Me tykkäämme sinusta!
Tykkäätkö sinä jo meistä?
maanantai 24.01.2011 Avainsanat: Huolto , Nishiki Reno , Polkupyöräily
Mainitsin joskus viime keväänä, että olisi pitänyt viedä polkupyörä huoltoon, mutta myöhästyin, koska kevätsesonki oli juuri alkamassa. Heinäkuussa ajattelin, että ruuhka olisi hellittänyt ja yritin varata Huoltopilottiin aikaa, mutta pyörä olisi joutunut silloinkin olemaan siellä yli viikon eivätkä voineet varata suoraan jotain tiettyä päivää huollolle, joten annoin asian olla. Hoidetaan sitten talvella. En tiedä olisiko muissa polkupyörähuolloissa ollut vähemmän kiirettä, mutta en selvittänyt asiaa, koska Huoltopilotti on ollut vakipaikkani siitä saakka kun sain pyöräni vuonna 1997. Ennen tapasin huollattaa pyörän joka kevät, mutta nykyisillä ajokilometreillä (alle 100 km kuukaudessa, krhm) se ei ole tarpeen.
Pari viikkoa sitten sain lopulta aikaiseksi varata huoltoajan. Nyt sesongin ulkopuolella huollattaminen kävi tosi kätevästi, sillä vuosihuoltoon kuului ilmainen noutopalvelu. Pyörä haettiin työpaikaltani sovittuna aamuna (päivä tosin siirtyi parilla eteenpäin sairastumisen takia) ja iltapäivällä kinusin työkaverilta kyydin Tourulaan hakemaan pyörää. Oih se oli pitkästä aikaa puhdas! Ja toimi muutenkin hyvin pehmeästi ja vaivattomasti.
Pelkäsin että polkupyörään jouduttaisiin vaihtamaan takavanne liian kuluneiden jarrupalojen käytön takia, mutta ei onneksi tarvinnut. Samoin ajattelin että takapakka olisi vaihtokunnossa mutta eipäs ollutkaan. Itse asiassa pyörään ei vaihdettu kuin ihan perusosia eli ketjut, jarrupalat, vaijerit ja olisikohan ollut joitain vaijereiden suojia. Kokonaishinnaksi muodostui 120 e, josta työn osuus oli 84 e ja osat 36 e.
Lisäksi ostin vielä varaosiksi "paremmat" jarrupalat 9 e ja uudet rengasraudat 6 e, koska katkaisin viime keväänä yhden. Olisin halunnut oikeasti metalliset rengasraudat, mutta sellaisia ei ollut myynnissä. Uudet ovat samanlaiset kuin aikaisemmatkin jotka kestivät kyllä monta vuotta. Myös polkupyörähuolto itse käyttää kuulemma samoja rengas"rautoja".
Nyt kelpaa taas ajella.
sunnuntai 16.01.2011 Avainsanat: Yleinen
Sain alkuviikosta sellaisen inspiraation, että nyt olisi aika kehittää blogiin lopulta uusi leiska. Itse ainakin olen lopputulokseen varsin tyytyväinen, sillä onhan tämä nyt 1000 kertaa parempi kuin Bloggerin perustemplate. Toisaalta melkein mikä tahansa on parempi kuin se...
Headerin kuva on viime talvelta, kun kävimme Nioben kanssa koeajamassa nelivetoista Audi A3:a ja sen jälkeen ajoimme vielä Polon Laajavuoren päälle. Oli niin hieno keli, että oli pakko ottaa pari kuvaa mahdollista myöhempää käyttöä varten. Hetki siinä meni, mutta käyttöön tuli.
Leiskauudistuksen yhteydessä otin blogiin käyttöön "Show related posts" -toiminnon eli merkintöjen loppuun linkitetään automaattisesti tagien perusteella muutama samaa aihealuetta käsittelevä merkintä. Sen tarkoituksena on tietysti saada lukijat pysymään blogissa hieman pidempään. :) Koitan käydä vielä joku päivä merkinnät läpi ja tagitan ne hieman tarkemmin, sillä tähän mennessä tageja on ollut melko vähän per merkintä.
Otan mielelläni vastaan kommentteja ja parannusehdotuksia!
keskiviikko 05.01.2011 Avainsanat: Polttoaine
Eräs lukijani ehdotti, että kirjoittaisin tänne näkemykseni nyt vuoden vaihteessa myyntiin tulleesta 95E10-bensiinistä. Suoraan sanottuna en ole perehtynyt asiaan hirveän paljon. Perustietämykseni rajoittuu siihen, mitä E10:stä on kirjoitettu sanomalehdissä ja tietysti e10bensiini.fi-sivustoa olen selaillut. Lukijan pyynnön johdosta lueskelin asiasta vielä vähän lisää ja alta voitte lukea jonkinnäköisen tiivistelmän aiheesta.
Uusi 95 E10 -bensa tai tuttavallisemmin pelkkä E10 on 95-oktaanista bensaa, jonka tilavuudesta enintään 10% on etanolia. Etanolin lisääminen bensan sekaan ei ole uusi juttu, sillä tähänkin saakka 95-oktaanisessa bensassa on saanut olla 5% etanolia.
Etanolipitoisuuden kasvattaminen johtuu EU:n tavoitteesta nostaa liikenteessä käytettävän biopolttoaineen osuus 10%:iin. Mikään kiire uuden bensan käyttöönotossa ei olisi ollut, sillä EU:n tavoitteen takaraja on vuonna 2020 eli lähes kymmenen vuoden päästä. Suomessa kuitenkin päätettiin pistää asiaan vauhtia ja niinpä saamme nyt tankata autoihimme 95 E10 -bensaa.
Aiempaa suuremman tilavuusprosentin etanolia sisältävä E10 sopii suureen osaan Suomessa käytössä olevista autoista, mutta ei kaikkiin. Reilu neljännes autoista joutuu käyttämään 98E-bensaa (osahan on joutunut käyttämään sitä jo ennestään), joka sisältää jatkossakin vain 5% etanolia. E10 soveltuvuuden omaan autoon voi tarkistaa E10-bensiini -sivustolta tai automerkin maahantuojan nettisivuilta (VW). Vuosina 2002-2006 valmistettu Polo 1.4 63 kW (moottoritunnus AXU) versio ei syö E10-polttoainetta, mutta kaikille muille Poloille se kelpaa. Oma Poloni on 55 kW, joten E10 on ok.
95 E10 ei ole aivan yhtä tehokasta polttoainetta kuin entinen 95E, koska etanolin energiapitoisuus on huomattavasti bensiiniä matalampi. Näin ollen uutta polttoainetta joudutaan polttamaan vanhaa suurempi määrä saman tehon aikaansaamiseksi. Teoriassa auton kulutus kasvaa E10 käyttämällä noin 2%. Nähdäkseni kulutuksen kasvu on niin pieni, että hinnan takia E10:ä kalliimpaa 98E:tä ei kannata siirtyä käyttämään.
Viime viikolla e10bensiini.com (huomatkaa pääte) kertoi BBC:n tiedotteesta, jonka mukaan auton konetilassa syntyi tulipalo ja räjähdys Ranskassa suoritetuissa E10-bensiinin soveltuvuuskokeissa. E10:ä epäilevät ihmiset tietysti innostuivat uutisesta, mutta uutinen on varmasti huijausta. Siinä ei ole lainkaan linkkiä BBC:n alkuperäiseen tiedotteeseen, mikä sai omat hälytyskelloni heti soimaan. Nyt kun luin uutisen uudelleen, koko viittaus BBC:hin oli poistettu, mikä on vähintäänkin outoa. Uutiseen linkattu kuva on myös omiaan herättämään epäilyksiä, sillä vaikka uutisessa sanotaan että konepellin alta tuprutti tummaa savua, niin kuvassa olevan auton matkustamo palaa ja konepelti on vahingoittumaton. Ihmisillä on harmillisen vähän lähdekritiikkiä ja tyhmintä tässä on, että Keskipohjanmaa-lehtikin julkaisi uutisen sivuillaan. Eh. Väitän, että e10bensiini.com on vain sivulatauksia kalasteleva kopio virallisesta e1bensiini.fi-sivustosta.
Vaikka uutinen E10-bensiinin räjähdyksestä on huijausta, on asiassa tietyssä mielessä jotain perääkin. Etanoli on tehokas liuotiaine, mistä syystä kaikkien autojen polttoainejärjestelmät eivät kestä bensiinin lisääntynyttä etanolipitoisuutta. Pitkän ajan kuluessa etanoli voi haurastuttaa ja rikkoa polttoaineletkuja ja tiivisteitä, minkä seurauksena polttoainetta voi päästä vuotamaan. Suuremman happi- ja etanolimääränsä vuoksi 95 E10 syttyy vanhaa 95E:tä herkemmin, joten vuotamaan päässyt ja höyrystynyt bensiini voi teoriassa syttyä palamaan aiempaa herkemmin. Tällainen tilanne on kuitenkin varsin teoreettinen, mikäli autojen omistajat huomioivat mikä polttoaine omalle autolle sopii.
Jos autoon tankkaa vahingossa 95 E10-bensaa, auto ei hajoa siltä istumalta eikä tankkia tarvitse erikseen tyhjentää. Merkitystä on enemmänkin sillä, kuinka kauan väärää polttoainetta on polttoainejärjestelmässä. Eli riittää että käyttää väärän bensan pois ja tankkaa säiliön hieman tyhjennyttyä päälle oikeaa (eli 98E:tä), jotta tankissa olevan polttoaineen etanolipitoisuus pienenee.
Yksi tärkeä E10:een liittyvä tekijä on ympäristöystävällisyys, tai ainakin uuden polttoaineen käyttöönottoa perustellaan kasvihuonepäästöjen alentamisella.Tästä asiasta en ole kovin hyvin perillä, sillä ajattelin fossiilisten polttoaineiden käyttöäkin rajoitettavan lähinnä siksi, että ne loppuvat ennen pitkää. Pointtina on kuitenkin fossiilisten polttoaineiden saastuttavuus.
Biopolttoainetta pidetään laskennallisesti nollapäästöisenä, koska sitä polttaessa hiilen ajatellaan palaavan takaisin kiertoon. Asiassa ei ole kuitenkaan huomioitu biopolttoaineen koko tuotantoketjun kokonaispäästöjä fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna ja nykyisillä valmistusmenetelmillä biopolttoaineiden ympäristövaikutukset eivät ole juurikaan fossiilisia parempia.
Vielä oma juttunsa on missä, mistä ja miten biopolttoaine valmistetaan. Jätteistä valmistaminen on hyvä asia, mutta ajatus ruuaksi kelpaavien aineisten muuttamisesta biopolttoaineeksi tuntuu kummalta, sillä tällöin joudutaan raivaamaan lisää metsiä ruuan tuottamiseen.
Merkinnässä käyttämiäni lähteitä ja lisää luettavaa aiheesta:
POLOinen on liikenne- ja autoblogi, jonka perustin kesällä 2008. Aiemmin autot eivät kiinnostaneet yhtään, mutta hankittuani auton olosuhteiden pakosta innostuinkin autoilusta oikein kunnolla. Liikenne on minulle peliä, jossa pyrin menestymään aina vain paremmin!
Kirjoittelen blogiin kaikenlaisista autoiluun liittyvistä asioista moottoripyöräilyä unohtamatta. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat Volkswagen, liikenneturvallisuus ja taloudellinen ajaminen.
Ota yhteyttä: poloinenblogi(a)gmail.com