Sähköautoileva motoristi

Sähköautoileva motoristi

Jaa sivu Sähköautoileva motoristi

10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?

perjantai 24.07.2015 Avainsanat: LeafNissansähköautokokemus

Eilen 24.7.2015 tuli ensimmäiset 10.000 km täyteen Nissan Leaf sähköautooni.

Sen verran siis minullakin vasta on kokemusta sähköautoilusta.

Nämä sähköautoilun kokemukset ajoittuvat 16.4 - 24.7.2015 väliselle ajalle. Eli siis hyvin kesäisiä kokemuksia vieläkin kaikki.

1. Erittäin käytännöllinen toistuvassa ajossa työmatka- ja kauppa-ajossa

Työmatkani on noin 40 km/suunta. Siihen kuuluu melko tasaisesti jakautuen kaupunkiajoa ja 80 - 100 km/h matka-ajoa. Tuossa päivittäin toistuvassa ajossa Leaf on ylivertaisen mukava kokemus kaikkiin aikaisempiin omistamiini autoihin nähden. Se on riittävän mukava ja tehokas liikkumiseen. Leaf on kaupunkipyörittelyssä jopa sporttisen ärhäkän tuntuinen, jos ei käytä eco-ajomoodia.  Lisämukavuutta tuo se, että sähköauto tulee aina jäähdytettyä tai lämmitettyä ennen matkalle lähtöä sopivaksi. Kylminä aamuina jo mukavuutensa on osoittanut myös sähkölämmitteinen ohjauspyörä.

2. Ympäristöystävällistä ajoa

Tämän ensimmäisen 10 tkm aikana olen aiheuttanut liikenteeseen yli 1700 kg vähemmän CO2-päästöjä! Puhumattakaan kaikista muista päästöistä. Sähköautohan on siis aina paikallisesti päästötön. Kokonaispäästöjen määrä riippuu siihen ladatun sähkön tuotantotavasta. Uusin seuraavaksi kahdeksikin vuodeksi ns. vihreän sähkön sopimuksen, eli ostan ja lataan siihen kotona tuuli- ja aurinkosähköä. Tällä tavoin ajoni on aidosti zero emission. Tämä on seikka, joka tekee ainakin minut toistuvasti hyvälle mielelle.


3. Halpaa ajoa, varauksin

Nopeasti huomasin, että Leafilla tulee tehtyä edulista työmatka-ajoa. Leafilla säästää noin 5 euroa / 100 km liikenne-energiakuluissa verrattuna perheemme diesel-autoon. Edullisuus ei ole aivan yhtä suoraviivainen pidemmillä matkoilla, koska pikalatauspisteet alkavat muuttua maksullisiksi, ja niissä yleisesti käytetty 20 senttiä/minuutti hinta tekee ajosta lähes dieselillä ajon hintaista.

4. Kakkos-autoksi hankitusta sähköautosta tulikin heti ehdoton talouden ykkös-auto

Jo ensimmäisten viikkojen aikana oli selvää, että sähköauto ei jääkään kakkosauton rooliin, vaan sillä tullaan ajamaan kaikki taloutemme ajot, joihin se soveltuu. Eikä ole kyllä yhtään ollut ikävä polttoaineletkua pitelemään huoltoasemille.

5. Koukuttavan houkuttava matkailuautoksi

Hyvin pian huomasin, että halu käyttää Leafia myös pidemmillä perhematkoilla kasvoi kovaksi. Vaikka ei sitä siihen käyttöön ole tarkoitettu, enkä ole sellaiseksi hankkinutkaan. Leafilla on tehty matkoja mm:

Näissä pidemmissä matkailuissa on huomioitavaa, että "hieman" ne vaativat sähköautoharrastuneisuutta. Matkoja pitää suunnitella huolellisemmin ennalta. 

6. Hiljaista ajoa ja ei niin hiljaista ajoa myös

Kaupunki tilanteissa auto on vielä miellyttävän hiljainenkin. Kun napista painaa päälle stealth-moden, niin käytännössä se on äänetön. Eli autossa on hiljaisille nopeuksille ja peruutukseen synteettisesti tehty ääni varoittamaan kevyttä liikennettä, ja sen voi halutessaan ottaa pois päältä. Itsellä on tapana se aina heti sammuttaa, koska en pidä sen äänistä ja ne kuuluva vaimeina sisällekin, etenkin kun musiikissa on hiljaisia kohtia. Voimakkaissa kiihdytyksissä kuuluva sähkömoottorin surina on myös oikeastaan miellyttävän kuuloinen ääni.

Mutta matka-ajonpeuksissa Leafin rengasmelu nousee häiritseväksi. Toisaalta tämä on aika yleinen vaiva autoissa Suomen karkealla asvaltilla. Mutta tuo maantienopeuksien äänimaailma ei ole aivan hintaluokan kanssa tasoissa. Tässä huomaa myös sen, mistä Leafissa maksaa. Ei niinkään premium mielikuvasta, vaan sähkötekniikan ja erityisesti akuston kalleudesta.

7. Leafin toimintasäde on kesällä käytännössä 90 - 135 km

Lisäksi matkan aikana kaikkien matkustajien tulee aidosti ymmärtää ja hyväksyä, että sähköautoa joutuu noin 30-80 minuutin välein lataamaan noin 30 minuuttia. Eli 100 km välein tai hidastellen pidemmästi ilman latausta. 

Mutta Leaf on niin mukava matkakumppani, että kovasti toivoo siihen suurempia akkuja saataville. Talvella epäilemättä Leafilla matkailu on merkittävästi rajoittuneempaa pakkasen ja lämmitystarpeen takia toimintasäteen kutistuessa merkittävästi. 

8. Leaf on riittävän tilava perheauto varauksella

Leaf on merkittävästi suurempi, kuin miltä se ensivaikutelmaltaan näyttää. Optista harhaa luo auton muotoilu ja korkeus. Autossa on riittävät tilat tällaiselle viiden hengen perheelle, jossa minä pisimpänä olen 177cm pitkä ja muut ovat siitä lyhyempiä. Sisätiloihin tulee tuo otsikon varaus. Auto on useimpia kokoluokkansa nykykilpailijoita hieman kapeampi. Kolme aikuista viihtyisi varmasti takapenkillä vielä huonommin kuin useimmissa ns. Golf-kokoluokan autoissa. Toisaalta meillä sinne keskelle sopii 5-vuotiaan tyttären Recaro-penkki ja molemmille puolille vielä täysikasvuinen sisko ja 11-vuotias velikin ilman valituksia.

Tavaratila on hämmentävän suuri. Se vetää paremmin matkalaukkuja ja muuta tavaa, kuin perheemme toisena autona oleva BMW 300-sarjan farmarimalli.

9. Sujuvan käytön edellytyksenä toimivat lataukset kotona, töissä ja asioinnin aikana

Kun Leafilla ajaa noin 3300 km / kuukausi, on sujuvan käytön edellytyksenä jo hyvä kotilaturi. Kotonani on Plugitin toimittama Type2-latauslaite. Olen säätänyt sen antamaan enintään 20A eli noin 5kWh-lataustehoa. Tällä laturilla auto latautuu noin 5 tunnissa tyhjästä täyteen, eikä se kovin usein ole tyhjä kotiin tullessa. Yleisimmin kotiin tullessa on noin 50-80% lataustaso, joten normaalin työpäivän jälkeisen päivällisen jälkeen on jo lisää virtaa seuraaviin illan ajoihin.

Kun työmatka on noin 40 km / suunta, on erittäin hyvä lisä se, että työnantajan arvoissa ympäristövastuullisuus on aito asia ja suhtautuu sähköautoiluun niin myönteisesti, että haluaa tarjota latauspaikan myös työpaikalle. Kesällä tuo ei vielä olisi välttämätön, mutta talvella se alkaa olla varmasti kovimmilla pakkasilla jo ehdoton edellytys.

Tuo Type2 on yleistyvä sähköautojen latausmuoto, joten sen johdon mukana oleminen on erittäin tärkeää. Nyt alkaa jo yleistyä palvelun tarjoajilla Asioinnin aikaisen latauksen tarjoaminen asiakkaille. Tämä on erittäin hyvä asia, koska se lisää sähköautoilun joustavuutta merkittävästi arjen asiointiajoissa.

Auton mukana tulevalla normaalista pistorasiasta eli schukosta virtansa ottava tilapäislaturi antaa kaapeliin kirjatun mukaan enimmillään 10A latausta, jolla auton lataus on merkittävästi hitaampaa. Mittasin sen antavan ottavan 1,9 kW, joten laskennallisesti 24kW ajoakun lataus kestää yli 12,5h.

10. Pikalatausverkosto mahdollistaa sähköautomatkailua

Pikalatauspisteistä saa akut ladattua noin 20 - 30 minuutissa, ja niitä ABC-ketjun toimipaikoissa etenkin eteläisessä Suomessa jo melko hyvin. Vielä heinäkuussa 2015 sähköautojen latausverkoston tilanne on kuitenkin sellainen, että Tampereelta ei Leafilla pääse Jyväskylään. Keski-Suomi ei ole vielä lainkaan herännyt sähköautoilun aikaan. Siitä johtuen on valitettavasti pari Keski-Suomeen suuntautunutta matkaa joutunut tekemään vähemmän ympäristöystävällisellä diesel-autolla. 

11. Erilaiset lataustavat vaativat opettelua

Sähköautoa voi ladata erilaisilla johdoilla erilaisista rasioista ja vieläpä Leafin päässäkin on kaksi eri pistoketta johon johdon voi tökätä. Laturit saadaan aktivoitua käyttöön yksinkertaisimmillaan laittamalla johto molemmista päistä kiinni, ja lataus alkaa heti. Sitten on siitä erittäin monia erilaisia sovellutuksia. Maksamiseenkin on maksullisissa latauspaikoissa käytössä lähes kaikki muut vaihtoehdot, paitsi suoraan latauslaitteeseen rahalla maksaminen. On erilaisia RFid-lukjoita, on mobiiliaplikaatiota ja on tekstiviestijärjestelmiä. Kun tuolla paljon ja jatkuvasti ajaa itse, niin pärjää kyllä hyvin erilaisten vaihtoehtojen kanssa. Mutta kun auto pitää antaa harvemmin käyttäville vaimolle tai 18-vuotiaalle tyttärelle, niin aina joutuu kertaamaan etukäteen, miten se siellä kohteessa oleva latauspiste toimii. Tarpeettoman vaikeaksi on tehty akun lataaminen, liian usein!

12. Ihmisten suhtautuminen sähköautoiluun erilaista

Olen huomannut, että kanssaihmiset suhtautuvat sähköautoiluun hyvin eri tavoin. Osalle on tietenkin täysin yhdentekevää, ja se heille ilman muuta suotakoon. Yllättävän monella on vähintään varauksellinen, tai jopa kriittinen suhtautuminen sähköautoiluun. Usein toistuvat kysymykset osoittavat ainakin usein vähintään vahvasti asenteellista suhtautumista.

Sitten taasen toisaalta onneksi eniten on aidosti kiinnostuneita, osa jopa aidosti hankintaa harkitsevia ihmisiä. Myös matkaillessa latausta kysellessä milloin mistäkin, on suhtautuminen ollut poikkeuksetta erittäin positiivista. 

13. Rangefobia engl range anxiety

Hyvin nopeasti sähköautoilun alkukilometreillä tuli tutuksi rangefobia, jota englannin-kielisissä nettikirjoitteluissa range anxiety -nimellä kutsutaan. Toisaalta siihen tunteeseen tottui yhtä nopeasti. Sähköauton toimintasäde näkyy mittaristosta aina erittäin luotettavasti ja selkeästi. Toisaalta auton hyvästä navigaattorista näkee myös jäljellä olevan matkan. Joten niiden yhteensovittaminen on muodostunut automaattiseksi tavaksi matka-ajelussa. 

14. Leafissa ei kulumisen merkkejä 10000 km matkalla

Nykyauton, eikä myöskään Leafin olemuksessa 10tkm matka saa näkyä oikeastaan missään.

Auto tuntuu ja tuoksuu vielä lähes uudelta. Selkeimmin käytön näkee renkaiden kulumisena ja lapsiperheen käytössä imurointia kaipaavana sisustuksena. Acenta-version istuinten tumma kangas on sellaista, että siinä lapsiperheen käyttö näkyy tilapäisenä likaantumisena helposti, mutta on myös helposti puhdistettavissa uuden veroiseksi.

Ensimmäinen huoltohan on vastassa vasta 12kk / 30 tkm kohdalla, eikä autossa ole ollut mitään syytä miksi edes harkitseisi merkkiliikkeen vaivaamista.

LeafSpy-sovelluksella akun maksimikapasiteettia katsoessa näyttäisi siltä, että ajoakusto olisi menettänyt jo hieman kyvykkyyttään uudesta. Jos tulkitsin LeafSpyn englannin-kieliset ohjeet oikein, niin Hx=98,22% kertoisi sen, että tämän auton akku kykeneisi enää vähän alle 99% maksimilataustasoon uudesta akustosta. En valitettavasti ole käyttänyt LeafSpy-appsia uudessa autossa, joten en osaa sanoa, oliko tuo edes uudessa 100%. Olen kuitenkin lukenut sähkautot.nyt -facebookryhmässä kirjoitettuna, että yli 70 tkm ajetussa Leafissa olisi ollut laskua 19%-yksikköä, joka jo rajoittaisi aika paljon käyttöä. Aika näyttää, miten tässä tulee käymään.

Kenelle sähköauto sopii Suomessa 2015-vuonna?

Varmaan useammalle kuin itse osaa arvellakaan.

Ainakin voin suositella jos:

  • taloudessa tarvitaan joka tapauksessa kaksi autoa
  • ja toisella tehdään vain lyhyempiä arkiajoja, ja toisella voi tehdä pidemmät matkat
  • talouden autoilijoilla riittää hieman mielenkiintoa ympäristön ja liikenne-energiakulujen säästämiseen

Sähköautoilu tulevaisuudessa?

Yksi asia on melkoisen varma. Ihan kevyin perustein minulla ei ole enää paluuta polttomoottoriaikaan. Niin ylivertaiseksi on sähköauto osoittautunut.

Nyt huhutaan melko vahvasti, että Leafista on tulossa syyskuussa 30kw akulla varustettu versio. Sillä Leafin teoreettinen toimintasäde kasvaisi 250 km luokkaan, ja käytännön ajosäde maantieajossakin yli 140 km normaaleita nopeusrajoituksia käyttäen. Tuo on jo merkittävä muutos. Se riittäisi kesäolosuhteissa esim. Tre-JKL -välin taittamiseen ilman mitään erityisjärjestelyitä.

Lisäksi huhutaan 2017 tulossa olevista Teslan Model3 -mallista sekä Nissanin jopa 500 km rangesta.

Kun nämä noin 40.000 euron hintaluokan autot pystyvät yli 250 km todellisiin maantieajon toimintasäteisiin, muuttuu tilanne täysin. Tuossa vaiheessa omassakin taloudessa tulee olemaan vain kaksi sähköautoa.

 

Lue seuraavaksi:

30000 km Nissan Leaf sähkoautolla

tai

Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia

 

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Tietoa blogista

Kirjoittelen tähän blogiin ihan tavallisen sähköautoilijan kokemuksia, uusien sähköautojen koeajoja sekä muuta yleistä sähköisestä liikenteestä.

Arkistot
2019 (54)
joulukuu (4)
Sähköauton tulipalon sammuttaminen keskusteluttaa -ei suurta dramatiikkaa
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien ajoneuvojen osuus jatkoi vääjäämätöntä kasvuaan myös marraskuussa 2019
Lataushybridit jatkoivat nousukiitoaan marraskuun 2019 ensirekisteröinneissä
marraskuu (2)
Sähköautoissa tyyntä rekisteröintimyrskyn edellä 10/2019 -plugarit jyrää nyt!
Seat Mii Electric -nyt on sähköautosta ennennäkemätön hinta tarjolla!
lokakuu (4)
Pääseekö sähköautolla mökille pyörä katolla?
Kokeneen sähköautoilijan vinkkejä käytettyjen autojen ammattituojille syksyllä 2019
Sähköautojen osuus ajoneuvokannasta kasvaa nopeasti - silti ne ovat edelleen Q3/2019 marginaalissa
Uutena ensirekisteröitävät henkilöautot puhdistuvat ennätystahtia
syyskuu (2)
Pienillä päästöillä Rukalle talvella: sähköautolla vai biokaasulla?
Sähköautot jatkoivat elokuussa 2019 markkinavaltaustaan
elokuu (9)
Sähköauto Nissan Leaf 62kWh:lla Rukalle laskemaan -suunnittelua
Sähköpyörä sopii hienosti sähköautoilijan harrastevälineeksi -esittelyssä Haibike Sduro Fullseven 5.0 2018
Nissan Leaf + kattotelineet lisäävät käytettävyyttä harrastavilla omistajilla
564 km mökkimatka Nissan Leaf 62 kWh sähköautolla -eikä yhtään latausta tien päällä ollessa
Suloisen sähkökirpun uudistuminen on tervetullut sähköautojen markkinoille
Kun sähköautoilijan matka hinurin avulla jatkui
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat valtaisalla kehityksellä heinäkuussa 2019
Kia e-Niro koeajo
Tesla Model3 koeajo
heinäkuu (9)
Onko latausautojen määrän nopea kasvu aiheuttamassa ruuhkaa latauspaikoille?
Latausautoja jo yli 20 000 kappaletta liikenteessä
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol4
Nissan Leaf 40 kWh akun kuntoisuuden kehitys 15 kuukauden ja 65000 kilometrin aikana
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol3
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019 Vol2
Uudet sähköautot rynnivät teillemme ennätystahdilla jälleen kesäkuussa 2019
Ekologista auton ostamisen suunnittelua vuonna 2019
Edes hidastelu ei pelasta Leaf 40 kWh:ta #rapdigate-ongelmalta moottoritieajossa
kesäkuu (3)
Nissan Leaf 40 kWh ei sovellu #rapidgaten takia Tampere-Helsinki -välin ajamiseen päiväreissuina
BMS-päivitys helpotti #rapdigate haittaa, mutta ei poistanut ongelmaa 40 kWh Leafissa
Menikö lataushybridien aika jo ohi Suomessa - uusien sähköautojen ensirekisteröintien määrät vahvassa kasvussa
toukokuu (5)
ABB FIA Formula E ja Berliinin E-Prix esittelyssä
ABB FIA Formula E Berliinin osakilpailua seuraamassa 24. ja 25.5.2019
Volkswagenin edullisen ID3 First Edition -sähköauton varauskirja on nyt auki
Tätä sähköautoihin on odotettu -vetokoukku edullisempaan hintaluokkaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit räjähdysmäisellä kehityksellä huhtikuussa 2019 -muiden autojen määrät laskussa
huhtikuu (6)
Sähköautojen yleistymisen todelliset hidastajat
Onko Leaf 40 kWh:n akun kuntoisuuden jatkuvasta laskemisesta haittaa käyttäjälle?
Sähköautojen kanta kehittyi 78 % edellisestä vuodesta Q1/2019
Yksi pieni esimerkki sähköautoilijan arjesta
Maaliskuussa jälleen kaikkien aikojen ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Vuosi Nissan Leaf 40 kWh sähköautolla
maaliskuu (6)
Ensimmäinen sähköautojen talvitesti TM-lehdessä
S 3 X Y -automallisto on valmis, kun Tesla esitteli uuden Model Y:n
Vaihtoehtoisia energiamuotoja käyttävien henkilöautojen rekisteröintimäärät nousevat
Helmikuussa 2019 ennätysmäärä sähköautojen ensirekisteröintejä
Sähköauto Nissan Leaf hääautona
Millainen on Nissan Leaf 40 kWh talviautona?
helmikuu (2)
Hiihtolomailemaan mökille 330 km päähän Viitasaarelle 40 kWh Leafilla
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä tammikuussa 2019
tammikuu (2)
Kulutustesti Nissan Leaf 40 kWh -sähköautolla -28°C kelissä
Sähköautoilun vuosi 2018 Suomessa
2018 (67)
joulukuu (9)
Käytettyä 30 kWh Leafia suunnitteleva -ole tarkkana akun kunnon kanssa
Miten sujuisivat arjen ajoni Hyundai Kona sähköautolla?
Sähköauto Konalla työkeikka Kangasala-Helsinki-Kangasala 340 km -ilman yhtään latausta
Marraskuussa 2018 sähköautoja ensirekisteröitiin yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen nähden
Hyundai Kona Electricillä oli lataushaasteita tuiskussa ajon jälkeen
Sähköauto Kona Electricillä 285 kilometriä mökiltä kotiin tuiskussa ja sohjossa
Hyundai Kona Electric 64kWh:lla 408 km mökkimatka Vantaalta Viitasaarelle
Päivän työkeikka Helsingissä -sähköautolla liityntäparkkiin
Audi e-tron GT -sähköauton konsepti
marraskuu (8)
Sähköauton työpaikkalataamiselle on määritelty verotusarvo 30 euroa kuukaudessa 1.1.2019 alkaen
Tesla Model 3 kylmätyypit Vetokujalla
Sähköautoiluni CO2-päästöt syys- ja lokakuussa 2018 olivat alle 18g/km
Auto 2018 oli sähköautojen läpimurtoa
Auto 2018 -Audi e-tron sekä Elaine -sähköautot
Auto 2018 -Hyundai Kona Electric
Sähköautojen ensirekisteröinnit yli kaksinkertaistuivat lokakuussa 2018
Sähköautoiluun liittyviä blogeja ja internetsivustoja
lokakuu (4)
Omalta katolta aurinkoenergiaa sähköautolleni
Suomen yleisin sähköauto on Tesla
Sähköauto Nissan Leafilla Alastaron moottoriradalla
Todellinen sähköautojen Kona on saapunut Suomeen!
syyskuu (8)
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 4-10
Sähköautoiluni CO2-päästöt nousivat hieman heinä- ja elokuussa 2018
Sähköautoilu perustuu parhaimmillaan sujuvaan kotilataamiseen
Suurempi akku sähköautossa -pienempi latausteho kotona riittää!
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunnit 2 ja 3
Ajo-opetusta sähköautolla: oppitunti 1
Ajo-opetusta sähköautolla
Elokuussa sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat vahvaa kehitystään
elokuu (7)
Testi: näin paljon sähköauton kulutus kasvaa kattotaakan takia
Sähköautoiluni CO2-päästöt kesäkuussa 2018 olivat alle 12g/km
Sähköautojen ensirekisteröinnit pienellä kehityksellä heinäkuussa 2018
LeafSpy on Leafistin paras ystävä
Nissan Leaf matka-ajon 24/7 ajotesti 1423 km Lofooteilta Jyväskylään
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen Lofooteilla seikkailemiseen
Sähköauto Nissan Leafilla Norjan Lofooteille menomatkan matkatarina
heinäkuu (4)
Sähköauto Nissan Leafilla Hossan kansallispuistoon sähköttömälle leirille
Kia Soul EV koeajoraportti
Sähköautojen ensirekisteröinnit 31% kehityksellä alkuvuonna 2018
Jaguar I-PACE -sähköauton koeajoraportti
kesäkuu (7)
Kun sähköautoilija kaasuautoa tankkasi
Avoin asiakastoive sähköautoilijalta Nokian renkaille
CO2-päästöt sähköautollani olivat huhtikuussa alle 16,5g/km
Miten minusta tuli sähköautoilija ja bloggaaja?
Mistä sähköautoa saa ladata? Entä mistä ei pidä ladata?
Toukokuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit alamaissa
Sähköautoilija tutustuu kaasu-Seattiin
toukokuu (4)
Sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 10000 km käyttäjäkokemus
Huhtikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit edelleen hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 40 kWh on erinomainen kesäisten harrastusvälineiden kuljettamiseen
Nissan Leaf 40 kWh 2018 -koeajoraportti
huhtikuu (5)
Sähköauto Nissan Leaf 40kWh mukana EcoRun-kilpailussa
Esittelyssä Ratio Electric 16A(11kW) 3-vaihe -matkalatausjohto
Testattua: Nissan Leaf 40kWh:n akusta on todellisuudessa käytettävissä 37,6 kWh
Sähköautojen ensirekisteröinnit vahvalla kehityksellä Q1 2018
Uusin Nissan Leaf 40kWh on toimiva sähköauto jo yllättävän monelle taloudelle
maaliskuu (4)
Talvella mökkeilemään sähköauto Nissan Leaf 40 kWh:lla 280 km päähän
Nissan Leaf 40 kWh tarjoaa sähköautoilun iloa myös talviurheilun harrastajille
Ensikokemuksia uudesta Nissan Leaf 40 kWh sähköautosta
Helmikuussa 2018 edelleen niukkuutta sähköautojen ensirekisteröinneissä
helmikuu (4)
24 kWh Leafilla talvilomalla mökkeilemään Viitasaarelle vuonna 2018
Moto GP:n rinnalle tulevaan Moto-e -luokkaan Energican sähkömoottoripyörät
Tammikuussa 2018 sähköautojen ensirekisteröinnit vain pienellä laskulla edellisvuodesta
Nissan Leafin akku latautuu kylmänä nopeammin AC-laturista
tammikuu (3)
Liikennekäytössä olevien sähköautojen kanta kasvoi vuodessa 72%
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä yli kaksinkertaistui vuonna 2017
Sähköautoilun vuosi 2017 historiankirjoihin
2017 (63)
joulukuu (1)
Sähköautojen ensirekisteröinnit jatkoivat marraskuussa vahvaa nousua
marraskuu (5)
Toiveena autokauppa-alustoille hakukriteerien ajankohtaistamista
Uusi Tesla Roadster lyö maailmanennätys lukemat sähköautoille
Tesla Semi on mullistava kokonaisuus
Sähköautotie Tampereelta Jyväskylään on vihdoin avattu!
Lokakuussa 2017 uusien sähköautojen ensirekisteröinneissä niukkuutta
lokakuu (9)
100000 km ajetun sähköauto Nissan Leafin akku uuden veroinen
Tesla on yleisin sähköauto
Uusi Nissan Leaf 40kWh ennakoi sähköautoille kiihtyvää yleistymistä
Tesla ylivoimaisesti suosituin sähköauto Suomessa Q1-3/2017
Frankfurt IAA2017 Sähköautoilevan motoristin silmin (yhteenveto)
Boom e-Cruiser esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Citroen esitteli IAA2017 automessuilla E-Meharia
Kiinalaiset automerkit esittelivät Frankfurtin IAA2017 messuilla Eurooppaan pian tulossa olevia sähköautoja
Renault esitteli jo tuttuja sähköautoja Frankfurtin IAA2017 messuilla
syyskuu (12)
Jaguar I-PACE oli esillä Frankfurtin IAA2017 messuilla
Opel Ampera-e oli esillä Frankfurtin autonäyttelyssä
Aspark OWL sähköinen urheiluauto Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Honda Urban EV concept esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä 2017
Audi mukaan Formula E -sarjaan e-tron autollaan
Hyundai Motor Groupin Kialla ja Hyundailla Frankfurtissa 2017 esillä vanhat sähköautomallit
Borgward tekee sähköautoillaan paluuta markkinoille Frankfurtin automessuilla 2017
BMW:llä oli Frankfurtissa 2017 kaksi sähköauton prototyyppiä näytillä
Volkswagen Group esitteli useita kiinnostavia sähköautoja Frankfurtissa 2017
Daimler esitteli Frankfurtissa 2017 useita sähköautoja
Sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit jatkoivat elokuussa vahvaa kehitystä
Parkkisähkö Oy tuo hyvää pöhinää sähköautojen lataamiseen
elokuu (6)
Vihdoin sähköautovertailu suomalaisessa lehdessä
Käytettyinä tuodaan edelleen vähän sähköautoja maahan
Electric GT -rata-autoilun sähköisempi aikakausi on tulossa pian
Sähköautomatkailua Itä-Suomessa sähköauto Nissan Leafilla
Heinäkuussa 2017 sähköautojen ensirekisteröinnit jatkavat hyvällä kehityksellä
Nissan Leaf 90000 km kokemuksia
heinäkuu (3)
Sähköautoja (BEV) on rekisteröity puolessa vuodessa jo tuntuvasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä!
Tesla Model 3 tuotanto alkaa tällä viikolla
Opel Ampera-e tilauskirjat avattu myös Saksassa
kesäkuu (4)
Kuka sähköistäisi vilkkaan pääväylän Tampereen ja Jyväskylän välillä?
Sähköautot ovat olleet lähes kahden kauppaa Suomessa
Sähköautojen (BEV) rekisteröinnit 1-5/2017 reilusti yli kaksinkertaistuneet!
Sähköauton kulutus korreloi lämpötiloja
toukokuu (2)
VW e-Golf 35,8 kWh koeajoraportti
Huhtikuun 2017 sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit yli 100% kehityksellä
huhtikuu (3)
Sähköautoille tarvitaan taloyhtiöihin myös vieraslatauspaikkoja
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä räjähdysmäisessä kasvussa Q1/2017
Renault Zoe 40 z.e Intens -suloisen sähkökirpun koeajoraportti
maaliskuu (5)
Talvella mökkeilemään sähköauto Hyundai Ioniqilla, 280 km matkatarina
Hyundai Ioniq Electric -koeajoraportti
Suomesta löytyy huipputason sähköauto-osaamista sekä koulutusta -sähköautoileva motoristi menossa tutustumaan
Sähköautojen ensirekisteröinnit hyvällä kehityksellä edelleen tammi-helmikuussa 2017
Nissan Leaf -sähköauton kulutus helmikuussa 2017
tammikuu (7)
Opas käytetyn Nissan Leaf -sähköauton ostamiseen
Energica Eva ja Ego -sähkömoottoripyörät: TAHDON
Tulevaa ennakoidessa ei aina voi osua oikeaan -sähköautojen rekisteröintimäärä ei kehittynytkään vuonna 2016
Sähkö-Nysseä koematkustamassa
Tampereen keskusta on saanut vihdoin sähköautojen pikalaturin
Joulukuussa 2016 uusien täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröintien määrä jopa nelinkertaistui!
Nissan Leaf sähköauton kulutus ja toimintamatka kuukausittain vuonna 2016
helmikuu (6)
Onko nyt liikennemyymälän muutoksen aika?
Sähköautoilun kannalta mielenkiintoinen vuosi 2017 alkanut jo
Käytetyn Tesla Model S -sähköauton ostajan opas
MP 17 -sähkö tekee tuloaan prätkiinkin
Sähköautojen suosio tammikuussa 2017 suorastaan räjähti viime vuodesta
Lämmin tammikuu laski sähköauton keskikulutusta tuntuvasti
2015 (58)
kesäkuu (6)
Kodin energiavarastot: miksi ei myös siis range-extender
Leafilla mökille Viitasaarelle 272 km
Juhannuksen viettoon Viitasaaren mökille Leafilla
Sähköautoilija kaipaa helposti käytettäviä yksinkertaisia latauspaikkoja palveluiden yhteyteen
Kiitos ABC-ketjulle sähköisen liikenteen kehittymisen eturintamassa olemisesta
Toukokuussa aiheutin 449 kg vähemmän CO2-päästöjä käyttämällä sähköautoa
elokuu (5)
Tieto- ja liikennemuseossa 2035
Energiatehokkuustilastoja Carwingsista
CHAdeMo Suomen Moottoripyörämuseossa
Kenelle en halua suositella sähköautoa 2015-vuonna
Viitasaaren Seutu 6.8.2015: mökkimatka onnistuu sähköllä
syyskuu (4)
Pikalatausverkoston tarve sähköauton matka-ajossa
Sanomalehti Keskisuomalainen: Täältäkin saa jo sähköä
Jyväskylään asti Suomen suosituimmalla sähköautolla
Kiitos Neste JämsänPortti, sähköautoilijan toivetta on kuultu!
joulukuu (5)
Sähköautoilijakin maksaa ajostaan veroja, mutta vähemmän
Mitä sähköautoilu on opettanut vuonna 2015
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän skenaarointia 2017-2020 Suomessa
Uusien sähköautojen ensirekisteröintimäärän ennakointia 2016-vuodelle Suomessa
Sähköautoilla on imua!
heinäkuu (4)
Perheen rantalomalle, lentoasemalle Hki-Vantaalle meno ja paluu Leafilla
10000 km Nissan Leaf sähköautolla, mitä se on opettanut?
Kangasalan Sanomat 28.7.2015: Prisma Kangasala sähköauton latauspiste avattu
Kiitos sähköautoilevan kaupan asiakkaan toiveen kuuntelemisesta!
marraskuu (6)
Sähköautojen läpimurto on lähellä
Leafin kulutus kasvaa sateella enemmän kuin kuivalla pikkupakkasella
Vihreällä kaistalla blogivierailu
Kun sähköautoilijalta loppui sähkö
Sähköauto kulkee ja murtaa uskomuksia: Kangasalan Sanomat 6.11.2015
Sähköisen liikenteen kehittymiseen liittyvät mahtivoimat
lokakuu (1)
Leaf sähköauto toimii hyvin pikkupakkasella -5c
toukokuu (8)
Sähköauton latausta Prisma Kangasalan asiakkaille tulossa
Matka-ajoa Kangasala - Helsinki - Kangasala 365 km päivässä
Kiitos Suomen valtion huonon tuen: menetetyt CO2-säästöt
Matka-ajoa Vierumäki - Sahalahti 185km 2:lla pikalatauksella
Matka ABC Lahdesjärveltä Vierumäelle
FAQ Sähköautoilijalle toistuvasti tehdyt kysymykset
Ympäristövaikutuksia
Lukuisia iPhone Appseja Nissan Leafin käyttäjälle
huhtikuu (19)
Olen hyvin hämmentynyt, positiivisesti
Energian kulutus työmatkalla, reitti 2: nopein
Matka Kangasala - Jyväskylä Kangasala 135km Nissan Leafilla
Energian kulutus työmatkalla, reitti 1: lyhyin
Rengaspaineilla toimintasädettä lisää?
Leaf Link App iPhonessa
Matka-ajoa Kangasala - Jämsän Himos
Nissan Carwings - ajoneuvon multimedialaitteen opettelua
Akun max latausasteen nostaminen 80% oletuksesta 100%
P-hämppi tarjoaa ilmaista latausta
Kotilatauspisteellä lataaminen
Ensimmäiset pikalataukset ABC Kivimaa ja ABC Tiiriö olivat hämmentävän nopeita!
Ensimmäinen maantieajo Kouvola - Lahti - Hämeenlinna - Kangasala
Muutoksen aika on nyt. Uusi päästötön autoiluni alkaa tänään!
Leafin lataaminen ABC:ltä ihmetyttää tulevaa sähköautoilijaa
Sähköauton lataus liityntäpysäköintipaikkoilla?
Omnikanavaista autoilua
Juhlava julistus työpaikan sähköpostissa
Pikalatausverkoston kummastelua
2016 (80)
helmikuu (7)
Sähköautojen ensirekisteröintien määrä nousi tammikuussa 2016
Kuinka pitkälle Espoosta pohjoiseen päin pääsee Nissan Leaf 30kWh -sähköautolla talvella?
Nissan Leaf -sähköautolla Kangasalta hiihtoloman viettoonViitasaarelle:matkatarina
Sähköautosanastoa
Sähköauton latauslaitteen valinta
Sähköautoa ei voi unohtaa laittaa lataukseen -vai voiko sittenkin?
Ullan Pakari, Riihimäki: sähköautoilija kiittää latauspisteestä
maaliskuu (4)
Käänteentekevän Tesla Model 3 -auton varaukset alkavat 31.3.2016: Tekisinkö varauksen?
Minkälainen vaikutus olisi 40 kWh akulla sähköauton käytettävyyteen?
Nissan Leaf 30 kWh 2016 -koeajoraportti
Sähköautojen myynti yli tuplaantui helmikuussa 2016!
huhtikuu (5)
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit Q1/2016 hyvällä kehityksellä!
Nissan Leaf on toimiva talviauto muutamalla varauksella
Sähköauto hyödyntää moottorijarrutuksen energiaa ylivertaisen moottorin hyötysuhteen lisäksi
Karmeimmat sähköautokonseptit ja tuotantoonkin päässeitä
Teslalla nyt vaan on automallisarja, joka on S=X
toukokuu (4)
Sähköautojen ensirekisteröinnit 1-4/2016 hyvällä 13% kehityksellä
Nissan Leaf sähköauton kulutus kesällä vs talvella
Vuosi sähköauto Nissan Leafilla: kokemuksia
Zero S 9,8 kWh -sähkömoottoripyörän koeajoraportti
kesäkuu (12)
Uusien sähköautojen myynti sakkasi toukokuussa
2016 Juhannuksen viettoon Viitasaarelle sähköauto Nissan Leafilla
Sähkömoottoripyörien koeajoraportteja
Nissan Leaf aiheisia videoita
Blogikirjoitus blogin kirjoittamisesta
Sähköauton hintakehitys e/kWh ennakoi yleistymistä
Sähköautoilijat ry ja sen puheenjohtaja Teollisuusneuvos Kari Kallonen
Tesla Model S 85+ koeajo
Sähköautoilevan motoristin superperjantai 10.6.2016
Brammo Empulse R -sähkömoottoripyörän koeajo
Nissan Leaf kulutus moottoritiellä 120 km/h nopeudessa kesäkelissä
Savuton alue, miete Lontoon matkalta
heinäkuu (9)
Uusien sähköautojen (BEV) ensirekisteröinnit edelleen alamaissa kesäkuussa 2016
Nissan Leafin akku kestää käyttöä
Leaf-kuljettajan vierailu Tesla Club Finlandin kokoontumisessa
Nissan Leafiin uudet kesärenkaat alle
Sähköautoilun historiaa
BMW i3 koeajoraportti
Koska koittaa Kreikan saarten vihreämpi aika?
Suomessa myytävien sähköautojen hinta/toimintamatka km (EPA)
Jonossa tulossa houkuttelevia sähköautouutuuksia
elokuu (9)
Nissan Leaf kulutukset kuukausittain: lämpötila ja keskinopeus vaikuttavat toimintamatkaan
Heinäkuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröinnit lähes täysin pysähdyksissä
Nissan Leaf 30 kWh ja BMW i3 33 kWh ovat erinomaisia valintoja useille autoilijoille
Sähköautojen koeajoraportteja
Tulossa olevia sähkömoottoripyöriä
Sähköisen liikenteen tietopankki
Tesla Roadster Sport -koeajoraportti
Tesla Showroom Oxford Street, London -ensimmäinen vierailuni Teslan showroomissa
Sähköautolla ajaminen on halpaa, paitsi pieni akkuisella Nissan Leafilla matkailu julkisia latauspisteitä käyttäen
syyskuu (8)
Sähköautolla Espoosta lappiin ja samantien monin verroin pidemmästikin!
Renault Zoe 41 kWh tulee olemaan erittäin houkutteleva sähköauto!
Pariisin autonäyttelystä 2016 on tulossa sähköautoilulle uutuuksien juhlaa
Sähköautoilija kiittää Ikeaa latauspisteistä
Nissan Leaf 60000 km kokemuksia
Järkevää sähköautotarjonnan monipuolistamista: SOLO Electra Meccanica
Täyssähköautojen ensirekisteröinnit edelleen 2016 elokuussa alhaisella tasolla
Nissan Leaf ajot kuukausittain elokuun 2016 loppuun asti
tammikuu (8)
Nissan Leaf pakkastesti -12..-15 asteessa
30000 km Nissan Leaf sähköautolla
Sähköauton valintaopas
Tulossa olevia sähköautoja
Sähköinen liikenne myötätuulessa Tampereella!
Sähköauton pikalataus Jyväskylässä, kiitos Jyväskylän Energia ja Virtapiste
LeafSpy on Leaf-kuljettajan hyvä ystävä
Leafilla pelastamaan polttomoottoriautoa -22 asteen kelissä
joulukuu (3)
Sähköauton latauslaitteet toimivat hyvin
Uusien sähköautojen ensirekisteröinnit marraskuussa 2016 odotetusti vähissä
40 kWh akku olisi riittänyt marraskuussa erittäin hyvin kaikkien päivien ajoon
marraskuu (5)
Onko sähköauton paino ongelma?
Auto 2016 -tapahtuma sähköautoilijan kokemana
Lokakuussa 2016 hiljaista uusien sähköautojen rekisteröinneissä, silti enemmän kuin viime vuonna
Leafin kulutus kuukausittain 18 kk ajalta
Perspektiiviä saasteongelmaan: 300 miljoonaa lasta elää alueilla, joissa on erityisen saastunut ilma
lokakuu (6)
Sähköajoneuvot rynnivät pian myös autourheilun kuninkuusluokkien reviireille
Talvi ei yllättänyt taaskaan sähköautoilijaa
Tesla on ylivoimaisesti Suomen yleisin sähköauto
Akkutesti Nissan Leafille 100% latauksesta tyhjäksi asti
Syyskuussa 2016 uusien sähköautojen ensirekisteröintitilastolle uusi kuningas: Tesla Model X
41 kWh Zoe on jo useille erinomainen sähköauto

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!