ARTIKKELI (21.9.2015)

Näädät ja jänikset autojen riesana - jopa tyyppivikalistoissa

Jaa sivu

Avainsanat: hyötytyyppivika

Teksti: Topi Ranta

Helsingin Sanomat uutisoi tänään maanantaina, että Helsingin Arabianrannassa citykanit ovat kömpineet autojen alta esimerkiksi konepellin alle moottoritilaan, jossa karvapallot ovat silkasta järsimisen ilosta tuhonneet muun muassa sähköjohtoja. Parhaimmillaan eläimet ovat aiheuttaneet jopa tuhansissa mitattavat salakavalat tuhot. Toivoa sopii, etteivät tuholaiset pääse jarruletkuihin käsiksi.

Tapaus tuo mieleen tyyppivikalistoissamme seikkailevat näädät. Esimerkiksi Opel Astran sekä Seat Ibizan tyyppivikalistat ovat keränneet huomiota sillä, että listoissa on mainittu näätien tekemiä tuhoja. Elukat ovat riesaksi asti tuhonneet ainakin jäähdytysnesteletkuja sekä sytytysjohtimia. Aiheellisesti onkin herännyt kysymyksiä siitä, voidaanko vahinkoa lukea tuolloin auton tyyppiviaksi. Ilmeisesti joissain merkeissä tai malleissa letkut ja johtimet on kuitenkin sijoitettu niin, että ne ovat muihin verrattuna alttiimpia näädän puremille, jolloin näille autoille ovat tyypillisiä näädän tuhotöistä johtuvat vahingot ja toimimattomuudet.

Ohjeita tyyppivikalistojen lukemiseen

Tyyppivikalistamme on koottu useista eri lähteistä, joten listat ovat pääsääntöisesti hyvinkin kattavia. Siksi parhaimaan hyödyn niistä saakin vertailemalla eri vaihtoehtojen ja saman luokan autojen listoja keskenään, jolloin lukija saa parhaimman kokonaiskuvan siitä, mikä määrä tyyppivikoja on niin sanotusti normaali lukema.

Tyyppivikalistojemme taustoihin voi tutustua täällä. Taustasivulta ilmenee muun muassa listoissa käytettyjen lähdelyhenteiden merkitykset.

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!