ARTIKKELI (15.6.2015)

Kolumni: Autoveron muutos käynnisti heti spekulaatiomyllyn

Jaa sivu

Avainsanat: kolumniverotautoveroajoneuvovero

Teksti ja kuva: Topi Ranta

 
Auto- ja ajoneuvoverojen kertymät valtiontaloudessa. Vuodet 2016-2019 ennusteita hallitusohjelman pohjalta.

Katso ajantasaiset tiedot autoverosta ja ajoneuvoverosta kaikkiin myynnissä oleviin uusiin automalleihin sekä ajoneuvoverolaskuri >

LänsiAuto lupasi torstain Helsingin Sanomien mainoksessaan, että mahdolliset tulevat autoveron alennukset eivät koidu nyt autonsa ostavien riskiksi. Yritys lupaa hyvittää kuluttajalle erotuksen, mikäli verotus lähitulevaisuudessa laskee. Kampanja johtuu siitä, että veronalennusta kärkkyvät ihmiset eivät halua ostaa vielä uusia autoja siinä toivossa, että veron laskiessa hinnat tippuvat.

Kuten aina, uusi hallitus tekee muiden toimenpiteiden ohella muutoksia valtion verotukseen. Pääministeri Juha Sipilän hallitus pyrkii pitämään kokonaisveroasteen samalla tasolla, mutta hallitusohjelmassa on esimerkiksi tiedossa autoilijoille muutoksia. Autoveroa ollaan laskemassa ja ajoneuvoveroa nostamassa.

Mitä veromuutokset tarkoittavat sitten kuluttajan kannalta? Ennen rekisteröintiä suoritettavan autoveron laskiessa uuden auton hankkiminen tullee lähitulevaisuudessa halvemmaksi. Vuoteen 2019 mennessä tuota autoveroa lasketaan hallitusohjelmassa perittäväksi 200 miljoonaa vähemmän. Alennusta suunnitellaan toteutettavaksi portaittain. Vastaavasti vuosittain perittävää ajoneuvoveroa ollaan nostamassa valtion budjetissa 100 miljoonalla eurolla.

Ajoneuvoveron muutos kohtelee auton ostajia ja omistajia melko tasapuolisesti. Olipa auto ostettu nyt tai muutoksen jälkeen, kukaan ei saa ostohetken valinnalla tuotettua itselleen etua. Toisin on kerran maksettavan autoveron kanssa. Ostopäivän valinta voi merkitä satojen, ehkä jopa tuhansien eurojen eroa omalla pankkitilillä.

Päivää, jolloin autovero laskee ei kuitenkaan tiedetä. Koska hallitusohjelmassa luvataan portaittaista laskua, koko potti tuskin rysähtää kerralla. Siten myös säästön määrä on vielä hämärän peitossa. Hallitusohjelmassa laskettu 200 miljoonan euron lasku tarkoittaa muutaman kymmenen miljoonan vuosittaista laskua valtion tuloissa, mikäli se jaettaisiin tasaisesti jokaiselle vuodelle. Verokertymän vähentymistä valtion tuloksessa hillinee se, että laskenut verokanta lisännee uusien autojen myyntiä tulevaisuudessa.

Mitä tästä opimme? Valtion toiminnan ennakointi on epävarmaa ennustamista, eikä varmoja voittoja ole sitäkään kautta saatavilla. Voi olla, että ensimmäinen alennus tulee vasta vaikkapa loppuvuodesta ollen vielä mitättömän suuruinen. Uudelle autolle tarve voi kuitenkin olla jo tänään, jolloin autokauppiaiden lupaukset veronalennushyvityksistä kannattaa hyödyntää.

Käytetyt luvut ovat valtion tilinpäätöksistä 2007-2014, valtion vuoden 2015 talousarvioesityksestä sekä Sipilän hallituksen hallitusohjelmasta.

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

  • P.käpynen - 8.12.2019 klo 14:52

    Auton käyttömaksu ja vero vois olla pakollisena myynti tiedoissa käytetyissä n.paketti kun henkilö autoissa

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!