ARTIKKELI (27.6.2016)

Saabia ei enää autona ole

Jaa sivu

Avainsanat: saab


Saab-nimisten autojen valmistus alkaa nyt virallisesti olla ohi. Lentokonetehdastaustainen Saab oli koko valmistuksensa ajan auto, jonka kehityksestä ei korkealentoisuutta puuttunut.

Saab-automerkin jatkaja NEVS ilmoitti viime viikolla, etteivät yrityksen autot enää käytä Saabin nimeä. Se tarkoittaa yhden autoiluaikakauden päättymistä.

Saabin tulevaisuus autona on ollut äärimmäisen epävakaassa ja epätietoisessa tilassa jo vuosia, mutta nyt asialle näyttää tulevan päätös. Saabin tehtaat ostanut NEVS (National Electric Vehicle Sweden) on ilmoittanut, että se käyttää jatkossa omaa NEVS-nimeään autoissaan. Saab-nimen omistaa edelleen Saab-niminen lentokonetehdas, joka ei ole antanut nimen käyttöön enää lupaa. 

Saab on etenkin Suomessa nauttinut melkoista kulttimainetta ja auton tunnesiteet maahan ovat olleet vahvat. Saabia on valmistettu Suomessa satoja tuhansia kappaleita ja Saabia on siksi myös markkinoitu suomalaisuudella, vaikka automerkki toki ruotsalainen onkin. Kytkökset maahan sekä Saabin omaleimaisuus autonvalmistajana loivatkin Saabille erityisen kiintyneen kannattajakunnan Suomeen. Harva on saanut niin voimakasta huomiota kuin Saab, joka on jopa juurtunut saabismi-sanalla autoilijoiden mieleen. Sanan merkitys tosin vaihtelee hulluudesta nerouteen käyttäjän mukaan.


Saabin lentokonetausta näkyy myös tässä vanhassa Saab-mainoksessa.

Saab ajautui konkurssiin yhdysvaltalaisen General Motorsin omistuksessa vuonna 2009, jonka jälkeen Saab on ollut lähes jatkuvassa selvitystilassa. Nykyinen kiinalas-ruotsalainen omistaja osti Saabin vuonna 2012.

Ikävä Saabeja? Katso Saab-vaihtoautot tästä!

TOPI RANTA 

Juttua muokattu 30.6 klo 7.50: korjattu Saab-nimen omistajuus 

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!