ARTIKKELI (16.9.2015)

Näillä liikut perjantain lakkopäivänä

Jaa sivu

Avainsanat: hyötymielenilmaus

Teksti: Topi Ranta

Palkansaajajärjestöt SAK, STTK sekä Akava järjestävät perjantaina 18.9 Helsingissä poliittisen mielenilmauksen, joka jumiuttaa koko maan liikenteen. Kokosimme tietoa liikkumismahdollisuuksista perjantaina sekä pääkaupunkiseudulla että pääkaupunkiseudulle

Junat Helsinkiin

Mielenilmauksesta huolimatta ennen kello kuutta lähtevät junat ajetaan Helsinkiin. Näistä Oulun juna saapuu perille vasta lähempänä puolta päivää, joten matkan varrelta saattaa olla tarjolla yhteyksiä pidemmällekin aamuun. Hinnat ovat ilman alennuksia, mutta VR:n palvelu tarjosi myös huomattavia tarjouksia Veturi-ohjelmansa asiakkaille. Helsingin Seudun Liikenne HSL:n mukaan ensimmäiset lähijunat kulkevat vasta illalla kello kuuden jälkeen.

  Hinta alkaen (ilman alennuksia) Lähtö        
             
Espoosta 4,9 eur 7:15        
Joensuusta 70 eur 5:28        
Kirkkonummelta 7,2  eur 7:02        
Kokkolasta 65,2 eur 5:20 7:32      
Kouvolasta 28,7 eur 4:55 6:27 8:18 8:27  
Kuopiosta 66,5 eur 5:37        
Lahdesta 18,2 eur 5:44 6:56 8:48 8:56  
Lappeenrannasta 49,5 eur 5:46 7:38      
Oulusta 85,7 eur 5:05        
Pasilasta Hintaa ei saatavilla 6:31 7:11 7:29 7:39 8:25
    8:47 9:25 9:30 9:39 11:22
Salosta 24,6 eur 6:09        
Seinäjoelta 56,4 eur 5:38 6:47 8:47    
Tampereelta 28,2 eur 5:33 7:00 7:07 8:00 10:00
Turusta 26,6 eur 5:37        
Vaasasta 65,9 eur 5:50        


Liikkuminen pääkaupunkiseudulla

Vertailumatka Tapiola – Elielinaukio, matka 9,7 kilometriä:

Taksit miehitettyinä

Suomen taksit ovat pääsääntöisesti käytettävissä perjantaina. Vertailumatkan hinnaksi tulee perustaksojen mukaan 20,94 euroa, mutta oletettavasti ruuhkan takia lasku nousee korkeammaksi. Odotustaksa 44,60 euroa tuntia kohden pyörii, kun liikenne on niin hidasta, että odotustaksa on kilometritaksaa korkeampi.

Känkkäränkkäkerroin: taksin tilaaminen voi olla kallista, mutta kyyti on tasaisen laadukasta. Menetetyt eurot harmittaa. Harmitus 2/5.

Uberit Helsingissä

Kyytipalveluja välittävä Uber antaa vertailumatkallemme internetsivuillaan hintahaarukaksi 29 – 37 euroa, mikä on ylättäen huomattavasti taksia korkeampi. Hinta-arvio on kuitenkin Uberin premiumpalvelulle Uber Blackille, joten todellisuudessa hinta lienee matalampi. Uber hinnoittelee palvelunsa kulloisenkin tilanteen mukaan, joten luultavasti Uber-asteikollakin liikutaan perjantaina korkeissa hinnoissa.

Känkkäränkkäkerroin: Uber-palvelu ei taida olla vielä kokenut vastaavaa kaaosta Helsingissä, joten hihasta vetämiseksi menee. Jos kyyti tulee nopeasti ja painuu taksiin nähden edulliseksi, voi harmitus jäädä 1,5/5 tienoille.

Limusiinilla töihin

Jos lompakon paksuudella ei ole justiinsa niin väliä, voi perjantaiaamulle tilata vielä limusiinin. Limusiinit.com–palvelusta kerrotaan, ettei ainakaan vielä perjantaille ole mielenilmauksen vuoksi tullut kyselyitä tai tilauksia. Limusiinin hinta-arvio vertailumatkallemme oli noin 300 – 320 euroa, ja viihdelaitteiston lisäksi kyytiin on tilattavissa lisähintaan kuohuvaa. Tyylillä töihin.

Känkkäränkkäkerroin: Ruuhka ärsyttää, mutta jos tälle linjalle lähtee, se ei niin sanotusti ole fygestä kiinni. Varmasti mukava kyyti ja pleikkaria on kiva pelailla. Harmitus 0,5/5, ja sekin vain oletettavan ruuhkan takia.

Pyörällä tai kävellen olisit jo perillä?

Perjantain sääennuste näyttää pilvistä sekä ukkosen mahdollisuutta aamuyhdeksän tienoilla, joten pyöräilijän ja kävelijän kannattaa varautua sateeseen. Jos fillarin investointikustannukset ja huoltojyvitykset sekä kengänpohjien kuluminen jätetään huomiotta, saa näille kulkutavoille hinnaksi 0 euroa.

Känkkäränkkäkerroin: Jos joutuu tarpomaan pitkän matkan, nousee ärsytyskäyrä jyrkästi. Vielä parempi on, jos sataa, ja muutenkin harvoin käytössä olevan fillarin ketjut vetäisee itsensä jumiin takavaihtajaan. Harmitus 3/5.

Seutulipulla ei luultavasti mennä mihinkään

”Kyllä se bussi sieltä vielä tulee”. Tuskin tulee. Sopivalla tuulella ukkonen roiskii vettä pysäkkikatoksen sisään oikein huolella, eikä mitään kulkineita kulje. Bussien ja lähijunien lisäksi raitiovaunut ja metrot seisovat varikoilla koko perjantain. Etukäteen ostettu seutulippu 5 euroa.

Känkkäränkkäkerroin: Nyt jurppii 5/5. 

Liitto- tai politiikkokyydillä

Ammattiyhdistykset järjestävät urakalla kyytejä mielenilmaukseen Helsinkiin, ja esimerkiksi kokoomusnuoret pyörittävät omaa bussiaan Otaniemen ja Helsingin keskustan välillä. Nämä kyydit maksavat 0 euroa.

Känkkäränkkäkerroin: aikakone 70-luvun Hakaniemeen tai vaaleansiniset kauluspaidat kertomassa heikommasta aineksesta saattavat ärsyttää vähemmän poliittisia ihmisiä. Kansainvälinen peittynee mukavasti korvatulpilla tai omalla musiikilla. Harmitus 4/5.

Omalla tilausajolla

Koska myös mielenilmaisijoiden täytyy päästä joillain kyydeillä Helsinkiin mielenilmaukseen, on perjantain seisauksessa yksi bussinmentävä porsaanreikä, nimittäin tilausajot. Soitto tilausajoja tekevän Kovasen myyntipalveluun kuitenkin paljastaa, että perjantai on jo täysin buukattu, joten omien tilausajojen järjestäminen alkaa olla jo kiven alla. Jos vapaita kuljettajia ja kalustoa vielä löytyy, kipuaa hinta helposti satoihin euroihin.

Känkkäränkkäkerroin: omalla porukalla on aina mukava matkustaa, ja hintaakin voi jakaa vaikka kymmenille kavereille. Kyydin voi varata koko päiväksi, jolloin esimerkiksi johtoporras voi siirtyä lounaalle tai afterworkeille Kaivopuiston ravintoloihin. Harmitus 1/5.

Kimppakyydillä vähennät ruuhkaa

Vaikka yksityisautolla liikkuminen voi olla jo parkkipaikkojen vuoksi erittäin hankalaa perjantaina, voi kimppakyydeillä hillitä osaltaan ruuhkaa niin tien päällä kuin parkkipaikoillakin. Esimerkiksi kyydit.net, Ridefy sekä Tziip tarjoavat kimppakyytipooleja Suomessa. Jaetuille bensoille tulee kustannuksia vertailumatkalla täydellä autolla noin 0,20 euroa, mutta vaivanpalkkalisää kannattaa ehkä hieman budjetoida. Tai voi budjetoida, jos satut itse istumaan kuljettajan penkillä.

Känkkäränkkäkerroin: Tämä on täysin seurasta kiinni. Mitä täydemmäksi auto tulee, sitä todennäköisemmin seuraan sattuu suulas kälättäjä, joka ei malta olla kertomatta menneestä – tai tulevasta – lomamatkastaan Teneriffan papukaijasafarilla. Seurasta riippuen harmitus 2/5 molemmin puolin.

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!