ARTIKKELI (28.10.2015)

Kiertomäntämoottorit palaavat Mazdaan

Jaa sivu

Avainsanat: uutuusmazdaRX-Vision

Teksti: Topi Ranta


Japanilainen autonvalmistaja Mazda on esitellyt Tokion automessuilla uuden urheilumallikonseptin RX-Visionin. Takavetoisessa autossa on Wankel-tyyppinen kiertomäntämoottori, jollaisia Mazda ei ole käyttänyt sen jälkeen, kun RX-8:n tuotanto lopetettiin vuonna 2012. Uutinen on siinä mielessä merkittävä, että Mazda on aiemmin ollut automalleissaan moottorityypin uskollinen käyttäjä.


Wankelmoottori eroaa tavallisesta moottorista siten, ettei siinä ole useita sylintereitä, vaan yksi tila, jossa pyörivä kolmikantainen mäntä muuttaa jatkuvasti muun muassa moottorin palotilan kokoa. Pyörivä liike tekee moottorista tärinättömän, mutta vaatii jopa tyhjäkäynnillä korkeita kierroksia kuluttaen näin runsaasti polttoainetta ja tuottaen siten myös enemmän saasteita. Mazda ei ole julkaissut RX-Visionin SkyActiv-R –moottorista vielä yksityiskohtia, mutta yhtiön mukaan kulutus ja päästöt on saatu kuriin ja luotettavuus hyvälle tasolle.

Keulaltaan pitkä RX-Vision on 4,39 metriä pitkä ja 1,93 metriä leveä, ja sen matalan profiilin on mahdollistanut pitkälle wankelmoottorin kompakti koko. Mazdan mukaan uusi RX tähtää etenkin Porsche Caymanin kilpailijaksi.

Mazda ei kuitenkaan vielä kerro, milloin uusi malli tulee myyntiin, sillä etenkin moottorissa on vielä huomattavasti kehiteltävää. Valmistaja tähtää kuitenkin vuoteen 2017, jolloin tulee kuluneeksi myös 50 vuotta siitä, kun Mazda aloitti wankelmoottorillisten autojen valmistuksen.

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!