POLOinen

POLOinen

Jaa sivu POLOinen
Suodatettu kuukaudella kesäkuu

Jennin ja Eerikin ensimmäiset seikkailut

tiistai 19.06.2012 Avainsanat: Kawasaki ER-5 , Moottoripyöräily , Video

Minun ja moottoripyöräni Eerikin (Kawasaki ER-5) yhteinen taival on kestänyt jo kolme viikkoa. Kilometrejäkin on kertynyt yli 500. Mitä ajatuksia, tuntemuksia on herännyt?

Täytyy sanoa, että olen ihan rakastunut! Viime syksyiset ajatukset siitä, olisiko tämä minun lajini vai ei, selkenivät ensimmäisellä ajokerralla. On minun lajini. Ihan hirveän kivaa moottoripyörällä ajaminen on! Myös epäilykset siitä, tuleeko pyörällä kumminkaan ajettua vain huvin vuoksi tai riittäkö aika ovat karisseet pois. Minä, ikuinen aamutorkku, olen jopa laittanut välillä kellon soimaan kolme varttia tavallista aikaisemmin vain päästäkseni ajamaan töihin moottoripyörällä jotain kiertoreittiä pitkin.

Ensimmäiset ajelut

Ihan ensimmäiset Eerikin kilometrit istuin sen kyydissä. Kaverini P ajoi pyörän eräälle hiljaiselle piha-alueelle, jossa pääsin rauhassa muistelemaan, miten moottoripyörällä ajetaan. Pelkäsin, että olisin ehtinyt unohtaa talven aikana tyyliin kaiken, mutta oikein yllätyin, miten nopeasti lopulta pääsin ajamisesta jyvälle. Hidasajo, kääntyminen, vaihteiden vaihto ja jarrutukset - en mikään mestari ollut, mutta ne kuitenkin sujuivat niin, että pystyin seuraavaksi lähteä ajamaan liikenteeseen.

Parilla ensimmäisellä kerralla kun mieheni ajoi perässäni autolla pitäen sopivan isoa turvaväliä. Tämä siksi, että hän tiesi että harjoittelen vasta, mutta joku hätäisempi jos olisi liimautunut kiinni takapuoleen ja olisin mokannut jotain, niin olisi voinut käydä ikävästi.

Alussa minulla oli vähän ongelmia oppia se, miten tehokkaasti moottoripyörä hidastuu kun vain päästää kaasusta irti. Se yhdistettynä vaihteen vaihtoon pienemmälle aiheutti tarpeettoman suuria jarrutuksia ilman varsinaista jarrutusta ja siten yllätyksiä takana ajavalle. Parin reissun jälkeen opettelin jarruttamaan pikkuisen jarruvalon näkymisen takia aina, kun hidastan, esimerkiksi risteyksiä lähestyessä vaikka pyörä hidastuisi ilmankin. Tietenkin olen myös opetellut hidastamaan hallitummin, mutta välillä tulee nykäyksiä kun en oikein tiedä miten pienelle vaihteelle olen pyörän hidastaessa onnistunut vaihtamaan...

Parasta moottoripyöräilyssä on mielestäni rauhallisilla maanteillä ajaminen. Vaihteleva maasto, nopeutta 60-80 km/h ja ympärillä ihana kesäinen luonto kaikkine tuoksuineen. Puuppolantie ja Vihtasillasta Ysitielle vievä tie ovat suosikkejani. Ensimmäiseksi inhokikseni sen sijaan päätyi Tarvaala-Simuna-väli, jossa oli melkein enemmän paikattuja kohtia kun alkuperäistä asfalttia. Yleensä paikkauksia voi kiertää, mutta tuossa ei ollut toivoakaan ja ajelin sen sitten aika hitaasti kun pyörä vähän pomppi.

Paikkaa paikan perään. Ei ollut kiva ajettava tämä pätkä.


Etenkin maanteillä ajaessani joudun välillä muistuttelemaan itselleni, että pitäisi katsoa kauas sinne minne olen menossa. Liian paljon tulee seurattuna mittareita ja katsottua muuten liian lähelle pyörän eteen, mikä heikentää hallittavuutta. Hitaammissakin nopeuksissa huomaa, että pyörää saa paremmin hallittua kun katsoo määrätietoisesti kauemmas menosuuntaan.

Tarkkana olla pitää

Vaikka ER-5 onkin aloittelijoille sopiva pyörä, on se autokoulun kevariin verrattuna sen verran iso, että sitä käsitellessä pitää aina olla täysin keskittynyt hommaan. Jos tuo 200 kg lähtee kallistumaan, niin 55 kg jää auttamatta kakkoseksi.

Siirtäessä pyörää se pitää todella pitää otteessa ja nojata se huolella itseä vasten. Eräänä päivänä Eerik piti siirtää pois parkkiruudusta Polon tieltä. Tyrkkäsin Eerikin turhan huolettomasti alas keskijalalta (jolla en sitä normisti edes pidä), jolloin se meinasi lähteä kallistumaan minusta pois päin. Nykäisy tangosta ja kallistuskulma vaihtui vähän turhan paljon minuun päin. Noh, sain siitä ihan hyvin kopin, mutta sain myös muistutuksen, että keskity kun siirrät pyörää, myös silloin kun et ole lähdössä sillä mihinkään.

Suoristaminen näyttää kieltämättä hieman työläältä...


Myös pysähtymisissä pitää olla tarkkana. Minulta kyllä ylettää pyörän selästä molemmat jalat samaan aikaan maahan, mutta vain varpaiden kärjistä. Käytännössä pysähdynkin aina niin, että pelkkä vasen jalka on maassa ja oikea pysyy jalkatapilla, jolloin asento on tukevampi. Liikenteessä pitää katsoa tarkkaan etten pysähdy sellaiseen kohtaan, että jalkani sattuisi kuoppaan tai ajo-uraan, koska silloin saattaa mitta loppua kesken.  (Olen 160 cm pitkä, jalan sisäpituus 73 cm ja ER-5 istuinkorkeus on 78 cm.)

Pätkä ja prätkä. Rimmaa hienosti, mutta oikeasti en tykkää yhtään sanasta "prätkä".
 
Ekalle lenkillä perässäni ajanut mieheni kuvasi pysähtymiseni liikennevaloihin. Kuvasta näkyy hyvin, miten istun pyörän selässä hieman toisella kankullani, jotta jalka yleettää paremmin maahan.


Pysähtyessäni ensimmäistä kertaa kertaa tankkaamaan tapahtui jotain kummaa ja seuraava havainto olikin, että istun pyörän selässä oikea jalka maassa ja nojaan pyörän kanssa bensa-aseman maksuautomaattiin. Onneksi joku oli tankkaamassa vieressä ja sain huhuiltua apua, sillä yksin en saanut siitä asennosta puntattua pyörää pystyyn. Ja onneksi oli seinä mihin nojata, niin Eerik ei päässyt kaatumaan. En oikeasti tiedä miksi menetin tasapainoni pysähtyessäni. Bensa-asemien asfaltissa tuntuu olevan usein kaikenlaisia painaumia, joten ehkä pysähdyin juuri sellaisen kohtaan eikä jalkani ylettänytkään maahan.

Liikkeelle lähtöjä edeltävä moottoripyörän nostaminen pois sivujalalta on oma temppunsa. Pidempijalkainen kaveri ehkä vain kääntäisi pyörän pystyyn, mutta minun on käytettävä koko painoani hyväksi saadakseni pyörän suoraan. Viimeisimmällä tankkauskerralla jouduin taluttamaan Eerikin pari metriä eteenpäin ennen kuin sain suoristettua sen. Olin pysäköinyt sen bensa-asemalla vahingossa hieman sivujalan suuntaan viettävään kohtaan, enkä jaksanut heijata sitä ylös siitä kallistuskulmasta.

Yksi ongelma ER-5 käsittelyssä mulla on se, että en oikein uskalla kääntyä pyörällä jyrkästi ajaessani hitaasti esim. parkkipaikalla. Mieluummin talutan pyörän oikeaan suuntaan. Lähimuistissa on vieläkin ympyrän pyörimiset käsittelyharjoituksissa ja jatkuvasti maahan laittamani jalka. Koska en yletä Erkin selästä yhtä hyvin maahan, niin pelkään, että menetän käännöksessä tasapainoni niin kaadun. Mutta eipä kääntymisissäkään kyllä jos niitä ei harjoittele, joten viime viikonloppuna ajolenkin päätteeksi uskaltauduin harjoittelemaan pyörimistä. Ympyrä kyllä pieneni koko ajan, mutta varmuutta tarvitaan hirveästi lisää, jotta uskaltaa ahtaassakin paikassa ajaa sen ympyrän. En usko, että läpäisin tällä hetkellä moottoripyörän käsittelykoettakaan tämän kääntymisen takia.

Kolmen viikon yhteenvetona voin todeta, että moottoripyöräily on minun juttuni. Ajaminen sujuu kerta kerralta paremmin, mutta tiedostan hyvin, että ole siinä vielä mitenkään hyvä. Ei muuta kuin paljon ajamista, niin siinä ne taidot karttuvat. Kaverini M pyysi minua jo pari viikkoa sitten mukaan MotOrg ry:n ajokoulutukseen, mutta tällä ajokokemuksella en vielä tohtinut lähteä ajamaan kauas radalle. Ehdottomasti haluan kuitenkin tuollaiseen koulutukseen vielä joskus osallistua!

Varusteostoksilla

lauantai 09.06.2012 Avainsanat: Ajovarusteet , Moottoripyöräily

Moottoripyöräilyharrastuksen aloittamiseen ei riitä pelkkä pyörä, vaan tarvitaan myös kunnolliset ajovarusteet. Ne kävinkin ostamassa jo viime syksynä, koska ajattelin, että ne saa ajokauden lopulla edullisemmin kuin seuraavana keväänä.

Budjetoin varusteisiin alunperin maksimissaan tonnin, mutta pienensin budjetin noin 700 euroon, kun huomasin, että nettikaupoista varustepaketin voisi saada jopa 500 eurolla. Varustehankinnoissa olin kuitenkin ihan yhtä noviisi kuin pyöränkin hankkimisessa, joten tilaaminen netistä ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, vaikka sieltä olisi varmaan saanutkin kamppeet kivijalkaliikettä halvemmalla. Työkaverit ehdottivat että käy kokeilemassa liikkeessä ja tilaa netistä, mutta tällaisten erikoisliikkeiden kanssa minä en ainakaan kehtaa käyttää myyjien ammattitaitoa hyväkseni ja ostaa sitten muualta halvemmalla. Palvelu kuuluu tuotteiden hintaan.

Joskus lokakuussa suuntasin kaverin suosituksesta Jyväs-Marineen katsomaan ajovarusteita. Tarvitsin siis koko setin: kypärän, takin, housut, ajokengät ja hanskat. Kerroin kivalle naismyyjälle tarpeeni ja budjettini ja sitten ei muuta kuin alettiin katsoa, mitä oli tarjolla.

Ensimmäinen kysymys oli, että haluanko panostaa enemmän kypärään vai muihin varusteisiin. Arvelin, että kypärään, koska pää on kuitenkin suojauskohde numero yksi. Keskihintaisia kypäriä ei ollut kovin paljon tarjolla, mutta yhden hyvän löytyminenhän riitti. Verroksiksi myyjä halusi, että sovitan myös halvempaa alle 200 e hintaista kypärää ja olihan näillä kahdella eroa kuin yöllä ja päivällä. Halvempi kypärä oli painava, sisämateriaali oli karheampaa eikä se edes istunut päähän kovin hyvin. Valitsin siis kalliimman kypärän ja nyt kun se on päässyt lopulta käyttöön, olen ollut valintaani  erittäin tyytyväinen. Ostamani HJC R-PHA 10 Atlan -kypärä on mielestäni miellyttävän kevyt (1100 g), mukavan pehmoinen ja istuu lisäksi päähän kuin valettu. Värityskin on ihan kiva.

Ajovaatteiden halusin oleva vedenpitävät ja sellaiset myös löytyivät vaivatta, vaikka valinnanvaraa malleissa ei juuri ollutkaan. Olisin toivonut värikästä takkia, mutta tylsänväriseen musta-harmaaseen oli tyytyminen. Ajohousuja sovitin parit erilaiset ja olin ihan innoissani siitä, miten ne voivatkaan istua hyvin päällä! Tuoreessa muistissa oli ajotunteja edeltävä housujen teippaus vyötärölle että pysyvät ylhäällä ja polvien alla roikkuvat suojat...

Ajosaappaita sovitin muutamaa eri mallia, mutta mitkään eivät tuntuneet hyviltä jalkaan. Lopulta löytyi pari matalavartisia Alpinestars Octane ajokenkiä, joihin rakastuin heti, koska ne olivat niin mukavat jalassa. Ainut miinus oli, että kengät eivät olisi vedenpitävät, mutta ajattelin, että tuskin ne heti läpi kastuisivat jos sateessa joudun ajamaan.

Viimeisenä poimittiin hyllystä vielä Alpinestarsin käsineet ja sitten myyjä aloitti tiukan loppusumman laskemisen. Vaikka kaikista tuotteista tuli noin 30% alea, ei silti päästy 700 euroon, vaan suunnilleen 800 e jäi maksettavaa. Kamasetti tuntui kuitenkin sen verran hyvältä, että hetken tuumaamisen jälkeen päätin ostaa ne pois. Lähinnä ovh-hinnaltaan 399 e arvoinen kypärä aiheutti budjetin ylityksen ja siitä en ainakaan halunnut luopua.

Tyytyväisenä roudasin tavarat kotiin ja unohdin ne muutamaksi viikoksi niille sijoilleen. Häitä valmistellessa järjestin varusteet syvemmälle kaappiin ja samalla tulin sovittaneeksi niitä uudelleen. Mutta mitäs ihmettä; toinen kenkä tuntui hieman isolta? Kävin sitten vertaamaan kenkiä tarkemmin ja järkytyksekseni huomasin, että toinen oli 1,5 kokoa isompi kuin toinen! o_O' Ostamani kenkäpari oli ollut liikkeen viimeinen eli joku muu oli aiemmin ostanut eripariset kengät... Vaikka ostoksesta oli aikaa useampi viikko, sain palautettua ne onneksi liikkeeseen ongelmitta ja rahat takaisin.

Tuli kevät ja olin ilman ajokenkiä, mutta olin varma että sellaiset löytyisivät helposti Keski-Suomen moottoripyöränäyttelyn myyntipöydiltä. Väärin arvattu. Okei joitain löytyi, mutta en ollut valmis maksamaan niistä yli 200 e. Seuraavalla viikolla kaverini käväisi Jyväs-Marinen moottoripyöräpäivillä ja bongasi sieltä tarjouksesta hyvän oloiset Forma-merkkiset ajosaappaat. Vinkin perusteella kiisin liikkeeseen ja hetken sovittelun jälkeen kannoinkin kengät kassalle. Hintaa taisi olla 85 e.

Viimeisin varusteostokseni on Startfitnessissä vajaat neljä euroa maksanut psykedeelisen kirjava sydänkuvioinen putkihuivi. Se on ihan must kaulassa säällä kuin säällä. Sain kyllä moottoripyöräkurssilta mustan putkihuivin, mutta en kokenut sitä tarpeelliseksi, joten annoin sen kaverilleni. Kurssilla kun käytin kypärän alla kypärähuppua, niin sillä tuli suojattua kaulakin. Oman kypärän kanssa en tarvitse huppua, joten kaula pitää suojata muuten.

 


Nyt vajaan parin viikon ajokokemuksella olen sitä mieltä, varusteostokset menivät aika nappiin. Vaatteet tuntuvat sopivilta ja toimivilta. Takkia en olisi itse tajunnut ostaa noin pienenä, mutta myyjä sanoi että sen pitää olla jämpti ettei lepata ja sopiva se nyt onkin. Kaverillani on ihan supermakea valko-puna-musta ajotakki jota kuolaan aina kun näen sen eli kelpaisi minullekin, mutta mennään tällä nykyisellä nyt edes yksi kesä.

Suurin pelkoni oli, että mitä jos en mahdukaan enää uusiin ajohousuihini. Toppahousuni olivat nimittäin tänä talvena muuttuneet hieman ahtaiksi, kun olen reilun vuoden käynyt bodypumpissa nostelemassa painoja ja saanut hillittömät reisilihakset... Helpotuksekseni mahduin vielä housuihin, vaikka aika jämptit ne ovatkin.

Ensimmäisen ajokerran jälkeen olin vielä sitä mieltä, että on äkkiä saatava ohuemmat hanskat, mutta nyt kun on ollut alle 20 astetta lämmintä, niin ei noissa ole kuuma tullut. Hihaankaan ei tuule, kun hanskat on tarkoitettu hihansuun päälle laitettavaksi.

 

Olen sitä ihmistyyppiä, joka tarvitsee aurinkolasit kirkkaalla pilvipoudallakin. Autokoulussa olinkin ihan hätää kärsimässä, kun kypärän alle ei mahtunut aurinkolaseja ja häikäisi ihan sikana. Onneksi oman kypäräni alle sain pujotettua aurinkolasini. Ihan täydelliset aurinkolasit moottoripyöräilyyn ovat kuitenkin mieheni vanhat polaroidit, jotka on suorien sankojen ansiosta helppo tunkea kypärän sisään.

Moottoripyörän hankinta

lauantai 02.06.2012 Avainsanat: Autokoulu , Kawasaki ER-5 , Moottoripyöräily

Ajoin viime syksynä moottoripyöräkortin ja nyt kevään tullen oli aika hankkia itse pyörä. Huhtikuussa aloin selvitellä netistä, mikä moottoripyörä olisi riittävän matala 160 cm pituiselle kuskille ja aloittelijalle muutenkin sopiva. Kaksi nimeä tuli vastaan useammallakin sivulla: Kawasaki ER-5 ja Suzuki GS. Hipposhallissa huhtikuussa järjestetyssä moottoripyöränäyttelyssä kokeilin istua Kawasaki ER-6 selässä ja siitä yletti jalat juuri maahan, mistä päättelin että myös ER-5 olisi minulle sopivan matala. Kaverillani P:llä oli myös hyviä kokemuksia ER-5:stä, joten päätin, että sellaisen haluan.

Nettimotosta löytyi paljon ER-5:ia, joita katselemalla päädyin hakemaan yksilöä, joka olisi vähintään vuosimallia 2000 ja ajettu enintään 35000 km. Plussaa olisi, jos myyjänä olisi yksityishenkilön sijaan liike. Lisäksi pyörän pitäisi olla 25 kW:ksi kuristettu, koska ajokorttini ei riitä täysitehoiseen pyörään. Löysin parikin kiinnostavaa n. 2000 e hintaista yksilöä, mutta ne eivät olleet riittävän hyväkuntoisia, joten en ryhtynyt hieromaan kauppoja.

Koska sopivia 25 kW Erkkejä ei löytynyt enempää, päätin laajentaa hakua täysitehoisiin ja selvittää, mitä kuristaminen maksaisi. Nyt alkoikin löytyä vaihtoehtoja n. 3000 euron hintaluokasta, mutta koska kuristaminen maksaisi rekisteröinteineen 400-500 e, alettiin mennä 3000 euroon asettamani maksimihinnan yli. Pyörän budjetti määräytyi suoraan säästöjeni mukaan, sillä lainarahalla en halunnut rahoittaa ostosta, koska en vielä edes tiennyt olisiko moottoripyöräily varmasti minun juttuni.

Sitten Nettimotosta tuli vastaan Seinäjokelaisella MotorWelt-nimisellä liikkeellä myynnissä oleva 3280 e maksava 21 tkm ajettu ER-5. Joka oli vieläpä punainen! Vaikka lähtöhinta oli jo yli budjetin, soitin silti huvikseni liikkeeseen ja kysyin pyörän hintaa kuristettuna. Yllättäen hinta olikin tuo sama. (Kaikissa pyörissähän on aina tinkivaraa, mutta tuo oli minusta aika paljon, kun tiesi mitä kuristus ja rekisteröinti suunnilleen maksaisi.) Kysyin vielä P:ltä, että olisiko tämä yksilö hyvä ja kun vastaus oli myöntävä, tiesin että tässä se on, minun pyöräni.

Seuraava viikon olinkin tulisilla hiilillä, sillä vaarana oli, että joku muu ehtisi ostaa pyörän ennen kuin pääsisimme sitä P:n kanssa katsomaan. Onneksi ei ehtinyt ja niin suuntasimme lauantaina viikkoa myöhemmin Seinäjoelle katsomaan pyörää.

Minähän en kuristamattomalla pyörällä saanut edes ajaa, joten P kävi koeajamassa sen ja tutki muutenkin missä kunnossa se on. Pyörä oli muuten oikein hyvä, mutta takarengas alkoi olla loppuunajettu ja eikä öljyjä ollut vaihdettu tänä vuonna. Ei mitään mullistavaa siis, mutta lisäkustannuksiahan nuo tiesivät jo muutenkin ylittyvään budjettiin. Päätin sitten lainata mieheltäni puuttuvat rahat, koska n. 300 e huoltoon ja uuteen renkaaseen ei kaataisi maailmaani ja sitten kelpaisi huoletta ajella koko kesä. Ja niin tein kaupat omasta moottoripyörästä!

Liike hoiti kuristamisen ja rekisteröinnin nopsaan ja seuraavana torstaina MotorWeltin myyjä kävikin jo heittämässä pyörän minulle Jyväskylään polttoainekustannuksia vastaan.

Oma moottoripyöräni Kawasaki ER-5 eli Erkki eli Eerik Punainen. :)


Kaikille ensimmäisen moottoripyörän ostoa suunnitteleville noviiseille hauaisin sanoa, että pyörät tunteva kaveri on kultaakin kalliimpi! Aika orpo olo oli etsiskellä pyöriä ja miettiä onko ne hyviä ja mitä niistä kannattaa maksaa, kun ei tiedä niistä yhtään mitään. Aika tiuhaan soittelinkin P:lle ja linkkailin potentiaalisia ostoehdokkaita ja siitä se mielikuva vähitellen muodostui.

Vaikka etsinnän alussa ajattelin, että naarmut tai vaihdettu mittaristo eivät haittaisi, niin nyt olen tosi tyytyväinen, että maltoin mieleni. Eivät nuo ominaisuudet ajoa haittaisi, mutta kävisivät kuitenkin myöhemmin harmittamaan. Kaveri sai myös käännettyä ajatukseni siihen suuntaan, että pyörä kannattaisi ennemmin ostaa ennemmin liikkeestä kuin yksityiseltä. Liike pystyi kätevästi hoitamaan kuristamisen ja  lisäksi liikkeestä ostaessa kuluttajansuojalaki on turvana, jos pyörä sattuisi nyt hajoamaan käsiin.

Moottoripyöräkorttia hankkiessani ajattelin, että eihän se haittaa mitään, että saan pari vuotta ajaa vain max. 25 kW tehoisilla pyörillä. Olisin siis saanut ikäni puolesta rajoittamattoman A-kortin, mutta koska en ylettänyt ajaa autokoulun täysitehoisella pyörällä, jouduin ajamaan kortin kevarilla, minkä seurauksena sain välikoon A-kortin.

Vaikka ER-5 on sopiva moottoripyörä aloittelijalle, niin niitä oli silti tarjolla hyvin vähän 25 kW:ksi kuristettuna. Jos olisin saanut suoraan ison A-kortin, olisi kuristaminen jäänyt väliin ja rahaa säästynyt. Kaverini mielestä oli kyllä ihan hyvä että opettelin ajamaan kevarilla, koska se painoi vain reilu 100 kg ja oli siten helpompi käsitellä. Mutta olisihan sitä voinut vaihtaa tehokkaampaan pyörään taitojen karttuessa, jos vain olisi ollut tarjolla sopivan kokoinen.

Keväisillä moottoripyörämessuilla kokeilin istua Autokoulu Koljanderin täysitehoisen Suzuki Gladius SFV650 selkään ja oikein hämmästyin, miten kivasti varpaani ylettyivät sen selästä maahan. (Ja silti ko. koulun opettaja totesi, että on vähän turhan korkea pyörä minulle!) Samaan aikaan Autokoulu Moottori (missä ajoin kortin) oli vaihtanut sen minulle liian korkean KTM Duke 690 R:n uuteen Honda NC700X -moottoripyörään, mutta kun kokeilin messuilla sitä, ei ollut mitään toivoa, että jalat olisivat ylettäneet siitäkään maahan. Outoa, että kaikkien koulujen kalustehankinnoissa ei oteta huomioon sitä, että kuskit voivat olla eri mittaisia. Jos siis suunnittelet moottoripyöräkortin hankintaa, niin suosittelen valitsemaan sellaisen autokoulun, jolla on tarjolla oikeasta teholuokasta omiin mittoihin sopiva pyörä. Näin ei tarvitse tyytyä kompromisseihin.

Tietoa blogista

POLOinen on liikenne- ja autoblogi, jonka perustin kesällä 2008. Aiemmin autot eivät kiinnostaneet yhtään, mutta hankittuani auton olosuhteiden pakosta innostuinkin autoilusta oikein kunnolla. Liikenne on minulle peliä, jossa pyrin menestymään aina vain paremmin!

Kirjoittelen blogiin kaikenlaisista autoiluun liittyvistä asioista moottoripyöräilyä unohtamatta. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat Volkswagen, liikenneturvallisuus ja taloudellinen ajaminen.

Ota yhteyttä: poloinenblogi(a)gmail.com

Arkistot
2020 (5)
helmikuu (3)
Kuusi vuotta ecorunia - tänä vuonna en aja taloudellisesti
Autolla Espanjassa - Jennin kootut seikkailut
Autolla Espanjassa - nopeusrajoitukset, liikenneympyrät ja havaintoja liikennekulttuurista
tammikuu (2)
Autolla Espanjassa - auton vuokraaminen
Autolla eurooppaan - mistä löytää maakohtaiset liikennesäännöt ja muut tiedot?
2019 (17)
joulukuu (1)
Poloisen vuosi 2019 - Leonidas lepäsi kun Jenni ajeli sähköautoilla
marraskuu (1)
Mikä sähköauto on taloudellisin? Espoo EV Challenge 12.10.2019
lokakuu (2)
Kylmää kyytiä sähköautoilla - Vesijärven Auto EcoRun 5.10.2019
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Molemmat!
syyskuu (1)
Paljon muutakin kuin sähköauto! Koeajossa hiljainen jättiläinen Audi e-tron 55 quattro
elokuu (1)
Miten pieni kulutus sähköauto Audi e-tron:illa on mahdollista saavuttaa? Suurajot EcoRun 11.8.2019
heinäkuu (1)
Secto Road Trip - sähköautoilla halki euroopan + mitä lataus maksaa?
kesäkuu (1)
Autoliiton AL 100 juhlaliittopäivät
toukokuu (2)
Kilpailijana Gladiaattoreissa - valmistautuminen, hakeminen ja kilpaileminen
Sähköautojen pienin kulutus! AL-Helsinki Ecorun 27.4.2019
huhtikuu (2)
Taloudellisuusajoa sähköautolla - Kuopion Autokauppa EcoRun 6.4.2019
Sähköauto ilman kotilatausmahdollisuutta ja 10 muuta tarinaa sähköauton lataamisesta
maaliskuu (2)
Testissä kuljettajan pikku apuri: automaattiset kaukovalot
Kun jarrupolkimesta tuli turha - koeajossa sähköauto Nissan Leaf
helmikuu (1)
Koeajossa aito ja alkuperäinen Volkswagen Polo Junior
tammikuu (2)
Koeajot Auto 2018 -messuilla - mitä erikoisempi, sen parempi
Auto 2018 messujen 5 kiinnostavinta juttua
2018 (20)
joulukuu (1)
Skoda Scala - ensifiilikset uutuudesta!
marraskuu (1)
Vain 3,6 millilitran päässä voitosta - Toyota EcoRun 6.10.2018
lokakuu (1)
Kolmas kerta toden sanoo? - Skoda Economy Run 2018
syyskuu (2)
Banaaninkuorilla baanalle! (bio)kaasuautojen päästöt, verotus ja tankkaus
Kaasuautolla taloudellisuusajokilpailussa - Suurajot EcoRun 12.8.2018
elokuu (1)
Tampere - jännittävimmät, hienoimmat ja vaarallisimmat liikennekohteet
heinäkuu (2)
Auton vuokraaminen ulkomailla - ensikertalaisen kokemuksia
Leonin ensimmäinen katsastus ja päivä filmitähtenä
kesäkuu (1)
Leonin 3-vuotishuolto - katolle pissiminen vaihtui karkkikaupan tuoksuun
toukokuu (3)
Seat Leon - murtumat takavalojen umpioissa
Seat Leon - DSG-vaihteiston kytkimen vaihto
Kaaharizombie pihtaamassa - Neste Pusula EcoRun 15.4.2018
huhtikuu (3)
Leonin pienin kulutus ikinä! AL Helsinki EcoRun 14.4.2018
Kulutustestailuja ennen kauden ensimmäisiä Ecorun taloudellisuusajokilpailuja
AL-Sport päivät Hyvinkään Sveitsissä
maaliskuu (1)
Kauden 2018 ecorun taloudellisuusajokilpailut - millä autolla ja kenen kanssa?
helmikuu (2)
Koeajossa upea coupé Lexus RC 300h
Pitääkö vilkkua käyttää aina risteyksessä kääntyessä?
tammikuu (2)
POLOinen 10 vuotta!
Auton lattian, takaluukun ja konepellin vaimennus
2017 (30)
joulukuu (3)
Kiire ja liikenne - testatusti huono yhdistelmä!
Leonidaksen kuusenhakureissu
Polkupyörän valot - miten niitä käytetään oikein?
marraskuu (2)
Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen
Autoliiton opetuslupainfo - kaikki mitä halusit tietää ajokortin hankkimisesta opetusluvalla
lokakuu (3)
Toyota Ecorun - uudenlainen taloudellisuusajokilpailu
Lotus Elise ja täydellisen rypsipellon metsästys
Pihistelyä ja mahtavia maisemia - Skoda Economy Run 2017
syyskuu (1)
HJC R-PHA 70 - ei enää ikinä aurinkolaseja moottoripyöräillessä!
elokuu (3)
Vuoroin vieraissa - tsekkiläiset taloudellisuusajajat tuhansien järvien maan ecorunissa
Liikaa hifistelyä, liian vähän pihistelyä - Suurajot NEZ EcoRun 13.8.2017
Pikaisessa koeajossa Volkswagen Arteon ja ennakoiva adaptiivinen vakionopeussäädin
heinäkuu (3)
Tampereen liikennejärjestelyt yllättivät turistin
Skootteri ei ole lälläripyörä, ainakaan kaupungissa
Illalla olin voittaja, aamulla enää toinen - AKU EcoRun 9.7.2017
kesäkuu (3)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 2.)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 1.)
Auto jäi pikapesun ulkopuolelle - asiakaspalvelu keräsi pisteet kotiin + Voita ilmainen autopesu!
toukokuu (3)
Leonin 30 tkm huolto - öljynvaihto, vajavainen akku ja rasittavat natinat
Takatalvi yllätti - 270 km kesärenkailla loskakelissä
POLOinen PINGailemassa eli autobloggaaja sisällöntuottajafestareilla
huhtikuu (2)
Auton kuntotarkastus
Autourheilijat Pohojanmaalla
maaliskuu (3)
Pysähdyin moottoritiellä ja muita viikonlopun autoilukuulumisia
Kiveniskemän korjaus Leonin tuulilasista
Kauhea naarmu auton maalipinnassa!
helmikuu (2)
Koeajossa Lexus IS 300h - se parempi Toyota?
Audi Quattro Tour 2017 - miten Audit selvisivät laskettelurinteestä?
tammikuu (2)
Minkä näistä koeajaisin? Uusi Seat Leon, Toyota C-HR vai Lexus IS 300h?
Autojen sijaintitiedot vuotivat nettiin jo nyt
2016 (30)
joulukuu (1)
Auto 2016 -messujen hauskin koeajo: pikkuruinen sähköauto Renault Twizy
marraskuu (3)
Auto 2016 - lisää koeajoja, vuoristorata ja Opel OnStar
Auto 2016 -messut - autojen Mega Pop-Up myymälä ja paljon muuta
Muuttaako urheiluauto käyttäytymistä? Testissä Lotus Evora 400
lokakuu (4)
Onko yksisuuntainen Puistokatu oikeasti turvallinen pyöräilijöille?
Rengashotelli ja puuttuvat pultit
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 2/2)
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 1/2)
syyskuu (1)
Ford Driving Skills for Life
elokuu (3)
Koeajossa huikea urheiluauto Lotus Evora 400
Seat Leon äänieristys
Seat Leon resonoi ja natisee
heinäkuu (1)
Harjoittelu kannattaa! 1000 Lakes EcoRun 2.7.2016
kesäkuu (2)
Taloudellisen ajon vinkit hiekkatiellä ajamiseen
Leonin ensimmäinen öljynvaihto ja säästövinkki
toukokuu (4)
Kirottu kilpailu? Neste Myllylampi Ecorun 21.5.2016
Koeajossa faceliftin saanut superpihi Toyota Auris Hybrid
Yksi vai 50 hevosvoimaa?
Että sellainen moottoripyöräilykauden aloitus!
huhtikuu (3)
Rekisterikilpibongaus
Milloin U-käännös on kielletty?
Leonin takuukorjauksia
maaliskuu (2)
Ecorun ja autoslalom kilpaileminen
Onnistuuko taloudellinen ajaminen talvella? Savon Pihistys Kuopion Autokauppa Ecorun 27.2.2016
helmikuu (3)
Kokemuksia Leonin kitkarenkaista
Teslan lataaminen
Koeajossa vertaisvuokrattu unelma-auto Tesla Model S P85D
tammikuu (3)
Pysäköinti Jyväskylän satamassa
Auton lainaaminen naapurille - uhka vai mahdollisuus?
Nissan Juke Nismo RS - terrierimäinen möhköfantti koeajossa
2015 (40)
joulukuu (2)
Hauskaa joulua!
Autoslalom kilpailu Leonilla
marraskuu (3)
Around View Monitor ja muita lisäapuja kuljettajalle a'la Nissan
Päästöskandaaliauton(?) kulutusennätys
Koeajossa superhauska Mazda MX-5
lokakuu (4)
Volkswagenin vieraana Jyväskylän MM-rallissa
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Talvirenkaiden valinta Leoniin
Volkswagen Demo Tour 2015
Leonilla yli 1000 km yhdellä tankillisella!
syyskuu (4)
Jyväskylän Autotarvikkeen naistenilta
Ratti.fi - ajokortin opetuslupien välityspalvelu
Hipoen ohi ja kolmion takaa känny korvalla - suomalainen liikenne takapenkkiläisen silmin
Tehotytöt vauhdissa: Vesijärven Auto Ecorun
elokuu (3)
Yritys päihittää vakionopeussäädin ja hieman Ecorun-pohdintaa
Onnellista autoslalomia
Moottoripyörän talvisäilytys sekä huolto- ja myyntipohdintaa
heinäkuu (2)
Kurkku Kalajoella
Leonin CQuartz Finest -pintakäsittely
kesäkuu (2)
1000 Lakes EcoRun - taloudellisen ajon soratieralli?
Poloinen pysyy Poloisena, mutta Leon on nyt Leonidas
toukokuu (6)
Polon viimeiset pihistelyt: LänsiAuto Ecorun 18.4.2015
Leonin renkaiden vaihto uusiin ja pyörien suuntaus
Uudet vanteet ja renkaat Leoniin
Kilometrien kerryttämistä ja autovouhottajien tapaamista
Leonin luovutus
Leonin luovutushuolto
huhtikuu (4)
Leonin maahantulotarkastus
Moottorijarrutus vai vapaalla rullaaminen?
Onnellisten ajokoulu vm. 2015
Lisensoitu autourheilija!
maaliskuu (5)
Kitkarenkaat liukkaan kelin radalla
Koeajossa Toyota Auris Hybrid - ekotietoisen taviksen valinta
Automerkkien kevään kovimmat #some #kampanjat
Autourheilu todella kiinnostaa naisia!
Autoja, moottoriurheilua ja naisia
helmikuu (4)
Oho, tilattiin auto
Volkswagen Winter Drivingschool
Seat Leon jälleen testissä - onko Polo saamassa seuraajan?
Poloisen ensikosketus kitkarenkaisiin
tammikuu (1)
Mitä kaikkea POLOiselle tapahtui vuonna 2014?
2014 (41)
joulukuu (3)
Joulukuun lopun löpinät
Nissan Pulsar - ei mikään tähdenjäänne
Leidi liikenteessä
marraskuu (3)
Karvalakki-Leon vuokralla
Glosspoint - palvelua vailla vertaa
Testissä Ford Ranger Wildtrak -pick-up
lokakuu (3)
Renkaiden vaihto hintavertailu
Törttöilijöitä liikenteessä - blogaus vanhan ajan malliin
Auton vanteet netistä
syyskuu (4)
Rullahiihto liikenteessä
Sumussa ajaminen ja sumuvalojen käyttö
Polon toinen taloudellisen ajon kilpailu: maantiekulutuksen haamuraja rikki kirkkaasti!
EcoRun taloudellisuusajokilpailu Pololla
elokuu (2)
Kohta pihistellään taas!
Uudet keskikupit vanteisiin ja virallinen pysäköintipaikka
heinäkuu (3)
Moottoripyörän parantelua
Jyväskylä - Kuopio - Jyväskylä
Polon 3-vuotishuolto
kesäkuu (3)
Uusi Mazda3 - taviksesta katseenvangitsijaksi
Polon ensimmäinen katsastus
Testissä kuljettajan pikku-apurit: mukautuva vakionopeussäädin ja kaistanpitoavustin
toukokuu (2)
Ihana uusi Polo <3
Taloudellisen ajon kilpailu Ecorun
huhtikuu (3)
Kevään renkaanvaihtokuviot ja DSG:n öljynvaihto
Keski-Suomen Moottoripyöränäyttely vm. 2014
Ensiesittelyssä uusi Volkswagen Polo
maaliskuu (5)
Ja sitten kuolo korjasi Polon akun
Polkupyörien huoltoa
Seuraa Poloista!
Poloinen goes off-road
Volkswagen hyötyautojen talviajokoulu kevätkelissä
helmikuu (4)
Tänä talvena liukasta on vain radalla
Onnellisten ajokoulun opit käytännön kokeessa
Kohti onnellisempaa ajokulttuuria
Onnellista liukastelua
tammikuu (6)
Pohdiskellen Pohjanmaalle
Lyhyitä ajoja + kireät pakkaset = tyhjä akku
Onnellisten ihmisten ajokoulun startti ja läheltä piti
Koeajossa Seat Leon FR
Parhautta!
Hakkapedia-blogaajaksi
2013 (31)
joulukuu (2)
Tonttu-Polo
Taloudellinen ajotapa - kokemuksia Drivecon käytöstä
marraskuu (4)
Demo Tour 2013 ja kestohymy
Uudet nastarenkaat polkupyörään
Toyota Auris Hybrid
Kesäinen koeajorupeama
lokakuu (3)
Taloudellisen ajon harjoittelua Toyotan tapaan
Renkaiden vaihto Poloisen tapaan
Ongelmalliset vaihteet
syyskuu (5)
Uusi leiska!!
Jyväskylä - Toivakka - Kangasniemi - Hankasalmi - Lievestuore - Jyväskylä
Vähän erilainen ratapäivä
Puhdas auto - pahempi mieli?
Uusi polkupyöräni - Nishiki Hybrid Comp SLD
elokuu (2)
Harjaton pesu
Ja korvat lepää!
heinäkuu (2)
Nissan Juke Nismo
Polon kaksivuotishuolto
kesäkuu (2)
MP-kauden avaus
Polkupyörän renkaanvaihtopulmia
toukokuu (2)
Facebookista voi oikeasti voittaa jotain!
Kops!
huhtikuu (2)
Kuinka tyhjentää lompakko moottoripyöränäyttelyssä
Talven suruja
maaliskuu (3)
Uusi Golf ja Polo GT
Vihreä unelma
Rata 2013
helmikuu (2)
Nastarenkaat kaksipyöräiseenkiin - lopulta
Uuden vuoden kilpailun voittaja on...
tammikuu (2)
Yhteenveto ajokaudesta 2012
Uuden vuoden kilpailu
2012 (30)
joulukuu (2)
Herkkua on siinä monenlaista.
Ylimääräinen öljynvaihto ja takuukorjauksia
marraskuu (2)
Ei niin yllättävät ensilumet
Uusi Golf ja Robo-up!
lokakuu (2)
Moottoripyörä talvisäilöön
Lisää näkyvyyttä
syyskuu (2)
Se oli hyvä vanne
Uusi Audi A3
elokuu (4)
Kaahaavat motoristit vs. ohiteltava motoristi
Eerik pesussa
Yhden pysäköintiruudun ongelma
Polo 1 v!
heinäkuu (2)
Polo ja rätisevä Media-In
Auton kulutuksen seuranta
kesäkuu (3)
Jennin ja Eerikin ensimmäiset seikkailut
Varusteostoksilla
Moottoripyörän hankinta
toukokuu (4)
Sateiset pikakuulumiset
Sumuvalopelle ilman sumuvaloja
Vielä niistä jäljistä ovenkahvassa...
Kevätpesu - ja mitä kuran alta löytyikään
huhtikuu (1)
Päivävalot ja pimeiden perien ongelma
maaliskuu (4)
Ei Golfkärryä meille
Up!
RSS ja muuta yleistä
Näin poliisin, mokasinkohan?
helmikuu (3)
Liukastelua Lievestuoreella
Polo 6R 1.2 TSI DSG Highline
Poloa ulkoiluttamassa
tammikuu (1)
Analyysi pienestä punaisesta paholaisesta
2011 (37)
joulukuu (3)
Hauskaa joulua!
Paras häälahja ikinä!
Polon suojauskäsittely
marraskuu (2)
Polo Simoissa
Kuulumisia autonhuoltokurssilta
lokakuu (4)
Jyväskylä - Ylivieska - Jyväskylä
Tunnustus
Volkswagen Demo Tour 2011
Inssi läpi ... vaivoin
syyskuu (6)
Moottoripyörän teoriakoe läpi!
Olenko hidas oppimaan vai muuten vain hidas?
Rohkeasti liikenteen sekaan
Onko tämä nyt niin hämmentävää?
Pelottava moottoripyörätunti
Eka ajotunti moottoripyörällä
elokuu (8)
Ensimmäinen ja viimeinen kerta (MP 1/2)
Autonhuoltokurssi tulee taas!
Lelun ohjaksissa ja museoesineen kyydissä
Motoristin henkivakuutukset: jarruttaminen ja kääntäminen (MP 5/6)
Lisää kirjaimia ajokorttiin (MP 3/4)
Oho, ostettiin auto
Polo Junior ja Polo Senior
Terveisiä Pololta
heinäkuu (2)
Bilteman kromiset pölykapselit, osa 2
Helsingin keskusta taas vähän tutummaksi
kesäkuu (1)
Katsastus vm. 2011
toukokuu (2)
Pyöräilyneuvontaa
Econen
huhtikuu (2)
Matelua pääsiäisen paluuliikenteessä
Oikealle kääntyvä väistää ... jos väistää
maaliskuu (2)
Vuosihuollon paikka
Ratapäivä 2011
helmikuu (2)
Uudet talvirenkaat
Nissan JUKE
tammikuu (3)
Polkupyörä vuorostaan huoltoon
Uusi leiska
Mitä sanoo Polo 95 E10 bensasta?
2010 (30)
joulukuu (1)
Turvallista uutta vuotta!
marraskuu (3)
Käsittämätöntä toistoa
Polo GTI ja jokasyksyinen Scirocco-koeajo
Epätaloudellista taloudellista ajoa
lokakuu (4)
Saija ratissa
No nyt se sitten levisi
"Eivät renkaat kesää tee"
Simuloitu rengasrikko
syyskuu (6)
"Jarrut - vauhdin surma"
Voidellaan ettei leikkaa kiinni
Kuinka moottori toimii?
Auton perusrakenne tutuksi
Audi A1
Autonhuoltokurssi
elokuu (1)
Kaikkien aikojen ilotulitus ja kaikkien aikojen ruuhka
heinäkuu (1)
Pysäköinti Ainolanrannassa
kesäkuu (1)
Myöhäinen katsastus
toukokuu (2)
Outo ohituskaista
Kilpisenkatu - pyöräilijän inhokki
huhtikuu (1)
Kesärenkaiden vaihtoaika x 2
maaliskuu (2)
Pikavisiitti Helsinkiin
Hämärä ABS-ongelma
helmikuu (5)
Ratapäivä
Hieno Audi ja nuiva Audimies
Enää viikko!
Polo palasi elävien kirjoihin
Koskaan ei ole Polo jättänyt tielle ...
tammikuu (3)
Käsijarrun tärkeydestä
Ei tullut BC:tä, tuli pelkkä B
Paras synttärikortti
2009 (36)
joulukuu (1)
Pimeällä ajamisen kurssi - perinteisesti vai simulaattorilla?
marraskuu (1)
Ajelemassa
lokakuu (4)
Vahaa pintaan ja talvirenkaat alle
Jos edes joku ottaisi opikseen...
"Kiesi-kohu ei kolhinut Audi-kauppaa"
Sciroccoooo <3
syyskuu (2)
Uutta Poloa ihailemassa
Kootut seikkailut Helsingissä
elokuu (2)
Kutsu
Ylinopeusvalvonta: kootut selitykset
heinäkuu (1)
Jyväskylä-Lahti-Jyväskylä
kesäkuu (4)
Läheltä piti juhannuksena
POLOinen 1 v.
Peruuttelua
Polo kesäkuntoon
toukokuu (3)
Taas ratin takana!
Kyytiläisenä
Kun jarrua ei voikaan painaa
huhtikuu (3)
Taas Tampereella
Talvi väistyy
Pablo Picassoa testaamassa
maaliskuu (6)
Huolto ja katsastus - uusi yritys
Katsastus
Vuosihuolto
Vaajakosken liikenneympyrässä ajaminen
Pesua kaivattaisiin
Ilmaista liukastelua
helmikuu (5)
Volkswagen Polo vm. 2008 vs. 2004
Automaattia testaamassa
Jyväskylä-Tampere-Jyväskylä
Kunnossa!
Palautetaan korjaamolle
tammikuu (4)
Oma Polo kullan kallis
Yksi Polo korjaamolle, toinen Polo vuokralle
Kolareita kerrakseen
Polo kolarissa
2008 (24)
joulukuu (1)
Valoton risteys sekoittaa päät ja aiheuttaa vaaratilanteita
marraskuu (3)
Pysäköintipaikasta sakkopaikaksi
Talvea odotellessa
Pientä koristelua
lokakuu (4)
Uudet autot tuoksuvat hyvälle
Ei ole pakko mennä jos ei mahdu
Kirkkaita kilometrejä!
Paluu liukkaalle
syyskuu (5)
Unelma-autoni
Autoton päivä
Inssimuistoja
Jopas oli ohitus
Jyväskylä-Hämeenlinna-Jyväskylä
elokuu (6)
Kuukauden viimeinen päivä
Ollaanpa sitä nyt niin kiireisiä
Törttöilijöitä liikenteessä
Jenni testaa
Kesäkumit vaihtoon
Hetken loisto
heinäkuu (2)
Liukastelua 2-vaiheessa
Arvioiva ajo
kesäkuu (3)
Uudet matot
Tyhmiä ohituksia rauhallisessa juhannusliikenteessä
Taustaa

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!