ARTIKKELI (28.10.2014)

Minkä auton ostaisin?

Jaa sivu

Avainsanat: hyötyostajan opas

Teksti: Jyrki Jaala

Ei ole helppoa auton hankinta

Jokainen autoa hankkiva  pohtii jossain vaiheessa tätä kysymystä.  Ei siksi, että tarjontaa ei olisi, päinvastoin sitä on niin paljon, että oikean vaihtoehdon löytäminen tarjonnan tulvasta voi tuntua todella työläältä.

Mikä automerkki on hyvä? Mikä sopii minun tarpeisiini? Missä on paras hinta-laatusuhde? Pääseekö siitä käytettynä eroon? Tuleeko kalliita remontteja? Toimiiko huolto? Entä kulutus ja verotusperusteena olevat päästöt? Millainen takuu? Onko turvallinen ja hyvä ajettava? Mukavuus?  Ja vielä tietenkin ne toisarvoiset kysymykset: Mitä naapurit ajattelevat? Tykkääkö muut perheenjäsenet? Entä sukulaiset? Valintaperusteiden lista on lähes loputon.

Useimmat vastaukset ovat  henkilökohtaisia ja niihin on niitä vaikea toisen antaa pitäviä vinkkejä ja vastauksia. Joitain periaatteita kannattaa kuitenkin suunnittelussa huomioida.

Auto omiin tarpeisiin

Ensimmäinen on omien tarpeiden lähtökohta. Ne kannattaa analysoida tarkasti. Autoa ei kannata hankkia esimerkiksi naapurin härnäämistä varten tai anopin kerran vuodessa kyydittämiseen. Autokaupan tarjonta on loputtoman kirjavaa. On erilaisia korimalleja: tila-autoja, sedaneita, viistoperiä, maastureita, SUVeja, farkkuja ja coupeita. Autoja pitkille maantiematkoille ja kaupunkikäyttöön. Perheellisille ja sinkuille. Etu-, taka- ja nelivetoisina. Tarjonnan paljoudessa tärkein pohdittava asia on, mikä on auton pääasiallinen käyttö ja kuinka usein ääritarpeita tulee vastaan.

Anopin kuljetukseen

Seuraavassa kuvitteellinen ja  todellinenkin  esimerkki yhdestä  autonostajaryhmästä: autoa liikkeessä kierrellessään ostaja katsoo ensimmäiseksi takapenkkitiloja. Istuu sinne  ja testaa tilat.  Kun asiakkaalta kysyy, kuinka usein kyydissä on matkustajia tai yleensä aikuisia hmisiä, saattaa vastaus olla: ”Aika harvoin. Lapset ja ehkä anoppi silloin tällöin.”  Tällaisessa  tapauksessa anoppi kannattaisi kustantaa vaikkapa taksin takapenkille. Tulisi halvemmaksi ja joissain tapauksissa jopa mukavammaksi. Satunnaisiin tarpeisiin autoa ei kannata ostaa. Tämä  pätee myös omia

ajo-olosuhteita arvioitaessa. Jos esimerkiksi 90 prosenttia ajotapahtumista on kaupunkien tuntumassa ruuhka-ajoa tai kauppa-asioilla käymistä, ei kannata ostaa isomoottorista maantierautaa. Joissain poikkeustilanteissa kannattaa vaikka vuokrata isompi auto.

Järki vai tunteet

Jompikumpi on aina voitolla. Tunteet useimmiten silloin, kun ajat ovat hyvät ja rahaa käytössä ilman uhkakuvia. Vaikeina aikoina järki taas voittaa helpommin. Tosin automyyjä tietää, että tällöinkin järjen äänen voi varsin helposti nujertaa. Kiiltävä pelti ja hivelevät muodot. Keulalla arvostusta nostava merkkilogo. Omistajansa asemasta ja dynamiikasta kertova iso moottori. Huippunopeuskin yli 240 kilometriä tunnissa. Hieno väri ja ylellinen sisustus. Rahalla ne kyllä saa ja siinä järjen ääni voi helposti hiipua.

On kuitenkin muistettava, että auton uutuuden viehätys ja glooria katoavat varsin nopeasti ja ajokin todellinen käyttökelpoisuus ja hinta tulevat esiin pidemmän juoksun arkikäytössä. Pohjimmiltaanhan auto on kuitenkin vain väline, jolla liikutaan paikasta A paikkaan B. Auto ei tänä  päivänä toimi enää sosiaalisen aseman näyttövälineenä, kaikenlaisia autoja nähdään joka paikassa ihan riittävästi.

Mikä merkki?

Tunteita herättää myös auton merkki. Joillekin jokin automerkki ei kelpaa millään, vaikka omia kokemuksia ei olisi lainkaan. Joku on kertonut jotain jollekin, ennakkoasenteet ovat syvällä. ”Voortti ei oo auto, eikä piika ihminen”. Historiasta sloganeita löytyy joka lähtöön. Tosiasia on, että todella huonoja automerkkejä ei markkinoilla nykyisin ole. Monet asiat ratkaisevat eri merkkien erot puoleen tai toiseen. Kannattaa luottaa omaan järkeensä ja selvittää omistajien todellisia kokemuksia.

Raha ratkaisee

Autoilun kustannukset ovat nykyaikana suuret. Varallisuudesta riippumatta kaikki ovat kiinnostuneita niistä. Mikä ratkaisee auton hinnan ja kustannukset? Kyseessä on monen asian summa. Auton ostohinta ei vielä kerro ajokin kokonaishintaa,  sillähän  on vielä jälleenmyyntiarvoa  vuosienkin päästä. Todellinen auton hinta on ostohinnan ja sen käytettynä myytäessä saadun hinnan välinen erotus. Jo autoa ostaessa kannattaa pohtia sen myytävyyttä käytettynä: liian erikoinen ja uutenakin huonosti kaupaksi menevä versio on sitä myös eteenpäin myytäessä. Kalliit lisävarusteet eivät juurikaan nosta hintaa  käytettynä, sillä lisävarusteet maksetaan yleensä vain kerran uutena ostettaessa. Parhaan tuloksen saa yleensä automallilla, joka on uutena ollut haluttu: se on sitä myös käytettynä. On muistettava, että ehdottomasti suurin kuluerä autossa on arvon aleneminen.

Käyttökulut

Käyttökulut ovat toinen suuri kustannustekijä. Kannatta katsoa, millaisia ovat auton huoltoväli, takuu, polttoaineen kulutus ja päästöt, joiden perusteella määritellään autovero uutena ostettaessa  ja käyttövero vuosittain. Eri automerkeillä on eroja myös vakuutusmaksuissa. Pienistä puroista tulee joki. 

Ei helppo päätös

Auton osto ei ole suinkaan helppo päätös. Tänä päivänä on kuitenkin saatavissa paljon tietoa valinnan tueksi ja internet on oiva väline tässä. Auton ostovaiheessa kannattaa käyttää aikaa vertailuihin. Tuloksena on yleensä hyvä tuntipalkka ja parempi ratkaisu omiin autonkäyttötarpeisiin. Silti ostaminen ei ole edelleenkään helppoa. Tästä opettavana kokemuksena on erään kauan firman autolla ajaneen automyyjän kommentti hänen ostaessaan itselleen eläkepäivien autoa: ”Kyllä auton myyminen on paljon helpompaa kuin ostaminen. Eipä sitä ennen arvannutkaan, miten vaikeaa on olla tiskin takana toisella puolella  ja ostaa itselleen järkevä auto”.

Jyrki Jaala

Kirjoittaja on auto- ja liikennetoimittaja, sekä autokauppias (evp.)

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!