ARTIKKELI (20.7.2016)

Oma-aloitteisen liikennevalvojan välineet

Jaa sivu

Avainsanat: Viihde


Helsingin kaupungin rakennusvirasto muistuttaa aktiivisia kansalaisia Twitterissä sekä Helsingin Sanomissa, että yhä yleistyvä mobiilimaksaminen vähentää pysäköintilipukkeiden käyttöä. Pysäköintimaksusuorituksen voi monissa tapauksissa varmistaa vain pysäköinninvalvoja. Keskustelu lähti käyntiin mielipidekirjoituksesta, jonka kirjoittaja oli käynyt laskemassa parkkiliputtomia autoja.

 

 

Autotie kannattaa sataprosenttisesti kaikenlaista digiä ja mobiilia, mutta myös kantaa huolta kansalaisista, joiden tärkeä harrastus, eli pysäköintimaksujen laiminlyönnin raportoiminen kaupunkien pysäköinninvalvojille, on uudistusten myötä vaarantunut. Siksi listasimme viisi asiaa, joiden avulla vapaaehtoista liikennevalvontaa voi vielä suorittaa.

Rekisterinumeropalvelu

Korttelikyttääjän ehdoton peruspalvelu on tekstiviestipalvelu, joka antaa auton rekisterinumeroa ja pientä euromääräistä korvausta vastaan auton omistaja- ja katsastustiedot. Tarvittavan tiedon määrästä riippuen kysely maksaa parista viiteen euroa tiedusteltavaa rekisterinumeroa kohden.

Mittanauha

Vaikka pysäköintimaksusuoritusta, tai sen laiminlyöntiä, on amatöörin mahdoton todentaa, voi virhepysäköinnin kuitenkin osoittaa usein ihan mittanauhalla. Parin euron ja viiden metrin mittanauhalla voi esimerkiksi todentaa jo laittoman lähelle liikennemerkkiä tai -valoja, suojatietä tai raitiovaunukiskoja pysäköidyn ajoneuvon.

Tsekkaa vaihtoautot, joilla mahdut ruutuun varmasti!

Katsastajan muistilista

Mikäli on syytä epäillä, että naapurin ajoneuvon katsastusaika on käsillä, voi suorittaa itse alustavan katsastuksen parkkipaikalla. Liikenteen turvallisuusviraston Trafin sivuilla on saatavilla katsastuksen arvosteluperusteet (39 sivua).

Kaikkia kohtia ei toki pääse oma-aloitteisesti tarkastamaan, mutta ulkoa voi jo todeta rekisterikilven luettavuuden (A4), heijastimien (C1) olemassaolon ja kunnon sekä auton alle ryömimällä alustan (D5) ruostevaurioiden olemassaolon.

Autotie muistuttaa kuitenkin, että autoon murtautuminen kansalaiskatsastuksen suorittamiseksi on laissa kielletty. Naapurikaan ei välttämättä tykkää hyvää.

Tutka

Usein on myös syytä epäillä, että naapuri lähtee pihasta tai parkkipaikalta hieman liian lujaa. Tätä on kuitenkin vaikea todentaa silmämääräisesti. Siksi kannattaa ostaa käsikäyttöinen tutka, jonka hinnaksi tullee joitain satoja euroja.

Autotie muistuttaa kuitenkin jälleen, että ammattilaisvälineistö ja hyvä tarkoitus eivät vielä anna oikeutta pysäytellä autoja tiellä. Rekisterinumeron perusteella omistaja on kuitenkin selvitettävissä, joten esimerkiksi huomautustekstiviesti on melko vaivaton lähettää kaahailijan puhelimeen. Muistathan oman ja muiden tielläliikkujien turvallisuuden mittaillessasi nopeuksia.

Muistilappu ja kynä

Viimeisimpänä, mutta tärkeimpänä, tulevat tuikitavalliset kynä ja paperi. Näillä otat ylös havaitut rikkeet, mutta kirjoitat myös pyyhkijöiden alle muistutukset kuljettajille.

Autotie kannattaa pysäköintimaksuja, ja oikeastaan meidän mielestämme niitä voisi hyvin monessa paikassa korottaa. Oma-aloitteinen kansalaiskyttäys kuuluu kuitenkin edesmenneeseen Harppi-Saksaan, ei 2010-luvun Suomeen.

TOPI RANTA

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!