POLOinen

POLOinen

Jaa sivu POLOinen
Suodatettu avainsanalla talvi

Kiire ja liikenne - testatusti huono yhdistelmä!

perjantai 29.12.2017 Avainsanat: Jenni , Kolarointi , Liikenneturvallisuus , Pohdiskelu , Talvi

Kiireellä on ihmeellinen vaikutus. Vaikka olen normaaleissa oloissa rauhallinen ja harkitseva kuski, kiireessä nämä hyveet välillä unohtuvat. Päähän ei mahdu muuta kuin ajatus, että on pakko päästä äkkiä perille. Pari viikkoa sitten meinasin päätyä siitä hyvästä kaiteeseen.

Olin luvannut olla kotona vastaanottamassa vieraita klo 18 ja olin siitä pari minuuttia myöhässä. Taivaalta satoi räntää ja moottoritiellä oli paikoitellen nuoskalunta ja loskaa. Päätin silti lähteä toisen auton vanavedessä ohittamaan edellä ajanutta peräkärrynvetäjää. En jaksanut kökkiä sen perässä, kun pitäisi olla jo perillä. 

Viereisellä penkillä istunut järjen ääni eli rakas mieheni huomautti, että ei ole mitään hyötyä ohittaa kolmen kilometrin motaripätkällä, mutta minä jääräpäisesti sivuutin järjen äänen ja lähdin ohittamaan. Ajattelin, että homma on ihan hallussa, kun ohitan rauhallisesti ja järki kädessä.

Ohituskaistalla nopeuteni oli 95 km/h pintaan, mutta loivassa kaarteessa oikealle annoin nopeuden aavistuksen tippua, sillä siinä oli vähän paksummin lunta.

Ihan kaarteen lopussa auto alkoi yllättäen heittelehtiä. Ehdin ajatella, että nyt kolisee. Jarrutin hieman, ohjasin luiston suuntaan ja pyrin ylipäätään pitämään auton suorassa. Sitten renkaat nappasivatkin kiinni paljaasta asfaltista ja auto oli taas hallinnassani.

Koko tilanne kesti vain muutaman sekunnin, minkä jälkeen suoritin ohituksen loppuun ja ajoin hieman säikähtäneenä kotiin. 

Kyllä minua nolotti! En kehdannut oikein puhuakaan aiheesta kun nolotti nin paljon. Asiaa sivuten laskeskelimme kuitenkin säästettyjä sekunteja. Kolmen kilometrin matkaan menee 27 sekuntia enemmän, jos ajaa satasen sijasta 80 km/h. 

Tilanne tallentui autoni koejalautakameraan. Videolla se ei näytä yhtään niin pahalta kuin tuntui, koska auton perä heitti, ja kamera on kiinni tuulilasissa. Videon perusteella näyttäisi siltä, että auto lähti lapasesta, koska ajoin/ajauduin pois paljaalla asfaltilla olleesta urasta suoraan paksuun loskavalliin.

Viikkoa myöhemmin ajoin jälleen samanlaisessa kelissä, mutta sillä kertaa ei ollut kiire mihinkään. Moottoritien ohituskaistalla oli jälleen loskaa, mutta ei tehnyt mieli yhtään kokeilla onnea siinä. Ei suorastaan tullut edes mieleen. 

Tämän jälkeen pystyin puhumaankin edellisen viikon tapahtumasta. Uusi kerta samanlaisessa kelissä sai minut nimittäin viimeistään tajuamaan, miten idiootti olin ollut edellisellä kerralla!

En pysty jälkeenpäin käsittämään, miten kiireellä voi oikeasti olla niin rankasti järjenjuoksua sumentava vaikutus. Miten se saa uskomaan, että ei tässä mitään voi tapahtua, kun kiireettömänä samassa tilanteessa näkee riskit eikä todellakaan ajaisi samalla tavalla? 

Tästä on nyt otettu opiksi ja voin viisaampana aloitella uutta vuotta. Onko teillä käynyt vastaavaa?

Leonidaksen kuusenhakureissu

lauantai 23.12.2017 Avainsanat: Jenni , Leonidas , Talvi , Yleinen

Meillä on ollut jo monta vuotta perinteenä, että käydään viikkoa ennen joulua poimimassa anoppilasta joulukuusi. Kasvatettua kuusta en voisi kuvitellakaan, koska ne eivät näytä luonnollisilta tiheine oksineen. Ja muovikuusi - ei ikinä! Oman kuusen kaatamisessa on myös tekemisen meininkiä, kun minä kaupunkilaistyttö saan sahan käteeni. :D

Automme on aina määrittänyt joulukuusen pituuden. Ensimmäinen kuusemme oli ehkä 130 cm pitkä mahtuipa kätevästi jätesäkissä Poloon. Sen jälkeen kuuset ovat kasvaneet (heh) ja viimevuotinen taisi olla jotain 180 cm. Sen saaminen Leonidaksen kyytiin oli jo aika temppu, kun ei ole perän mitalla siunattu tuota autoa.

Toisaalta vanhempani kuljettavat ostokuusensa vuoden 2000 Audi A4:llään, mistä ei aa edes penkkejä kaadettua! En tajua miten kuusi mahtuu siihen, mutta äiti kuulemma istuu aina takapenkillä isin takana ja kuusi matkustaa herroiksi takapenkin ja takakenoon kallistetun etupenkin päällä. 

Asiaa varmaan auttaa sekin, että ostokuusi on sukassa ja luomukuusi on lähinnä koitettu tunkea isoon jätesäkkiin eli vie tilaa leveyssuunnassa myös.

Tänä löytämäni joulukuusi oli taas vähän pienempää mallia ja mahtui autoon kivasti. Sellainen minun mittaiseni eli 160 cm pitkä kuusi menee autoon heittämällä. Valitettavasti en tästä heitosta vaan tajunnut ottaa kuvaa eikä arkistoistakaan löytynyt yhtään…

Kuusen kantamisen tyylinäyte.

Kuusenkaatopäivänä sateli räntää aika huolella ja meinasin liukastua kiireessä kaiteeseenkin! :o Mutta se on eri tarina se, katsotaan josko kehtaan kirjoittaa sen myöhemmin tänne. Lupaan ottaa siitä opikseni.

Räntäsateessa ajaessa ja ravan lentäessä kaaressa mietin, että eipä olisi hirveän kiva keli kuljettaa kuusta auton katolla. Auto oli tuon reissun jälkeen aikamoisessa kuorrutuksessa, niin miettii sitten, missä kuorrutuksessa kuusi olisi. Suihkuun joutaisi ennen pystytystä! Toisaalta taitavat suositellakin kylmällä vedellä suihkuttamista sulatellessa, joten siinähän se tulisi samalla pestyä...

Minä lähden nyt uusintareissulle anoppilaan hakemaan kinkkua ja viemään italiansalaattia. Toivotaan, että auton maavara riittää tai sinne vievä metsätie on aurattu. Lapion otan ainakin varmuuden vuoksi mukaan!

Toivottavasti teidän joulukuusenne on jo saatu turvallisesti kotiin ja voitte pikkuhiljaa rauhoittua joulun viettoon. Kivaa joulua kaikille! 

Hyvät joulut toivottaa Leonidas ja tonttu!

Takatalvi yllätti - 270 km kesärenkailla loskakelissä

tiistai 09.05.2017 Avainsanat: Ecorun , Leonidas , Ongelmatilanteet , Pohdiskelu , Reissut , Renkaat , Talvi

Ajatukseni huhtikuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna: Oih, kylläpä sääennuste näyttää mukavan lämmintä keliä vappuviikonlopulle! Vaihdanpa autoon kesärenkaat, koska +10 asteessa ei viitsi enää ajaa Helsinkiin ja takaisin kitkarenkailla.

Ajatukseni huhtikuun viimeisenä viikonloppuna: Eeh, ei pitänyt ihan sääennuste paikkaansa! Räntää on maassa jo pari senttiä ja lisää tulee taivaan täydeltä ja pitäisi lähteä ajamaan Helsingistä kotiin Jyväskylään. Että pitikin vaihtaa talvirenkaat pois!

Renkaidenvaihdon ajankohta meni tänä keväänä tosissaan ihan pieleen ja jouduin ensimmäistä kertaa elämässäni jouduin ajamaan kesärenkailla talvikelissä. Suorastaan kahdesti, sillä lunta oli maassa myös keskiviikkoaamuna, mutta onneksi silloin ajettavana oli sentään vain 7 km töihin. Enpä tiennyt, että se on vasta alkusoittoa takatalvelle…

Takatalvi saapuu

Yhdistin #pinghelsinki-reissuun taloudellisen ajon harjoitukset ajamalla Jaakon kanssa lauantaina parin vuoden takaisen kilpailureitin. Jaakko on lupautunut kaikkiin tämän kauden ecorun-kisoihin kartturikseni, mistä olen todellaonnellinen!

Ennen lähtöä Jaakko kyseli, että miten pitkän lenkin haluan ajaa, sillä sääennuste näyttää iltapäiväksi ja illaksi vähän huonoa keliä. Totesin, että ei anneta sen häiritä, vaan ajetaan koko 240 km lenkki kun kerrankin on mahdollisuus harjoitella.

Puolivälin jälkeen taivaalta alkoi tulla räntää, mutta en antanut sen häiritä. Ajettuamme 2/3 reitistä oli kuitenkin pakko alkaa huomioida muuttunut keli, sillä räntä alkoi jäädä maahan ja mutkissa alkoi olla vaara, että auto lähtee luistelemaan. Seuraavalla tauolla autoa oli jo puhdistettava lumesta, sillä etututka ja rekisterikilpi olivat muurautuneet umpeen ja pyhkijät tampanneet tuulilasin reunaan tiiviin kerroksen lunta. Onneksi lumiharja oli vielä mukana!

AT:lla oli pakko siivota tuulilasi, etututka ja valot lumesta.

Saapuessamme maaliin kävi selväksi, että kotimatka Helsingistä Jyväskylään tulisi olemaan pitkä ja jännittävä. Viimeisestä risteyksestä liikkeelle lähtiessä renkaista ei tahtonut löytyä pitoa, sillä lumi oli peittänyt maan. Ei ollutkaan kyse mistään pikkusateesta. Ja lisää tuli taivaan täydeltä.

Päätin silti ajaa Jyväskylään, koska ei huvittanut käydä etsimään yöpaikkaa. Ajattelin, että varovaisesti ajaen selviäisin kotiin, mutta vähän kyllä jännitti. Vaarana oli myös se, että vaikka itse ajaisi tosi varovaisesti, niin muut eivät välttämättä niin tee ja sillä voi olla ikäviä seurauksia.

Tämä näkymä ecorun-reitiltä oli vasta alkusoittoa...

Rauhallisesti moottoritiellä

Moottoritietä Lahteen ajaessa mietin, että onneksi liikenteessä oli muitakin, sillä liikenne piti ajourat sulina. Nopeusrajoitus olisi sallinut ajaa 120 km/h, mutta kuin yhteisellä päätöksellä autojen matkavauhti asettui 80 km/h:iin. Tämä teki etenemisestä kohtuu turvallista, koska ei tarvinnut juuri ohitella tai olla ohitettavana.

Muutamia ohittajiakin moottoritiellä toki oli, mutta onneksi vain muutama. Ikävimpiä olivat ohittajat, jotka palasivat oikealle kaistalle liian ajoissa. Märällä kelillä hätäilijät lähinnä ärsyttävät sotkemalla tuulilasin, mutta nyt kaistanvaihto heitti loskaa päälle niin, että ennen tuulilasin pyyhkimistä siitä ei nähnyt ollenkaan läpi! Kaikki eivät myöskään ajaneet vasemman kaistan urissa, minkä seurauksena koko ohituksen ajan loskaa oikein suihkusi viereiselle kaistalle ja siinä ajavien päälle...

Suurin itseluottamus (ja toivottavasti talvirenkaat) oli eräällä Audi Q7 kuskilla, joka ohitti 83 km/h ajavan jonon peräkärryä vetäen. Ei sillä että peräkärryä muutenkaan saisi vetää noin kovaa, mutta tuossa säässä se vasta vajaata touhua olikin!

Moottoritiellä kaistaa vaihtaneen auton jäljistä näkee hyvin, miten paljon lunta maahan oli kertynyt.

Yhden auton päädyin itsekin ohittamaan. Ajettuani pitkään turvalliselta tuntunutta 80 km/h saavutin jonkun, joka ajoi vain 60 km/h. Ajelin jonkun kilometrin auton perässä miettien, uskaltaisinko lähteä ohittamaan. Suurin vaara oli mielestäni kaistalta toiselle siirtyminen, sillä siinä joutuu ylittämään loskavallin. Lopulta vaihdoin kaistaa hyvin varovaisella ohjausliikkeellä, ohitin auton ja palasin pitkän matkan päästä loivasti takaisin omalle kaistalleni.

Enempää ohituksia en tehnyt, vaan pysyttelin mieluummin turvallisemmilta tuntuvissa ajourissa. Niissäkin pysyminen vaati ajaman kieli keskellä suuta ja jos niistä ajautui vähänkään sivuun, kauhea lentävän loskan kohina alkoi heti kuulua auton pohjasta. Näin tapahtuessa päästin yleensä kaasun ylös, jotta auto ei vain lähde lapasesta. Eco-ajotilaa käyttäen vaihteisto kytkeytyy välittömästi vapaalle, kun kaasusta irrottaa. Mietin, että se on varmaan turvallinen valinta, sillä käsketäänhän sitä painamaan kytkin pohjaan silloinkin, kun auto joutuu vesiliirtoon. 

Olin ajatellut pitä tauon Vierumäen Matkakeitaassa, mutta räntäsade muutti suunnitelmia. Auto oli kevään rapakeleistä niin törkeä likainen, että ei tulisi kuuloonkaan, että tauon jälkeen kävisin harjailemaan siitä lumia pois. Niinpä kurvasinkin tauolle Lahden Kauppakeskus Karismaan, jossa auton sai tauon ajaksi mukavasti parkkihallin suojaan. Auton puskuri oli kerännyt päälleen monen sentin loskakuorrutuksen, joka oli niin tiivis, että se ei inahtanutkaan, kun tökin sitä vähän lumiharjalla rekisterikilven kohdalta...

Kiva lumikuorrutus Leonin puskurissa. Ei ihme, että etututka ei oikein pelittänyt...

Lisää lunta = vähemmän vauhtia

Tauon aikana räntää oli tullut yhä vain lisää ja bongasin matkalta kelin ensimmäisen uhrin: etelään päin ajanut farmariauto oli moottoritien suuntien väliseltä viherkaistaleelta poikittain, mutta onneksi ei näyttänyt käyneen kuinkaan. Samalla kohdalla tien reunassa oli pysähdyksissä rekka ja sen edessä henkilöauto. Mietinkin, että olisiko pysähtynyt rekka tullut yllätyksenä ulos ajaneelle autoilijalle, joka väistäessään toiselle kaistalle olis samoilla vauhdeilla ajautunut ojan puolelle. Muita ulosajoja en matkalta onneksi bongannut.

Heinolan jälkeen siirryin moottoritieltä normaalille maantielle, jolla matkanteko hidastui entisestään. Turvalliselta tuntui ajaa enintään 60-70 km/h. Liikennettä oli selvästi motaria vähemmän, eivätkä ajourat olleet enää yhtä sulat. Onneksi ei sentään ollut pakkasta!

Ohittajia maantiellä ei onneksi ollut kuin muutama, ohituskaistojenkin kohdalla henkilöautojen kuskit olivat fiksuja eikä monikaan lähtenyt riskeeraamaan että joutuisi loskaliirtoon kaistaa vaihtaessa.

Joutsan tienoilla ohi sen sijaan paahtoi Onnibus. Olen ollut saman linjan kyydissä muutaman kerran ja se oli arviolta noin vartin myöhässä aikataulusta. Oli muuten ajanut aika reippaasti keliin nähden!

Vastaantulijan valot näkyivät jo selkeästi, mutta bussi painoi samoilla vauhdeilla ohi sekä takanani ajaneesta autosta että minusta. Toki annoin vauhdin hiljetä, että se pääsee mahdollisimman nopeasti ohi ja takaisin omalle kaistalle. Bussi heitti kyllä selaisen loskamäärän tuulilasille, että sokaistuin täysin ja hyppäsin vaistomaisesti jarrulle. Vasta kotona tajusin, että oli ehkä tosi vaarallista jarruttaa kovasti loskassa, mutta se vain selkäytimestä. Onneksi autossa on ABSit ja ajonvakautus ja takanatulija riittävän kaukana.

Vähän ennen Hartolaa bongasin niin jouluiset kuuset, että piti pysähtyä ottamaan juhlapyhämeemikuva. :D

Taistelu väsymystä vastaan

Joutsan kohdilla alkoi myös vähitellen väsy painaa, sillä olinhan ajanut päivän aikana ensin yli neljä tuntia ecorunharjoitusta ja siinä vaiheessa hissutellut kotia kohti liki kolme ja puoli tuntia (+45 min tauko). Oli siis aika pitää eväs- ja jumppatauko. Voi olla Teboilin työntekijöillä ihmeteltävää, kun satunnainen autoilija tekee askelkyykkyhyppyjä ja muita liikketiä tankkauskatoksessa. Mutta kun ulkopuolella satoi!

Pitkään jumppatuokio ei jaksanut piristää, vaan Toivakan moottoriliikennetiellä sai taas alkaa pinnistellä tarkkaavaisuutta. Se on huono juttu hyvälläkin kelillä, mutta huonolla vielä pahempi, kun pitäisi pysyä tarkkaan omissa ajourissa. Vaajakosken ABC:llä olikin ehdottomasti seuraavan jaloittelutauon aika, vaikka kotiin ei ollut matkaa enää kuin 15 km.

Tauko Vaajakosken ABC:lla. Auto on entistä paksummassa kuorrutuksessa ja yhä vaan pyryttää.

Oma koti kullan kallis

Lopulta viisi ja puoli tuntia lähdön jälkeen olin kotona ja sain laittaa viestiä huolestuneelle perheelle ja kavereille, että hengissä ollaan.

Tulipahan koettua taas jotain uutta autoilun saralla, mutta varsinaisesti en voi suositella. Olin silti positiivisesti yllättynyt, että selvisin reissusta näin hyvin! Auto ei lähtenyt missään vaiheessa liukastelemaan enkä huomannut ajonvakautuksenkaan kaitseneen kulkemistani. Matkaa oli 272 km, varsinaiseen ajamiseen aikaa meni noin 4,5 h ja keskinopeus oli 60 km/h.

Olipahan reissu! Vertailun vuoksi menomatkaan meni vain 2 h 53 min...

Matka sai miettimään, että mitä siitä seuraisi, jos uusi tieliikennelaki poistaisi talvirengaspakon ja näin ollen autoilijat saisi itse päättää, millä renkaila ajavat talvella? Että tällaisessa kelissä jotkut ihan ehdoin tahdoin ajaisi kesärenkailla, koska "Kyllä siinä pärjää, kun ajaa vaan vähän hitaammin. Ei se lumi kuitenkaan pysy pidempään maassa!" En luota siihen, että kaikki autoiijat olisivat riittävän vastuullisia, vaan sitten seuraisi omien kykyjen ulosmittaamista, huonolle tuurilla oman tai jonkun muun hengen kustannuksella.

Mitä ajatuksia tämä reissu herätti teissä? Oletteko joutuneet kesärenkailla vastaaviin olosuhteisiin? Entä millaiset fiilikset teillä on mahdollisesta talvirengaspakon poistumisesta? 

Rengashotelli ja puuttuvat pultit

keskiviikko 19.10.2016 Avainsanat: Jenni , Leonidas , Renkaat , Talvi

No mutta sehän on taas lokakuu ja talvirengaskeskustelun aika! Vielä parin viikon takaisten ensimmäisten yöpakkasten aikaan päässäni soi vanha virsi: ei niitä renkaita vielä viitsi vaihtaa; ei nämä pakkaset kauan kuitenkaan jatku.

Pari päivää myöhemmin Facebookissa tuli kuitenkin vastaan mainos, jossa sanottiin, että jos käyttää kitkarenkaita, ne kannattaa vaihtaa autoon jo nyt. Hyvä kun sanoitte, minä nimittäin olin ajatellut, että olisi vielä liian korkeat päivälämpötilat.

Googlettelin vähäsen ja selvisi, että talvirenkaat voi vaihtaa alle jo, kun päivälämpötila pysyttelee +5 °C:ssä, mutta ei se oli niin asteen päälle. Renkaiden kuluminen kiihtyy vasta, kun lämpötila on yli +10 °C ja eihän sellaisia lämpöjä ole nähty enää aikoihin. Ei siis muuta kuin tuumasta toimeen ja aikaa varaamaan. Vielä ei ollut ruuhkaakaan!

Seuraavana päivänä hurautin töiden jälkeen Rengasnuoralle. Renkaiden vaihto on kyllä helppoa, kun säilyttää ne liikkeessä! Miten jaksoinkaan roudata renkaat aiemmin kerrostalon häkkivarastosta kuuden oven kautta autoon ja toiset takaisin? Koska olin pihi. Viime syksynä kävin miettimään, että 50 euroa säilytyksestä on lopulta aika pieni raha ja jätin renkaat talvehtimaan liikkeeseen. Ja sillä tiellä ollaan edelleen, vaikka nykyisen rivitaloasunnon varastosta renkaat olisi helppo nostaa autoon.

Yksi pieni mutta rengashotelliin kuitenkin liittyy. Renkaat on helppo vaihtaa, kun ne ovat valmiiksi liikkeessä, mutta tilannetta hieman mutkistaa, jos pultit puuttuvat. Testasin sitä jo keväällä, mutta koska en uskonut kerrasta, jätin pultit nyt syksyllä taas kotiin. Eikä voi puhua unohtamisesta, vaan ei suorastaan tullut pieneen mieleenkään, että ne pitäisi napata varaston hyllyltä kyytiin. Suosittelen olemaan fiksumpi kuin minä, ja ottamaan ne mukaan renkaiden vaihtoon!

Pulttipussi ja joululyhty hengailemassa varaston hyllyllä...

Oletteko muuten koskaan ajatelleet, miksi rengashotellit harvemmin säilyttävät pultteja, vaan antavat ne asiakkaalle säilytykseen? Minä mietin sitä nyt ääneen ja vastaus oli, että vararengas saattaa vaatia eri pultit/mutterit kuin autossa alla olevat renkaat. Näin ollen toinen pulttisarja pitäisi olla aina autossa mukana.

Onneksi autostani ei ole koskaan puhjennut rengas, sillä en tosiaan ole tajunnut koskaan säilyttää pultteja autossa. Tai olivat ne viime kevään renkaanvaihdon ja unohduksen jälkeen, mutta sitten aloimme selvittää auton resonoinnin lähdettä ja tyhjensimme takakontin viimeistä tavaraa myöten. Vararengas sinne palasi, mutta pultit jäivät viettämään kesää varaston hyllylle. Ei sitä vain tule kaikkea ajateltua!

Miten sitten selvisin renkaanvaihdosta, kun pultit olivat kotona? Noh, keväällä kävin nolona hakemassa ne kotoa ja nyt vielä nolompana sain Rengasnuoralta lainaan talvivanteisiin sopivan pulttisarjan.

Tulevaa kesärenkaiden vaihtoa varten tein huhtikuun alkuun kalenterimerkinnän, että muista laittaa pultit autoon! En jätä niitä vielä nyt, sillä Leonin talvivanteet ovat Seatin omat, joten ne käyttävät samoja pultteja kuin vararengas. Kesärenkaat ovat sen sijaan Rialin ja niihin menee oma pulttisarja. Kesärenkaisiin vaihtaessa on siis muistettava jättää talvivanteiden pultit autoon.

Vasemmalla oleva Rialin vanteiden pultti on pidempi kuin oikeanpuoleinen Leonin alkuperäisvanteiden pultti. Lisäksi niiden yläosat ovat huomattavan erilaisesti pyöristetyt. Syytä siis huolehtia, että käyttää oikeita!

 

Onnistuuko taloudellinen ajaminen talvella? Savon Pihistys Kuopion Autokauppa Ecorun 27.2.2016

torstai 10.03.2016 Avainsanat: Ecorun , Leonidas , Pohdiskelu , Seat , Seat Leon , Taloudellinen ajo , Talvi

Talvi ja ecorun. Siinä kombo, jota en ole pitänyt kovin houkuttelevana. Asiaan vihkiytymätön voisi kuvitella taloudellisen ajamisen olevan leppoista ajelua, mutta ainakin kisamielessä se on kyllä ihan täyttä ajamista. Nopeus ei passaisi tippua turhaan, sillä kaikki kiihdytykset kasvattavat polttoaineenkulutusta. Niinpä risteykset mennään vauhdikkaasti eikä pikkuteilläkään ole varaa körötellä, jotta pysytään aikataulussa. Entäs sitten talvella? Samaan pitäisi pystyä, mutta pitäisi myös pysyä tiellä... Jotenkin pelottava ajatus.

Viime vuonna skippasin talvikisan suosiolla, mutta tänä vuonna päätin rohkeasti lähteä kokeilemaan, miten taloudellinen talviajo luonnistuisi. Olihan majoituksenikin muuttanut Lahdesta Kuopioon viime kesänä. Kilpailuun osallistuminen meinasi tyssätä kartturin puutteeseen, mutta alle viikko ennen kisaa kysäisin vielä viimeisenä oljenkortena kartturia Twitteristä ja sieltähän lähtikin mukaan Volkkarifani blogaajakaimani Jenni! Mahtavaa!

Harjoittelin Kuopion kisaan enemmän kuin mihinkään aiempaan Ecoruniin. Vaikka ajotapani on aina taloudellinen, on tuo kisassa ajaminen silti vähän erilaista kuin kaupunkia halkova työmatkani ja ennen kaikkea nyt oli talvikeli. Jennin kanssa ajeltiin yksi ilta ja toisena iltana jatkoin vielä yksikseni. Isolahden lenkki oli taas hyvä harjoituspaikka, sillä siinä on sopivasti mutkia, mäkiä ja vauhtia. Sai hyvin tuntumaa jäiseen tiehen ja Leonin ajonvakautukseen ja ennen kaikkea luottoa omaan ajamiseen ja siihen, että kitkoillakin pysyy tiellä. Sitähän minä talvikisoissa olen eniten pelännyt.

Kisakertomus

Lähdin Savon Pihistykseen tosi rennolla asenteella. Koska olosuhteet olivat minulle uudet, en ottanut mitään paineita menestymisestä. Lähinnä ajatuksena oli, että ajetaan lumella ja jäällä niin hyvin kuin mahdollista, pysytään tiellä ja katsotaan lopuksi mihin se riitti.

Kisa-aamu valkeni Kuopiossa kirpeässä -13 °C pakkasessa. Minun makuuni hieman turhan kylmä keli, mutta eipä ainakaan pitäisi olla liukasta. Yöllä säpsähdin kolmesti hereille, kun Leon luisui jääpeitteisen tien kaarteessa ojaan. Pientä stressinpoikasta kuitenkin ilmassa?! Parempi kuitenkin luistella unissa kuin valveilla. :)

Seremoniallinen lähtö kilpailukeskuksesta kohti ensimmäistä tankkausta.

Kilpailun reitti oli jännä, sillä kaikki aikatarkastuspisteet sijaitsivat samalla huoltoasemalla Siilinjärven ja Nilsiän välimaastossa. Käytiin ajamassa aina joku 30-50 km lenkki ja palattiin sitten asemalle leimaamaan aikatarkastuskortti. Ekalla kertaa lähtiessä emme meinanneet millään tajuta, mihin mennä, sillä nuotit näyttivät U-käännöstä ja eihän sellaista voi tehdä huoltoaseman portilla. Tavasimme Jennin kanssa karttaa ja nuotteja huoltoaseman liittymässä varmaan minuutin, ennen kuin uskalsin lähteä ajamaan. Mutta parempi pysähtyä miettimään kuin ajaa harhaan! Nyt jälkeenpäin katsottuna nuoteissa ei tietenkään ole enää mitään epäselvää...

Itse kisassa emme tosiaan eksyneet kertakaan. Sen sijaan sekoilimme kisareitin ulkopuolella ajamalla saman risteysalueen väärin sekä ennen, että jälkeen kilpailun! :D Kilpailussa yksi risteys tuli mäen nyppylän takaa vähän yllättäen, kun en juuri sillä sekunnilla muistanut seurata trippiä. Tiukka jarrutus ei riittänyt pysäyttämään autoa ajoissa, mutta onneksi risteys oli niin kätevä, että toiselle tielle pystyi kääntymään molemmin puolin yhtä puuta; tiet yhtyivät ikään kuin kolmiona. Jäljistä päätellen joku muukin kilpailija oli tehnyt saman tempun.

Oho, tästähän piti kääntyä!

Onneksi risteykseen pääsi kahta tietä. :)

Kartanlukijan kannalta tämä oli kyllä melko tylsä kisa, koska nuo huoltoasemalta lähteneet lenkit olivat tosiaan lenkkejä, joihin ei kovin montaa käännöstä mahtunut. Muutama risteys ja nopeudenmuutos lähinnä. Onneksi eka ja viimeinen etappi olivat vähän jännittävämpiä. Hetkellistä jännitystä lumisilla metsäteillä saatiin kyllä siinä, kun yhdessä vaiheessa keskellä tietä tuli vastaan auto, jonka kuski ei katsonut eteenpäin ollenkaan. Näkyi vaan kun pää oli ihan alas painuneena, olikohan kiinnostavampaa sisältöä sylissä kuin tiellä? Onneksi sentään väisti vähän juuri ennen kuin oli kohdalla.

Ei tää näytä kuvassa ihan niin pahalta kuin mitä se oli videointihetkellä, eikä kuskin pään asennostakaan saa selvää...

Savon Pihistyksessä ei ollut kiire mihinkään, sillä keskinopeuspyynnit olivat vain vähän yli 60 km/h ja nopeusrajoitukset suurimmaksi osaksi 80 km/h. Jotkut sanoivat, että välillä meinasi tulla vähän kiire, mutta itse huolin lähinnä siitä, että olen liian nopea. Kari ja Ahti sanoivat viime kesänä Jyväskylän soratie-ecorunin jälkeen, että ajamalla hiekkatiet kovaa pääsee pienempään kulutukseen. En silloin vielä käsittänyt asiaa, mutta Kuopiossa Leonin ajotietokone osoitti väitteen todeksi: ajamalla muhkuraisilla teillä 60 km/h keskikulutus näytti suunnilleen 7 l/100 km, kun taas 80 km/h ajamalla keskikulutus olikin lähempänä 5 l/100 km.

Ecoruniin tuli tälle kaudelle uusi sääntö, jonka mukaan AT-alueelle saa tulla vasta omaa minuuttia edeltävällä minuutilla, tai muuten tulee sakkoa. Aiemmin AT:lle on saanut tulla niin ajoissa kuin haluaa ja vain aikakortti on pitänyt antaa omalla minuutilla (kuten nytkin). Tämä sääntö yhdistettynä tuohon tosiasiaan, että kovaa ajaminen on taloudellisempaa, pisti miettimään, että mihin käyttää kaikki ylimääräinen aika... Onko taloudellisempaa tehdä yksi ylimääräinen pysähdys ennen AT-aluetta vai mateleeko vain ne tiet, missä pysty hyvin rullaamaan.

AT-asema alkaa keltaisen merkin kohdalta ja sitä ei saa ohittaa aiemmin kuin minuuttia ennen omaa minuuttia. Aiemmin AT-asemalle (punainen merkki) sai ajaa suoraan ja riitti, että aikakortin antoi tarkastajalle omalla minuutilla.

Pari kertaa oltiin aikataulusta pari minuuttia etuajassa ja päädyin rullailemaan kuivalla 80 km/h asfaltilla 60 km/h niin, että takana ajavat varmaan ihmettelivät, että mitä oikein meinaa. Sori! Aina nolottaa häiritä liikennettä kisan vuoksi. Onneksi pääsivät ohi kun oli hyvää suoraa. Hiekkateillä (joiden hiekkaisuudella ei ollut mitään väliä talvikelissä) ei tätä jono-ongelmaa ole, vaan siellä ennemminkin tulee saavutettua hitaammin ajavat. Mietittiin kyllä Jennin kanssa, että jos jatkossa laittaisi Ecorunissa auton perään opetuskolmion, niin sitten muut tienkäyttäjät kuvittelisivat, että opettelen vasta ajamaan ja käyttäydyn siksi vähän oudosti. :P Tai sitten perässä pitäisi vain olla iso tarra, jossa lukisi "Ecorun taloudellisuusajokilpailu".

Vaikka tuossa mainitsinkin, että reitillä pystyi ajamaan varsin vauhdikkaasti, eivät kaikki tiet silti ihan priimassa kunnossa olleet. Jotkut täryttivät hirveästi ja jotkut olivat aurattu vähän liian kauan aikaa sitten. Oikeaa ajolinjaa sai siis välillä etsimällä etsiä kuoppien ja urien välistä, kun taas lumisemmilla teillä ajolinja oli ihan keskellä tietä.

Muutaman kerran auto riehaantui lumesta niin, että seilasi reunaan, vaikka ratti oli koko ajan suorassa. Normaalisti tällaisessa tilanteessa tulisi varmaankin jarrutettua, mutta kisassa koitin välttää jarruttamista viimeiseen saakka, joten päästin vain auton rullaamaan vapaalla (Leonin Eco-moodin coasting-ominaisuus) ja luotin, että ajonvakautus suoristaa menon. Käytännössä reunaan ajautuessa ajonvakautus korjasi menoa niin, että auto ajautui vielä toiseen reunaan ja vasta sitten palattiin takaisin keskelle tietä. 

Kaikki hyvin kunhan pysyy keskellä tietä...

Kaikki lumi ei suostunut pysymään tiellä, vaan auto keräsi sitä mukaan parhaansa mukaan. Takaikkuna muurautui niin tahdilla umpeen, että jossain vaiheessa oli turha enää koittaa pitää sitä auki pyyhkimellä. Lopussa useamman sentin kerros, vaikka osa siitä oli jo tipahtanut isona levynä matkalle.

Kiva lumikerros takaikkunassa.

Ikävintä kisassa oli lumen pakkautuminen vanteisiin. Se sai auton tärisemään välillä ja joltain AT:lta lähtiessä kävinkin kiertämässä auton ja toteamassa tilanteen, mutta näytti sen verran paksulta kerrokselta, ettei sen siivoamiseen olisi ollut aikaa. No siihen sitten tietysti sattui kuivaa maantietä alkuun, mikä ajettiin kovempaa ja meinasimmekin tikahtua nauruun, kun auto täristi niin, että puhuessa ääneen tuli kunnon säröefekti! xD

Viimeisen tankkauksen jälkeen suunnattiin kilpailukeskukseen Kuopion Autokaupalle motaria pitkin. Siinä vaiheessa lunta oli vanteissa jo niin tuhti satsi, etten pystynyt ajamaan motarilla kuin 60 km/h, koska auto täristi niin järkyttävästi! Olisi ollut fiksua puhdistaa vanteet sekä kisan tauolla että tankkausta odotellessa, mutta enhän minä muistanut, kun tulohetkellä vauhtia oli niin vähän, ettei tärinään kiinnittänyt huomiota. Jatkossa tiedän sitten tämänkin. Kuinkahan paljon lumikuorma muuten mahtoi vaikuttaa kulutukseen?

Ei ihme että vähän täristi! Penkanpuoleiset vanteet olivat kisan jälkeen todella täynnä lunta.

Tutkat

Välillä Ecoruneissa saa jännittää, että tulikohan ajettua tutkaan ylinopeutta. Sanktiota tulee, jos ylinopeus on vähintään 5,1 km/h. Tällä kertaa siitä ei kuitenkaan ollut pelkoa, sillä ohitin molemmat tutkat navigaattorin mukaan varsin sivistynyttä vauhtia. Muistaakseni ekaa lähestyessä nopeus oli 60-62 km/h ja toisessa 38-40 km/h, kun rajoitukset olivat 60 ja 49 km/h.

Hämmästys olikin sitten suuri, kun kisan jälkeen viralliselta ilmoitustaululta löytyi taulukko, jonka mukaan olin ajanut molempien tutkien ohi ylinopeutta. Ekassa nopeus oli ollut 69 km/h ja toisessa 46 km/h, minkä seurauksena loppukulutukseen lisättiin 6 %. Mitä ihmettä? Juuri kun olin varma, että olin ajanut riittävän hitaasti!

Tutkapöytäkirja.

Omaan muistiin ei voi aina luottaa, mutta kyllähän nyt blogaaja-insinööriltä löytyy autosta laitteita, jotka tallentavat GPS-jäljen ja jotka tässä tapauksessa vahvistivat nopeusmielikuvani todeksi. Joulupukin tuoman Sonyn actionkameran mukaan nopeuteni oli tutkaa lähestyessä 57-62 km/h. Kameran GPS ei välttämättä ole tarkin mahdollinen (tuo 57 km/h oli outo pudotus), mutta en oikein usko, että se olisi näyttänyt 7 km/h liian vähän. Driveco-ajotavanseurantalaitteen kartalta oli hankalampi löytää tutkan tarkka sijainti, mutta ko. suoralla nopeus oli senkin mukaan ollut max 65 km/h. Jälkimmäisestä tutkakohdasta minulla ei ole videomateriaalia, koska kamerasta loppui akku muutamaa kilsaa aiemmin, mutta Drivecon mukaan ajoin tutkan alueella kuitenkin max. 39 km/h nopeudella.

Tutka risteyksessä vasemmalla, mun nopeus kameran mukaan 60,6 km/h. Ihan tutkan kohdalla kamera näytti nopeudeksi 62,1 km/h.

Toinen tutkapiste oli juuri ennen kuin tie kaartuu jyrkästi oikealle. Drivecon mukaan nopeus lähestyessä oli korkeimmillaan 39 km/h.

Tässä kisassa varsin moni jäi kiinni ylinopeudesta ja moni heistä myös kommentoi, ettei ollut mielestään ajanut ylinopeutta. Rohkenenkin hieman epäillä, että tutkan käytössä on tapahtunut jokin kämmi ja sen seurauksena useampi autokunta sai turhaan virheprosentteja. Tässä vaiheessa ei voi tehdä muuta kuin harmitella asiaa blogissa, sillä vastalause tulosluetteloa kohtaan olisi tehtävä viimeistään 15 minuuttia kisan tulosten julkistamisen jälkeen. Eipä minulla olisi ollut siinä vaiheessa edes pääsyä kameran dataan eikä Drivecon kartan tutkiminenkaan oikein onnistu puhelimella. Pitääköhän jatkossa alkaa raahata kisoihin mukaan läppäriä ja hankkia jokin vielä tarkempi GPS-loggeri? Vai ajaa vain hitaammin...?

Kulutus

Heti kun auto on kisan jälkeen saatu tankattua täyteen, alkaa kova keskikulutusten laskeminen ja vertailu. Paljonko meni ekalla; paljonko meni tokalla tankkauksella?

Leonidas oli ekassa tankkauksessa kovin vähäruokainen, sillä se huoli bensaa vain 8,36 l, vaikka ajotietokoneen lukemien perusteella odotin sen hörppäävän vähintään kymmenen litraa bensaa. Kisajärjestäjän suorittamassa jälkimmäisessä tankauksessa Leoniin menin vielä 1,95 l bensaa eli yhteensä sitä meni kisassa 10,31 l. Kisan 236 km pituisella reitillä tämä tarkoitti 4,37 l/100 km keskikulutusta, mikä oli aivan käsittämättömän vähän!

Tankkauskortti

Suoraan sanottuna tuli fiilis, että jonkin on täytynyt mennä tankkauksissa vikaan, sillä laskettu kulutus ei ollut ollenkaan linjassa ajotietokoneen lukeman kanssa. Unohdin nollata kokonaismatkamittarin ennen kisaa, mutta yksittäisten etappien kulutukset olivat luokkaa 5,1 l/100 km eli 7 dl enemmän kuin mitä kisakulutus. Viime kesänä Leonin ajotietokone ja Ecorunin tankkaukset täsmäsivät kuitenkin desilleen.

Olen tankannut Leonia Ecorun-tyylillä marraskuusta saakka lajipäällikön tankkauskampanjan innoittamana. Eli tankkaus piripintaan, 10-15 km hötkyttelylenkki ja tankkaus uudestaan piripintaan. Näistä tankkauksista laskettu kulutus on ollut järjestelmällisesti 4 dl enemmän, kuin mitä ajotietokone on näyttänyt. Sen perusteella Leonin kisakulutuksen olisi pitänyt olla jo 1,1 l/100 km enemmän kuin mitä se oli nyt eli laskennallisesti bensaa olisi pitänyt mahtua tankkiin 2,6 litraa enemmän.

Talven Ecorun-tyylisten tankkausten myötä olen huomannut, että Leonin tankki on tosi vaikea saada täyteen. Nesteen pinta vajuu lirutteluvaiheessa tuskastuttavan hitaasti ja tuntuukin, että tankki imisi bensaa loputtomasti, jos vain aikaraja ei tulisi vastaan. Polossa oli ilmausnappi, jota painamalla bensa oikein valahti tankkiin, mutta Leonissa sitä ei ole, vaan se on korvattu itsestään toimivalla venttiilillä. Tankkauksen loppuvaiheessa polttoainetta ei tietenkään mene enää mitään suuria määriä, mutta kun lirutusta ja odotusta toistaa  uudestaan ja uudestaan, niin kyllä siitä muutamia desejä menee.

Lirutellessani Leoniin bensaa kisan jälkeisessä ekassa tankkauksessa joku järjestäjä huomautti minulle, että ei sitä ole pakko sitä noin tarkkaan tehdä. Monet kuulemma tankkaavat vain polttoainepistoolin ekaan naksuun saakka, sillä tankataanhan auto kohta uudestaan. Niinpä lopetin tankkaamisen jo noin kolmen minuutin jälkeen. Tämä on saattanut vaikuttaa kulutukseen hieman, mutta ei todellakaan litroja. Sanoisin, että maksimissaan pari desiä. Missään tapauksessa autoon ei olisi mennyt yli kahta litraa! Järjestäjän tankkaajat olivat myös kokeneita, joten tuskin hekään tekivät mitään virhettä. Sitä paitsi viimeisessä tankkauksessa järjestäjä sai Leoniin mahtumaan 1,95 l bensaa, mikä on ihan linjassa sen kanssa, mitä olen itse tankkaillut. Yleensä sinne se pari litraa menee hötkytyslenkin jälkeen.

Lopputankkaus, jossa järjestäjät tankkaavat ja kisaajat seuraavat toimitusta kuka enemmän ja kuka vähemmän tarkasti.

Lopulliset tulokset ja fiilikset

Ylinopeudesta saadulla kuuden prosentin sakolla kisakulutukseni oli 4,63 l/100 km, mikä oikeutti neljänteen sijaan sekä luokassa että yleiskilpailussa. Ettei olisi ollut paras sijoitukseni tähän mennessä! Yhteensä kisaajia oli mukana 12, joista 9 bensaluokassa. Bensaluokan voittaja ajoi uudella litraisella Opel Astralla huikean hyvään 4,158 l/100 km kulutukseen. (Ilman ylinopeussakkoja 3,923 l/100 km, oli muuten täsmälleen samat ylitykset kuin mulla!)

Loppufiilis tulosten julkistamisen jälkeen oli ennen kaikkea hämmentynyt. Voinko olla näin hyvä? Onnistuiko tankkaus? Miten olen voinut jäädä kiinni ylinopeudesta kun en sitä ajanut?

Pohdittuani asiaa monena päivänä kisan jälkeen olen kyllä käynyt miettimään, että olisiko sittenkin mahdollista, että olen oikeasti osannut ajaa taloudellisesti ja ajotietokone on ollut ihan pihalla? Onko kyse sittenkin siitä, että minä en vain usko itseeni? Kaveri kommentoi, että olen kyllä parantanut tasaisesti ja toinen kaveri sanoi tulosten olevan ihan uskottavat, koska tämä oli keskimääräistä vauhdikkaampi kisa, joten hybridit eivät pärjänneet niin hyvin. Tämä siis oli eka kisa, jossa olen voittanut hybridin! 

Ilman ylinopeussakkoa sijoitukseni olisi ollut luokan kolmas. Neljäs sija olisi puolestaan säilynyt, vaikka olisinkin tankannut kisan jälkeen sen pari desiä enemmän. Mutta tämä on niin kovaa spekulointia, että parempi lopettaa tähän. Minä kisaan ensisijaisesti itseäni vastaan ja yritän oppia jokaisesta kilpailusta lisää.

Talvi-ecorunista täytyy sanoa sen verran, ettei se ollut yhtään niin kamalaa kuin pelkäsin. Meille sattui oivallinen keli, kun ei ollut liukasta. Tiet olisivat toki voineet olla paremminkin aurattuja, mutta en kokenut lumisuutta nytkään ongelmaksi, kun vastaantulijoita ei liiemmin ollut. Risteykset piti ajaa tosi hitaasti näkyvyyttä haittaavien korkeiden lumivallien vuoksi, mutta toisaalta se lisäsi myös turvallisuutta kun ei tullut liukasteltua. Jokainen talvikisa on varmasti erilainen, koska talvikelit voivat olla niin erilaisia, mutta kyllä mä tällä perusteella uskallan lähteä mukaan ensi vuonnakin.

Tauko komeassa auringonpaisteessa.

Tietoa blogista

POLOinen on liikenne- ja autoblogi, jonka perustin kesällä 2008. Aiemmin autot eivät kiinnostaneet yhtään, mutta hankittuani auton olosuhteiden pakosta innostuinkin autoilusta oikein kunnolla. Liikenne on minulle peliä, jossa pyrin menestymään aina vain paremmin!

Kirjoittelen blogiin kaikenlaisista autoiluun liittyvistä asioista moottoripyöräilyä unohtamatta. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat Volkswagen, liikenneturvallisuus ja taloudellinen ajaminen.

Ota yhteyttä: poloinenblogi(a)gmail.com

Arkistot
2019 (5)
maaliskuu (2)
Testissä kuljettajan pikku apuri: automaattiset kaukovalot
Kun jarrupolkimesta tuli turha - koeajossa sähköauto Nissan Leaf
helmikuu (1)
Koeajossa aito ja alkuperäinen Volkswagen Polo Junior
tammikuu (2)
Koeajot Auto 2018 -messuilla - mitä erikoisempi, sen parempi
Auto 2018 messujen 5 kiinnostavinta juttua
2018 (20)
joulukuu (1)
Skoda Scala - ensifiilikset uutuudesta!
marraskuu (1)
Vain 3,6 millilitran päässä voitosta - Toyota EcoRun 6.10.2018
lokakuu (1)
Kolmas kerta toden sanoo? - Skoda Economy Run 2018
syyskuu (2)
Banaaninkuorilla baanalle! (bio)kaasuautojen päästöt, verotus ja tankkaus
Kaasuautolla taloudellisuusajokilpailussa - Suurajot EcoRun 12.8.2018
elokuu (1)
Tampere - jännittävimmät, hienoimmat ja vaarallisimmat liikennekohteet
heinäkuu (2)
Auton vuokraaminen ulkomailla - ensikertalaisen kokemuksia
Leonin ensimmäinen katsastus ja päivä filmitähtenä
kesäkuu (1)
Leonin 3-vuotishuolto - katolle pissiminen vaihtui karkkikaupan tuoksuun
toukokuu (3)
Seat Leon - murtumat takavalojen umpioissa
Seat Leon - DSG-vaihteiston kytkimen vaihto
Kaaharizombie pihtaamassa - Neste Pusula EcoRun 15.4.2018
huhtikuu (3)
Leonin pienin kulutus ikinä! AL Helsinki EcoRun 14.4.2018
Kulutustestailuja ennen kauden ensimmäisiä Ecorun taloudellisuusajokilpailuja
AL-Sport päivät Hyvinkään Sveitsissä
maaliskuu (1)
Kauden 2018 ecorun taloudellisuusajokilpailut - millä autolla ja kenen kanssa?
helmikuu (2)
Koeajossa upea coupé Lexus RC 300h
Pitääkö vilkkua käyttää aina risteyksessä kääntyessä?
tammikuu (2)
POLOinen 10 vuotta!
Auton lattian, takaluukun ja konepellin vaimennus
2017 (30)
joulukuu (3)
Kiire ja liikenne - testatusti huono yhdistelmä!
Leonidaksen kuusenhakureissu
Polkupyörän valot - miten niitä käytetään oikein?
marraskuu (2)
Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen
Autoliiton opetuslupainfo - kaikki mitä halusit tietää ajokortin hankkimisesta opetusluvalla
lokakuu (3)
Toyota Ecorun - uudenlainen taloudellisuusajokilpailu
Lotus Elise ja täydellisen rypsipellon metsästys
Pihistelyä ja mahtavia maisemia - Skoda Economy Run 2017
syyskuu (1)
HJC R-PHA 70 - ei enää ikinä aurinkolaseja moottoripyöräillessä!
elokuu (3)
Vuoroin vieraissa - tsekkiläiset taloudellisuusajajat tuhansien järvien maan ecorunissa
Liikaa hifistelyä, liian vähän pihistelyä - Suurajot NEZ EcoRun 13.8.2017
Pikaisessa koeajossa Volkswagen Arteon ja ennakoiva adaptiivinen vakionopeussäädin
heinäkuu (3)
Tampereen liikennejärjestelyt yllättivät turistin
Skootteri ei ole lälläripyörä, ainakaan kaupungissa
Illalla olin voittaja, aamulla enää toinen - AKU EcoRun 9.7.2017
kesäkuu (3)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 2.)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 1.)
Auto jäi pikapesun ulkopuolelle - asiakaspalvelu keräsi pisteet kotiin + Voita ilmainen autopesu!
toukokuu (3)
Leonin 30 tkm huolto - öljynvaihto, vajavainen akku ja rasittavat natinat
Takatalvi yllätti - 270 km kesärenkailla loskakelissä
POLOinen PINGailemassa eli autobloggaaja sisällöntuottajafestareilla
huhtikuu (2)
Auton kuntotarkastus
Autourheilijat Pohojanmaalla
maaliskuu (3)
Pysähdyin moottoritiellä ja muita viikonlopun autoilukuulumisia
Kiveniskemän korjaus Leonin tuulilasista
Kauhea naarmu auton maalipinnassa!
helmikuu (2)
Koeajossa Lexus IS 300h - se parempi Toyota?
Audi Quattro Tour 2017 - miten Audit selvisivät laskettelurinteestä?
tammikuu (2)
Minkä näistä koeajaisin? Uusi Seat Leon, Toyota C-HR vai Lexus IS 300h?
Autojen sijaintitiedot vuotivat nettiin jo nyt
2016 (30)
joulukuu (1)
Auto 2016 -messujen hauskin koeajo: pikkuruinen sähköauto Renault Twizy
marraskuu (3)
Auto 2016 - lisää koeajoja, vuoristorata ja Opel OnStar
Auto 2016 -messut - autojen Mega Pop-Up myymälä ja paljon muuta
Muuttaako urheiluauto käyttäytymistä? Testissä Lotus Evora 400
lokakuu (4)
Onko yksisuuntainen Puistokatu oikeasti turvallinen pyöräilijöille?
Rengashotelli ja puuttuvat pultit
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 2/2)
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 1/2)
syyskuu (1)
Ford Driving Skills for Life
elokuu (3)
Koeajossa huikea urheiluauto Lotus Evora 400
Seat Leon äänieristys
Seat Leon resonoi ja natisee
heinäkuu (1)
Harjoittelu kannattaa! 1000 Lakes EcoRun 2.7.2016
kesäkuu (2)
Taloudellisen ajon vinkit hiekkatiellä ajamiseen
Leonin ensimmäinen öljynvaihto ja säästövinkki
toukokuu (4)
Kirottu kilpailu? Neste Myllylampi Ecorun 21.5.2016
Koeajossa faceliftin saanut superpihi Toyota Auris Hybrid
Yksi vai 50 hevosvoimaa?
Että sellainen moottoripyöräilykauden aloitus!
huhtikuu (3)
Rekisterikilpibongaus
Milloin U-käännös on kielletty?
Leonin takuukorjauksia
maaliskuu (2)
Ecorun ja autoslalom kilpaileminen
Onnistuuko taloudellinen ajaminen talvella? Savon Pihistys Kuopion Autokauppa Ecorun 27.2.2016
helmikuu (3)
Kokemuksia Leonin kitkarenkaista
Teslan lataaminen
Koeajossa vertaisvuokrattu unelma-auto Tesla Model S P85D
tammikuu (3)
Pysäköinti Jyväskylän satamassa
Auton lainaaminen naapurille - uhka vai mahdollisuus?
Nissan Juke Nismo RS - terrierimäinen möhköfantti koeajossa
2015 (40)
joulukuu (2)
Hauskaa joulua!
Autoslalom kilpailu Leonilla
marraskuu (3)
Around View Monitor ja muita lisäapuja kuljettajalle a'la Nissan
Päästöskandaaliauton(?) kulutusennätys
Koeajossa superhauska Mazda MX-5
lokakuu (4)
Volkswagenin vieraana Jyväskylän MM-rallissa
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Talvirenkaiden valinta Leoniin
Volkswagen Demo Tour 2015
Leonilla yli 1000 km yhdellä tankillisella!
syyskuu (4)
Jyväskylän Autotarvikkeen naistenilta
Ratti.fi - ajokortin opetuslupien välityspalvelu
Hipoen ohi ja kolmion takaa känny korvalla - suomalainen liikenne takapenkkiläisen silmin
Tehotytöt vauhdissa: Vesijärven Auto Ecorun
elokuu (3)
Yritys päihittää vakionopeussäädin ja hieman Ecorun-pohdintaa
Onnellista autoslalomia
Moottoripyörän talvisäilytys sekä huolto- ja myyntipohdintaa
heinäkuu (2)
Kurkku Kalajoella
Leonin CQuartz Finest -pintakäsittely
kesäkuu (2)
1000 Lakes EcoRun - taloudellisen ajon soratieralli?
Poloinen pysyy Poloisena, mutta Leon on nyt Leonidas
toukokuu (6)
Polon viimeiset pihistelyt: LänsiAuto Ecorun 18.4.2015
Leonin renkaiden vaihto uusiin ja pyörien suuntaus
Uudet vanteet ja renkaat Leoniin
Kilometrien kerryttämistä ja autovouhottajien tapaamista
Leonin luovutus
Leonin luovutushuolto
huhtikuu (4)
Leonin maahantulotarkastus
Moottorijarrutus vai vapaalla rullaaminen?
Onnellisten ajokoulu vm. 2015
Lisensoitu autourheilija!
maaliskuu (5)
Kitkarenkaat liukkaan kelin radalla
Koeajossa Toyota Auris Hybrid - ekotietoisen taviksen valinta
Automerkkien kevään kovimmat #some #kampanjat
Autourheilu todella kiinnostaa naisia!
Autoja, moottoriurheilua ja naisia
helmikuu (4)
Oho, tilattiin auto
Volkswagen Winter Drivingschool
Seat Leon jälleen testissä - onko Polo saamassa seuraajan?
Poloisen ensikosketus kitkarenkaisiin
tammikuu (1)
Mitä kaikkea POLOiselle tapahtui vuonna 2014?
2014 (41)
joulukuu (3)
Joulukuun lopun löpinät
Nissan Pulsar - ei mikään tähdenjäänne
Leidi liikenteessä
marraskuu (3)
Karvalakki-Leon vuokralla
Glosspoint - palvelua vailla vertaa
Testissä Ford Ranger Wildtrak -pick-up
lokakuu (3)
Renkaiden vaihto hintavertailu
Törttöilijöitä liikenteessä - blogaus vanhan ajan malliin
Auton vanteet netistä
syyskuu (4)
Rullahiihto liikenteessä
Sumussa ajaminen ja sumuvalojen käyttö
Polon toinen taloudellisen ajon kilpailu: maantiekulutuksen haamuraja rikki kirkkaasti!
EcoRun taloudellisuusajokilpailu Pololla
elokuu (2)
Kohta pihistellään taas!
Uudet keskikupit vanteisiin ja virallinen pysäköintipaikka
heinäkuu (3)
Moottoripyörän parantelua
Jyväskylä - Kuopio - Jyväskylä
Polon 3-vuotishuolto
kesäkuu (3)
Uusi Mazda3 - taviksesta katseenvangitsijaksi
Polon ensimmäinen katsastus
Testissä kuljettajan pikku-apurit: mukautuva vakionopeussäädin ja kaistanpitoavustin
toukokuu (2)
Ihana uusi Polo <3
Taloudellisen ajon kilpailu Ecorun
huhtikuu (3)
Kevään renkaanvaihtokuviot ja DSG:n öljynvaihto
Keski-Suomen Moottoripyöränäyttely vm. 2014
Ensiesittelyssä uusi Volkswagen Polo
maaliskuu (5)
Ja sitten kuolo korjasi Polon akun
Polkupyörien huoltoa
Seuraa Poloista!
Poloinen goes off-road
Volkswagen hyötyautojen talviajokoulu kevätkelissä
helmikuu (4)
Tänä talvena liukasta on vain radalla
Onnellisten ajokoulun opit käytännön kokeessa
Kohti onnellisempaa ajokulttuuria
Onnellista liukastelua
tammikuu (6)
Pohdiskellen Pohjanmaalle
Lyhyitä ajoja + kireät pakkaset = tyhjä akku
Onnellisten ihmisten ajokoulun startti ja läheltä piti
Koeajossa Seat Leon FR
Parhautta!
Hakkapedia-blogaajaksi
2013 (31)
joulukuu (2)
Tonttu-Polo
Taloudellinen ajotapa - kokemuksia Drivecon käytöstä
marraskuu (4)
Demo Tour 2013 ja kestohymy
Uudet nastarenkaat polkupyörään
Toyota Auris Hybrid
Kesäinen koeajorupeama
lokakuu (3)
Taloudellisen ajon harjoittelua Toyotan tapaan
Renkaiden vaihto Poloisen tapaan
Ongelmalliset vaihteet
syyskuu (5)
Uusi leiska!!
Jyväskylä - Toivakka - Kangasniemi - Hankasalmi - Lievestuore - Jyväskylä
Vähän erilainen ratapäivä
Puhdas auto - pahempi mieli?
Uusi polkupyöräni - Nishiki Hybrid Comp SLD
elokuu (2)
Harjaton pesu
Ja korvat lepää!
heinäkuu (2)
Nissan Juke Nismo
Polon kaksivuotishuolto
kesäkuu (2)
MP-kauden avaus
Polkupyörän renkaanvaihtopulmia
toukokuu (2)
Facebookista voi oikeasti voittaa jotain!
Kops!
huhtikuu (2)
Kuinka tyhjentää lompakko moottoripyöränäyttelyssä
Talven suruja
maaliskuu (3)
Uusi Golf ja Polo GT
Vihreä unelma
Rata 2013
helmikuu (2)
Nastarenkaat kaksipyöräiseenkiin - lopulta
Uuden vuoden kilpailun voittaja on...
tammikuu (2)
Yhteenveto ajokaudesta 2012
Uuden vuoden kilpailu
2012 (30)
joulukuu (2)
Herkkua on siinä monenlaista.
Ylimääräinen öljynvaihto ja takuukorjauksia
marraskuu (2)
Ei niin yllättävät ensilumet
Uusi Golf ja Robo-up!
lokakuu (2)
Moottoripyörä talvisäilöön
Lisää näkyvyyttä
syyskuu (2)
Se oli hyvä vanne
Uusi Audi A3
elokuu (4)
Kaahaavat motoristit vs. ohiteltava motoristi
Eerik pesussa
Yhden pysäköintiruudun ongelma
Polo 1 v!
heinäkuu (2)
Polo ja rätisevä Media-In
Auton kulutuksen seuranta
kesäkuu (3)
Jennin ja Eerikin ensimmäiset seikkailut
Varusteostoksilla
Moottoripyörän hankinta
toukokuu (4)
Sateiset pikakuulumiset
Sumuvalopelle ilman sumuvaloja
Vielä niistä jäljistä ovenkahvassa...
Kevätpesu - ja mitä kuran alta löytyikään
huhtikuu (1)
Päivävalot ja pimeiden perien ongelma
maaliskuu (4)
Ei Golfkärryä meille
Up!
RSS ja muuta yleistä
Näin poliisin, mokasinkohan?
helmikuu (3)
Liukastelua Lievestuoreella
Polo 6R 1.2 TSI DSG Highline
Poloa ulkoiluttamassa
tammikuu (1)
Analyysi pienestä punaisesta paholaisesta
2011 (37)
joulukuu (3)
Hauskaa joulua!
Paras häälahja ikinä!
Polon suojauskäsittely
marraskuu (2)
Polo Simoissa
Kuulumisia autonhuoltokurssilta
lokakuu (4)
Jyväskylä - Ylivieska - Jyväskylä
Tunnustus
Volkswagen Demo Tour 2011
Inssi läpi ... vaivoin
syyskuu (6)
Moottoripyörän teoriakoe läpi!
Olenko hidas oppimaan vai muuten vain hidas?
Rohkeasti liikenteen sekaan
Onko tämä nyt niin hämmentävää?
Pelottava moottoripyörätunti
Eka ajotunti moottoripyörällä
elokuu (8)
Ensimmäinen ja viimeinen kerta (MP 1/2)
Autonhuoltokurssi tulee taas!
Lelun ohjaksissa ja museoesineen kyydissä
Motoristin henkivakuutukset: jarruttaminen ja kääntäminen (MP 5/6)
Lisää kirjaimia ajokorttiin (MP 3/4)
Oho, ostettiin auto
Polo Junior ja Polo Senior
Terveisiä Pololta
heinäkuu (2)
Bilteman kromiset pölykapselit, osa 2
Helsingin keskusta taas vähän tutummaksi
kesäkuu (1)
Katsastus vm. 2011
toukokuu (2)
Pyöräilyneuvontaa
Econen
huhtikuu (2)
Matelua pääsiäisen paluuliikenteessä
Oikealle kääntyvä väistää ... jos väistää
maaliskuu (2)
Vuosihuollon paikka
Ratapäivä 2011
helmikuu (2)
Uudet talvirenkaat
Nissan JUKE
tammikuu (3)
Polkupyörä vuorostaan huoltoon
Uusi leiska
Mitä sanoo Polo 95 E10 bensasta?
2010 (30)
joulukuu (1)
Turvallista uutta vuotta!
marraskuu (3)
Käsittämätöntä toistoa
Polo GTI ja jokasyksyinen Scirocco-koeajo
Epätaloudellista taloudellista ajoa
lokakuu (4)
Saija ratissa
No nyt se sitten levisi
"Eivät renkaat kesää tee"
Simuloitu rengasrikko
syyskuu (6)
"Jarrut - vauhdin surma"
Voidellaan ettei leikkaa kiinni
Kuinka moottori toimii?
Auton perusrakenne tutuksi
Audi A1
Autonhuoltokurssi
elokuu (1)
Kaikkien aikojen ilotulitus ja kaikkien aikojen ruuhka
heinäkuu (1)
Pysäköinti Ainolanrannassa
kesäkuu (1)
Myöhäinen katsastus
toukokuu (2)
Outo ohituskaista
Kilpisenkatu - pyöräilijän inhokki
huhtikuu (1)
Kesärenkaiden vaihtoaika x 2
maaliskuu (2)
Pikavisiitti Helsinkiin
Hämärä ABS-ongelma
helmikuu (5)
Ratapäivä
Hieno Audi ja nuiva Audimies
Enää viikko!
Polo palasi elävien kirjoihin
Koskaan ei ole Polo jättänyt tielle ...
tammikuu (3)
Käsijarrun tärkeydestä
Ei tullut BC:tä, tuli pelkkä B
Paras synttärikortti
2009 (36)
joulukuu (1)
Pimeällä ajamisen kurssi - perinteisesti vai simulaattorilla?
marraskuu (1)
Ajelemassa
lokakuu (4)
Vahaa pintaan ja talvirenkaat alle
Jos edes joku ottaisi opikseen...
"Kiesi-kohu ei kolhinut Audi-kauppaa"
Sciroccoooo <3
syyskuu (2)
Uutta Poloa ihailemassa
Kootut seikkailut Helsingissä
elokuu (2)
Kutsu
Ylinopeusvalvonta: kootut selitykset
heinäkuu (1)
Jyväskylä-Lahti-Jyväskylä
kesäkuu (4)
Läheltä piti juhannuksena
POLOinen 1 v.
Peruuttelua
Polo kesäkuntoon
toukokuu (3)
Taas ratin takana!
Kyytiläisenä
Kun jarrua ei voikaan painaa
huhtikuu (3)
Taas Tampereella
Talvi väistyy
Pablo Picassoa testaamassa
maaliskuu (6)
Huolto ja katsastus - uusi yritys
Katsastus
Vuosihuolto
Vaajakosken liikenneympyrässä ajaminen
Pesua kaivattaisiin
Ilmaista liukastelua
helmikuu (5)
Volkswagen Polo vm. 2008 vs. 2004
Automaattia testaamassa
Jyväskylä-Tampere-Jyväskylä
Kunnossa!
Palautetaan korjaamolle
tammikuu (4)
Oma Polo kullan kallis
Yksi Polo korjaamolle, toinen Polo vuokralle
Kolareita kerrakseen
Polo kolarissa
2008 (24)
joulukuu (1)
Valoton risteys sekoittaa päät ja aiheuttaa vaaratilanteita
marraskuu (3)
Pysäköintipaikasta sakkopaikaksi
Talvea odotellessa
Pientä koristelua
lokakuu (4)
Uudet autot tuoksuvat hyvälle
Ei ole pakko mennä jos ei mahdu
Kirkkaita kilometrejä!
Paluu liukkaalle
syyskuu (5)
Unelma-autoni
Autoton päivä
Inssimuistoja
Jopas oli ohitus
Jyväskylä-Hämeenlinna-Jyväskylä
elokuu (6)
Kuukauden viimeinen päivä
Ollaanpa sitä nyt niin kiireisiä
Törttöilijöitä liikenteessä
Jenni testaa
Kesäkumit vaihtoon
Hetken loisto
heinäkuu (2)
Liukastelua 2-vaiheessa
Arvioiva ajo
kesäkuu (3)
Uudet matot
Tyhmiä ohituksia rauhallisessa juhannusliikenteessä
Taustaa

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!