ARTIKKELI (20.2.2015)

Kaikilla herkuilla - kannattaako auton lisävarustelu?

Jaa sivu

Avainsanat: varusteetautokauppavinkkihyötyostajan opas

Teksti: Jyrki Jaala

Autotekniikka harppoo eteenpäin jättiaskelin. Uusia innovaatioita tulee tiheään, uusia malleja lanseerataan ja vanhoja päivitetään. Varusteita on joka lähtöön ja makuun. Tarvitaanko niitä? Onko järkeä maksaa kaikenlaisista hilavitkuttimista?

Tärkeysjärjestys

Kova kilpailu pakottaa autotehtaat varustamaan autonsa aina vain paremmin ja paremmin.  Tarjottavat varusteet ja tekniikka voidaan jakaa kahteen osaan: ajamiseen vaikuttaviin ja tunteisiin vetoaviin. Molemmilla on osansa asiakkaiden houkuttelemiseksi.

Tärkeysjärjestyksessä ykkösenä tulevat ehdottomasti ajamiseen ja turvallisuuteen vaikuttavat  ratkaisut  ja vasta  kauempana tunnepuolen varusteet. Ovathan tunteet tietysti  tärkeitä,  mutta kun makuasioita on niin moneen lähtöön, ei silmänruokaan kannata kovinkaan paljon rahaa sijoittaa, varsinkaan kun niistä ei auton jälleenmyyntihinta oleellisesti parane.

Edistynyttä  tekniikkaa

Autojen tekninen kehitys on nopeampaa kuin koskaan. Silti uudet innovaatiot voivat jäädä kuluttajille epäselviksi. Usein ajatellaan, että enhän minä hienouksia tarvitse, kyllä minä osaan ajaa ilman niitäkin. Mutta  kun  on päässyt kokemaan jotain uutta, ei siitä halua helposti luopua.

Otetaan esimerkki: kun autoon tulivat turvavyöt ja pääntuet 1970-luvulla, moni vastusti niitä ja löysi mielestään hyviä  syitä, miksi ne olivat jopa vaarallisia. Samoin kävi ABS-jarruille, kun Mersu toi ne ensimmäisenä sarjatuotantoon. Edes Suomen katsastusviranomaiset eivät aluksi niitä hyväksyneet, kun ei voitu nähdä jarrutusjälkien pituutta. Kyllä saksalaiset ihmettelivät.

Tuskinpa kukaan enää haluaisi ajaa autolla ilman näitä itsestään selviä turvavarusteita.

Mistä kannattaa maksaa?

Ajo-olosuhteet ratkaisevat paljolti sen, mistä kannattaa maksaa. Paljon maantieajoa ajava arvostaa aktiivisia ja passiivisia turvajärjestelmiä, joustavaa moottoria, vankkaa ajotuntumaa,  hyviä istuimia, monipuolisia valojärjestelmiä, edistynyttä nopeudensäätötekniikkaa, selkeää navigointijärjestelmää, automaatti-ilmastointia, automaatista lasinpyyhkimisjärjestelmää ja toimivaa bluetooth-tekniikkaa. Kaupungissa paljon ajava taas haluaa ehkä ketteryyttä, hyvää näkyvyyttä, pysäköintiä avustavia järjestelmiä , automaattivaihteistoa ja  niinikään turvajärjestelmiä.

Listalta vai pakettina

Autoala houkuttelee asiakkaita ”hinta alkaen” -mallistoilla. Ne ovat useimmiten melko riisuttuja. Kun halutaan lisää varusteita, hinta luonnollisesti kohoaa, joskus merkittävästikin. Hinnastoissa onkin sivukaupalla kaikkea mahdollista, mistä voi tilata saadakseen mielensä mukaisen ajokin.

Viime vuosina on hinnastoihin  lisätty  myös entistä enemmän erilaisia  mallinimiä ja niillä on omat varustepakettinsa. Elegance, Sport, Business, Summum, Visia jne. Tätä kautta autoon saa  lisää tekniikkaa ja varusteita perusmalliin verrattuna, ja hintakin tietysti nousee. Autotehtaille on helpompaa ja edullisempaa valmistaa paketteja, kuin rakentaa varustelistalta poimittuna yksittäinen toiveauto. Sekin näkyy hinnassa.  Ostajan kannattaa verrata pakettihintoja varusteiden erillishintoihin. Erot ovat hämmästyttävän suuria.

Maksetaan vain kerran

Automyyjien tuttu lause on: ”lisävarusteet maksetaan vain kerran, eli  autoa uutena ostettaessa.” Periaatteessa tämä pitää paikkansa. Käytettyä autoa myytäessä ei lisävarusteilla ole kovinkaan suurta merkitystä.  Jos myyntihallissa on rinnakkain kaksi autoa eri varusteilla, ostaja ratkaisee kaupan yleensä auton kokonaiskunnon ja näön perusteella. Tietysti paremmin varusteltu  menee helpommin kaupaksi silloin, jos hinta ja kunto on molemmilla tarjotuilla autoilla osapuilleen sama. Jotkin lisävarusteet auttavat kuitenkin selvästi myyntiä: esimerkiksi ilmastointi on käytännössä jo pakollinen varuste.

Varustepaketti lisää hintaa käytettynä

Käytetyn auton hinta-arvioinnissa malliston varustepakettiversio on parempi kuin listalta tilatut lisävarusteet. Kun mallilla on uutena ollut oma lähtöhintansa, verrataan hyvityshintatasoa tavallisesti siihen. Koko hintaeroa perusmalliin verrattuna ei saa takaisin, mutta ainakin  osan siitä hyvityshinnan plussana. Käytettynä menee yleensä parhaiten kaupaksi sama malliversio, joka on myynyt  hyvin myös uutena.  Kannattaa kysyä automyyjältä, mikä on heidän myydyin versionsa ja miksi. Se antaa osviittaa  myös varusteiden merkityksestä auton haluttavuuteen sekä uutena että käytettynä.    

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!