulee noin 900 kilometriä ja matkalla on tarkoitus yöpyä kerran Oulussa, jotta ajoaika lepotaukojen välissä pysyy kohtuullisena. Perillä kauniissa Jokkmokissa ollaan 31.1.2020.

Kulkupeleinä meillä on uudenmallisia sähköautoja eri hinta- ja kokoluokista. Autojen akkukapasiteetit  ja latausnopeudet eroavat toisistaan merkittävästi. Akkuja on 52 kWh:sta lähes 100 kWh:n tasolle asti ja latausnopeudet vaihtelevat tuntuvasti. Mukana hyvinkin eri nopeudella lisää matkaenergiaa antavia DC-latauksia ja AC-lataustenkin tehot vaihtelevat yksivaiheisesta 7 kW:sta kolmivaiheiseen 22 kW:hen asti. Toimintamatkoissa ja latausnopeuksissa tulee siis olemaan suuria eroavuuksia näin pitkässä kylmän kelin matka-ajossa.

Tämän pitkän, talvisen matkan aikana saadaan kokemuksia näiden sähköautojen todellisista kulutuksista matka-ajossa. Mikäli tästä vielä tulee kunnon talvipakkaset, saadaan selville autojen toimivuutta nykyisin harvinaisemmissa kylmissä olosuhteissa.

Autot esittelyssä

Mercedes Benz EQC on vuoden 2019 uutuus, jota en ole aikaisemmin ehtinytkään ajamaan ja kokemuksista raportoimaan, niinpä odotan sitä innolla. Mersu on varustettu kahdesta yhteensä 300 kW:n tehoisesta sähkömoottorista otetulla nelivedolla. Ajoakun 85 kWh:n energiamäärällä luvataan WLTP-toimintamatkaa 417 kilometriä, joka tarkoittanee normaalissa arkiajossa noin 300 - 350 kilometriä ja talvella sitten ehkä hieman vähemmänkin kelistä riippuen. Hinnat alkavat noin 82 000 eurosta.

Mercedes Benz EQC maahantuojan sivustolla

Jaguar I-PACE on vuoden 2018 sähköautouutuus ja ajoin sitä lyhyen koeajolenkin prototyyppiautolla. Hieno saada nyt kokemuksia jaettavaksi pidemmältä matkalta. Jaggessa on myös kahdella sähkömoottorilla toteutettu neliveto ja tehoa 294 kW. Ajoakussa on energiakapasiteettia 94 kWh ja WLTP-toimintamatkaa luvataan 470 kilometriä, josta toteutunee 370 kilometriä arkisissa ajoissa ja meidän talvimatkalla ehkä vähemmän. I-Pacen hinnat Suomessa alkavat hiukan yli 84 000 eurosta.

Jaguar I-PACE koeajoraporttini

Jaguar I-PACE maahantuojan sivustolla

Renault Zoesta on todella kuuma uutuusmalli matkassa mukana. Nimittäin DC-pikalatauksella ja isommalla akulla varustettua mallia ei vielä ole Suomessa aiemmin nähtykään. Renault on reissumme autoista ylivoimaisesti matalimmassa hintaluokassa, nimittäin poistuvan mallin hinnat alkavat noin 29 000 euron tasosta, johon sisältyy 2000 euron sähköautojen hankintatuki. Uusi ZE 50 -malli on varmastikin hieman kalliimpi, mutta vastaavasti uusi 52 kWh:n akku tarjoaa myös pidemmän toimintamatkan. Zoe kulkee yhden sähkömoottorin 80 tai 100 kW:n tehon ja etuvedon turvin taatusti riittävän nopeasti Suomen nopeusrajoituksiin nähden. WLTP-toimintamatkaa Zoelle luvataan 386 kilometriä tehokkaammalla ja 395 kilometriä pienempitehoisella moottorilla. Edelleen Zoen erityisyys on peräti 22 kW:n tehoinen kolmivaihevirtaa hyödyntävä AC-lataus.

Uusi Renault Zoe maahantuojan sivustolla

Teslan Model 3 on vuoden 2019 suurin sähköautouutuus ja omasta mielestäni ylipäätään viime vuosikymmenen viiden merkittävimmän autouutuuden kärkikahinassa, joten sekin pääsee mukaan matkantekoamme jouduttamaan. Model kolmosen hinnat alkavat noin 50 000 eurosta Suomessa, jolloin auto on takavetoinen ja vähintään riittävän tehokas Teslan tapaan. Hurjimmillaan kolmonenkin on Performance-mallina. Tesla ei ilmoita enää ajoakkujen kWh-lukemia, mutta toimintamatkat ilmoitetaan selkeästi tilaussivustolla ja ne alkavat Standard Range -mallin 409 kilometristä ja korkeimmillaan ovat Long Range -version 560 kilometrin tasolla.

Tesla Model3 maahantuojan sivustolla

Koeajoraporttini Tesla Model3:sta

Hyundai Kona on omasta mielestäni kiinnostavin sähköauto 64 kWh akullaan ja maltillisella kulutuksellaan, etenkin kun vuodelle 2020 on luvassa kolmivaihevirtaa hyödyntävä AC-lataus uutuutena. Meillä tosin on matkalla mukana vielä edellinen malli, jossa yksivaihelataus. 64 kWh Konan hinnat Suomessa alkavat noin 43 000 euron tasosta. Konalle vauhtia antaa yksi 150 kW:n tehoinen sähkömoottori etuvedon kautta. WLTP-toimintamatkaksi luvataan 449 kilometriä.

Hyundai Kona Electric maahantuojan sivustolla

Arkisten ajo tarinaani Konalla

Matkatarinaani blogissani Konalla ajelusta

Tesla Club Finlandin jääratatapahtuma Jokkmokkissa

Ryhmämme kohteena on Tesla Club Finlandin kokoontuminen Jokkmokk-nimisessä Ruotsin Lapin kaupungissa. Teemana tässä tapahtumassa on Teslailijoiden jäärataharjoittelu, johon on tarjolla myös pitkäpiikkisillä renkailla varustettu Tesla.  Paljon muutakin ohjelmaa on tarjolla ja vietämmekin hienon helmikuun ensimmäisen päivän talvikelistä, autoista ja luonnosta nauttien. Toivottavasti saadaan myös näköhavainto ja kuva renvontulista ja lumisesta maisemasta.

Tämä Jokkmokk -tapahtuma löytyy: Facebookissa Tesla Club Finland -ryhmässä Drivers Paradise, Ruotsi -tapahtuma ja sinne mahtuu edelleen mukaan ilmoittautumaan 20.1.2020 saakka lisääkin sähköautoilijoita. Tuosta linkistä löytyy myös hinta- ja lisätietoa itse Drivers Paradise -tapahtumasta.

Paluumatka koukkaa Suomen Lapin kautta

Paluumatkalle lähdetään sunnuntaina 2.2 ja tarkoitus on koukata Suomen Lapin laskettelukohteen kautta. Pyhällä (kuten myös jo Jokkmokissa) pääsemme testaamaan kaikilla autoilla Walle-sähköauton latauslaitteita ja tulen kirjoittamaan tästäkin kokemuksesta erillisen blogitarinan. Walle tarjoaa esimerkiksi yksivaihelaturilla varustetuille sähköutoille omakotitaloissa mahdollisuutta nopeampaan lataukseen yhdistämällä kaksi vaihetta yhteen tehokkaampaan.

Takaisin etelä-Suomessa ollaan 4.2.2020 mukanamme runsaasti uusia sähköautojen talvisia kokemuksia repuissamme. 

Matkaamme vauhdittamassa ovat ainakin:

Trafomic Oy, Walle-latauslaitteet

K-lataus 

Jaguar Suomi, Hyundai Finland, Autoverkkokauppa, Renault Suomi, Tesla Motors Finland

Kiitos kaikille tukensa antaville ja matkamme onnistumista auttaville jo etukäteen. Erityisesti haluan kiittää matkamme onnistumisen eteen merkittävän työmäärän tehnyttä Sähköautoilijat ry:n varapuheenjohtajaa Kirsiä. Matkan onnistuminen on vaatinut jo etukäteen runsaasti ajankäyttöä ja ajatusenergiaa sekä suhteiden luomista ja ylläpitoa. 

Seuraa matkaamme

Tulemme monella eri kanavalla dokumentoimaan matkaamme. Seurueessamme on useampiakin bloggaajia ja ihan oikeita toimittajia. Me pidätämme tietenkin kaikki oikeudet muuttaa matkasuunnitelmaa ja sen sisältöä oman mielemme, sattuman, kelin ja sähköautojen oikkujen mukaan. 

Seuraa siis matkaamme ja osallistu siihen kommentoimalla ja esittämällä runsaasti kysymyksiä ja mielipiteitä sähköautoista ja sähköisestä liikenteestä.

Voit seurata matkaamme ainakin:

 • #evwintertour

 • #evlapland

Sähköautoilijat ry:

 

Facebook @sahkoautoilijat

Instagram @sähköatoilijat_ry

Tesla Club Finland:

Facebook @TeslaClubFinland

Internetsivut http://teslaclub.fi/

Sähköautoileva motoristi:

Blogi https://www.autotie.fi/tien-sivusta/sahkoautoileva-motoristi

Facebook @sahkoautoilevamotoristi

Instagram @sahkoautoileva.motoristi

Twitter: @sahkoautomotoris

Somewelho:

Instagran @somewelho

 

Kuvassa viime vuoden sähköisen talvitourneen autoja ja kuljettajia pohjoisen pakkasissa

 

Sähköautoilun vuosi 2019 Suomessa

tiistai 07.01.2020 Avainsanat: BEV

Mitä vuosi 2019 toi sähköautoiluun Suomessa? Pohdin asiaa tähän blogi-kirjoitukseeni muutamalta kantilta oman sähköautoilukokemukseni kautta.

1. Pikalatausverkoston laajentuminen hidastui

Vuosi 2019 ei tuonut kovinkaan merkityksellistä uutta pikalatausverkoston kattavuuteen suhteessa autojen yleistymisen määrään, toisin kuin sitä edeltävä vuosi. Omassa liikennöinnissäni ehkä merkittävin uusi pikalaturi oli Äänekosken Virtapiste, mutta edelleen Jyväskylän ja Pihtiputaan väli kaipaa lisää pikalatausta.  Sama asia vaivaa yhä koko itä-Suomea ja vielä pahempi sähkötön katvealue on koko koillis-Lappi. Toivottavasti vihdoin vuosi 2020 toisi näillekin seuduille lisää pikalatausverkostoa.

Suurteho CCS-pikalatausasemien verkosto on laajentunut 2019 aikana hitaasti. Suurteholaturista voi ladata nyt jo enimmillään 150 kW:n teholla ja teho on tuostakin vielä mahdollista tuplata 300 kW:n tasolle. Tällä hetkellä tuota 150 kW:n lataustehoa hyödynrää vasta CCS:stä muutama sähköauto, mutta näitä malleja on kyllä tulossa markkinoille. Näillä nopeammin latautuvilla autoilla ja latureilla tulee olemaan aikanaan yksi suuri käänteentekevä vaikutus sähköautoilun yleistymiseen. 

Kuvassa alla Suomen pikalatausverkoston tilanne vuoden 2018 ja 2019 lopussa havainnollistaa, että merkittävimmillä katvealueilla ei ole tapahtunut verkoston kehittymistä. (CHAdeMO + CCS), lähde www.plugshare.com

2. Asiointilatausverkoston laajentuminen

Type2 ja sukopistorasioihin perustuva asiointilatausverkosto on kasvanut vilkkaasti vuoden aikana. Toki tässä asiassa ollaan jatkuvasti latausautojen yleistymisen ja latauspaikkojen lisääntymisen suhteen tasapainottelutilanteessa. Oma kokemukseni vuoden varrelta on, että latausautot ovat yleistyneet omilla pysäköintipaikoillani huomattavasti nopeammin kuin latauspaikat ja vuonna 2019 jäinkin aikaisempaa useammin ilman pysäköinnin aikaista asiointilatausta. 

Vuonna 2019 on lisääntynyt hieman myös kWh-hinnoiteltujen asiointilatauspaikkojen määrä. Tämä on ainoa oikea hinnoittelumalli asiointilataukseen esimerkiksi julkisen liikenteen liityntäpysäköinnissä. Pidempiaikaisessa pysäköinnissä useimmiten suko-latauksen latausteho riittää. Älysähköverkkoon perustuvassa suko-latausleitteistossa investointi pysyy huomattavasti edullisempana, joten latauspaikkojen määrää voi kasvattaa helpommin.

3. Tukea ja veroa sähköautoille

Sähköautoihin jatkunut 2000 euron hankintatuki yksityisille asiakkaille on on ollut aika mitätön kannustin ja 50 000 euron kattohinta vieläpä rajaa houkuttelevimman sähköauton, eli Teslan Model kolmosen tuen ulkopuolelle lähes kaikissa mallivariaatioissa. Toivottavasti tuen suuruutta kasvatettaisiin ja se laajennettaisiin kattamaan myös työsuhdeautot sekä kattohintaa korotettaisiin.

Taloyhtiöt ovat saaneet investointitukea latausinfran rakentamiseen. http://www.ara.fi Tätä on kuitenkin kuulemani mukaan käytetty toivottoman vähän. Pidän yhtenä suurimmista sähköautojen vieläkin nopeamman yleistymisen esteistä juuri taloyhtiöissa asuvien ihmisten vaikeuksia saada kotilatausta järjestymään.

4. Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit 2019

Uusia sähköautoja ensirekisteröitiin vuonna 2019 ennätysmäärä 1897 kappaletta Suomessa. Ensirekisteröintien käyrä näyttääkin nyt jaakiekkolavalta, joka tulee aiheuttamaan nopeaa ja näkyvää muutosta.

Näiden lisäksi lataushybridien määrä 5966 rikkoi jälleen aiemmat ennätykset. Myös kaasuautojen rekisteröintimäärät rikkoivat oman rekisteröintiennätyksensä 2142 kappaleella. Vuonna 2019 uusien bensiini ja etenkin diesel-autojen ensirekisteröinnit laskivat, joka on hyvä merkki tulevasta.

Yhteensä vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien autojen ensirekisteröintien määrä ylsi jopa noin 9% tasolle kaikkien uusien henkilöautojen ensirekisteröinneistä.

5. Uudet sähköautomallit ja heikko saatavuus

Sähköautojen yleistymisen keskeisin jarru on ollut erittäin rajallinen tarjooma sekä etenkin kohti loppuvuotta olemassa olevien mallienkin kehno saatavuus tai kohtuuttoman pitkät toimitusajat. Uusista malleista tärkeimmäksi Suomessakin nousi Teslan Model 3. Muita vuoden aikana Suomen toimituksiinkin ehtineitä sähköautouutuuksia olivat Audin E-Tron ja MB:n EQC.  Kia e-Niroa ei ehditty saada maahamme viime vuonna kuin muutamia kappaleita.

Aivan loppuvuodesta saatiin Volkswagen Groupilta kuitenkin ehkä suurimmat yllätykset sähköautojen tarjoomaan, kun Seat Mii Electriciä myytiin jopa noin 17.000 euron hintaluokassa runsaat määrät alkuvuoden 2020 toimituksiin. Myös e-Golfin hintaa pudotettiin loppuvuonna merkittävästi.

Muilta osin etenkin loppvuotta kohden sähköautojen ensirekisteröintimääriä varjosti vuonna 2020 voimaan astuvat EU:n päästösakkouhat valmistajille. Loppuvuotta kohden oli selkeästi nähtävissä, että valmistajat panttasivat jo julkaistujen sähköautojen toimituksia uuden vuoden puolelle.

6. Käytettyinä tuotiin runsaasti latausautoja

Käytettyinä yksittäin maahantuotuja sähköautoja rekisteröitiin viime vuonna 459 kappaletta. Lataushybridejä rekisteröitiin peräti 5876 kappaletta käytettyinä maahantuotuina.

7. Sähköautojen kanta nousi merkittävästi

Sähköhenkilöautojen kanta on noussut viime vuodet kiihtyvässä tahdissa Suomessa. Viime vuoden lopussa niitä oli liikennekäyttöön rekisteröitynä yhteensä 4661 kappaletta. Myös lataushybridien määrä nousi voimakkaasti. Yhteensä latausautojen määrä kaikista liikennekäyttöön rekisteröityistä henkilöautoista ylitti prosentin rajan (1,08%).

Yleisin täyssähköinen henkilöauto teillämme on Tesla ja toiseksi yleisin on Nissan.

7. Vuoden 2019 sähköautoilun kehittymisen vaikutus käytännössä

Vuosi 2019 toi aiempaa pidempiä toimintamatkoja sähköautoihin myös alle 60 000 euron hintaluokkaan. Samalla pikalatausverkosto laajeni, kuten myös asiointilatausverkosto. Näillä on yhteisvaikutuksena se, että yhä useammalla on mahdollisuus hankkia oma sähköauto. Uusilla sähköautoilla matkailee siis laajentuneessa latausverkostossa aiempaa merkittävästi jouheammin.

 

Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!

keskiviikko 06.11.2019 Avainsanat: BEV , Rekisteröintitilasto

Lokakuu 2019 oli koko vuoden 2019 hiljaisin uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä, vaikka kehitystä olikin mukavat 26%. Sen sijaan pluginhybridit nousivat nyt kaikkien aikojen ennätyslukemaansa, eli 832 uuden henkilöauton ensirkisteröintiin. Myös kaasuautot tekivät uusien henkilöautojen ensirekisteröinneissä kaikkien aikojen yksittäisen kuukauden ennätyksensä 276 kappaleellaan.

Koko alkuvuoden ajalta sähköautojen ensirekisteröinnit ovat edelleen voimakkaimmalla 175% kasvulla, mutta kaasuautot ovat myös nostaneet koko vuoden määränsä kehityksen jo 45% tasolle. Pluginhybriditkin pääsivät kumulatiivisessa kehityksessä viimein pienelle kahden prosentin kehitykselle. Koko alkuvuoden ajalla bensiini- ja dieselautot ovat menettäjiä. Hyvin pian ollaan jo tilantessa, että latausautojen ensirekisteröinnit ohittavat dieselien rekisteröintimäärät Suomessa.

Uusien ensirekisteröintien lisäksi myös käytettyinä tuotuja sähkö- ja lataushybridihenkilöautoja ensirekisteröitiin runsaasti. Sähköautoja 56 kappaletta ja lataushybrideitä 638 kappaletta. Kaasukäyttöisiä käytettäyinä tuotuja henkilöautoja rekisteröitiin lokakuussa yhteensä 232 kappaletta uusien lisäksi.

Sähköautoista lokakuussa korkeimmalle nousi Hyundain Kona Electric 26 kappaleellaan. Muilta osin nyt on hiukan tyyntä tulevan ensirekisteröintimyrskyn edellä. Jos vanhat merkit pitävätä paikkaansa, on Teslalta vielä loppvuonna odotettavissa yksi iso rekisteröintipiikki, nimittäin ilmeisesti logistisista syistä Tesla ei juurikaan toimita Eurooppaan autoja kvartaalien ensimmäisille kuukausille. Leaf e+ on todennäköisesti myyty runsaasti, mutta suurin osa autoista odottaa toimituksia. Juuri esiteltyä Seat Mii Electriciä on suurella todennäköisyydellä myyty jo runsaasti, mutta niiden toimitukset realisoitunevat rekisteröintitilastoihin vasta joskus noin huhtikuulla ensi vuonna. Muiltakin osin sähköauotojen ensirekisteröintien piikki odottanee vuodenvaihdetta, jolloin tehtaiden toimitushanat aukenevat. Tähän odottavaan tilanteeseen on uskottavasti johtanut Eu:n päästöperusteinen sanktion riski autotehtaille. Autotehtaat hyötyvät niin paljon ensi vuoden puolella toimitettavista sähköautoista, että niiden toimituksia kannattaa nyt loppuvuosi pidätellä.

Lataushybridihenkilöautoista Volvon XC60 oli eniten ensirekisteröity lokakuussa 213 kappaleellaan. BMW:llä ja Volvolla on jo näyttävä mallisarja hyvillä ensireisteröitimäärillä pluginhybrideitä. Uutena ensirekisteröidyt kaasukäyttöiset henkilöautot olivat kaikki Volkswagen Groupin tuotteita, eikä niitä käsittääkseni kukaan muu enää edes valmistakaan ja Skoda oli näistä yleisin 172 kappaleellaan. 

 

Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?

tiistai 15.10.2019 Avainsanat: BEV , kattotaakka , sähköautomatkailu , sähköpyörä

Otin lasten syyslomalle itsellenikin lomaa ja lähdimme mökkeilemään 280 km päähän Viitasaarelle. Kyydissä oli nuorin lapsistani, kaksi espanjanvesikoiraa sekä paljon tavaraa ja katolla Thulen kattotelineissä sekä pyörätelineessä yksi Haibiken Sduro Fullseven 5.0 -sähköpyörä. Alla siis Nissan Leaf 40 kWh vuosimallia 2018 ja akun kuntoisuus enää 92,72% uudesta, kun autolla on ajettu noin 82 000 kilometriä.

Pääseekö tuolla yhdistelmällä siis mökille syyskelissä?

Kelihän oli oikeastaan sähköautoiluun varsin hyvä lämpömittarin näyttäessä noin +3 °C ja tien ollessa vain vähän kostea tai osittain kuiva, eikä tuultakaan ollut oikeastaan laisinkaan.

Lähtö kotoa tapahtui kello 11.56 täydellä akulla, joka siis tarkoitti 35,6 kWh:n energiamäärää. Matkaa taitettiin koko matka aivan normaaleita nopeusrajoitusten tai liikennetilanteiden sallimia nopeuksia käyttäen ja normaalit lämmöt autossa pitäen. Katolla kuljetettava pyörä kasvattaa kulutusta tuntuvasti ja 153 km matka Jyväskylään 76 km/h kokonaiskeskinopeudella ajaen kerrytti 19,0 kWh/100 km keskikulutuksen. Jyväskylästä siis piti saada pikalatausta.

 

Yhden pysähdyksen taktiikka -tällä kertaa epäonnistunut valinta hidasti matkaa

Jyväskylää lähestyessä oli täysin itsestäänselvää, että siellä pitäisi pikaladata koska akku ei riittäisi Äänekosken pikalaturille. Nälkäkin oli jo kova ja vessataukokin tulisi tarpeeseen. Ajattelin, että maanantaina päivällä vähän ennen kahta Palokan Lidl olisi paras reitin kannalta ja uskoin että siellä olisi hyvällä tuurilla tyhjää. Ohitin siis Jyväskylän keskustan Kivääritehtaankadun ja Seppälän Citymarketin tuplapikalaturit ajatellen säästäväni aikaa kun matkaan tulisi pienempi mutka.

Toisin kävi! Lidlissä oli Teslan Model3 liruttelemassa viimeisiä hitaita Wattituntejaan 79 - 100% lataustasoon asti. Itselläni oli akussa vain 5,3 kWh:n verran energiaa, josta uskaltaisin enintään noin 4 kWh käyttää, joten en lähtenyt ajamaan takaisinpäin Jyväskylään, vaan jäin odottamaan laturin vapautumista. Lidlin pikalaturista ei nimittäin voi ladata kahta autoa DC-latauksessa samaan aikaan, vaikka Model3 käyttikin CCS:ää ja oma autoni käyttää CHAdeMOa. Noin 40 minuutin odotuksen jälkeen Teslan kuski saapui ja vapautti laturin käyttööni. Me kävimme Lidlistä ostamassa matkaevästä, mutta vessatauko ja lounas piti käydä kävelemässä lähellä olevissa muissa yrityksissä. Emme siis valitettavasti kokonaisuudessaan toteuttaneet tällä kertaa maksuttoman latauksen tarjoajan mukaista ajatusta, että voi ladata asioinnin ajan. 

Itse arvostan toki Lidlin tapaa tarjota maksutonta latausta, mutta pääsääntöisesti valitsen jatkossakin mieluummin maksullisen pikalaturin. Hinnalla ei ole mitään olennaista merkitystä autoilun tai edes yksittäisen matkan kustannuksiin. Sen sijaan aikaveloitetuissa pikalaruteissa voi luottaa siihen, että ne vapautuvat nopeammin. Keskolle pitää antaa täydet pinnat siitä, että pääsääntöisesti heidän pihoissaan on tuplat pikalaturit ja esimerkiksi Jyväskylässä ne ovat pihalla käytettävissä vaikka kauppa olisi jo mennyt kiinnikin.

Autoni otti täyttä noin 45 kW:n tehoista latausta ja noin 55 minuutin latauksen jälkeen minulla oli itselläni akussa 33,3 kWh:n verran energiaa, eli mittariston mukaan noin 91% varaustaso. Se riittäisi hyvällä marginaallla perille mökille. Näin lyhyellä matkalla akkujen ylikuumenemisestakaan ei ole haittaa, vaikka akuston lämpötila oli latauksen jälkeen 37,8..46 °C, koska perille pääsee yhdellä välilatauksella.

Perillä mökillä olimme kello 17.07 ja akussa oli vielä mittaristonkin mukaan 15% varaus, eli todellisuudessa erittäin reilulla marginaalilla saavuttiin. Tämä jälkimmäisen osuuden 124 km 81 km/h keskinopeudella kulutus oli sama 19,0 kWh/100km, kuin oli ensimmäisenkin osuuden.

Mökille siis pääsi aivan hyvin jo nykymittapuun mukaan hiukan pieniakkuisellakin Leafilla vaikka katolla oli vielä ilmanvastusta tuntuvasti lisäävä pyöräkin. Matkaan tuli 40 minuuttia ylimääräistä odottamista tällä kertaa omasta typerästä laturivalinnasta johtuen. Tuo oman latauksen vajaa tunti meillä olisi tyttären kanssa mennyt muutoinkin taukoiluun ja lounastamiseen. 62 kWh Leafille tai Konan 64 kWh:lle tämä matka olisi ollutkin sitten vain pelkkää ajamista perille asti, vaikka katolla olisikin tuo pyöräkin ollut. Kona olisi varman heittänyt tämän reissun ilman yhtään välilatausta jopa kahden pyörän kattokuormalla.

Perillä mökillä auto sai jäädä saamaan 10A:n latausvirtaa suoraan sähköpääkeskuksessa olevasta punaisesta kolmivaihevirtarasiasta. Täynnä akku olikin sitten jo aamulla aamupalan jälkeen.

Sähköpyörällä nautiskelua syksyn pakkasaamuna

Kävin illalla jo heittämässä pienen lenkin sähköpyörälläni pimeillä maaseudun pikkuteillä. Tuo onnistui hienosti todella tehokkaiden valaisinten avulla. Aamulla sitten pakkasenpuremassa maalaismaisemassa auringon vielä paistaessa alhaalta oli hieno pyöräillä. Nytkin lenkki oli sellainen pikkulenkki jääden hieman alle 20 km pituiseksi. Enempää ei malttanut käyttää nyt aikaa tuohon omaan harrastukseen.

Haibike Sduro Fullseven 5.0 täysjousitettu sähköpyörä toimii erinomaisesti myös näillä maalaismaiseman sorateillä. Se ei piittaa yhtään siitä, onko tie kovaksi polkeentunutta soraa vai juuri lanattua kivikkoa. Sähköavustuksella jaksaa kaltaiseni heikompikuntoinenkin ajella ilolla ja silti vähän avustuksen tasoa pudottamalla ja kovempaa polkemalla saa aikaan samanaikaisesti kunnon hien sekä vauhdin ja jopa jännityksen tunteita mutkaisemmilla pikkuteillä.

 

Alla kuvassa minun vanha mummola. Niin paljon hienoja muistoja sieltä nuoruusvuosilta.

Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019

keskiviikko 09.10.2019 Avainsanat: BEV , Käytetty sähköauto , sähköauto

Sähköautot yleistyvät kovalla vauhdilla. Uusia malleja on tullut ja tulee lisää etenkin ensi vuoden aikana. Osa näistä uusista malleista tarjoaa 50-64 kWh akuillaan erinomaista toimintamatkaa alle 50 000 euron hintaluokassa. Monille sähköautosta haaveilevalle nämäkin ovat tarpeettoman tai liian kalliita hankittaviksi, jolloin käytetty sähköauto olisi vielä houkuttelevampi. Jotta olisi käytetettyjä edullisempia sähköautoja ostettavissa, pitäisi ensin kuitenkin niitä rekisteröidä uusina. Tai sitten tuoda lisää valmiiksi käytettyinä edullisesti myytäväksi tai itselle omaan käyttöön.

Olen sähköautoillut viitisen vuotta ja kirjoitellut aika paljon sähköautoista ja kirjoitan tähän muutamia tämän hetken ajatuksiani vihjeiksi käytettyjen autojen maahantuojille. Saa käyttää vapaasti soveltaen tai olla käyttämättä. Vastuuta en suostu kuitenkaan ottamaan, koska nämä ovat tunnepitoisia omia tulkintojani.

Tuokaa näitä autoja meille ostettaviksi etenkin ykkösautokäyttöön tai ainoaksi talouden autoksi:

 • BMW i3 on erinomainen auto Suomen oloihin etenkin koska se ei ruostu eksoottisten materiaaliensa ansiosta. Uudemman 120Ah -mallin toimintamatka on sellainen, että se on varmasti kiinnostava auto jos löydät hyviä yksilöitä järkevään hintaan, eli noin 30 000 euron pintaan. Toinen todennäköisesti kiinnostava i3-versio on 94 Ah REX -malli.
 • Hyundai Ioniqit menee varmasti kaupaksi. Katso kuitenkin että on varusteltu meidän tarpeisiin ilmalämpöpumpulla. Vaikka autossa on vain 28 kWh:n akku, niin sen todella alhainen kulutus tekee siitä mielenkiintoisen monelle perheelle ainoaksi autoksi myös.
 • Hyundai Kona 64 kWh autot menevät suurella varmuudella kaupaksi niin hyvin, että tuo vaikka kaikki mitä saat yli 6000 kilometriä ajettuna järkihintaan ostettua. En kannusta tuomaan sitä pienempi akkuista Konaa lainkaan.
 • Jaguar I-Pacet saattaisivat käytettyinä kiinnostaa ostajia jopa uusia enemmän, koska niitä alkaa Euroopassa saada jo alle 70 000 euron hintaan hyvillä varusteilla.
 • Kia e-Nirossa sama juttu kuin Kona 64:ssä. Jos läydät käytettyinä, niin varmasti menee täällä kaupaksi. Valitettavasti on kuitenkin sen verran yksisarvinen, että tuskin löytyy.
 • Nissan Leafin 40 kWh-mallit ovat edullisia Suomessakin käytettyinä, mutta kiinnostusta niille varmasti riittää kun vain hinta on alle 30 000 euroa.
 • Renault Zoe 40 on myös useille hyvä ykkösautoksi, vaikka siitä Suomi-malleissa pikalataus puuttuukin. Zoe on kuitenkin hieman haastavampi tuotava ja autoa on syytä tuntea hyvin. Nimittäin siitä on olemassa useita erilaisia versioita myynnissä ja osaa niistä ei ole tuotu uusina Suomeen koska maahantuojan kommenttien mukaan niistä puuttui pohjoisen kylmiin oloihin vaaditut ominaisuudet. Lisäksi lähes kaikki Zoet ovat Euroopassa vuokra-akuilla.
 • Teslat menevät varmasti kaupaksi Suomessa, jos saat ehjiä ja hyviä yksilöitä myyntiin alle 50 000 euron hinnalla. Hienoa olisi nähdä myös alle 40 000 euron Tesloja myynnissä. Kalliimmatkin varmasti menee, mutta niille taitaa olla suoraan hakijoitakin aika paljon. Tesloissa on syytä olla tarkkana, että autossa on Teslan takuu ja muu tuki voimassa Euroopassa. Nimittäin esimerkiksi USA-malleja on aika ajoin ollut kaupan edullisella hinnalla ja hiukan harhaanjohtavilla ilmoituksilla.
 • VW:n e-Golf isommalla akulla on varmaan kanssa ihan ok ykkösautoksi, jos saa edullisesti tuotua.

Audia tai MB:n EGC:tä ei taida vielä olla käytettyinä tarjolla. (saattoi joku hyvä jäädä mainitsematta, ei ole tarkoitus mitään automallia oikeusmurhat ja mielelläni täydennän listaa lukijoiden kommenttien perusteella)

Kakkosautoiksi sopivia tuotavia mielestäni olisivat esimerkiksi:

 • BMW i3 60 Ah -versiot, jos niitä myyntiin Suomessa selkeästi alle 20 000 euron hinnalla Suomalaisille asiakkaille asti. Tarjontaa Euroopassa tuohon noin 15 000 euron hintaan näkyy riittävän runsaasti. Näissä kakkosautoksikin tuotavissa kannattaa varmistua, että autoissa on pikalatausominaisuudet varusteena.
 • Nissan Leaf 30 kWh on hyvä kohde tuoda kakkosautoa suunnittelevalle, jos sen löytää hyväkuntoisilla akuilla ja sopuhintaan. Pienemmille 24 kWh akulla varustetuille on myös käyttöä kakkosautoina, mutta ne pitäisi jo pystyä myymään alle 10 000 euron hinnalla asiakkaalle Suomessa.

Ostitpa mitä tahansa sähköautoa myyntiin, varmistu aina sen ajoakun kuntoisuudesta, jos se mitenkään on mahdollista. Näin vältyt mahdollisilta kallillta kuluriskeiltä rikkinäiseen ajoakkuun liittyen.

Sähköautojen myyntiin vinkkejä

Sähköauton hinnan ilmoittaminen ja laskeminen osamaksuksi sekä vertailu liikenne-energiakuluihin:

 • Sähköauton myyjällä olisi kova myyntivaltti, kun netti-ilmoituksiin ja auton tuulilasilappuun laskisi valmiiksi sopivan osamaksuerän korkeammalla, mutta vielä järkevän suuruisella viimeisellä erällä. Näin saisi näytettyä ostamista suunnittelevalle esimerkiski: "Osta tästä Kona 64 kWh alkaen 175 euroa kuukaudessa (*huomioitu säästöt polttonesteissä 25 000km/vuosi ajolla).
 • Tuo ei ehkä ole tyylikästä eikä kestävää markkinointia, mutta sähköauton kaupankäyntiä edistäsii varmasti vaikka ilmoitukseen laittaisi: "Osamaksu alkaen 350e/kk ja 25 000 vuotuisilla ajoilla saatat säästää bensiinissä jopa yli puolet kuukausierästä liikenne-energiassa! Eli *Teslamainen hintailmoitus.

Käyttäkää sähköautoja, ladatkaa niitä ja ajakaa niillä. Sähköautot pitävät käyttämisestä, eivätkä niiden akut pidä pitkästä arkistoinnista. Samalla kun ajatte itse niillä tustustte niiden toimintaan paremmin. 

 • Ladatkaa sähköautojen akut aina 100% täyteen asiakkaalle koeajoa varten. Jos sähköauto on aktiivisessa ajossa, voi sen ladata oman kokemukseni perusteella aina täyteen asti. (en ota tästä kommentista vastuuta, koska niin paljon näkee toisensuuntaisiakin kommentteja, mutta omat kokemukset tukevat aina täyteen lataamisen olevan aivan ok. Sähköauton akussa on runsaasti piilossa olevaa reserviä joka tapauksessa, jota ei käyttäjä pääse käyttämään.)

Tunne myynnissä olevat sähköautosi. On huomattavasti mukavampi myydä kohdetta, kun aidosti tuntee sen mahdollisuudet sekä rajoitteet. Olisi hyvää palvelua, jos autokauppias olisi niin valistunut, että osaisi tehdä käytettyä autoa ostavalle yhdessä asiakkaan kanssa luovutuksen yhteydessä autoon mahdollisesti kuuluvien internet- ja mobiilisovelluspalveluiden rekisteröinnit ja käyttöönotot.

Tarjotkaa ja antakaa sähköautoa vähänkin harkitsevalle mahdollisuus pitkään koeajoon hänen omissa olosuhteissaan. Ensimmäistä sähköautoa suunnittelevalle on tärkeää päästä kokeilemaan, miten se auto toimii hänen työmatkoillaan tai vaikka jopa mökkireissulla. 

 • Varautukaa ennalta miten teidän vakuutukset ja muut tekniset seikat mahdollistavat viikonlopun yli koejot.

Ja sitten aina ilmoituksiin netissä ja tuulilasissa näkyvilleä vähintään seuraavat tiedot sähköauton ollessa kyseessä:

 • Akun kapasiteetti ja toimintamatka WLTP
 • Akun kuntoisuus uudesta, jos millään saat selville, vaikka sitten ajokokeella, joka ehdottomasti pitäisi myyntiin ostaessakin selvittää enne kaupan tekoa, koska muutoin voi tulla kallis auto kauppiaalle.
 • Sisäisen laturin tiedot: kW ja onko 1-, 2- vai kolmivaihelataus.

Varusta myymäläsi keskeisimmillä sähköautojen latauksen mahdollistavilla RFID-lukijoilla. Näitä on ainakin Fortum Charge&Drive, Virtapiste, K-lataus. Alueellisesti on olemassa muitakin. Näitä on hyvä olla 2-4 nippua, jotta ne voi aina antaa koeajoauton mukaan.

Varusta myymäläsi sisältä sekä ulkoa sähköutojen latauslaitteilla. Sisälle riittää todennäköisesti pistorasialataus, mutta varmista, että niitä on riittävästi käytettävissä. Ulos on hyvä varustaa Type2-latauslaite tai laitteita, joista saa 3x32A:n latausvirtaa. Jos liiketoimintasi on oikeasti suurella mittakaavalla, kannattaa selvittää myös DC-pikalaturin asennuttamisen mahdollisuutta, mutta ne ovat sitten hyviin arvokkaita investointeja.

 • Olennaista on saada omassa myynnissä olevat autot sekä asiakkaiksi tulevien sähköautoilijoiden autot ladattua helpolla ja luotettavasti.

Jos haluat olla todella pro-luokan sähköautokauppias, niin varusta myymäläsi myös sähköautotarvikkeilla. Silloin myymälästäsi voisi löytyä aina pieni käsivarasto mm:

 • Type2 -latauskaapeleita
 • Type2-Type1 -latauskaapeli
 • Jokin perusmalli Type2-latauslaitteesta
 • Suko (eli normaali pistorasia) latauskaapeli Type2-autolle sekä toinen Type1-autolle.
 • 3-vaihe, eli voimavirtapistorasiasta virtansa ottava matkalatauslaite tai kaapeli.

Olen aiemmin kirjoittanut vähän samaan aiheeseen mm:

Jos haluat tutustua tarkemmin sähköautosanastoon, niin tuolta löytyy amatöörisähköautoilijan tekemää sähköautosanastoa muutaman vuoden takaa 

 

Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2020 (2)
tammikuu (2)
Tulossa: Sähköautojen talvinen Grand Tour Tampereelta Ruotsin Lappiin!
Sähköautoilun vuosi 2019 Suomessa
2019 (58)
joulukuu (8)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:llakin onnistuu Tampere - Helsinki -välin säännöllinen työmatkailu
Leaf 40 kWh sähköautoni akun kuntoisuus näyttää laskevan keskimääräistä nopeammin
Sähköauto Nissan Leaf 90000 kilometrin huollossa
Sähköautojen kulutuksissa on eroja ja sillä on merkitystä käyttäjälle
Sähköauton tulipalon sammuttaminen keskusteluttaa -ei suurta dramatiikkaa
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Lataushybridit jatkoivat nousukiitoaan marraskuun 2019 ensirekisteröinneissä
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!