ARTIKKELI (17.9.2015)

Ajokortti alkaen vain 499 eurolla? Uusi palvelu avautuu Suomessa

Jaa sivu

Avainsanat: hyötyuutinenuberratti.fi

Teksti: Topi Ranta

Facebookissa ja Twitterissä on aktivoitunut palvelu ratti.fi, joka mainostaa itseään ajokorttien Uberina. Palvelu lupaa B-korttiopetusta 499 eurolla 300 ensimmäiselle asiakkaalle. Ratti.fi ei vielä toistaiseksi kerro internet- tai Facebook-sivuillaan tarkemmin, miten konsepti toimii, mutta Uber-viittaus vihjaisi, että palvelu välittää opetusluvallisten yksityishenkilöiden opetusta korttia kaipaaville kuluttajille. Palvelu avautuu tänään torstaina kello 18.00.

Ajo-opetuslupien käyttö laajasti ihmisten ajo-opetuksessa on ollut tapetilla, kun perussuomalaisten kansanedustaja Marja Tolppanen syytti eduskunnassa kirjallisessa kysymyksessään opetusluvallisia harmaan liiketoiminnan pyörittämisestä. Ajo-opetus on Suomessa melko tiukkaan säänneltyä, mutta opetusluvalla esimerkiksi vanhemmat ovat usein antaneet opetusta lapsilleen. Mikäli käytäntö laajenee Suomessa uusien palvelunvälittäjien kautta niin, että opetusluvalliset alkavat opettaa laajasti ihmisiä autokouluja halvemmin, on odotettavissa jälleen vihaninen keskustelu ajo-opetusta antavien yritysten, palvelunvälittäjien sekä ajo-opetusta antavien yksityishenkilöiden välillä.

Kyytipalveluja välittävä Uber on aiheuttanut sekä Suomessa että maailmalla paljon vihaa taksikuskeissa, jotka toimivat tiukasti säännellyillä taksimarkkinoilla, joita yksityishenkilöiden kyytejä tarjoava Uber on alkanut horjuttaa.

Päivitys 17.9 klo 21.00:

Ratti.fi-palvelu hakee opetusluvallisia ajo-opettajia, ja tarjoaa heidän opetustaan palveluun rekisteröityneille asiakkaille. Tarjoushinnan 499 euroa lisäksi oppilas maksaa ajoharjoitteluratamaksun sekä viranomaismaksuja yhteensä 356 euron verran, jolloin kuluttajalle avajaistarjouksen mukaiseksi hinnaksi B-kortille tulee 855 euroa. Hinta ei sisällä 2. ajoharjoitteluvaihetta eikä 3. syventävää vaihetta, jotka on suoritettava erikseen autokoulussa.

Opetusta antaville opettajille palvelu tarjoaa kolmen oppilaan opettamisesta yhteensä 1 287 euroa, jolloin laskennallinen tuntikorvaus on palvelun mukaan 8,16 euroa.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, synnyttääkö uusi välityspalvelu samanlaisen myrskyn kuin Uber-palvelu taksibisneksessä. Digitalisaatio näyttää jälleen muuttavan yhtä hyvin vakiintunutta markkinaa Suomessa.

Tilaa Autotien uutiset sähköpostiisi!

Katso uusimmat vaihtoautomme


Keskustelu

Kirjoita kommentti

Tämä on tietoturvatarkistus. Mikä seuraavista on lemmikkieläin?

Katso suosituimmat vaihtoautomme juuri nyt!