ARTIKKELI (9.9.2015)

Hybridien pioneeri uudistuu - Toyota Prius 2016:n ensitiedot julki

Jaa sivu

Avainsanat: uutuustoyotahybridiprius

 

Teksti: Topi Ranta
Kuva: Toyota

Japanilainen Toyota on tänään esitellyt uuden, neljännen sukupolven Priuksen. Hybridiautojen kenties tunnetuimman mallin nuorin versio nähdään kohta alkavilla Frankfurtin automessuilla, ja myynti alkaa ensi vuoden alkupuolella.

Tyylilleen uskollisena uusi Prius madaltaa jälleen kulutusta reippaasti alaspäin. Kulutuksen on nimittäin sanottu olevan hieman alle 3,2 litraa sataa kilometriä kohden, ja hiilidioksidipäästöjen puolestaan 70 grammaa kilometriltä. Toyotan mukaan kulutus on ennätys, kun mukaan ei lasketa pistokkeesta ladattavia hybridimalleja. Uuden Priuksen plug-in –mallin sen sijaan luvataan tuhlaavan bensiiniä vain reilu kaksi litraa satasella. Myös plug-in –mallin vain akustolla ajettava matka lisääntyy noin 25 kilometrin verran.

Hybridin akusto on kevenytynyt ja pienentynyt, joten myös tavaratilaa on tullut autoon lisää. 1,8-litraisen polttomoottorin sekä hieman keventyneen sähkömoottorin lisäksi myös taka-akselille on oma moottorinsa, joka toimii ja vetää alle 60 kilometrin tuntivauhdissa. E-4WD:ksi kutsuttu järjestelmä auttaa pidossa esimerkiksi huonoissa sääolosuhteissa.

Prius on ensimmäinen malli, jossa käytetään Toyotan uutta Toyota New Generation Architecture –alustaa. TGNA-alusta on Toyotan keskikokoisten autojen muuntuva yhteisalusta, jonka käytöllä valmistaja pyrkii vähentämään tuotantokulujaan. Siksi Priuksen jälkeen alustaa nähdäänkin luultavasti useissa muissa valmistajan uusissa malleissa.

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!