ARTIKKELI (1.4.2016)

Kolumni: Tesla Model 3 on kaviaaria kansalle

Jaa sivu

Avainsanat: kolumniTeslaModel 3


Tiesitkö, että Tesla Model 3:n piti olla aluksi Model E? Valmistaja nimittäin halusi, että sen kolmesta mallista olisi rakennettavissa sana sex. Ford kuitenkin torppasi moiset hankkeet uhkaamalla Teslaa oikeudenkäynnillä.

 

Automaailman oma Apple sekä Slush-väen märkä unelma Tesla on nuoren ikänsä ajan ollut varsin poikkeuksellinen autonvalmistaja. Omalaatuisen työnarkomaanin Elon Muskin johtama yritys on avannut patenttinsa, jotta sähköautoteknologia ja vähäpäästöisyys leviäisi maailmalle. Yrityksen autoja tuotetaan edelleen tappiolla.

 

Mutta Teslan tärkein teko tähän saakka on se, että kuten iPhone, se on aivan älyttömän cool. Ennen Teslaa kaikki ympäristöystävällisyys on ollut lähinnä äärimmäisen noloa tai kusipäistä. Teslan vuoksi sähköautoilu ei enää tarkoita ajamista valkoisella kananmunan muotoisella bajamajalla, johon on liitetty akselit ja pyörät.

 

Teslan hampaita vihlova viileys on kuitenkin ollut tähän mennessä korkeaa lentoa hyvätuloisten tähtitaivaalla. Huipputeknologian sähköautojen hintalaput ovat jättäneet perus-Penat ja -Pirkot hengittämään dieselien happamia typpioksideja. Teslalla ympäristöystävällisiksi ovat päässeet ne, joiden lompakko on sen kestänyt.

 

Ja juuri siksi tavallisten autojen hintaluokkaan sijoittuva Tesla Model 3 on erityinen. Se ei sisältänyt mitään yllättävää: se näyttää Teslalta sisältä sekä ulkoa, ja sen akustossa on ihan kohtuullinen kantama. Silti se on merkittävä muutos niin sähköautoilulle kuin valmistajalle itselleenkin. Model 3 on ensimmäinen kerta, kun Tesla valmistaa jotain ihan tavalliselle autoilijalle. Model 3 on niin erityinen, koska ei ole enää erityinen.

 

Model 3 ei kuitenkaan vähennä Teslan hohdokkuutta, vaan tekee siitä huomattavan haastajan perinteisille autonvalmistajille, joilla on ollut viime vuosina melkoinen kiire esitellä sähköautokonseptejaan. Jos Tesla onnistuu hankkeessaan, se ei ole enää vain yhteiskunnan huippujen symboli, vaan vakio-oletus. Asema riippuu vain siitä, kuinka kalliilla iPhone-mallilla ajaa.

 

TOPI RANTA

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!