• Etusivu >
  • Tien sivusta >
  • Automaatit valtaavat alaa myyntitilastoissa – myydäänkö manuaaleja enää 12 vuoden päästä?
ARTIKKELI (26.4.2016)

Automaatit valtaavat alaa myyntitilastoissa – myydäänkö manuaaleja enää 12 vuoden päästä?

Jaa sivu

Avainsanat: hyötydatavaihteistot

VOLVO

Automaattiset ja portaattomat vaihteistot ovat pudottaneet manuaalivaihteisten autojen myynnin parissa vuodessa alle puoleen ensirekisteröinnissä. Uusien manuaalien osuus tippuu keskimäärin muutaman prosenttiyksikön vuodessa.

Vielä vuonna 2009 ensirekisteröidyistä autoista manuaaleja eli keppivaihteellisia oli noin 69,1 ja automaatteja 26,4 prosenttia. Portaattomia vaihteistoja, kuten Audin Multitronicia, oli 4,5 prosenttia. Nyt alkuvuoden tilastojen mukaan automaatteja tilataan jo 45,6 ja portaattomia vaihteistoja 10,5 prosenttia. Manuaaleille jää toki merkittävä 43,6 prosentin osuus, mutta suunta on selvä: joka vuosi perinteisten manuaalien osuus tilauksista on tippunut 3,6 prosenttiyksikköä, ja muutostahti on pysynyt vuosien saatossa kohtuullisen tasaisena.


Vaihteistojen osuudet ensirekisteröinneissä 2009 - 2016. Vuoden 2016 tiedot ovat 25.4 mennessä tehdyistä ensirekisteröinneistä. Kuvaaja ei huomioi rekisteröintejä, joissa vaihteistotyyppiä ei ole ilmoitettu lainkaan.

Janne Laurila Hämeenlinnan Autotalo Laakkosesta kommentoi Autotielle, että Audi-myynnissä automaattitrendi näkyy huomattavasti vahvemmin. ”Mututuntumalla sanoisin, että 80% uusista Audeista tulee automaatilla”, Laurila toteaa. Useimmille asiakkaille vaihteisto on mukavuustekijä. ”Harvemmin enää vaihdetaan pois, jos on kerran jo ostettu automaatti.” Sen sijaan Multitronicit ovat Laurilan mukaan jäämässä uusista Audeista kokonaan pois.

Automaattien voittokulku näyttää vahvalta. Saman tahdin jatkuessa uusia manuaaliautoja ei enää tilata lainkaan reilun 12 vuoden päästä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa manuaalivaihteiden osuus on ollut jo pitkään marginaalinen.

Automaatti- ja manuaalivaihteita käsiteltiin myös Autotien podcastissa. Päivittyvän listauksen kaikista jaksoista löydät täältä.

TOPI RANTA

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!