ARTIKKELI (14.9.2015)

Puolustusvoimat ostaa Mersuja 8 miljoonalla eurolla

Jaa sivu

Avainsanat: mercedes-benzG300puolustusvoimat

Teksti: Topi Ranta
Kuvat: Veho Group

Veho toimittaa seuraavan vuoden aikana Puolustusvoimille yhteensä 24 kappaletta G 300-mallisia panssaroituja maastoajoneuvoja

Puolustusvoimilla on jo entuudestaan joitain kymmeniä G 300-malleja käytössä, ja uudet mallit eroavat aiemmista lähinnä paremmalla suojauksellaan, majuri Mikko Illi maavoimien esikunnasta kertoo. Nyt hankittavista autoista viisi kappaletta tulee 6x6:na eli pidempänä kolmiakselisena mallina ja loput 19 kappaletta kaksiakselisina nelivetoina, eli yhden auton keskihinta on reilut 300 000 euroa. Puolustusvoimille Mersut toimittaa Veho.

Panssarointi ei ole mitään kevyttä hommaa, sillä esimerkiksi 4x4-mallilla on omamassaa hulppeat 3800 kilogrammaa. Panssarointia ja sotilasvarustusta on siis autossa reilusti yli tuhat kiloa G 300 Professional –siviilimalliin verrattuna. Omamassan lisäksi autoa saa lastata vielä tonnilla lisää, joten parhimmillaan kokonaisuudella voi olla painoa lähemmäs viisi tonnia.

6x6-versio

Autoa kuljettaa kolmilitrainen V6-dieselmoottori, josta irtoaa tehoa 135 kilowattia eli 184 hevosvoimaa. Kuljettajan lisäksi kolme henkeä kuljettavalla autolla on maksiminopeutta 140 kilometriä tunnissa ja kertatankkauksella siihen mahtuu 116 litraa dieseliä. Pidemmän 6x6-mallin takaosaan voi Illin mukaan rakentaa esimerkiksi lavan.

Valtioneuvosto tiedotti maanantaina puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) valtuuttaneen kaupan. Puolustusvoimat hankkii autot kansainvälisiä kriisinhallintatehtäviä varten.

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!