POLOinen

POLOinen

Jaa sivu POLOinen
Suodatettu avainsanalla Autoliitto

Autolla eurooppaan - mistä löytää maakohtaiset liikennesäännöt ja muut tiedot?

keskiviikko 08.01.2020 Avainsanat: Autoliitto , Autolla ulkomailla , Kirja , Reissut

* Kirjan arvostelukappale saatu Autoliitolta

Saadessani keväällä kutsun sähköautojen roadtripille euroopan halki mietin, että mitähän kaikkia liikennesääntöjä minun pitäisi tietää eri maissa. Onko jossain matkan varrella ruuhkamaksuja tai ympäristövyöhykkeitä? Onko autoissamme kaikki varusteet, mitä vaaditaan eri maissa ajamiseen? Entä mitä pitää maksaa siltojen ylityksistä ja moottoriteistä?

Vastaukset näihin ja moniin muihin automatkailijaa mietityttäviin kysymyksiin löytyvät Autoliiton julkaisemasta “Autoillen Euroopassa” kirjasta, josta ilmestyi viime vuonna jo 49. uusittu painos. 

Autoliiton julkaisema Autoillen Euroopassa kirja on sen verran tuhti lukupaketti, että kaikkea tietoa ei pysty mitenkään sisäistämään yhdellä lukukerralla.

Kirjassa on ihan järjettömästi tietoa liittyen eri maissa ajamiseen. Alussa on yleistä asiaa automatkailusta (ja myöskin matkailuauto- moottoripyörämatkailusta!) ja turvallisuusohjeita ja vinkkejä mm. vuoristossa ja tunneleissa ajamiseen sekä vasemmanpuoleiseen liikenteeseen. Myös autonvuokraukselle on oma kappale ja siinä listataan lyhenteitä erilaisista lisäturvista, mitä autonvuokraussopimukseen tarjotaan.

Perustietojen jälkeen kirjassa esitellään aakkosjärjestyksessä euroopan 35 suosituinta automatkailumaata. 

Jokaisessa maassa toistuvat samat aihekokonaisuudet, joita ovat mm. perustiedot maasta, tiedot tiestöstä ja tärppejä hyvistä reiteistä sekä ruuhkautuvista ajankohdista, autojen maahantuloasiakirjat ja pakolliset varusteet, rajanylityspaikat, lemmikkien säädökset ja tietoa maan yleisestä turvallisuustasosta. Lisäksi kirjassa kerrotaanmm. leiriytymisestä, polkupyöräilystä ja julkisesta liikenteestä.

Polttoaineista esillä on enimmäkseem vain bensa, diesel ja kaasu. Kirjassa kerrotaan niiden nimet eri maiden kielillä, huoltoasemien yleiset aukioloajat ja maksutavat. Sähköautojen latauspisteistä kerrotaan lähinnä miten paljon niitä on kussakin maassa, mutta ei juuri muuta.

Jokaisen maan osio alkaa perustiedoista, joissa kerrotaan fiksusti myös palvelumaksuista ja maan sähköpistokemalli. Olisin tuohon kaivannut lisäksi tietoa vesijohtoveden juomakelpoisuudesta.

Liikennesäännöistä käydään läpi mm. yleiset nopeusrajoitukset, väistämissääntöjä, valomääräyksiä ja rengasmääräyksiä. Monista maista on esitelty myös muutama erikoisempi liikennemerkki ja suomennoksia liikennemerkkien lisäkilvistä, jotka voivat aiheuttaa satunnaiselle kulkijalle hämmennystä.

Onneksi monet liikennmerkit ovat yleismaailmallisia, kuten vaikka nämä vieriviä kiviä ja kuoppia osoittavat. Edempänä oleva lumiketjumerkki on myös hyvin ymmärrettävissä, mutta lisäkilvestä sen alla ei ota tolkkua ilman Google kääntäjää.

Liikennesäännöistä olisin kaivannut paikoitellen tarkempaa tietoa. Esimerkiksi miten vilkkua kuuluu käyttää eri maiden liikenneympyröissä? Ja missä saa vaikka tehdä U-käännöksen? (Sveitsiläinen poliisi pysäytti minut uukkarin jälkeen…) Toisaalta kirja kasvaisi Raamatun mittoihin jos säännöt olisi joka maasta tosi tarkat. Nyt kerrotaan lähinnä yleisimmät, millä estetään peltiä rypistymästä.

Jos peltiä kuitenkin pääsee rypistymään tai auto jättää tielle, niin jokaisen maan sivukokonaisuuden alussa kerrotaan hätänumerot ja tiepalvelun yhteystiedot, neuvotaan miten toimia liikenneonnettomuuden sattuessa ja kerrotaan minkälaisia vakuutusmuodollisuuksia kyseisessä maassa on.

Erilaiset tie-, tunneli- ja siltamaksut sekä ympäristövyöhykkeet ovat automatkailijalle tärkeää tietoa. Ne on koostettu kirjaan selkeästi ja lisäksi kerrotaan, miten maksut hoidetaan ja mistä mahdolliset tuulilasitarrat saaa hankittua.

Ruotsin ja Tanskan yhdistävän Juutinrauman sillan ylittäminen henkilöautolla maksaa 52 euroa paikan päällä maksettuna ja 47 e verkossa etukäteen ostettuna. Me saimme reissullamme kaupan päälle upean auringonlaskun!

Uloasajoportit italialiselta maksulliselta moottoritieltä eli autostradalta. Ensimmäinen ajokerta näiden läpi olisi ollut paljon jännittävämpi, jos en olisi lukenut etukäteen käyttöohjeita kirjasta.

Jokaisen maan liikennerangaistuksista on kerrottu esimerkkejä, joten matkailija voi etukäteen katsoa, mitä maksaa jos töppäilee tai kannattaako yleensäkään töppäillä. Lisäksi monista maista kerrotaan miten sakot pitää maksaa.

Osasta maista on kirjassa kartta, mutta se ei ole niin tarkka, että sen mukaan voisi juurikaan suunnistaa. Eli kannattaa hankkia reissuun erikseen kohdemaan kartta, jos ei pärjää Google Mapsilla. Me pärjäsimme roadtripillä ihan hyvin Google Mapsilla, mutta voisin kuvitella, että paperisesta kartasta hahmottaa paremmin etäisyydet.

"Autoillen Euroopassa" on melko raskasta luettavaa, sillä teksti on ladottu hyvin tiiviisti. Siitä olisi toisaalta tullut varmaan aikamoinen tiiliskivi väljemmällä taitolla, kun asiaa on nytkin yli 300 sivua. Toisaalta kirja onkin enemmän hakuteos kuin kannesta kanteen luettava opus.

Kirjassa on paljon linkkejä erilaisille nettisivuille, mistä voi lukea lisää tietoa esimerkiksi liikennesäännöistä, ruuhkamaksuista, rajatarkastuksita ja niin edelleen. Pitkät linkit ovat  ikäviä kirjoittaa käsin selaimeen, mutta onneksi monet niistä löytyvät Autoliiton verkkosivuilla olevasta matkustusoppaasta. Osa tiedoista on avoinna kaikille ja osan näkee vain sisään kirjautunut Autoliiton jäsen.

Kirjan jokaiselle maalle on tehty matkustusoppaan lisäksi oma sivu, johon pyritään päivittämään kirjan julkaisun jälkeen muuttuneita tietoja.

Kaista- ja ajoneuvokohtaisia nopeusrajoituksia ja muita liikennemerkkejä moottoritiellä Saksassa.

Yhden pikku virheen tein kirjan kanssa road tripillä. Unohdin sen Italiaan ajamisen ajaksi laukkuuni, kun painettiin vaan kaasu pohjassa ja takki auki menemään! Luin kirjan ennen reissua, mutta tietoa on niin valtavasti, ettei sitä kaikkea voi muistaa.

Oli noloa tajuta reissun jälkeen, että jaa, Sveitsissä olisi pitänyt ostaa moottoriliikennetiellä ja moottoritiellä ajamista varten auton tuulilasiin tiemaksutarra. Hupsis ja laskua odotellessa! Nooh, se ei onneksi tule minun osoitteeseeni. :D

Milanossa vältyimme ZTL ympäristövyöhykkeen sakoilta ihan vaan sillä tuurilla, että oltiin liikenteessä sähköautolla. Niillä saa ajaa Milanon ympäristövyöhykkeillä vapaasti, kun taas polttiksilla ajaessa olisi varmaan tullut jälkitoimituksena lasku tai useampi... Näistä automatkailijoiden virheistä oli Tekniikan maailman sivuilla juttukin viime kesänä. Myöskin Milanossa pysäköintiin olisi kannattanut lukea kirjasta vinkit, sillä jätimme auton sakkopaikalle.

Saako tähän pysäköidä? Riskillä jätimme auton siihen ja onneksi sitä ei hinattu pois. Kirjasta nimittäin paljastui, että keltaisella viivalla ympäröityyn ruutuun saa pysäköidä vain purkamista ja lastaamista varten. Valkoinen viiva kertoo paikan olevan ilmainen ja sininen maksullinen.

Kannattaa ehdottomasti hankkia “Autoillen Euroopassa" kirja jos suunnittelee automatkaa. Lisäksi muistaa kerrata kohdemaan liikennesäännöt, rajoitukset ja maksut vielä ennen maahan saapumista!  

 

Autoliiton AL 100 juhlaliittopäivät

lauantai 29.06.2019 Avainsanat: AL-Sport , Autoliitto , Tapahtuma

Kotikaupungissani Jyväskylässä järjestettiin keväällä Autoliiton liittopäivät, johon liiton aktiivit kokoontuvat joka toinen vuosi. Tänä vuonna liittopäivät olivat ihan erityiset ja nimeltäänkin AL 100 juhaliittopäivät, koska syksyllä tulee täyteen sata vuotta siitä, kun Autoliiton edeltäjäjärjestö Autoklubi perustettiin.

Olin tarjoutunut auttamaan tapahtumassa, koska sitä oli järjestämässä oma Autoliiton osastoni Jyväkylä sekä Tikkakoski, mutta järjestäjillä oli homma niin hyvin hallussa, että ei minua tarvittukaan. Sain siis nauttia keskittyä vain nauttimaan viikonlopun ohjelmasta ja tapaamaan tuttuja.

Tähtiajo

Lauantaiaamu alkoi perinteisellä tähtiajolla. Se oli alkujaan vuonna 1927 perustetun Yleisen Autoliiton (YAL) liittokokousten yhteydessä pidettävä kilpailu, jonka yhtenä tarkoituksena oli herättää kiinnostusta automatkailuun. Nykyisin Tähtiajo järjestetään vuosittain Autoliiton liittopäivien tai liittokokouksen yhteydessä ja tämän vuotinen kisa oli jo järjestyksessään 93.

Osmo ajoi, Mika kartturoi ja minä olin takapenkin aivot. ;D Vähän samaan tyyliin kuin viimeksikin! Reitti johti Laajavuoresta Harjulle, jossa saimme tehtäväksi selvittää mm. harjun korkeuden Jyväsjärven pinnasta, kuinka monta kertaa ja miten monella eri reitillä harjun erikoiskoe on järjestetty yms. Kysymykset eivät muuten olleet ihan helpoimmasta päästä! 

Takaisin Laajavuoressa saimme vastata vielä muutamaan lisäkysymykseen. Piti mm. tietää, mitä erityistä eräässä tiekirjan ruudun paikassa on ja missä olimme viimeksi nähneet Nokian vuonna 1934 ensiesittelemät Kelirenkaat. Eka kohta oli helppo, siinä on Harjun erikoiskokeen maali. Rengaskysymys sen sijaan oli kinkkinen emmekä keksineet siihen mitään. Oikea vastaus oli Harjulla sijaitseva tykki. Ei tullut mieleenkään! Harjun etapilla oli itse asiassa ohjeena tehdä havaintoja ympäristöstä, mutta unohdimme kokonaan poistua autosta, kun uppouduimme googlettamaan vastauksia kysymyksiin.

Lauantain ohjelma

Lauantain virallisessa ohjelmassa oli lukuisia puheenvuoroja erilaisista autoiluun liittyvistä aiheista.

Itseäni kiinnosti eniten puheenjohtaja Martti Merilinnan esitys autoalan trendeistä liittyen muun muassa sähköautoihin ja päästötavoitteisiin.

Suomen päästöt ovat 1,5 promillea koko maailman päästöistä. Suomi ei voi siis yksinään pelastaa maailmaa vähentämällä päästöjään, mutta voi toki näyttää hyvää esimerkkiä muille.  

Liikenteen päästöjä vähentäisi Merilinnan mukaan mm. autokannan uusiutuminen ja sujuvammat reitit,koska silloin ei seistä ruuhkissa päästelemässä. Myös bussiliikenteen kehitys sujuvammaksi vähentäisi päästöjä. Se ei saisi kuitenkaan tapahtua tavallista autoilua vaikeuttamalla. Joukkoliikenteen kehittämisen haasteena on se, että Suomessa ei ole joukkoja ja siksi henkilöauto onkin täällä hyvä kulkuväline.

Martti Merilinna kertoi, että Suomen liikenteen kilometreistä suurin osa tapahtuu autoilla. Henkilöliikenteestä 57% on auton kuljettajana ja 22% matkustajana. Bussilla kulkee 6% ja raiteilla 5%. Tavarasta puolestaan 86% kulkee kumipyörillä.

Monet tahot ovat esittäneet a(r)vauksia sähköautojen määrästä vuonna 2030. Merilinna keräsi kaikki vaihtoehdot yhteen kaavioon.

Marko Jokela tiivisti esityksen hyvin Moottorin verkkosivuille, käy lukemassa se tästä!

Toyota Gazoo Racingin esitys tallin logistiikan toiminnasta oli myös kiinnostava. Tiesittekö, että yhdellä kuskilla saa olla vuoden aikaan käytössä kolme auton koria ja kolme moottoria? Kilpailun jälkeen auto puretaan lähes atomeiksi ja kasataan sitten taas.

Ikäautoilijana liikenteessä -aiheinen esitelmä ei juuri koskettanut minua ja silmäni meinasivat painua väkisin kiinni aikaisen heräämisen jäljiltä. Sen huomasi auditoriossa pari riviä ylempänä istunut kaverikin, joka herätteli minut tekstiviestillä “Älä nuku!” :D

Viimeisenä esittäytyivät Autoliiton kummikuljettajat. Mieleeni jäi erityisesti lahjakas Henri Hokkala, joka ajoi ensimmäisen rallinsa vuonna 2015, voitti junioreiden hopeaa vuonna 2016 ja pronssia 2017. Viime vuonna hänet valittiin AKK:n Tulevaisuuden Tähdeksi.

Iltajuhla

Virallisen ohjelman jälkeen oli pari tuntia aikaa juoda kahvia, seurustella ja tälläytyä iltajuhlaa varten. Oli kätevää kun tapahtuma oli kotipaikkakunnalla, niin ei tarvinnut matkustaa ja pystyi käydä kotona vaihtamassa juhlavaatteet ylle!

Iltajuhlassa esiintyi Mieskuoro Sirkat, joka lauloi muutaman hyvin eri tyylisen kappaleen. Ihan paras oli liittopäiviä varten uudelleen sovittettu ja sanoitettu Eppu Normaalin “Urheiluhullu”, joka olikin nyt “Autoiluhullu”.

Juhlassa kuultiin myös Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Riitta Mäkisen tervehdys 100-vuotiaalle Autoliitolle ja tanssittiin Paula koivuniemen tahtiin. Luulen, että kaikkien mielestä illan paras osuus oli silti Tikkakosken osaston ensimmäisen puheenjohtajan, 100-vuotiaan Martti Mäkisen spontaanisti pitämä puhe ja lauluesitys. Yleisö nauroi vedet silmissä, kun elämäniloinen sotaveteraani esitti sanoittamiaan laulelmia.

AL 100 -juhlaleivos.

Illan päätteeksi paljastettiin Tähtiajon voittajat ja meidän tiimi oli saanut eniten pisteitä! Perinteisesti järjestävän seuran jäsenet eli paikalliset eivät ole saaneet osallistua kilpailuun, joten emme voineet kuitenkaan voittaa. Tiedä sitten auttoiko paikallistuntemus vai ei, koska Googlehan se oli joka lauloi vastaukset kysymyksiin. Harjun EK:n maalin sen sijaan ainoina tunnistimme. Voisi sen periaatteessa tunnistaa ei-paikallisetkin, jos ralleja seuraavat.

Tähtiajoon osallistuneet kuljettajat saavat perinteen mukaan muistoksi tähtilaatan, johon on kuvattu pitopaikkakunnan vaakuna. Kartturit saavat erilaisen palkinnon, jossa on kuvattuna usein jokin pitopaikkakunnan maamerkki.

AL 100-v tilaisuus

Sunnuntaiaamu jatkui juhlallisella AL 100-v tilaisuudella. Sirkat esiintyivät tilaisuudessa kahdesti, mutta harmillisesti emme saaneet kuulla enää “Autoiluhullua” vaan juhlallisemmat Finlandian ja keski-Suomen kotiseutulaulun.

Juhlassa Autoliiton puheenjohtaja Martti Merilinna esitti otantoja Autoliiton tulevasta 100-vuotishistoriikista. 

Alussa järjestöjä oli useampia; ensimmäinen oli vuonna 1919 perustettu yläluokan Suomen Automobiiliklubi, johon pääsi vain kutsusta. Vuonna 1925 perustettiin Maaseudun  Autonomistajien liitto ja vuonna 1927 Yleinen autoliitto. Vuosikymmenten aikana klubeissa tapahtui yhdistymisiä ja vuonna 1972 Suomen Autoliitto ja Suomen Autoklubi yhdistyivät Autoliitoksi. Nykyään Autoliitossa on yli 126 000 jäsentä, mikä on enemmän kuin missään poliittisessa puolueessa.

Martti Merilinna kertoi historiakatsauksessaan, että jo 30-luvulla autoilua verotettiin rankalla kädellä, mutta vain pieni osa tuotoista käytettiin teiden parantamiseen. Kuulostaa jotenkin tutulta?

Historiakatsauksen päätteeksi katsoimme Autoklubin 50-luvulla julkaiseman videon siitä, miten autolla ajaessa pitää toimia.

Yleisö hykersi, kun videolla opastettiin varoittamaan kadulla kulkevia lapsia tööttäämällä. Vartioitu tasoristeys kehotettiin ylittämään varovasti, sillä laitteet saattaa olla rikki tai vartija mennyt kahville. Ihan ajankohtaisia aiheita liikenteessä nykyisinkin, mutta ehkä vähän eri tavalla kerrottu.

AL 100-v tilaisuuden juhlapuheessa liikennelääketieteen professori, emeritus Timo Tervo kertoi liikenteen suurimman vaaran olevan alkoholi, lääkkeet ja huumeet.

Tervo kritisoi ylinopeuksien kameravalvontaa ja kertoi, että vaikka Suomessa jaetaan ylinopeussakkoja yli tuplat Ruotsiin ja Norjaan nähden, ei Suomi kuitenkaan erotu edukseen eurooppalaisessa liikenneturvallisuusvertailussa. Liikennekuolemat ovat hieman vähentyneet viime vuosina, mutta syynä tuskin on kameravalvonta vaan autojen parantunut turvallisuustekniikka. Huumausaineiden vaikutuksen alla olevia kuljettajia kameravalvonta ei paljasta.

Liikennelääketieteen professori, emeritus Timo Tervo kertoi myös liikenneturvallisuuden kehittymisestä.

Tilaisuuden lopuksi palkittiin lukuisia ansioituneita autoliittolaisia.

Satunnaisia huomioita

Näissä tapahtumissa kun on muutaman vuoden pyörinyt, alkaa kasvot jäädä mieleen. Että on nähnyt ne aiemminkin, mutta ei tiedä yhtään, kuka on oikeasti kyseessä.

Viikonloppuna oli myös pari kohtaamista tuttujen ihmisten kanssa, joita ei tunnistanut, koska konteksti oli väärä. Näitä ihmisiä ei ole tottunut näkemään Autoliiton touhuissa. Lauantaina eräs mies tervehti, että “toimittajakin täällä” ja mä siihen, että oot hirveän tutun näköinen, mutta en yhtään muista kuka olet. Kiropraktikkonihan se siinä! Siellä hän oli laulamassa Sirkkojen riveissä. Sama juttu Opelin Johannan kanssa, jonka tunnistin vasta, kun hän esitteli itsensä, vaikka olemme tavanneet muissa yhteyksissä parikin kertaa aiemmin.

Tapahtumissa huomaa myös valitettavan tosiasian, että järjestötoiminta ei kiinnosta nuorempaa sukupolvea. Tunnen itseni keski-ikäisten ja eläkeläisten joukossa melkoiseksi junioriksi, vaikka olen itsekin jo lähempänä neljää- kuin kolmeakymmentä. Jotenkin sitä kaipaisi oman ikäistään seuraa... 

Liittopäivillä oli mukana Autoliiton 100-vuotisjuhlavuoden keltainen kuplavolkkari, johon saa laittaa nimmarin, jos on allekirjoittanut vetoomuksen vapaan liikkumisen puolesta Autoliiton sivuilla. Auto kiertää tänä vuonna lukuisia tapahtumia, kantsii käydä nimmaroimassa! Jos tarkkaan katsotte kuljettajan puoleista etulokasuojaa, löydätte sieltä tutun nimen... :)

Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen

maanantai 20.11.2017 Avainsanat: Autokoulu , Autoliitto , Opetuslupa

* Kirja saatu Autoliitolta

Autoliiton opetuslupainfossa oli myytävänä Autoliiton laatimaa oppikirjaa “Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen”, joka on laadittu tukemaan opetuslupaopetusta sekä oppilaan että opettajan näkökulmasta. Kirja vaikutti pikaisella selauksella tosi kivalta, joten pyysin saada siitä arvostelukappaleen *.

Kirjan alussa kerrotaan opetusluvan ja ajokorttiluvan hankkimisesta ja opetuksessa tarvittavista lomakkeista. Lisäksi kerrotaan kuljettajaopetuksen rakenteesta ja ajokokeen arviointiperusteista. Sen jälkeen sukelletaan teoriaan, jonka lukujen järjestys ja otsikot noudattelevat hyvin pitkälle Trafin ohjeistusta B-luokan opetuslupaopetuksesta. Lopussa on vielä opastus harjoitteluvaiheeseen ja lista liikennemerkeistä.

Startin tekstikappaleet ovat napakoita ja niitä rytmittävät selkeät listat aiheeseen liittyviä ohjeita ja sääntöjä. Monien kappaleiden lopussa kehotetaan lukijaa tekemään / huomioimaan / muistamaan jokin tietty tärkeä pointti. Esimerkiksi ohittamisesta muistutetaan, että “Älä ohita, jos edellä ajavan auton kuljettaja kytkee vilkun vasemmalle.” Tykkäsin tästä tyylistä, sillä se on mielestäni paljon puhuttelevampaa kuin se, että sanottaisiin vain, että “Ohittamaan ei saa lähteä, jos …”

Opetussuunnitelman mukaisten asioiden läpikäymisen lisäksi kirjassa kerrotaan, miten toteutetaan pimeänajon ja liukkaan kelin radan näytöt. Liukkaalla ajamisen näyttöjen järjestelyohjeet opettajalle on kerätty selkeästi parille aukeamalle “Ajaminen liukkaalla” -luvun loppuun.

Pimeällä ajamisen luvussa näyttöjen järjestelyohjeet ovat sen sijaan yleisen oppilaalle suunnatun tekstin seassa, mikä tekee tekstistä mielestäni hyvin rikkonaista eikä aiheesta saa selkeää kokonaiskuvaa.

Esimerkiksi valojen käytöstä pimeällä pysäköidessä kerrotaan ensin, että parkkivaloja pitää käyttää, jotta ei häikäise muita. Sen jälkeen kerrotaan, miten avustajan tulee ajaa autonsa, että voi näyttää eri valoja oppilaan autolle. Sitten taas kerrotaan oppilaalle lisää taustaa valojen käytöstä ja hätävilkuista, ja sitten taas neuvotaan, mitä avustajan pitää tehdä...

Mielestäni olisi ollut parempi laittaa näyttöjen järjestelyohjeet samalla tavalla kuin liukkaan kelin luvussa, jotta oppilas saisi selkeän kuvan opetettavasta asiasta. Tästä seuraisi jonkin verran toistoa, mutta ei se haittaisi. Kirjassa on muutenkin jo muutamassa kohdassa toistoa, kun esimerkiksi vesiliirrosta kerrotaan sekä maantieajon että sateella ajamisen luvuissa. Näyttöjen ohjekuvat ovat kyllä erinomaisen selkeitä.

Kirjan taitto on mielestäni varsin onnistunut. Värimaailma muodostuu harmaan sävyistä ja korostusvärinä käytettävästä keltaisesta.

Valokuvien käyttö on runsasta. Kuvat ovat suurimmaksi osaksi muuten harmaasävyisiä, mutta tärkeät asiat on korostettu värittämällä ja paikoitellen ympäröimällä ne. Tämä on mielestäni suorastaan nerokas tapa korostaa opetettava asia! Samalla kirjan ulkoasu pysyy harmonisena, kun sivut eivät ole täynnä värien ilotulitusta.

Välillä kuvia on jopa niin paljon, että sivun aihe ja kuvat eivät enää kohtaa, kun edellisen sivun aiheeseen liittyvät kuvat on pitänyt latoa tilanpuutteessa seuraavalle sivulle. Tämä oli välillä vähän hassua, mutta parempi niin, kuin että kuvissa olisi säästelty.

Normaalien maan tasalta otettujen kuvien lisäksi kirjassa on käytetty dronella otettuja ilmakuvia. Ne ovat tosi hyviä, kun pitää esimerkiksi esittää risteysalue kuvassa. Muun muassa poikkeuskäännös on esitetty selkeällä ilmakuvalla, johon on piirretty ajolinja.

Mustavalkoisten kuvien lisäksi kirjassa on käytetty jonkin verran värikuvia; lähinnä suurina kuvituskuvina. Näissä silmään pistää harmillisesti överiksi mennyt muokkaaminen: sävyt vääristyvät, valkoinen palaa puhki ja tummat kohdat ovat ihan mustia.

"Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen” on selkeä ja freesi kirja. Vertailukohdetta muista uusista kuljettajakoulutuksen oppikirjoista ei tosin ole, sillä olen oman ajokorttini hankkinut kymmenen vuotta sitten, minkä jälkeen materiaalit ovat varmasta (toivottavasti) ehtineet muuttua. Muistan vain, kuinka minua ärsytti, kun autokoulukirjassani oli käytetty paikoin ikivanhoja kuvia. Startin kuvissa sen sijaan seikkailevat pääasiassa nykyaikaiset autot. 

Vaikka kirja on suunnattu opetuslupaopetukseen, on se minusta erinomaista luettavaa kenelle tahansa, joka haluaa kerrata liikennesääntöjä. Itsekin opin siitä muutaman uuden jutun, vaikka ajokortti on ollut taskussa kymmenen vuotta. Esimerkiksi, että kuljettajan pitäis muistaa sää(dät)tää takapenkillä matkustavien pääntuet, ettei pää retkahda kolarissa.

Opin myös, että autoa ei saa pysäyttää maksulliselle pysäköintipaikalle maksamatta edes esimerkiksi kyytiläisen jättämistä varten (esimerkiksi kadun varteen). Tämä kuulosti niin järjettömältä, että minun piti varmistaa asia kirjan kirjoittaneelta Autoliiton koulutuspäälliköltä. Hän vahvisti, että asia on tosiaan näin, eikä sitä ole korjattu uuteen tieliikennelakiehdotukseenkaan. Eli käytännössä et saisi pysähtyä maksulliselle paikalle edes siksi aikaa, kun menet maksamaan pysäköinnin...

Pidin kirjassa siitä, että se antaa vinkkejä myös tavalliseen elämään auton kanssa. Esimerkiksi talviosiossa muistutetaan, että tuulilasinpyyhkijöiden sulat saattavat jäätyä kiinni ikkunaan eikä niitä kannata riuhtaista irti, ettei riko niitä. Pysäköintisääntöjen ohessa puolestaan kerrotaan, että pysäköinti on mahdollista maksaa myös puhelimella.

Startti on mielestäni ehdoton hankinta kaikille ajokortin opetusluvalla suorittaville, sillä siitä on hyötyä sekä opettajalle että oppilaalle. Hintakaan ei ole Autoliiton jäsenille kuin 14,90 e, joten ei paha! (Muille 39,90 e.) Vielä kun katsoo kirjan aiheisiin liittyvät videot Autoliiton Ajokoulusta, niin teoriapuolen pitäisi olla hallussa. Toki opettajan pitää opettaa nämä asiat oppilaalle myös, mutta hänelle kirja toimii hyvänä lähdemateriaalina. 

* Olen saanut kirjan arvostelukappaleen Autoliitolta, mutta muita yhteistyökuvioita jutussa ei ole takana. Kirjasta otettujen kuvien julkaisuun olen saanut luvan. Linkkien klikkaaminen ei tuota minulle mitään.

Autoliiton opetuslupainfo - kaikki mitä halusit tietää ajokortin hankkimisesta opetusluvalla

keskiviikko 01.11.2017 Avainsanat: Autokoulu , Autoliitto , Opetuslupa

Kävin kuuntelemassa Autoliiton järjestämän infotilaisuuden ajokortin hankkimisesta opetusluvalla. Vaikka olen ensisijaisesti ammattimaisen autokouluopetuksen kannalla, minua kiinnosti kuitenkin nähdä, mitä Autoliitolla on tarjota opetuslupaopetuksen valinneille. Se vähä mitä olen vilkuillut Autoliiton Ajokoulun opetusmateriaaleja on ainakin vaikuttanut tosi monipuoliselta!

Tilaisuuden puhuja, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen, kertoi aluksi opetusluvan eduista. Sen suurin vahvuus on luonnollisesti valtavat ajomäärät. Etenkin jos oplun hankkii heti kuin mahdollista eli 17-vuotiaana, ehtii ennen 18-vuotissyntymäpäivää ajaa periaatteessa tuhansia kilometrejä. Opetusluvan etuna on myös se, että ajokokemusta on mahdollista kerryttää kelissä kuin kelissä. Samalla vanhemmat ja nuoret saavat viettää yhdessä aikaa ennen kuin nuori lentää pesästä.

Opetusluvan vaatimukset

Ennen opetusluvan hankkimista on syytä miettiä, että onko itse sopiva opettamaan. Onko pitkä pinna ja tuleeko toimeen opetettavan kanssa?

Itse miettisin myös, osaanko välittää tietoa oppilaalle riittävän hyvin. Kuka tahansa pystyy neuvomaan, miten autoa ajetaan teknisesti, mutta se on vain murto-osa koulutuksesta. Pitää osata välittää eteenpäin myös oikeita asenteita ja kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin, jotta oppilaasta tulee muut huomioiva ja vastuullinen kuljettaja.

Opetuslupaopettajaksi hyväksytään melko helposti. On oltava vähintään 25-vuotias, ajokortti on ollut vähintään 3 vuotta ja on oltava henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan opettajaksi soveltuva. Esimerkiksi aiemmat ajokiellot voivat estää luvan saamisen, mutta yksittäinen ylinopeussakko ei ole este. Lisäksi pitää läpäistä opetuslupaopettajan teoriakoe. Siinä on pitkälti samoja kysymyksiä kuin oppilaan teoriakokeessa, mutta virheitä saa tulla vähemmän.

Opetusluvan ja ajokorttiluvan hakeminen. (Huom! Nämä tulevat joltain osin muuttumaan kesällä 2018.)

Opetusauton vaatimukset

Ajo-opetuksessa käytettävään autoon on asennettava opettajalle oma jarrupoljin, sivupeili sekä taakse valkoinen kolmio. Lisäksi auto pitää katsastaa opetusajoneuvoksi. Autossa on suositeltavaa olla oma taustapeili myös opettajalle, vaikka se ei olekaan pakollinen.

Opetusajoneuvona voi käyttää lähes mitä tahansa normaalirakenteista B-luokan kortilla ajettava autoa, jopa matkailuautoa! Väärällä puolella oleva ratti sen sijaan jo liian epänormaali, eikä kelpaa.

Opetusauto voi olla automaattivaihteinen, mutta jos haluaa ajokortin, jolla saa ajaa myös manuaalia, täytyy kuljettajantutkinto ajaa manuaalivaihteisella autolla. Mikään ei toki estä käyttämästä kahta opetusajoneuvoa, joista toinen on manuaali ja toinen automaatti. Vesalainen kertoi aikovansa tehdä näin, kun aikanaan opettaa oman tyttärensä ajamaan.

Autokouluautoissa opettajalla on käytössä useimmiten jarrun lisäksi kytkin ja mahdollisesti kaasupoljinkin. Opetuslupa-autoihin asennetaan yleensä vain jarrupoljin, sillä useamman polkimen paketti on kallis. Hinta asennuksineen voi olla kuulemma jopa toista tonnia, joten ei oikein kannata.

Autoliitolta voi ostaa paketin, jossa on jarrupoljin, peili ja kolmio. Se maksaa jäsenille 115 e, minkä päälle tulevat tietysti asennuskulut. Vesalainen ei osannut sanoa, mitä asennus maksaa, koska se kuulemma riippuu niin paljon autosta. Eräs paikalla olleista kertoi maksaneensa lisäpolkimen asennuksesta Ford Mondeoon 200 e.

Kävin katsomassa tilaisuuden jälkeen Mondeoon asennettua poljinta. Se oli tosi nätisti pultattu kiinni metallilevyyn, joka oli puolestaan kiinnitetty matkustajan penkin kiskoon.

Teoriaopetus

Vesalainen kertoi, että opetuslupaopetuksen yhtenä haasteena on ollut teoriaopetuksen järjestäminen. Mistä hankkia opetusmateriaalit?

Autoliitto on kehittänyt Ajokoulu-verkkosivuston tähän tarpeeseen. Siellä on jokaiselle B-opetussuunnitelman mukaiselle aihepiirille oma sivu, jossa on kerrottu tunnin aihe ensin videolla ja sen jälkeen tekstillä, kuvilla ja lyhyemmillä videoilla. Jokaisen aihepiirin sivun lopussa on kommentointipalsta, jossa voi esittää aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja Autoliiton asiantuntija sitten vastaa niihin.

Ajokoulussa on oppimateriaalien lisäksi mm. teoria ja kuvakoeharjoitukset niin oppilaalle kuin opettajallekin, riskitilannevedioita sekä video ajokokeen kulusta jännitystä lievittämään. Sivulle on myös kerätty linkkejä liikennemerkkeihin, ajoharjoitteluratojen tietoihin ja maksuihin.

En ehtinyt tutustua Ajokoulun materiaaleihin vielä kovin syvällisesti, mutta ensivaikutelma oli ainakin varsin vakuuttava. Niistä voi kortillinenkin kertailla asioita kivasti. Itse ajattelin, että voisin katsoa ainakin videot läpi, sillä tilaisuudessa esitetyt näyttivät mukavan rennolla otteella toteutetuilta.

Osa Ajokoulun materiaaleista on vapaasti katsottavissa, mutta esimerkiksi opetussuunnitelman mukaiset oppimateriaalit ja opettajan teoriakokeen kysymysharjoitukset vaativat kirjautumisen palveluun eli Autoliiton jäsenyyden. Tuosta materiaalimäärästä vuosijäsenyys 55 e (tai alle 24-vuotiaiden nuorisojäsenyys 30 e) ei tosin ole summa eikä mikään. Yhdellä jäsenmaksulla ajokoulua voi käyttää sekä opettaja että oppilas ja lisäksi saa tietty kaikki muut AL:n jäsenedut.

Se mitä jäin Autoliiton Ajokoulusta kaipaamaan oli opettajalle tehdyt ohjeet siitä, miten oppilasta autetaan oppimaan asiat. Löysin ohjeet B-korttiluokan ajo-opetukseen netistä Ajokorttikoulu-nimiseltä nettisivulta ja ne tuntuivat varsin hyviltä.

Vastaavanlaiset ohjeet olisivat mielestäni hyvä lisä Autoliiton Ajokoulu-sivustoon. Uskoisin, että jos ensikertalainen opettaja saisi pienet vinkit miten opetusta kannattaa suorittaa, niin hän pystyisi opettamaan asiat asiat vielä paremmin vs. pelkkä opetussuunnitelma.

Ajo-opetus

Jos netissä olevasta Ajokoulusta puuttuukin ohjeet opettamiseen, niin opetuslupainfossa Vesalainen antoi siihen mielestäni tosi hyviä vinkkejä!

Hän korosti, että opettamisessa on tärkeää, että jokaisella ajotunnilla on etukäteen mietitty tavoite, jolloin saadaan paras oppimistulos. Huomioitavaa on myös se, että ei riitä, että asia on opetettu, vaan sen pitää olla myös opittu. Kun yksi aihe on käsitelty ja opittu, voidaan siirtyä seuraavaan aiheeseen. Seuraavan aiheen kohdalla edellisen tunnin aihe pitäisi siis olla hallussa.

Vesalainen kertoi myös tavan päästä oppilaan "pään sisälle”. Tätä voi pyytää ajattelemaan ääneen ajaessa, jolloin opettaja pääsee selville, miten oppilas oikeasti ajattelee risteyksistä ajamisesta sun muusta. Tällä tavoin on mahdollista puuttua esimerkiksi vääriin ajatusmalleihin.

Ajotuntien reitti kannattaa miettiä etukäteen, sillä harjoittelu on paljon mielekkäämpää, kun ajetaan jokin oikea reitti sen sijaan, että ajettaisiin samaa risteystä uudelleen ja uudelleen. Reitille kannattaa myös mietti erilaisia ja haasteellisia paikkoja. Esimerkiksi kääntymiset yksisuuntaiselle kadulle ja pois sieltä sekä risteykset, joissa on useampi samaan suuntaan kääntyvä kaista. Myös mutkatiellä kannattaa ajoharjoittelun aikana poiketa, koska siellä yleensä tapahtuu nuorten ulosajo-onnettomuudet…

Opetuslupaopetukseen oleellisesti kuuluvat “asiointiajot” eli kauppareissut ja matkat mummolaan yms. Vesalainen suositteli aloittamaan vasta, kun kaikki opetussuunnitelman mukaiset asiat on käyty läpi.

Ajotunnit on suositeltavaa käydä tässä järjestyksessä.

Yhteenveto

Opetuslupainfo oli vakuuttava tietopläjäys, joka kannattaa ehdottomasti käydä kuuntelemassa, jos harkitsee opettavansa itse. Tilaisuudessa käytiin tosi kattavasti läpi säännöt ja määräykset, mitä opetuslupaan liittyy sekä annettiin vinkkejä opetuksen toteuttamiseen.

Osallistujat saivat esittää koko tilaisuuden ajan väliin mieltä askarruttavia kysymyksiä. En tosin käy niitä kaikkia nyt tähän listaamaan, koska en millään muista kaikkea… Jos tulit lukemaan tämän jutun etkä saanut vastausta kysymykseesi, niin kannattaa ainakin aluksi lukea Trafin “B-luokan opetuslupaopetus” -oppaasta.

Autoliitto on muuten tehnyt Ajokoulu-verkkosivuston lisäksi paperisen Startti-oppikirjan, joka vaikutti pikaisella selailulla tosi kivalta. Eikä se maksa AL:n jäsenille kuin 14,90 e! Kokonaisen kirja-arvostelun saatte lukea lähiaikoina, sillä pyysin siitä mukaani arvostelukappaleen. :)

Tietoa blogista

POLOinen on liikenne- ja autoblogi, jonka perustin kesällä 2008. Aiemmin autot eivät kiinnostaneet yhtään, mutta hankittuani auton olosuhteiden pakosta innostuinkin autoilusta oikein kunnolla. Liikenne on minulle peliä, jossa pyrin menestymään aina vain paremmin!

Kirjoittelen blogiin kaikenlaisista autoiluun liittyvistä asioista moottoripyöräilyä unohtamatta. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat Volkswagen, liikenneturvallisuus ja taloudellinen ajaminen.

Ota yhteyttä: poloinenblogi(a)gmail.com

Arkistot
2020 (4)
helmikuu (2)
Autolla Espanjassa - Jennin kootut seikkailut
Autolla Espanjassa - nopeusrajoitukset, liikenneympyrät ja havaintoja liikennekulttuurista
tammikuu (2)
Autolla Espanjassa - auton vuokraaminen
Autolla eurooppaan - mistä löytää maakohtaiset liikennesäännöt ja muut tiedot?
2019 (17)
joulukuu (1)
Poloisen vuosi 2019 - Leonidas lepäsi kun Jenni ajeli sähköautoilla
marraskuu (1)
Mikä sähköauto on taloudellisin? Espoo EV Challenge 12.10.2019
lokakuu (2)
Kylmää kyytiä sähköautoilla - Vesijärven Auto EcoRun 5.10.2019
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Molemmat!
syyskuu (1)
Paljon muutakin kuin sähköauto! Koeajossa hiljainen jättiläinen Audi e-tron 55 quattro
elokuu (1)
Miten pieni kulutus sähköauto Audi e-tron:illa on mahdollista saavuttaa? Suurajot EcoRun 11.8.2019
heinäkuu (1)
Secto Road Trip - sähköautoilla halki euroopan + mitä lataus maksaa?
kesäkuu (1)
Autoliiton AL 100 juhlaliittopäivät
toukokuu (2)
Kilpailijana Gladiaattoreissa - valmistautuminen, hakeminen ja kilpaileminen
Sähköautojen pienin kulutus! AL-Helsinki Ecorun 27.4.2019
huhtikuu (2)
Taloudellisuusajoa sähköautolla - Kuopion Autokauppa EcoRun 6.4.2019
Sähköauto ilman kotilatausmahdollisuutta ja 10 muuta tarinaa sähköauton lataamisesta
maaliskuu (2)
Testissä kuljettajan pikku apuri: automaattiset kaukovalot
Kun jarrupolkimesta tuli turha - koeajossa sähköauto Nissan Leaf
helmikuu (1)
Koeajossa aito ja alkuperäinen Volkswagen Polo Junior
tammikuu (2)
Koeajot Auto 2018 -messuilla - mitä erikoisempi, sen parempi
Auto 2018 messujen 5 kiinnostavinta juttua
2018 (20)
joulukuu (1)
Skoda Scala - ensifiilikset uutuudesta!
marraskuu (1)
Vain 3,6 millilitran päässä voitosta - Toyota EcoRun 6.10.2018
lokakuu (1)
Kolmas kerta toden sanoo? - Skoda Economy Run 2018
syyskuu (2)
Banaaninkuorilla baanalle! (bio)kaasuautojen päästöt, verotus ja tankkaus
Kaasuautolla taloudellisuusajokilpailussa - Suurajot EcoRun 12.8.2018
elokuu (1)
Tampere - jännittävimmät, hienoimmat ja vaarallisimmat liikennekohteet
heinäkuu (2)
Auton vuokraaminen ulkomailla - ensikertalaisen kokemuksia
Leonin ensimmäinen katsastus ja päivä filmitähtenä
kesäkuu (1)
Leonin 3-vuotishuolto - katolle pissiminen vaihtui karkkikaupan tuoksuun
toukokuu (3)
Seat Leon - murtumat takavalojen umpioissa
Seat Leon - DSG-vaihteiston kytkimen vaihto
Kaaharizombie pihtaamassa - Neste Pusula EcoRun 15.4.2018
huhtikuu (3)
Leonin pienin kulutus ikinä! AL Helsinki EcoRun 14.4.2018
Kulutustestailuja ennen kauden ensimmäisiä Ecorun taloudellisuusajokilpailuja
AL-Sport päivät Hyvinkään Sveitsissä
maaliskuu (1)
Kauden 2018 ecorun taloudellisuusajokilpailut - millä autolla ja kenen kanssa?
helmikuu (2)
Koeajossa upea coupé Lexus RC 300h
Pitääkö vilkkua käyttää aina risteyksessä kääntyessä?
tammikuu (2)
POLOinen 10 vuotta!
Auton lattian, takaluukun ja konepellin vaimennus
2017 (30)
joulukuu (3)
Kiire ja liikenne - testatusti huono yhdistelmä!
Leonidaksen kuusenhakureissu
Polkupyörän valot - miten niitä käytetään oikein?
marraskuu (2)
Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen
Autoliiton opetuslupainfo - kaikki mitä halusit tietää ajokortin hankkimisesta opetusluvalla
lokakuu (3)
Toyota Ecorun - uudenlainen taloudellisuusajokilpailu
Lotus Elise ja täydellisen rypsipellon metsästys
Pihistelyä ja mahtavia maisemia - Skoda Economy Run 2017
syyskuu (1)
HJC R-PHA 70 - ei enää ikinä aurinkolaseja moottoripyöräillessä!
elokuu (3)
Vuoroin vieraissa - tsekkiläiset taloudellisuusajajat tuhansien järvien maan ecorunissa
Liikaa hifistelyä, liian vähän pihistelyä - Suurajot NEZ EcoRun 13.8.2017
Pikaisessa koeajossa Volkswagen Arteon ja ennakoiva adaptiivinen vakionopeussäädin
heinäkuu (3)
Tampereen liikennejärjestelyt yllättivät turistin
Skootteri ei ole lälläripyörä, ainakaan kaupungissa
Illalla olin voittaja, aamulla enää toinen - AKU EcoRun 9.7.2017
kesäkuu (3)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 2.)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 1.)
Auto jäi pikapesun ulkopuolelle - asiakaspalvelu keräsi pisteet kotiin + Voita ilmainen autopesu!
toukokuu (3)
Leonin 30 tkm huolto - öljynvaihto, vajavainen akku ja rasittavat natinat
Takatalvi yllätti - 270 km kesärenkailla loskakelissä
POLOinen PINGailemassa eli autobloggaaja sisällöntuottajafestareilla
huhtikuu (2)
Auton kuntotarkastus
Autourheilijat Pohojanmaalla
maaliskuu (3)
Pysähdyin moottoritiellä ja muita viikonlopun autoilukuulumisia
Kiveniskemän korjaus Leonin tuulilasista
Kauhea naarmu auton maalipinnassa!
helmikuu (2)
Koeajossa Lexus IS 300h - se parempi Toyota?
Audi Quattro Tour 2017 - miten Audit selvisivät laskettelurinteestä?
tammikuu (2)
Minkä näistä koeajaisin? Uusi Seat Leon, Toyota C-HR vai Lexus IS 300h?
Autojen sijaintitiedot vuotivat nettiin jo nyt
2016 (30)
joulukuu (1)
Auto 2016 -messujen hauskin koeajo: pikkuruinen sähköauto Renault Twizy
marraskuu (3)
Auto 2016 - lisää koeajoja, vuoristorata ja Opel OnStar
Auto 2016 -messut - autojen Mega Pop-Up myymälä ja paljon muuta
Muuttaako urheiluauto käyttäytymistä? Testissä Lotus Evora 400
lokakuu (4)
Onko yksisuuntainen Puistokatu oikeasti turvallinen pyöräilijöille?
Rengashotelli ja puuttuvat pultit
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 2/2)
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 1/2)
syyskuu (1)
Ford Driving Skills for Life
elokuu (3)
Koeajossa huikea urheiluauto Lotus Evora 400
Seat Leon äänieristys
Seat Leon resonoi ja natisee
heinäkuu (1)
Harjoittelu kannattaa! 1000 Lakes EcoRun 2.7.2016
kesäkuu (2)
Taloudellisen ajon vinkit hiekkatiellä ajamiseen
Leonin ensimmäinen öljynvaihto ja säästövinkki
toukokuu (4)
Kirottu kilpailu? Neste Myllylampi Ecorun 21.5.2016
Koeajossa faceliftin saanut superpihi Toyota Auris Hybrid
Yksi vai 50 hevosvoimaa?
Että sellainen moottoripyöräilykauden aloitus!
huhtikuu (3)
Rekisterikilpibongaus
Milloin U-käännös on kielletty?
Leonin takuukorjauksia
maaliskuu (2)
Ecorun ja autoslalom kilpaileminen
Onnistuuko taloudellinen ajaminen talvella? Savon Pihistys Kuopion Autokauppa Ecorun 27.2.2016
helmikuu (3)
Kokemuksia Leonin kitkarenkaista
Teslan lataaminen
Koeajossa vertaisvuokrattu unelma-auto Tesla Model S P85D
tammikuu (3)
Pysäköinti Jyväskylän satamassa
Auton lainaaminen naapurille - uhka vai mahdollisuus?
Nissan Juke Nismo RS - terrierimäinen möhköfantti koeajossa
2015 (40)
joulukuu (2)
Hauskaa joulua!
Autoslalom kilpailu Leonilla
marraskuu (3)
Around View Monitor ja muita lisäapuja kuljettajalle a'la Nissan
Päästöskandaaliauton(?) kulutusennätys
Koeajossa superhauska Mazda MX-5
lokakuu (4)
Volkswagenin vieraana Jyväskylän MM-rallissa
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Talvirenkaiden valinta Leoniin
Volkswagen Demo Tour 2015
Leonilla yli 1000 km yhdellä tankillisella!
syyskuu (4)
Jyväskylän Autotarvikkeen naistenilta
Ratti.fi - ajokortin opetuslupien välityspalvelu
Hipoen ohi ja kolmion takaa känny korvalla - suomalainen liikenne takapenkkiläisen silmin
Tehotytöt vauhdissa: Vesijärven Auto Ecorun
elokuu (3)
Yritys päihittää vakionopeussäädin ja hieman Ecorun-pohdintaa
Onnellista autoslalomia
Moottoripyörän talvisäilytys sekä huolto- ja myyntipohdintaa
heinäkuu (2)
Kurkku Kalajoella
Leonin CQuartz Finest -pintakäsittely
kesäkuu (2)
1000 Lakes EcoRun - taloudellisen ajon soratieralli?
Poloinen pysyy Poloisena, mutta Leon on nyt Leonidas
toukokuu (6)
Polon viimeiset pihistelyt: LänsiAuto Ecorun 18.4.2015
Leonin renkaiden vaihto uusiin ja pyörien suuntaus
Uudet vanteet ja renkaat Leoniin
Kilometrien kerryttämistä ja autovouhottajien tapaamista
Leonin luovutus
Leonin luovutushuolto
huhtikuu (4)
Leonin maahantulotarkastus
Moottorijarrutus vai vapaalla rullaaminen?
Onnellisten ajokoulu vm. 2015
Lisensoitu autourheilija!
maaliskuu (5)
Kitkarenkaat liukkaan kelin radalla
Koeajossa Toyota Auris Hybrid - ekotietoisen taviksen valinta
Automerkkien kevään kovimmat #some #kampanjat
Autourheilu todella kiinnostaa naisia!
Autoja, moottoriurheilua ja naisia
helmikuu (4)
Oho, tilattiin auto
Volkswagen Winter Drivingschool
Seat Leon jälleen testissä - onko Polo saamassa seuraajan?
Poloisen ensikosketus kitkarenkaisiin
tammikuu (1)
Mitä kaikkea POLOiselle tapahtui vuonna 2014?
2014 (41)
joulukuu (3)
Joulukuun lopun löpinät
Nissan Pulsar - ei mikään tähdenjäänne
Leidi liikenteessä
marraskuu (3)
Karvalakki-Leon vuokralla
Glosspoint - palvelua vailla vertaa
Testissä Ford Ranger Wildtrak -pick-up
lokakuu (3)
Renkaiden vaihto hintavertailu
Törttöilijöitä liikenteessä - blogaus vanhan ajan malliin
Auton vanteet netistä
syyskuu (4)
Rullahiihto liikenteessä
Sumussa ajaminen ja sumuvalojen käyttö
Polon toinen taloudellisen ajon kilpailu: maantiekulutuksen haamuraja rikki kirkkaasti!
EcoRun taloudellisuusajokilpailu Pololla
elokuu (2)
Kohta pihistellään taas!
Uudet keskikupit vanteisiin ja virallinen pysäköintipaikka
heinäkuu (3)
Moottoripyörän parantelua
Jyväskylä - Kuopio - Jyväskylä
Polon 3-vuotishuolto
kesäkuu (3)
Uusi Mazda3 - taviksesta katseenvangitsijaksi
Polon ensimmäinen katsastus
Testissä kuljettajan pikku-apurit: mukautuva vakionopeussäädin ja kaistanpitoavustin
toukokuu (2)
Ihana uusi Polo <3
Taloudellisen ajon kilpailu Ecorun
huhtikuu (3)
Kevään renkaanvaihtokuviot ja DSG:n öljynvaihto
Keski-Suomen Moottoripyöränäyttely vm. 2014
Ensiesittelyssä uusi Volkswagen Polo
maaliskuu (5)
Ja sitten kuolo korjasi Polon akun
Polkupyörien huoltoa
Seuraa Poloista!
Poloinen goes off-road
Volkswagen hyötyautojen talviajokoulu kevätkelissä
helmikuu (4)
Tänä talvena liukasta on vain radalla
Onnellisten ajokoulun opit käytännön kokeessa
Kohti onnellisempaa ajokulttuuria
Onnellista liukastelua
tammikuu (6)
Pohdiskellen Pohjanmaalle
Lyhyitä ajoja + kireät pakkaset = tyhjä akku
Onnellisten ihmisten ajokoulun startti ja läheltä piti
Koeajossa Seat Leon FR
Parhautta!
Hakkapedia-blogaajaksi
2013 (31)
joulukuu (2)
Tonttu-Polo
Taloudellinen ajotapa - kokemuksia Drivecon käytöstä
marraskuu (4)
Demo Tour 2013 ja kestohymy
Uudet nastarenkaat polkupyörään
Toyota Auris Hybrid
Kesäinen koeajorupeama
lokakuu (3)
Taloudellisen ajon harjoittelua Toyotan tapaan
Renkaiden vaihto Poloisen tapaan
Ongelmalliset vaihteet
syyskuu (5)
Uusi leiska!!
Jyväskylä - Toivakka - Kangasniemi - Hankasalmi - Lievestuore - Jyväskylä
Vähän erilainen ratapäivä
Puhdas auto - pahempi mieli?
Uusi polkupyöräni - Nishiki Hybrid Comp SLD
elokuu (2)
Harjaton pesu
Ja korvat lepää!
heinäkuu (2)
Nissan Juke Nismo
Polon kaksivuotishuolto
kesäkuu (2)
MP-kauden avaus
Polkupyörän renkaanvaihtopulmia
toukokuu (2)
Facebookista voi oikeasti voittaa jotain!
Kops!
huhtikuu (2)
Kuinka tyhjentää lompakko moottoripyöränäyttelyssä
Talven suruja
maaliskuu (3)
Uusi Golf ja Polo GT
Vihreä unelma
Rata 2013
helmikuu (2)
Nastarenkaat kaksipyöräiseenkiin - lopulta
Uuden vuoden kilpailun voittaja on...
tammikuu (2)
Yhteenveto ajokaudesta 2012
Uuden vuoden kilpailu
2012 (30)
joulukuu (2)
Herkkua on siinä monenlaista.
Ylimääräinen öljynvaihto ja takuukorjauksia
marraskuu (2)
Ei niin yllättävät ensilumet
Uusi Golf ja Robo-up!
lokakuu (2)
Moottoripyörä talvisäilöön
Lisää näkyvyyttä
syyskuu (2)
Se oli hyvä vanne
Uusi Audi A3
elokuu (4)
Kaahaavat motoristit vs. ohiteltava motoristi
Eerik pesussa
Yhden pysäköintiruudun ongelma
Polo 1 v!
heinäkuu (2)
Polo ja rätisevä Media-In
Auton kulutuksen seuranta
kesäkuu (3)
Jennin ja Eerikin ensimmäiset seikkailut
Varusteostoksilla
Moottoripyörän hankinta
toukokuu (4)
Sateiset pikakuulumiset
Sumuvalopelle ilman sumuvaloja
Vielä niistä jäljistä ovenkahvassa...
Kevätpesu - ja mitä kuran alta löytyikään
huhtikuu (1)
Päivävalot ja pimeiden perien ongelma
maaliskuu (4)
Ei Golfkärryä meille
Up!
RSS ja muuta yleistä
Näin poliisin, mokasinkohan?
helmikuu (3)
Liukastelua Lievestuoreella
Polo 6R 1.2 TSI DSG Highline
Poloa ulkoiluttamassa
tammikuu (1)
Analyysi pienestä punaisesta paholaisesta
2011 (37)
joulukuu (3)
Hauskaa joulua!
Paras häälahja ikinä!
Polon suojauskäsittely
marraskuu (2)
Polo Simoissa
Kuulumisia autonhuoltokurssilta
lokakuu (4)
Jyväskylä - Ylivieska - Jyväskylä
Tunnustus
Volkswagen Demo Tour 2011
Inssi läpi ... vaivoin
syyskuu (6)
Moottoripyörän teoriakoe läpi!
Olenko hidas oppimaan vai muuten vain hidas?
Rohkeasti liikenteen sekaan
Onko tämä nyt niin hämmentävää?
Pelottava moottoripyörätunti
Eka ajotunti moottoripyörällä
elokuu (8)
Ensimmäinen ja viimeinen kerta (MP 1/2)
Autonhuoltokurssi tulee taas!
Lelun ohjaksissa ja museoesineen kyydissä
Motoristin henkivakuutukset: jarruttaminen ja kääntäminen (MP 5/6)
Lisää kirjaimia ajokorttiin (MP 3/4)
Oho, ostettiin auto
Polo Junior ja Polo Senior
Terveisiä Pololta
heinäkuu (2)
Bilteman kromiset pölykapselit, osa 2
Helsingin keskusta taas vähän tutummaksi
kesäkuu (1)
Katsastus vm. 2011
toukokuu (2)
Pyöräilyneuvontaa
Econen
huhtikuu (2)
Matelua pääsiäisen paluuliikenteessä
Oikealle kääntyvä väistää ... jos väistää
maaliskuu (2)
Vuosihuollon paikka
Ratapäivä 2011
helmikuu (2)
Uudet talvirenkaat
Nissan JUKE
tammikuu (3)
Polkupyörä vuorostaan huoltoon
Uusi leiska
Mitä sanoo Polo 95 E10 bensasta?
2010 (30)
joulukuu (1)
Turvallista uutta vuotta!
marraskuu (3)
Käsittämätöntä toistoa
Polo GTI ja jokasyksyinen Scirocco-koeajo
Epätaloudellista taloudellista ajoa
lokakuu (4)
Saija ratissa
No nyt se sitten levisi
"Eivät renkaat kesää tee"
Simuloitu rengasrikko
syyskuu (6)
"Jarrut - vauhdin surma"
Voidellaan ettei leikkaa kiinni
Kuinka moottori toimii?
Auton perusrakenne tutuksi
Audi A1
Autonhuoltokurssi
elokuu (1)
Kaikkien aikojen ilotulitus ja kaikkien aikojen ruuhka
heinäkuu (1)
Pysäköinti Ainolanrannassa
kesäkuu (1)
Myöhäinen katsastus
toukokuu (2)
Outo ohituskaista
Kilpisenkatu - pyöräilijän inhokki
huhtikuu (1)
Kesärenkaiden vaihtoaika x 2
maaliskuu (2)
Pikavisiitti Helsinkiin
Hämärä ABS-ongelma
helmikuu (5)
Ratapäivä
Hieno Audi ja nuiva Audimies
Enää viikko!
Polo palasi elävien kirjoihin
Koskaan ei ole Polo jättänyt tielle ...
tammikuu (3)
Käsijarrun tärkeydestä
Ei tullut BC:tä, tuli pelkkä B
Paras synttärikortti
2009 (36)
joulukuu (1)
Pimeällä ajamisen kurssi - perinteisesti vai simulaattorilla?
marraskuu (1)
Ajelemassa
lokakuu (4)
Vahaa pintaan ja talvirenkaat alle
Jos edes joku ottaisi opikseen...
"Kiesi-kohu ei kolhinut Audi-kauppaa"
Sciroccoooo <3
syyskuu (2)
Uutta Poloa ihailemassa
Kootut seikkailut Helsingissä
elokuu (2)
Kutsu
Ylinopeusvalvonta: kootut selitykset
heinäkuu (1)
Jyväskylä-Lahti-Jyväskylä
kesäkuu (4)
Läheltä piti juhannuksena
POLOinen 1 v.
Peruuttelua
Polo kesäkuntoon
toukokuu (3)
Taas ratin takana!
Kyytiläisenä
Kun jarrua ei voikaan painaa
huhtikuu (3)
Taas Tampereella
Talvi väistyy
Pablo Picassoa testaamassa
maaliskuu (6)
Huolto ja katsastus - uusi yritys
Katsastus
Vuosihuolto
Vaajakosken liikenneympyrässä ajaminen
Pesua kaivattaisiin
Ilmaista liukastelua
helmikuu (5)
Volkswagen Polo vm. 2008 vs. 2004
Automaattia testaamassa
Jyväskylä-Tampere-Jyväskylä
Kunnossa!
Palautetaan korjaamolle
tammikuu (4)
Oma Polo kullan kallis
Yksi Polo korjaamolle, toinen Polo vuokralle
Kolareita kerrakseen
Polo kolarissa
2008 (24)
joulukuu (1)
Valoton risteys sekoittaa päät ja aiheuttaa vaaratilanteita
marraskuu (3)
Pysäköintipaikasta sakkopaikaksi
Talvea odotellessa
Pientä koristelua
lokakuu (4)
Uudet autot tuoksuvat hyvälle
Ei ole pakko mennä jos ei mahdu
Kirkkaita kilometrejä!
Paluu liukkaalle
syyskuu (5)
Unelma-autoni
Autoton päivä
Inssimuistoja
Jopas oli ohitus
Jyväskylä-Hämeenlinna-Jyväskylä
elokuu (6)
Kuukauden viimeinen päivä
Ollaanpa sitä nyt niin kiireisiä
Törttöilijöitä liikenteessä
Jenni testaa
Kesäkumit vaihtoon
Hetken loisto
heinäkuu (2)
Liukastelua 2-vaiheessa
Arvioiva ajo
kesäkuu (3)
Uudet matot
Tyhmiä ohituksia rauhallisessa juhannusliikenteessä
Taustaa

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!