ARTIKKELI (21.7.2015)

Fordilla uusi ohjautuvien ajovalojen prototyyppi

Jaa sivu

Avainsanat: fordtekniikkaajovalot

Teksti ja kuva: Topi Ranta

Infrapunakamera ja liikennemerkkien tunnistus auttavat valoja ohjautumaan olosuhteiden mukaan

Ajon mukaan ohjautuvat ajovalot eivät ole automaailmassa varsinaisesti uutuuksia ja etenkin kalliimmissa saksalaisissa autoissa niitä on tottu näkemään jo pidemmän aikaa. Nyt Ford esittelee kuitenkin uutta, prototyyppivaiheessa olevaa tekniikkaansa, jossa ajovalot ohjautuvat infrapunakameran havaitsemien kohteiden mukaan.

Uudessa järjestelmässä perinteisten sumuvalojen kohdalta löytyvätkin erityiset spottivalot, jotka ohjautuvat havaittuihin kohteisiin. Järjestelmä tunnistaa kohteet ja luokittelee ne kolmeen eri luokkaan sen mukaan, kuinka suuren vaaran kohde aiheuttaa.

Havaittu kohde tulee siis helpommin näkyviin ohajutuvien valojen ansiosta, mutta kuljettaja näkee infrapunakameran havainnot ja luokitukset myös ajotietokoneelta, joka korostaa kohteet kuvasta. Kohteita voidaan havaita samaan aikaan kahdeksan kappaletta. Ajovalot osaavat mukautua myös esimerkiksi liikenneympyrässä toisen, liikennemerkkejä tunnistavan, kameran sekä GPS:n mukaan.

Pimeässä liikkuvien kohteiden tunnistus ja automaattinen valaisu spottivalolla on tietenkin tervetullutta Suomeen, jonka teitä pimeys talvisin hallitsee. Vaikka Suomessa niin jalankulkijat kuin autolijatkin ovat tottuneet pimeään, ei lisäturvallisuudesta ole koskaan pahitteeksi. Toivottavasti Fordin valot on kuitenkin suunniteltu niin, etteivät ne sokaise havaittuja jalankulkijoita.

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!