ARTIKKELI (29.4.2016)

Google ja Fiat-Chrysler yhteistyöhön?

Jaa sivu

Avainsanat: teknologiagooglefiat-chryslerautonomia


Matkalla samaan suuntaan?

Google voisi tuoda automaatiotekniikkaansa laajempaan jakeluun Fiat-Chryslerin autojen kautta

Aluksi oli huhu Googlen ja Fiat-Chryslerin Automobilesin eli FCA:n tekemästä yhteistyösopimuksesta, ja sitten Wall Street Journal vahvisti sen. Valmistajien itsensä vahvistamattoman huhun mukaan firmat olisivat neuvotelleet yhteistyöstä jo tammikuusta alkaen, ja nyt sopimus olisi lähellä allekirjoitusta.

Näyttäisi siis siltä, että Google, joka on jo pitkään puuhaillut autonomisten autojen kanssa, ei rupea varsinaiseksi autonvalmistajaksi. Sen sijaan se saataa alkaa jakaa automaatioteknologiaansa muiden valmistajien kautta. Strategiahan on tuttu jo matkapuhelimista, joissa Google on avannut Android-järjestelmän matkapuhelinvalmistajien käytettäväksi ja muokattavaksi.

Fiat-Chryslerin ja Googlen yhteistyöhuhua vahvistavat FCA:n toimitusjohtajan Sergio Marchionnen aiemmat puheet, joissa Marchionne sanoi, että yhtiö etsii uusia yhteistyökumppaneita perinteisen autonvalmistajakentän ulkopuolelta, ja ettei yrityksellä ole varaa olla erityisen ronkeli kumppania valittaessa. Automaatio on isossa roolissa yhteistyössä, ja on sanomattakin selvää, että Google osuu aiempaan kuvailuun hyvin.

Voisiko Googlen ja FCA:n yhteistyö sitten muuttaa markkinaa merkittävästi? Ainakin autojen ohjelmistoituminen – kehitys, jossa autoissa yhä suurempi merkitys on sen sisään asennetulla käyttö- ja ohjausjärjestelmällä – voi murtaa nykyisen mallin, jossa autonvalmistaja tekee ja alihankkii kaiken itse. Googlen etua ei välttämättä palvele fyysisten autojen valmistus. Sen sijaan muiden autojen autonomistuminen Googlen ohjelmistoilla mahdollistaa sen, että suuresta datamäärästä elävä yhtiö saa lisää tietoa datapankkiinsa. Ja Google-hakuja, kun kuljettajien kädet vapautuvat rateista älypuhelimiin.

TOPI RANTA

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!