Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi
Suodatettu avainsanalla Sähköauton lataaminen

Sähköautoilijan avoin toive VR:lle

lauantai 25.01.2020 Avainsanat: sähköauto , Sähköauton lataaminen

Tässä on VR:lle sähköautoilevan asiakkaan avoin toive, joka toisi teille nopeasti kiihtyvällä tahdilla jatkuvasti lisää tyytyväisiä asiakkaita ja suurella todennäköisyydellä uusia vakioasiakkaita.

Ladattavien ajoneuvojen määrä kasvaa erittäin nopeasti ja todennäköisesti edelleen kiihtyvällä vauhdilla maassamme. Vuoden 2019 lopussa liikennekäyttöön rekisteröitynä oli noin 30 000 ladattavaa henkilöautoa.

Sähköautot ovat ympäristön näkökulmasta yksi tarvittava ratkaisu liikenteellemme, mutta vielä parempi olisi kokonaisuuden kannalta saada nykyistä merkittävämpi osa sähköautoilijoista käyttämään myös raideliikennettä. Tarve korostuu etenkin pääkaupunkiseudulle suuntautuvassa liikenteessä, koska siellä on ainoat todelliset liikenneruuhkat Suomessa. Jokainen auto, jonka henkilökuljetustarve on siirretty kiskoille hyvissä ajoin ennen kehäkolmosta on pois pääkaupunkiseudun ruuhkista kertautuvista ympäristöongelmista.

Ladattavilla autoilla ajavat olisivat helposti saatavissa raideliikenteen kannattajiksi

Ladattavilla autoilla ajavat haluaisivat saada autonsa erityisesti pitkän pysäköinnin ajaksi latautumaan. Silloin riittää pienempikin latausteho, jonka määrittelyyn palaan kirjelmässäni myöhemmin.

Tämä lataamisen tahtotila on sähköautoa ajavilla merkittävä, mutta väittäisin sen korostuvan lataushybrideillä ajavilla. Tällä hetkellä myynnissä olevien sähköautojen toimintamatkat ovat pääsääntöisesti 200 - 450 kilometriä, mutta lataushybridit tarvitsevat lisää energiaa akkuihinsa sähköisen matkan jatkumiseksi edelleen tyypillisesti 20 - 50 kilometrin jälkeen.

Tässä siis on tämän toiveeni ydin: Rakentakaa liityntäparkkeihin sähköautojen hidaslatauspisteitä.

Hidaslataus riittää liityntäparkissa

Hidaslatauksen rakentaminen on merkittävästi edullisempaa, kuin DC-pikalatauksen rakentaminen. Hidaslatauksessakin on olemassa eri tasoja, jotka saattavat vaikuttaa rakentamisen hintaan. Parhaimmillaan liityntäarkissa olisi ainakin kahta eri lataustehoa tarjolla.

Pienempitehoiseen hidaslataukseen riittää suko-latauspaikat. Eli nämä ovat aivan normaalin pistorasian näköisiä, mutta latauskäyttöön riittävän vahvoja kestämään pidempiaikaista ja korkeampaa lataustehoa. Esimerkiksi Parkkisähkö tarjoaa ratkaisuita, joissa asiakkaan käytössä on 16A:n, eli 3,6 kW:n lataustehoa tarjoava älykkääseen verkkoon perustuva kokonaisuus. Useimmille tämäkin on täysin riittävä ratkaisu. Jos ajatellaan, että asiakkaan auto on pysäköitynä 7,5 tunnin työpäivän ja matkojen, eli noin 9 tunnin ajan, ehtii akkuun kertyä lisää energiaa 16A:n latauskaapelillla noin 33 kWh. Todellisuudessa useimmilla taitaa ladattavassa autossaan olla sen mukana tullut 8A:n latauskaapeli, jolla saa 10 tunnin aikana noin 18 kWh:n verran energiaa. Tällä hetkellä taitaa olla kovin vähän ladattavia hybrideitä, joissa olisi likimainkaan noin suuri akku. On toki jo uusissa autoissa positiivisia poikkeuksiakin, kuten esimerkiksi MB GLE 350, jossa on 33 kWh:n akku. Sähköautoilijoistakin lähes kaikille tuo nopeus riittää, koska harva on ajanut siihen liityntäparkkiin ensin yli 70 kilometriä, jonka matkan taittamiseen tuo saatu energia riittäisi paluumatkalla.

Hieman nopeampaa hidaslatausta voi tarjota parkkialueella Type2-latauspaikoista. Niissä 3x32A:n, eli 22 kW:n latausteholla sähköautot saavat ajoneuvon sisäisen laturin tehosta riippuen akkunsa täyteen jopa muutaman tunnin junareissun aikana. Type2-latauksen mahdollistaminen on varmuudella merkittävästi suko-paikkoja kalliimpaa.

DC-pikalataukselle en itse koe mitään tarvetta asiointilatausparkkipaikoilla. Sen sijaan toiveena olisi esimerkiksi 3/4 sukolatauspaikkaa ja 1/4 type2-latauspaikkaa mahdollisimman monella liityntaparkkipaikalla. Siis jos parkkiauleella on 150 parkkiruutua, niin noin 110 ruutua tarjoaisi suko-latausta ja 40 ruutua tarjoaisi Type2-latausta. Niistä suko-latauspaikoista hyötyvät välittömästi myös polttomoottoriautoilijat, joilla on autoissaan lohkolämmitin ja sisätilalämmitin, koska ne saavat samalla tavalla käyttöönsä älyohjattua sähköä.

Hidaslataukselle kwh-perusteinen hinnoittelu

Omasta mielestäni lataamisen ei tule olla maksutonta asiakkaalle, vaan jokainen maksakoon omasta liikenne-energiastaan. Liityntäparkeissa autot ovat pitkiä aikoja ja autoa ei pääse siirtämään ruudusta pois kesken päivän kovinkaan usein, vaikka lataus olisi jo valmis. Siksi toivoisin vahvasti, että liityntäparkkien asiakaslataus olisi aina kWh-hinnoiteltua. Esimerkiksi 13 - 20 senttiä / kWh on mielestäni käypä markkinahinta sähköstä alueesta riippuen.

Sähköautolla ajaessa VR:n hintakilpailu yksityisautolle on kova

Realistinen asia ainakin vielä toistaiseksi on se, että sähköautolla ajaminen on niin edullista, että sillä kannattaa ajaa jopa yksin mennessään perille asti Helsinkiin, jos jostain syystä pysäköinti on maksuton. Sähköautolla ajaminen maksaa kotona ladaten noin 2 euroa / 100 kilometriä. Esimerkiksi Tampere - Helsinki - Tampere -välin ajaminen sähköautolla tulee maksamaan noin 7-10 euroa, jos auton saa ladattua kotisähkön hinnalla. Vaikka välillä joutuisi ottamaan yhden esimerkiksi noin 8 euron hintaisen pikalatauksen, olisi hinta edelleen alle 20 euron tasolla.

Tämä tekee hiukan epäreilun hintakilpailuaesetelman VR:n käyttämiselle. Tosin harvoin pääkaupunkiseudulla saa ilmaista pysäköintiä. Koen ainakin itse kuitenkin mielekkäimmäksi itseni ja ympäristön kannalta käyttää junaa, jos se vain on mahdollista ja ei tule kohtuuttomasti kalliimmaksi.

Jos kuitenkin tilanne on se, että joudun maksamaan noin 28 - 50 euroa yhteensä menopaluun lipuista ja siihen päälle vielä pysäköinnistä esimerkiksi Tampereella helposti 27 euroa/päivä, niin kovin nopeasti tulee edullisimmaksi yhtälöksi ajaa perille asti pääkaupunkiseudulle.

Asiointilatausta tarvitaan etenkin suurten kaupunkien lähellä olevien asemien liityntäparkeille

Toivonkin erityisesti, että suurten kaupunkien lähellä oleville asemille lisätään pysähdyksiä ja näiden liityntäparkeille lisätään merkittävästi asiointilatausta. Jos matkani siis olisikin Tampere - Helsinki - Tampere, niin voisin hyvin nousta kyytiin esimerkiksi Toijalan asemalta, jossa olisi aivan toisella tavalla tilaa järjestää liityntäparkkitilaa sekä sinne latausta, kuin Tampereen keskustassa. Samalla onnistuttaisiin vähentämään myös Tampereen ruuhkia, kun junalla matkaa jatkavat eivät ajaisi keskustaan.

Oma tapani on tällä hetkellä käyttää paljon myös Hämeenlinnan asemaa. Sen aseman parkki olisi erittäin hyvä liityntäpysäköinnin lataamisen järjestelemiseksi. Samalla esitän asiakastoiveena, että Hämeenlinnasta tehtäisiin lisää nopeita vuoroja aamulla ja iltapäivällä ruuhka-aikoina Helsinkiin. Aamujunat tuntuvat kovin täysinä kulkevan nyt jo, saati jos siihen panostettaisiin esimerkiksi juuri liityntäpysäköintiä kehittämällä.

Tiedän, että VR ei hallinnoi kaikissa paikoissa asemia tai niiden pysäköintiä, mutta hyötymahdollisuus ja asiakkaiden menettämisen riski on nimenomaan VR:n. Toki ongelma ja hyötypotentiaali on myös yhteiskunnallinen, joten tässä olisi myös poliittisen päättämisen mahdollisuuksia mielestäni. Voisiko maassamme ottaa nopean kehittämisen tavoitteeksi rakentaa sähköistä liikennettä tukeva raideliikenneverkoston liityntäparkki- ja latausverkoston?

Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?

maanantai 15.07.2019 Avainsanat: BEV , Pikalataus , sähköautomatkailu , Sähköauton lataaminen

Latausautojen kanta kasvaa räjähdysmäisesti. Vuoden 2019 toisen neljänneksen lopussa latausautojen määrä henkilöautojen ajoneuvokannassa ylitti jo 20 000 kappaleen rajan. Lue tästä lisää: Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä

Olen itse jo useita kertoja törmännyt varattuihin latauspaikkoihin lähinnä Helsingin ja Tampereen välillä. Teslan Superchargereita ja Keskon tuplalatauspaikkoja lukuunottamatta toistaiseksi ainoastaan yksittäisiä DC-pikalatureita käytettävissä Suomessa. Norjassa on jo runsaasti useamman auton latauspaikkoja. 

Kuvassa alla jo tyypilliseksi osoittautunut tilanne Hämeenlinnan ABC:lta. Leaf oli latauksessa kun saavuin. Jatkoin tällä kertaa matkaan Riihiäen Citymarkettiin, jossa pääsinkin heti lataamaan.

Latauspaikan ruuhkasta tulee iso lisä sähköautoilijan matkantekoon, koska yksittäinen auto saattaa olla helposti 10 - 45 minuuttia pikalaturilla ja sitä ei voi käyttää kuin yksi kerrallaan (pl ne Keskon tuplapaikat ja Teslan Superchargerit). Jos jonossa on lataajan lisäksi jo yksikin auto, pettää matka-aikataulu useimmiten jo kohtuuttomasti.

Latauspaikkojen ruuhkan kehittymiseen lähivuosina liittyy muutama vahva muutosvoima, jotka vaikuttavat eri suuntiin:

  • Latausautojen kanta kasvaa nopeasti. Vielä toistaiseksi kuitenkin pikalarureista kilpailee pääsääntöisesti ainoastaan täyssähköautot, joita on nyt rekisterissä 3 523 kappaletta sekä joskus harvemmin pluginhybrideistä niitä käyttävät Mitsubishin Outlanderit. Latausautojen määrä tulee kuitenkin kasvamaan räjähdysmäisellä nopeudella ja on vain ajankysymys, kun tarjolla on myös lataushybrideitä, joita kannattaa ladata maksullisista DC-pikalatureista.
  • Täyssähköautojen toimintamatkat kasvavat nopeasti. Kun täyssähköautoilija valitsee autokseen yli 60 kWh akulla varustetun auton, tarvitsee hänen vain aniharvoin ladata matkan aikana autoaan. Tuollaisella autolla ajaa nimittäin jopa 400 kilometriä ilman välilatausta. Silloin sähköauton käyttö on tyypillisimmillään sitä, että lähdetään täydellä akulla ja ladataan perillä.
  • Latauspisteverkosto kasvaa koko ajan. Olemassa olevat latausoperaattorit lisäävät koko ajan lataupisteiden määrää ja uusia on tullut ja tulee varmasti lisää. Viimeisimpinä hyvinä kaupallisten latauspaikkojen tarjoajina on mukaan tullut Lidl sekä Kesko. On helppo ennustaa, että muutkin kaupalliset toimijat aktivoituvat lisää ja alkavat tarjota pikalatauspaikkoja runsaammin.
  • Latauspaikkojen määrää voidaan kasvattaa olemassa olevilla latauspaikoilla. 

Kuva Tiiriön ABC:ltä, jossa oli jälleen latausruuhkaa, kun palasin autolleni jatkaakseni matkaani. Laturilla jo AC:stä latasi Ioniq ja Leaf oli jonossa. Lisäksi parkissa oli toinenkin Leaf. Itse sain tuolla kertaa latauksen jonottamatta.

Latauspisteoperaattorit ovat vakuutelleet vuosia, että latausverkosto tulee kasvamaan ajoneuvokannan ja tarpeen mukaan. Näin varmasti tapahtuukin, mutta ennakoin seuraavan vuoden - kolmen aikana tulevan tilapäisiä ja alueelisia pullonkauloja. Tällaisia alkavat olla jo nyt esimerkiksi Hämeenlinna ja Hyvinkää. Epäilemättä myös muiden Helsingistä poisvievien moottoriteiden varret. 

Pääkaupunkiseudulta lähtevien moottoriteiden varrella olevien latauspisteiden määrän kasvua paineistaa suuren liikennemäärän lisäksi myös moottoritienopeuden kulutusta kasvattava vaikutus sekä etenkin pääkaupunkiseudulla oleva kotitaluksien kotilataamisen mahdolisuuksien todennäköisyyden pienempi määrä.

Tulemme näkemään pian tämän muutoksen todellisuudessa ja toivon keskeisimpien operaattoreiden Fortum Charge & Drive sekä Virtapisteen laittavan näille väylillä lisää tarjontaa latauspaikkohin nopeasti.

 

 

BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa

perjantai 07.06.2019 Avainsanat: #rapdigate , Akku , BEV , Leaf40kWh , Sähköauton lataaminen

Nissan Leaf 40 kWh 2. sukupolven (gen2) sähköautoissa on maailmanlaajuisesti tunnettu akuston ylikuumenemisongelma, joka tunnetaan paremmin sähköautopiireissä #rapidgate-nimellä. Itse ongelma johtuu Leafin akuston lämmönhallintajärjestelmästä, tai paremminkin sen puutteellisuudesta. Autossa ei ole nestejäähdytteistä tai edes puhallinjäähdytteistä akuston lämmönhallintaa, kuten useimmissa kilpailijoissa on. Leafin akustoa jäähdytetään siis vain ajoviimalla ja silläkin kokemusten perusteella sangen huonosti.

Uskottavasti nykyisten sähköautojen akustojen kulutuskestävyyden suurin haitta ja uhka on toistuva ylikuumentaminen. Siksi on tärkeää, että akuston lämpöä hallitaan jäähdytyksen lisäksi myös BMS:llä, eli akustoa ohjaavalla ohjelmistolla (Battery Management System). Leafin tapaauksessa akuston kuumeneminen aiheuttaa kaksi seurausta: 1. pikalataustehoa lasketaan ja 2. moottorin tehoa rajoitetaan. Näistä ensimmäinen on on ongelma 40 kWh Leafilla pidempää matkaa taittaessa, kun taasen rajoitettukin teho on ainakin itselläni riittänyt aina maantienopeuksien ylläpitämiseen.

BMS-päivitys saatavilla 40 kWh Leafiin

Tiesin, että 40 kWh Leafiin on saatavilla BMS-päivitys, joka toisi edes jonkinlaista helpotusta #rapdigate-ongelmaan, joten pyysin sitä päämäärätietoisesti Tampereen Autokeskukseen autoni 60.000 km huoltoon jättäessä. Olin tosin tätä pyytänyt jo huoltoa varatessakin, mutta jouduin silti vaatimaan päivitystä vielä autoa luovuttaessani. Päivitys tehtiin autooni pyyntöni mukaisesti ja se ilmenee oheisesta kuvasta punaisella ympäröidyn kohdan muuttumisesta. Kuva on LeafSpy-sovelluksen ECU-tiedoista.

Sivujounteena sanottakoon, että Tampereen Autokeskuksella on sähköautoilijan imagoon hyvin sopiva huollon laina-Jopo saatavilla huollon ajaksi. Halusin jälleen sen ehdottomasti käyttööni huollon ajaksi.

#rapdigate ennen BMS-päivitystä

Ennen BMS-päivitystä viime kesän noin +27..29 °C lämpimillä keleillä ajettuani maantieajossa akun täydestä alle 40% tasolle, akku oli kuumentunut 36.1..38,6 °C välille ja jo ensimmäinen pikalataus saattoi rajoittua 31 kW:n tehon tasolle, kun parhaimmillaan se toteutuu noin 43-45 kW:n tasolla.

#rapdigate BMS-päivityksen jälkeen

BMS-päivityksen jälkeen vastaava maantieajo +29..30 °C kelissä Tampereelta Jyväskylään sekä takaisinpäin Patalahden pikalaturille asti nosti jälleen akkujen lämpötilat punaiselle 38,1..40,5 °C tasolle. Totesin, että nyt pääsen ekan kerran vertailemaan päivityksen vaikutusta lataamisen tehoon.

Havaintoni oli positiivinen. Nimittäin akkuun meni nyt sähköä 40 kW:n teholla, kun tosiaan ennen päivitystä latausteho olisi ollut noin 31 kW:n verran. Akku siis latautuisi nopeammin ja näillä Fortumin aikaperusteisilla pikalatureilla säästyisi rahaakin hieman. 

Pidempien matkojen ja siis useamman peräkkäisen pikalatuksen tuloksiin myös palaan, kunhan niitä tulee ajettavakseni. 40 kWh Leafin toimintamatka kuitenkin riittää niin pitkiin ajoihin, että harvoin minulle vallankaan kesäkeleissä tulee saman päivän aikana yhtä useampaa pikalataustarvetta.

Mitä uusi BMS ja kuumemmat akut vaikuttavat akkujen kestoon?

Tuohon ylläolevan otsikon kysymykseen en tiedä vielä kokemuspohjaista vastausta. Tuleva kesä asiasta varmaan tulee antamaan jotain lisäkäsitystä ja tulen syksyllä aiheeseen varmasti palaamaan blogissani. Se ainakin nyt näyttäisi kuitenkin olevan selvää, että akkuun menee myös korkealle varaustasolle asti hyvällä teholla sähköä. Nimittäin vielä 70% varauksessa olevaan akkuun upposi sähköä 33 kW:n teholla. Akku tosin oli tuolloin jo peräti 49,4..53,3 °C lämmöissä. Tältä päivän ensimmäiseltä ja viimeiseksi jääneeltä pikalataukselta matkaa jatkettaessa moottorin tehoa oli hieman rajoitettu seuraavien noin 40 kilometrin ajan ja sen jälkeen BMS antoi moottorillekin jälleen täydet tehot.

Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen

sunnuntai 09.12.2018 Avainsanat: BEV , Hyundai , Kona , Sähköauton lataaminen

Toteutin Kona Electricillä kaksi pitkän matkan ajoa, joista blogitarinat löytyvät Menomatkan 408 kilometrin osalta täältä ja paluumatkan 208 kilometrin osalta täältä. Tuolla 208 kilometrin paluumatkalla sohjossa ja lumituiskussa ajon keskellä päätin kokeilla Jämsän Patalahdella pikalatausta, vaikka ei sille mitään tarvetta olisi ollutkaan. Törmäsin yllättävään ongelmaan latausta aloittaessani. 

Hyundai Kona Electricin latausluukku on auton keulalla, hiukan keskilinjan vasemmalla puolella. Luukku avautuu sisäänpäin hieman painamalla, jolloin lukitus vapautuu. Tai niin ainakin kuuluisi tapahtua.

Jämsässä luukku oli kuin sementissä. Se ei antanut painaa milliäkään sisäänpäin, vaikka kuinka yritin. Olin hyvin ihmeissäni, mitä en nyt osaa käyttää tässä autossa. Päätin kuitenkin jatkaa varovaisesti voimaa lisäämällä. Noin 15 minuutin kuluttua luukku antautui ja painui sen verran sisäänpäin, että sen lukitus vapautui ja sain kynsillä nostettua luukun auki. Yllätys, joka luukun alta paljastui oli aika iso. Se oli aivan täynnä tiiviiksi pakkautunutta lunta, joka oli osittain jo jäätynyt teräksen kovaksi.

Kaikki tuo luukun sisään päässyt lumi oli siis kertynyt noin 200 kilometrin tuiskussa ajon aikana. Ja luukku siis oli täydellisellä varmuudella ollut oikein suljettuna. Lisää lunta löytyi jopa sisempien Type2- sekä CCS-korkkien alta. Kaikki syvällä latausliitimen sisällä ollut lumi ei millään kuvaan tallentunut, koska sitä ei oikein nähnyt silminkään.

Yritin ohuella ja pitkällä terällä kaapia lunta ja jäätä pois latausluukusta ja liittimistä. Useista kertoja toistui kuitenkin CCS-latauskaapelin kiinnittämisen ja latauksen käynnistämisen jälkeen ongelma. Latauskaapeli ei lukittunut oikein autoon eikä laturi saanut auton elektroniikalta lupa latauksen alkamiseen.

Kerta toisensa jälkeen kaavin lisää lunta pois latausliittimen syövereistä, kunnes useiden yritysten jälkeen lataus viimein käynnistyi. Kaikki siis olisi ollut lopulta hyvin, vaikka latausta olisin tarvinnutkin, jota siis en tällä kertaa edes tarvinnut.

Nyt esitän Hyundain maahantuojalle toiveen: korjatkaa tämä puute. Kovin usein ei vastaava keli kohtaa Suomen talvessa autoilijoita, mutta jokainen kerta on liikaa, kun latausluukku on täyttynyt lumesta ja jäästä. Korjaus olisi helpoimmillaan yksinkertainen laittamalla huulitiivisteen latausluukkuun, kuten on esimerkiksi Leafissa. Leafin latausluukkuun ei ole koskaan ajaessa päässyt lunta. Jos luukku tiivistetään on varmasti syytä tehdä luukun pohjaan vedenpoistolle reikä, koska lataamisen aikana sinne kuitenkin ennenpitkää tuiskuaa lunta. Jos asian haluaisi tehdä erittäin hyvin, olisi tuo huulitiiviste pienellä sähkövastuksella lämpiävä. Konassa ei latausluukkua avata mistään napista, joten autoon sisälle pitäisi varmaan laittaa lämmityksen aktivointia varten katkaisin.

Toivoisin saavani maahantuojalta vastauksen, miten he aikovat tilanteen korjata.

Haluan korostaa, että tämä on yksi todella harvoista Kona Electricin heikoista puolista, joihin olen törmännyt. Pääosin auto on erittäin hyvä ja sen ylivoimaisesti hienoin ominaisuus on pienen kulutuksen ja 64 kWh akun yhdessä mahdollistama jopa 400 kilometrin toimintamatka. Edelleen Kona on sähköautojen tämän hetken ostettavissa olevasta tarjoomasta itsellenikin varteenotettavin seuraava autoni. 

Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen

perjantai 28.09.2018 Avainsanat: BEV , sähköauto , Sähköauton lataaminen

Tämä blogitarinani on oikeastaan henkilökohtainen vastineeni Moottorilehden Vuosi sähköautolla juttuun, joka oli otsikoitu juuri päinvastoin.

Kuitenkin ennen oman melkoisen vahvaan sähköautoilukokemukseen perustuvan näkemykseni kirjaamista haluan vilpittömästi kiittää Moottori-lehteä hyvästä juttusarjasta sähköautoiluun liittyen. Hienoa, että sähköautot on huomioitu ja jutut ovat olleet tietenkin laadukkaita.

Sujuva ja edullinen sähköautoilu perustuu useimmiten kotilataamisen vaivattomuuteen

Sähköauton lataaminen on maailman yksinkertaisin ja nopein työ tehtäväksi, kun kotona on kiinteästi asennettu ja kiinteällä kaapelilla varustettu laadukas latauslaite oman parkkipaikan kohdalla. Itselläni on KEBA:n laadukas laite säädettynä antamaan 1x20A:n latausvirtaa.

Aina kun tulen kotiin, laitan Leaf 40 kWh -sähköautoni muutaman sekunnin kuluessa ja yhden käden liikkeen avulla latautumaan ja toisin päin liikkeelle lähtiessä. Sujuva kotilataaminen siis varmistaa äärimmäisen ajamisen helppouden. Ei koskaan arjen ajoissa mitään tarvetta millekään muulle lataamiselle useimmilla sähköautoilijoilla.

Kotona sähköauto siis latautuu päivällä, iltapäivällä töiden jälkeen saati yöllä nukkuessa aina täyteen asti. Ja mitä suurempi akku sähköautossa on, sitä pienempi latausteho saattaa kotona riittää.

Kotona ladaten sähköautolla ajaminen on myös todella edullista. Itse maksan sähköstä (osto+siirto+kaikki verot) noin 0,11e/kWh. Joten kotona ladaten sähköautollani ajamisen hinnaksi tulee noin 1,80 euroa/100km. Mikään julkinen maksullinen lataus ei pääse aivan yhtä edulliseen tasoon. Joskin joissain paikoissa Parkkisähkö Oy:n palvelut pääsevät tosi lähelle. Oma lukunsa ovat tietenkin myös täysin ilmaiset julkiset latauspaikat, mutta ainakaan itse en jaksa niitä kärkkyä muutaman euron säästön takia. Sujuva kotilataaminen siis varmistaa todella edullisen sähköautolla ajamisen.

Asiointilatauspaikat täydentävät merkittävästi sujuvaa sähköautoilukokemusta

Ostoskeskusten ja markettien sekä muiden lukuisten paikkojen Type2-asiointilatauspaikat täydentävät sujuvan kotilataamisen lisäksi merkittävästi sähköautoilun helppouden ja mukavuuden kokonaiskuvaa. Etenkin pienemmillä akuilla varustetuille sähköautoille asiointilatauspisteet voivat olla myös todella tärkeitä arjen ajojen onnistumiseen kotilataamisen rinnalla.

Tiedän toki, että on jo nyt olemassa joitain sähköautoiljoita, jotka ovat olleet niin rohkeita, että ovat hankkineet sähköauton ilman kotilatausmahdollisuutta. Tällainen ratkaisu kuitenkin vaatii melkoisen suurta halua nähdä vaivaa autoilunsa eteen lähtemällä erikseen kuluttamaan jopa tunteja aikaa johonkin kauppakeskukseen tai muuhun vastaavaan paikkaan. Pikalataamisen hyödyntäminen lyhentää tällaisella sähköautoilijalla päivittäisten lataussessioiden aikatarvetta tosin jo alle tuntiin. Silti aikatarve on jotain aivan muuta, kuin kotilatauslaitteen muutaman sekunnin kestävä kaapelin kiinnittäminen.

Työpaikkalataamisen mahdollistaminen lisäisi runsaasti sähköautoilijoiden potentiaalista määrää

Jos Suomessa saataisiin lähtökohdaksi tilanne, jossa työnantajat haluaisivat järjestää mahdollisuuksien mukaan sähköautoille työpaikkalataamisen lisäisi se tuntuvasti potentiaalisten sähköautoiijoiden määrää. Vielä toistaiseksi ainakin Suomessa taloyhtiölaki tekee useille taloyhtiöissä asuville sähköauton kotilataamisen järjestämisen vähintään haastavaksi, tai vaikeaksi sekä valitettavan usein jopa mahdottoman tuntuiseksi. Monille näistä haasteista kärsiville siis työpaikalla saatu lataus mahdollistaisi käytännössä yhtä sujuvan sähköautoilukokemuksen, kuin kotilataaminen.

Taloyhtiölakiin pitäisi saada kiireesti muutos

Sähköisen liikenteen edistämiseksi olisikin erittäin tärkeää saada pikaisesti taloyhtiölakiin muutos, joka velvoittaisi taloyhtiötä antamaan luvan osakkaalle järjestää sähköautolleen latauksen, kunhan tekee sen omalla kustannuksellaan ja hoitaa asianmukaiseen mittaukseen perustuen itse sähkön kulutuksensa.

Pikalataamista tarvitaan sähköautomatkailussa

Sähköautolla matkailussa taasen tarvitaan pikalatausverkostoa. Sen kattavuus on parantunut viimeisen vuoden aikana useilla alueilla todella hyvin. Silti esimerkiksi aivan valtakunnan pääväyläksi laskettavalla E75:lla ei ole Jyväskylän ja Pihtiputaan välillä yhtään pikalatauspaikkaa. Puhumattakaan koko koillislapin kattavasta katveesta. Nämä kaipaisivat pikaisesti vielä merkittävämmin ja kohdennetusti tuettua pikalatausverkoston rakentamista. 

 

Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2020 (12)
helmikuu (7)
Mini Cooper SE on urbaanilla tavalla tyylikäs sähköauto
#evwintertour2020 yhteenveto viidellä sähköautolla tehdystä talvisesta Lapinmatkasta
#evwintertour 2020 päivä 6, Pyhältä Jaguar I-Pacella Tampereelle
#evwintertour 2020 päivä 5, sähköistä elämää Pyhän kauniissa maisemassa
#evwintertour 2020 päivä 4, Kona 64:llä Jokkmokkista Pyhälle
#evwintertour 2020 päivä 3, rataharjoittelupäivä
#evwintertour 2020 päivä 2, MB EQC400:lla Oulusta Jokkmokkiin
tammikuu (5)
#evwintertour 2020, päivä 1, MB:n EQC400 matka-ajoa
#evwintertour 2020, päivä 1, MB:n EQC400 matka-ajoa
Sähköautoilijan avoin toive VR:lle
Tulossa: Sähköautojen talvinen Grand Tour Tampereelta Ruotsin Lappiin!
Sähköautoilun vuosi 2019 Suomessa
2019 (58)
joulukuu (8)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:llakin onnistuu Tampere - Helsinki -välin säännöllinen työmatkailu
Leaf 40 kWh sähköautoni akun kuntoisuus näyttää laskevan keskimääräistä nopeammin
Sähköauto Nissan Leaf 90000 kilometrin huollossa
Sähköautojen kulutuksissa on eroja ja sillä on merkitystä käyttäjälle
Sähköauton tulipalon sammuttaminen keskusteluttaa -ei suurta dramatiikkaa
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Lataushybridit jatkoivat nousukiitoaan marraskuun 2019 ensirekisteröinneissä
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!