Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi

Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana

lauantai 19.11.2016 Avainsanat: AutonäyttelyBEVIoniq ElectricsähköautoZoe

Tein lauantaina päivällä nopean muutoksen iltapäivän suunnitelmiin ja suuntasin Leafin kohti Helsingin Messukeskusta ja siellä käynnissä olevaa Auto 2016 -tapahtumaa. 

 
 
Mielessä kiilsivät ennenkaikkea Renault Zoen sekä Huyndai Ioniq -sähköautojen näkeminen sekä ehkä jopa koeajo. Kummastakaan en ole vielä ehtinyt ottamaan edes kylmätyyppejä. Erityisesti kiinnostaa uusi Zoe 40, uudella 41 kWh akullaan. Tiedossani tosin on, että täällä on koeajettavana vielä vanhemmalla, pienemmällä akulla varustettu versio. Auton näkeminen livenä kuitenkin kiinnostaa, koska se on tämän hetken tilattavissa olevista sähköautoista minun tarpeisiini varteenotettavin. 
 

 

Matkani alkoi siis kotoa kello 13:00 ja Leafini pikkuinen 24 kWh akku näytti 78% varausta, joten ei huolta. Ensimmäiseen pikalatauspaikkaan, eli Tiiriön ABC:lle Hämeenlinnaan on matkaa vain 70 km, joten sähköä jää ylikin. Siispä lähes nollakelissä ja jatkuvassa vesisateessa matkaan. 
 
Yhden suuntainen matka on 183 km ja navigaattori arvioi matka-ajaksi 2 tuntia 10 minuuttia. Todellisuudessa matkaa kertyi 178,9 km ja aikaa kului latauksineen tasan 3 tuntia. Leafini tarvitsi kaksi lataustaukoa ABC-asemilla Hämeenlinnan Tiiriössä sekä Hyvinkäällä. 
 
Sähköä menomatkalla kului yhteensä 33,9 kWh. Koko matka ajettiin nopeusrajoitusten ja liikennetilanteiden mukaisia nopeuksia käyttäen, yhtään säästelemättä sähköä. Keskikulutus oli 18,9 kWh/100 km.
 
Tämän 24 kWh Leafin pikalataaminen maksaa lähes saman kuin taloudellisella diesel-autolla ajaminen. Tiiriössä latasin 24 minuuttia, eli hinnaksi muodostui 4,80 euroa. Hyvinkäällä latasin 20 minuuttia eli hinnaksi muodostui 4 euroa, eli yhteensä lähes 9 euroa/ 178 km. Perillä loppulatauksen hintaa ei voi laskea mukaan, koska se sisältää myös pysäköintimaksun. Onneksi sähköauto ladataan useimmiten kotona tai muualla kohtuullisemmalla hinnalla.
 
Hieman ennen Messukeskukseen pääsemistä sain autobloggareiden Facebook-ryhmästä Jenniltä viestin, että olisi minulle lippukin. Sehän kyllä kelpasi. 
 
Auto 2016 tarjonta
Messukeskuksessa oli mielestäni Suomalaisittain hyvin kattava tarjonta katseltavaa ja kokeiltavaa. Oli nähtävillä jos jonkinmoista Lamborghinia, mutta minua ne eivät kiinnostaneet. Kiinnostuksen kohteeni oli rajallisen aikani takia puhtaasti täyssähköautoissa, joita ilokseni paikalla olikin useampia.
 
Renault Zoe

 

Messukeskuksen ovella sain pääsylipun Jenniltä, joka on laadukaan ja monipuolisen POLOinen autoblogin kirjoittaja. Samalla kuulin, että hän oli sopinut aivan hetken päähän Zoen koeajon. Tiesin tilaisuuteni olevan tässä. Nimittäin tuohon aikaan enää oli turha yrittää Zoen koeajolle sen suosiosta johtuen. Hyppäsin siis kartturin paikalle nauttimaan taitavan kuljettajan ohjastamana Zoen äänettömästä matkasta. Auton keskikulutusmittari näytti yli 18 kWh/100 km keskikulutusta, joka oli Leafini lähes 70 tkm matkan 16 kWh/100 km kulutukseen verrattuna korkea. Toisaalta kun miettii koeajopäivän ajorakennetta, voi sitä pitää sittenkin maltillisena huomioiden miten lyhyitä kaupunkiajon lenkkejä koeajot ovat. Huomion arvoista on sekin, että 1,8 l bensiiniä sisältää tuon verran energiaa, eikä taida moni bensa-autokaan mennä aivan noin pienellä kulutuksella näitä toistuvia koeajopyrähdyksiä. Tuo myös tarkoittaa kotilataamisessa edelleen noin 2e/100km liikenne-energiakuluja. Ei paha.
 
Koeajossa ollut, sekä sisällä esillä ollut Zoe olivat vielä varustettuja pienemmällä akulla, mutta uuden 41 kWh Zoen voi ostaa vaikka heti messuilla. Minua ei nyt tuo akun pienuus haitannut, koska halusin nähdä mikä Zoe on muutoin autojaan.
 
Ulkomitoiltaan Zoe on kuin Renault Clio. Sisä- ja tavaratilat ovat kuitenkin ainakin minun tarpeisiini täysin riittävät. Olen noin 176 cm pitkä ja kun säädin kuljettajan penkin itselleni sopivaksi, jäi taakse vielä toiselle kokoiselleni jalkatilaa. Ei mikään ruhtinaallinen, mutta riittävä. Pidemmän kuljettajan takana tosin jalkatila ei enää aikuiselle riittäisi.
 

 

Zoe kulkee samalla tavoin vaivattoman eleettömästi, kuin Leaf. Hetkellisesti vain kuljettajan oven seudulta tuleva säröääni häiritsi hiljaista matkantekoa, verhoilunateriaaleista osasta huomaa pientä säästöä, mutta esimerkiksi etuistuimen on verhoiltu fiksun näköisesti. Istumismukavuus oli mielestäni normaalilla tasolla. Parempia on kalliissa autoissa, joista löytyy mm istuinosan pituuden säätökin. Zoesta tuollaiset hienoudet luonnollisesti puuttuvat.
 
Zoessa on siis jatkossa peräti 41 kWh akku hyvin kilpailukykyiseen hintaan, eli alkaen 32990 euroa. Vakiovarusteena jo autossa on hyvin tehokas Type2-liittimen kautta toimiva kolmivaihelaturi. Parhaimmillaan Zoe latautuu esimerkiksi kauppojen latauslaitteista 22 kW teholla, eli tunnin kauppa-asioinnin aikana ehtii saada helposti 150 km matkan verran lisää sähköä.
 
Zoen 41 kWh akku olisi riittänyt kotoa Messukeskuksen parkkiin lataukseen ilman yhtään välilatausta. Lisäksi Zoen akku olisi ehtinyt superlyhyen kahden tunnin messukäyntini aikana latautua 22 kW Type2-latauslaitteesta täyteen asti ja kotiin takaisin olisi päässyt jälleen ilman yhtään välilatausta. Zoella ajaessa siis pidemmätkin matkat minulla taittuisivat selkeästi alle 2e/100km hinnalla. Tämä on sitä ajamisen vaivattomuutta, edullisuutta ja puhtautta parhaimmillaan! 
 
Jos olisin nyt ostamassa autoa, olisi valintani ollut ehdottomasti Zoe 40.
Zoesta olen aiemmin kirjoitellut ensin täällä ja sitten vielä lisää täällä.
 
 
Hyundai Ioniq electric

 

Toinen kovan mielenkiintoni kohde oli Hyundai Ioniq -auton täyssähköinen versio. Minulla oli nyt ensimmäisen kerran tilaisuus tutustua autoon edes kylmätyyppien merkeissä. Ionigille luvataan erittäin alhainen, vain 0,24 ilmanvastuskerroin. Auto silmäillessä se on kyllä helppo uskoa, niin virtaviivaisen näköinen se on. Lisäksi otsapinta-ala on maltillinen, joten 28 kWh akku saattaa riittää todellisuudessakin pidempään kuin Leafin 30 kWh. 
 
Ioniqille luvataan 280 km toimintamatka, mutta itse sanoisin 200 km jo vaativan kulutusta alentavia ajotaparatkaisuja. Toisin kuin Zoella, ei Ioniqilla olisi päässyt kotoani Kangasalta Helsingin messukeskukseen ilman välilatausta. Tosin omaan 24 kWh Leafiini verrattuna olisi yksi lataus tarvittu vähemmän. Ioniqille olisi ilman muuta riittänyt yksi noin viiden minuutin mittainen CCS-pikalataus esimerkiksi ABC Hyvinkäältä perille pääsyyn. Perillä oloni kahden tunnin aikana Ionig olisi ehtinyt latautua noin 12 kWh lisää, ja sillä olisi päässyt paluumatkalla takaisin Hyvinkään ABC:lle pikalataamaan.
 
Ioniq siis soveltuu omaan käyttööni selkeästi Zoeta huonommin, koska ajan paljon noin 150 - 200 km ajosuoritteita. Tuo ero tulee siis Zoen 13 kWh isomman akun lisäksi merkittävästi nopeammasta asioinnin aikaisesta lataamisesta. Sitä ei Ioniqin nopea CCS DC -pikalataus pysty paikkaamaan.
 
Tuo on harmillinen havainto siksi, että Ioniq oli autona kylmätyyppien perusteella houkuttelevampi. Sisätilat ovat ainakin minun makuuni laadukkaamman oloiset ja väljyyttä on kieltämättä enemmän. Tavaratila on ehkä aika lähelle saman kokoinen tilavuudeltaan, mutta tilat ovat täysin eri malliset. Zoessa tavaratila on syvä, mutta lyhyt, kun taasen Ionigin tavaratila on matala. Tuo taasen johtuu siitä, että Ioniqin akustosta suurin osa sijaitsee tavaratilan alla.
 
Ioniqin hinta alkaen noin 37000 euroa saattaa olla osalle potentiaalisista asiakkaista ongelma, koska Zoessa saa 13 kWh suuremman akun halvemmalla hinnalla.
 
Muut näytteillä olleet sähköautot: BMW i3, Volkswagen e-Golf ja Nissan Leaf sekä e-NV200 7-paikkaisena tila-autona

 

Esillä olivat myös edellä mainitut sähköautot ja kävin nekin kaikki kylmätyypittämässä. Näistä i3 uudella isommalla 33 kWh sekä Leaf 30 kWh akullaan olisivat pystyneet samaan matkantekosuoritteeseen, kuin Ioniq, mutta jääneet selkeästi Zoen vaivattomuudesta jälkeen. 
 
BMW i3 sähköauton koeajostani voit lukea lisää: BMW i3 koeajoraportti. Pidän kovasti i3:sen tyylistä ja viimeistelystä. Valitettavasti varusteltuna hinta kipuaa kilpailijoitaan merkittävästi korkeammalle. Omaan käyttöni i3:sen rajaa ulos sen nelipaikkaisuus.
 
Nissan Leaf on näistä sähköautoista minulle ylivoimaisesti tutuin. Auto on vanhasta olemuksestaan huolimatta erittäin varteenotettava. Se on erittäin toimintavarma ja helppo auto omistaa ja ajaa. Mielestäni 30 kWh Leaf tarjoaa heti ajoon ostettavista sähköautoista parasta vastinetta rahalle, kunnes Zoen toimitukset alkavat. Nissan Leaf 30 kWh:sta voit lukea lisää: Nissan Leaf 30 kWh koeajoraportti
 
Volkswagenin osastolla oli esillä vielä nykyisen korin ja nykyisen pienemmän akun omaava e-Golf. Se ei herätä minussa suurta kiinnostusta, mutta tilanne muuttuu, kun esille saadaan Suomessakin pian tulossa olevassa uudessa Golfin korissa luvattu isompi 35,8 kWh akku.
 
Nissan e-NV200 olisi seitsemän paikkaisena erittäin kova lisä sähköautomarkkinoille, jos siinä olisi esim 45 kWh akku, mutta ainoa tarjolla oleva 24 kWh akku rajoittaa aika rajusti käyttöpotentiaalia. Suuren ilmanvastuksen omaavassa autossa 24 kWh akulla toimintamatka jää matka-ajossa pääosin 100 km tasolle tai alle.
 
Niin ja olihan esillä myös Renault Twizy, tuo hurmaavan erilainen sähköauto.
 
 
Näitä jäin erityisesti kaipaamaan: 
Teslaa ja Opel Ampera-e -sähköautoja jäin kaipaamaan, kuten myös uutta jo USA:ssa myynnissä olevaa isommalla akulla ja pikalatauksella varustettua Ford Focus Electrikiä.
 
Yhteenveto
Hienoa, että meillä on Auto 2016 tapahtuma. Toivottavasti tulevina vuosina saadaan nähdä kasvava tapahtuma, jossa on vielä laajempi kirjo myös sähköautoja koettavina.
 
Sähköautot tulevat nyt. Halusivatpa Suomalaiset autonostajat tai virkamiehet sitä tai eivät. Uudet yli 40 kWh akkuja omaavat mallit tulevat nostamaan myyntejä uusiin lukemiin. Malleja on tulossa seuraavan kolmen vuoden aikana huikeasti lisää.
 
Messukeskuksen olisi nyt aika näyttää mallia ja ratkaista pikaisesti asioinnin aikaisen lataamisen mahdollistaminen P-tiloissaan. Parhaimmillaan olisi eri tavoin hinnoiteltuina erilaista lataustehoa tarjolla. Esimerkiksi 1x16A latausvirtaa kannattaisi tarjota jopa ilmaiseksi pysäköintimaksuun sisältyen. Useimmille koko päivän ajan viipyville messuvieraille tämä saattaisi olla houkuttelevin vaihtoehto, eikä sen tarjoamisen rakentaminen maksaisi juuri mitään. Sitten olisi hyvä olla tarjolla Type2-rasioista 3x32A latausvirtaa. Olen sitä mieltä, että tämä kannattaisi hinnoitella, kuitenkin maltillisesti kWh-peusteisesti. DC-pikalataus olisi parhaimmillaan tarjolla jossain hyvin lähellä Messukeskusta ja Hartwall Areenaa.
 
Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Keskustelu

  • suorama - 20.11.2016 klo 20:01

    Summasummaarum... omalta osaltani.
    Jos olisi mahdollisuus ja varaa. Niin juuri nyt suuntaisin katseen Zoen suuntaan. Harmillista lienee se, että vuokramalli akuissa ei liene vaihtoehto Suomessa vieläkään. Sillä edullisempi ostohinta houkutelisi jos kerran akun vuokraushinta jäisi vuositasolla sellaiseksi, että reilun viiden vuoden perioidila hinta olisi sama ostetuilla akuilla.
    Tuo 41kWh ns. todellista riittäisi omiin ajoihini yli 99% tasolla. Joskus jos poikkeasimme Ruotsissa sukuloimassa niin kenties ei koko matkalle piisaisi suoraan. Mutta muuten lähes sataprosenttisesti päivälle.

  • Karmolis - 25.11.2016 klo 19:33

    Vähän sama harmitus oli itsellä, etukäteen olen Zoe:sta haaveillut mutta kylmien tyyppien perusteella oli todella karu ja halvan oloinen, kun taas Ioniq tuntui hintaluokkaa paremmalta. Edelleen kylmätyyppien perusteella. Speksien valossa se voisi toki riittää, Zoe toki paremmin ja Zoe myös ulkoisesti miellyttää silmää enemmän.

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2019 (50)
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!