• Etusivu >
  • Tien sivusta >
  • Bensiinikoneet hallitsevat myyntitilastoja, dieselien osuus rekisteröinneistä laskussa
ARTIKKELI (11.5.2016)

Bensiinikoneet hallitsevat myyntitilastoja, dieselien osuus rekisteröinneistä laskussa

Jaa sivu

Avainsanat: sähköautoiludieselbensiinidatakäyttövoima


Bensiinikoneet ovat ensirekisteröinneissä vahvassa asemassa, tänä vuonna rekisteröidyistä autoista jo kaksi kolmannesta on tullut bensiinikoneella. Vaihtoehtoisista käyttövoimista sähkö on nousussa, vaikkakin sen rooli on vielä hyvin vaatimaton.

Autojen ensirekisteröinnit näyttävät selvää trendiä vaihteistojen lisäksi myös käyttövoimissa: bensiinikoneet ovat kivunneet vuoden 2009 54 prosentista alkuvuoden 2016 66 prosenttiin. Nousu puolikkaasta kahteen kolmasosaan on ollut suhteellisen tasaista, noin 1,73 prosenttiyksikköä vuodessa.

Sen sijaan vaihtoehtoiset käyttövoimat eivät ainakaan vielä näy trendeissä. Vuodelle 2012 ajoittuu piikki, jolloin etanoliautoja myytiin selvästi ympäröiviä vuosia enemmän, hieman vajaat 1 300 kappaletta. Sekä bensiinillä että E85-etanolipolttoaineella toimivien autojen osuus on kuitenkin laskenut, viime vuonna niitä rekisteröitiin enää 105 kappaletta.

Käyttövoimien osuudet autojen ensirekisteröinneissä 2009 - 2016. Vuoden 2016 luvut ovat 3.5. mennessä tehdyistä ensirekisteröinneistä.

Myyntijohtaja Niko Puska Vaasan Rinta-Joupilta kommentoi Autotielle, että trendi näkyy myös autoliikkeissä. Kysynnän laskuun on Puskan mukaan vaikuttanut dieselin kallistuminen huoltoasemilla sekä muutokset verotuksessa. Myös hybrideillä on oma vaikutuksensa: ”kyllä hybridien pienet päästöt ja pienet käyttömaksut esimerkiksi dieseleihin verrattuna vähentävät osaltaan niiden [dieselien] kysyntää”, Puska sanoo.

Sähkö kasvattaa osuuttaan

Sen sijaan sähköautojen myynti kasvaa kovaa vauhtia, vaikka onkin kokonaisuudessaan vielä hyvin marginaalisella tasolla. Parhaimmillaan sähköautoja rekisteröidään moninkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna. Viime vuonna sähköautoja rekisteröitiin ennätykselliset 243 kappaletta, ja nyt alkuvuonnakin rekisteröintejä on ollut 89.

Kova Tesla-hype sekä Teslan Supercharger-asemaverkoston laajeneminen vaikuttavat varmasti sähköautojen potentiaaliin Suomessakin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Tesla-myynti on räjähtänyt perinteisten luksusmerkkien kustannuksella.

Sähköautoilun kasvu tuskin taittuu, sillä panostukset sähköautoihin kaikissa hintaluokissa ovat mittavia. Muoti-ilmiö Teslan edullisempi malli aiheuttanee Suomessakin merkittävää kasvua, ja onpa valmistaja ilmoittanut vieläkin halvemman mallin olevan tulossa.

 
Yksityiskohta: sähköautot ovat vielä marginaalissa, mutta kasvuvauhti on paikoin erittäin kova. Alkuvuodesta 2016 Suomeen on ensirekisteröity 89 sähköautoa. 

TOPI RANTA

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!