POLOinen

POLOinen

Jaa sivu POLOinen

Ratapäivä

lauantai 27.02.2010 Avainsanat: AutokouluJarrutMuilla autoilla ajaminenOngelmatilanteetPoloPolo SeniorRata-ajoTapahtuma

Eilinen työpäivä jäi lyhyeksi, sillä lähdimme kymmenen jälkeen Nioben kanssa Poloisella ja Pablolla kohti Joutsan seudun ratakeskusta. Autokoulu Moottorin järjestämä liukkaan kelin ratapäivä alkoi vasta 12:lta, mutta lähdimme ajoissa, jotta ehtisimme pistäytyä Karoliinan kahvimyllyssä.

Suussa sulavien kakkupalojen jälkeen jatkoimme matkaamme radalle, jonne saavuimme viittä vaille 12. Muutama muukin autokunta oli jo ehtinyt paikalle, mutta raidalliset kouluautot loistivat poissaolollaan. Niobe ehdotteli että minä voisinkin vetää ratapäivän, mutta ei sentään tarvinnut, vaan Moottorin porukka saapui jonkin ajan kuluttua paikalle perässään vielä muutama ratapäivään osallistuva auto.

Osallistujien autot rivissä.


Näytöt

Tilaisuuden alustuksen ja evästyksen jälkeen siirryimme radalle katsomaan muutaman näytön. Ensimmäinen oli viime vuodelta tuttu jarrutusmatkavertailu. Ensin yksi opettaja ajoi radalle 50 km/h ja iski merkin kohdalla jarrun pohjaan. Pysähtymispaikkaan nostettiin iso vaahtomuovitörppö ja saimme arvioida, mikä olisi auton nopeus törmäyshetkellä, kun äskeinen jarrutus tehtäisiin 60 km/h nopeudesta. Nopeusehdotuksia heiteltiin huutokauppatyyliin 30, 40, 50 km/h ja kun opettaja sitten ajoi päin törppöä, oli nopeus 44 km/h. Kyllä siinä sattuisi jos jalankulkija olisi.

Tyylikkäästi taipui vaahtomuovi törmäyksessä!


Toisessa näytössä vertailtiin jarrutusmatkoja 60 km/h nopeudesta erilaisilla renkailla ja jarrutekniikoilla varustetuilla autoilla. Kaikki lukkiutumattomilla ABS-jarruilla varustetut autot (etuveto kitkoilla, neliveto kitkoilla, etuveto nastoilla) pysähtyivät noin 60 metrin päähän jarrutuspisteestä; nastarenkailla varustettu kaikkein nopeiten. Seuraavaksi kitkarenkailla varustetusta kouluautosta otettiin ABS pois päältä ja toistettiin jarrutus: auto pysähtyi 23 metriä kauemmas kuin edellisellä kerralla eli 83 metrin päähän jarrutuspaikasta.

Alustusta seuraavaan näyttöön.


Seuraavaksi vaihdettiin kokoluokkaa isompaan eli koulun kuorma-autoon, joka oli ajettu radalle ihan tätä näyttöä varten. Lukkojarrutus 60 km/h nopeudesta ja kuormuri vain luisui ja luisui eteenpäin, pyörähtäen jarrutuksen loppuvaiheessa vielä kokonaan ympäri ennen kuin pysähtyi 101 metrin päähän jarrutuspaikasta. Aika hurjan näköistä oli se! Yleisön pyynnöstä kuorma-auton jarrutus toistettiin vielä niin, että jarrua höllättiin välillä, jotta auto pysyi suorassa. Pysähtymispaikka oli kuitenkin aika sama kuin lukkojarrutuksessa eli noin sadan metrin päässä jarrutuspaikasta.

Kuorma-auton lukkojarrutus 60 km/h nopeudesta ...

 

... päättyi pyörähdykseen.


Jarrutusmatkavertailussa oli hämmästyttävää, kuinka kouluauto pysähtyi ilman ABS-jarruja niin paljon pidemmälle kuin ABS:llä. Olen ajatellut, että ABS-jarruilla varustettu auto saattaa pysähtyä pikkuisen nopeammin kuin ilman, mutta nyt ero oli todella huomattava. Ehkä se johtui siitä, että radan pinta oli jäässä ja kouluautossa kitkarenkaat, sillä Puntoilun AJ pysähtyi nastarenkaisella ABSittomalla Puntollaan suunnilleen samalle kohdalle kuin autot ABS-jarruilla. Näyttö olisikin pitänyt toteuttaa vielä nastarenkaallisella autolla sekä ABS päällä että ilman. Pikkuveljelläni ollut isäni auto olisi ollut juuri sopiva, pahus kun tulikin nyt vasta mieleen...

Jarrutuksissa ABS vs. ilman oli jännä huomata, kuinka viimeiset metrit ennen pysähtymistä erosivat toisistaan. ABS:llä auto hidastuu viimeisillä metreillä rajusti, kun taas renkaiden ollessa lukossa auto vain luisuu ja luisuu kunnes lopulta pysähtyy. Järjellä ajateltuna ehkä itsestään selvääkin, mutta huomioinpa nyt kumminkin.

Rata-ajo

Näyttöjen jälkeen pääsimme itse ajamaan radalle. Kuten pelkäsinkin, jonotteluksi meni, sillä autoja oli yhteensä kymmenen.

Vuorollaan kukin sai testata, mihin oma auto pysähtyy 60 km/h nopeudesta äskeisen näytön tapaan. Radalla oli tutka näyttämässä nopeutta, mutta itse seurasin sitä Ecosesta jonka näyttäessä 60 km/h tutka näytti 68 km/h. Hölläsin vähän kaasua mutta en oikeasti ihan tiedä, mikä nopeuteni oli kun aloitin jarruttamisen. Polo pysähtyi tyyliin metrin ennen näytön ensimmäistä merkkitörppöä eli noin 60 m päähän jarrutuspaikasta.

Jarrutuksen loppuvaiheessa Polo kääntyi hieman oikealle, mikä oli outoa, koska ainahan se on kulkenut jarruttaessa suoraan. Radan reunassa lähettäjänä ja palautteen antajana toiminut opettaja kertoi, että jarrutuksessa Polon oikea eturengas meni lukkoon. Ei pitäisi, kun kerran on ABS-jarrut.

Seuraavalla kerralla sai oman valinnan mukaan ajaa väistöä tai kaarretta, mutta päätin kokeilla jarrutusta toistamiseen, koska edellisen kierroksen nopeus oli mitä oli ja jarrukin meni lukkoon. No, en taaskaan osannut toimia tutkan kanssa vaan päästin nopeuden tipahtamaan viiteenkymppiin yrittäessäni saada sitä näyttämään kuuttakymppiä, joten Polo pysähtyi tosi nopeasti. Etujarru meni jälleen lukkoon eli Pololla on vaihteeksi edessä käynti Mikan Asentamolla. Kummallista, että mittaristossa ei pala ABS:n merkkivaloa, vaikka ABS:ssä on nyt selvästi jotain vikaa.

Seuraavalla kierroksella siirryin perinteiseen väistötehtävään, jossa lyödään jarru pohjaan, kierretään omalla kaistalla oleva este vasemmalta ja palataan sitten takaisin omalle kaistalle. Reilun 70 km/h lähtövauhdista väistö sujui vielä ihan hyvin, mutta paluu omalle kaistalle epäonnistui täysin (lukkiutuvasta jarrusta johtuen?), minkä seurauksena kaadoin yhden törpön ja toinen tarttui mukaani Polon puskuriin.


Väistötehtävän ajolinja. (Kuva on otettu parin sadan metrin päästä, joten väistöalue näyttää todellista kapeammalta.)


Henkilökohtaista opetusta

Epäonnistuneen väistön jälkeen sain tilauksesta kyytiini yhden opettajista, mikä oli ehdottomasti päivän parasta antia. Vaikka lähettäjänä toiminut opettaja antoikin suorituksen jälkeen palautetta, oli kuitenkin ihan eri asia että opettaja istuu kyydissä ja antaa vinkkiä niin ennen kuin jälkeenkin suorituksen. Juteltiin siinä kaikenlaista muutakin mutta mulla jäi kysymättä muutamia asioita, mikä jäi harmittamaan.

Ensin sain opetella jarruttamaan Pololla perinteiseen tyyliin. Ainut kerta kun olen kokeillut täysjarrutusta ilman ABSeja oli ykkösvaiheen radalla, joten neuvot olivat tarpeen. Ei siinä loppujen lopuksi ollut kuitenkaan mitään ihmeellistä. Ensin jarrutetaan, sitten vapautetaan jarru ohjaamisen eli esteen väistön ajaksi ja sitten jarrutetaan lisää. Eri asia vain on, että pystyisinkö ajatusta vaativaan toimintaan tositilanteessa, kun on kumminkin ABS:ään tottunut.

Ensimmäisessä väistössä 75 km/h nopeudella paluu omalle kaistalle ei onnistunut alkuunkaan, mutta toinen yritys 70 km/h nopeudesta meni mallikkaasti. Tästä innostuneena piti testata väistö vielä 75 km/h, mikä menikin toisella yrittämällä ihan hyvin. Hyvä minä.

Onnistuneen väistötehtävän jälkeen esitin varovaisen toiveen, josko saisin kokeilla radan loppupäässä olevassa kitkaympyrässä (= radalle törpöillä merkitty iso liikenneympyrä) pyörimistä autokoulun Audi A3:lla. Opettajalla ei ollut mitään sitä vastaan, vaikka kaikki muut jo häipyivätkin kahville. Ajoin kouluautolla pariin kertaan väistötehtävän ja lisäksi kierrettiin monta kierrosta kitkaympyrässä välillä luistonesto päällä ja välillä ilman. Jännästi se rutisi ja kyllä auto paremmin pysyi käpälässä sen kanssa kuin ilman. Mielestäni ero oli kuitenkin yllättävän pieni. Tietenkään mikään tekniikka ei pysty pitämään autoa radalla, jos on liikaa vauhtia.

Tauon jälkeen jatkui

Audin testailun jälkeen käväisin tauolla, minkä jälkeen jouduin luovuttamaan "ylimääräisen" opettajan pikkuveljelleni, joka lähti kokeilemaan liukastelua kuorma-autolla. Opettajiahan radalla oli yhteensä kolme: yksi seisoi radan reunassa lähettämässä ihmisiä matkaan ja antamassa palautetta, toisen kanssa sai testata autoliikkeestä lainattua nelivetoa ja kolmas istui kyydissä ihmisten omissa autoissa tai kouluautoissa tarpeen mukaan.

Tauon jälkeen testasin muutamaan kertaan pujottelun, mikä oli ihan hauskaa, mutta oikeaan liikenteeseen en sitä osaa yhdistää.

Puntolle palautetta pujottelusta, taustalla vanha nelivetoinen Audi lennättää lunta kiertäessään kitkaympyrää.


Viimeiseksi kokeilin kertaalleen kaarreajon. Siinä radalle oli merkitty keiloilla melko loivan näköinen kaarre, johon opettaja kehotti ajamaan 70-75 km/h nopeudella. No minähän annoin mennä ja kaahasin siihen 75 km/h. Kaarteeseen tullessani tajusin sen olevan paljon jyrkempi kuin miltä se näytti. Tiukka jarrutus, mutta silti menetin auton hallinnan täysin, ajoin ulos kaarteesta ja Polo pyörähti 180 astetta ympäri ennen kuin pysähtyi. Se oli oikeasti aika hurjan tuntuista...! Eipä tekisi mieli kokeilla maantiellä. Radalla olisi tehnyt mieli kokeilla uudelleen, mutta siihen ei valitettavasti ollut enää aikaa.

Ajotaitokisa

Päivän päätteeksi oli vuorossa vielä nelivedolla ajettava kilpailu, jossa piti pujotella, kiertää iso törppö, pujotella vielä takaisin ja pysähtyä auton kokoiseen maaliruutuun. Virheistä tuli aikasakkoa. Omasta suorituksestani ei ole muuta sanottavaa kuin että sijoitun siihen tasaiseen massaan, jolta maaliintulo meni pitkäksi ja ajan päälle lätkäistiin 10 sekunnin aikasakko.

Ajotaitokilpailun pujotteluosuus.

Todella hyvät palkinnot Moottori oli saanut haalittua kisan voittajille. Kaksi parasta sai autoon ensiapulaukun ja kolmannellekin riitti vielä Audi-pipo. =)

 

Kilpailun jälkeen nopeimmat pääsivät vielä kokeilemaan rataa omilla autoillaan.


Yhteenveto

Päivä oli oikein onnistunut, tosin jonossa seisoskelua oli liikaa. Viime vuonna liikkeelle pääsi lähtemään yleensä heti kun vain ehti palaamaan lähtöpisteeseen, joten ajokertoja tuli paljon enemmän kuin nyt. Asiaa voisi auttaa kahvitaukojen porrastus sekä tietenkin päivän pidentäminen, mitä ratamestari ehdottikin. Mä olisin kyllä mukana!

Radan reunassa seisseeltä opettajalta sai enemmän palautetta kuin viime vuonna, mikä oli hyvä juttu. Ehdottomasti parasta oli kuitenkin se että sain yhden opettajan kyytiini neuvomaan ja sain ajaa myös koulun Audi A3:lla. Oikeastaan kaikki viime vuotisessa sekä viime viikkoisessa merkinnässä esittämäni toiveet toteutuivat.

Nelivetoa en ehtinyt testata, mutta se ei haitannut pätkääkään. Testasimme kuitenkin sellaista jo viime viikonloppuna Nioben kanssa ja nelivedolla ympyrässä pyöriminen tuli puolestaan kokeiltua jo viime vuonna. Nioben Pabloa ja isin Audia piti testata, mutta niihin ei todellakaan ollut aikaa.

Ajan loppumisesta huolimatta oli tosi mahtava päivä. Ensi vuonna uudestaan!

Radan taukotuvan seinällä oli tyylikäs juliste näön testaamiseen: E-kirjaimien sijasta pitää katsoa, mihin suuntaan hirven jalat osoittavat.
Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Tietoa blogista

POLOinen on liikenne- ja autoblogi, jonka perustin kesällä 2008. Aiemmin autot eivät kiinnostaneet yhtään, mutta hankittuani auton olosuhteiden pakosta innostuinkin autoilusta oikein kunnolla. Liikenne on minulle peliä, jossa pyrin menestymään aina vain paremmin!

Kirjoittelen blogiin kaikenlaisista autoiluun liittyvistä asioista moottoripyöräilyä unohtamatta. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat Volkswagen, liikenneturvallisuus ja taloudellinen ajaminen.

Ota yhteyttä: poloinenblogi(a)gmail.com

Arkistot
2020 (4)
helmikuu (2)
Autolla Espanjassa - Jennin kootut seikkailut
Autolla Espanjassa - nopeusrajoitukset, liikenneympyrät ja havaintoja liikennekulttuurista
tammikuu (2)
Autolla Espanjassa - auton vuokraaminen
Autolla eurooppaan - mistä löytää maakohtaiset liikennesäännöt ja muut tiedot?
2019 (17)
joulukuu (1)
Poloisen vuosi 2019 - Leonidas lepäsi kun Jenni ajeli sähköautoilla
marraskuu (1)
Mikä sähköauto on taloudellisin? Espoo EV Challenge 12.10.2019
lokakuu (2)
Kylmää kyytiä sähköautoilla - Vesijärven Auto EcoRun 5.10.2019
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Molemmat!
syyskuu (1)
Paljon muutakin kuin sähköauto! Koeajossa hiljainen jättiläinen Audi e-tron 55 quattro
elokuu (1)
Miten pieni kulutus sähköauto Audi e-tron:illa on mahdollista saavuttaa? Suurajot EcoRun 11.8.2019
heinäkuu (1)
Secto Road Trip - sähköautoilla halki euroopan + mitä lataus maksaa?
kesäkuu (1)
Autoliiton AL 100 juhlaliittopäivät
toukokuu (2)
Kilpailijana Gladiaattoreissa - valmistautuminen, hakeminen ja kilpaileminen
Sähköautojen pienin kulutus! AL-Helsinki Ecorun 27.4.2019
huhtikuu (2)
Taloudellisuusajoa sähköautolla - Kuopion Autokauppa EcoRun 6.4.2019
Sähköauto ilman kotilatausmahdollisuutta ja 10 muuta tarinaa sähköauton lataamisesta
maaliskuu (2)
Testissä kuljettajan pikku apuri: automaattiset kaukovalot
Kun jarrupolkimesta tuli turha - koeajossa sähköauto Nissan Leaf
helmikuu (1)
Koeajossa aito ja alkuperäinen Volkswagen Polo Junior
tammikuu (2)
Koeajot Auto 2018 -messuilla - mitä erikoisempi, sen parempi
Auto 2018 messujen 5 kiinnostavinta juttua
2018 (20)
joulukuu (1)
Skoda Scala - ensifiilikset uutuudesta!
marraskuu (1)
Vain 3,6 millilitran päässä voitosta - Toyota EcoRun 6.10.2018
lokakuu (1)
Kolmas kerta toden sanoo? - Skoda Economy Run 2018
syyskuu (2)
Banaaninkuorilla baanalle! (bio)kaasuautojen päästöt, verotus ja tankkaus
Kaasuautolla taloudellisuusajokilpailussa - Suurajot EcoRun 12.8.2018
elokuu (1)
Tampere - jännittävimmät, hienoimmat ja vaarallisimmat liikennekohteet
heinäkuu (2)
Auton vuokraaminen ulkomailla - ensikertalaisen kokemuksia
Leonin ensimmäinen katsastus ja päivä filmitähtenä
kesäkuu (1)
Leonin 3-vuotishuolto - katolle pissiminen vaihtui karkkikaupan tuoksuun
toukokuu (3)
Seat Leon - murtumat takavalojen umpioissa
Seat Leon - DSG-vaihteiston kytkimen vaihto
Kaaharizombie pihtaamassa - Neste Pusula EcoRun 15.4.2018
huhtikuu (3)
Leonin pienin kulutus ikinä! AL Helsinki EcoRun 14.4.2018
Kulutustestailuja ennen kauden ensimmäisiä Ecorun taloudellisuusajokilpailuja
AL-Sport päivät Hyvinkään Sveitsissä
maaliskuu (1)
Kauden 2018 ecorun taloudellisuusajokilpailut - millä autolla ja kenen kanssa?
helmikuu (2)
Koeajossa upea coupé Lexus RC 300h
Pitääkö vilkkua käyttää aina risteyksessä kääntyessä?
tammikuu (2)
POLOinen 10 vuotta!
Auton lattian, takaluukun ja konepellin vaimennus
2017 (30)
joulukuu (3)
Kiire ja liikenne - testatusti huono yhdistelmä!
Leonidaksen kuusenhakureissu
Polkupyörän valot - miten niitä käytetään oikein?
marraskuu (2)
Startti - oppikirja opetuslupaopetukseen
Autoliiton opetuslupainfo - kaikki mitä halusit tietää ajokortin hankkimisesta opetusluvalla
lokakuu (3)
Toyota Ecorun - uudenlainen taloudellisuusajokilpailu
Lotus Elise ja täydellisen rypsipellon metsästys
Pihistelyä ja mahtavia maisemia - Skoda Economy Run 2017
syyskuu (1)
HJC R-PHA 70 - ei enää ikinä aurinkolaseja moottoripyöräillessä!
elokuu (3)
Vuoroin vieraissa - tsekkiläiset taloudellisuusajajat tuhansien järvien maan ecorunissa
Liikaa hifistelyä, liian vähän pihistelyä - Suurajot NEZ EcoRun 13.8.2017
Pikaisessa koeajossa Volkswagen Arteon ja ennakoiva adaptiivinen vakionopeussäädin
heinäkuu (3)
Tampereen liikennejärjestelyt yllättivät turistin
Skootteri ei ole lälläripyörä, ainakaan kaupungissa
Illalla olin voittaja, aamulla enää toinen - AKU EcoRun 9.7.2017
kesäkuu (3)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 2.)
Motoristi Survival Tour - mahtava moottoripyöräkoulutus! (osa 1.)
Auto jäi pikapesun ulkopuolelle - asiakaspalvelu keräsi pisteet kotiin + Voita ilmainen autopesu!
toukokuu (3)
Leonin 30 tkm huolto - öljynvaihto, vajavainen akku ja rasittavat natinat
Takatalvi yllätti - 270 km kesärenkailla loskakelissä
POLOinen PINGailemassa eli autobloggaaja sisällöntuottajafestareilla
huhtikuu (2)
Auton kuntotarkastus
Autourheilijat Pohojanmaalla
maaliskuu (3)
Pysähdyin moottoritiellä ja muita viikonlopun autoilukuulumisia
Kiveniskemän korjaus Leonin tuulilasista
Kauhea naarmu auton maalipinnassa!
helmikuu (2)
Koeajossa Lexus IS 300h - se parempi Toyota?
Audi Quattro Tour 2017 - miten Audit selvisivät laskettelurinteestä?
tammikuu (2)
Minkä näistä koeajaisin? Uusi Seat Leon, Toyota C-HR vai Lexus IS 300h?
Autojen sijaintitiedot vuotivat nettiin jo nyt
2016 (30)
joulukuu (1)
Auto 2016 -messujen hauskin koeajo: pikkuruinen sähköauto Renault Twizy
marraskuu (3)
Auto 2016 - lisää koeajoja, vuoristorata ja Opel OnStar
Auto 2016 -messut - autojen Mega Pop-Up myymälä ja paljon muuta
Muuttaako urheiluauto käyttäytymistä? Testissä Lotus Evora 400
lokakuu (4)
Onko yksisuuntainen Puistokatu oikeasti turvallinen pyöräilijöille?
Rengashotelli ja puuttuvat pultit
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 2/2)
Skoda Economy Run 2016 - taloudellisen ajon kilpailu Tsekissä (osa 1/2)
syyskuu (1)
Ford Driving Skills for Life
elokuu (3)
Koeajossa huikea urheiluauto Lotus Evora 400
Seat Leon äänieristys
Seat Leon resonoi ja natisee
heinäkuu (1)
Harjoittelu kannattaa! 1000 Lakes EcoRun 2.7.2016
kesäkuu (2)
Taloudellisen ajon vinkit hiekkatiellä ajamiseen
Leonin ensimmäinen öljynvaihto ja säästövinkki
toukokuu (4)
Kirottu kilpailu? Neste Myllylampi Ecorun 21.5.2016
Koeajossa faceliftin saanut superpihi Toyota Auris Hybrid
Yksi vai 50 hevosvoimaa?
Että sellainen moottoripyöräilykauden aloitus!
huhtikuu (3)
Rekisterikilpibongaus
Milloin U-käännös on kielletty?
Leonin takuukorjauksia
maaliskuu (2)
Ecorun ja autoslalom kilpaileminen
Onnistuuko taloudellinen ajaminen talvella? Savon Pihistys Kuopion Autokauppa Ecorun 27.2.2016
helmikuu (3)
Kokemuksia Leonin kitkarenkaista
Teslan lataaminen
Koeajossa vertaisvuokrattu unelma-auto Tesla Model S P85D
tammikuu (3)
Pysäköinti Jyväskylän satamassa
Auton lainaaminen naapurille - uhka vai mahdollisuus?
Nissan Juke Nismo RS - terrierimäinen möhköfantti koeajossa
2015 (40)
joulukuu (2)
Hauskaa joulua!
Autoslalom kilpailu Leonilla
marraskuu (3)
Around View Monitor ja muita lisäapuja kuljettajalle a'la Nissan
Päästöskandaaliauton(?) kulutusennätys
Koeajossa superhauska Mazda MX-5
lokakuu (4)
Volkswagenin vieraana Jyväskylän MM-rallissa
Nastarenkaat vai kitkarenkaat? Talvirenkaiden valinta Leoniin
Volkswagen Demo Tour 2015
Leonilla yli 1000 km yhdellä tankillisella!
syyskuu (4)
Jyväskylän Autotarvikkeen naistenilta
Ratti.fi - ajokortin opetuslupien välityspalvelu
Hipoen ohi ja kolmion takaa känny korvalla - suomalainen liikenne takapenkkiläisen silmin
Tehotytöt vauhdissa: Vesijärven Auto Ecorun
elokuu (3)
Yritys päihittää vakionopeussäädin ja hieman Ecorun-pohdintaa
Onnellista autoslalomia
Moottoripyörän talvisäilytys sekä huolto- ja myyntipohdintaa
heinäkuu (2)
Kurkku Kalajoella
Leonin CQuartz Finest -pintakäsittely
kesäkuu (2)
1000 Lakes EcoRun - taloudellisen ajon soratieralli?
Poloinen pysyy Poloisena, mutta Leon on nyt Leonidas
toukokuu (6)
Polon viimeiset pihistelyt: LänsiAuto Ecorun 18.4.2015
Leonin renkaiden vaihto uusiin ja pyörien suuntaus
Uudet vanteet ja renkaat Leoniin
Kilometrien kerryttämistä ja autovouhottajien tapaamista
Leonin luovutus
Leonin luovutushuolto
huhtikuu (4)
Leonin maahantulotarkastus
Moottorijarrutus vai vapaalla rullaaminen?
Onnellisten ajokoulu vm. 2015
Lisensoitu autourheilija!
maaliskuu (5)
Kitkarenkaat liukkaan kelin radalla
Koeajossa Toyota Auris Hybrid - ekotietoisen taviksen valinta
Automerkkien kevään kovimmat #some #kampanjat
Autourheilu todella kiinnostaa naisia!
Autoja, moottoriurheilua ja naisia
helmikuu (4)
Oho, tilattiin auto
Volkswagen Winter Drivingschool
Seat Leon jälleen testissä - onko Polo saamassa seuraajan?
Poloisen ensikosketus kitkarenkaisiin
tammikuu (1)
Mitä kaikkea POLOiselle tapahtui vuonna 2014?
2014 (41)
joulukuu (3)
Joulukuun lopun löpinät
Nissan Pulsar - ei mikään tähdenjäänne
Leidi liikenteessä
marraskuu (3)
Karvalakki-Leon vuokralla
Glosspoint - palvelua vailla vertaa
Testissä Ford Ranger Wildtrak -pick-up
lokakuu (3)
Renkaiden vaihto hintavertailu
Törttöilijöitä liikenteessä - blogaus vanhan ajan malliin
Auton vanteet netistä
syyskuu (4)
Rullahiihto liikenteessä
Sumussa ajaminen ja sumuvalojen käyttö
Polon toinen taloudellisen ajon kilpailu: maantiekulutuksen haamuraja rikki kirkkaasti!
EcoRun taloudellisuusajokilpailu Pololla
elokuu (2)
Kohta pihistellään taas!
Uudet keskikupit vanteisiin ja virallinen pysäköintipaikka
heinäkuu (3)
Moottoripyörän parantelua
Jyväskylä - Kuopio - Jyväskylä
Polon 3-vuotishuolto
kesäkuu (3)
Uusi Mazda3 - taviksesta katseenvangitsijaksi
Polon ensimmäinen katsastus
Testissä kuljettajan pikku-apurit: mukautuva vakionopeussäädin ja kaistanpitoavustin
toukokuu (2)
Ihana uusi Polo <3
Taloudellisen ajon kilpailu Ecorun
huhtikuu (3)
Kevään renkaanvaihtokuviot ja DSG:n öljynvaihto
Keski-Suomen Moottoripyöränäyttely vm. 2014
Ensiesittelyssä uusi Volkswagen Polo
maaliskuu (5)
Ja sitten kuolo korjasi Polon akun
Polkupyörien huoltoa
Seuraa Poloista!
Poloinen goes off-road
Volkswagen hyötyautojen talviajokoulu kevätkelissä
helmikuu (4)
Tänä talvena liukasta on vain radalla
Onnellisten ajokoulun opit käytännön kokeessa
Kohti onnellisempaa ajokulttuuria
Onnellista liukastelua
tammikuu (6)
Pohdiskellen Pohjanmaalle
Lyhyitä ajoja + kireät pakkaset = tyhjä akku
Onnellisten ihmisten ajokoulun startti ja läheltä piti
Koeajossa Seat Leon FR
Parhautta!
Hakkapedia-blogaajaksi
2013 (31)
joulukuu (2)
Tonttu-Polo
Taloudellinen ajotapa - kokemuksia Drivecon käytöstä
marraskuu (4)
Demo Tour 2013 ja kestohymy
Uudet nastarenkaat polkupyörään
Toyota Auris Hybrid
Kesäinen koeajorupeama
lokakuu (3)
Taloudellisen ajon harjoittelua Toyotan tapaan
Renkaiden vaihto Poloisen tapaan
Ongelmalliset vaihteet
syyskuu (5)
Uusi leiska!!
Jyväskylä - Toivakka - Kangasniemi - Hankasalmi - Lievestuore - Jyväskylä
Vähän erilainen ratapäivä
Puhdas auto - pahempi mieli?
Uusi polkupyöräni - Nishiki Hybrid Comp SLD
elokuu (2)
Harjaton pesu
Ja korvat lepää!
heinäkuu (2)
Nissan Juke Nismo
Polon kaksivuotishuolto
kesäkuu (2)
MP-kauden avaus
Polkupyörän renkaanvaihtopulmia
toukokuu (2)
Facebookista voi oikeasti voittaa jotain!
Kops!
huhtikuu (2)
Kuinka tyhjentää lompakko moottoripyöränäyttelyssä
Talven suruja
maaliskuu (3)
Uusi Golf ja Polo GT
Vihreä unelma
Rata 2013
helmikuu (2)
Nastarenkaat kaksipyöräiseenkiin - lopulta
Uuden vuoden kilpailun voittaja on...
tammikuu (2)
Yhteenveto ajokaudesta 2012
Uuden vuoden kilpailu
2012 (30)
joulukuu (2)
Herkkua on siinä monenlaista.
Ylimääräinen öljynvaihto ja takuukorjauksia
marraskuu (2)
Ei niin yllättävät ensilumet
Uusi Golf ja Robo-up!
lokakuu (2)
Moottoripyörä talvisäilöön
Lisää näkyvyyttä
syyskuu (2)
Se oli hyvä vanne
Uusi Audi A3
elokuu (4)
Kaahaavat motoristit vs. ohiteltava motoristi
Eerik pesussa
Yhden pysäköintiruudun ongelma
Polo 1 v!
heinäkuu (2)
Polo ja rätisevä Media-In
Auton kulutuksen seuranta
kesäkuu (3)
Jennin ja Eerikin ensimmäiset seikkailut
Varusteostoksilla
Moottoripyörän hankinta
toukokuu (4)
Sateiset pikakuulumiset
Sumuvalopelle ilman sumuvaloja
Vielä niistä jäljistä ovenkahvassa...
Kevätpesu - ja mitä kuran alta löytyikään
huhtikuu (1)
Päivävalot ja pimeiden perien ongelma
maaliskuu (4)
Ei Golfkärryä meille
Up!
RSS ja muuta yleistä
Näin poliisin, mokasinkohan?
helmikuu (3)
Liukastelua Lievestuoreella
Polo 6R 1.2 TSI DSG Highline
Poloa ulkoiluttamassa
tammikuu (1)
Analyysi pienestä punaisesta paholaisesta
2011 (37)
joulukuu (3)
Hauskaa joulua!
Paras häälahja ikinä!
Polon suojauskäsittely
marraskuu (2)
Polo Simoissa
Kuulumisia autonhuoltokurssilta
lokakuu (4)
Jyväskylä - Ylivieska - Jyväskylä
Tunnustus
Volkswagen Demo Tour 2011
Inssi läpi ... vaivoin
syyskuu (6)
Moottoripyörän teoriakoe läpi!
Olenko hidas oppimaan vai muuten vain hidas?
Rohkeasti liikenteen sekaan
Onko tämä nyt niin hämmentävää?
Pelottava moottoripyörätunti
Eka ajotunti moottoripyörällä
elokuu (8)
Ensimmäinen ja viimeinen kerta (MP 1/2)
Autonhuoltokurssi tulee taas!
Lelun ohjaksissa ja museoesineen kyydissä
Motoristin henkivakuutukset: jarruttaminen ja kääntäminen (MP 5/6)
Lisää kirjaimia ajokorttiin (MP 3/4)
Oho, ostettiin auto
Polo Junior ja Polo Senior
Terveisiä Pololta
heinäkuu (2)
Bilteman kromiset pölykapselit, osa 2
Helsingin keskusta taas vähän tutummaksi
kesäkuu (1)
Katsastus vm. 2011
toukokuu (2)
Pyöräilyneuvontaa
Econen
huhtikuu (2)
Matelua pääsiäisen paluuliikenteessä
Oikealle kääntyvä väistää ... jos väistää
maaliskuu (2)
Vuosihuollon paikka
Ratapäivä 2011
helmikuu (2)
Uudet talvirenkaat
Nissan JUKE
tammikuu (3)
Polkupyörä vuorostaan huoltoon
Uusi leiska
Mitä sanoo Polo 95 E10 bensasta?
2010 (30)
joulukuu (1)
Turvallista uutta vuotta!
marraskuu (3)
Käsittämätöntä toistoa
Polo GTI ja jokasyksyinen Scirocco-koeajo
Epätaloudellista taloudellista ajoa
lokakuu (4)
Saija ratissa
No nyt se sitten levisi
"Eivät renkaat kesää tee"
Simuloitu rengasrikko
syyskuu (6)
"Jarrut - vauhdin surma"
Voidellaan ettei leikkaa kiinni
Kuinka moottori toimii?
Auton perusrakenne tutuksi
Audi A1
Autonhuoltokurssi
elokuu (1)
Kaikkien aikojen ilotulitus ja kaikkien aikojen ruuhka
heinäkuu (1)
Pysäköinti Ainolanrannassa
kesäkuu (1)
Myöhäinen katsastus
toukokuu (2)
Outo ohituskaista
Kilpisenkatu - pyöräilijän inhokki
huhtikuu (1)
Kesärenkaiden vaihtoaika x 2
maaliskuu (2)
Pikavisiitti Helsinkiin
Hämärä ABS-ongelma
helmikuu (5)
Ratapäivä
Hieno Audi ja nuiva Audimies
Enää viikko!
Polo palasi elävien kirjoihin
Koskaan ei ole Polo jättänyt tielle ...
tammikuu (3)
Käsijarrun tärkeydestä
Ei tullut BC:tä, tuli pelkkä B
Paras synttärikortti
2009 (36)
joulukuu (1)
Pimeällä ajamisen kurssi - perinteisesti vai simulaattorilla?
marraskuu (1)
Ajelemassa
lokakuu (4)
Vahaa pintaan ja talvirenkaat alle
Jos edes joku ottaisi opikseen...
"Kiesi-kohu ei kolhinut Audi-kauppaa"
Sciroccoooo <3
syyskuu (2)
Uutta Poloa ihailemassa
Kootut seikkailut Helsingissä
elokuu (2)
Kutsu
Ylinopeusvalvonta: kootut selitykset
heinäkuu (1)
Jyväskylä-Lahti-Jyväskylä
kesäkuu (4)
Läheltä piti juhannuksena
POLOinen 1 v.
Peruuttelua
Polo kesäkuntoon
toukokuu (3)
Taas ratin takana!
Kyytiläisenä
Kun jarrua ei voikaan painaa
huhtikuu (3)
Taas Tampereella
Talvi väistyy
Pablo Picassoa testaamassa
maaliskuu (6)
Huolto ja katsastus - uusi yritys
Katsastus
Vuosihuolto
Vaajakosken liikenneympyrässä ajaminen
Pesua kaivattaisiin
Ilmaista liukastelua
helmikuu (5)
Volkswagen Polo vm. 2008 vs. 2004
Automaattia testaamassa
Jyväskylä-Tampere-Jyväskylä
Kunnossa!
Palautetaan korjaamolle
tammikuu (4)
Oma Polo kullan kallis
Yksi Polo korjaamolle, toinen Polo vuokralle
Kolareita kerrakseen
Polo kolarissa
2008 (24)
joulukuu (1)
Valoton risteys sekoittaa päät ja aiheuttaa vaaratilanteita
marraskuu (3)
Pysäköintipaikasta sakkopaikaksi
Talvea odotellessa
Pientä koristelua
lokakuu (4)
Uudet autot tuoksuvat hyvälle
Ei ole pakko mennä jos ei mahdu
Kirkkaita kilometrejä!
Paluu liukkaalle
syyskuu (5)
Unelma-autoni
Autoton päivä
Inssimuistoja
Jopas oli ohitus
Jyväskylä-Hämeenlinna-Jyväskylä
elokuu (6)
Kuukauden viimeinen päivä
Ollaanpa sitä nyt niin kiireisiä
Törttöilijöitä liikenteessä
Jenni testaa
Kesäkumit vaihtoon
Hetken loisto
heinäkuu (2)
Liukastelua 2-vaiheessa
Arvioiva ajo
kesäkuu (3)
Uudet matot
Tyhmiä ohituksia rauhallisessa juhannusliikenteessä
Taustaa

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!