Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi

Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni

perjantai 19.10.2018 Avainsanat: Aurinkosähkösähköauto

Sähköauto ja oma aurinkovoimala ne hyvin yhteen soppii!

Noin kuukausi sitten tein pitkään suunnittelemani päätöksen ja investoin kotiini ostamalla avaimet käteen toimituksella aurinkovoimalan. Vaihtoehtoisia toimittajia olisi ollut useitakin, mutta itse päädyin Fortumin pakettiin muutaman tyytyväisen sähköautoilijan suosituksien perusteella. Vastaavia löytyy useilta muiltakin toimijoilta. Tämä blogikirjoitus ei siis ole Fortumin mainos, vaan kirjoitan vain omista valinnoistani ja ensikokemuksestani. 

Aurinkopaneelipaketin valinta aurinkolaskurin avulla sekä asennus

Fortumin aurinkolaskurin sivuilla voi jokainen laskea omaan kiinteistöönsä aurinkopaneelien kuluja ja tuottoja eri kokoonpanoilla. Ennen lopullista tilauksen tekemistä asentaja kävi paikanpäällä tekemässä asennussuunnitelman ja suunnitelman perusteella lisäsin yhden paneelin netin perusteella tekemääni omaan suunnitelmaani ja päädyin tilaamaan omaan kiinteistööni 15 paneelin M-paketin, jonka laskennallinen vuosituotto on noin 4400 kWh. Nettilaskurinkin mukaan kesällä menee hieman myyntiin energiaa. Itse arvelen todellisuudessä kesällä menevän hiukan enemmänkin myyntiin, koska silloin myös irtaimiston kulutus on pienempi vähäisemmän kotonaolon johdosta.

Alla kuva Fortumin aurinkolaskurista oman kiinteistöni ja valitsemani paketin tuotto- ja kulutusarvioista.

Pakettiin kuuluvat 15 kappaletta 300 Watin Hanwha Q-CELLS yksikidepiipaneelia ja SMA:n invertteri asennettiin Fortumin yhteistyökumppanin toimesta ja saatiin käyntiin tiistaina 16.10.2018. Kattoni on jyrkkä, noin 37 astetta ja siinä on tiilipinnoite, joten asennukseen tarvittiin nosturia. Asennuksessa kattotiilien alle asennettiin kiinnikkeitä ja niihin kiskot, joihin paneelit tulivat kiinni. Kaapelointi tekniseen tilaani oli melko lyhyt ja suoraviivainen. Invertteri sopi tekniseen tilaan sisälle. Pienestä vesisateesta huolimatta tuotto lähti heti käyntiin. Kovin vähäisenä, mutta kuitenkin.

Tähän Aurinkopaneeliryhmään mahtuu vielä kolme paneelia lisääkin ennen kuin kattoikkunat tulevat vastaan. Asentajat informoivat minua myös, että ne kolme menevät vielä samalla kaapeloinnilla sekä invertterillä. Täytyy nyt ensi kesä seurailla, mitä tämä aurinkovoiman tuottamisen arki on ja sitten seuraavalle kesälle teen päätöksen mahdollisesta pienestä laajennuksesta.

Jotkut vääräleuat ehtivät heti kättelyssä väheksyä valintaani, koska heidän mielestään hyötyä olisi vain jos autoni olisi kotona latauksessa vain kun aurinko paistaa. Onneksi hyötypotentiaali ei ole aivan noin suoraviivaisen kehno.

Aurinkolataussopimus ja uusiutuvan sähkön ostosopimus

Minulla on jo ollutkin valmiiksi sopimus 100% uusiutuvasta sähkön ostamisesta ja Fortuminkin sähkön alkuperä varmennetaan Energiaviraston ohjeistuksen mukaisesti. Itse ainakin uskon, että näillä sähkösopimuksilla on vaikutus sähköntuotannon päästöjen kehittymiseen. Lähtökohtaisesti kotitalouteni pysyy edelleen nettokuluttajana sähkölle ja aurinkovoimalan tuotto käytetään siis ensisijaisesti kattamaan talouden kulutusta, joka sekin on aina puhtaita mahdollista sähköä.

Kesällä sähköä jää todennäköisesti myyntiin jopa enemmän kuin aurinkolaskuri ennakoi. Siitäkin syystä Aurinkolataussopimus oli merkittävä tekijä päätökseni taustalla.  aurinkolataussopimuksen, johdosta Fortum hyvittää aurinkovoimalani ylituotannon tuplahinnalla. Hyvitetty sähkö kertyy aurinkolataustililleni, josta voin sitä käyttää esimerkiksi matkaillessani sähköautoani käyttäen Fortum Charge & Drive pikalatureita tai Type2-asiointilatauspisteitä.

Esimerkki yhden käyttäjän arjesta: 

"Hinta on tuplahinta sähkön Nordpool pörssisähköhinnasta. Jos ko tunnin pörssisähköhinta on 5 snt/kWh ja tuotan ko. tunnin aikana 2 kWh aurinkovoimaa jota en itse pysty käyttämään, hyvittää Fortum aurinkolataajan lataustilille 2 * 0,05 €/kWh * 2 kWh = 0,20 €, kun normaalisti sähköyhtiö olisi hyvittänyt suoraan sähkölaskusta alennusta 0,10 €."

Esimerkin FB-sivulleni kirjoittanut herra jatkaa vielä: "Itselleni kertyi kuluneena kesänä 6 kWp voimalasta toistasataa euroa aurinkolataustlille"

Tuolla mainitulla sadalla eurolla Fortumin yleisellä pikalatauksen hinnoittelulla sähköautoa lataa noin 500 minuuttia. Se tarkoittaisi Leafini täydellä 45 kW:n teholla noin 375 kWh:n energiamäärää ja autoni toteutuneella kulutuksella se taasen tarkoittaisi noin 2300 kilometrin matkaa. Toki tuossa on suurimpana muuttujana Leafin lataustehon vaihtelu ennenkaikkea #rapdigaten, eli akun ylikuumenemisen takia. Pikalataus on nimittäin aikahinnoiteltua Fortumin pisteissä, ei kWh-perusteinen.

Nordpool spot hinta on hyvin esitetty esimerkiksi: http://sahko.tk/

Aurinkosähkön käyttäminen omaan kulutukseen on tietenkin taloudellisesti kannattavinta siirtohintojen ja verotuksen takia, joten itse en ainakaan suoraan lähtenyt kovin suuresti ylimitoittamaan aurinkovoimalaani.

Uudistuvaa energiaa sähköautoon myös julkisista latauspisteistä

Useimmissa sähköauton latauspaikoissa on maininta, että sähkö on 100% uusiutuvaa. Useimmiten tuuli- ja aurinkosähköä. Esimerkiksi Fortumin latureissa kaikissa on asiasta kertovat tarroitus. Sähköauton liikenne-enrgian päästöt ovat siis helposti ja uskottavasti jopa keskimääräistä Suomen sähköntuotannon päästöjä alhaisemmat.

Sähkön tuoton ja kulutuksen seurantaa reaaliajassa

Fortum tarjoaa myös eri tapoja seurata tarkastikin omaa sähkön tuottoa sekä kulutusta. En ole vielä ehtinyt näihin tutustua kuin yhden mobiilisovelluksen osalta. Asensin puhelimeeni Oma Fortum -sovelluksen. Se alkoi pari päivää asennuksen jälkeen näyttämään reaaliaikaista sähkön tuottoa. Kuitenkin esimerkiksi kuvan ottamishetkellä sovellus väittää kulutukseksi nollaa, joka ei voi millään pitää paikkaansa, koska kiinteistössä on aina päällä vähintään ilmanvaihtokone.

Nyt lokakuun 19 päivänä aamulla yhdeksän jälkeen tuottokin on kovin mitätöntä, mutta kuitenkin edes jotain.

Palaan näihin sähkön kulutuksen ja tuoton seurannan välineisiin kunhan ehdin paremmin niihin itse perehtyä.

 

Arvopohjainen valinta: aurinkovoimala

Paketille voi kuka tahansa tarkistaa tuolta aurinkovoimalaskurista hinnat. Omalle paketilleni hintaa kertyi 10920 euroa ja asennus noin 1300 euroa päälle. Asennuksessa on nosturilisä sekä tiilikattolisä. Asennuksen työstä saa tehtyä kotitalousvähennystä arviolta 1700 euron ansiosta.

Fortumin sivuilta kun katselin, niin näyttäisi voimalalleni noin 18 vuoden investoinnin kuoletusaikaa. En tule asumaan talossani niin kauaa ja sinnehän ne katolle jäävät sitten kiinteistön myytyäni ja jatkavat seuraaville asukkaille puhtaan energian tuottoa.  

Fortum tarjoaa korottoman ja kuluttoman 10 vuoden maksuajan aurinkopaketilleen. Tälle M15-paketille kuukausihinnaksi muodostui 91 euroa. Asennus pitää maksaa erikseen laskulla. Vaikka pakettiin olisi saanut peräti 15% käteisalennuksen, niin on tuo kuluton ja koroton maksuaika niin hyvä, että päätin ottaa kuukausimaksulla paketin.

Tämän investointini tavoitteena ei ole sijoitetun pääoman tuoton maksimointi. Tämä on puhtaasti minulle arvopohjainen valinta. Tein sen koska se oli minulle mahdollista ja haluan tehdä arjen pieniä ratkaisuja, jotka edistävät puhtaamman ilman saavuttamista ja hidastavat edes teoriatasolla ilmaston muutosta. Tiedän, ei tämäkään minun pieni valintani pysäytä ilmastonmuutosta. Ei se edes näy kotikyläni ilman laadussa suoraan. Mutta nämä eivät estä minua tekemästä omaa pientä valintaani. Eikä niistä valinnoistani ainakaan haittaa kenellekään ole. Sähköautoilu + aurinkovoimala.

Jälkikirjoitus 19.10 kello11.35

Kuten arvelinkin, kirvoitti tämä tarinani runsaasti viestejä. Niistä monissä kerrottiin, miten on saanut halvemmalla vastaavan tehoisia aurinkopaketteja asennutettuina saati itse asennettuna. Tämä onkin takuulla totta, että varmasti saa edullisemmin asennutetun paketin muualta saati itse tehden. Minun valinani perustui ensinnäkin siihen, että en asenna itse ja siihen on useita hyviä syitä. Toisekseen halusin ottaa itselleni uskottavasti varmimmalta toimittajalta ja suosituksien perusteella päädyin tähän. Halvin hinta ei ollut päällimmäinen ajuri, vaan uskomus että saan varmasti hyvän paketin hyvin ja kiinteistöäni arvostaen asennettuna. Sellaisen sain. 

Arvostan etenkin tee-se-itse -miehiä ja halvimman hinnan tinkijöitä myös ja kilpailun sekä yleisen hintatason kehityksen kannalta heillä onkin tosi tärkeä rooli omaa halvinta hintaakin laajemmin.

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Keskustelu

 • Marko - 20.10.2018 klo 9:04

  Onneksi olkoon päätöksestäsi, harkitsin itsekin asiaa. Mutta tulin toiseen päätökseen, jossa kerron tässä. En väitä, että se olisi yhtään parempi vaihtoehto, mutta vaihtoehto kuitenkin.

  Päätin, että hankin hieman kalliimman sähköauton, isommalla akulla eli arviolta 50-60kWh, arvio siksi, että pienempää akkua ei vielä ole ja keskikokoinen sen veli julkaistiin vasta eilen. Myöskin auton hinta on arvio, sillä myynti alkaa vasta vuoden vaihteessa, eli jos et arvaa niin Tesla Model 3, STANDARD tai MID RANGE. Miksi? Auton hinta tulee olemaan Suomessa 40 000-50 000€ välimaastossa ja akun koko selkeästi isompi kuin tämän hetkisillä autoilla, auto on myös tilavampi kuin kiinnostava KONA. Mutta sen hankinta päätöksen oikeastaan taitaa ratkaista seuraava asia. Ostaessa Model 3:sen kun käyttää referral codea(Eurooppa tarkistus vielä pitää tehdä) saa SUPERCHANGER lataukset ilmaiseksi autolle. Ja niitä todella tarvitsen.

 • Sähköautoileva motor - 20.10.2018 klo 9:10

  Moro Marko,
  Onnea sinulle Tesla-päätöksestä. Todella mielenkiinnolla odotan seuraavia paria vuotta sähköautomarkkinoilla. Tällä hetkellä kieltämättä kaikista houkuttelevimmalta tuntuu juuri Model 3 ja juuri sen Supercharger-verkostonkin takia.

  Tosiaan muita mielenkiintoisia tulossa:
  - Kova EV 64kWh
  - Kia Niro EV 64 kWh
  - Leaf 64 kWh
  - Ioniqin isommastakin akusta oli väläytyksiä
  - ja mitä kaikkia muita sitten tässä tuleekin vielä ilmoituksiin.

 • Marko - 20.10.2018 klo 12:21

  Ja yksi oleellinen asia monelta varmasti unohtuu.

  FORTUM pikalataus maksaa karkeasti laskemalla(paljon muuttujia) 25-50 eurosenttiä/kWh.
  jossa minuuttilataus 20 eurosenttiä.

  -15min lataus, parhaimmillaan 11,25 kWh(45 kWh), hintaa 3 euroa. pahimmillaan 5 kWh, sama hinta.

  TESLA pikalataus 20 eurosenttiä/kWh.

  -15 min lataus parhaimmillaan 28kWh(112 kWh), hintaa 5,60 euroa. pahimmillaan 14 kWh, 2,80 euroa.

 • Sähköautoileva motor - 20.10.2018 klo 17:39

  Moro Marko taasen
  tuokin on totta, että pikalataamalla aikaveloitteisista pikalatureista sähkölle kertyy enemmän tai vielä enemmän hintaa ja Superchargerit on sitten jotain aivan muuta.

  Tosin ainakaan minulle noilla pikalatauksen hinnoilla ei ole mitään todellista merkitystä, koska ne muodostavat niin pienen osan latauksista ja vastapainoksi edelleen saa myös maksutonta latausta jopa pikana. Esim. tällä viikolla kävin mökillä 279 km / suunta + sieltä Oulussa noin 300 km / suunta ja yksikään lataus ei maksanut mitään. Jyväskylän Virtapiste sattui jostain syystä olemaan ilmainen tällä kertaa. Siikalatvan Hesen lataus on aina ilmainen ja Oulussa latasin Vetteriltä työpalaverini aikana ja sekin oli maksuton. Tosin kovin usein ei aivan noinkaan maksutonta ole.

  Eli oma tulkintani on tosiaan Supercharger rules, ehkä eniten toimintavarmuuteen luottamisen takia.

 • Sari - 23.10.2018 klo 14:25

  Hyvä kirjoitus ajankohtaisesta aiheesta. Itseäni kiinnostaa aurinkopaneelit ja maalämpö kerrostaloon, mutta pitää antaa vähän ajan kypsyä niille. Kerrostalo on kertaluokkaa haastavampi tehdä ja kattopinta-alaa kun on rajallisesti, ei talon hyöty välttämättä merkittävä. Aurinkopaneelien tehokkuus tosin kasvaa koko ajan, joten muutaman vuoden päästä voi ruveta olemaan meillekin kiinnostava.
  Mitä tulee pikalatauksen tai ylipäätään latauksen hintaan kaupallisilla latauspisteillä, olen tullut vähän samaan johtopäätökseen. Yksittäisiä kalliita latauksia on niin vähän ja kun omassa autossani (hybridi) vielä piskuinen akku, niin se kilowattitunnin rapsakka hinta satunnaisesti ei heilauta kokonaisuutta. Työpaikalle tuli juuri latauspisteet ja niissä on 12s/kWh ja siitä ei voi kyllä valittaa!

 • Sähköautoileva motor - 23.10.2018 klo 18:42

  Moikka Sari,
  kiitos viestistä.

  Ohoh, kuulostaapa mahtavalta taloyhtiöltä.
  Pohdinta maalämpöön ja aurinkovoimaan siirtymisestä tekisi varmasti taloyhtiöstä huomattavasti houkuttelevamman kohteen tulevaisuudessa. Etenkin kun siihen vielä yhdistyisi lähtökohta osakkaan auton lataamisen mahdollistamiselle.

  12 s/kWh kuulostaa lähes Parkkisähkö Oy:n tuotteelta. Ja on siis todellakin just sellainen hinnoittelu, joka pitäisi asiointilatauksessa, työpaikkalataamisessa sekä taloyhtiöissä asuvien kotilataamisessa olla yleisestikin.

 • Mie - 23.10.2018 klo 21:57

  Vähän menee aiheen viereen, mutta toisaalta tuo pikalatureiden hinta on hyväkin olla korkeahko. Kun niissä ladataan hinnan vuoksi vain tosi tarpeen tullessa, ovat ne myös useimmin vapaana kun niitä oikeasti tarvitsee.

 • Sähköautoileva motor - 23.10.2018 klo 22:05

  Hei Sie
  Olen samaa mieltä pikalatureiden hinnoista.
  Hyvin perusteltu on korkeampi hinta.

  Just kertomastasi syystä sekä sen lisäksi vielä taustalla on sellainenkin seikka, että ei siinä oikeastaan makseta kovinkaan paljoa saadusta sähköstä, vaan siitä pikalatauksen mahdollistavasta arvokkaasta laitteistosta ja sen asennuksesta.

  Pikalaturin 100% käyttöasteellakin maksimi kassavirta jää aika ohueksi ja nyt ollaan vielä tosi pienissä käyttöasteissa aika pitkään.

 • Marko - 4.11.2018 klo 17:42

  Pikalaturin saatavuuteen on toinenkin tie. Korkean hinnan voi korvata idle fee tyyppisesti. No sehän on jo käytössä niissä superchargereissa.
  Maksat jos et lataa.

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2020 (3)
tammikuu (3)
Sähköautoilijan avoin toive VR:lle
Tulossa: Sähköautojen talvinen Grand Tour Tampereelta Ruotsin Lappiin!
Sähköautoilun vuosi 2019 Suomessa
2019 (58)
joulukuu (8)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:llakin onnistuu Tampere - Helsinki -välin säännöllinen työmatkailu
Leaf 40 kWh sähköautoni akun kuntoisuus näyttää laskevan keskimääräistä nopeammin
Sähköauto Nissan Leaf 90000 kilometrin huollossa
Sähköautojen kulutuksissa on eroja ja sillä on merkitystä käyttäjälle
Sähköauton tulipalon sammuttaminen keskusteluttaa -ei suurta dramatiikkaa
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Lataushybridit jatkoivat nousukiitoaan marraskuun 2019 ensirekisteröinneissä
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!