Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi

Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!

tiistai 02.10.2018 Avainsanat: BEVHyundaiKona

Hyundain maahantuonnin ammattilaiset ovat hyvin mukana sähköautojen sosiaalisen median kanavissa. Tänään sain lukea, että sähköautoilijoiden pitkään odottamia Hyundain Kona Electric –sähköautoja on saapunut maahamme. Nämä ensimmäiset maahan saapuneet autot kiinnittyvät yleisen käytännön mukaan Hyundain oman verkoston kouluttamiseen sekä lehdistöautoiksi.

Hyundain maahantuojan edustaja kirjoittaa Sähköautot –Nyt! Facebook-ryhmässä: ”Olemme saaneet satoja ellei tuhansia kyselyitä liittyen sähkö-Konaan mm puhelimitse, sähköpostilla, FB-ryhmissä ja FB:n yksityisviesteillä.” Aika harvassa on autot, joiden odottamisesta Suomessa on ollut moista pöhinää maahantuojilla. Hyvä näin.

kuva: Hyundai Suomen sivustolta kuvakirjastosta

Mitä on odotettavissa?

Ensin meille on tulossa 64 kWh autoja ja maahantuojan internetsivustolla oli jo hinnastokin avattavissa. Siellä 64 kWh-version hinnat alkaen mallin hinnaksi oli kirjoitettu 42 990 euroa. Onko se paljon vai vähän? Minä kokeneena sähkautoilijana vertaan hintaa vain muihin markkinoilla oleviin sähköautoihin ja niihin verrattuna Kona on erittäin houkuttelevasti hinnoiteltu.

Auton 150 kW:n tehoinen ja 395 Nm vääntävä sähkömoottori takaa ripeän 7,6 sekunnin kiihtyvyyden paikaltaan satasen nopeuteen. 64 kWh:n akku ja maltillinen kulutus auton korkeudesta huolimatta antavat hintaluokkaan nähden todella makean 482 kilometrin toimintamatkan WLTP-normin mukaan, joten tuo on hyvin lähellä kesällä toteutuvaa todellisuuttakin. Konan varustelutaso on jo hinnat alkaen mallissa useimmille meistä enemmän kuin riittävä. Tämä 64 kWh-mallin hinnoittelu antaa aiheen odottaa todella mielenkiintoisesti hinnoiteltua pienempiakkuista mallia hiukan myöhemmin.

Kooltaan Kona EV on jonkin verran Leafia pienempi, mutta ainakin omaan käyttööni vähintään riittävä. Kattotaakka on sallittu, mutta saamieni tietojen mukaan vetomassaa ei ole sallittu. Itselleni olennaisin on tuo kattokuorman mahdollisuus ja pystyn vielä seuraavankin autoni kanssa elämään ilman vetokoukkua, vaikka omatkotitalossa asunkin.

Autossa on yksivaiheinen 7,2 kW:n tehoinen AC-laturi, joten omassa kodissani 20A:n latausvirralle säädetystä kotilatauslaitteestani sen akku täyttyisi tyhjästä vähän yli 14 tunnissa, mutta noin isolla akulla en käytännössä miltään matkalta tulisi kotiin tyhjällä akulla saati että seuraavana aamuna olisi tarvettakaan täydelle akulle. DC-pikalatureilla Kona pystyy hyödyntämään uusiempien CCS-latureiden korkeampaa tehoa jopa 100 kW:n tehoon asti. Siinä matkallakin saa jo lounastauolla reilusti lisää matkaa.

Riittävästi tilaa useimpien perheiden tarpeisiin

Kona on 4180 mm pituudellaan vain aavistuksen yhtä mittapuuna käytettyä eli Golfia lyhyempi. Leaf on 4490 mm pituudellaan jo tuntuvasti pidempi.

1800 mm leveys on käytännössä tuon mittapuuna pidetyn auton kanssa samaa tasoa, kuten on myös Leafi 1790 mm leveyskin.

Akseliväliä Konassa on 2600mm, joka päivittää mittapuuna pidetyn golfin jopa noin 20 sentillä ja jää vain hiukan Leafin 2700 mm akselivälistä.

Korkeutta Konalla on 1570 mm, eli Kona on kahta verrokkiaan hiukan korkeampi.

Tavaratilassa Kona jää näiden kahden verrokin jälkeen 322 litrallaan Golfin sekä etenkin Leafin 435 litran tilasta. Tosin Leafin tavaratila onkin kokoluokassaan aivan kärkiluokkaa. 

Mitä Kona käytännössä tarkoittaa?

Kirjoitin muutama päivä sitten, että Suurempi akku sähköautossa: pienempi latausteho kotona riittää! ja Kona todella tulee toteuttamaan tätä käytänössä. Konan 64 kWh akku antaa todella merkittävää joustavuutta sähköautoiluun esimerkiksi minulle, joka ajan yli 40 000 kilometirä vuosittain. 

Vaikka sähköautoilu perustuukin ensisijaisesti sujuvaan kotilataamiseen, niin tuo Konan 64 kWh akku myös runsaasti lisää potentiaalisia sähköautoilijoita niistäkin talouksista, joilla ei ole itsestään selvästi helppoa tai edes mahdollista järjestää sujuvaa kotilataamista. Nimitäin keskimääräistä 16 000 km/v tasoa ajavan talouden ei tarvitse ladata Konaansa edes ihan joka viikko.

Konan toimintamatka ja nopea pikalataaminen tekee alle 50 000 euron hintaluokassa sähköautomatkailusta aivan uuden tasoista helppoudellaan ja nopeudellaan, vaikka ajaisi Norjan Lofooteille asti. Itse ainakaan en jaksaisi noita yli 400 km etappeja ilman taukojen pitämistä milään. Ja nykyinen pikalatausverkosto toimii jo pääosin joustavasti näin pitkällä toimintamatkalla Suomessakin.

Omassa 287 kilometrin mökkimatka sujuisikin jo kelistä riippumatta ilman yhtään ainoaa välilatausta ja etenkin kesällä jäisi vielä akkuun varaustakin reilusti jäljelle. Päivän edestakainen reissu Tampereelta Helsinkiin ja takaisin tekee noin 350 kilometriä matkaa. Jos matka-ajon kulutus toteutuisi alle 18 kWh/100 km, niin tuon ajaisi edestakaisinkin ilman yhtään välilatausta tai perillä tapahtuvaa kohdelatausta. Toisaalta jos kovempaa ajo tai keli nostaa kulutuksen esimerkiksi 20 kWh/100 km tasolle, niin lisälatausta tarvittaisiin alle 10 kWh, jonka saisi perillä asiointilatauksesta 7,2 kW:n teholla alle 1,5 tunnin vierailulla tai pikalatauksesta jopa nopeammin kuin ehtii ostaa kahvin mukaan termariin ABC:ltä. (50 kW:n tehoisella laturilla 12 minuuttia ja 100 kW:n tehoisella sitten 6 minuuttia)

Sähköautojen toimintamatkan kehittyminen suhteessa hintaan nopeaa

Kun vuonna 2015 aloitin sähköautoilun Nissan Leaf 24 kWh:lla, niin oli kyseisen ajoneuvon hinta hiukan yli 40 000 euroa ja akun todellinen käytettävissä oleva kapasiteetti oli noin 22 kWh ja käytännön toimintamatka matka-ajossa noin 130 kilometriä. Silloisen auton hinta oli siis noin 1666 euroa / kWh.

Vuonna 2018 sähköautoni päivittyi Nissan Leaf 40 kWh Zero 2.0 -versioon, jonka hinta oli hiukan alle 40 000 euroa ja varustelu sekä suorituskyky olivat aivan eri maailmasta. Akun todellinen käytettävissä oleva kapasiteetti on noin 38 kWh, eli hinta tippui jo noin 1052 euroa/kWh tasolle merkittävästi paremmassa autossa.

Nyt käytännössä vuodelle 2019 Hyundai lyö aivan Konat lukemat pöytään. Tämä uutuus 64 kWh akullaan ja varustelullaan on vähintään nykyisen Leafini veroinen 42 290 euron hinnallaan ja vertailuhinta putoaa jo noin 660 euroa/kWh tasolle.

Ei taida kovin kaukana olla hetki, että noin 40 kWh akkukapasiteetilla varustettuja sähköautoja alkaa saada uutena jopa halvemmalla, kuin vastaavia automaattivaihteisia bensiiniautoja.

Toivottavasti saatavuutta riittää

On helppo ennustaa Kona Electricille suurta kysyntää. Toivottavasti tehtaalla riittää toimituskapasiteettia ja maahantuoja on uskaltanut varautua erittäin runsaalla ennakkotilaamisella Suomeenkin. Maahantuojalla on luvassa 8.10 lisää tietoa saatavuudesta.

Tervetuloa Kona Suomeen! Jään todella mielenkiinnolla odottamaan omaa koeajomahdollisuutta. Tällä hetkellä ilman koeajoa pidän Konaa myös varteenotettavimpana omana seuraavana autonani.

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Keskustelu

 • Jani Ikävalko - 13.10.2018 klo 11:07

  Ilmeisesti huomasit että suurteholatausverkostoa ei tule joka olisi ratkaissut sähköautojen tankkausajan joten piti kääntää ajatusleikki nurinniskoin ja kehitellä ajatukset että tankkausaikaongelmaa ei tarvitse ratkaista jos on isot muhkeat akut sähköautoissa? ;-(

  Kyllä se parempi ja ympäristöystävällisempi ratkaisu olisi esim. Ioniqin kokoiset akut mutta suurteholatausasemat kaikkialla uusiutuvalla sähköllä.

 • Sähköautoileva motor - 15.10.2018 klo 8:05

  Hei Jani,
  Olipas nyt hiukan outo kommentti.
  Ensinnäkin suurteholataussta on jo Teslalle melko kattavasti ja laajenee. Lisäksi juuri on valmistunut Suomeen ensimmäinen muu suurteholatausasema.

  Toisekseen en ole kyllä mitään ajatustani kääntänyt. Mistä lienee moisen väitteen keksitkin?
  Kyllä olen aika usein kirjoittanut, että mitä etua on suuremmasta akusta. Silti sähköautoilu tarvitsee edelleen kehittyvää pikalatausverkostoa.

 • Epätietoinen - 19.11.2018 klo 14:27

  Hei,

  Onko tuosta tulossa isompiakkuista versiota myöhemmin? Tuo 64kWh kullostaa pieneltä, etenkin kun laskee 15% varauksen vähenemisen ikääntyessä sekä laskee 60% kertoimella talviajon. Tällöin 482km muuttuu muotoon 5-6 vuotta vanhalla autolla ajaa pakkasessa vain 245km. Ja pikalatauksen jälkeen onkin sitten 80% akullinen enää 196km. Lopputulemana siis pelkästään mökille mennessä joutuu 3 kertaa pikalataamaan, tai latauspaikkojen sijoituksen vuoksi 4-5 kertaa.

 • Sähköautoileva motor - 19.11.2018 klo 20:25

  Hei Epätietoinen

  Minulla ei ole tiedossa, että nyt olisi vielä ainakaan Hyundailla suunnitelmissa isompaa akkua Konaan. Pienempi sen sijaan on olemassa.

  Aika näyttää, miten Konan akku kestää kulutusta. Itse ajoin 3 vuotta ja 120 000 kilometriä 24 kWh Leafilla ja sen akku oli luovutettaessa SOH103, eli akku oli niin numeroiden, kuin ajojenkin perusteella uudenveroinen. En itse pidä lähtökohtaolettamuksena 5-6 vuodessa -15% akun kuntoisuuden laskua. Toki sekin on mahdollista.

  Talvikulutuksesta ja toimintamatkasta saankin joulukuussa jo omakohtaista kokemusta, kun saan maahantuojan auton pitkään koeajoon ja tarkoitukseni on taasen tehdä vertailun vuoksi matka suoraan Vantaalta mökille Viitasaarelle Kangasalan kautta, eli noin 450 km/suunta. Toivottavasti silloin sattuisi olemaan hiukan pakkastakin.

 • Late - 16.12.2018 klo 0:15

  Moi
  Hyvä kirjoitus, kuten sinun muutkin Konaan liittyneet. Vaikuttaa järkevältä sähköautolta, harmi ettei hinnan puolesta ole vaihtoehto minulle.

 • Sähköautoileva motor - 16.12.2018 klo 8:28

  Hei Late,
  kiitos positiivisesta palautteesta. Se tuntuu aina yhtä hyvältä :-)
  Sama vaiva itselläkin Konan suhteen uutena. Hinta karkaa oman henkisen kipurajani yläpuolelle. Mutta ehkä parin vuoden päästä käytettynä kovinkin kiinnostava.

 • Pete - 29.1.2019 klo 16:45

  Ihmettelen paria asiaa sähköautoissa:
  1) Miksei niissä voi olla paikkaa, vaikkapa 20kw:n tehoiselle agregaatille? Suurin osa meistä ajaa pitempää matkaa suunnilleen 10 kertaa vuodessa. Näiden harvinaisten matkojen vuoksi isommasta akusta ei kannattaisi kovin paljoa maksaa. Sen sijaan voisi laittaa (paljon halvenmman) generaattorin matkan ajaksi lataamaan akkua. Toimintasäde maantieajossa kasvaisi huikeasti
  2) Miksei saa vetää peräkärryä? Itse tarvitsen työn takia viikoittain kärryä. Se on este sähköauton hankkimiselle.

 • Sähköautoileva motor - 31.1.2019 klo 6:26

  Hei Pete,
  kiitos kysymyksistä.
  1. Niin ihmettelen minäkin. Tuollaista kutsutaan esim. BMW i3 REX -autoksi. Siinä kyllä on huomattavan paljon ideaa useille käyttäjille. Vielä mieluummin näkisin esim. 40 - 64 kWh akulla varustetun sähköauton, jossa olisi biokaasulla käyvä mikroturbiini tuottamassa talvella lisälämpöä sekä lisälatausta hyvällä hyötysuhteella. Näitä oli jo pari vuotta sitten Frankfurtin autonäyttelyssä useammaltakin valmistajalta esillä, mutta yhtään kaupallista toteutusta en ole nähnyt. Ja nyt Bemari on ilmoittanut lopettavansa i3 REXinkin valmistuksen. Harmi.
  2. Tuo vetomassa tyypittämättömyys johtunee useimmissa sähköautoissa vain siitä, että suurimmilla markkinoilla sille ei ole tarvetta. Nythän on onneksi jo tulossa lisää sähköautoja, joissa on vetomassaa tyypitetty. Eli niitä on jo nyt saatavilla Model X, Jaguar I-Pace ja Audi e-tron ja Nissan e-NV -pakettiauto. Tosin I-PACEn ja e-NV:n vetomassat on harmillisen alas rajattu. Tosi harmi, että esim. Kona Electriciin ei vielä tyypitetty. Mielenkiinnolla odotan, tuleeko jossain vaiheessa EU:ssa Teslan Model 3:lle vetomassa.

 • Kona Pälkäne - 20.2.2019 klo 21:41

  Tuli sitten laitettua KONA EV tilaukseen ja alkaa pitkä odotus....
  Kauppias sanoi tuosta vetokoukusta,että valmistaja ei suosittele eikä kiellä kaittamasta koukkua kun sitä oli kysytty. Ei kyllä silti pystynyt takaamaan että tuleeko takuun kanssa ongelmia jos joku paikka prakaa ja aletaan vetoamaan tuohon koukkuun.
  Kysyin samalla mahdollisista ruostesuojauksista ja sanottiin samoin että ei kielletä eikä suositella, mutta satavarma pitää olla että mitään reikiä ei tukita...
  Kootos vaan Motoristille sähkökuumeen nostatuksesta..Konia menee kuulemma kun siimaa ;)

 • Sähköautoileva motor - 21.2.2019 klo 6:19

  Hei nimim Kona Pälkäne,
  onnea uudelle autolle ja tervetuloa sähköautoilun maailmaan.
  Kona EV olisi nyt omakin valintani.
  Minkä ajankohdan antoivat toimitusajaksi?

 • Kona Pälkäne - 21.2.2019 klo 12:09

  Vuotta tarjosivat. Mutta on kuulemma aika vaihtelevaa. Eivät osaa yhtään sanoa mihin tuotantoerään menevät. Kuulemma ennen joulua tilatuista on jo osa hangossa. Joten pessimistinä mennään tuon vuoden kanssa.

 • Sähköautoileva motor - 21.2.2019 klo 17:25

  Moi nimim Kona Pälkäne
  no voi harmi kun menee pitkäksi taas toimitusajat.
  Siinä kyllä kirjaimellisesti on odottavan aika pitkä.

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2020 (12)
helmikuu (7)
Mini Cooper SE on urbaanilla tavalla tyylikäs sähköauto
#evwintertour2020 yhteenveto viidellä sähköautolla tehdystä talvisesta Lapinmatkasta
#evwintertour 2020 päivä 6, Pyhältä Jaguar I-Pacella Tampereelle
#evwintertour 2020 päivä 5, sähköistä elämää Pyhän kauniissa maisemassa
#evwintertour 2020 päivä 4, Kona 64:llä Jokkmokkista Pyhälle
#evwintertour 2020 päivä 3, rataharjoittelupäivä
#evwintertour 2020 päivä 2, MB EQC400:lla Oulusta Jokkmokkiin
tammikuu (5)
#evwintertour 2020, päivä 1, MB:n EQC400 matka-ajoa
#evwintertour 2020, päivä 1, MB:n EQC400 matka-ajoa
Sähköautoilijan avoin toive VR:lle
Tulossa: Sähköautojen talvinen Grand Tour Tampereelta Ruotsin Lappiin!
Sähköautoilun vuosi 2019 Suomessa
2019 (58)
joulukuu (8)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:llakin onnistuu Tampere - Helsinki -välin säännöllinen työmatkailu
Leaf 40 kWh sähköautoni akun kuntoisuus näyttää laskevan keskimääräistä nopeammin
Sähköauto Nissan Leaf 90000 kilometrin huollossa
Sähköautojen kulutuksissa on eroja ja sillä on merkitystä käyttäjälle
Sähköauton tulipalon sammuttaminen keskusteluttaa -ei suurta dramatiikkaa
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Lataushybridit jatkoivat nousukiitoaan marraskuun 2019 ensirekisteröinneissä
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!