ARTIKKELI (3.10.2014)

Autojen hinta-arviopalvelut vaativat valppautta käyttäjiltään

Jaa sivu

Avainsanat: vinkkihyötyautotiepromo

Teksti: Eero Laitila

Autojen hinta-arviopalvelut vaativat valppautta käyttäjiltään

 

Taloussanomat ja Helsingin sanomat uutisoivat jälleen automarkkinoilla päätään nostaneesta ilmiöstä, jossa ihmisiä on houkuteltu tilaamaan autostaan hinta-arvio, josta lasku voi nousta aina 75 euroon saakka. Palveluita on esiintynyt useilla eri nimillä ja kaikkia niitä on yhdistänyt niiden kotipaikka Virossa. Muun muassa autofaxi, bilenspris, autoscandic ja autonorden.net ovat palvelunimiä, joilla kymmenien eurojen yllätyslaskuja kuluttajille on lähetetty.

Petollista hinta-arvion tilaamisesta tekee sen helppous. On nykyaikaa, että silkan sähköpostin ja rekisterinumeron syöttämällä saa itselleen nopeaa palvelua, mutta samaan aikaan se valitettavasti mahdollistaa väärinkäytökset palveluntarjoajan puolelta. Asiasta varoittanut Euroopan kuluttajakeskus kehottaakin ihmisiä valppauteen valitsemiensa palveluiden kanssa. 

Palvelun laillisuutta ja luotettavuutta voi arvioida

Silkalla hinta-arvion tilauksella palveluntarjoajan sopimusehtojen mukaan päälle kytkeytyvä palvelu on lainvastainen. Mikäli itse pyytää palvelun aktivoimista päälle, on laskuttaminen tällöin lainmukaista. Tärkeää onkin, että sivuston luotettavuutta pyrkii arvioimaan ennen arvion tilaamista. Tämä onnistuu esimerkiksi muutaman peruskysymyksen esittämisellä: ilmoittaako yritys sivuillaan virallisen nimensä ja yhteystietonsa? Onko nettisivuilla löytyvä teksti hyvää suomea? Löytyykö yrityksen nimen netistä hakemalla keskustelua tai kritiikkiä sen luotettavuudesta? 

Netistä löytyy useita palveluita, jotka tarjoavat auton hinta-arvion läpinäkyvästi ja asiakasta aidosti palvellen. Esimerkiksi Autotien tarjoama hinta-arvio on asiakkaalle täysin maksuton ja perustuu todelliseen dataan Suomessa myytyjen autojen kauppahinnoista. Rekisteri- ja puhelinnumeron syöttäminen on välttämätöntä tiedon oikeellisuuden ja välittömyyden varmistamiseksi, eikä tietoja käytetä mihinkään muuhun tai jaeta ulkopuolisille tahoille. 

Tiedon jakaminen on myös positiivinen asia

Nykyisessä tietoyhteiskunnassa yksityisyyden ja hyödyllisen tiedonjaon rajaa etsitään jatkuvasti. Omien tietojen luovuttamista luotettaville tahoille ei tarvitse kammoksua, mutta valppaus ja oma kriittisyys luotettavuuden arvioinnissa on tärkeämpää kuin koskaan. Tiedon jakaminen tarkoittaa usein laajempia mahdollisuuksia, parempaa palvelua ja suurempaa valtaa asiakkaalle itselleen. Vedätykset ovat kuitenkin yksi maailman vanhimpia toimeentulokeinoja, jotka löytävät aina uusia muotoja. Tästä syystä oma tarkkaavaisuus on paras tapa pitää omat tiedot ja rahat niillä tahoilla, joilla niiden haluaakin olevan.

 

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!