Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi

Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa

torstai 10.12.2015

Vuoden lähestyessä jälleen loppuaan on sopiva aika reflektoida kulunutta vuotta sekä pohtia tulevaa vuotta. Kirjoitan tähän oman henkilökohtaisen näkemykseni, jolla ennakoin vuodelle 2016 sähköautojen määrän kasvun jatkuvan. Rajaan tämän kirjoituksen koskemaan vain täyssähköautoja. (pidätän itselleni kaikki oikeudet korjata tekstiäni ja omia mielipiteitäni.)

1. Markkinat kiinnostuneet, vasta nyt saadaa oikeasti pää auki!


Ihmisten positiivinen kiinnostus sähköautoihin jatkaa kehittymistään
Blogitekstissäni Sähköautoilla on imua pohdin Teslan ja Leafin ensirekisteröintien kehittymisen kautta, että sähköautoilla on vahvaa vetovoimaa markkinoilla. Väittämäni on että sähköautojen suuremman kasvun esteenä onkin ollut vaihtoehtojen merkittävä puute tarjonnan monipuolisuudessa.

Sähköautojen markkina ei missään nimessä ole likimainkaan täynnä, vaan pää on vasta aukeamassa.
Sähköautojen lukumäärä ja osuus rekisterissä olevista ajoneuvoista on edelleen alhainen, mutta lukumäärä on kasvamassa kiihtyvästi. Kuvassa 1 näkyy kuinka ennakoin rekisterissä olevien sähköautojen lukumäärän muutosta. (tämän muutokseen vaikuttaa uusien sähköautojen ensirekisteröintien lisäksi myös käytettyinä tuotujen ja omavalmisteiden ym. rekisteröinnit)

kuva1: Rekisterissä olevien sähköautojen lukumäärä. Lähteenä Trafi.fi sekä omat arviot

Samaa kasvua on ollut nähtävissä monissa muissakin maissa, joissa sähköautojen myynti on lähtenyt kasvuun jo merkittävästi Suomea aikaisemmin.

Maantieteellisesti sähköautot ovat keskittyneet vahvasti etelä-Suomeen. Ainoa syy tähän ei ole väestön keskittyminen ko. alueelle, vaan myös latausverkoston kehittyminen on edennyt sieltä alkaen.

lähde: trafi.fi kartogrammi vuodelta 2014

2. Latausverkoston laajentuminen lisää sähköautojen myyntiä

Nyt on kuitenkin jo nähtävissä uusia latausverkoston laajentumisalueita. Esimerkiksi Keski-Suomi on saamassa ensimmäisen pikalaturinsa toimintaan aivan lähiaikoina. Ennakoin, että vuonna 2016 suurin osa uusista sähköautoista rekisteröidään edelleen etelä-Suomessa. Suhteellisesti suurimmat kasvut kuitenkin tulevat olemaan kuitenkin muilla alueilla. Keski-Suomi, Pohjanmaa, Savo ainakin tulevat varmasti saamaan useita uusia sähköautoilijoita.Latausverkosto jatkaa 2016 vuoden aikana maantieteellisen laajenemisensa lisäksi myös uusien palveluntarjoajien kautta. Erityisesti asioinnin ja pitkäaikaispysäköinnin aikainen latausverkosto tulee kasvamaan erittäin merkittävästi. Kaupparyhmistä S-ryhmä ja siellä esimerkiksi HOK-Elanto sekä Pirkanmaan Osuuskauppa ovat olleet latausta eturintamassa tarjoamassa. Nyt Kesko on myös ilmoittanut ja myös aloittanut latausverkostonsa asentamisen.Pikaruokaketju Hesburger on myös erittäin tervetullut lisä latausverkoston täydentäjänä. Ja Hesburgerille pikaruokaravintolana sopiikin hienosti meille sähköautoilijlle arvokkaat pikalaturit. Tämä latausverkoston laajentuminen tuo ensimmäisen sähköauton ostamisen mahdolliseksi yhä useammalle sitä jo ehkä pidempäänkin suunnitelleelle.Uusi Suomalainen sähköauton latausoperaattori Parkkisähkö Oy tulee olemaan tarjoamansa kautta erittäin kiinnostava ja tärkeä tekijä sähköisen liikenteen kehittymisessä lähivuosina. Toivottavasti he saavat useita hyviä kohteita jo ensi vuonna toteutukseen. Entuudestaan tutut Virtapiste ja Fortumin Charge & Drive jatkavat myös varmuudella pikalatausverkostonsa laajentamista.

Lähde: Kyösti Tiainen


Yllä näkyy kuva Kyösti Tiaisen tekemästä ja mm. Sähköautot -Nyt! FB ryhmässä julkaisemasta kartasta pikalatauspisteiden kattavuudesta Suomessa. Isoin vihreä säde pikalatauspaikan ympärillä osoittaa havainnollisesti sen, että nykyisistä sähköautoista vain Teslalla pystyy ajamaan pikalatausverkostoa hyödyntäen linjan Pori-Tampere-Kouvola pohjoispuolelle. Nissanin uusi 30 kWh-akullinen Leaf menee jo pääosin kivuttomasti esimerkiksi tuon pienen "rotkon" Tampereen ja Jyväskylän tai Lahden ja Jyväskylän välillä.


3. Yleinen ilmapiiri kehittyy ympäristötietoisemmaksi

Ihmisten ympäristötietoisuuden lisääntyminen kiihtyy kokoajan. Maailmanlaajuisesti suhtaudutaan jatkuvasti jyrkkenevällä kannalla ympäristön saastuttamiseen sekä tehdään ponnekkaampia toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Suomalaisetkin voivat toistuvasti uutisista ja sosiaalisesta mediasta lukea ympäristövastuun asioista. Sähköauto on niin puhdas ajaa, kuin miten siihen ladattu sähkö on tuotettu. Paikallisesti se on kuitenkin aina päästötön. Tämän merkitys ei varmasti tule Suomalaisessa maaseutumaisemassa ajellessa ensimmäisenä mieleen, mutta kyllä se nyt jo tulee esimerkiksi Tampereen tai Helsingin aamu- tai iltaruuhkassa ajaessa.Merkittäviä uusia tukia sähköautojen hankintaan valtiolta ei ole odotettavissa, päinvastoin valtion aikaisempi investointituki yrityksille (TEM tuki) on loppunut. Joten esimerkiksi Ranskan jopa 10.000 euron tuki sähköauton ostajalle ei tuo rekisteröintitilastoja räjäyttävää lisäpotentiaalia.

4. Muutoksia tarjontaan 2016-vuonna

Vuodelle 2016 on ennakoitavissa 2-4 merkittävää uutta tai uudistuvaa sähköautomallia Suomen tuontiohjelmissa. 

Nissan Leaf saa 30 kWh-kokoisen akun, ja sen kautta useille uusille ostamista suunnitelleille ratkaisevasti pidemmän toimintasäteen. Uskon tuon kasvattavan merkittävästi Leafin kiinnostavuutta. Tosin alkuvuoden aikana merkittävä osa tästä on vuoden 2015 lopun patoutumaa, kun ostajat ovat jääneet odottamaan isompaa akkua. Myös EN-V ja Evalia voivat saada uusia ostajia, jos niihinkin saadaan isompi akku.

Tesla on dynaaminen S-mallinsa kehittäjä, ja se tarjoaa tiuhaan uutta ostajille. Suomen rekisteröintimäärät osoittavat, että niille, joille Teslan hinta ei ole ongelma, on se erittäin haluttu auto. Mielenkiintoista on nähdä milloin Teslan Model X:n toimitukset alkavat, ja paljonko niitä tullaan rekisteröimään. Itse ennakoin, että aika iso osa X:n rekisteröinneistä tulee olemaan pois S:n määristä. Perustan olettamukseni ainoastaan ajatukseeni niin arvokkaiden autojen kohderyhmän koosta.

BMW i3:a on odotettu pitkään Suomen markkinoille. Nyt olen lukenut huhuja, että se vihdoin saataisiin Suomeenkin. Sopivasti silloin olisi jo saatavilla ohjelmistopäivityksellä hieman pidennetty toimintasädekin. Merkillä on vahva kannattajakuntansa, ja kun se tulee meillä myyntiin uskon vahvasti sen ottavan sijaa rekisteröintimääristä. En kuitekaan usko i3:sen kilpailevan Leafin tai Teslan kanssa, vaan ennemminkin se kasvattaa sähköautojen kokonaiskiinnostavuutta.

Renault Zoe on ollut Euroopassa jo pitkään myynnissä, ja nyt olen saanut lukea huhuja senkin Suomaan tulosta ensi vuonna. Zoen menestys Suomen markkinoilla on minulle aikamoinen arvoitus. Jos menestys nousee merkittävästi, epäilen sen olevan jonkin verran Leafilta pois, mutta silti tuovan kokonaisuutena lisää sähköautoilun pariin käytäjiä.

Muiden sähköautojen uskon säilyvän edelleen aika marginaalisissa volyymeissa, ellei niille saada nopeasti olennaisia parannuksia. Volkswagen eGolfissa on mielestäni niistä eniten ja helpoimmin kasvumahdollisuutta.

5. Sähköautojen rekisteröinnit voivat kasvaa jopa 77%Ylläolevaan taulukkoon olen aiemmin mainitsemieni heikkojen signaalien analysoinnilla määritellyt omaa tulkintaani uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintimääristä vuonna 2016. (tämä siis on eri asia kuin tekstin alussa kuvattu rekisterissä olevien sähköautojen lukumäärä)


Yksittäisten autojen tarkkoja lukumääriä olennaisempi on  se, että päädyin ennakoimaan kokonaismäärän kasvavan jopa 77% tasolla vuodesta 2015.  Ennakoin siis että vuonna 2016 rekisteröidään 320 - 410 täyssähköautoa. Jos BMW ja Renault eivät markkinoillemme tulekaan, päädyn ennakoinnissani tuohon alempaan lukemaan.Tämä laatimani ennakointi ei edusta mitään virallista sähköautoilun saati laajempaa autoalan näkemystä, vaan on täysin oman pohdintani tulosta. Silti haluan sen kirjoittaa blogiini, ja uskallan sen julkaistakin. Mielelläni korjaan selkeitä ajatusvirheitäni kun saan varmuudella hyviä kommentteja Facebookin Sähköautot -Nyt! -ryhmässä.Mikäli ennakoimani sähköautojen määrän kasvu toteutuu, on se toki edelleen häviävän pieni osuus kokonaismääristä. Toisaalta se tarkoittaisi sitä, että muutama sata uutta autoilijaa siirtyisi paikallisesti täysin päästöttämän autoilun pariin. Tunnustan itse kuuluvani siihen sähköautoilijoiden joukkoon, jotka nautivat myös uuden teknologian opettelemisesta ja käyttämisestä. Näiden tulevien sähköautoilijoiden joukossa on suurella todennäköisyydellä useita kymmeniä henkilöitä, joille uutta käyttövoimaakin käyttävä ajoneuvo on edelleen pääsääntöisesti vain liikkumisen apuväline. Siksi toivon vahvasti, että sähköautojen latausverkosto jatkaa kehittymistään, mutta aivan erityisesti pikalatausverkoston toimintavarmuus pitää saada aivan uudenlaiselle tasolle. Jos lukuisat uudet käyttäjät toistuvasti joutuvat pettymään uudella sähköautollaan matkailussa laturin toimimattomuuteen, hidastuu pitkäksi aikaa koko sähköautoistuminen Suomessa.

6. Yhteenveto

Ennakoin että uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrä jatkaa kasvuaan lievästi kiihtyvänä. Tässä vaiheessa ennakoin vuodelle 2017 selkeästi merkittävämpää kasvua, ja kannustan eri toimijoita varautumaan jo hyvissä ajoin siihenkin.

Tunnistamiani uhkia, joiden vuoksi ensirekisteröintien määrä voi jäädä merkittävästi ennakoimastani:
- BMW ja Zoe eivät rantaudukaan markkinoillemme
- Pikalatausverkosto ei laajekaan uusille tieosuuksille riittävän nopeasti.
- Suomen talous sukeltaa talousennustetta merkittävästi nopeammin ja syvemmälle. Koko autokaupan volyymiin vaikutus laskevasti. Myös voimakkaampaa siirtymää edullisempiin mallien variantteihin. Sähköauto edelleen kalliimpana tuotteena kärsii.
Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Aiheeseen liittyviä juttuja

Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2019 (50)
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!